Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 10 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Kenapa orang tudung labuh susah nak dihampiri


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Kenapa orang tudung labuh susah nak dihampiri

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Kenapa orang tudung labuh susah nak dihampiri

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 22:09


yeke susah nak dihampiri?
kawan2 ana ramai yang pakai tudung labuh, senang saja dihampiri..
(tapi bukan untuk lelaki ajnabi)
pergaulan mereka dengan kaum sejenis elok saja, malahan mereka ni ramah pula tu.
mungkin orang bertudung labuh ni betul-betul menjaga pergaulan, mereka sukar dihampiri oleh lelaki ajnabi, tapi mesra dengan mahram mereka.

begitulah mahalnya wanita solehah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 22:11


Assalamua'laikum

tulah aura wanita muslimah yang bertudung labuh...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 22:55


Pada 03-04-06 22:11 , Nuralisa posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamua'laikum

tulah aura wanita muslimah yang bertudung labuh...


aura...kekadang orang tengok semacam...macam pelik saja...
ad yang kata ketinggalan zaman...
sedih lah...

[ Telah diedit oleh: amna_liana pada 05-04-06 22:17 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 22:56


ketinggalan zaman?kita kan masih di 2006?Takkan mereka tu dah masuk tahun 2089?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 22:59


Kenapa orang tudung labuh susah nak dihampiri???

elok juga kalau mereka susah dihampiri oleh kaum adam yang tiada pertalian dengan mereka, dah kira selamat dari melakukan satu dosa (atau banyak...)

jawapannya: sebab orang tudung labuh (kebanyakannya) lebih pandai jaga batas pergaulan berbanding dengan yang tudung tidak labuh...

p/s: Kenapa, tak percaya? :-? :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 03-04-06 23:00 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ainuddin
Warga Rasmi
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23811
Posting: 8
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 15:48


HANYA JAUHARI MENGENAL MANIKAM ;-) ;-)

    apa-apa pun pekerjaan yang kita lakukan, niat hendaklah semata-mata kerana ALLAH.. andai ini yang menjadi keutamaan kita nescaya apa sahaja perkara -ve yang datang kepada kita... insyaALLAH kita dapat mengatasinya dengan penuh keimanan.....
:-) :-) :-)
    
                 wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainuddinProfil   Hantar PM kepada ainuddin   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 16:16


assalamualaikum...
yeke susah nak hampiri? try la dulu...jangan pandang dari jauh saja...jangan nilai dari jauh...jangan buat pendapat sendiri...
mungkin ada sesetengahnya terlalu menjaga adab dan pergaulan terutamanya dengan lelaki ajnabi...jadi,pandai2 la guna kaedah berdiplomasi untuk mendekati golongan bertudung labuh ini...saya pasti,mereka cuma nak elak dari mulut2 orang ...
macam saya,saya ok saja kalau orang pun tegur secara ok dan berhemah...orang berbudi,kita berbahasa...
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 12:50


budi bahasa budaya kita...melayu+islam
sopan santun dijaga...

Bookmark and Share

  


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 14:07


salam...
muslimat bertudung labuh...
benarkah mereka sukar didekati..??
hrmm.. tidak lah sesukar mana andai masih menjaga tata susila dan ajaran agama..
kita kena ingat, mereka juga manusia, cuma labuhnya tudung itu menjadi pemangkin kepada keaktifan sifat malu pada diri agar tidak terjatuh dalam godaan nafsu..
pada saya, mereka tidak memakai tudung labuh kerana saja suka-suka atau untuk mencuba.. tapi kerana menjaga diri agar dapat lari jauh dari fitnah dunia.. bukankah wanita itu ujian dunia, ujian kepada kaum adam...

sekadar pendapat peribadi ana.. maaf andai ada yang tersilap kata..
wallahu'alam..
salam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ilal_haQ
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14513
Posting: 25
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-04-06 14:43


salamun 'alaik..

ana nak respon sikit la tentang muslimat bertudung labuh sukar di dekati. ana pun bertudung labuh juga,ia bukan satu masalah untuk berkawan tapi bergantung pada niat la...kalau saja2 memang la tak layan (dalam konteks lelaki) . kalau dah pakai tudung niat lillah kita kena menjaga segala aspek termasuklah pergaulan, akhlak dll. Ibaratnya "mawar Berduri"

kalau sesama wanita, ukhwah amat ditutut dalam Islam. Semakin ramai kenalan semakin kita tahu masalah sesama wanita,di situlah peranan kita nak membantu dan saling mengingat sesama kita. kalau bukan muslimat sendiri yang membantu wanita lain, nak harapkan siapa lagi.
[ Telah diedit oleh: ilal_haQ pada 08-04-06 14:47 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ilal_haQProfil   Hantar PM kepada ilal_haQ   Pergi ke ilal_haQ's Website   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 16-06-06 16:37


tak susah kalau kena dengan cara..

Bookmark and Share

  


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:40


Susah ke?? Senang saja rasanya.. Kalau yang tak sekepala memanglah susah..apapun maybe orang segan agaknya kat kerabat ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

miss_3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7554
Posting: 76
Dari: bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 19-06-06 18:22


assalamualaikum

tertarik juga ana nak join berforum. bagi ana, tudung labuh jadi suatu isyarat bagi lelaki ajnabi jangan cuba-cuba usik muslimat yang berpenampilan macam tu sesuka hati. tapi bertudung labuh bukanla sebab untuk mengatakan yang mereka ni sukar . mungkin antara faktor mereka ni nampak macam sukar didekati sebab jaga pandangan mata-pandang lelaki ajnabi tanpa keperluan boleh jejaskan hati. kalau pulak cakap hal-hal yang lagha, lagi la mereka tak berkenan. selagi tak ada keperluan untuk berhubung dengan lelaki ajnabi, selagi tu la muslimat bertudung labuh ni xberkenan nak berborak dan yang sewaktu dengannya. muslimat kalau tak jaga akhlak,akan hilang valuenya. satu peringatan yang ana pernah dapat dari seorang ustazah ana. katanya kalau muslimat tak berhati-hati dalam pergaulan dengan lelaki hatta buat apa-apa saja perkara maksiat yang lain, kemungkinan besar satu hari akan "terwaris" sifat tu pada anak2.
Nak bentuk anak yang soleh dan solehah dah bermula sebelum berkahwin lagi.....

WALLU'ALAM....

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_3Profil   Hantar PM kepada miss_3   Pergi ke miss_3's Website   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-06-06 18:40


:):):)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 19:01


Assalamualaikum...

Perkara ni susah untuk ana nak jelaskan. Ana bercakap bagi diri ana sendiri..bil ana balik ke kampung dan pergi ke Nilam Puri,ramai muslimat yang bertudung labuh kat situ. Ana setuju dengan kata-kata saudari Afiqah tadi "tak susah Kalau kena cara"
Ana sendiri tak boleh tengok muslimat pakai tudung labuh, bagi ana..ana dapat rasakan ada satu aura yang boleh menghalang sesorang untuk mengacau atau mengganggu glongn trsebut. Ana bersyukur ana dah dapat muslimat yang bertudung labuh. Itulh impian ana...jadi nasihat ana Kalau nak tekel muslimat bertudung labuh kena ada cara yang trsendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

hariz_ukhuwah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24887
Posting: 16

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 00:10


Assalamualaikum.

salam berkenalan...
betul 2... jangan mudah buat tanggapan awal... saya gunakan perkatan "mereka" bagi Perempuan bertudung labuh. mudah dan tak perlu taip panjang-panjang kan???
mereka pun ada sifat malunya... tapi ad juga yang berani menegur lelaki. yang pentingnya adalah mereka ini perlu juga imej dan mengekalkan kesucian mereka yang bertudung labuh supaya tidak ada tanggapan salah tentang tudung labuh.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hariz_ukhuwahProfil   Hantar PM kepada hariz_ukhuwah   Quote dan BalasQuote

machok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24645
Posting: 31
Dari: Batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 20-06-06 06:27


mungkin dia jaga adab pergaulan gan orang...dia xsombong,tapi dia nak jaga adab pergaulan dia..takut terbatas...so dia jaga gan baik lahh..memang susah nak menhampiri orang bertudung labuh..

Bookmark and Share

  


  Member Information For machokProfil   Hantar PM kepada machok   Quote dan BalasQuote

nadiahchem
Warga Rasmi
Menyertai: 18.06.2006
Ahli No: 24873
Posting: 2
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-06-06 07:50


assalamualaikum wbt..
bagi ana yang belum bertudung labuh ni, ana rasa mereka yang bertudung labuh menjaga pandangan, pergaulan dan sebagainya. bukanlah mereka ini susah nak didekati, tapi perlulah ada perkara yang mengharuskan untuk mereka berurusan dengan ajnabi tersebut. muslimat bertudung labuh sama saja macam kita, cuma mereka berani mengisyaratkan mereka tidak mahu diganggu oleh lelaki2 ajnabi. tahap malu mereka juga tinggi, ini terbukti dengan mereka malu mempamerkan aurat walaupun sekelumit. bukankah malu itu sebahagian daripada iman? kalau ana lihat kawan-kawan ana yang bertudung labuh di kolej, mereka ni amat berdedikasi, berpandangan jauh, banyak idea2 yang realistik, tak sombong, pendek kata mudah didekati. ramai yang suka berkawan dengan mereka, tak kira siapa. cuma... mestilah kena dengan caranya. takkan seorang lelaki ajnabi yang nak dekati muslimat bertudung labuh ni gunakan cara ngorat biasa? cakap benda-benada lagha? memang la tak dilayan...hehe
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For nadiahchemProfil   Hantar PM kepada nadiahchem   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 07:55


apa pula susah, biasa saja...Kalau tak ada benda penting xyhla jumpa atau hampiri....lebih baik hampirkan diri kepada ALlah

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 08:14


erm....ssatu topik yang agak menarik.Ana mengakui...bila bertudung labuh....ramai yang agak malu menghampri...tapi mesti kena cara dan gaya...yang bertudung labuh kenalah approach kan diri di khalayak ramai..bertudung labuh juga boleh memegang jawatan di JPP/MPP..boleh menjadi asstn class di kolej mahupun poli...boleh jugak menjadi Presiden Kamsiis dan boleh jugak menjadi yang terbaik di kalangan pelajar2 cina di kelas,malah bertudung labuh tidak menghadkan perbatasan dengan mana-mana kawan sekalipun hatta kawan2 mereka yang berpakaian seksi mahupun tidak sefikrah,....yang bertudung labuh pula jangan lah asyik berkawan dengan golongan bertudung labuh jugak...tapi meluaskan pemikiran dengan cuba berkawan dengan mereka2 yang tak sealiran..pokok pangkalnya..NIAT......kita akan lebih disenangi malah dikagumi...cara dan penampilan menggambarkan keyakinan diri....dan INSYAALLAh..akan ada rakan2 yang turut bertudung labuh melihatkan penampilan diri yang terbuka.....
-sebab apa yang ana kata berlaku pada ana--bukan membanggakan diri..tapi sejauh mana hebatnya kita kalau kita asyik dengan dunia kita sahaja tanpa mempedulikan orang lain sekalipun hatta kita sudah mempunyai ilmu yang terbentang luas,,,....
Pokok pangkalnya...orang yang bertudung labuh sebenarnya lebih senang didekati dan mudah difahami....cuma bagi kami,,...malu itu sebahagian dari iman.....dan kerana tudung labuh juga seorang lelaki kristian mungkinkan akan memeluk agama islam?.....
Tepuk dada tanya iman....:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 20-06-06 09:31


Untuk menjaga keperibadian seorang wanita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 09:45


ye ke susah???
kalau kena caranya mesti tak susahkan...
tengok tempat,keadaan dan tujuan la nak hampiri pun...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

nurussyifa
Warga Rasmi
Menyertai: 18.06.2006
Ahli No: 24866
Posting: 15
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 10:29


tak sangka pula topik ni jadi perhatian juga.saya pun pakai tudung labuh tapi kawan saja dengan semua orang,bukan nak bangga...tapi yang penting pandai jaga batas....rasanya tak salah...ia bukan penghalang, tapi itu yang terbaik bagi saya...wallahua'lam


-----------------
www.bio-asli.com/?id=annsyifa


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurussyifaProfil   Hantar PM kepada nurussyifa   Pergi ke nurussyifa's Website   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 12:13


No komen.... cuma ADA CADANGAN..Cuba brsohabat dengan ustaz,ulama. Nanti anda semua
akan rasa tak cukup masa nak tegur yang brtudung labuh. Sebab anda duduk sibuk ngekor ustaz cramah untuk dapat ilmu. kalau kita betul-betul isi masa
sebaik mungkin, kita akan rasa masa itu emas dengan nak kejar kperluan dunia sebagai bisnessman dan masa yang sama nak tuntut ilmu agama dan laksanakan sibuk tanggungjawab sebagai anak lelaki pada keluarga.
Di masa yang sama juga sibuk nak jaga amal bacaan al-quran, solat jemaah. That's why sirah sahabat dulu mereka tak sibuk nak dekat pada hawa, mereka sibuk dengan prniagaan, duduk majlis nabis.a.w dan jihad. Melainkan mereka dah sampai masa nak kahwin.

Bookmark and Share

  


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 01:07


Pada 22-06-06 12:13 , siswa posting:

!!! QUOTE !!!

No komen.... cuma ADA CADANGAN..Cuba brsohabat dengan ustaz,ulama. Nanti anda semua
akan rasa tak cukup masa nak tegur yang brtudung labuh. Sebab anda duduk sibuk ngekor ustaz cramah untuk dapat ilmu. kalau kita betul-betul isi masa
sebaik mungkin, kita akan rasa masa itu emas dengan nak kejar kperluan dunia sebagai bisnessman dan masa yang sama nak tuntut ilmu agama dan laksanakan sibuk tanggungjawab sebagai anak lelaki pada keluarga.
Di masa yang sama juga sibuk nak jaga amal bacaan al-quran, solat jemaah. That's why sirah sahabat dulu mereka tak sibuk nak dekat pada hawa, mereka sibuk dengan prniagaan, duduk majlis nabis.a.w dan jihad. Melainkan mereka dah sampai masa nak kahwin.


... :-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 06:20


untuk apa menghampiri muslimah bertudung labuh tanpa sebarang urusan yang di halalkan syarak? kalau tak ada urusan,tak plu la. sllnya mereka yang berlainan jantina yang menjaga muamalah, memang sukar bermualah atau didekati tanpa sebab2 kukuh.sebab disitu ada pintu maksiat dan syaitan sentiasa mncari peluang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 27-06-06 09:09


nampak macam alim agaknya

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 16:37


Pada 27-06-06 09:09 , hafiz86 posting:

!!! QUOTE !!!

nampak macam alim agaknya



bukan begitu..mereka yang pakai tudung labuh ni kebayakkannya mempraktikkan apa yang telah dipelajari...tak semua susah didekati...ramai saja yang open minded... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

Marziana_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20064
Posting: 96
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 16:53


Assalamualaikum...

susah ke...
kalau kena caranya tak lah susah...


-----------------
Benarlah tiada IMAN tanpa ISLAM,dan benarlah tiada ISLAM tanpa IMAN.

Membangun bersama ISLAM.
Takbir! ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

  


  Member Information For Marziana_Profil   Hantar PM kepada Marziana_   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 16:58


Ish.. xbaik Hafiz86 kata begitu tau.. iman ni bukan untuk perhiasan saja..bukan untuk tunjuk kita ni baik atau alim.. cubalah sentiasa husnuzon dengan setiap perkara, semua orang tak sempurna dan sedaya upaya menyempurnakan diri.. itulah yang cuba orang bertudung labuh buat, kalau kita sentiasa nak yang terbaik untuk diri kita Kenapa tidak dalam hal menutup aurat.. ana tak pernah pandang serong kat orang yang tak labuh tudungnya, ana cuma harap Allah memandang usaha ana yang tak seberapa ni untuk menutup aurat sehabis baik dan sentiasa ikhlas.. tak dinafikan adakala terdetik perasaan rasa diri baik tapi itu lumrah.. sekadar nasihat untuk adik hafiz.. :-) ;-) wallahua'lam..


-----------------
Dengan mata hati pandangan menjadi luas..
[ Telah diedit oleh: zinniratunnajua pada 16-08-06 16:59 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 17:00


Pada 27-06-06 09:09 , hafiz86 posting:

!!! QUOTE !!!

nampak macam alim agaknya


Ish.. xbaik Hafiz86 kata begitu tau.. iman ni bukan untuk perhiasan saja..bukan untuk tunjuk kita ni baik atau alim.. cubalah sentiasa husnuzon dengan setiap perkara, semua orang tak sempurna dan sedaya upaya menyempurnakan diri.. itulah yang cuba orang bertudung labuh buat, kalau kita sentiasa nak yang terbaik untuk diri kita Kenapa tidak dalam hal menutup aurat.. ana tak pernah pandang serong kat orang yang tak labuh tudungnya, ana cuma harap Allah memandang usaha ana yang tak seberapa ni untuk menutup aurat sehabis baik dan sentiasa ikhlas.. tak dinafikan adakala terdetik perasaan rasa diri baik tapi itu lumrah.. sekadar nasihat untuk hafiz.. :-) ;-) wallahua'lam..


-----------------
Dengan mata hati pandangan menjadi luas..


Bookmark and Share

  


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

jihad_sufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19359
Posting: 23
Dari: kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 19:00


Ana sokong apa yang dikatakan imthiyaz....bagi ana kalau tak ada urusan tak perlu nak dekati muslimah yang bertudung labuh...

Sebab ana pun bertudung labuh...Walaupun sedih ada orang lelaki katakan ana sombong,sampai ke hari ini ana jarang bercakap dengan lelaki kalau tidak ada urusan2 yang penting..

Bookmark and Share

  


  Member Information For jihad_sufiProfil   Hantar PM kepada jihad_sufi   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 20:40


kalau susah nak hampiri,
tak perlula nak susahkan diri..

jauhkan diri dari mereka..
dekatkan diri dengan ALLAH...

insya-ALLAH tak payah penat2 nak hampiri mereka...

jauhilah maksiat...
moga hidup mendapat berkat..
kalau mereka susah nak dihampiri...
kan bagus dari senang dihampiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 20:43


salam...
hm...pada ana, sebenarnya tak berapa sukar...cuma perlu kena cara dan gayanya...
kalau sama-sama perempuan, rasanya tiada masalah untuk mendekati golongan bertudung labuh.tapi bagi lelaki ajnabi, susah sikit..
bukan apa, nak jaga pergaulan dan elak maksiat..lagi satu, nak elak fitnah..
kalau setakat nak bebincang apa-apa yang perlu, insyaAllah tiada masalah..
tapi kalau nak memikat golongan bertudung labuh ni, ana cadangkan terus jumpa ahli keluarganya..
insyaAllah dia terima...hehe:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

kerongsang_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14521
Posting: 35
Dari: Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 16-08-06 20:43


emm..
iyeke..?
betul ke..?
macam tu ke..?
tak jugak...tengok orang jugak...
[ Telah diedit oleh: kerongsang_biru pada 16-08-06 20:44 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For kerongsang_biruProfil   Hantar PM kepada kerongsang_biru   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 16-08-06 21:59


Assalamualaikum..

!!! QUOTE !!!

kalau susah nak hampiri,
tak perlula nak susahkan diri..

jauhkan diri dari mereka..
dekatkan diri dengan ALLAH...

insya-ALLAH tak payah penat2 nak hampiri mereka...

jauhilah maksiat...
moga hidup mendapat berkat..
kalau mereka susah nak dihampiri...
kan bagus dari senang dihampiri...


Setuju!!! ;-)
Dah susah nak dihampiri, tak perlulah susah2 nak menghampiri.
Allah yang mudah nak dihampiri tu, taknak pula kita berusaha menghampirinya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

al_biruni
Warga Rasmi
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2379
Posting: 9
Dari: sandakan,sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 00:23


assalamualaikum..

topik ni memang mnarik untuk dibincangkan..terima kasih atas usaha saudara imthiyaz dalam mengetengahkan isu ini.
sebenarnya, saya rasa terpanggil untuk memberi komen tentang isu ini.. sebenarnya, dalam hal ni gadis bertudung labuh tak bersalah dalam hal ni.. Islam sendiri menyeru supaya kaum hawa memakai pakaian yang labuh agar menutup aurat mereka.. ini untuk meenghindarkan fitnah.. dalam perkara ini, kaum adam juga perlu membantu dalam menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim..
Kenapa gadis tudng labuh susah nak dihampiri?dulu, saya pun berfikiran begini.. rasa kecewajuga bila gadis tersebut yang saya minat menjauhkan diri daripada saya walaupun niat saya cma nak berkenalan dan berkawan dengan si dia.. penampilannya dalam pakaian labuh ditambah dengan lemah lembut tutur katanya menarik minat saya untkuk mendekatinya.. senyuman manis yang tak pernah lekang di bibirnya mengoncangkan iman ini.. namun, setelah beberapa usaha yang telah saya lakukan ia tidak berjaya.. lantas saya berfikir dan bertanya kepada seotang kawan.. si dia berbuat demikian bukan disebabkan sombong tetapi demi untuk menjaga maruah dirinya, keluarganya dan agama Islam itu sendiri.. ni peringatan kepada mana-mana kaum adam yang berniat untuk mendekati kaum hawa yang bertudung labuh.. pertama, tanya diri anda apakah sebab penting anda ingin mendekati mereka? jika niat anda sekadar ingin berkenalan setelah, just abaikan saja.. Kenapa? lihat dan cermin diri anda dahulu.. adakah anda layak untuk bunga mawar yang berpagarkan duri ( nilai-nilai Islam ) jk perangai anda macam HANTU..TAK JAGA SOLAT,..? FIKIR2KANLAH..
2nd, saya sendiri pernah dinasihatkan oleh si dia.. cukup kita bekerjasama dalam gerak kerja.. habis gerak program,stop kat situ sahaja.. ini penting kerana, syaitan sendiri berjanji takkan duduk diam sahaja..janji mereka adalah untuk menyesatkan umat Islam.. biasanya dalam hal begini, kaum adam akan tidak berhenti mengganggu si Hawa demi untuk memenuhi niatnya berkenalan dengan si Hawa.. bagi saya,hentikan lah.. tak ada gunanya.. 3rd, jika kita ikhlas hendak menjadikan si dia sebagai penyeri rumah tangga.. 1st,kita mestilah berubah dan terus berjumpa dengan keluarganya.. itu lebih afdal..
- usah mengharapkan hadirnya kasih seperti Siti Khadijah jika iman tak seteguh Nabi Muhammad
:-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For al_biruniProfil   Hantar PM kepada al_biruni   Quote dan BalasQuote

al_biruni
Warga Rasmi
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2379
Posting: 9
Dari: sandakan,sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 00:26


assalamualaikum..

topik ni memang mnarik untuk dibincangkan..terima kasih atas usaha saudara imthiyaz dalam mengetengahkan isu ini.
sebenarnya, saya rasa terpanggil untuk memberi komen tentang isu ini.. sebenarnya, dalam hal ni gadis bertudung labuh tak bersalah dalam hal ni.. Islam sendiri menyeru supaya kaum hawa memakai pakaian yang labuh agar menutup aurat mereka.. ini untuk meenghindarkan fitnah.. dalam perkara ini, kaum adam juga perlu membantu dalam menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim..
Kenapa gadis tudng labuh susah nak dihampiri?dulu, saya pun berfikiran begini.. rasa kecewajuga bila gadis tersebut yang saya minat menjauhkan diri daripada saya walaupun niat saya cma nak berkenalan dan berkawan dengan si dia.. penampilannya dalam pakaian labuh ditambah dengan lemah lembut tutur katanya menarik minat saya untkuk mendekatinya.. senyuman manis yang tak pernah lekang di bibirnya mengoncangkan iman ini.. namun, setelah beberapa usaha yang telah saya lakukan ia tidak berjaya.. lantas saya berfikir dan bertanya kepada seotang kawan.. si dia berbuat demikian bukan disebabkan sombong tetapi demi untuk menjaga maruah dirinya, keluarganya dan agama Islam itu sendiri.. ni peringatan kepada mana-mana kaum adam yang berniat untuk mendekati kaum hawa yang bertudung labuh.. pertama, tanya diri anda apakah sebab penting anda ingin mendekati mereka? jika niat anda sekadar ingin berkenalan setelah, just abaikan saja.. Kenapa? lihat dan cermin diri anda dahulu.. adakah anda layak untuk bunga mawar yang berpagarkan duri ( nilai-nilai Islam ) jk perangai anda macam HANTU..TAK JAGA SOLAT,..? FIKIR2KANLAH..
2nd, saya sendiri pernah dinasihatkan oleh si dia.. cukup kita bekerjasama dalam gerak kerja.. habis gerak program,stop kat situ sahaja.. ini penting kerana, syaitan sendiri berjanji takkan duduk diam sahaja..janji mereka adalah untuk menyesatkan umat Islam.. biasanya dalam hal begini, kaum adam akan tidak berhenti mengganggu si Hawa demi untuk memenuhi niatnya berkenalan dengan si Hawa.. bagi saya,hentikan lah.. tak ada gunanya.. 3rd, jika kita ikhlas hendak menjadikan si dia sebagai penyeri rumah tangga.. 1st,kita mestilah berubah dan terus berjumpa dengan keluarganya.. itu lebih afdal..
- usah mengharapkan hadirnya kasih seperti Siti Khadijah jika iman tak seteguh Nabi Muhammad
:-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For al_biruniProfil   Hantar PM kepada al_biruni   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 07:39


salam......
ana setuju dengan pendapat al_biruni.begitulah hendaknya golongan bertudung labuh,hatta seorang muslimat tidak terkecuali..
pergaulan yang dibataskan syariat membuatkan golongan bertudung labuh ni bertindak sedemikian demi menjaga maruah diri dan agama tercinta...


-----------------
~Tiada cinta yang abadi melainkan cinta kepadaNya...~
[ Telah diedit oleh: qutb pada 17-08-06 07:39 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 21:20


macam di tempat saya juga.. lelaki berkopiah sukar untuk org lain dekati..
bukan apa, bila berkopiah, mereka lebih dihormati.. tapi sayangkan, mereka tak bercampur dengan orang-orang yang mereka sangkakan berfikiran kolot.. kebanyakan dari mereka, mungkin tak semua.. mereka bercampur, bertarbiah, berdiskusi sesama mereka saja.. itu lah manusia hari ini...
wallahualam....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 21:44


Pada 17-08-06 00:26 , al_biruni posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

topik ni memang menarik untuk dibincangkan..terima kasih atas usaha saudara imthiyaz dalam mengetengahkan isu ini.
sebenarnya, saya rasa terpanggil untuk memberi komen tentang isu ini.. sebenarnya, dalam hal ni gadis bertudung labuh tak bersalah dalam hal ni.. Islam sendiri menyeru supaya kaum hawa memakai pakaian yang labuh agar menutup aurat mereka.. ini untuk meenghindarkan fitnah.. dalam perkara ini, kaum adam juga perlu membantu dalam menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim..
Kenapa gadis tudng labuh susah nak dihampiri?dulu, saya pun berfikiran begini.. rasa kecewajuga bila gadis tersebut yang saya minat menjauhkan diri daripada saya walaupun niat saya cma nak berkenalan dan berkawan dengan si dia.. penampilannya dalam pakaian labuh ditambah dengan lemah lembut tutur katanya menarik minat saya untkuk mendekatinya.. senyuman manis yang tak pernah lekang di bibirnya mengoncangkan iman ini.. namun, setelah beberapa usaha yang telah saya lakukan ia tidak berjaya.. lantas saya berfikir dan bertanya kepada seotang kawan.. si dia berbuat demikian bukan disebabkan sombong tetapi demi untuk menjaga maruah dirinya, keluarganya dan agama Islam itu sendiri.. ni peringatan kepada mana-mana kaum adam yang berniat untuk mendekati kaum hawa yang bertudung labuh.. pertama, tanya diri anda apakah sebab penting anda ingin mendekati mereka? jika niat anda sekadar ingin berkenalan setelah, just abaikan saja.. Kenapa? lihat dan cermin diri anda dahulu.. adakah anda layak untuk bunga mawar yang berpagarkan duri ( nilai-nilai Islam ) jk perangai anda macam HANTU..TAK JAGA SOLAT,..? fikir-fikirkanlah..
2nd, saya sendiri pernah dinasihatkan oleh si dia.. cukup kita bekerjasama dalam gerak kerja.. habis gerak program,stop kat situ sahaja.. ini penting kerana, syaitan sendiri berjanji takkan duduk diam sahaja..janji mereka adalah untuk menyesatkan umat Islam.. biasanya dalam hal begini, kaum adam akan tidak berhenti mengganggu si Hawa demi untuk memenuhi niatnya berkenalan dengan si Hawa.. bagi saya,hentikan lah.. tak ada gunanya.. 3rd, jika kita ikhlas hendak menjadikan si dia sebagai penyeri rumah tangga.. 1st,kita mestilah berubah dan terus berjumpa dengan keluarganya.. itu lebih afdal..
- usah mengharapkan hadirnya kasih seperti Siti Khadijah jika iman tak seteguh Nabi Muhammad
:-) :-)


ana bersetuju dengan albiruni...

ana nak tambah...tak susah untuk mendekati yang bertudung labuh selgi kita ikhlas untuk mendekati kerana Allah....


-----------------
Allah akan mengangkat darjat bagi orang2 beriman dan orang2 yang mempunyai ilmu pengetahuan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 21:59


Orang kata perempuan ni keras-keras kerak nasi bila di rendam lembut juga... :-D...Betul ke?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

silmi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.12.2006
Ahli No: 27946
Posting: 43
Dari: PERAK

Perak  


posticon Posting pada: 27-08-07 03:16


jangan hampiri wanita tudung labuh kalau sekadar nak menguji...buang masa...

Bookmark and Share

  


  Member Information For silmiProfil   Hantar PM kepada silmi   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 27-08-07 07:41


Assalamualaikum

sekiraya ada yang berminat untuk mengenali kaum2 hawa yang bertudung labuh ni...ana suggest,gunalah cara yang lebih afdal untuk approach.contohnya...boleh minta mak ayah kita sendiri yang approach perempuan tu..atau jumpa dengan mak ayah perempuan tu.so insyaALLAH nanti tak ada lah timbul soal fitnah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-08-07 08:17


di cop sombong tu biasa lah bagi golongan tudung labuh ni...
tak payah lah ambil pusing dngan apa yang mereka lemparkan...
yang penting kita dapat jaga aurat dengan sempurna..
panndanagan Allah lebih baik right?

banyak hikmah apa muslimat tudung labuh ni..
aman dr gangguan...

ana perati kawan-kawan ana yang kurang sempurna penutupan aurat mereka...
hari-hari mengeluh bising orang kacau dia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 27-08-07 08:49


ana ni semua perempuan malu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 10:09


sesiapa muslimin yang nak dekati muslmt tdng labuh, jumpa ayah dia ters, kata hajat sebenar kat ayah nya.

sukar di dekati bukan bermakna mereka sombng.
sokong lah KEMPEN meramaikan muslmt bertdng labuh dan berahklak ISLAM, muslimn juga sama, do the muslimn ethics.

Bookmark and Share

  


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

halimie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14867
Posting: 44
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 10:50


Assalamualaikum,

salam ukhwah

Kenapa orang bertudung labuh sukar dihampiri?????

bagi ana tak semua yang bertudung labuh sukar dihampiri,ada juga yang senag tapi dengan menjaga batas pergaulan mereka. sukar dihampiri sebab mereka menjaga batas pergaulan,akhlak mereka...kalau niat saudara baik,beranikan diri untuk mendekati mereka dengan cara yang betul,jaga batasan.

ana sendiri masa sekolah,susah untuk didekati kerana perasaan malu dan takut,juga batasn.tapi di IPT ana buang perasaan malu untuk perkara yang baik,contohnya untuk berkongsi pendapat,ilmu. untuk bincang tentang pelajaran dan asgmn..tapi batasan tetap dijaga....

kepada muslimah,jagalah akhlak antunna,hiai peribadi...

ana mohon maaf kalau ada terkasar bahasa,tersakah kata.

salam ukhwh untuk semua......

Wallahu'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For halimieProfil   Hantar PM kepada halimie   Pergi ke halimie's Website   Quote dan BalasQuote

abqoriah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30530
Posting: 43
Dari: senawang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 12:03


assalamualaikum...
wanita bertudung labuh susah nak dihampiri?erm bagi saya org berfikiran begitu mungkin kerana peribadi mereka yang menjaga kehormatan diri mereka...tapi jangan sngka mereka ni sombong...mereka ni tetapi macam kita...lagipun memang dituntut dalam islam itu wanita seharusnya menjaga kehormatan diri mereka...jadi bagi kaum adam diluar sana...boleh nak menghampiri mereka tapi biarla dengan cara dan niat yang betul....insyaAllah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For abqoriahProfil   Hantar PM kepada abqoriah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 12:08


Pada 27-08-07 12:03 , abqoriah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
wanita bertudung labuh susah nak dihampiri?erm bagi saya org berfikiran begitu mungkin kerana peribadi mereka yang menjaga kehormatan diri mereka...tapi jangan sngka mereka ni sombong...mereka ni tetapi macam kita...lagipun memang dituntut dalam islam itu wanita seharusnya menjaga kehormatan diri mereka...jadi bagi kaum adam diluar sana...boleh nak menghampiri mereka tapi biarla dengan cara dan niat yang betul....insyaAllah...


setuju dengan pendapat abqoriah...


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

abqoriah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30530
Posting: 43
Dari: senawang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 12:16


Kenapa wanita tudung labuh susah nak dihampiri?

erm bagi saya xssh untuk menghampiri org bertudung labuh...saya sendiri bertudung labuh... xnafikn ramai yang agak sukar nak tegur saya,mungkin krna bila kita bertudung labuh takut bila ditegur xlyn terutama kaum adam...

kalau saya kalau sapaan tu dengan tujuan yang baik saya smbut dengan baik tapi kalau sekadar untuk mengacau,mungkin tidak...

apepn kalau nak berkwn @ brtgur biar lah dengan cara yang baik...agar kita disenangi..

islam itukn indah...tambah indah lagi jika ukhwah sesama islam itu disuburi dengan bersangka baik dan menuju ke arah kebaikan...insyaAllah...
;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For abqoriahProfil   Hantar PM kepada abqoriah   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 13:07


lebih kepada malu.kelu untuk berkate kata.lain perihalnya dengan sesama perempuan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 11:45


.. bagus sebenarnya bertudung labuh ini.. antara salah satunya para lelaki akan segan nak menganggu atau mengacau.. selain dari mengikut syariat islam.. jadi macam aku sendiri pun segan nak kacau gadis2 yang bertuduh labuh ini.. kalau yang biasa2 dah tentu aku kacau dan akan kacau punya.. hehehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Nuhadiana
Warga Rasmi
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25136
Posting: 6
Dari: Pendang

Kedah  


posticon Posting pada: 31-08-07 11:30


ni lah yang selalu terjadi pada masa sekarang..tapi pada pendapat ana,kkdang 2 salah orang yang bertudung labuh juga lah sebab kkdang merekani lebih mmlih kawan yang sejenis dengan mereka..smtime,kita tak boleh nak menyalahkan mereka 100% sebab kita sendiri yang tak hendak dekati mereka.kononya,seganlah..tak sesuailah dan macam-macam lagi lah...bagi pendapat saya lah,sepatutnya mereka yang bertudung labuh haruslah memainkan peranan yang bijak untuk mengajak kawan-kawan yang agak cetek pengetahuan agama untuk berkawan bersama.jangn pilih kawan..inilh salah stu cara kita untuk berdakwah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NuhadianaProfil   Hantar PM kepada Nuhadiana   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 11:49


Pada 27-03-05 16:47 , warasatul_anbiya posting:

!!! QUOTE !!!

,bolehkah saya mengutarakan pendapat saya,pada pandangan saya muslimat yang bertudunug labuh ni bukanlah sombong atau susah untuk bergaul,tetapi mungkin mereka ini berasal daripada keluarga orang yang berilmu agama dan membesar didalam didikan agama.



saya pun nak bagi pendapat :-)...

betul bukan sombong atau susah untuk bergaul tapi jaga batasan dan elak fitnah...ada juga antara mereka bukan daripada keluarga yang berilmu agama tapi cukup mengambil berat batasan mereka dengan lelaki non-mahram    :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurshuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28282
Posting: 77
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 31-08-07 12:14


ada batasan agama dalam pergaulan..
pergaulan yang bebas akan dtgkn banyak fitnah..
so, perlu ada batasan.. bukan sombong..

islam is my life!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurshuhadaProfil   Hantar PM kepada nurshuhada   Quote dan BalasQuote

zaki86
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22476
Posting: 4
Dari: kuala lumpur

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 12:58


salams...

betul cakap antum semua..elakkan fitnah..ana setuju...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zaki86Profil   Hantar PM kepada zaki86   Quote dan BalasQuote

syahadaiman86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2007
Ahli No: 29321
Posting: 31
Dari: Johor - Selangor

Johor  


posticon Posting pada: 31-08-07 13:13


Salam. bagi ana dan shbh2 di kampus ana misalnya, kami alhamdulillah tak memilih kawan , kami cuba untuk berkawan dengan semua org tak kiralah freee hair ke bertudung selempang ke... tapi ana akui bila kita berkawan dengan smeua org tarikan hati dengan shbh2 sefikrah tetapi ada. rasa keserasian hati dan kemesraan tu timbul sendiri walau baru saja jumpa. kalau dengan lelaki ajnabi pun kami berkawan tapi dalam keterbatasan lah. tak boleh nak main redah saja. nanti boleh timbul fitnah dan org yang tengok pun boleh confius sebab seolah-olah tak ada beza anta yang tuudng labuh dan tak. wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadaiman86Profil   Hantar PM kepada syahadaiman86   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 15:04


pada ana, kami bukan sukar untuk didekati tetapi orang yang melihat yang membuat persepsi begitu...

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 31-08-07 15:44


bukan susah nak didekati...tapi menjaga muamalat...tueyang penting...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 17:51


assalamualakum....susah juga lah nak dekat kan...hmm..cne ye??muslimah2 yang bertudung labuh ada tip tak..ana ikhlas juga nak berkawan..lagi seronok rasanya ada kawan rapat dari kalangan anda semua..hmm..susahnya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

naulofar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30116
Posting: 79
Dari: muar

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 20:47


salam........
sebenarnyaorang yang tak pakai tudung labuh pun tak mudah didekati....
tak mudah didekati bukan sombong...........
tapi menjaga batas-batas yang ditetapkan islam.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For naulofarProfil   Hantar PM kepada naulofar   Quote dan BalasQuote

qu_aini
Warga Rasmi
Menyertai: 20.01.2007
Ahli No: 28264
Posting: 12

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 22:40


Salam..alaik..
Setuju dengan attufah_humaira.Pepun,wallahualam.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For qu_ainiProfil   Hantar PM kepada qu_aini   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 22:44


ana setuju walaupun ana lelaki......

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 22:57


sebab mereka comel2 belaka :D :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-09-07 13:49


salam
betul ke perempuan yang bertudung labuh saja begitu?rasanya perspective tu salahla.tak semestinya org pakai tudung labuh saja yang sukar di dekati,ada juga orang yang pakai tudung biasa sukar didekati sebabnya malu.kan malu itu sebahagian daripada iman, dan jika tidak malu makna berbuat apalah sahaja.ini macam nak promote org pakai tudung labuh saja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 13:53


Ayat tak cukup power agaknya...:-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 14:45


Tajuk topik ini menujukkan satu generalisasi telah dibuat, dan ia menunjukkan satu fikiran negatif.

sebenarnya wanita yang bertudung labuh ok saja untuk didekati, bukan semua jenis yang sombong, etc. Kemudian kena ingat wanita ini (biasanya yang bertudung labuh) ada perasaan malu dan segan, dan mungkin untuk menjaga agama mereka.

Saya nak bertanya kepada saudara jejaka_sabar, apa tujuannya untuk menghampiri mereka? Atas dasar menjadikan sahabat untuk belajar? gerak kerja? dakwah? etc?

Nampaknya apabila saya skrol thread ini, jejaka_sabar hanya menyoal sahaja dan tiada respond terhadap apa yang sahabat-sahabat lain telah berikan. (mungkin saya terlepas pandang). Adakah persoalan ini berbentuk meminta pendapat, atau masalah peribadi?

Really curious...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 15:01


kerana diriku (setiap wanita) sangat berharga...jaga maruah, jaga batasan menurut syariat, elak fitnah...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 16-09-07 15:21


assalammualaikum....
Kalau niat begitu baguslah tapi kalau ada niat riyak atau anggap orang lain kurang iman....macam mana....

http://studiouniversiti.blogspot.com/


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 15:28


Saya rasa takle susah nak dekat wanita bertudung labuh ni.. yang penting niat kita ikhlas... tapi yang paling bagus tentang wanita bertudung labuh ni, senang nak percaya..tapi tak bermaksud yang pakai tudung biasa tak boleh percaya...so jangan salah anggap ye...maksud saya kepercayaan lagi tinggi kepada wanita bertudung labuh... saya berani cakap sebab pernah minta tolong mereka, then mereka tolong, walhal memang tak kenal pun mereka ni masa tu...tapi kat area selangor...masa tu memang dah tak tau nak minta tolong siapa, so saya dekati group ni, cakap nak minta tolong, then alhmdullillah dapat selesaikn masalah masa tu dengan bantuan mereka...

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 16:30


pakaian melambangkan peribadi..
bayangkan kalau yang bertudung labuh tu jenis gedik, kelolo, kurang malunya sebagai muslimah, meloncat2, gelak mulut macam feri, elokkah?
so, rasanya, topik ni macam lawak saja kalau nak dibincangkan.. maaf kalau terkasar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 16:40


pakaian tak semestinya melambangkan peribadi...saya sedih semalam kat surau orang bertudung labuh buat bising


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 17:59


sakinahazzahra,

It's not good to said that!!!!!
Totally not good. One person means not all!!
[ Telah diedit oleh: owl_UM pada 16-09-07 18:03 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 18:24


:)........satu topik yang menarik
senang dan susah nak dekati tu bergantung kepada keperibadian si lelaki tu lah...bila dah mereka percayakan kita, yang susah pun akan jadi senang:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

Filzatunnafsi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2011
Ahli No: 41626
Posting: 11

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-11 16:03


As Salam.

Ana gadis bertudung labuh juga.. Suatu hari ada seorang lelaki sekelas dengan ana hulurkan ana sampul duit raya secara berseloroh. Itu first time dia tegur ana. mungkin dia nak berkawan dengan ana agaknya tapi ana tak biasa ada orang buat macam tu. ketika itu ana menjadi terlalu malu. ana hanya tunduk dan memandang tangannya yang menghulurkan sampul tu saja. ana tak pandang pun wajahnya. ana malah tak ambil pun sampul duit yang dihulurkannya. entah Kenapa ana hanya tunduk dan pergi ke tempat lain selepas itu.

ana tak sedar ketika itu satu kelas edang memerhatikan tindakan ana.

nak tanya..ana salah ke buat begitu? bedosakah?

selepas itu lelaki itu pun dah tak mendekati ana lagi. bertegur sapa dan bercakap dengan ana pun tidak..
mungkinkah kerana dia terasa akan perbuatan ana itu sebenarnya.


harap-harap..Sahabat-sahabat boleh bantu ana mengenai hal ini. :roll: :roll:

Bookmark and Share

  


  Member Information For FilzatunnafsiProfil   Hantar PM kepada Filzatunnafsi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-08-11 23:01


Assalamualaikum

:-) itulah tindakan yang sebaiknya...tetapi menolak itu perlu dengan cara berhikmah. Mungkin dia ikhlas, mungkin juga ingin berkawan. . Hal yang sama pernah ana terima. sehinggakan timbul salah sangka. Sebaiknya...mohon maaflah. Selesai..


p/s: susah nak tafsirkan antara hubungan dan hukum. Bukan mudah semua pihak menerimanya...gunakanlah pendekatan yang baik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Filzatunnafsi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2011
Ahli No: 41626
Posting: 11

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-11 00:39


Assalamualaikum

ana tidak pernah pun bercakap dengannya. jadi, ana rasa seganlah jika mahu meminta maaf. :-? dia menunjukkan respon yang baik saja pada ana cuma kami tidak pernah bertegur sapa sahaja.

terima kasih atas pandangan SiNaRaBaDi. InsyaAllah ana akan cuba meminta maaf dengannya meskipun hal ini sudak agak lama berlaku. moga-moga si dia bakal faham..

Makrotan syukran SiNaRaBaDi.. :-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For FilzatunnafsiProfil   Hantar PM kepada Filzatunnafsi   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Kenapa orang tudung labuh susah nak dihampiri

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.213136 saat. Lajunya....