Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
syahidatul: 29 hari yang lalu
raudhahasanah: 31 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: saya nak blajar bhs klate pulak


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» saya nak blajar bhs klate pulak

Please Mendaftar To Post


Oleh saya nak blajar bhs klate pulak

mawardah_izzati
Warga Rasmi
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15074
Posting: 8
Dari: KepalaBatas

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-04-05 13:05


Assalammualaikum.....
kengkawan di luar sana dah lam saya nak blajar bahasa klate...saya nak try praktikkan bahasa klate nih sbb dah teror cakap penang..
saya ada member yg penah ajarkan tapi sikit jer ....
harap kalian membantu dan sama2 dapat manfaatnya....
Syukran jazilan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_izzatiProfil   Hantar PM kepada mawardah_izzati   Pergi ke mawardah_izzati's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 17-04-05 14:05



Bulih...bulih.
Sila, sila...
Bahasa hok banyak berjimat cermat. Oghe kato lebih kure bahaso perancis jugoklah.Banyok pakai huruf E accent grave;(è).
Intonasi pun mustohok.
Contoh; Kucing makan ikan.
Bulih disebut : Ikan makan kkkucing.(kku keno tekan sikit, isti'la! )

Tamat siri pertama. Untuk exception dan kes-kes normal, diharap, ado oghe kelate hok sambung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

imehusna_qisti
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14271
Posting: 16
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-05 11:02


assalamualaikum...bulih sangat la nok blaja tamboh ilmu...
nok stat plajare nge topik gapo dulu ni...
cikgu tok tau nok ngaja gapo sebab takdok dale sukate...
oyak jah nok blaja ayat gapo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imehusna_qistiProfil   Hantar PM kepada imehusna_qisti   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-04-05 12:20


bahsa klate ni indah pd yg menghargai....best ooo...dan kebanyakan bebudak klate ni tak lupo bahaso sendiri walau duk mano skalipun..dok gituu kawe2 hok asal klate??

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-05 12:26



bahsa jiwa bangsa

jangan sebab bahasa kita bermuka-muka...

Ana : Bahasa itu tanda...

-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mohdhafizm
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15886
Posting: 13
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 18-04-05 22:10



pengalaman ana sepanjang 4thn bersama org² Kelantan membolehkan ana kecek klate doh lo nih.kiro pasih la ore kato.kawe ore kedoh(baling),kiro adik beradik kelate jugok la.pastuh,di rumah kawe nih,hanya 2 ore sahaja budok luar(termasuk ana),hok lain klate blako.Guano tokleh kecek klate.Ermmm...,sbnrnya seronok kecek klate nih.bnyk kelebihannya.bole kacip ngan gewe2 dan saing2 dari klate.seronok bole bnyk lloghat atau bahasa kan.Nabi sindri penah mengsyorkan kita blaja bnyk bahasa,sbb nnti tak mudah kena tipu.Setiap loghat punyai keindahan tersendiri..hanya org yang tidak tahu mengetawakan kita.biarlah...kiro lo nih ana rasa beruntung la bole kecekk klate,spekig utara,ckp Selatan.ehehe..


-----------------
mohdhafizm®

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhafizmProfil   Hantar PM kepada mohdhafizm   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-04-05 22:56




kawe maso matrix dulu pun blaja bahaso klate jugok... tapi dok abih blajo cikgu kawe gi sambung ngaji di USM.. kube kegiye (kubang kerian) ehehe... tegeliat lidah... tapi kawe meme suko bkecek klate nie... jimat huruf n ayat... ehehehe... tapi tu la... bila bkecek ngan oghe klate dio kato bunyi belace tu ado jugok... dio kato toksih campur belace ngei budu... tok sedap... ehehehe...
takut2 jadi cencaluk pulok... ... tp buat cikgu2 bahaso klate kay ukhwah nie.. ajar kami nie skit bunyi2 klate tu.... kawe ajar demo kecek kedah plak sat nie... samo-samo ngajar la... ehehehe

p/s: semacam jer bunyi bahasa kelantan sy nie... kalo salah betulkan yer...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

nur_sofeya
Warga Rasmi
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7045
Posting: 17
Dari: Qelate

egypt  


posticon Posting pada: 18-04-05 23:12




nok blajar bahaso qlate...mulo2 skali keno la lembutkan lidoh dulu, pahtu luaskan pengetahuan dengan mendengar org2 qelate berbahaso, kaset2 yg guno bahaso qelate dan rujuk sokmo Kamus Bergerak dalam versi Bahaso Qelate(kwn2 yg reti kecek qelate) ...Insyaallah pasni anda mesti buleh kecek dan fasih berbahaso qelate biar pun mulo2 tu susoh skit...biasola adat belaja..bersusoh-susoh dulu, bersene-sene kemudiye..

usaha dan tawakal itu tangga kejayaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_sofeyaProfil   Hantar PM kepada nur_sofeya   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-05 17:17


bhs kelate,,
mudah jerk..
kena saing² ngan ughe qlatey lah..
ehhehe
ok..
senyum sokmo..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113971 saat. Lajunya....