Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 15 jam, 3 minit yang lalu
azemi: 4 hari yang lalu
Firdaus15: 11 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 14 hari yang lalu
secureofficemovers: 15 hari yang lalu
Naqiu: 21 hari yang lalu
nawfaa79: 22 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: LELAKI HANYA MELIHAT PADA KECANTIKAN WANITA SEMATa-mata


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» LELAKI HANYA MELIHAT PADA KECANTIKAN WANITA SEMATa-mata

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh LELAKI HANYA MELIHAT PADA KECANTIKAN WANITA SEMATa-mata

annakartini
Warga Rasmi
Menyertai: 13.04.2005
Ahli No: 15785
Posting: 14

Selangor  


posticon Posting pada: 15-04-05 22:45


HMMMM ..... ...
KERANA...GADIS yang mungkin tak CANTIK DI LUAR...tapi MUNGKIN IKHLAS DAN MURNI HATINYA...

[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 03-02-07 00:40 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For annakartiniProfil   Hantar PM kepada annakartini   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-04-05 22:48






Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-04-05 23:09




maaf jika bunyinya harsh sket..

boleh tak ana kata siapa2 yg suka mempersoalkan perkara2 mcm ni.. adalah mereka yg tak boleh terima qadha' & qadar dr Allah.. & tak yakin dgn ketentuan yg Allah SWT dah tetapkan utk setiap hambaNya..??

krgkan bertanya & sifat suka mempersoalkan sesuatu.. sebaliknya bykkan berusaha memperbaiki diri jika inginkan yg terbaik.. kan itu lbh afdhal..

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

kilauansyifa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15817
Posting: 116
Dari: mesir

egypt  


posticon Posting pada: 15-04-05 23:21




tak salah bertanye saudara..itu bermakna kita mengambil endah apa yg berlaku disekeliling kita...

akhlak yg indah, bunga diri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For kilauansyifaProfil   Hantar PM kepada kilauansyifa   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-04-05 23:26




bertanya biarlah yg mendatangkan faedah.. ada bezanya antara nada org yg bertanya krn ingin tahu & org yg mempersoalkan kejadian yg berlaku..

redha & yakinlah dgn janji Allah.. Dia tahu apa yg terbaik buat setiap hambaNya..

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-04-05 23:33




betul tu alea13... nada bahasa kita menandakan makna tersirat dalam hati... terasa tersindir juga dgn ayat tu... seolah-olah lelaki memandang cantik... bukankah kita semua manusia yang sukakan keindahan.. tp semua maklum kecantikan adalah suatu yg subjektif... tak semua pandang setiap wanita cantik tu cantik dan memandang wanita yg kurang cantik tu hodoh... yg penting kita syukuri ape yg kite ade dan berusaha perbaiki diri kita supaya keindahan insan itu terserlah....

maaf kalau terkasar bahasa...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Nurr_Iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4821
Posting: 83
Dari: UiTM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-04-05 23:51


...
ana pun setuju dengan meow dan alae 13.
kecantikan seseorg tue bukan hanya pada wajahnya tetapi pada pandangan mata yg memandang. x usahlah mempertikaikan takdir Allah. Redhalah dgn kehendaknya... x semua lelaki macamtue dan x sume perempuan yg cantik berperangai buruk macamtue...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurr_ImanProfil   Hantar PM kepada Nurr_Iman   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 16-04-05 02:59


Quote:

On 2005-04-15 23:21, kilauansyifa wrote:


tak salah bertanye saudara..itu bermakna kita mengambil endah apa yg berlaku disekeliling kita...

akhlak yg indah, bunga diri...


sian sian.. sejak bile akak alea kita tukar jantina..
lo... cantik? kalau dia pakai purdah cam ner ?

Bookmark and Share

  


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 16-04-05 10:55




-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-04-05 12:06


Quote:

On 2005-04-16 02:59, Martyr wrote:
[quote]
On 2005-04-15 23:21, kilauansyifa wrote:


tak salah bertanye saudara..itu bermakna kita mengambil endah apa yg berlaku disekeliling kita...

akhlak yg indah, bunga diri...


sian sian.. sejak bile akak alea kita tukar jantina..
lo... cantik? kalau dia pakai purdah cam ner ?
[/quote]

ekekeke satu lagi 'pertukaran' jantina berlaku di ukhwah.com....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

jendela_hatiku
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15556
Posting: 56
Dari: Kuala Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 03:58


Quote:

On 2005-04-15 22:45, annakartini wrote:
HMMMM ..... ...
KEPADA SEMUA MUSLIMIN...
KENAPALAH MESTI PENTINGKAN KECANTIKAN?XSALAH,TP KALAO MUSLIMAH TU JNIS YG XSOAIAL...CUN GAK...NO HAL AR...TP,ANA NK BGTAU KORANG...PEREMPUAN YG CANTEK2 NI SELALUNYA KAKI JANTAN...KUAT MENIPU...DAN PENIPU...ANA BUKAN APE,ANA SENDIRI ADA MEMBE2 MUSLIMAH YG BER CHARACTER CAMTU...SO,PIKIR2KANLAH...
KERANA...GADIS YG MGKIN X CANTIK DI LUAR...TP MUNGKIN IKHLAS DAN MURNI HATINYA...





maaf anna....akak nak tegur sikit..bahasa anna terlalu kasar...tak semua perempuan yg cantik tu berperangai jahat DAN tak semua yg tak cantik berperangai baik..betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For jendela_hatikuProfil   Hantar PM kepada jendela_hatiku   Pergi ke jendela_hatiku's Website   Quote dan BalasQuote

annakartini
Warga Rasmi
Menyertai: 13.04.2005
Ahli No: 15785
Posting: 14

Selangor  


posticon Posting pada: 17-04-05 13:07



thanks a lot for all respons....ana rasa ada yg panas je dgr ana pnya bahasa...ana x mksdkn sape2...ana cume meluahkan ape yg di hati dan ape yg ana dah lihat sndiri...bkn main lepas je k ?semua [email protected]...... ...
tlg jgn marah...ana just nk kn sape2m share xperience>>>thats all...

Bookmark and Share

  


  Member Information For annakartiniProfil   Hantar PM kepada annakartini   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-04-05 13:08




tak per....skdr luahan rase ape salahnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 18:57


kecantikan tidak terletak pada paras wajah..tapi pada mata yg memandang..bersyukur ape yg ada...mungkin kecantikan itu ujian buat dirinya..dan mungkin juga yg takcantik tu ujian gak buat dirinya....

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 22:27


Quote:

On 2005-04-17 13:07, annakartini wrote:

thanks a lot for all respons....ana rasa ada yg panas je dgr ana pnya bahasa...ana x mksdkn sape2...ana cume meluahkan ape yg di hati dan ape yg ana dah lihat sndiri...bkn main lepas je k ?semua [email protected]...... ...
tlg jgn marah...ana just nk kn sape2m share xperience>>>thats all...



buat anna... kite org islam ade adab dan tatasusila walaupun sekadar meluahkan perasaan.. kekadang org lain terasa hati dgn bahasa kite tetapi kite tak perasan lak.. tapi ape pun kami semua faham yg anna nak luahkan rasa hati... mmg segelintirnya macam tu... tapi segelintir sahaja yg cam tu.. ramai lagi yg sedar rupa paras bukanlah segalanya... seeloknya kita jauhkan diri dr bersifat mcm tu... akhlak yang baik bunga diri...

p/s: jgn tension2 anna...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-04-05 12:09


kata org perempuan yg baik tu untuk lelaki yg baik, so kalau dia tak memilih anda yg tak cantik tapi baik...mungkin dia tak leh di gelarkan sebagai org baik dan beriman...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-05 12:22





ini jawapan ana

sperti perasaan cinta,sayang yang Allah lemparkan dalam hati (jika hati bersih)
begitu juga denagn pandangan...
kalau ada 10 org lelaki yang buat penilaian sudah tentu jawapannya bebeza....
jadi usahla risau bab pandangan org ni
baik kita risau dengan pandangan Allah terhadap diri kita...
kalau Allah kata jadi jadilah ia.....

Ana : Jangan ada iman jadi-jadian....



-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-05 16:41


Eh, kite cantik, ayu dan manis lagi, tp baik je,miiihahaha.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-04-05 13:53


Quote:

On 2005-04-15 22:45, annakartini wrote:
HMMMM ..... ...
KEPADA SEMUA MUSLIMIN...
KENAPALAH MESTI PENTINGKAN KECANTIKAN?XSALAH,TP KALAO MUSLIMAH TU JNIS YG XSOAIAL...CUN GAK...NO HAL AR...TP,ANA NK BGTAU KORANG...PEREMPUAN YG CANTEK2 NI SELALUNYA KAKI JANTAN...KUAT MENIPU...DAN PENIPU...ANA BUKAN APE,ANA SENDIRI ADA MEMBE2 MUSLIMAH YG BER CHARACTER CAMTU...SO,PIKIR2KANLAH...
KERANA...GADIS YG MGKIN X CANTIK DI LUAR...TP MUNGKIN IKHLAS DAN MURNI HATINYA...



apa yg dapat saya simpulkan, annakartini ni seorang yg tidak cantik. jadi tak puas hati kat org cantik. pasal org cantik je yg dapat pasangan.

apa yg dapat saya nasihat. cubalah jadi cantik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

syamil87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15218
Posting: 70
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 13:57



lumrah manusia...mesti nak cantik dan lawa....but kene ingat ler...X semua lelaki yg pandang pada kecantikan...itukan semua qada dan qadar tuhan.....dlm islam bukan ker yg paling penting untuk cari pasangan dgn melihat pada agamanya...?? so....X baik buruk sangka.... and the most important this is...semua manusia dah ditentukan pasangan + jodohnya oleh Allah......so,jgn risau lah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For syamil87Profil   Hantar PM kepada syamil87   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 14:18


hmmm... susah gak nak bincang topik nie... silap bagi, susah..... pada saya, saya dan kawan2 saya bila melihat seseorg tu, kalau buruk perangai, maka x cantik lah pada kami... tapi bila akhlak dia baik, maka cantiklah pada kami... cute la.... segak la.... so apa yg saya nak katakan di sini, kecantikkan wajah seseorg tu memula sekali dinilai pada kelakuan dia dulu..... kalau perangai cantik, baru org nampak dia tu cantik... kalau buruk, xder yg nampak dia tu cantik... pada annakartini, awak tgk muker dulu buat apa?.... cuba tgk perangai dulu.... baru awak nampak saper yg cantik dan saper yg huduh....

nilailah kecantikkan itu dari hati nya....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

  


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

annakartini
Warga Rasmi
Menyertai: 13.04.2005
Ahli No: 15785
Posting: 14

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-05 14:20



jackie.....ana nk bgtau anta...tpulg nk ckp ape pun

Bookmark and Share

  


  Member Information For annakartiniProfil   Hantar PM kepada annakartini   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-04-05 21:39


Quote:

On 2005-04-19 14:20, annakartini wrote:

jackie.....ana nk bgtau anta...tpulg nk ckp ape pun



salah ke? kalau salah cakap salah. jgn sampai xnak defend diri sendiri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 23:47




jgnlah sampai bgaduh plak... luahan hati jer... sama-sama bagi pendapat elok2 ler...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

emizz_hani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.03.2005
Ahli No: 15347
Posting: 50
Dari: PJ, selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-05 13:44


assalamualaikum.

er, maybe honesty isnt the best policy? hm.

to anna, kecantikan tu subjectif okay.
jgn tension2 n kt berusaha jd kemas + bersih n itulah kecantikan sbnr. kecantikan yg terpancar di wajah lahir dr kesempurnaan Iman.

p/s: setuju ngan syamil. dun worry.. k.

-----------------
Me, an earthbound.. living up to my name.

Bookmark and Share

  


  Member Information For emizz_haniProfil   Hantar PM kepada emizz_hani   Pergi ke emizz_hani's Website   Quote dan BalasQuote

ufuktimur
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12422
Posting: 31
Dari: Bumi DiBawah Bayu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 13:58


Quote:

On 2005-04-19 13:53, Jackie_uniten7 wrote:
[quote]
On 2005-04-15 22:45, annakartini wrote:
HMMMM ..... ...
KEPADA SEMUA MUSLIMIN...
KENAPALAH MESTI PENTINGKAN KECANTIKAN?XSALAH,TP KALAO MUSLIMAH TU JNIS YG XSOAIAL...CUN GAK...NO HAL AR...TP,ANA NK BGTAU KORANG...PEREMPUAN YG CANTEK2 NI SELALUNYA KAKI JANTAN...KUAT MENIPU...DAN PENIPU...ANA BUKAN APE,ANA SENDIRI ADA MEMBE2 MUSLIMAH YG BER CHARACTER CAMTU...SO,PIKIR2KANLAH...
KERANA...GADIS YG MGKIN X CANTIK DI LUAR...TP MUNGKIN IKHLAS DAN MURNI HATINYA...



apa yg dapat saya simpulkan, annakartini ni seorang yg tidak cantik. jadi tak puas hati kat org cantik. pasal org cantik je yg dapat pasangan.

apa yg dapat saya nasihat. cubalah jadi cantik.
[/quote]



Buat Jackie_uniten7 tak baik cakap gitu pada ana...cantik atau tidak dia tetap Ciptaan ALlah..Patutnya kita kena bagi input yang baik padanya...jangan tersalah berkata lagi. cakap siang pandang2, cakap malam dengar2.

-----------------
" Teman sejati bukan yang selalu dekat dimata, dekat bicaranya...tetapi dia yang setia dihati dan di ingati dalam setiap bisikan doanya..."

Bookmark and Share

  


  Member Information For ufuktimurProfil   Hantar PM kepada ufuktimur   Quote dan BalasQuote

syamil87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15218
Posting: 70
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 14:39



setuju 100% dgn cik ufuktimur......... kerana pulut santan binasa,kerana mulut badan merana ..... actually forum tempat utk berdiskusi...so kalu boleh kasi lah pandangan yg kritis dan logik drp segi akal.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For syamil87Profil   Hantar PM kepada syamil87   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-04-05 14:58


apa yg silap katanya? tak nampak apa yg silap pun.

p/s: kerana mulut, badanku tak pernah binasa. kerana mulutku, ramai yg berusaha menjadi cantik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 20:17




tak baik macam tu.. kita nak discuss je hal nie... nak gaduh gi tempat lain ler... tp yang pasti semua ciptaan Allah adalah indah...



[ Posting ini telah di edit oleh: Meow pada 2005-04-20 20:19 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-04-05 21:16


sapa yg bergaduh?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 22:07


cik annakartini.............

nampaknya berat juga penghakiman yang dijatuhkan oleh anda kepada perempuan yang baik hanya kerana sebahagian orang yang berada di sekeliling anda berperangai tidak seperti semestinya.

pertama sekali, cermin dulu diri anda...........kenyataan anda sudah cukup untuk menggambarkan siapa anda. Jangan pula anda dikatakan seperti orang yang terlalu 'desprate' kerana kenyataan yang beremosi tu. (saya tidak kata, cuma secara spontan orang yang peka dengan masalah dalaman anda akan tahu anda seperti tu).

Apa pun saya setuju, bahawa kecantikan lahiriyah sahaja bukan tiket utk menilai hati budi seseorang. Wanita yang cantik sahaja tetapi rohaninya korap, jiwanya kotor dengan perkara yang bertentangan dengan kehendak syariat ibarat tin kosong yang dicatkan dengan lakaran artis yang hebat.

so, ana harap cik annakartina dpt perbetulkan mana-mana yang silap dan kurang dlm diri anda dahulu dan 'jgn main hentam' saja utk buat kenyataan.
kalau saya ni perempuan, saya pun nak marah juga apabila membaca coretan anda.


TQ.



-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 16:52


ok lah annakartini..mmg wujud wanita seperti yg disebut anna tu.. dan wujud juga lelaki yg begitu.. biasalah..

tak kisah la anna, ape yg org lain nak buat.. ada baiknya juga bagi wanita yg kurang cantik nie. kerana lelaki yg jatuh cinta padanya adalah yg tidak memandang pada paras rupa, tetapi hati budi dan tingkah lakunya...dan tentu sekali agamanya.. so, bersyukur lah.. lelaki camtu mmg jelas ikhlas kan..

so, be happy always.. nak dpt yg baik, kita pun kene baik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-04-05 17:43



kecantikan sebenar....

kecantikan wanita bukan terletak pada pakaiannya, bukan juga pada tubuhnya,
kecantikan wanita terdapat pada matanya,cara dia memandang dunia. di matanya terletak gerbang menuju setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang.
kecantikan wanita bukan pada kehalusan wajahnya tetapi kecantikan yang murni terpancar pada jiwanya yang terpancar cahaya nur iman, dengan penuh kasih sayang dan kelembutan. dan kecantikan itu akan terus tumbuh ......
muslimin yang bijaksana pasti akan memandang pada wanita yang memiliki kecantikan peribadi bukan pada zahiriah.....

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

jendela_hatiku
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15556
Posting: 56
Dari: Kuala Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 23:04





setuju dgn puteriayahanda

Bookmark and Share

  


  Member Information For jendela_hatikuProfil   Hantar PM kepada jendela_hatiku   Pergi ke jendela_hatiku's Website   Quote dan BalasQuote

condemned
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9566
Posting: 121
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 25-04-05 23:10




kecantikan budi dan akhlak yg utama...

Bookmark and Share

  


  Member Information For condemnedProfil   Hantar PM kepada condemned   Pergi ke condemned's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 17:48




Apalah yang ada pada rupa dan paras..yang indah itu hanyala semntara....

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 16:43


iman mahu kan seorg insan yang memilih iman kerana diri iman sendiri...
bukan kerana kecantikan semata2....

Bookmark and Share

  


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 16-07-05 09:07


Pada 15-04-05 22:45 , annakartini posting:

!!! QUOTE !!!



tapi,ANA nak bagitahu anda...PEREMPUAN yang CANTEK2 NI SELALUNYA KAKI JANTAN...KUAT MENIPU...DAN PENIPU...ANA BUKAN apa,ANA SENDIRI ADA MEMBE2 MUSLIMAH yang BER CHARACTER begitu


saya ada kawan lelaki tak handsome yang suka pergi kelab malam.adakah saya start a new topic in ukhwah.com saying that selalunya orang yang tak handsome suka pergi kelab malam???

saya ada kawan perempuan yang comel yang suka pakai seksi.adakah saya start a new topic in ukhwah.com saying that selalunya orang perempuan yang comel suka pakai seksi???

do u know y saya tak start such topics?because i can think that such accusations are silly,baseless,irrational and pointless.apparently u cant.

not to mention ada unsur2 desperation....for attention perhaps

sorry if this is too harsh.but harsh topic deserves harsh comment

Bookmark and Share

  


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-07-05 19:18


Pada 16-07-05 09:07 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!


saya ada kawan lelaki tak handsome yang suka pergi kelab malam.adakah saya start a new topic in ukhwah.com saying that selalunya orang yang tak handsome suka pergi kelab malam???

saya ada kawan perempuan yang comel yang suka pakai seksi.adakah saya start a new topic in ukhwah.com saying that selalunya orang perempuan yang comel suka pakai seksi???

do u know y saya tak start such topics?because i can think that such accusations are silly,baseless,irrational and pointless.apparently u cant.

not to mention ada unsur2 desperation....for attention perhaps

sorry if this is too harsh.but harsh topic deserves harsh comment


good comment!

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

SrikandiSejati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8352
Posting: 110
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 17-07-05 05:13


:-o

saya amat bersetuju dengan tajuk ini sebab saya mempunyai ramai kenalan lelaki.. dan kesemua nya memandang pada kecantikan. bukan pada keindahan budi bahasa seseorang. saya pun hairan Kenapa terjadinya begitu??? saya rasa kalau seseorang perempuan yang mempunyai kecantikan semata2 tapi tak ada budi bahasa, itu tak akan menjamin kebahagiaan mereka. betul tak??

Bookmark and Share

  


  Member Information For SrikandiSejatiProfil   Hantar PM kepada SrikandiSejati   Pergi ke SrikandiSejati's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 05:29


Beauty lies in the eyes of the beholder...

Bookmark and Share

  


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

nicx2805
Warga Rasmi
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17173
Posting: 1

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 05:40


cantik itu terlalu subjektif...
lain orang lain definisi cantik bagi mereka..
so..bersyukur lah dengan apa yang Allah beri...hiasi peribadi diri sdiri..
Allah knows what's best for us..jangan kisah sangat lelaki pdg perempuan cantik lahiriah...tapi percaya kecantikan sebenar dtgnya dari imannnnnnn...hehe

pabila merasa riak..cuba pandang ke atas..
pabila merasa rendah diri..pandanglah ke bawah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nicx2805Profil   Hantar PM kepada nicx2805   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-05 06:05


assalamualaikum...

annakartini dan ahli ukhwah yang dikasihi sekalian,
nafsu mengatakan wanita cantik pada rupanya...
akal pula mengatakan wanita cantik pada kepandaiannya...
hati pula mengatakan wanita cantik pada akhlak dan budi pekertinya...

tak semua llk melihat pada kecantikan wanita baru budi bahasa dan sebagainya dan tak semua wanita yang cantik itu adalah jahat..kalau wanita cantik tu jahat biasanya yang menyebabkan mereka cantik sebab mereka b'hias..gincu sana,bedak sini,celak sana,perfume sini &sbgnya..kalau llk tu pilih atas dasar kecantikan semata-mata..padan mukalah dengan llk tu siapa suruh dia pergi cari wanita cantik tapi tak tengok budi bahasa prpn itu..sorry,kalau t'kasar bahasa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-05 19:19


betul saya dah kena

Bookmark and Share

  


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 19:39


alaaa.....lelaki dan perempuan sama jugak dalam soal memilih ni......semua nak yang handsome dan cantik.....termasuuk dengan diri saya kih..kih..kih...

come on......jangan lah kalian semua berfikir negatif...luaskan pemikiran anda semua....di luar sana ramai yang sedia dan menanti kita...cuma kita saja yang tak tahu...

kita mnusia yang dilahirkan di atas dunia ni telah pun ditetapkan jodoh pertemuan,masa hidup dan mati, rezeki dan lain-lain lagi....memang lah jodoh itu telah ditetapkan oleh Allah sesuai dengan perwatakan dan keperibadian seseorang....tapi kita boleh dan kena usaha untuk mendapat/cari yang terbaik.....terbaik di sini boleh dikatakan bukan dari segi rupa semata2..

kenapalah kalian tak ambil iktibar tentang hadist nabi Muhammad saw...

"Perempuan itu dipilih kerana empat perkara:
pertama kerana hartanya
kedua kerana rupanya
ketiga kerana keturunannya..
dan keeempat kerana agamanya.."
dalam hal ini...Rasulullah saw..menyuruh kita mengutamakan yang keempat kerana faktor agama boleh mengimbangi kehidupan di dunia dan akhirat...iman nya kekal sampai hujung nyawa...
Kalau dapat semuanya ciri2 disebutkan tadi hendaklah kita bersyukur kepada Allah swt...

Walaupun hadist ni ditujukan kepada kaum lelaki..tetapi pihak perempuan juga boleh mengambil pengajaran dari hadist tersebut untuk mencari pasangan idaman masing2.....
Kalau nak cari yang cantik..kita kenalah perbaiki diri...baiki segala kekurangan yang ada....Kalau nak yang handsome ...cermin diri dulu.....ye lah...nanti esok2 tak pasal2 kecewa....

Bookmark and Share

  


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

NiniNisrin
Warga Rasmi
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12346
Posting: 9
Dari: uitm shah alam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 19:54


memang hadis senag utuk dibaca...tapi praktiknye susah...tak gitu????lebih2 lagi soal yang begini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NiniNisrinProfil   Hantar PM kepada NiniNisrin   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 20:10


Tak perlu mencari teman secantik Balqis, andai diri tak sehebat SULAIMAN, mengapa mengharap teman setampan YUSOF, jika kasih tak stulus ZULAIKHA, tak perlumencari teman seteguh IBRAHIM, andai diri tak sekuat HAJAR, mengapa didamba kekasih sempurna MUHAMMAD atau KHADIJAH, jika kita cuma insan biasa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

huswatun
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13572
Posting: 9
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 21:17


assalamualaikum..
mestilah kena lihat pada kecantikan...
sesetengah lelaki melihat wanita itu cantik pada pandangannya,tapi pada pandangan orang lain tak, betul tak..

itu adalah normal.... semua orang ada kecantikan yang tersendiri.. Allah menjadikan manusia adalah unik!!
kata orang biar sedap mata memandang, betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For huswatunProfil   Hantar PM kepada huswatun   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 22:19


jawapan ada pada diri masing2...kalau secara umumnya..mungkin betul lah....tapi kadangkala tu tak semestinya juga kan....YANG KU PELIK DAN hairan NI...MACAM MANA anda TAHU PEREMPUAN TU CANTIK AH....??? :lol: :lol:


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 21:06


assalamualaikum...

istilah cantik bagi lelaki ada bermacam2.. ada yang pandang pada luaran sahaja.. ada juga pandang dari segi dalaman.. so jangan lah terlalu mudah memberikan cinta anda pada lelaki yang baru kenal.

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 21:56


cuba praktik dulu...ikut citarasa anda laa

Bookmark and Share

  


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

adiena
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17120
Posting: 31
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 22:02


hihihiihhhiih...bagi saya...kalau pilih laki biar lah handsome...kita kan diberi pilihan.kenapa pula nak pilih yang tak handsome kan...tu kalau ada pilihan lah...handsome pun tengok pada orang nya..jangan harap pada muka saja...budi bicara pun kena tengok juga...betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For adienaProfil   Hantar PM kepada adiena   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-07-05 23:07


Bukan semua orang macam tu...Ana melihat pada kecantikan agama seseorang... Pilihan hati ana hanya berdasarkan apa yang Islam nak... So, tak menjadi persoalan tentang perkara ni... Sahabah dan sahabiah... Doakan ana berbahagia dengan pilihan hati ana sekarang ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 17:46


cantik itu subjektif.ianya berbeza mengikut individu itu sendiri

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-08-05 21:44


Assalamualaikum...
tak semua lelaki macam tu lah..
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-05 14:37


Pada 15-04-05 22:45 , annakartini posting:

!!! QUOTE !!!

HMMMM ..... ...




Assalamualaikum...
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
tak semua lelaki akan memandang pada kecantikan wanita...
semua tu salah...
ada juga lelaki yang sanggup terima segala keburukkan wanita tu...
hanya klerana cinta yang lahir dari hati yang ikhlas...
kerana tanggapan itulah...
ramai wanita mengganggap.....
dia tak layak untuk lelaki tu...
dia tak punyai apa-apa untuk lelaki itu...
dia tak sebaik wanita lain....
dia tak mampu memberi kebahgiaan pada lelaki tu...
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
mengapa dia mesti beranggapan sebegitu...
sebagai lelaki....
dia sanggup memnerima wanita itu seadanya...

"SANG RUMPUT SEPI TAK PERNAH BERGANJAK....
HANYA MENUNGGU HADIRNYA SANG PELANGI INDAH"

shah bukan marah atau kesal tapi shah kasihan dekat seorang sahbat tu kerana dia ditinggalkan oleh seseorang yang amat dia cintai.... sian dia... shah dah pesan kat dia supaya cari yang lain tapi dia kata dia nak rehat dulu... banyak lagi hobi2 lama yang boleh dia buat...
sian kat dia...

tapi satu shah nak bagitau kat semua orang...

kepada lelaki...
jangan memilih pada wajah dan kesempurnaaan... terima dia seadanya dan jangan lukakan hati dia...

kepada wanita....
jangan memulakan sesuatu andai anda tahu ianya akan berakhir dengan sebuah kepahitan... anda tidak kenal sifat lelaki sejati... bukan keegooan yang menjadikan dia lelaki sejati tapi kelembutan hatinya pada cinta.... kerana cinta jua hatinya akan berubah... dari seorang manusia menjadi RAJAWALI HITAM yang terbang mencari mangsa...

kepada sahbat yang baru putus cinta tu... sabar ok... cari yang lain... mawar bukan sekuntum... landak bukan seekor... carilah mawar jangan cari landak pula..
:lol: :-? :-( :-P

wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 09-11-05 15:25


Pada 15-04-05 22:45 , annakartini posting:

!!! QUOTE !!!

HMMMM ..... ...


Assalamualikum......

belum tentu benda yang baik itu, nak kat u??? betul tak??? She can get someone much better than u....... so, fikirkan lah, u pun bukan handsome sangat. dah lah pendek... terbatut keturunan i?????? hadapi kenyataan berdiri la atas bumi yang nyata!!! usah bermimpi terlalu banyak.......


wassalam......... :lol: :lol: :lol: :lol:

to lost someone like them, not lost any cent of mine
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 09-11-05 15:35 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

dharwillis
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19991
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 16:01


memang ramai yang memandang pada kecantikan,tapi yang kurang cantik rupa paras tu mungkin cantik akhlaknya..bergantung pada tanggapan masing2....

Bookmark and Share

  


  Member Information For dharwillisProfil   Hantar PM kepada dharwillis   Quote dan BalasQuote

jamilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4031
Posting: 33
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-11-05 15:11


Pada 09-11-05 14:37 , shah_sobriyanie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-04-05 22:45 , annakartini posting:

!!! QUOTE !!!

HMMMM ..... ...




Assalamualaikum...
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
tak semua lelaki akan memandang pada kecantikan wanita...
semua tu salah...
ada juga lelaki yang sanggup terima segala keburukkan wanita tu...
hanya klerana cinta yang lahir dari hati yang ikhlas...
kerana tanggapan itulah...
ramai wanita mengganggap.....
dia tak layak untuk lelaki tu...
dia tak punyai apa-apa untuk lelaki itu...
dia tak sebaik wanita lain....
dia tak mampu memberi kebahgiaan pada lelaki tu...
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
mengapa dia mesti beranggapan sebegitu...
sebagai lelaki....
dia sanggup memnerima wanita itu seadanya...

"SANG RUMPUT SEPI TAK PERNAH BERGANJAK....
HANYA MENUNGGU HADIRNYA SANG PELANGI INDAH"

shah bukan marah atau kesal tapi shah kasihan dekat seorang sahbat tu kerana dia ditinggalkan oleh seseorang yang amat dia cintai.... sian dia... shah dah pesan kat dia supaya cari yang lain tapi dia kata dia nak rehat dulu... banyak lagi hobi2 lama yang boleh dia buat...
sian kat dia...

tapi satu shah nak bagitau kat semua orang...

kepada lelaki...
jangan memilih pada wajah dan kesempurnaaan... terima dia seadanya dan jangan lukakan hati dia...

kepada wanita....
jangan memulakan sesuatu andai anda tahu ianya akan berakhir dengan sebuah kepahitan... anda tidak kenal sifat lelaki sejati... bukan keegooan yang menjadikan dia lelaki sejati tapi kelembutan hatinya pada cinta.... kerana cinta jua hatinya akan berubah... dari seorang manusia menjadi RAJAWALI HITAM yang terbang mencari mangsa...

kepada sahbat yang baru putus cinta tu... sabar ok... cari yang lain... mawar bukan sekuntum... landak bukan seekor... carilah mawar jangan cari landak pula..
:lol: :-? :-( :-P

wassalam...



assalamualaikum...

MAAFkan milah shah.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For jamilahProfil   Hantar PM kepada jamilah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 18-12-05 19:01


Pada 11-11-05 15:11 , jamilah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-11-05 14:37 , shah_sobriyanie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-04-05 22:45 , annakartini posting:

!!! QUOTE !!!

HMMMM ..... ...




Assalamualaikum...
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
tak semua lelaki akan memandang pada kecantikan wanita...
semua tu salah...
ada juga lelaki yang sanggup terima segala keburukkan wanita tu...
hanya klerana cinta yang lahir dari hati yang ikhlas...
kerana tanggapan itulah...
ramai wanita mengganggap.....
dia tak layak untuk lelaki tu...
dia tak punyai apa-apa untuk lelaki itu...
dia tak sebaik wanita lain....
dia tak mampu memberi kebahgiaan pada lelaki tu...
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
salah.....
mengapa dia mesti beranggapan sebegitu...
sebagai lelaki....
dia sanggup memnerima wanita itu seadanya...

"SANG RUMPUT SEPI TAK PERNAH BERGANJAK....
HANYA MENUNGGU HADIRNYA SANG PELANGI INDAH"

shah bukan marah atau kesal tapi shah kasihan dekat seorang sahbat tu kerana dia ditinggalkan oleh seseorang yang amat dia cintai.... sian dia... shah dah pesan kat dia supaya cari yang lain tapi dia kata dia nak rehat dulu... banyak lagi hobi2 lama yang boleh dia buat...
sian kat dia...

tapi satu shah nak bagitau kat semua orang...

kepada lelaki...
jangan memilih pada wajah dan kesempurnaaan... terima dia seadanya dan jangan lukakan hati dia...

kepada wanita....
jangan memulakan sesuatu andai anda tahu ianya akan berakhir dengan sebuah kepahitan... anda tidak kenal sifat lelaki sejati... bukan keegooan yang menjadikan dia lelaki sejati tapi kelembutan hatinya pada cinta.... kerana cinta jua hatinya akan berubah... dari seorang manusia menjadi RAJAWALI HITAM yang terbang mencari mangsa...

kepada sahbat yang baru putus cinta tu... sabar ok... cari yang lain... mawar bukan sekuntum... landak bukan seekor... carilah mawar jangan cari landak pula..
:lol: :-? :-( :-P

wassalam...



assalamualaikum...

MAAFkan milah shah.....


Assalamualaikum...
tak ada apa yang nak dimaafkan...
mengapa ni?
tak pasal2 minta maaf...
jodoh di tangan tuhan la...
apa yang nak dimaafkan...
tapi shah rasa tak salah kalau kita teruskan persahabatan..
pilihan Allah itu lebih tepat la...
jangan salahakna diri sendiri...
mungkin shah bukan yang terbaik untuk milah...
shah doakan agar milah ditemukan dengan yang lebih baik dari shah....
mungkin jodoh shah masih lagi ada bersama ahli ukhwha yang lain...
jangan bimbang la...
terima kasih kerana milah banyak mengubah diri shah...
dari seorang raja litar, raja gelanggang haram... kaki pukul... perokok... selalu tengok benda yang tak senonoh... anakj yang selalu lawan cakap ibubapa... seorang yang panas baran... pembohong... selalu tinggal solat... dan banyak lagi...
tengok la sekarang....
shah dah banyak berubah hinggakan mama dan bab mula suka pada milha...
kalau dulu mereka selalu cakap supaya jangan terima milah sebab kita tak jumpa dan cinta kita atas dasar keikhlasan...
shah tahu... mungkin shah terlalu kecewa dengan keputusan milah tapi... shah terima dengan redha keputusan tu atas dasar kasih seorang abang kepada seorang adik...
satu yang shah minta...
ingatlah shah dalam doa milah agar hajat dan doa shah dimakbulkan...
terima kasih...
shah tak mampu nak bagitau mam yang kita dah berpisah sebab mama bercadang nak buat kenduri kesyukuran..
milah kan pernah nampka kambing kat rumah shah hari tu...
kambing tu la mama nak korbankan untuk milah...
satu yang pinta... jangan bagitau mama pasal ni...
kalau milah nak bertunang atau nak kahwin nanti jangan lupa bagitau shah...
mungkin sha tak pergi sebab shah tak nak bakal suami milah buruk sangaka milah...
jangan hantar kad jemputan ke rumah shah sebab shah tak nak mama tahu perasaan anak emas dia yang seorang ni...
dan lagi...
jangan putuskan hubungan persahabatan kita...
walaupun kita tak berhubung melalui telefon lagi...
tapi kita akan berhubung melalui doa...
jangan ulang perkataan ni lagi...
shah benci mendengarnya...
'milah tak sebaik yang shah sangkakakn"
"milah tak layak untuk shah"
ingat sampai bila2...
hanya milah wanita yang paling mulia di hati shah.
terima kasih...

shah harap lagu inspirasi hati>dehearty menjadi teman dah mewnjadi kenyataan...
shah pasrah sekarang padaNya...
shah hanya akan terima seorang gadis yang semulia Sang Pelangi Indah...
jangan jadikan penyakit shah kepada impian yang milah ingikan...
terima kasih...

milah, kalau milah perlukan shah... shah sedia menerim milah walaupun apa yang terjadi...
hubungilah shah...
012-9511964
019-9751983
terima kasih...
tiada cinta semulia cinta milah di abad ini...
inilah cinta sejati yang pernah shah rasai...
inilah cinta paling mulia...

wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 18-12-05 20:33


erm...apa pulak ni....shah...kalau milah tak bilang mak shah...saya yang bilang boleh tak?:lol:

ps: sorie...guaru saja...segala takdir terima la dengan hati terbuka...walau tersiksa ada hikmah nya...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 18-12-05 21:43


NAFSU mengatakan wanita cantik atas dasar RUPANYA...
AKAL mengetakan wanita cantik atas dasar iILMUNYA...
DAN HATI mengatakan wanita cantik atas dasar AKHLAKNYA

AKHLAK ADALAH BUNGA HIASAN DIRI WANITA
BERSAMALAH KITA SEBAGAI WANITA SENTIASA MENJAGA AKHLAK DAN BUDI PEKERTI..
BERSAMA MENGANGKAT MARUAH DAN MARTABAT KAUM WANITA
[ Telah diedit oleh: itsme pada 18-12-05 21:46 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-12-05 21:52


hurmmm???

Bookmark and Share

  


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 21-12-05 14:35


Pada 18-12-05 20:33 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

erm...apa pulak ni....shah...kalau milah tak bilang mak shah...saya yang bilang boleh tak?:lol:

ps: sorie...guaru saja...segala takdir terima la dengan hati terbuka...walau tersiksa ada hikmah nya...:)



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 21-12-05 14:42


Pada 18-12-05 21:43 , itsme posting:

!!! QUOTE !!!

NAFSU mengatakan wanita cantik atas dasar RUPANYA...
AKAL mengetakan wanita cantik atas dasar iILMUNYA...
DAN HATI mengatakan wanita cantik atas dasar AKHLAKNYA

AKHLAK ADALAH BUNGA HIASAN DIRI WANITA
BERSAMALAH KITA SEBAGAI WANITA SENTIASA MENJAGA AKHLAK DAN BUDI PEKERTI..
BERSAMA MENGANGKAT MARUAH DAN MARTABAT KAUM WANITA



;-) ;-) ;-) :-P ;-) ;-) ;-)
;-) ;-) ;-) :-P ;-) ;-) ;-)
;-) ;-) ;-) :-P ;-) ;-) ;-)
;-) ;-) ;-) :-P ;-) ;-) ;-)

wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 14:54


...kata-kata hikmah....

Semoga hidup disinari keimanan
Mati di puncak ketaqwaan
Amalan menggunung dengan keikhlasan
Akhlak indah bersendikan Al-Quran
********* & *************
Hati terhibur dengan irama perjuangan

***********************************

Allah telah kurniakan serba keelokan kepada hamba-hamba-Nya
Mereka sendirilah yang bijak memanfaatkan kurniaan itu
sama ada untuk digunakan pada jalan yang betul...atau...salah....
:)


Ingatlah.......
Sesuatu bangsa itu membangun kerana Wanita
dan jatuh kerana Wanita juga......

Bookmark and Share

  


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 14:57


LELAKI HANYA MELIHAT PADA KECANTIKAN WANITA SEMATA2????KEMUDIAN,BARULAH BUDI BAHASA,DAN SETERUSNYA??

tajuk ni sebenarnya dah terbalik, sebab saya pun lelaki juga, dan bagi saya apa yang paling penting adalah agama dan akhlak, barulah diikuti dengan kecantikan, dan seterusnya...........

"Dinikahi wanita itu kerana 4 perkara: kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah dalam perihal agamanya, beruntunglah kedua-dua tanganmu..." (Hadith Nabi)

p/s: buat shah, bersabar ye...........


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 21-12-05 16:12 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mohdabdhalim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2005
Ahli No: 20690
Posting: 21

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 16:07


Pada 15-04-05 22:45 , annakartini posting:

!!! QUOTE !!!

HMMMM ..... ...


~ Sesungguhnya kecantikan itu tidaklah kekal.

~ Sudah fitrah manusia suka pada keindahan. Jarang merasa puas. Dan cepat pula merasa jemu.

~ Tidak semua lelaki memandang pada kecantikan perempuan pada paras rupanya semata-mata, dan tidak pula semua wanita yang cantik itu buruk budi pekertinya. Itu terpulang kepada iman dan akhlak masing-masing.

~ Bagi ana, masing² punya kecantikkan tersendiri. Usah menilai pada paras rupa semata-mata. Kerana itu bukannya kekal abadi. Memang diakui lelaki mudah terpikat pada kecantikan kerana itu fitrah nalurinya. tetapi tidak semua hanya memandang pada kecantikannya sahaja. Malah ada yang melihat pada nilai yang lain.

~ Usah m'ikut emosi. Usah mencemuh kekurangan yang ada pada diri. Usah pula m'gutuk sesama sendiri. Kerana masing² punya kebaikan dan kelemahannya tersendiri.

~ Redha dengan apa yang ada. Bersyukur dengan apa yang ALLAH kurniakan pada kita atau pada siapa². Dan jadikan teladan seandainya nikmat ALLAH itu disalahgunakan.
[ Telah diedit oleh: mohdabdhalim pada 21-12-05 16:11 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdabdhalimProfil   Hantar PM kepada mohdabdhalim   Pergi ke mohdabdhalim's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 16:30


apa yang boleh saya katekn...pandangan & penilaian manusia berbeza2..... cool huh..8-) :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 16:40


sudah menjadi fitrah buat semua..apapn dalam Islam meletakkan kecantikan dalam aras pencarian calon isteri...
tapi ada juga yang tidak mengambil kira soal tentang tu..dan menitikberatkan kecantikan dari dalam ..yakni dari hati...rasanya itu yang lebih membahagiakan semwua orang ..wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 16:49


assalamualaikum

manusia memang memandang pada kecantikan, tak kira lelaki atau perempuan, allah juga suka pada kecantikan... :-di cuma agak sayang jika kecantikan rupa paras tak diiringi kebagusan akhlak...

dalam islam pun dianjurkan kalau memilih pasangan, lihat pada 4 perkara, kecantikan rupa parasnya, baik keturunannya, hartanya, dan agamanya... sebaik2nya pilihlah kerana agamanya @ kerana kecantikan akhlaknya....

memandangkan tak ada manusia yang sempurna... jadi yang paling penting ialah perbaiki diri.. menjadi yang lebih baik dari hari ke hari... 8-)

"berbahagialah bagi mereka yang hari ininya lebih baik dari semalam dan celakalah, bagi mereka yang hari ininya lebih buruk dari semalam"

wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 16:56


apalah anda nii....ingat isu apela yang sedang kecoh2...
kecantikan wanita tu benda yang relatif yang tak ada tafsiran tetap padanya.... ada orang cuba menafsirkan makna kecantikan yang sebenar tetapi dia hanya akan menemui seseorang yang mempunyai tafsiran yang berbeza dengannya....saya nak tegur jugak sapa2 yang berprasangka buruk terhadap saudari yang membawa tajuk ni....mungkin bahasa boleh diperbetulkan tapi jangan menanam prasangka!ini portal ukhwah bukan portal gangster...
seseorang lelaki akan mentafsirkan kecantikan mengikut style masing2 dan citarasa masing2...macam jugak bila kita beli baju,ada minat baju tu ada minat baju ni,tak ada pulak seseorang mempertikaikan mengapa orang lain tak minat baju yang dia minat....itulah keindahan ciptaan allah yang kadang-kadang dengan bahasa sahaja tidak mampu untuk mentafsir.....sebab itulah diutusnya Rasulullah yang datang membawa berita gembira dan peringatan dan mengariskan ciri2 isteri kepada lelaki apabila membuat keputusan untuk berkahwin...semua orang hafal hadis tu,saya tau.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

muslimsejati
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2003
Ahli No: 3767
Posting: 13
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-12-05 16:38


Pada 21-12-05 16:56 , syahid_zul posting:

!!! QUOTE !!!

apalah anda nii....ingat isu apela yang sedang kecoh2...
kecantikan wanita tu benda yang relatif yang tak ada tafsiran tetap padanya.... ada orang cuba menafsirkan makna kecantikan yang sebenar tetapi dia hanya akan menemui seseorang yang mempunyai tafsiran yang berbeza dengannya....saya nak tegur jugak sapa2 yang berprasangka buruk terhadap saudari yang membawa tajuk ni....mungkin bahasa boleh diperbetulkan tapi jangan menanam prasangka!ini portal ukhwah bukan portal gangster...
seseorang lelaki akan mentafsirkan kecantikan mengikut style masing2 dan citarasa masing2...macam jugak bila kita beli baju,ada minat baju tu ada minat baju ni,tak ada pulak seseorang mempertikaikan mengapa orang lain tak minat baju yang dia minat....itulah keindahan ciptaan allah yang kadang-kadang dengan bahasa sahaja tidak mampu untuk mentafsir.....sebab itulah diutusnya Rasulullah yang datang membawa berita gembira dan peringatan dan mengariskan ciri2 isteri kepada lelaki apabila membuat keputusan untuk berkahwin...semua orang hafal hadis tu,saya tau.....



Assalamualaikum...
memang kecojh nampak...
maaf la kalau baru sekarang nak online...
saya pun dah lama tak online..
kali ni saya terpaksa online atas sebab seorang sahabat..
saya tahu... kalau sahabat saya yang malang ni tahu...
memang la dia akan maah gila...
dia akan marah sesiapa sahaja...
tapi hanya dengan cara ni saya dapat bagitau seorang yang bertakhta di hati sahabat saya...
maaf.. saya tak tahu apa nickname gadis yang dipanggil MJ dalam keluarga shah...
saya harap awak call dia...
dia dalam keadaan tenat sekarang...
dia ada kat hospital...
Kenapa awak tak bagitau mama shah tentang hal ni...
awak tahu kan shah adalah anak yang paling mama dia sayang...
dengan izin allah, tiba2 saya rasa nak melawa dshah..
tapi saya jumpa mama dia kat hospital..
shah dalam keadaan koma...

2 hari lepas dia ada bagitau dia nak jumpa dengan kawan dia dari terganu... lepas dia balik... dia nampak terlalu happy... subuh tadi dia dihantar ke hospital...saya jumpa mamam dia tengah hari tadi... maaf sebab saya tak tahu nombor telefon MJ sebab shah sorok no,bor tu...
jadi kami geledah katil shah... baru kami tahu hal yang sebenarnya... awak sepatutnya bagitau hal ni kepada mama dia...

saya nak bagitau... doktor yang minta supaya kami bagitau pada milah hal ni dan baw milah datang jumpa shah... hanya itu cara yang boleh pulihkan shah... shah mengalami tekanan darah rendah dan tekanan perasaan yang hebat....

saya thu shah tak pernagh paksa awak apa-apa...tapi demi mama dia tolong pergi jumpa shah... hubungi dia...mengapa awak masih jumpa dia lagi semalam kalau awak tahu apa yang akan terjadi...

mama minta saya pesan kepada MJ supaya selamatkan shah... kalau ikutkan hati saya... saya tak nka la cakap elok2 begini... kalau awak dah tahu dia tu jenis setia... tak pandang muka... Kenapa awak mulakan semuanya...
mahu saja saya maki awak... shah tu satu... bodoh dan bangap... tak jumpa lagi tapi dah kata awak perempuan yang paling baik... macam tak dah perempuan lain kat dunia ni... kalau saya tahu mana awak berada memang saya tarik saja awak jumpa dia... memang nak marah pun... dah lama kami kawan... saya kenal sangat dengan dia...

farieza, aliah, dan ????, tolong nasihatkan supaya lupakan perempuan ni. mungkin dia akan dengar nasihat u all sebab u all adalah kakak dan adik dia...

bye...
maaf...


-----------------
harapan agar pertemuan dan perpisahan ini adalah kerana allah dan ia pasti akan dirahmati olehNya. insay-allah


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimsejati   Pergi ke muslimsejati's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 17:00


kasihan kat wanita2 yang tak cantik...


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

  


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 22-12-05 17:03


Pada 22-12-05 17:00 , kuahdurian posting:

!!! QUOTE !!!

kasihan kat wanita2 yang tak cantik...



cantik atau tak ni bergantung kepada mata yang memandang.
Anyway tak kekal pun cantik ni; mati jadi tanah juga. 100 tahun lepas itu entah-entah jadi baja pokok pula.

Wallahualam.

"Ya ALLAH, kurniakanlah kami kemanisan iman yang berpanjangan. Masukkanlah kami ke dalam golongan hamba-hambaMU yang mengasihi Engkau lebih dari segala-galanya, yang mencintai Engkau lebih dari segala-galanya, dan yang mengharapkan pertemuan dengan Engkau lebih dari segala-galanya. Temukanlah kami dengan Engkau dibawah keredhaan Engkau Ya ALLAH"

Bookmark and Share

  


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 17:28


assalammualaikum...
akupun tak tahu nak cakap apa...
tapi nilah realiti kehidupan hari ni..namun tak semua lelaki memandang pada kecantikkan luaran sebab kecantikkan itu sesuatu yang speasifik pada mata yang memandang...

apapun carilah yang beriman kerana kecantikkan iman akan berkekalan namunkecantikkan luaran akan terhapus dek masa yang mendatang...

cintakan bunga,bungakan layu..
cintakan manusia,manusia akan mati...
cintakan Allah cinta hakiki..Dia sentiasa bersama dalam setiap detik dan ketika...
wa Allah hu a'lam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 22-12-05 17:39


biar sakit dimata
jangan sakit dihati....
kalau cantik tapi tiap2 hari buat sakit hati buat apa
biar tak cantik tapi selalu menyejukkan hati...
betul tak??

Bookmark and Share

  


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 19:28


:-) Assalamualaikum...


Memang tak dinafikan ada yang hanya melihat kecantikan semata2....sebabnya....ada yang pernah mengatakan...bangga dapat berjalan dengan perempuan cantik....bangga orang puji...hmmm...

Kisah shah dalam ni betul ke???


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 20:43


Pada 23-12-05 19:28 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum...


Kisah shah dalam ni betul ke???



Wa'alaikumussalam wbt...

entah lee.. dari gaya posting tu rasanya betul laa agaknya.. takkan laa nak bohong.. kat ruangan sampaikan tu ada topik pasal dia ini... siap sifuu Kang dok tanya katil mana hospital mana so boleh laa member Ukhwah pergi ziarah ke... tapi rasanya terlalu peribadi benda ni bagi shah tu... anyway harapan saya mudah2an shah diberi kekuatan untuk hadapi semua ni... tak sangka pula ek ada perempuan boleh buat lelaki begini sekali.. ermm...

pasal cantik.. awatnyee laa nak kecoh dik weehhh.. dah fitrah manusia sukakan kecantikan.. subjektif tekpuunngg... belajarlah untuk redha... semua tu fatamorgana belaka.. nothing last forever... tak mengapa laa nanti kalau dah lama hidup kat dunia ni insya-Allah demo tau laa guaner... tak payah laa nak selok2 deehh...

p/s: mace2 peghanga..


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimsejati
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2003
Ahli No: 3767
Posting: 13
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-12-05 16:41


Pada 23-12-05 20:43 , MeowHidayah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-12-05 19:28 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum...


Kisah shah dalam ni betul ke???



Wa'alaikumussalam wbt...

entah lee.. dari gaya posting tu rasanya betul laa agaknya.. takkan laa nak bohong.. kat ruangan sampaikan tu ada topik pasal dia ini... siap sifuu Kang dok tanya katil mana hospital mana so boleh laa member Ukhwah pergi ziarah ke... tapi rasanya terlalu peribadi benda ni bagi shah tu... anyway harapan saya mudah2an shah diberi kekuatan untuk hadapi semua ni... tak sangka pula ek ada perempuan boleh buat lelaki begini sekali.. ermm...

pasal cantik.. awatnyee laa nak kecoh dik weehhh.. dah fitrah manusia sukakan kecantikan.. subjektif tekpuunngg... belajarlah untuk redha... semua tu fatamorgana belaka.. nothing last forever... tak mengapa laa nanti kalau dah lama hidup kat dunia ni insya-Allah demo tau laa guaner... tak payah laa nak selok2 deehh...

p/s: mace2 peghanga..




Assalamualaikum...
shah dah sedar tapi tak berapa betullagi...
mungkin 2 minggu lagi dia balik rumah
dia ada kat hospital psikatri kota bharu
terima rawatan kat situ.

mungkin shah akan marah kat anta sebab ayat

tak sangka pula ek ada perempuan boleh buat lelaki begini sekali.. ermm...

wassalam.


-----------------
harapan agar pertemuan dan perpisahan ini adalah kerana allah dan ia pasti akan dirahmati olehNya. insay-allah


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimsejati   Pergi ke muslimsejati's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 25-12-05 16:57


assalamualaikum.............

setiap manusia sukakan kecantikkan..kerana itulah hakikatnye.....
jangan terlalu memandang kepada kecantikkan, kerana kelak ia akan merugikan...janganlah kamu benci akan keburukan..mungkin ia akan memberi kebahagiaan...

tapi hakikatnya hari ini ramai yang sukakan kepada kecantikan...
lebih-lebih lagi kecantikkan yang dipenuhi kelembutan...
Allah Maha Adil...
mungkin kelebihan seseorang itu pada kecantikkannya...tapi ada juga keburukannya dari sesuatu sudut
mungkin seseorang itu tidak cantik, tetapi.. kelebihannya pada sudut lain...

KEINDAHAN SESEORANG WANITA ITU APABILA DIA MENJAGA MARUAH..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 25-12-05 17:06


Wallahua'lam.
Tapi di France, berdasarkan kajian INSEE, itulah jawapannya bagi orang Perancis.
Juga di Perancis, wanita tidak melihat pada paras rupa lelaki, tetapi pada poket lelaki.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

muslimsejati
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2003
Ahli No: 3767
Posting: 13
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-12-05 17:49


Pada 25-12-05 17:06 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Wallahua'lam.
Tapi di France, berdasarkan kajian INSEE, itulah jawapannya bagi orang Perancis.
Juga di Perancis, wanita tidak melihat pada paras rupa lelaki, tetapi pada poket lelaki.


Assalamualaikum...
tak tahu pula
mungkin betul agaknya
tapi kat sini kami lihathati
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimsejati   Pergi ke muslimsejati's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 20:11


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah bab ni memanglah terpulang pada hati masing-masing tetapi jodoh itu adalah ketentuan Allah SWT. Kekadang berkenalan dengan orang lain, tunang dengan orang lain dan nikah pula dengan orang lain. Kesimpulannya kita perlu ada pendirian agar kita tidak keciwa dalam kehidupan yang sementara ini. Kembalilah pada Al Quran dan As Sunnah agar setiap tindakan itu bermula dari hati yang taqwa insyaAllah pilihan sebagai teman hidup dapat memberikan keselesaan di alam barzakh dan juga akhirat.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - One learned man is harder on the devil than a thousand ignorant worshippers.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 26-12-05 11:26


assalamualaikum....

untuk shah...
tabah hadapi dugaan, mungkin ada hikmahnya...dia bukan jodoh kita...

mungkin suatu hari nanti...akan ada wanita yang lebih menyayangi kita....

mencintai seseorang yang lebih menyayangi kita adalah lebih baik daripada mencintai seseorang yang lebih kita sayangi...

bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor...:0

Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-12-05 14:42


Pada 17-04-05 03:58 , jendela_hatiku posting:

!!! QUOTE !!!




Assalamualaikum... Terkezzut jugak dengan apa yang ana luahkan..seolah-olah ada sesuatu yang terlalu berat di tanggung dalam hatimu yang kecil.. Moga setiap yang terjadi di jadikan pedoman dan pengajaran... Allah menidakkan sesuatu buat masa ini, kerana DIA ingin menganugerahkan sesuatu yang jauh lebih baik untuk kita di masa depan , InsyaALLAH......

Bookmark and Share

  


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-12-05 14:51


Pada 17-04-05 03:58 , jendela_hatiku posting:

!!! QUOTE !!!


On 2005-04-15 22:45, annakartini wrote:
HMMMM ..... ...
KEPADA SEMUA MUSLIMIN...
KENAPALAH MESTI PENTINGKAN KECANTIKAN?tak salah,tapi KALAO MUSLIMAH TU JNIS yang XSOAIAL...CUN juga...NO HAL lah...tapi,ANA nak bagitahu anda...PEREMPUAN yang CANTEK2 NI SELALUNYA KAKI JANTAN...KUAT MENIPU...DAN PENIPU...ANA BUKAN apa,ANA SENDIRI ADA MEMBE2 MUSLIMAH yang BER CHARACTER begitu...SO,PIKIR2KANLAH...
KERANA...GADIS yang mungkin tak CANTIK DI LUAR...tapi MUNGKIN IKHLAS DAN MURNI HATINYA...



!!! QUOTE !!!



maaf anna....akak nak tegur sikit..bahasa anna terlalu kasar...tak semua perempuan yang cantik tu berperangai jahat DAN tak semua yang tak cantik berperangai baik..betul tak?


... Terkezzut jugak dengan apa yang ana luahkan..seolah-olah ada sesuatu yang terlalu berat di tanggung dalam hatimu yang kecil.. Moga setiap yang terjadi di jadikan pedoman dan pengajaran... Allah menidakkan sesuatu buat masa ini, kerana DIA ingin menganugerahkan sesuatu yang jauh lebih baik untuk kita di masa depan , InsyaALLAH...... By the way, saya sendiri memilih pasangan yang "CANTIK" ... Tapi, "CANTIK" budi pekertinya, "CANTIK" tutur katanya, Cantik Iman nya, Cantik moral dan "CANTIK" akhlaknya.... Cukuplah itu semua.. Saya bersyukur sangat.... Kalau di tanya tentang wajahnya, Cukuplah jika saya kata kan, sejuk hati saya memandang kelembutan yang bersinar pada wajahnya di selubungi tudung labuhnya... Cukup untuk membuat saya tenang dan mampu membuat saya mengukir senyuman...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

harmoni_melodi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19040
Posting: 50

Johor  


posticon Posting pada: 26-12-05 16:41


ermm...
dah lme tak online tiba-tiba buka saja dalam satu tajuk ada banyak pula cerita.
untuk ana,
kita tak tahu sebenarnya persepsi lelaki yang memandang wanita.
mungkin ada yang memandang tapi apa yang diperkatakan dihati mereka?
persepsi lelaki tentang wanita berbeza sebagaimana persepsi wanita memandang lelaki.
tapi memang secara realiti ramai yang suka memandang sesuatu yang cantik bukan?
tapi ingat kadangkala cantik dimata kita belum tentu cantik dimata orang lain kerana kecantikkan yang dilihat setiap orang sebenarnya bermula dari dasar hati seseorang itu sendiri.
jika dalam hati seseorang itu cantik maka wanita/lelaki yang tak cantik pada wajah tapi cantik dihati akan dapat dikenalinya.(eh...ayat saya ni berpintal la pula. arap2 faham)
apa-apa pun...
lelaki yang baik buat perempuan yang baik begitu juga sebaliknya...
so nak dapat yang baik kena jadi baik dulu la...

about shah,
hope shah makin pulih sekarang.
jangan ikutkan hati sangat ok.
b gentalman...
jika sering rasa sedih dekatkan diri dengan Allah.
ngadu pada-Nya.
Insya-Allah segalanya ok.

saya pernah jugak alami situasi ni.
mujur ayah berada disisi.
ayah ingatkan saya bahawa Allah takdirkan sesuatu pasti ada hikmahnya.
anggaplah sebagai ujian Allah.
satu ujian yang mana Allah berikan untuk tingkatkan martabat disisi-Nya atau satu ujian untuk menghapuskan dosa2 kita yang lalu.

Wallahu'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For harmoni_melodiProfil   Hantar PM kepada harmoni_melodi   Quote dan BalasQuote

muslimsejati
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2003
Ahli No: 3767
Posting: 13
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-12-05 17:09


Pada 26-12-05 16:41 , harmoni_melodi posting:

!!! QUOTE !!!

ermm...
dah lme tak online tiba-tiba buka saja dalam satu tajuk ada banyak pula cerita.
untuk ana,
kita tak tahu sebenarnya persepsi lelaki yang memandang wanita.
mungkin ada yang memandang tapi apa yang diperkatakan dihati mereka?
persepsi lelaki tentang wanita berbeza sebagaimana persepsi wanita memandang lelaki.
tapi memang secara realiti ramai yang suka memandang sesuatu yang cantik bukan?
tapi ingat kadangkala cantik dimata kita belum tentu cantik dimata orang lain kerana kecantikkan yang dilihat setiap orang sebenarnya bermula dari dasar hati seseorang itu sendiri.
jika dalam hati seseorang itu cantik maka wanita/lelaki yang tak cantik pada wajah tapi cantik dihati akan dapat dikenalinya.(eh...ayat saya ni berpintal la pula. arap2 faham)
apa-apa pun...
lelaki yang baik buat perempuan yang baik begitu juga sebaliknya...
so nak dapat yang baik kena jadi baik dulu la...

about shah,
hope shah makin pulih sekarang.
jangan ikutkan hati sangat ok.
b gentalman...
jika sering rasa sedih dekatkan diri dengan Allah.
ngadu pada-Nya.
Insya-Allah segalanya ok.

saya pernah jugak alami situasi ni.
mujur ayah berada disisi.
ayah ingatkan saya bahawa Allah takdirkan sesuatu pasti ada hikmahnya.
anggaplah sebagai ujian Allah.
satu ujian yang mana Allah berikan untuk tingkatkan martabat disisi-Nya atau satu ujian untuk menghapuskan dosa2 kita yang lalu.

Wallahu'alam...



Assalamualaikum...
ada cara ke nak orang yang terlalu keras hati macam shah?
saya,muslimahsejati,mawar dan rynar_abadi dah puas nasihatkan dia supaya terima hakikat ni
tetapi dia macam tak makan nasihat
dia kata jamilah adalah satu2nya wanita paling mulia kat dunia ni.
mungkin ummiq ada cara.
kalau ummiq ada caratolong bagitau muslimahsejati sebab setakat ni shah bawah jagaan muslimahsejati
saya pun tak tahu bagaimana dia boleh anggap begitu
mama diapun dah puas nasihat dia dulu
diakata dia akna tunggu milah dan akan terima milah walaupun milah dah tua masa tu
itu yang tertulis dalam diary shah.
kami terpaksa bacasebab nak cari sebab dia jadi begitu,
dia tak pernah bagitau sesiapapun sebab dia suka berahsia.
tak tahu nak buat bagaimana lagi.
sekarang ni dia sedang terima rawattan psikiatri kat hospital mental kota bharu.
banyakbenda yang dia lupa
tapi dia ingat nama milah.
dia tak ingat sipa milah sebab dia ada tanya saya masa dia sedar hari tu.
sedar saja dia terus sebut nma milah tapi dia sendiri tak ingat siapa milah.
ada yang dia ingat adayang dia tak ingat.
tapi sekarang kelihatan makin ook sikit sekarang.
cuma doktor pesan jangan sebut nama milah depan dia.
itu saja pasalshah setakat ni.
wassalam


-----------------
harapan agar pertemuan dan perpisahan ini adalah kerana allah dan ia pasti akan dirahmati olehNya. insay-allah


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimsejati   Pergi ke muslimsejati's Website   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 26-12-05 17:14


:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 18:02


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Astaghfirullahal Azeem! Maafkan umi sebab tak perasan bab ni ya. Beginilah anakanda muslimahsejati, cuba solat mutlak dan dalam sujud sebut nama shah dalam doa agar dia diberi petunjuk dan hidayah dan dapat tabah menghadapi masalahnya itu.

Kemudian ajak dia berbual bab yang tiada kaitan dengan perasaan. Contohnya ajak dia main chess atau sekedar melukis dan juga bersiar jalan-jalan atau ke fun fair. Dan bila tiba waktu solat ajak dia jemaah di masjid. Kenalah ada satu group yang buat begini jadi tak fitnah kat muslimahsejati pula. Kemudian itu beri dia minum air mushoffa atau air yang bersih (rx atau ro) dan elak dari makan di warung atau gerai. Bab pemakanan ni kenalah sampai lebih 40 hari dikawal. makan sayur dan buah-buahan lebih. Dan elak dia dari melihat tv dan sekedar dengar bacaan ayat al Quran selalu. Tetapi usah abaikan solat jemaah di masjid atau surau ya.

Semua itu lakukan ikut kemampuan jasmani dia juga. Usah paksa tetapi ajak dengan hikmah ya. Tetapi pastikan bila dia dah sihat dan boleh main bola ajak dia main dengan sesiapa yang dikenalinya main bola waktu petang lepas solat jemaah asar dan sebelum masuk maghrib dah berhenti. Semua ini adalah untuk membetulkan saraf jasmaninya dan memberi ruang pada mindanya untuk aktif. Kalau boleh hantar pergi urut juga ya.

Sekedar cadangan saja tu dan insyaAllah warga ukhwah.com doakan agar shah ini dilembutkan hatinya untuk mendengar nasihat dan meletak Allah di hadapan mendahului yang lain barulah dia faham akan hakikat jodoh itu ketentuan Allah SWT.

Semoga sukses ya muslimahsejati. usah terburu-buru ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - To remember is to understand
A good Judge remembers what it was to be a lawyer
A good Editor remembers being a writer
A good Parent remembers what it was like to be a child

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 19:16


annakartini,saya cuma nak bagi pandangan la.dulu pun saya pernah rasa macam tu juga.rasa rendah diri sebab masa silam saya.tapi kita jangan cuba fikir sangat benda benda macam tu.ia hanya akan mengganggu emosi kita saja.cuba terima dengan apa yang ada pada diri kita dan jangan sesekali kita mempersoalkan bnd macam tu.lebih lebih lagi kita lahir kat dunia ni cukup sifat.berbanding orang yang lahir tak sempurna.jadi kita harus bersyukur.jangan hiraukan apa orang nak cakap kat kita. biar la mereka nak cakap apa yang penting kita tahu apa yang kita buat dan selagi kita rasa bnd yang kita buat tu baik,selesa & tak menuju ke arah kemungkaran selagi tu kita teruskan.mulut orang memang kita tak boleh nak tutup. kalau dah boleh tutup dah lama dunia ni aman dengan umpatan & cacian orang.
cuba banyakkan sabar & dekatkan diri pada allah...

wallahualam...
[ Telah diedit oleh: astina pada 26-12-05 19:18 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

muslimsejati
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2003
Ahli No: 3767
Posting: 13
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-12-05 18:11


Pada 26-12-05 18:02 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Astaghfirullahal Azeem! Maafkan umi sebab tak perasan bab ni ya. Beginilah anakanda muslimahsejati, cuba solat mutlak dan dalam sujud sebut nama shah dalam doa agar dia diberi petunjuk dan hidayah dan dapat tabah menghadapi masalahnya itu.

Kemudian ajak dia berbual bab yang tiada kaitan dengan perasaan. Contohnya ajak dia main chess atau sekedar melukis dan juga bersiar jalan-jalan atau ke fun fair. Dan bila tiba waktu solat ajak dia jemaah di masjid. Kenalah ada satu group yang buat begini jadi tak fitnah kat muslimahsejati pula. Kemudian itu beri dia minum air mushoffa atau air yang bersih (rx atau ro) dan elak dari makan di warung atau gerai. Bab pemakanan ni kenalah sampai lebih 40 hari dikawal. makan sayur dan buah-buahan lebih. Dan elak dia dari melihat tv dan sekedar dengar bacaan ayat al Quran selalu. Tetapi usah abaikan solat jemaah di masjid atau surau ya.

Semua itu lakukan ikut kemampuan jasmani dia juga. Usah paksa tetapi ajak dengan hikmah ya. Tetapi pastikan bila dia dah sihat dan boleh main bola ajak dia main dengan sesiapa yang dikenalinya main bola waktu petang lepas solat jemaah asar dan sebelum masuk maghrib dah berhenti. Semua ini adalah untuk membetulkan saraf jasmaninya dan memberi ruang pada mindanya untuk aktif. Kalau boleh hantar pergi urut juga ya.

Sekedar cadangan saja tu dan insyaAllah warga ukhwah.com doakan agar shah ini dilembutkan hatinya untuk mendengar nasihat dan meletak Allah di hadapan mendahului yang lain barulah dia faham akan hakikat jodoh itu ketentuan Allah SWT.

Semoga sukses ya muslimahsejati. usah terburu-buru ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - To remember is to understand
A good Judge remembers what it was to be a lawyer
A good Editor remembers being a writer
A good Parent remembers what it was like to be a child




Assalamualaikum
shah dah main ok sekarang cuma dia ni inat tak ingat saja
kami akan ikut cara ummiq
insya allah dia akan sembuh macam biasa.
terima kasih kerana mendoakan sahabat saya.
wassalam


-----------------
harapan agar pertemuan dan perpisahan ini adalah kerana allah dan ia pasti akan dirahmati olehNya. insay-allah


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimsejati   Pergi ke muslimsejati's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 21:46


Pada pandangan ana memang ada lelaki macam tu ...
memang fitrah lelaki yang inginkan wanita yang cantik untuk dijadik isteri...
Namun apa yang paling ptg ialah dari segi keseluruhan...
Maknanya dari segi agama, budi bahasa & kecantikan...
namun yang paling ptg adalah agama...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 27-12-05 22:29


ya saya sangat setuju dengan mihar123, tak semua orang bernasib baik dapat muka cantik atau handsome. apa lagi aset seseorang tu ada kalau bukan pegangan agama dan akhlak dan personaliti yang memikat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 12:02


syuqran sahaja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Hanya_Aku
Warga Rasmi
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21584
Posting: 20

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 12:55


betul...lelaki memang tengok rupa...saya ini cantik sebab tu lelaki terkejar2 tapi bila dah dapat bukan nak jaga elok2...bodoh betul la lelaki ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Hanya_AkuProfil   Hantar PM kepada Hanya_Aku   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 13:00


Hanya_Aku..Hanya_Aku..tak baik cakap macam tu!

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Hanya_Aku
Warga Rasmi
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21584
Posting: 20

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 13:14


Pada 02-01-06 13:00 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

Hanya_Aku..Hanya_Aku..tak baik cakap macam tu!


apa yang tak baiknya?memang betul pun...sebab saya cantik la lelaki2 terkejar2 saya lepas itu bila dah dapat buat macam kain buruk...saya dendam sangat dengan lelaki ini...


-----------------
Hanya saya
Insan yang Hina
Tak Punya Apa
Hanya saya...


Bookmark and Share

  


  Member Information For Hanya_AkuProfil   Hantar PM kepada Hanya_Aku   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 02-01-06 13:32


Pada 02-01-06 12:55 , Hanya_Aku posting:

!!! QUOTE !!!

betul...lelaki memang tengok rupa...saya ini cantik sebab tu lelaki terkejar2 tapi bila dah dapat bukan nak jaga elok2...bodoh betul la lelaki ini...



TAK SEMUA macam TU agaknya...
MUNGKIN SOMETHING WRONG SOMEWHERE ke...
CANTIK TAK SEMUANYE SEMPURNA

!!! QUOTE !!!




-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» LELAKI HANYA MELIHAT PADA KECANTIKAN WANITA SEMATa-mata

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.253604 saat. Lajunya....