Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 1 hari, 7 jam, 19 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 11 jam, 27 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Jom Tengok Wayang di Pawangan....


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Jom Tengok Wayang di Pawangan....

Please Mendaftar To Post


Oleh Jom Tengok Wayang di Pawangan....

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 08:52



Sekadar ingin meminta respon, pro dan kontra dan hukum di sisi syariat menghadirkan diri menonton filem di Pawangan ?



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 25-03-05 10:29


Ye ke? Pawangan ke? Bukan pawagam ke?
Ke Pawangan ni satu mende baru atau lama yang saya tidak ketahui?
Tempat tengok wayang tu ke?Pawagam kot.Panggung Wayang Gambar.Kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 12:25



Pawangan ke, Panggung Wayang ke ? sama la tu. Persoalannya sekarang ia adalah tempat muda-mudi meluangkan masa di hari minggu, dan APA HUKUM MENGUNJUNGI TEMPAT INI DISISI SYARAK ?



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-03-05 13:20


pawangan? istilah baru. huyo. mujahadatunnafsi boleh jadi pakar bahasa lepas ni. anyway apa maksud pawangan tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 25-03-05 13:22


Salah tu tak la kot.
Salah sikit la dari segi penggunaan bahasanya.
Tu je la kot.

Orang cakap masuk pawagam walaupun niat nak menonton kira subahat ngan aktiviti maksiat yang mungkin turut mengambil tempat semasa filem ditayangkan.
Tapi, ntah...saya rasa cam tak salah je.
Tambah lak kalau manusia yg pegi menonton pun sorang2 semata2 nak menonton filem aje.
Walluhualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 25-03-05 13:31


ermmm....tgk tv pun sbnonyer x bole gak coz kat situ ade pompuan2 yg tak menutup aurat...samelah dgn wayang.....tapi aku tengok gak.....hehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

umm_syuhada
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12460
Posting: 61
Dari: bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 14:10


ana tak nk menjwb dr segi hukum. sekadar pendapat sahaja. kalau tanya ana, ana akan kata takyah la p pawagam tu sbb ana sendiri tak suka. masa kecik2 dulu ana pernah p skali. ana tak suka dgn keadaan dlm tu. dah la gelap. mcm2 blh berlaku dlm tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umm_syuhadaProfil   Hantar PM kepada umm_syuhada   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 15:17


pawangan? hikhik.. akak tersilap ker sengaja?.. tak kisahla papepun.. tapi jash cam quite stuju arr ngan saudari majidah..u can go for sumtin"urs"..

but if u guys ask ma sis, dia akan tny u balik, "buat apa masuk cinema??" act shez not a conservative gal but she always think to da rite.. n i think because of her attitude n principle la she can live peacefully.. wif her colourful result,wif a happy life, wif evrytin'shez deserve..cool haa??..shez vry humble,vry sweet,n most important is still SINGLE..(erkk cam nk promote ma sis jaa!! hehehe)..

ehem..ehem..topic asal da terjawab.. datz frm ma side n ma sis side..(ma sis kat upm tau)..hikhik

kay all,tata..i nak gi tgk movie jap

Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-05 23:33


pawangan ke pawagam....?

klu nak citer pasal hukum ni byk la....

x payah nak citer pasal hukum skrg...halaupun mereke tahu,mereka buat juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 10:16



Maaflah, tersilap eja. Pawagan, bukan pawangan....

Cuma ingin mendapatkan respon sahabat-sahabat mengenai hukum sebenar masuk ke panggung wayang...memandangkan masyarakat secara umum melihat pergi tgk wayang ni takde salahnya....

Sebab ini antara tempat student2 IPT melepaskan tension pada hari minggu.....lebih teruk ia dalam keadaan gelap dan ada yang menggunakan kesempatan ini utk buat perkara terkutuk.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

Najwasalwana
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14386
Posting: 5
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 28-03-05 10:25


.. pendapat ana, tak elok masuk pawagam..macam2 perkara boleh jadi dalam tu.dan kita dikira bersubahat kerana turut meraikan tempat2 macam tu..bukankah membeli tiket wayang itu umpama 'membeli' tiket ke neraka?
...Firman Allah dalam Kitab sucinya, "..jangan kamu mencampakkan diri kamu ke lembah kebinasaan.."

Wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NajwasalwanaProfil   Hantar PM kepada Najwasalwana   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 10:26




Soalan:
Apakah hukum menonton di panggung wayang yang ditaja oleh syarikat arak?
Jefri, Shah Alam

Jawapan:
Menonton di panggung wayang hanya sekadar menghabiskan dan membuangkan masa. Mensia-siakan waktu hukumnya berdosa, tidak kiralah cerita di panggung tersebut ditaja ataupun tidak ditaja oleh pihak tertentu. Apatah lagi jika ditaja oleh minuman keras, sudah jelas berdosa kerana bersubahat dan mengganggu hati serta merosak jiwa dan akhlak. Bahkan, secara umumnya kita mengetahui bahawa cerita-cerita yang ada di panggung wayang ketika ini kebanyakannya berunsur lucah dan ganas serta melalaikan dan membuang waktu.

Sesungguhnya setiap muslim itu diperintahkan supaya benar-benar menjadi pengikut Islam dan memiliki sifat-sifat orang beriman seperti difirmankan oleh Allah SWT. dalam ayatNya yang bermaksud, "Dan orang-orang yang tidak memberikan persaksian palsu dan apabila mereka bertemu dengan orang-orang yang mengerjakan perbuatan-perbuatan yang tidak bermanfaat, mereka akan melewati mereka (berlalu sahaja) dengan menjaga kehormatan diri." (Al-Furqaan, ayat 72)

Dinyatakan dalam ayat yang di atas bahawa percakapan yang sia-sia, komedi lucu yang mengarut, hiburan yang tiada bermanfaat dan semua bentuk dosa adalah ditentangi. Begitu juga ayat ini mengutuk segala perbuatan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan, yang mana panggung wayang dikatakan memainkan peranan yang besar. Untuk mereka yang memilih untuk menghabiskan masa lapang dengan hiburan dan pertunjukan yang melalaikan, Allah SWT. telah berfirman yang maksudnya, "Dan tiadalah kehidupan dunia ini melainkan main-main dan senda gurau belaka, dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebik baik bagi orang-orang yang bertaqwa." (Al-An'am, ayat 32)

Soal Jawab :Aqidah, Tauhid & Fekah, laman web Darul Numan

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119725 saat. Lajunya....