Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 23 jam, 38 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu
muslimin23: 20 hari yang lalu
kasih_kekasih: 23 hari yang lalu
syahidatul: 26 hari yang lalu
raudhahasanah: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Benarkah pelajar yg belajar agama tp xpraktik?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Benarkah pelajar yg belajar agama tp xpraktik?

Please Mendaftar To Post


Oleh Benarkah pelajar yg belajar agama tp xpraktik?

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 16:39




Buat sahabat sahabiah semua..kalau kite nak cerita bende ni..mesti org kata 2hak masing2.tp ana xbrape fhmla...nape students yg blaja agama..tp mcm xblaja?adakah telah dipengaruhi oleh pemikiran sekularisme....blaja hanya utk ibadat,bkn untuk praktik dlm hidup?jwbnya mudah je...sebab die dah saja wat xtau...so,sapa yg lingkup dia dan..... wassalam

tegakkan islam dimana kau berada!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 17:42



1. ruh belajar agama tu takder
2. pengaruh persekitaran semasa
3. Islam tu praktik bukan teori
4. sepatutnya belaja bukan setakat penuh di dada tetapi belajar dengan nafas dan jiwa




-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

anakmak
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11979
Posting: 27
Dari: iium

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-04-05 17:50


encik zulman, ruh blaja agama tu mcm mana?leh trg sket?

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakmakProfil   Hantar PM kepada anakmak   Quote dan BalasQuote

NurImanInsyirah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13555
Posting: 3
Dari: KULLIYAH AS SULTAN ZAINAL ABIDIN

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-04-05 17:54



akhlak yg ditunjangi oleh iman dan rasa takut serta cinta kepada Rabbul Alamin itulah yang sejati......

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurImanInsyirahProfil   Hantar PM kepada NurImanInsyirah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 18:14





akhlak yg ditunjangi oleh iman dan rasa takut serta cinta kepada Rabbul Alamin itulah yang sejati......

Belajar dengan rasa Iman dan Ihsan ....
kecintaan kepada ilmu agama itu mampu mengawal perilaku serta akhlak penggunanya (ilmu milik Allah) kita hanya pengguna.
Sebagaimana solat mampu mencegah perbuatan keji dan mungkar.

kala belajar setakat untuk lulus periksa ...tak jadi apa la ...

-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 20:50


Quote:

On 2005-04-07 18:14, zulman wrote:
kala belajar setakat untuk lulus periksa ...tak jadi apa la ...


erm,... setuju sgt..
beriman, berilmu, beramal...

-----------------
.:. sesungguhnya orang² yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 22:34




KENAPA KATA PELAJAR AGAMA SHJ?

TIDAKKAH ADA PELAJAR DLM JURUSAN LAIN JUGA BEGITU?

JIKA TIDAK KITA TAK KAN TENGOK LAH PELAJAR LULUSAN AKAUN YG MENYELEWENG DUIT MENGGUNAKAN MANIPULASI PERAKAUNAN @ AUDIT PALSU.

JIKA TIDAK KITA TAK KAN TENGOK ORANG YANG ADA KEPAKARAN DALAM BIDANG ANTENA YANG 'DIBELI' OLEH SYARIKAT PEMBUAT TELEFON BIMBIT UNTUK MENYEMBUNYIKAN BAHAYA KESAN ELEKTROSTATIK KPD OTAK MANUSIA.

DLL LAGI.........



Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 22:36




Quote:
beriman, berilmu, beramal...




memang kekadang terlepas pandang ape² yg telah dipelajari.. ana mengakui semua tuh... tapi sama² perbaiki kelemahan diri sendiri... insyaallah illahitaa'la.. insyaallah...

Sama² kita doakan agar sentiasa berada diatas landasanNYA..utk dirisendiri dan sahabat²


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 22:46


"KENAPA KATA PELAJAR AGAMA SHJ?"
Itu bukan bermakna kita cuma menuding jari kat pelajar yg mengambil agama tetapi cuba fikirkan, sudah sepatutnya pelajar agama ni lah yg memberi cth dan teladan yg baik kpd pelajar lain.

Mesti segelintir org akan kata 'belajar je agama tapi perangai teruk juga' jadi dgn sbb tu lah kita tanya knp segelintir pelajar agama tak menunjukkan ciri2 pelajar agama

Bagi pendapat saya,iman terletak pd diri individu itu sendiri, kdg2 ada segelintir org yg dalam ilmu pengetahuan agamanya tapi buat perkara yg tak baik juga..itu menunjukkan bahawa dia berilmu tapi bukan beramal dgn ilmunya..
"Tepuk dada tanya iman"

///Apa2 pun sy nak minta maaf jika ada salah silap


Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 08:39


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah mari kita sama-sama post mortem masalah sebenar dari tajuk di atas.

1. Kenapa ibu bapa hantar anak ke sekolah aliran agama?

2. Bagaimana didikan anak-anak itu sejak dari kecil?

3. Apakah anak-anak itu ditanamkan minat cintakan agama sejak kecil?

Maka dari tiga persoalan itu bilamana ibu bapa yang semamngnya mendidik anak dari kecil dan tanamkan rasa keislaman insyaAllah anak-anak itu akan berminat dan tidak jadi masalah bila belajar di aliran agama. Cuba perhatikan ...

Tetapi sekiranya nawaitu ibu bapa yang tidak mendidik anak secara islamik tetapi berhajatkan anak itu dapat berubah menjadi islamik dengan menghantar ke sekolah aliran agama maka risiko di sini timbul bila anak itu tidak minat bidang agama. Maka jadi apalah yang disebut dalam tajuk di atas tu.

InsyaAllah di mana-mana berlaku masalah bila asas tidak jelas dan tidak betul hatta di sekolah jenis apapun. Kekadang ada yang tidak sekolah tinggi mana tapi kerana minat berjaya seperti seorang bernama zulkifli yang mampu mereka bermacam-macam jentera - rasanya dia di Perak.

Bab tidak amalkan ilmu ni memang bahaya terutama Ilmu Islam yang memang asas orang-orang yang mengucap dua kalimah syahadat. Usah ambil mudah akan kesannya kalau tidak di dunia maka di akhirat kelak.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - "Setiap anak dilahirkan atas fitrah (Islam), lalu dua ibu bapanya menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi." (HR al-Bukhari)

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 08-04-05 18:49


[quote]
On 2005-04-07 22:46, aierah_me wrote:
"KENAPA KATA PELAJAR AGAMA SHJ?"
Itu bukan bermakna kita cuma menuding jari kat pelajar yg mengambil agama tetapi cuba fikirkan, sudah sepatutnya pelajar agama ni lah yg memberi cth dan teladan yg baik kpd pelajar lain.

Mesti segelintir org akan kata 'belajar je agama tapi perangai teruk juga' jadi dgn sbb tu lah kita tanya knp segelintir pelajar agama tak menunjukkan ciri2 pelajar agama

Bagi pendapat saya,iman terletak pd diri individu itu sendiri, kdg2 ada segelintir org yg dalam ilmu pengetahuan agamanya tapi buat perkara yg tak baik juga..itu menunjukkan bahawa dia berilmu tapi bukan beramal dgn ilmunya..
"Tepuk dada tanya iman"


ilmu dan amal tu mesti seiring barula bahagia dunia akhirat...waallahualam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-04-05 15:55




semua orang belajar bab agama sejak sekolah rendah hingga la ke universiti.

tapi berapa ramai yang tutp aurat mereka?

bila nakkahwin cakap dah bersedia tapi nka didik isteri ngan anaak pun tak pandai lagi.

nak salahkan siapa? salahkan lelaki?



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-05 12:12



Salam MujahadatunNafs....
Bagi ana...kenapa masalah mcmni terjadi???
Mungkin jawapannya sebab tiadanya rasa EHSAN dlm diri...Ye la...mcm sahabat-sahabat katakan...belajar utk lulus periksa;dan klu mcm tu..mungkinkah nak dptkan habuan dunia....???
BUKANKAH TAQWA DAN AMAL SOLEH SJ YG MEMBEZAKAN NILAIAN SESEORANG PADA PANDANGAN ALLAH??BUKANNYA KOS,SEKOLAH AGAMA,SEK.BIASA.....DANLL..
BAGI ANA TAK PERLU ADA ISTILAH "PELAJAR ALIRAN AGAMA" SBBNYA BUKANKAH KITA SEMUA NAK BAWA ISLAM?TAK KIRALAH KOS ENGINEERING,ARCHITECTURE.....BUKANKAH SEMUANYA NNTI KITA NK INFAK UTK ISLAM??DAN YG PLG PENTING...BUKANKAH SEMUA ILMU ITU ILMU ALLAH....???











































































































































Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 12:39




betul kata nurul jihad tu.

cam polis la, kata nak cegah jenayah tapi tak kurang juga polis yang buat jenayah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 10-04-05 15:25


Quote:

On 2005-04-07 16:39, alKhattab wrote:


.nape students yg blaja agama..tp mcm xblaja?adakah telah dipengaruhi oleh pemikiran sekularisme....blaja hanya utk ibadat,bkn untuk praktik dlm hidup?jwbnya mudah je...sebab die dah saja wat xtau...so,sapa yg lingkup dia dan..... wassalam

tegakkan islam dimana kau berada!



Sebenarnya ana tak berapa faham dengan tajuk ini dan tulisan di atas.Maafkan ana kalau ana mengutarakan pandangan yang berlainan...
Berdasarkan apa yang ada di atas,klausa "students yg blaja agama" bukan sahaja untuk belajar di sekolah agama atau aliran agama. KBSM telah menggariskan pelajaran agama sebagai salah satu mata pelajaran wajib di sekolah. Yang tidak belajar agama hanyalah pelajar bukan Islam yang mengambil pelajaran moral.

Justeru, pada pandangan ana, tajuk ini ditujukan pada semua pelajar yang belajar subjuk agama.

Ana setuju dengan pendapat sahabat² ana zulman dan hanishumaira. Syeikh al-Ghazali pernah menceritakan kebimbangannya terhadap pelajar akhir zaman. Katanya,"Pelajar² akhir zaman menghafal pelajaran mereka sebelum peperiksaan, dan memuntahkannya semasa peperiksaan." Apa mungkin bagi kita mengutip kembali muntah?

Ana agak janggal untuk mengiyakan penggunaan "students yg blaja agama".Seolah-olah semua student yang ada sekarang yang terlibat dalam masalah sebegini.
Tidak pada ana.Masih ada student yg blaja agama
yang tetap dgn usaha dakwah mereka...

Akhir sekali, jawapan bagi soalan ini tidak semudah yang disangkakan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-04-05 15:37


wbt

jawapan saya tetap sama farid...belajar agama tanpa ada penghayatan..kita kurang pegangan,,jadi mudah terikut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 10-04-05 19:26


jangan pisahkan agama dan kehidupan..jadilah mukmin yg mencari ilmu berteraskan wahyu.

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-05 10:49


alhamdulillah,ana menyokong penuh segala hujah dan pendapat yang diberikan..dari tajuk ana xsemestinya tujukan kepada aliran agama sahaja tetapi mencakupi keseluruhannya..yang penting sama-sama mendaulat martabat umat islam yang semakin merudum...ala' iqamatul haq!mari sama2 mentaukidkan lagi slogan amal ma'ruf nhi munkar..

sekian wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-05 11:02


tu laa mslhnyee..
blaja smpai ke negeri org tp sikit pun tak mengamalkannye..
buat penat bljr je..
ingat pd yang menciptakn kiter,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-04-05 11:21


terasa t'kena pada diri sendiri dgn topik ini..sebagai seorang yg penah blaja di sekolah agama..saya rasa banyak yg tak di praktikkan...tapi dengan ikhlasnya saya merasakan ia kerana cara hidup dan corak pemerintahan..walaupun di katakan tidak berunsurkan sekularisme..tapi kebanyakan dasar adalah begitu..apapun saya learn from mistake...dan berharap saya akan mempraktikkan juga apa yg dipelajaru suatu hari nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136142 saat. Lajunya....