Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 16 jam, 23 minit yang lalu
budakbesar: 7 hari yang lalu
azemi: 11 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: cinta walau tak pernah bersua...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» cinta walau tak pernah bersua...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh cinta walau tak pernah bersua...

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-04-05 23:56


melalui tepon or sms je seseorg boleh jatuh cinta...tp nie x dinafikan..tul tak??? sesetengah org nalurinye kuat,,dpt tau org itu right person or not...

Bookmark and Share

  


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-05 00:07


ermmm..kadang2 ada jg betulnya..tp itu semuanya brlaku dgn izin allah jg...jgn salah dari landasan konsep ini...kecanggihan serta peredaran zaman bnyak merubah gaya pemikiran serta corak kehidupan muslim..gunalah akal yg waras untk mentafsir disokong dgn iman yg teguh dihati..barulah kita dpt merasai erti cinta kurnian illahi..
"jgn dikau impikan isteri sebaik fatimah,jika akhlak mu tidak seindah saidina ali."

...AmAl KeRaNa AlLaH,hIdUp MuLiA,mAtI sYaHiD...


Bookmark and Share

  


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-05 00:40


a'aaa...tul tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-04-05 00:52






Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-05 02:52


kekuatan hati padanya lalu kata cinta...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

anieda
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15153
Posting: 70
Dari: shah alam, selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-05 08:48


Ngarut je..jangan sampai dipermainkan sudah
la !!

Bookmark and Share

  


  Member Information For aniedaProfil   Hantar PM kepada anieda   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-04-05 09:34





ana tak percaya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-05 10:35



kena berhati2

Bookmark and Share

  


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 14-04-05 10:39


Quote:
kena berhati2



Betoi tu melati, ana setuju lebih2 zaman skrg ni, laki bukan leh caya sangat, depan pon leh curang ni kan pulak tak pernah jumpa batang hidung, yer kan?... but not imposible, sbb Kak wardina pon cinta siber/ teknologi jugak....So, soal jodoh serah pada Allah, kalau leh nak lah yang terbaik kan?.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-04-05 11:53




Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

anakmak
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11979
Posting: 27
Dari: iium

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-05 12:59


boleh percaya ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For anakmakProfil   Hantar PM kepada anakmak   Quote dan BalasQuote

nurjaj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15651
Posting: 48
Dari: Utara Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-05 16:43




Cinta yg tak pernah bersua...
Kalau dah jumpe, ape jd?
Menjalinkan hubungan cinta dgn org yg tak pernah kite kenal hanya melalui sms atau tepon...
Mustahil...tp biase berlaku
Hrp2 tak tertipu sudah...

-----------------
Kerana ilmu kita bertemu...
Ukhwah terbina kerana perkenalan...
Kerana cita-cita perpisahan berlaku...
Kerana persahabatan ia akan berkekalan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurjajProfil   Hantar PM kepada nurjaj   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-05 17:45




boleh percaya kalau niat kita betul ikhlas..
shah pun jumpa cinta shah dulu baru jumpa orang nyer..
takkisah la...
terpulang pada individu itu...
mungkin separuh dari kita berjumpa dulu baru boleh jatuh cinta kerana rupa paras salah sat dari syaratnyer...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-05 23:28


klau dah jodoh tak ke mane....ekk...hope so..tq

Bookmark and Share

  


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-05 23:28


klau dah jodoh tak ke mane....ekk...hope so..tq

Bookmark and Share

  


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-05 10:23


ada yg tak caye yerr.. sbb tak pernah jadi pada diri sendiri ye tak.

since melalui sms or tepon je 2 org boleh jadi intim so tak mustahil. if it happens, i think adanye keikhlasan, sbb rupa tak diambil kira...

tapi bila jumpa 1st time, segan yg amat. jantung pun dup dap je.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-05 10:33




boleh jadi...jangan tak percaya, dengan hanya kata2 orang bley jatuh hati..sedangkan dengan pandang pertama tanpa kata2 orang bley jatuh hati inikan pulak ngan kata2 yang lebih dekat dihati...tak mustahil..
tapi hati2, bahaya ada dimana2!!



-----------------
[IMG]http://photos.friendster.com/photos/92/17/15417129/9850787836953s.jpg[/IMG]

'ukhwah itu indah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 20-04-05 21:43




mungkin la...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 22:22




biar betul ni?

cik syahidatul kata "since melalui sms or tepon je 2 org boleh jadi intim so tak mustahil. if it happens, i think adanye keikhlasan, sbb rupa tak diambil kira... "

entah laa.....no comment.




-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

hannah_mirwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15560
Posting: 97
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 20-04-05 22:29



sangat menariks tur.. sebabnya itu yang terjadi pada ana..

tapi boleh ker??
sebab bila antar sms mesti terpesong jugak hati nih yek..
ya Allah ampunkan hamba mu ini..

tapi ini sedikit usaha drpd ana.. ana memang serahkan dan tawakal sepenuhnya pada Dia krn Dia maha Mengetahui..
pernah terbaca dalam ANIS disember..kalu kita tak laksanakan sedikit usaha camner nak berhasil mencari teman hidup??

Bookmark and Share

  


  Member Information For hannah_mirwanaProfil   Hantar PM kepada hannah_mirwana   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 22:47





memang ada pun....cinta ........ walaupun tidak pernah bersua.

1. Cinta kepada Allah
2. Cinta kepada Nabi Muhammad S.A.W


TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 22:55


a'kum...best gak topik nie...pernah terjadi kat saya..mula2 tersalah tepon..pastu si dia nak berkawan..ok lah,...tiber2 lafazkan kata2 cinta dan nak meminang sy..walau tak pernah bersua...hehee..apa lagi..sy cuber nak berkwn dulu..tp dia tak nak..terus si dia putuskan hubungan nie...

Bookmark and Share

  


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-04-05 10:17


sekarang kan zaman canggih...
so pe2 hal pun leh terjadi...
be careful je laa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-04-05 11:15


kena berserah pd takdir ek...
kalo jodoh tak ke mane...

Bookmark and Share

  


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 21:13




camner nak jatuh cinta kalau tak pernah bersua? boleh ker? rasenye payah kot... ehehehe



-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-05 15:10


terserah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-05 15:10


terserah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-05 15:52




Ni pendapat ana

jangan terpesona dengan mainan kata-kata
kelak nanti tersilap jangka
jangan terpesona dengan harapan bahagia
kelak nanti membawa kecewa
jangan tepesona dengan ungkapan cinta
kelak nanti rusaknya jiwa
jangan tepesona dengan takdir semuanya
Islam mengajar supaya berusaha
Jangan terprsona dengan SMS dan email entah siapa
Pastikan dulu siapa gerangannya..
Jangan terpesona dengan budi yang mulia
takut lakonan menambat jiwa

berpjaklah pada bumi yang nyata
supaya kita mengenalinya seadanya
jangan mudah menyerahkan cinta
kerna cinta mahal harganya
jangan mudah menyerah hati
nanti hati berbelah bahagi
jangan mudah menyerah jiwa
khuatir jiwa rosak jasad binasa
kalau dah jodoh memang tidak kemana
tapi proses perjodohan perlulah nyata
tak kenal maka tak cinta
macam mana nak beri cinta
empunya diri entah siapa
rupa paras entah macam mana
dan kita dengan mudahnya memberi cinta yang mahal itu..
tanpa bayaran
tanpa taruhan
tanpa pertimbangan
tanpa kasihan...........

Ana : Kasihan pada cinta...









-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 28-04-05 12:27


,hahahaha...hehehehe....asareje..remaja terlalu mudah menyerah kepada cinta.Goyah sangat imannya.Sepatutnya cinta kepada Allah yang pertama,Cinta kepada nabi yang kedua,Cinta kepada ibu-bapa yang ketiga dan cinta kepada makhluk yang keempat.Dah lengkap ke cinta kita kepada Allah sampai kita nak melangkah 'tangga'...tapi jangan menganggap penulis prejudis tentang cinta.

Bookmark and Share

  


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 28-04-05 12:53


....


'cinta walau tak pernah bersua'... nice topic

*dari sudut positive nyer...
jika kedua2nyer m'punyai niat yang ikhlas krn ALLAH, hubungan ini boleh dteruskan,mane ler tau dia adalah 'MR' or 'MRS RIGHT' kita apa2 pn solat istikarah ler dulu..

*dari sudut negative nyer...
bahaya gak bercinta melalui telefon or internet ni..dibuatnyer si dia tu SUAMI or ISTERI ORANG ker..tak ker niaya tu..so be careful..

Bookmark and Share

  


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

JuStIsLaM
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14069
Posting: 102
Dari: kL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-04-05 00:51


cinta tanpa jumpa?

nak cakap mustahil- mungkin mmg takdir Allah

utk cakap boleh- cam musykil lak, sbb, ... terlalu senang utk ditipu melalui sms,

kesimpulan : pikir lah sendiri, kalau betul nak cinta pun, hati2 lah sket...

wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For JuStIsLaMProfil   Hantar PM kepada JuStIsLaM   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-04-05 13:49


sometimes btol.tapi hati2...

-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya

Bookmark and Share

  


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-05-05 13:40


Bab-bab cinta ni..ana tak ade pengalaman kot .yg nak di kongsi bersama...jom kita tanya melati_84..cam ner perasaan dia....

Dah sifat dan lumrah manusia..tak lepas dari perasaan dicintai dan menyintai..ada 3 jenis kategori cinta..cinta Allah,cinta rasul dan baru lah cinta sesama manusia...

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

  


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 11:43


hehe..saya belum ada pasangan...no komen melati... nantiler bila ada org nak..baru saya komen ek? MELATI CUTE...hehe....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 18:45


aku tak percaya
dulu-kini-selamanya

Bookmark and Share

  


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

abu_nawas80
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6314
Posting: 103
Dari: Pantai Dalam,KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 19:22


asaaaaam di daaaarat,ikan di laaaut,daaaaaaalam kuaaaaaaali jua bertemu...


-----------------
Ya Allah,layakkah ana untuk merindui syurgaMu di mana syaitan dan hawa nafsu sentiasa membisikkan ana supaya melupakan suruhan2MU.Ya Allah,selamatkanlah ana

Bookmark and Share

  


  Member Information For abu_nawas80Profil   Hantar PM kepada abu_nawas80   Pergi ke abu_nawas80's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 23:40


Quote:

On 2005-05-09 19:22, abu_nawas80 wrote:
asaaaaam di daaaarat,ikan di laaaut,daaaaaaalam kuaaaaaaali jua bertemu...




hey Rajoo.... eheheheh

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Qistinamawar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15826
Posting: 51
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 11:16




boleh di terima dan jika Allah menghendakkan nya xde siapa yang boleh menghalang.......tui tak???

Bookmark and Share

  


  Member Information For QistinamawarProfil   Hantar PM kepada Qistinamawar   Quote dan BalasQuote

addawami_muqaffa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.01.2005
Ahli No: 13915
Posting: 75
Dari: ::sg petani::

Kedah  


posticon Posting pada: 10-05-05 14:46


susah nak cari jodoh yg baik2 sekarang

Bookmark and Share

  


  Member Information For addawami_muqaffaProfil   Hantar PM kepada addawami_muqaffa   Quote dan BalasQuote

effi
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15859
Posting: 7
Dari: Planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 22:29


yang penting niat kene baik dan betul....untuk apa itu dan ini... kene jelas.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For effiProfil   Hantar PM kepada effi   Quote dan BalasQuote

nurislammic
Warga Rasmi
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15673
Posting: 19
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 21-12-05 16:18


alhamdulillah...entahla....no komen...
bagi saya ada baik dan buruknya...
jika bercinta tanpa pernah bersua..mungkin di situ boleh elakknya maksiat dan penzinaan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurislammicProfil   Hantar PM kepada nurislammic   Quote dan BalasQuote

nurislammic
Warga Rasmi
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15673
Posting: 19
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 21-12-05 16:19


kalau tak jumpa pun tak kenal...hati2....berdasarkan pengalamn juga...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurislammicProfil   Hantar PM kepada nurislammic   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 17:37


assalamualaikum

memang betul seseorang tu boleh jatuh cinta melalui telefon saja dan ini pernah terjadi kepada saya. dia yang jatuh cinta kat saya, bukan saya jatuh cinta kat dia....
tapi alhamdulillah saya berjaya melarikan diri sebab parent saya pindah so, lost contact. Dia dah tak tahu no phone rumah baru...
macam mana dia sekarang? harap2 baik sebab saya pergi tanpa berita....saya kasihan jugak kat dia tapi saya taknak bercinta. :-(


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

  


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-12-05 18:01


perkara ni pernah jugak berlaku kepada saya.....
tapi sekarang dengar2 khabar sidia dah kahwin....
semoga sidia bahagia di dunia dan di akhirat

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 21-12-05 20:59


ermm...macam mana ye boleh dapat no. tpon kalau tak pernah bertemu...kalau kenal kat sihat tu...lain lah...tapi sekarang berbual melalui alam siber pun boleh tengok muka...kira dah pernah bersua lah tu...:lol: boleh atau tak....entahlah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 21-12-05 21:01


ermmm...chatting bukan sihat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 21:06


emm, cik Farishah bercakap berdasarkan pengalaman ke ni..... :-? :lol:

entahlah boleh percaya ke benda2 macam ni, seeloknya kenalah jumpa dulu sebab kan Nabi s.a.w. ada suruh orang lelaki tengok dan selidik terlebih dahulu sebelum meminang seseorang gadis...

mesti ada hikmah di sebalik itu, antaranya lepas kahwin nanti tak menyesal, kalau tak suka baik tolak awal2, jangan bila dah terima contohnya bertunang atau berkahwin baru nak pertikaikan itu ini...

tapi biarlah pertemuan itu secara yang disyariatkan oleh Islam ye...

sekadar pandangan dari saya, wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 21:18


i think so...

Bookmark and Share

  


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

ekIEnA
Warga Rasmi
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11725
Posting: 6
Dari: tg kArAng

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 21:25


Ermm..depend pada individu tu sendiri untuk menilai cinta yang datang..reliable ke tak..pepun mesti la kena ati2 sebab banyak kes2 naya cinta cyber ini..tapi kalau dah jodoh, insya-Allah akan ditunjukkn jalan..:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ekIEnAProfil   Hantar PM kepada ekIEnA   Pergi ke ekIEnA's Website   Quote dan BalasQuote

aina_sofea
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20996
Posting: 28
Dari: perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 21:41


Hmm..ana pun pernah mengalaminya & sedang dalam dilema..dah solat istikharah tapi macam mana nak tau petunjuknya sedangkan rupa dia pun ana tak pernah tengok??kalau ikutkan pandangan kawan2 dia yang ana kenal, dia memang seorang yang baik dan tawaduk juga..hmm..jadi ana berserah saja, jodoh pertemuan di tangan Tuhan.kalau memang dia dijodohkan untuk kita, InsyaAllah..tapi jika tidak, mungkin Allah akan temukan kita dengan jodoh yang lebih baik dari itu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aina_sofeaProfil   Hantar PM kepada aina_sofea   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-12-05 22:42


yeke melalui telefon or sms saja dah boleh rasa something..

better be carefull, beware :-) sebelum terkene

Bookmark and Share

  


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 03:48


boleh jadi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 10:31


segala-galanya atas kuasa dan ketentuan Allah....
:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 10:58


ada saja warga ukhwah.com ni yang berkawan akhirnya kawin.... tu bukan asalnya cinta walau tak pernah bersua ke tu???

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 11:01


walaupun mula2 tak pernah bersua, tapi sebelum kahwin/bertunang mesti mereka ada buat pertemuan juga kan................ :-P

ataupun masing2 saling bertukar gambar........ :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 22-12-05 11:02 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

nikmudkb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20630
Posting: 81
Dari: kuala balah

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-05 12:03


Katakanlah (wahai Muhammad): Jika bapa-bapa kamu dan anak-anak kamu dan saudara-saudara kamu dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu dan kaum keluarga kamu dan harta benda yang kamu usahakan dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk agamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka).

Surah at taubah ayat 24

Susunan sebenar kasih seperti yang dikehendaki ALLAH

Utamakan :-

1.    ALLAH
2.    Nabi Muhammad s.a.w
3.    Jihad ( tegakkan agama dan lawan nafsu) = menjaga ibu tunggal
4.    bapa-bapa ( sekiranya uzur )
5.    anak-anak
6.    saudara-saudara
7.    isteri-isteri
8.    kaum keluarga
9.    harta benda yang kamu usahakan
10.    perniagaan yang kamu bimbang akan merosot
11.    rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai,

jika kita tak ikut susunan keutamaan kasih seperti ini maka Allah akan “ maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka).”

“Tiada perasaan kasih untuk selain ini seperti bercinta @ berkasih dengan lain jenis yang bukan muhrim “ berkasih dengan sahabat sama jenis (sesama muslim) kerana ALLAH & Agama amat dituntut.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nikmudkbProfil   Hantar PM kepada nikmudkb   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 12:58


saya suka jawapan nukmudkb..
sepatutnya macam tu laaa
baba2 perasaan ni susah sikit nak jawab..seb sesuatu yang tak nampak..lagi pun..tu adalah fikrah..
yang penting..kita harap..kita tak tersalah langkah..
sentiasa di bawah petunjukkNYA..
perkara macam ni pun berlaku dalam kes saya..
muslimin ni tersalah telefon..ajak kawan..tapi saya jelaskan pendirian saya..tup2..nak datang meminang kat rumah..
hm....kalau dia bersungguh..saya minta dia datang sendiri jumpa mak ayah saya...selebihnya..saya serahkan pada ALLAH..kalau memang jalan jodoh kami sebegini..saya terima..tapi yang paling penting..keluarga merestui...kedua-dua belah pihak...mintalah kekuatan dari allah..sebab kebaikan tu semua datang dariNYA...jangan sampai kita terbuai dengan fitrah ni...fitrah menjadi kepada fitnah...kalau betul suka...syariat ada menjelaskan cara2nya...
saya memang tak pernah jumpa dengannya...
tu saja syarat saya...datang ke rumah jumpa mak ayah..lepas ni terpulang laa...saya sendiri pun tak mengharap apa-apa...
ada jodoh ada laaa...:)
serah pada allah lebih memberi kan kita ketenangan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 01:44


nak telefon dan sms boleh,tapi jangan natijah dia sia2...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 29-12-05 08:34


wah...ahli ukhwah semua pakar bab ni...em, tak payah percaya sangat..tapi ada juga yang bersungguh2...confused...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 09:04


Assalamualaikum wbt...
Pada 14-04-05 00:07 , NaZa_FirmaN posting:

!!! QUOTE !!!

ermmm..kadang-kadang ada juga betulnya..tapi itu semuanya brlaku dengan izin allah juga...jangan salah dari landasan konsep ini...kecanggihan serta peredaran zaman bnyak merubah gaya pemikiran serta corak kehidupan muslim..gunalah akal yang waras untuk mentafsir disokong dengan iman yang teguh dihati..barulah kita dapat merasai erti cinta kurnian illahi..

Erm...betul kata NaZa_Firman....
tapi kan...ana ni susah sikit nak percaya kawan yang kita kenal tanpe kita mengenali nya depan2....orang baik depan kita sendiri tak boleh nak percaya...apatah lagi orang yang kita tak kenal....kalau betul dah suka...kahwin saja terus...kalau belum sampai masa...kawan saja la...manusia ni pandai berkate2...tapi hati tu milik Allah....kita tak tau hati manusia... ye tak? :lol:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

nisha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17502
Posting: 27
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-12-05 09:47


saya pun lebih kurang macam tu lah, tak pernah bersua, tengok gambar saja. kata orang tak boleh percaya sangat kan, tapi entah lah. serah segalanya pada Allah, kalau dah ditakdirkan jodoh kita dengan si dia. terfikir juga nak jumpa tapi takut perkara lain yang jadi la pulak, ye la bercinta2 juga, syariat Islam mesti dijaga. saya memang terus terang bagitahu dia macam tu, nasib baik dia faham dan boleh terima.


-----------------
InDaH HiDuP bErSaMa ILAHI, ReDhAMu KuHaRaPKaN


Bookmark and Share

  


  Member Information For nishaProfil   Hantar PM kepada nisha   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 09:54


erm ana pun ada cerita jugak, ana ada main chating sebelum ni dan wanita tersebut terpikat dengan ana..entah dari mana dia terpikat ana pun tak tau! selang beberpa hari berchat dengan dia, dia minta email dan no telefon ana! ana bagi sebab ingat nak jadi kawan saja! apalagi..dikontaknyer berkali2! hihiihih...ana tak berapa suka cara dia dan ana tak suka berchat lagi selepas kejadian tu! cuma bergerak aktif dalam forum saja!
[ Telah diedit oleh: Qayyum pada 02-01-06 10:02 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-12-05 10:15


bagusla begitu Qayyum... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 10:25


Pada 29-12-05 10:15 , NuR_HiKMaH posting:

!!! QUOTE !!!

bagusla begitu Qayyum... :-)


thanz...moga ada hikmah hendaknyer...amin!!! hihihiih

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

hatiemas
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21364
Posting: 12
Dari: entah..kat depan komputer la

malaysia  


posticon Posting pada: 30-12-05 10:02


um..saya pernah juga mengalaminya..dengan surat,col dan sms..kami jatuh cinta..tapi atas persetujuan bersama saya dan dia putuskan untuk jadi kawan baik saja sebab takut akan kehilangan perasaan masing-masing sebab berjauhan..sekarang jadi kawan baik saja.. alhamdulillah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hatiemasProfil   Hantar PM kepada hatiemas   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-05 11:27


ha. same la 2. ana pun jadi kwan baik saja dengan .... orang 2.. sebab tak pernah jumpa kan

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-12-05 12:10


ana?...no komen...atas pendapat masing2....pernah rasa..just mesej...ana tak bagi telefon...last2 nak datang meminang..hehe..
dia memang ikhlas..just ana tak bersedia..

Ana...tak pandai bertutur kata melalui lisan...mesej bolehla....
Bila lah nak jadi berani..tak taula..

Wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

bakar
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2005
Ahli No: 19573
Posting: 15
Dari: malaysia

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-01-06 09:57


ermm....hehe.macam-macam boleh jadi zaman moden ni..
gni lah.saya nak kongsi sikit pengalaman seorang kawan.

kawan saya ni perempuan.pelajar sebuah ipt.masa dia sem 2,ada seorang laki kacau dia.miss call..sms..dia ni jenis yang xlayan mana budak laki ni..
tapi,tak tahu kenapa kali ni dia kata nak bagi ruang untuk orang dekati dia.tapi dia xterus terima laki 2.nak kenal dulu la..
laki 2 cakap I love u la..kadang-kadang gurau nak buat dia bini kedua.dari sem2 sampai sem4 budak 2 kacau dia.tup...tup..tahu2 dia dah kawin.terkejut besar kawan saya 2.memang la dia xtime lagi budak 2.tapi xsangka hubgn melalui sms ni tak boleh percaya ek.
hei..apa dah jadi dengan sesetengah kaum adam ni.saya pun rasa malu dengan kawan saya 2.nasib baik dia open minded.cuma terkilan la sikit katanya.
Nak cari melalui cara ni..hati2 la.
Secara peribadi,saya lebih setuju Kalau nak kat sorg2 perempuan 2, jumpa mak ayah.baru bertanggungjawab namanya 2.Kalau guna sms atau email ke..Kalau tak suka atau jumpa orang lain,mudah2 saja nak lari kan.perasaan orang ni tak boleh main2..

just bagi pendapat saja ni..wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For bakarProfil   Hantar PM kepada bakar   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 10:00


thanz bakar! erm motivasi yang bernas!

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

mujahiddah
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19337
Posting: 8
Dari: Di bumi Allah

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 11:52


Cinta walau tak bersua?ada ke?adalah tu agaknya,tapi....boleh percaya ke?entahlah.Cinta tak bersua ni sebelum kahwin @ selepas kahwin?kalau sebelum kahwin,ana rasa lebih menjurus kearah maksiat.betul tak?sebab apa,biasanya orang yang dilamun cinta ni keinginan2 seperti nak bertelifon, bjmpa, berkenalan dengan lebih rapat lagi & banyak lagi yang menjurus kearah yang tidak baik.seperti mana maksud firman Allah:"Jangan hampiri zina".Maka,carilah cinta yang diredhai Allah S.W.T.itulah yang sebaiknya.waallahu'aklam....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahiddahProfil   Hantar PM kepada mujahiddah   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 11:55


mcmana nak mncari cinta yang diredhai Allah tu mujahiddah? ana tak berapa reti la!

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 02-01-06 12:18


emmm.........bolehla percaya selebih2nya 50% sebelum jumpa face to face...

Bookmark and Share

  


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-01-06 13:12


saya pun pernah jugak alami dulu hehehe
tapi la ni dak lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 02-01-06 13:55


Pada 29-12-05 09:54 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

erm ana pun ada cerita jugak, ana ada main chating sebelum ni dan wanita tersebut terpikat dengan ana..entah dari mana dia terpikat ana pun tak tau! selang beberpa hari berchat dengan dia, dia minta email dan no telefon ana! ana bagi sebab ingat nak jadi kawan saja! apalagi..dikontaknyer berkali2! hihiihih...ana tak berapa suka cara dia dan ana tak suka berchat lagi selepas kejadian tu! cuma bergerak aktif dalam forum saja!



JUAL MAHAL ke QAYYUM...
TAK KENAL MAKA TAK CINTA...:)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 02-01-06 13:58


macam-macam cerita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 14:10


Pada 02-01-06 13:55 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-12-05 09:54 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

erm ana pun ada cerita jugak, ana ada main chating sebelum ni dan wanita tersebut terpikat dengan ana..entah dari mana dia terpikat ana pun tak tau! selang beberpa hari berchat dengan dia, dia minta email dan no telefon ana! ana bagi sebab ingat nak jadi kawan saja! apalagi..dikontaknyer berkali2! hihiihih...ana tak berapa suka cara dia dan ana tak suka berchat lagi selepas kejadian tu! cuma bergerak aktif dalam forum saja!



JUAL MAHAL ke QAYYUM...
TAK KENAL MAKA TAK CINTA...:)



bukan jual mahal, tapi ana kurang sikit bercinta melalui internet mahupun sms ni! banyak buruk daripada baik! heheeh

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

xqtif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6460
Posting: 104
Dari: UniUtama

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 13:33


kekadang boleh juga kongsi2 masalah tak tertekan sangat dalam hidup...

Bookmark and Share

  


  Member Information For xqtifProfil   Hantar PM kepada xqtif   Pergi ke xqtif's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 01:02


Assalamualaikum..

Mungkin dalam hidup ini jodoh kita adalah insan yang belum kita temui..
Mungkin dalam hidup ini jodoh kita adalah insan yang menyayangi kita dalam diam..
Mungkin dalam hidup ini jodoh kita adalah insan yang kita kenal hatinya dulu baru kita temuinya di alam realiti..

Kehidupan kita sudah di tentukan..
Mungkin ada kelemahannya mengenali seseorang melalui internet, tapi tidak semestinya semuanya adalah insan yang tidak ikhlas..
Mungkin di antaranya memang hatinya jujur dalam membina ukhwah..

Tapi haruslah berhati-hati..
Seharusnya hati perlu dapat menilai insan yang kita kenal itu sama ada ikhlas atau tidak..
Seharusnya penilaian itu bukan turutkan hati semata tapi perlu ada dasar-2 yang perlu di gariskan panduannya

Jika keliru..itu mungkin perkara biasa berlaku, namun insyaAllah, sebagai hambaNya kita perlu sentiasa mohon petunjuk agar keputusan yang kita buat bukanlah keputusan yang salah..

Apapun, percayalah bahawa ukhwah yang terbina itu akan kekal dan tepat jika hubungan itu di bina kerana Allah SWT

Saya percaya, orang baik jodohnya pasti juga yang baik..

Dan pastikan bahawa setiap perhubungan itu mesti jelas dan ada matlamat yang baik..

InsyaAllah, tidak kira di mana bermula sebab semuanya bermula dari hati tapi jika matlamat kita itu ikhlas..pilihan yang tepat pasti kita temui..InsyaAllah..

Tapi ingatlah bahawa, dalam sesebuah hubungan perlulah mencari keredhaan Allah SWt agar matlamat kita tidak tersimpang..

Ini cuma satu pendapat saya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

xqtif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6460
Posting: 104
Dari: UniUtama

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 17:26


ramai juga yang senang jatuh cintan hanya melalui perkataan.. banyak pakai sihat juga zaman sekarang ni.. cuma terpulang kat kita untuk panda2 pilih..

Bookmark and Share

  


  Member Information For xqtifProfil   Hantar PM kepada xqtif   Pergi ke xqtif's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 20:53


Pada 02-01-06 11:52 , mujahiddah posting:

!!! QUOTE !!!

Cinta walau tak bersua?ada ke?adalah tu agaknya,tapi....boleh percaya ke?entahlah.Cinta tak bersua ni sebelum kahwin @ selepas kahwin?kalau sebelum kahwin,ana rasa lebih menjurus kearah maksiat.betul tak?sebab apa,biasanya orang yang dilamun cinta ni keinginan2 seperti nak bertelifon, bjmpa, berkenalan dengan lebih rapat lagi & banyak lagi yang menjurus kearah yang tidak baik.seperti mana maksud firman Allah:"Jangan hampiri zina".Maka,carilah cinta yang diredhai Allah S.W.T.itulah yang sebaiknya.waallahu'aklam....


> syukran mujahiddah...ana setuju...
> tingkatkan ilmu, iman dan amal...insyaAllah kita tak akan kecewa kerana Allah dah tetapkan yang terbaik untuk kita...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 22:31


macam² ada... :-) :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 23:09


:-) Assalamualaikum....


     Cinta....hmmm..anugerah ILAHI....ALLAh nak temukan kita dengan jodoh kita dengan pelbagai cara...cuma biarlah niat itu untuk kekal dan membawa ke jinjang pelamin dan bahagia hingga ke syurga bukan nak berseronok2 sahaja...

Sekirannya bercinta tanpa bersua muka...mintaklah petunjuk ILAHI..seperti solat istikharah ke...kalau yakin itu jodoh kita InsyaALLAH..sebab mungkin dengan cara ni ALLAh nak temukan kita dengan dia...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

aimiz_muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20051
Posting: 39

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 23:20


erm....kadang-kadang betul2 terjadi..
takdinafikan..
tapi atas ketentuan Allah la...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aimiz_muslimahProfil   Hantar PM kepada aimiz_muslimah   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 23:28


kalau nak mulakan begitu dulu apa salahnya..tapi lepas dah jumpa tu janganlah langgar hukum2 syara'..masa belum jumpa pun begitu juga..

"kalau asalnya benih yang baik,dicampak ke laut menjadi mutiara,dilontar ke darat menjadi permata,terawang di awangan menjaid kartika"

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 09:39


> lebih baik jika fikir tentang pelajaran dulu...
> cinta boleh hadir bila2 masa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

bakar
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2005
Ahli No: 19573
Posting: 15
Dari: malaysia

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-01-06 11:16


seorang wanita yang solehah,
Allah tutup hati mana-mana lelaki untuk ganggu dia..

bukan bermakna tak ada mana-mana lelaki yang berkenan kat dia
cma xtrasa nak kacau agaknya.

kalau kita dah ajar perempuan 2 layan laki dalam sms/fon.. bagaimana kita nak didik dia nak jadi isteri yang solehah nanti. hati2..perkahwinan bukan perkara main2..

I'm far from perfect..sekadar bagi pendapat.
wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For bakarProfil   Hantar PM kepada bakar   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-01-06 12:46


ermmm cinta walau tak bersua.... tak bestla saya dulu pun ada juga rakan yang entah dari mana dapat no hp saya selalu kacau... ermmmm bagi saya sendiri saya tak kan sesekali mempercayai seseorang itu hanya berpandukan kata-kata dalam mesej, email yang diberi.... selagi tak tengok dengan mata kepala sendiri selagi tu saya tak percaya, kalau tengok empunya diri barula kita dapat agak siapa diri dia sebenarnya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 13:39


pernah juga tjadi kat ana dulu...
tapi alhmdulillah,ALLAH beri ana petunjuk spy tak terima lagi si dia...
sekarang ni dia dah ada di Bumi Mesir sebab melanjutkan pelajarannya dalam bidang syariah...
entahlah...jodoh pertemuan semuanya di tangan ALLAH...ana kata macam ni sebab dulu ana hampir nak bertemu dengan dia tapi macam2 halangan ALLAH turunkan...I think maybe he had give up with the situation...at last,ana kata,"tak apalah,esok2 kalau ALLAH nak temukan kita,di mana2pun boleh.."...
mula2,dia nampak macam xstuju dengan kata-kata ana...tapi bukan sebab kita tak ada usaha nak bertemu,cma mungkin ada hikmah di sebalik halangan yang ALLAH turunkan...
dia pun mula sedar dan kbetulan dia nak pergi further study,so...sbgai langkah terakhir,ana dan dia xberhubung sampailah sekarang...
dan ana rasa...bersyukur...sebab ALLAH beri perlindunagn kepada ana daripada melakukan maksiat dan perkara mungkar...
ana harap lepas ni xterjadi lagi perkara macam ni...
kalau boleh elakkan...

~saya hanya insanMU yang lemah...Lindungilah saya daripada segala kemungkaran dan perkara yang membawa kepada kemurkaanMU,YA ALLAH...~

:-) :-) :-) :-)


-----------------
~Tiada cinta yang abadi melainkan cinta kepadaNya...~


Bookmark and Share

  


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 19:32


jangan dikau impikan isteri sebaik fatimah,jika akhlak mu tidak seindah saidina ali."
CANTIK KATA-KATA TU....apa PUN JODOH DITANGAN ALLAH...TAPI KIA KENA IKTHIAR DAN CARI SERTA PILIH yang TERBAIK

Bookmark and Share

  


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

4_AllAh
Warga Rasmi
Menyertai: 26.10.2005
Ahli No: 20107
Posting: 18
Dari: rumah

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 10:15


assalammualaikum..

sapa yang tak pernah rasa bestnya bercinta tanpa berjumpa ada pelbagai pandangan..tapi bila melaluinya..hanya ada satu matlamat..ingin terus memilikinya..nikmat..alhamdulilah
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For 4_AllAhProfil   Hantar PM kepada 4_AllAh   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 10:51


dua2 pihak kena jujur dalam persahabatan ni.. sebabnya risiko kena tipu tu tinggi...:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 19-01-06 12:25


Pada 29-12-05 09:54 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

erm ana pun ada cerita jugak, ana ada main chating sebelum ni dan wanita tersebut terpikat dengan ana..entah dari mana dia terpikat ana pun tak tau! , dia minta email dan no telefon ana! ana bagi sebab ingat nak jadi kawan saja!


tapi sms saja,dia tak kontek sebab dia di Jordan......
situasi kita hampir sama tapi dia lelaki,saya perempuan
saya pun keliru.....taktau nak cakap apa..
biar masa yang menentukan...kalau ditakdirkan
saya tak dapat melawan.....

wallahua'lam


-----------------
ingin sentiasa dipuji itu tanda iman diuji
bila hati redha dikeji itu tanda iman yang suci


Bookmark and Share

  


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 19-01-06 12:32


"Ya Allah jika dia benar untukku
dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku dengan ketentuanMu

Tak ingin daku kecewa bercinta
Andai milik bukanlah takdirnya
Bawalah dia sesaujana mata
Biarlah luput kerlipan permata
Biar berjalan diawan gelap
Tanpa cintanya yang kian malap
Takkan lagi daku berharap
Sendirinya berkilau tanpa digilap.....

Ya Allah Engkaulah tempatku bergantung harapanku
kuharap diriku sentiasa di bawah rahmatMU.........."

wallahua'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 12:35


bahaya.. risiko tinggi.. tapi kalau cinta yang tak sms pun risiko tinggi juga

Bookmark and Share

  


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

qudwah_hasanah3107
Warga Rasmi
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19526
Posting: 7
Dari: poli dungun

Pahang  


posticon Posting pada: 19-01-06 13:18


bagi saya tak salah tapi kena lah saling jujur dalam perhubungan dan menerima seseorang itu dengan seadanya...itu bagi pendapat saya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwah_hasanah3107Profil   Hantar PM kepada qudwah_hasanah3107   Pergi ke qudwah_hasanah3107's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 14:04


perasaan... sukar dimengertikan ...chewah,
tapi yang penting bagaimana menjaga hubungan tu agar dalam keadaan baik dan sentiasa terhindar dari perkara yang tak elok. cinta?... kalau sungguh bagai dikata... nikah saja la cepat2...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 19-01-06 16:18


Assalamualaikum...
Cinta kepada Illahi...walaupun tidak pernah bersua tapi ku tetap yakin Dia ada memerhatikanku dan sentiasa membalas cintaku...
Cinta kepada Rasulullah...cinta yang dicemburui oleh para sahabat. Walaupun ku tidak berjumpa dengannya, tapi ku yakin agama Islam yang tersebar hari ini adalah hasil usaha Rasulku yang tercinta.
Cinta kepada manusia....takut juga. Takut salah pilih. Hmmm... :lol: :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-01-06 17:01


ermmm, sama dengan kes saya............tak pernah bertemu, tak pernah bercakap.cuma tengok gambar, sms bila perlu, tapi dengan izin Allah, kami terasa ada link di dalam hati kami................

tapi saya dan si dia sedaya upaya menjaga ukhwah ini, supaya nikmatNya tidak menjadi azabNya...........


insyaallah, doakan kami yaaa

Bookmark and Share

  


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 18:09


:)

memberi dan menerima cinta adalah fitrah..
menyayangi dan disayangi adalah fitrah..
semuanya anugerah,,
menjadi salah apabila kita menyalahkannya
dan menjadi resah gelisah bilamana kita tak mampu mengawalnya..

risiko berhubungan sebegini tetap ada..jangan nanti disalahkan teknologi apabila peristiwa yang tidak baik berlaku..

selamat berbahagia..:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 19:46


betul-betul.kalau dah jodoh tak kemana..tapi kalau saya susah sikit nak percaya..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» cinta walau tak pernah bersua...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.237018 saat. Lajunya....