Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 1 hari, 14 jam, 34 minit yang lalu
Martyr: 6 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 10 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kenapa Ramai Orang Menangis Kerana Putus Kekasih Daripada Menangisi Dosa-dosanya kepada Allah


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kenapa Ramai Orang Menangis Kerana Putus Kekasih Daripada Menangisi Dosa-dosanya kepada Allah

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa Ramai Orang Menangis Kerana Putus Kekasih Daripada Menangisi Dosa-dosanya kepada Allah

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 16:36


Kalau kita lihat remaja islam hari ini..Kenapa ramai yang menangis kerana putus kekasih daripada menangisi kerana dosa-dosanya kepada allah...

Dimanakah silapnya??????


-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 16:47


pernah jg rasa sebak - nak nangis bila break dulu
tp terpk lak nasib org2 mangsa tsunami hilang terus ayah,ibu,anak dll
- masa break tu tsunami jadi

yang pastinya saya kurang iman dan penghayatan serta praktikal pada masa tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-04-05 17:01




Sebab tu kalau nak bercinta ni jangan terlalu meletakkan 100% kepercayaan atau terlalu meletakkan harapan terlalu tinggi pada pasangan kita...simpan skit peratus kat diri kita...so kalau kita dikecewakan...tak terasa la sangat...takyahla buang air mata kita duk nangis2 ni...lagipun kita kenala pikir...ada ramai lagi insan disekeliling kita yg menyayangi kita...takkan kita lupa pada ibu bapa kita yg menyayangi kita lebih dr segala-galanya...mungkin ada hikmah disebalik perpisahan itu...Allah lebih mengetahui dan menyayangi kita...

~Jika kamu memiliki seseorang terimalah seadanya..janganlah kamu terlalu mengkaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa..anggapla dia manusia biasa..apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya..akhirnya kamu kecewa meninggalkannya..sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga keakhirnya~

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 17:08


itulah masalah remaja sekarang

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-04-05 17:12




tak mungkin kita akan tangisi pada benda yang tidak jelas pada mata kita, namun kekasih pergi jelas dimata kita. dari mata jatuh la ke hati. maka menangis la dia.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-04-05 17:12




tak mungkin kita akan tangisi pada benda yang tidak jelas pada mata kita, namun kekasih pergi jelas dimata kita. dari mata jatuh la ke hati. maka menangis la dia.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-04-05 17:12




tak mungkin kita akan tangisi pada benda yang tidak jelas pada mata kita, namun kekasih pergi jelas dimata kita. dari mata jatuh la ke hati. maka menangis la dia.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 17:48


Quote:

On 2005-04-07 17:01, Rindu_Rahayu wrote:
Sebab tu kalau nak bercinta ni jangan terlalu meletakkan 100% kepercayaan atau terlalu meletakkan harapan terlalu tinggi pada pasangan kita... Biar Manja Tapi Tegas



dah beringat dan saling ingat mengingati sebelum tu
mungkin terkezut kot masa tuh.sbb tuh rasa sebak..

~Peringatan Buat Diri Yang Kerdil Ini~



Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 17:48




sebabnya
1 emosi + dengan hati yg luka = nangis
2. yang ditangisi nampak dihadapan
3. yang dosanya tidak nampak
4. manusia ni insan lemah



Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-04-05 18:01




setuju la sangat2 tu. tapi kalau kita tengok citer hindustan pun meleleh hingus dibuatnyer.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 19:20


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah menangislah jangan dipendam kerana sekiranya dipendam maka hati akan membeku (istilah anak-anak 'bengkek' betul tak? kalau silap maaflah ya).

Melalui pengalaman umi sebagai orang tua bab menangis putus kasih ni normal tapi yang tidak menangis dan menyimpan dendam tu yang menakutkan kerana akan timbullah masalah macam-macam dengan sebab nila setitik rosak susu sebelanga. Sebab putus kasih dengan seseorang habis pulun orang lain pun sama. Ni yang tak normal.

Jadi sekiranya putus kasih tu istighfar banyak-banyak dan ingatlah bahawa mana ada yang kekal di dunia ni. Alangkan ice cream cair . Ni kan lagi hubungan yang tidak ada kaitan dengan jodoh. Sebab kalau jodoh tak akan ke mana mesti jadi punyakan. So menangislah sepuas-puasnya kemudian kosongkan hati tu dari segala yang lalu dan go forward serta lihat dengan hati yang bakal di isi dengan iman serta bertekad untuk menjadi Muslim Mukmin / Muslimah Mukminah ya.

ok tak? kalau tak ok lagi maaflah ya. bab hati ni bukan boleh dipaksa-paksa tapi sepertimana satu pantun tu dua tiga kucing berlari, maka biarlah kucing tu lari ... kan banyak lagi kucing lain datang nak manja ... tak gitu. (petik pantun Dr Fadzilah Kamsah sebenarnya ni).

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - kalau putus kasih jumpa ibu cium tangan ibu dan mohon didoakan insyaAllah guarantee selamat punya .. tak caya buatlah gitu ya.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-04-05 21:20


menangis kerana putus cinta? apsal nak nangis? berlambak lagi perempuan/lelaki kat luar. boleh buat cinta baru. feel baru.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ilyana
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10745
Posting: 1
Dari: kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 08-04-05 00:13


akum.bagi saya memang lumrah alam manusia ingin rasa dicintai dan mencintai.Kadangkala sampai sanggup korbankan wang ringgit dan sebagainya.tetapi cinta yang sejati adalah cinta yang sanggup mengharungi segala kesusahan dan kesenangan bersama.sentiasa berdoa kebahagiaan pasangan dan jika ditakdirkan bukan itu jodohnya, dia akan doakan kebahagiaan insan yang disayanginya.dan cinta yang abadi pula adalah cinta kepada Pencipta kerana ia akan kekal sehingga akhirnya.cinta inilah yang perlu kita damba dan harapkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilyanaProfil   Hantar PM kepada ilyana   Pergi ke ilyana's Website   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 08-04-05 05:52




hmmm....i'm interested in what the counselor have said. what a good advice!
may ALLAH SWT give us strength...amiin.

syukran jazilan!

-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 08:08


saya tak derlah sampai nangis ummimq
tp sebak jer
nak kata sampai libatkan org lain takderlah...

pastuh kena brainwash ngan member barulah clear ckit..
last2 pikir2 balik rasa beruntung lak
coz perpisahan ini rupa2nya membolehkan saya bertemu @ mengenali cinta yang hakiki..

nak berterima kasih ngan x kekasih saya tu nnt dan temannya
coz meringankan tanggungan saya selama ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-04-05 08:14




Em sokong ngan umi...kalo nak nangis..nangis je la..watpe nak tahan2..lumrah la tue..tp nangis sbb kekasih dr nangis kerana Allah...itu atas iman la kot...tp kalo ana nangis la gak kot sbb kita dah wat pengorbanan...at least duit,masa dah abih..so sedihla sbb hajat nak berkawin xkesampaian tp nak nangis smpi guling2 xde la...yg pasti Allah lebih mengetahui apa yg terbaik tuk kita..so wat rileks je la pas tu.

-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 08:18


ye ke?....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 15:59



tangisan dlm kerinduan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 16:04


Quote:
tangisan dlm kerinduan..

betul ....cuba nyanyi sikit...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-04-05 12:50


perasaan.
adakalanya tak tertahan kita.
kenapa perlu sebak atas pemergian org tua kita.
sedangkan kita juga akan pergi jua nanti.
kenapa perlu kita sedih dan menangis atas kesakitan dan keperitan org lain sedangkan kita aman damai disini.
kenapa perlu kita menangis dan sedih setelah kita diceraikan sedangkan benda dah berlaku.

ini perasaan.
cuma kita kena kawal perasaan.
jgn sampai berlebih2.
biar semuanya terkawal.
nabi sendiri menitiskan air matanya disaat kehilangan puteri tersayang.

p/s..sekadar pendapat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-04-05 15:02


Itulah manusia..menagis salah satu cara nak melegakan perasaan di hati...susah nak difahami kalau tak berlaku pada diri sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-04-05 15:12


bukan masalah dan salah remaja saja faryzan tapi lebih kepada luahan emosi..bila dah menangis, kita akan rasa lebih lega..menangis suatu luahan emosi akibat perasaan sedih, kecewa, takut bila sesuatu yang menjadi milik kita dan berada di depan kita..tetiba hilang begitu saja...macam kata ummi..mmg normal untuk menagis..jadi itu bukan satu masalah.Menangis pun berpada2 lah..ingat bahawa kasih sayang Tuhan masih bersama kita..

sekadar pendapat



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-04-05 17:17


Sukran kepada semua pendapat yang membina.......

Menangis Menurut Sunnah Rasul SAW

Rasulullah SAW bersabda “Dua mata yang tidak akan terkena api neraka yaitu mata yang menangis karena takut kepada Allah dan mata yang berjaga dijalan Allah”

Rasulullah SAW bersabda. “Tiga mata yang tidak akan terbakar api neraka untuk selamanya : Mata Yang menangis karena takut kepada Allah, Mata yang berjaga dimalam hari karena membaca kitab Allah, dan mata yang berjaga-jaga membela agama Allah.”
Disamping penjelasan tentang hakikat menangis, Rasul SAW juga sebagai tauladan yang mutlak bagi semua umatnya dalam segala hal, termasuk dalam menangis karena Rabbnya. Beliau terbukti sering menangis baik sedang berada ditempat sepi ataupun didepan orang banyak, baik sewaktu membaca, atau mendengar ayat ayat al Quran sebagaimana dalam riwayat di bawah ini :



-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-04-05 17:19


Menangis karena membaca Al Qur'an

Dari Ibnu Umar RA (hai Aisyah!) beritahu kami tentang apa yang paling mengagumkanmu dari yang kamu liat pada Rasulullah SAW, maka ia menangis dan berkata: semua tingkah lakunya selalu mengagumkan. Pada suatu malam beliau datang kepadaku hingga bersentuhan kulitnya dengan kulitku, kemudian beliau bersabda: perkenankan aku menyembah Rabbku Azza wa Jalla, maka aku berkata: demi Allah sungguh aku sangat senang engkau berada didekatku, dan aku juga sangat senang engkau menyembah Rabbmu. Maka beliau berdiri untuk mengambil air wudlu dalam gariba, dan beliau tidak banyak menggunakan air kemudian beliau melakukan shalat, maka menangis hingga air matanya membasahi jenggotnya, kemudian sujud, maka menangis hingga air matanya membasahi lantai, kemudian beliau berbaring dan terus menangis hingga tiba waktu shubuh terdengar suara Bilal. Aisyah berkata: Bilal berkata: “hai Rasulullah apa yang membuat engkau menangis, padahal Allah telah mengampuni semua dosamu yang terdahulu atau pun yang akhir”. Aduhai Bilal! Bagaimana aku tidak menangis sedangkan pada malam ini telah turun kepadaku inna fii khalqissamawat …. . Kemudian beliau bersabda: sungguh rugi orang yang membacanya tanpa disertai dengan tafakkur.



-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 11-04-05 02:31


realiti zaman sekarang~~~~

pemuda harapan negara. Kalau pemuda sumer camni, habislaaaa

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

me
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2005
Ahli No: 15254
Posting: 54

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 09:09


.....
Tak yah nangis pasal putus kekasih.ramai lagi insan kat dunia nie yg mungkin lg bagus drpd kekasih kite tue.just wake up ur mind,key!
Kekasih boleh di cari ganti tetapi ALLAH YG MAHA ESA cume ade satu je.kalo putus kekasih jgn putuskan pulak pertalian ngan Allah....
......

Bookmark and Share

    


  Member Information For meProfil   Hantar PM kepada me   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 10:28


bg saya apa yg saya rasa bila putus dgn kekasih..
saya rasa lebih bebas dan dapat tumpukan pada ibadah ...

mungkin perpisahan ini sebagai dugaan untuk dugaan yang lebih besar lagi...

Insyaallah


Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-05 09:33



ntahlah mungkin kerana terlalu mengikutkan hati dan perasaan..
mungkin juga kerana kurangnya pengetahuan agama mereka...
sedangkan dosa yang dilakukan oleh diri kita yang perlu ditangisi kerana akan menerima balasan...
tetapi kalau putus kasih hanya bersifat sementara...
mungkin sbb balasan dosa tidak berlaku secara mendadak ...
tapi putus cinta berlaku secara cepat dan jelas...
mmm...
seandainya kita putus cinta mengadulah pada YANG MAHA ESA....itulah yang sebaiknya....
Waallahua'alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-04-05 11:13


Quote:
Sebab tu kalau nak bercinta ni jangan terlalu meletakkan 100% kepercayaan atau terlalu meletakkan harapan terlalu tinggi pada pasangan kita...simpan skit peratus kat diri kita...so kalau kita dikecewakan...tak terasa la sangat...takyahla buang air mata kita duk nangis2 ni...lagipun kita kenala pikir...ada ramai lagi insan disekeliling kita yg menyayangi kita...takkan kita lupa pada ibu bapa kita yg menyayangi kita lebih dr segala-galanya...mungkin ada hikmah disebalik perpisahan itu...Allah lebih mengetahui dan menyayangi kita...




btul tu rahayu..
just think positif..
ape yg berlaku.. ade hikmahnye..
just go on... live must go on...

setiap pertemuan.. ade perpisahan..
bertemu & berpisah.. redha je laa..

> kenapa ramai cry cz clashh @ break dr cry cz doSA..doSA...

u ask ur self..why...y...y...

wallalhualm'...
* i'm just a simple person....as..simple_shida


"....oooO..............
.....(....)...Oooo...
......)../.....(....)....
.....(_/.......)../.....
...............(_/.......
Ukhwah fillah Abadan Abada!!!


[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2005-04-12 11:17 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-05 11:50


Quote:

On 2005-04-11 02:31, khairol_khalid wrote:
realiti zaman sekarang~~~~

pemuda harapan negara. Kalau pemuda sumer camni, habislaaaa

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa



heheh...
pemuda die ikut stail hindustan..
cinta,nangis pastu gaduh..
hehhe..
inilah ciri2 pemuda sekarang...

menangis...
bukan leh tahan2..
tapi jgn la sampai meraung.
perasaan kena kawal.
jgn sayang makhluk itu lebih drpd ALLAH.
kita sendiri leh letakkan sayang kita tu disatu2 tahap.
jadi menangislah jika mahu nangis.
gembira selagi mampu begembira.
ini semua perasaan.
cuma semuanya perlu terkawal.

p/s..jgn sampai hilang ingatan dah lah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 11:52




Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 13:37


malanglah mereka yang camtu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 20:34


Menangis adalah kebiasaan dan akhlaq para nabi dan
shalihin. Namun tentu bukan sekedar menangis,
melainkan menangis yang membuktikan penghambaan diri
yang muncul dari kesadaran yang sangat mendalam. Sadar
bahwa dirinya adalah makhluk yang lemah, yang selalu
memerlukan pertolongan yang Maha Kuat namun sering
lalai terhadap aturan-Nya, hamba yang sangat bodoh
tapi sering menyombongkan diri dengan ilmu yang sangat
sedikit, hamba yang tidak memiliki apa apa tapi
berlaga sombong seakan akan apa yang ada dalam dirinya
adalah miliknya, baik berupa jasad, kesehatan, harta,
jabatan atau lainnya, padahal semua itu adalah amanat
yang mesti dipertanggung jawabkan pada saat yang tidak
lama lagi akan tiba. Para nabi menangis karena melihat
ummat yang sedang menderita kebejadan akhlaq dan
penyimpangan aqidah serta kerusakan pemahaman terhadap
syari'ah yang telah Allah tetapkan bagi mereka. Para
ulama sering menangis karena khawatir tidak dapat
melanjutkan perjuangan Rasul akibat beratnya tantangan
dan kurangnya kemampuan serta meluasnya kema'siatan.

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 20-04-05 20:36


Quote:

On 2005-04-07 17:01, Rindu_Rahayu wrote:


Sebab tu kalau nak bercinta ni jangan terlalu meletakkan 100% kepercayaan atau terlalu meletakkan harapan terlalu tinggi pada pasangan kita...simpan skit peratus kat diri kita...so kalau kita dikecewakan...tak terasa la sangat...takyahla buang air mata kita duk nangis2 ni...lagipun kita kenala pikir...ada ramai lagi insan disekeliling kita yg menyayangi kita...takkan kita lupa pada ibu bapa kita yg menyayangi kita lebih dr segala-galanya...mungkin ada hikmah disebalik perpisahan itu...Allah lebih mengetahui dan menyayangi kita...

~Jika kamu memiliki seseorang terimalah seadanya..janganlah kamu terlalu mengkaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa..anggapla dia manusia biasa..apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya..akhirnya kamu kecewa meninggalkannya..sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga keakhirnya~

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------




زززز yeker.. nape ada yg tak nangis sebab putus.. ok jer...cam sape ek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 09:57


BILA NAFSU BERAJA..KITA TAKKAN DAPAT LAGI MENILAI UTUHNYA CINTA KPD ALLAH..

KRN..KITA HANYA MENGINGATI ALLAH DI KALA SUSAH..BILA SENANG..HAMBA ALLAH ITU LA TUJUAN!

SDGKAN RAHMAT ALLAH MELIMPAH..DAN MELUAS UTK HAMBANYA YG SENTIASA ABDIKAN DIRI PDNYA

DR SITU..KITA HANYA RASAKAN BAHAWA PUTUS KASIH SESAMA INSAN ITU HANYA UJIAN BIASA

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 11:14


Quote:

On 2005-04-26 09:57, RuMaishaaa wrote:
BILA NAFSU BERAJA..KITA TAKKAN DAPAT LAGI MENILAI UTUHNYA CINTA KPD ALLAH..
..........
DR SITU..KITA HANYA RASAKAN BAHAWA PUTUS KASIH SESAMA INSAN ITU HANYA UJIAN BIASA



InsyaAllah Semoga Saya diberkan kekuatan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 20:33


Allah menghendaki kehidupan manusia senantiasa
mengalami berbagai perubahan antara senang dan sedih,
suka dan duka, sehat dan sakit, lapang dan sempit,
harap dan takut, tertawa dan menangis. Semua ini
adalah aturan Allah yang bermanfaat bagi setiap mukmin
demi meningkatkan ketakwaan, dan menjadi bencana bagi
yang tidak beriman akibat tidak sadar bahwa semua itu
adalah bekal yang sangat bermanfaat bagi peningkatan
derajat dalam kehidupan. Karena itu, semua kondisi
yang dihadapi manusia tidak terlepas dari salah satu
diantara dua nilai, yaitu positif dan negatif atau
benar dan salah, baik menurut pandangan manusia atau
pun pandangan Yang Maha Kuasa. Seseorang dapat
meningkatkan keimanannya dengan menjalin ukhuwwah
Islamiyah yang sering dihiasi dengan senyuman dan juga
dapat meningkatkan taqarrub kepada Rabbnya dengan
sering menangis karena menyadari akan kelalaian dalam
melaksanakan kewajiban dimasa lalu, dan menangis
karena takut akan kekeliruan dalam memahami dan salah
mengamalkan ajaran llahi yang mesti dita'atinya demi
keselamatan dan kemaslahatan dimasa mendatang

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-05-05 23:33


asssalamualaikum....

kerana segumpal darah bernama "HATI"
klu bersih hatinya ... baik perlakuan nya ...
Klu kotor hatinya .... buruk perlakuannya
sekadar kongsi ilmu ..

sekian ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 17:05


Detik waktu bersama kelahiran seorang bayi dihiasi tangisan .Nyaring berkumandang menyaring segala suara yang menyapa telinga ibu.Lonjak hatinya memuncak gembira penawar sakit dan lesu. Lalu bermulalah sebuah kehidupan yang mewarnai bumi berpenakan hati, berdakwatkan air mata.

Air mata adakalanya penyubur hati,penawar duka. Adakalanya buih kekecewaan yang menyempit perasaan , menyesak kehidupan. Air mata seorang manusia hanyalah umpama air kotor diperlimpahan. Namun setitis air mata kerana takutkan ALLAH persis permata indahnya gemerlapan. Penghuni Syurga ialah mereka yang banyak dukacitanya di dunia.

Tidak berkumpul dua perkara dalam satu masa.Barangsiapa gembira di dunia akan berdukacita di akhirat.Barangsiapa yang banyak dukacitanya di dunia akan gembira di akhirat.



Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 18:24


kadang kalanya air mata dpt mengambarkn luahan hati yg mungkin ada ketikanya tidak dpt ditutur oleh kata2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 18:31


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah sesungguhnya tiada yang lebih tinggi melainkan Islam ...marilah sama-sama kita merenung sepotong hadis mafhumnya: "Musuh yang cerdik lebih baik dari kawan yang bodoh".

Hadis tersebut mengingatkan kita akan pentingnya ciri kecerdikkan dalam kehidupan kita mencari keredhaan Allah SWT. Kita lihat dari aspek mencari pasangan dalam kehidupan kita. Ummi pernah terbaca seorang yang amat menekankan ciri cerdik dalam memilih pasangan hidup... katanya "Apabila kawin dengan seorang yang cerdik, jika saya tidak berapa cerdik, sekiranya berhadapan dengan sesuatu masalah yang tidak boleh diselesaikan, isteri/suami boleh membantu. Orang cerdik emosinya rendah, mudah dibawa bicara. Dalam hubungan suami isteri mesti ada masalah, dan ia boleh diselesaikan dengan baik sekiranya suami/isteri cerdik.

Orang yang sama menekankan lima aspek dalam memilih pasangan hidup...
1)Wajah yang beliau berkenan..
2)Agama (Akhlak) yang baik...
3)Pelajaran atau IQ ...
4)Persetujuan ibubapa...
5)Cara pergaulan - boleh bergaul dengan baik.

Sifat atu ciri yang telah dipaparkan boleh dijadikan garis panduan kasar kepada anak-anak ummi yang ingin melayari kehidupan berkeluarga InsyaAllah. Kita sekedar merancang tapi jodoh pertemuan dengan seizin-Nya. Sepertimana sifat Baginda saw iaitu siddique (benar), amanah, tabligh (menyampaikan) dan fatonah (cerdik)... maka seharusnya kita contohi role model kita itu.

Semoga anak-anak ummi di mana saja berada gunakanlah umur dan masa yang Allah beri pada anda untuk mengejar ilmu...1)Ilmu Usuluddin..2)Ilmu Syariat (Perundangan Islam dan Tasauf)..3)Ilmu Alat (Akademik dan profesionalisma).

Imam Syafei pernah menegaskan .."Dakwat tulisan para ahli ulama (ilmu) itu ditimbang dengan darah para syuhada'... Gunakanlah waktu terluang dengan aktiviti mencari ilmu yang bermanfaat disamping berdoa agar ilmu itu dapat memberi manfaat kepada kita dan kita terus didalam dakapan rahmat Allah SWT. Kita sama-sama berdoa ya anak-anak. Ameen Ya Rabbal Alameen...

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Dah berhentilah menangis ya kalau putus kasih kerana banyak perkara nak buat dalam pinjaman masa dari Allah itu.


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 16:51


thanks ummiq

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 09:39


nak menangis kerana allah kena dapat hidayat dan taufiknya...menangis kerana putus chintoo ambil saja gambar awek..kerlingg ajee..waaaa waaaa...teringat lagu abdul halim hafizz....yaaa waladiii qad mataa syahidannn..man mata fidaaan lil mahbub..

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 09:47


orang menangis sebab terlalu banyak air mata agaknya! sebab tak tau nak buang kat mana so menangis lah ia!
[ Telah diedit oleh: Qayyum pada 29-12-05 10:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-12-05 10:41


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 10:46


Kenapa hikmah???

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 29-12-05 12:40


tapi tula manusia dah jadi fitrah kehidupan nak dicintai dan menyintai...tapi kekadang mendarat salah landasan.. ;-) kekadang kita terlalu megejar cinta manusia sehingga terlupa cinta Tuhan..yang tak pernah mengecewakan..


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 12:47


assalamualaikum....

menangis sebab sedih.sedih sebab rasa macam hati & perasaan ni dipermainkan...thats why kebanyakan orang bila pts saja nangis.

memang ssh sekarang ni nak cari pasangan yang betul-betul setia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 13:19


entah lah..kadang-kadang kekasih banyak membimbing kita ke arah kasih sayang dan kebaikan dalam beragama..
bila dah macam tu,rasa sepi dan sedih la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 14:20


Memang tak dapat dinafikkan ada konta dan kontra....maka terima lah apa yang berlaku sebagai satu hikmah bagi yang dipermainkan lelaki,sepatutnya lelaki adalah pembimbing perempuan bukan mengambil kesempatan....oleh itu jadikan ianya sebagai satu pengajaran dalam memori hidup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 30-12-05 14:47


Pada 08-04-05 08:14 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!




kadang-kadang menangis dapat meluahkan segala beban secara tidak langsung..lepas menangis hati akan jadi tenang dan beban pun terasa ringan,
samalah jugak kalau kita ada buat salah/berdosa dengan ALLAh,cara yang terbaik menangis dan menyesali perbuatan kita,di samping mengharapkan keampunanNya..


-----------------
ingin sentiasa dipuji itu tanda iman diuji
bila hati redha dikeji itu tanda iman yang suci


Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 30-12-05 16:07


lebih ramai yang menangis kerana putus cinta mereka dikatakan kecewa...perasaan kalau terluka memang la pedih..
tapi kita sepatutnya menangisi dosa2 yang dilakukan daripada menangisi kehilangan kekasih...kekasih yang hilang boleh dapat yang lain..yang lebih baik,InsyaAllah..tapi dosa2 tu?....fikir2kan lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 17:38


sebab hatinya dah dipenuhi titik2 kotor...
Nabi Muhammad s.a.w sendiri meminta ampun daripada Allah sebanyak 70 kali....Itupun nabi adalah maksum daripada dosa...kita ini berapa kali kita minta ampun

:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 11:00


cry

Kenapa Ramai Orang Menangis Kerana Putus Kekasih Daripada Menangisi Dosa-dosanya kepada Allah?

Puncanya adalah dari "Penyakit Hati".


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:50


/


salam..
erm..betul tajuk ni.. kekadang terasa susah nak mengalirkan air mata tatkala hal ukhrawi... tapi.. bila sometin yang salah.. au sedih...
kalau kita tak juga tertitis air mata..

da masalah besar tu.. hati kita yumki dah hitam..pekat...
berkarat.. huhu.. nauzubillah.. moga kita sokmo siram hati kita dengan zikrullah.. majlis ilmu...baca kalamullah...dan sebagainya..

wallahu'alam..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:54


Pada 20-07-08 11:00 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

cry

Kenapa Ramai Orang Menangis Kerana Putus Kekasih Daripada Menangisi Dosa-dosanya kepada Allah?

Puncanya adalah dari "Penyakit Hati".



untuk maklumat berkaitan masalah 'Hati'... baca buku karangan Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat dan Annual bakri Haron....

tajuk buku..
Tundukkan Hati..... rahsia keikhlasan hidup didunia fana....


-----------------
"Permata Idaman, Mutiara Syurga........"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:58


Pada 07-04-05 16:36 , dakwah_ilahi posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kita lihat remaja islam hari ini..Kenapa ramai yang menangis kerana putus kekasih daripada menangisi kerana dosa-dosanya kepada allah...


salam,
kurangnya tarbiyah..kenal Allah ...agaknya..


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 14:06


a

DAPATKAN DIPASARAN SEKARANG!!!!

Sementara Stok Masih Ada...

BUKU KARANGAN DARI HATI SEORANG INSAN YANG SANGAT TAWADU' DAN ZUHUD TERHADAP DUNIA...



-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 15:24


Pada 29-12-05 12:47 , astina posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....

menangis sebab sedih.sedih sebab rasa macam hati & perasaan ni dipermainkan...thats why kebanyakan orang bila pts saja nangis.

memang susah sekarang ni nak cari pasangan yang betul-betul setia...



setuju sangat..tapi betul lah kata sahabat kita diatas..jangan letak harapan dan kepercayaan 100%..kelak merana diri..berbahagia dengan apa yang dimiliki dan apa yang sudah ditakdirkan untuk kita.. :welcome:


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 16:38


Bila terbaca topik ini teringat zaman-zaman putus cinta dulu..teruk juga lah saya nangis..mungkin kerana time itu terlalu mencintai sesama hambaNYA..
Tapi Alhamdulillah sekarang ini tak lah saya nangis dah sebab saya selalu pegang 'kalau dah jodoh takkan kemana,apa yang kita terlepas pada hari ini adalah satu hikmah yang tersembunyi disebaliknya'
kesimpulannya kita jangan lah terlalu mencintai sesama hambaNYA...cukuplah mencintai DIA yang satu dengan sepenuh jiwa..kerana dengan mencintaiNYA dunia akhirat kita terpelihara...
Pesan dari saya jangan lah menaruh kepercayaan 100% kepada pasangan kita kerana ia akan menyebabakan kita merana... gunalah peratus 70%30%...kepercayaan kepada diri biarlah 70% kepada org lain 30%...

##Semoga kita terus beramal##

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

akhdanie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34099
Posting: 28

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 19:20


Bagi yang pernah putus cinta tau lah sedihnya.. memang nampak macam cool saja konon-konon redho tapi dalam hati ni hanya Allah saja yang tau. so ubat paling mujarab untuk kembali ok adalah menangis dihadapan Allah. lagipun setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya dan hidup tetap perlu diteruskan sebab Allah tau apa yang terbaik buat kita hambaNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhdanieProfil   Hantar PM kepada akhdanie   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 22:27


Sedih tu memang patutlah....mungkin dulu masa bcinta, telah mencurahkan segala kasih dan sayang (kononnya) pada kekasihnye..tapi tak sampai ke mana pun apatah lagi ke jinjang pelamin....

Itulah silapnya cinta bukan kerana Allah... jika berlaku ujian macam tu....fikir-fikir kanlah kalau-kalau sebelum ini pernah melakukan perkara yang melanggar perintah Allah...Nauzubillahimizalik....

*Murahkan lah air matamu kerana takutkan Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:15


Hanya yang pernah PUTUS yang tahu pedihnya.... Yang memutuskan sedang ketawa besar... tapi yang ditinggalkan... entah bila berakhir kesedihannya.... Allah MAHA ADIL.... siapa yang dizalimi... akan menuntut di akhirat...(HADIS)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 14:04


BIla kita berada d situasi itu..motivasi diri sangat penting...ingat kasih ALLAH..tak kan putus..kenap kesedihan lambat d akhirkan..?sedih kah kita kerana bukan dia yang ALLAH beri kat kita....d sinilah kita d lihat oleh ALLAH tentang ketaqwaan kita kepadanya.Setiap kali kita solat kita tak kan tinggal Iftitah.Renung2kanlah.Dulu saya pun pernah menangis kerana perkara itu..tapi Alhamdulillah saya cepat sedar.sekarang banyak nangis tentang dosa pula.entah terampun kah tidak..

moga kasih ALLAH sentiasa bersama warga ukhwah... :bunga: :bunga:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

nailofar_hamidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2008
Ahli No: 35797
Posting: 43
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 00:35


Mendamba kasih ILLAHI yang satu itulah...yang kita harapkan...

berfikiranlah dengan rasional dan positif. Jika sememangnya ALLAH takdirkan si dia bukan jodoh kita...Terimalah dengan hati yang redha. Mungkin ada seseorang yang lebih baik yang ditakdirkan untuk kita. Percaturan ALLAH siapa yang tahu...jadikanlah kesakitan yang ALLAH beri itu sebagai medium muhasabah diri yang terbaik...

WALLAHUA'LAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar_hamidahProfil   Hantar PM kepada nailofar_hamidah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 00:42


salam alaik
name pun manusia.......mudah lupa dan lalai
itulah gunenye tazkirah sesama muslim
sebagai peringatan.............
lumrah manusia akan lebih terasa apabila kehilangan cinta manusia
salah satu dugaan Yang Maha Esa untuk uji hamba-Nya

p/s: bacalah buku 'lah Tahzan (jangan bersedih)', banyak boleh belajar.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 01:02


Pada 07-04-05 19:20 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wr wb
Melalui pengalaman umi sebagai orang tua bab menangis putus kasih ni normal tapi yang tidak menangis dan menyimpan dendam tu yang menakutkan kerana akan timbullah masalah macam-macam dengan sebab nila setitik rosak susu sebelanga. Sebab putus kasih dengan seseorang habis pulun orang lain pun sama. Ni yang tak normal.

ps - kalau putus kasih jumpa ibu cium tangan ibu dan mohon didoakan insyaAllah guarantee selamat punya .. tak percaya buatlah begitu ya.





hmmm agaknya umi pulak berapa kali menagis sebab
kekasih ye. :-D

salu saja cium tangan ibu.... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 24-11-08 08:24


Kerana meletakkan kekasih hati melebihi kekasih dan cinta pada ALLAH. So sebab tu menangis kerana kekasih berbanding mahu mengeluarkn airmata kerana dosa2 dan takut pada balasan ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-11-08 10:14


apabila dia berpisah dengan kekasihnya...dia berkahwin dengan gadis pilihan keluarga...tak lama selapas itu, dia bercerai kerana tidak sesuai....pilahan keluarga berperagai Queen Control....



Ingatlah itu adalah taqdir Allah untuk menguji dirinya supaya bersabar ....
dia kahwin gadis yang lain pula...
pasaran gadis ramai di negara ini....

Kasihkan diri sendiri dahulu....


Diri kita adalah amanah Allah untuk kita jaga supaya bersih dari noda serta dosa...Bertaubat adalah jalan yang baik untuk mencapai sakinah di dunia...

jika anda gagal pada percintaan pertama...ada ada banyak alam percintaan yang akan datan yang perlu anda terima...

Kasihkan Allah, Kasihkan Rasulullah kasihkan diri sendiri...kasihkan famili


hanya pandangan ana yang dhaif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 24-11-08 11:36


saya pernah nangis bila putus dengan kekasih.. nangis sebab Kenapa lah dulu-dulu hati rasa nak putus, susah sangat nak mitak putus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-11-08 11:36


Pada 24-11-08 08:24 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Kerana meletakkan kekasih hati melebihi kekasih dan cinta pada ALLAH. So sebab tu menangis kerana kekasih berbanding mahu mengeluarkn airmata kerana dosa2 dan takut pada balasan ALLAH.


Power lah hafeezul nya ayat...ambe sokong tu...CINTA bukan hanya untuk manusia...ada yang lebih utama untuk dicintai


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 12:26


Menangis lah.. itu perlu.. sekurang-kurangnya kita tahu kita masih lagi berperasaan. masih lagi ada hati dan jiwa yang sensetif...
Akui,saya juga menangis dan berperasaan itu ketika sedih mengundang.. ketika kecewa bertandang..

Jiwa manusia lemah,penuh emosi.. cuma adakah segala tindak tanduk kita juga menunjukkan kita lemah.. bangkitlah,bina lah hidup baru.. taubat di sisi Tuhan dengan rasa bersalah kerana selama ini hanya rasa leka dengan cinta dunia..

adil ke menangis kerana cinta dunia? tapi cinta akhirat kita hanya mampu toleh sebelah mata. menangislah di sisi tuhan.. bertaubat selagi masih ada nafas..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 12:38


Pada 24-11-08 12:26 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Menangis lah.. itu perlu.. sekurang-kurangnya kita tahu kita masih lagi berperasaan. masih lagi ada hati dan jiwa yang sensetif...
Akui,saya juga menangis dan berperasaan itu ketika sedih mengundang.. ketika kecewa bertandang..

Jiwa manusia lemah,penuh emosi.. cuma adakah segala tindak tanduk kita juga menunjukkan kita lemah.. bangkitlah,bina lah hidup baru.. taubat di sisi Tuhan dengan rasa bersalah kerana selama ini hanya rasa leka dengan cinta dunia..

adil ke menangis kerana cinta dunia? tapi cinta akhirat kita hanya mampu toleh sebelah mata. menangislah di sisi tuhan.. bertaubat selagi masih ada nafas..



betul tu... menangis lah jika ianya boleh beri kita rasa lega... bukan sebab putus kasih saja... saya pun macam tu, bila rasa rindu saya baca quran, masa tu mesti rasa terharu dan sebak sangat.. ;-)


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 23:10


tidak ada salahmua jika menangis jika putus cinta... tapi, jangan lah sampai melampaui batas... banyak-banyak kan istighfar, dan mengaji jika terasa rindu..

memang itu lah fitrah manusia... yang jahat, senang di amalkan, dan yang baik, memang susah... syaitan memang suka menghasut kita supaya jauh dari Allah... Banyak kan istighfar... supaya hati sentiasa mengingati Allah yang esa

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.215448 saat. Lajunya....