Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam
-- Luqman Al-Hakim

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
alongmina: 15 hari yang lalu
muslimin23: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
budakbesar: 32 hari yang lalu
azemi: 36 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Bolehkah saya jadi guru....?


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Bolehkah saya jadi guru....?

Please Mendaftar To Post


Oleh Bolehkah saya jadi guru....?

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-04-05 17:32


" Semua orang boleh menjadi guru. Guru yang baik mempunyai bakat tarbiah semulajadi".
Minta komen shabah dan sohabiah...
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 18-12-05 11:07 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

jannatussyifa
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15849
Posting: 6
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 16:23


org tua2 kate..bl kite nk bt kebaikn jgn ade prsn ragu2.awk dah terpilih msk upsi..means,insya-Allah dgn bakat,[email protected] ilmu yg diajar awak akn jd salah seorang guru yg bkn je berbakti tuk masy,bahkan agama& neg.
yg pnting kite mesti ikhlas dlm melakukan sst perkara,Allah akn tolong kite..
msh blajr lg ye?bljr rerjn ye cikgu mizi..


Bookmark and Share

  


  Member Information For jannatussyifaProfil   Hantar PM kepada jannatussyifa   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 18-12-05 01:44


insyallah...kuatkan pendirian...yakin boleh!....saya pun dulu macam tak percaya juga nak jadi guru...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

Ad-deen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15199
Posting: 75
Dari: Wara' Syabrawi

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 02:36


Salam'alaik..

hrm..GURU.

Alhamdulillah, dalam usia begini Allah memilih saya untuk merasa bagaimana bergelar guru, walaupn sebentar, 2bulan. tapi banyak pengalaman yang saya dapat sms bergelar "GURU"..
so, boleh la saya kongsi bersama... :-)

saya mengajar di sekolah agama, sek rendah. kiranya sylah guru yang paling muda di sek tu. 19thun (huhu!!)... mulanya ingtkn senang nak ngjr murid2 berbanding pelajar2...
tapi sebenarnya..susah jugak, huHu!
yerla..budak2 kita cakap mereka pun nak cakap, kita cakap 1patah perkataan, diorng cakap 10patah perkataan..haha! bayangkn..
so kepada yang bergelar guru tu,,kenalah banyak BERSABAR. Bersabar dengan karenah murid2 dan pelajar2.. hrmm..mmng perlu banyak BERSABAR.

Alhamdulillah, setakat saya menjadi guru dulu.. perhubungn dengan anak murid bagus.. perhubungan dengan guru2 lain pun kena jaga juga... bila kita hormati mereka, mereka pun akan hormati kita...
hrm..pentarbiahan.. yakni mendidik.

Kamu semua ingat lagi tak?, suatu masa dulu sms Anwar Ibrahim menjd Menteri Pelajaran dahulu...dulu digelar Kementerian Pelajaran, lepas dia jadi Menteri bhgian tu, dia tukar..dari Kementerian Pelajaran kepada Kementerian Pendidikan..sebab perbezaan maksud Pelajaran dan Pendidikan tu sendiri..

kerana pelajaran bermaksud:- mengajar sahaja, yakni mengajar matapelajaran yang diajar sahaja, xsangkut paut dengan matapelajaran lain.. agama ke, sejarah ke..just ajar apa yang murid2 dan pelajar2 tak tahu..

Pendidikan pulak membawa 2 maksud..yaitu mengajar dan mendidik.. kita ajar matapelajaran e2, dan dalam masa yang sama kita terapkn nilai2 murni kepada murid2 tentang matapelajaran e2... kita berikan kesedaran kepada mereka tentang apa yang diajar..

tapi, messege yang hendak disampai bukan perbezaan kedua-dua perkataan tersebut.. ada maksud tersirat di sebalik kata-kata Beliau.. yakni dalam masa yang sama beliau menegur guru2 dan memberi kesedaran kepada guru2 tentang peranan sebenar mereka kepada bangsa dan negara...

hrm..so sebagai persediaan, 1stly kita hendaklah didik diri kita dulu, kemudian keluarga kita, anak2 sebelum kita mendidik orang lain kerana, kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang2 yang lurus..benar?? :-)

ok, setakat e2 dulu..sekian dari saya
wassalam..

---------------------------------------------------
*~SeMuA OrAnG BoLeH MeNjAdI GurU, tapi tAk SeMua GuRu BolEh MeNjADi PeNdiDiK~*

~Masrawi~
(Sabtu 15 Dhul-Qaedah 1426H)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Ad-deenProfil   Hantar PM kepada Ad-deen   Pergi ke Ad-deen's Website   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 02:50


yakin pada diri...

Tiada keindahan dalam kehidupan tanpa merasai kepahitan dan tiada bunga2 kebahagiaan dalam sebuah kepahitan tanpa menyemai bnih2 kesabaranserta tiada keberatan pada sebuah kanikmatan jika tiada keikhlasan dan kesyukuran yang bertapak dalam jiwa insan

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 10:56


Assalamualaikum....

Ingin saya kongsi pengalaman saya menjadi guru ganti dengan semua. pertama kali jadi guru, dan saya mengajar di sekolah agama, sekolah menengah. Saya mula-mula masuk dalam kelas memang gugup seketika, maklumla pertama kali berdepan dengan anak murid, dah la mengajar SPM. saya terfikir, boleh ke saya mendokong amanat ni...namun saya kuatkan semangat. saya jadikan sebagai cabaran. keyakinan tu sangat penting. alhamdulillah selama 2 bulan lebih saya mengajar di sana.

betul kata Ad-deen, jadi guru ni kena banyak bersabar. memang setiap orang boleh mengajar tapi tak semua boleh mendidik....

wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-01-06 15:37


saya terpanggil nak posting..saya pun salah seorang bakal guru. sekarang ni belajar di Upsi..
nak jadi guru sesetengah orang berpendapat kita memang dah ada bakat ke arah itu...atau dalam erti kata lain bakat yang disertai minat yang mendalam. minat ni sesuatu yang boleh dipupuk. ada banyak masa nak memupuk minat dalam kerjaya sebagai guru ni. so tak payah risau dan tak ada istilah "tercampak" ke Upsi ke atau "tercampak" dalam bidang perguruan. orang kata tak kenal maka tak cinta..kenal dahulu, then cinta itu insya allah datang kemudian.
bercerita pasal bakat. dalam satu kuliah baru-baru ni, pensyarah mengatakan semua pelajar dalam kelas saya itu memang ada bakat jadi guru..kata beliau tak perlu kaji lebih jauh..just sekadar buat pemerhatian dalam 30 saat sahaja, dah cukup nak buktikan seorang pelajar itu layak jadi guru atau tidak..buktinya, setiap orang dalam kelas saya tu tak berhenti2 bercakap dari awal beliau masuk ke kelas. sindiran bermakna sebenarnya.
kesimpulannya, bakat dan minat adalah sesuatu yang boleh kita train..nak atau tidak bergantung pada diri sendiri..
tak perlu rasa menyesal sebab menjadi bakal guru atau seorang guru, membuktikan kitalah insan terpilih untuk menyempurnakan amanah Allah dalam menyampaikan ilmu kepada anak bangsa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-01-06 15:42


insyaAllah...saya ni pun on the way ni... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 15:51


Pada 04-01-06 15:42 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

insyaAllah...saya ni pun on the way ni... :-)


insyaAllah....
semoga sampai ke destinasi yang dituju.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 17:26


Antum patut bersyukur kerana dapat jadi guru...
kerana ramai lagi yang tak bernasib baik...
Salah seorangnya adalah ana...
Sudah dua kali ana mencuba KPLI namun gagal...
Tapi ana tidak akan putus asa...
Ana agak menyesal dulu tak hendak pilih upsi w/pun result exam ana cemerlang....selepas masuk ke-uiam barulah ana menyesal kerana ana memang baru menyedari yang ana minat nak jadi guru...
Namun hidup perlu diteruskan

Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 20:11


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah usahlah risau atau kesal bila tidak ditaqdirkan untuk menjadi guru. InsyaAllah adalah hikmahnya tu. Usahalah untuk mencari kerja lain yang boleh memberi kepuasan hati disamping menjadi guru pada diri sendiri, keluarga dan juga masyarakat. Jadikan diri role model menurut Al Quran dan As Sunnah insyaAllah anakanda akan jadi guru secara tidak langsung.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Telah bersabda Nabi Muhammad saw yang bermaksud :" Barang siapa yang bangun di waktu pagi sambil bersungut kerana kesusahan hidup, maka seolah-olah ia bersungut kerana perbuatan Tuhannya. Barang siapa menjadi sedih kerana perkara-perkara dunia bererti ia telah marah kepada Allah. Dan barang siapa merendahkan dirinya kepada orang kaya kerana kekayaanya maka telah hilang dua pertiga agamanya."(sesiapa yang tahu nas hadith ini harap dapat maklumkan di sini ya. Syukran jazilan terlebih dulu).

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-01-06 15:21


Pada 04-01-06 15:51 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-01-06 15:42 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

insyaAllah...saya ni pun on the way ni... :-)


insyaAllah....
semoga sampai ke destinasi yang dituju.. :-)


thanks lubaina... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 18:38


:roll: :roll: hhmmmm....macam best jee....tapi tak nak la jadi guru.... ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 16:22


Pada 05-01-06 15:21 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-01-06 15:51 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-01-06 15:42 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

insyaAllah...saya ni pun on the way ni... :-)


insyaAllah....
semoga sampai ke destinasi yang dituju.. :-)


thanks lubaina... :-)


:-) :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-03-06 02:11


guru subjek apa tu???

banyak amal jariah boleh buat jadi guru ni..untung tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 08:18


semua orang boleh jadi guru tapi tak semua orang mampu jadi pendidik.....


-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya


Bookmark and Share

  


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 09:30


:-) boleh....semau orang bagi ana boleh menjadi guru.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 15-04-06 22:53


jadi mahaguru pun boleh,,,huhuhuhuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 15-04-06 22:56


Ana dulu minat nak jadi guru disiplin. Boleh denda budak nakal, macam ana selalu kena...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

en3ders
Warga Rasmi
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23645
Posting: 16
Dari: KG

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-04-06 23:06


Pada 16-04-05 17:32 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

" Semua orang boleh menjadi guru. Guru yang baik mempunyai bakat tarbiah semulajadi".
Minta komen shabah dan sohabiah...


tu semua boleh belajar agaknya..
Guru yang baik adalah guru yang suka bagi cuti kat anak murid dia..hehe..gurau jekk...

guru bukannya satu profesyen tapi adalah satu kewajipan kepada kita untuk memberi ilmu yang kita terima..sebagai amanah..betul ke??
selain ianya dapat mencurah ilmu ianya juga dapat mengingatkan kembali, macam "refresh" la..kita semua mampu jadi guru cuma Guru yang baik tu saja lahh?? berlatih la sedara.. kui kui kui.. tatau la kalau ada formula lain.. :di

Bookmark and Share

  


  Member Information For en3dersProfil   Hantar PM kepada en3ders   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 15-04-06 23:26


ermm...bukan senang nak menjadi seorang guru...pada saya ianya adalah satu tugas yang mencabar...pada mulenya saya tak pernah terfikir tuk menjadi seorang guru...tapi takdir telah menentukan,akhirnya saya menjd seorang guru...

untuk mengajar tidak susah...tapi untuk menanamkan kefahaman itu bukan satu kerja yang mudah....


ps: lagi susah bila nak kena buat kertas exam...huhu stress...

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 16-04-06 00:35


assalamualaikum

ai...cikgu....takkan la belum apa-apa dah mengeluh mengajar budak2...macam tak ikhlas saja.......:)

memang begitu la tugas guru, bukan sahaja mendidik mengajar subjek pada budak2 tapi yang penting nilai akhlak yang baik...nak didik budak2 tu kena didik dulu diri tu melalui positifkan fikiran dan ukhlaskan hati dan jangan fikirkan ganjaran...fikirkan jasa kita akan mendapat rahmat allah

kalau guru pun dah k.o dengan pakaian yang menjolok mata dengan make-up lagi dan cara bercakap lembut semacam saja, bagaimana nak terapkan akhlak yang baik ye dak?

setiap guru kena ada sikit attitude macam orang jepun iaitu kamikaze dan kiasu dalam mendidik dengan berteraskan al-quran dan sunnah

Bookmark and Share

  


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 00:49


tanpa guru kita tak pandai membaca dan mengeja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 16-04-06 00:54


Pada 16-04-06 00:49 , nur_namia posting:

!!! QUOTE !!!

tanpa guru kita tak pandai membaca dan mengeja...



-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 01:04


insyaAllah boleh...kalau tak boleh,jangan jadi ibu dan ayah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 01:20


salam...

kerjaya perguruan memang suatu yang mulia...
w/pun dah pencen, dah tak jadik cikgu, anak2 murid tetap panggil cikgu..
w/pun dah pencen, tak jadi pensyarah lagi, pelajar2nya tetap ingat akan beliau..

guru akan sentiasa berada dalam doa dan ingatan anak2 muridnya..

p/s:setiap orang secara tak langsung merupakan guru kepada dirinya sendiri..

wallahu'alam...
salam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-06 01:32


Pada 16-04-06 01:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

kerjaya perguruan memang suatu yang mulia...
w/pun dah pencen, dah tak jadik cikgu, anak2 murid tetap panggil cikgu..
w/pun dah pencen, tak jadi pensyarah lagi, pelajar2nya tetap ingat akan beliau..

guru akan sentiasa berada dalam doa dan ingatan anak2 muridnya..

p/s:setiap orang secara tak langsung merupakan guru kepada dirinya sendiri..

wallahu'alam...
salam...


kalau kerja pendidik cne?...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 01:49


salam...

apa yang ubaidillah maksudkan dengan pendidik..??

mohon pencerahan..

wallahu'alam..
salam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-06 01:56


Pada 16-04-06 01:49 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

apa yang ubaidillah maksudkan dengan pendidik..??

mohon pencerahan..

wallahu'alam..
salam...


cerahkan pc anda..pasti akan cerah maksudnya.. :-)

maksud saya, pendidik lebih khusus dari guru, kerana guru hanya mengajar, tetapi pendidik..mendidik otak dan jiwa sekali

Bookmark and Share

  


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 02:21


Pada 16-04-06 01:56 , ubaidillah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-06 01:49 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

salam...


cerahkan pc anda..pasti akan cerah maksudnya.. :-)

maksud saya, pendidik lebih khusus dari guru, kerana guru hanya mengajar, tetapi pendidik..mendidik otak dan jiwa sekali


:lol: :lol: :-P bukan pc yang ana maksudkan...

jika itu yang ubaidillah maksudkan, pada pendapat ana...
impaknya tentu lebih besar berbanding guru..
pastinya pendidik akan sentiasa berlegar diingtan kerana sentiasa memberi peringatan.... dan....

jadi,yang seterusnya ana rasa ubaidillah boleh berfikir sendiri bagaimana...

wallahu'alam...
salam..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-06 02:25


Pada 16-04-06 02:21 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-06 01:56 , ubaidillah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-06 01:49 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

salam...


cerahkan pc anda..pasti akan cerah maksudnya.. :-)

maksud saya, pendidik lebih khusus dari guru, kerana guru hanya mengajar, tetapi pendidik..mendidik otak dan jiwa sekali


:lol: :lol: :-P bukan pc yang ana maksudkan...

jika itu yang ubaidillah maksudkan, pada pendapat ana...
impaknya tentu lebih besar berbanding guru..
pastinya pendidik akan sentiasa berlegar diingtan kerana sentiasa memberi peringatan.... dan....

jadi,yang seterusnya ana rasa ubaidillah boleh berfikir sendiri bagaimana...

wallahu'alam...
salam..




terima kasih..saya hargai..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 16-04-06 17:46


kepada cikgu farishah....jangan la bersungut dengan keadaan pelajar tu.niatkan hati kerana allah insyallah segala cabaran akan dihadapi dengan tenang.em kepada ubaidillah pulak, sepatutnya seorang guru secara automatik akan menjadi pendidik...nak harap siapa lagi sebagai pendidik melainkan guru kerana separuh dari masa harian pelajar bersama guru2 maka guru adalah seorang pendidik....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 16-04-06 17:49


ummimq mesti banyak pengalaman hidup dalam menangani masalah kan?bagi la sikit-sikit pesanan dan tips pada kami yang muda2 ni dalam menempuh kehidupan.dah pasti kehidupan ummi dulu lain dengan keadaan kami sekarang...boleh eh.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-06 17:56


Pada 16-04-06 17:49 , zarimi posting:

!!! QUOTE !!!

ummimq mesti banyak pengalaman hidup dalam menangani masalah kan?bagi la sikit-sikit pesanan dan tips pada kami yang muda2 ni dalam menempuh kehidupan.dah pasti kehidupan ummi dulu lain dengan keadaan kami sekarang...boleh eh.....



YE..TENTUNYA UMMIMQ SUDI BANTU ANAK2 UMMI..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 17-04-06 18:04


eh ubai ni kenal benar dengan ummi...ada ikatan ke? ke memang dah selalu kena nasihat dengan umi? mesti ubai ni orangnya 'baik sangat' tak?

jangan marah.....nanti cepat tua ubai.....tak boleh la nak kawin dengan orang muda yang matang nanti....hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 18:08


Pada 17-04-06 18:04 , zarimi posting:

!!! QUOTE !!!

eh ubai ni kenal benar dengan ummi...ada ikatan ke? ke memang dah selalu kena nasihat dengan umi? mesti ubai ni orangnya 'baik sangat' tak?

jangan marah.....nanti cepat tua ubai.....tak boleh la nak kawin dengan orang muda yang matang nanti....hehehe


hehe..ummi lah katakan..kena berbaik lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

JilulQuran
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2007
Ahli No: 29611
Posting: 22
Dari: Gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 21:37


Guru memang seorang yang mulia. Guru ditugaskan untuk mengajar manusia. Guru boleh dibahagikan kepada dua, formal dan tidak formal. guru yang formal ini kita dapat lihat di sekolah-sekolah. manakal guru yang tidak formal ini boleh terjadi dalam keadaan yang tidak langsung.
Diceritakan bahawa suatu hari Imam Syafie (kalau ana tidak silap) berdiri di dalam sebuah kedai gunting rambut apabila seorang yahudi berlalu. Tukang gunting pun kehairanan lalu bertanya Kenapa Imam Syafie berdiri. Lalu jawab beliau, Yahudi tersebut adalah guruku kerana dia pernah mengajarku bagaimana seekor anjing kencing :-)

"nabbik 'anni walau aayah"

Bookmark and Share

  


  Member Information For JilulQuranProfil   Hantar PM kepada JilulQuran   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 15:54


kalau ada kekuatan dan keyakinan..
InsyaAllah kita boleh lakukan..
banyak kan doa pada Allah moga Allah bantu kita...
semoga antum semua boleh jadi guru agama...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 16:11


Saya ada terbaca dalam satu artikel yang menarik tentang tugas seorang guru dari perspektif Islam ialah bertanggungjawab sebagai:
a. al-mu'allim : menyampaikan ilmu yang benar.
b. al-murabbi : menjayakan proses tarbiyah.
c. al-mu'addib : mengajarkan adab dan budi pekerti.
d. al-mursyid : membentuk kepimpinan insan.
e. al-mudarris : menitipkan pelajaran dan kemahiran.

beratnya tggungjawab guru..huhuhu..entah mampu saya pikul atau tidak..moga-moga dipermudahkan..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

mohammed
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2009
Ahli No: 38546
Posting: 2
Dari: balakong selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 00:42


Assalamua'laikum tahniah teruskan amanah yang diberikan ana pun bercita-cita ingin menjadi guru agama ustazlah katakan sekurangnya pada keluarga sendiri goodluck sahabat wassalamu.....



Bookmark and Share

  


  Member Information For mohammedProfil   Hantar PM kepada mohammed   Quote dan BalasQuote

eya
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2012
Ahli No: 42209
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-04-12 14:44


insyaALLAH...besar pahalanya bagi sesiapa yang bercita2 untuk mendidik anak bangsa....lagi-lagi berniat untuk mengembangkan syariat islam...=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For eyaProfil   Hantar PM kepada eya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.126959 saat. Lajunya....