Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kami disuruh oleh Rasulullah agar menaburkan debu tanah ke muka orang yang memuji-muji dan mengampu-ngampu.
-- -- Hadis riwayat Imam Ibnu Majah

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 9 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Kenapa orang tudung labuh susah nak dihampiri


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Kenapa orang tudung labuh susah nak dihampiri

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Kenapa orang tudung labuh susah nak dihampiri

jejaka_sabar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.10.2004
Ahli No: 12091
Posting: 50
Dari: sG pETANi,Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 18-03-05 20:25


...

Ana ingin bertanya kepada org2 yang bertudung labuh knapa mereka sukar didekati.
Ana ingin sgt berkongsi pendapat dgn perempuan tudung labuh tetapi ana tak ada jln untuk menghampiri mereka.
Sekian,Terima kasih.
Wsslm.

Bookmark and Share

  


  Member Information For jejaka_sabarProfil   Hantar PM kepada jejaka_sabar   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 20:33


susah nak hampiri..?yer ker...tak pun...cam orang lain jer..kalau satu kelas ke..cuba lah kalau bertemu angkat tangan ker..
kemudian lama-lama beranikanlah diri untuk bertanya apa-apa persoalan..kalau niat anda elok,mengapa pula tidak boleh sekiranya hendak bertanyakan tentang pelajaran..
pakai tudung labuh memang orang tak akan berani kacau..itulah kelebihan dan jagalah akhlak juga demi menjaga nama baik Islam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 20:37



krn mrk m'jaga batas2 p'gaulan yg tlh ditetapkan slain malu nye pasal,..
kalo nk approach tu, kena cari waktu n tempat yg sesuai agar x timbul syak org ramai...lg satu, make sure b'teman er...

tp kekadang tu nk wat camner kalo ada gak kaum Adam yg kata kita sombong....
wassalam

-----------------
.:. sesungguhnya orang² yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 20:48


betul gak kata hanishumaira tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

islahfilislam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13313
Posting: 26
Dari: besut

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 20:50


alhamdulillah.. bertudung labuh adalah kerana menjaga maruah dan kesopanan sbgmana yg dituntut.. dan apa kaitannya bertudung labuh dengan kesombongan.. sbb bertudung labuh bukannya menghalang daripada menjalinkan ukhwah dengan sesiapa.. sesama perempuan.. so, jangan mempertikaikan.. islam itu indah..

-----------------
bukankah mencintai Allah itu lebih baik daripada segala-galanya.. Ya Allah ampuni kami..(kecemerlangan insan consultant)

Bookmark and Share

  


  Member Information For islahfilislamProfil   Hantar PM kepada islahfilislam   Pergi ke islahfilislam's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 21:40


kadangkala saya terfikir,bagaimana Aishah Bukhari dulu boleh murtad sedangkan cukup didikan agama serta lengkap bertudung labuh..
ini sekadar pendapat saya la..kemungkinan pemuda Islam tidak berani hendak menegurnya kerana merasa rendah diri,sepatutnya kalau minat lebih baik cakap..dia juga merupakan seorang manusia dan perempuan yang ingin dicintai dan mencintai..jadi disebabkan pemuda bukan Islam itu berani melafazkan cinta terhadapnya,mungkin dia takut tidak ada orang lain akan menegurnya lagi..jadi dia pun menerima cinta itu dan akhirnya mengorbankan cintanya kepada Allah...
kepada pemuda Islam,janganlah takut untuk meluahkan perasaan anda ataupun berkawan dengan muslimah.kita adalah Islam dan muslimah juga adalah Islam,tidak salah kalau meluahkan perasaan kita...bukankah perkahwinan dituntut dalam Islam..kepada yang ada berkenan kat gadis bertudung labuh ker..just luahkan..dia terima atau tidak tak kisah..kita juga boleh berubah sedikit demi sedikit agar menjadi lebih baik..keep goin'

Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

fiza_fizi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15184
Posting: 126
Dari: ~~negeri tercinta

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-03-05 21:48


betul...tiada pendapat yang salah.....pakai tudung lagi lawa daripada tak pakai tudung........

Bookmark and Share

  


  Member Information For fiza_fiziProfil   Hantar PM kepada fiza_fizi   Pergi ke fiza_fizi's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 21:57


jejaka_sabar pemalu ek??

Bookmark and Share

  


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

kalbalqismunawwarah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.02.2004
Ahli No: 7624
Posting: 26
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 22:58


saya rase x der la sukar dihampiri saya ni pon pakai tudung labuh ramai jer kawan dari segenap lapisan masyarakat yang penting niat innamal akmalubinniat


Bookmark and Share

  


  Member Information For kalbalqismunawwarahProfil   Hantar PM kepada kalbalqismunawwarah   Pergi ke kalbalqismunawwarah's Website   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-03-05 23:08


....bg analah xder susah sangat nak mghampiri muslimat ni kalu kena dgn caranya.. cam kata hanishumaira ler... dan elakkan fitnah yang paling utama.... dan berkenaan kes Aisyah Bukhari tue ana rasa bukan masalah cinta kalu mengikut peguam Zulkifli Nordin yg handle kes ini...perpun kemungkinan tue mmg leh berlaku... mohon teguran jk ada kesilapan...

...............................................

"Kekasih pilihan Allah dihadiahi dugaan hebat tanda kasihNya. Tidak dibiarkan lena dalam dakapan lazat melimpah. Tetapi, dihidangkan keperitan susah dan payah yang tiada sudah."


Bookmark and Share

  


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 00:29


heh..itu cuma pendapat saya..maaf..sepatutnya diakhiri dengan wallahu'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

jannahassyahid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13242
Posting: 108
Dari: bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 19-03-05 00:35


erm..susah ke nak hampiri gol. bertudung labuh ni??ana rase tidak..sbb klu kena gaya dan caranye...mmg senang nak dekati perempuan yg bertudung labuh.
mmg ade gak kaum Adam yg berpndpt cam tu..susah nak didekati mereka ni..but ana fikir kita kena open minded..luaskan pemikiran..sbb biasanya gol. bertudung labuh ni sukar utk dikacau oleh lelaki ajnabi terutamanya..
So..bertudung labuh ni bukanlah sbb mereka sukar didekati..maaf klu tersilap kata

Bookmark and Share

  


  Member Information For jannahassyahidProfil   Hantar PM kepada jannahassyahid   Pergi ke jannahassyahid's Website   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-03-05 04:03


bab tudung labuh sukar dihampiri.....satu hal...
bab tudung labih satu hal yg lain.
hukum tadung labuh....memang digalakkan dlm islam...dan ianyer memang dituntut....bukan tudung labuh dituntut...tapi melabuhkan tudung pada had tertentuh itu yg dituntut.
bab sukar didekati takleh nak salahkan yg bertudung labuh.kerana pada segi adat...perempaun bertudung labuh adalah baik disisi syarak.sebab al-adah almuhakkamah.adat itu satu hukum.
kalau kiter katakan baik takyah bertudung labuh..dari bertudung labuh susah nak sekepala.pun takleh..sebab disitu secara tidak lansung membiarkan syariat.
respon utk soalan nih...
apa yg penting adalah diri org tuh sendirii.kalau nda sukar mendekati....carilah yg buleh didekati dan jgn memusuhi.tiap yg baik adalah contoh bukan sempadan.sedangkan setiap perbuatan dan perangai itu adalah nilian mata kita sendiiri.
walaupun saya nih tak bagus sgt...dalam ketegori nakal gak...walaupun saya lelaki...
saya kagum bagi mereka yg mengahrgai batas aurat tuh.umumyer pada mereka yg bertudung.
nasihat.....
bagi mereka yg bertudung labuh....
jadikan diri anda didekati oleh semua lapisan tanpa melihat pada identity....dan istiqomahlah pada apa yg ada pada diri kamu...
salam ukhwah...
[email protected]

Bookmark and Share

  


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 08:18


Quote:
jejaka_sabar pemalu ek??



agaknye la...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

al_abbas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14978
Posting: 23
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 19-03-05 08:43


Saya rasa wanita yg bertudung labuh ni mempunyai akhlak yang baik. Kalau ikhlas, tak sukar nak mendekati mereka. Cuma pendekatan mestilah berbeza. Tak manisla jika kita samakan mereka dengan perempuan yg boleh ditackle di bus stop, shoping complex, pasar malam dll yg mudah nak dihampiri.



Bookmark and Share

  


  Member Information For al_abbasProfil   Hantar PM kepada al_abbas   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 10:38


Salam...
hai kelakar betul soalan anta nie.. kita bahasakan saya-awak saja..
he...saya senang didekati..masalahnya saya nengok siswa kat sekeliling saya yang tak berani nak tegur. kalu nengok kat saya pun sekadar jeling2..
ish..kelakar betul..
cuba tanya akhawat lain tentang saya..saya tidak boleh dinilai dari luaran.
saya ni sebenarnya ..ish2...may be sebab kedudukan saya dalam famili...

Bookmark and Share

  


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 17:14




gadis bertudung labuh ni memang mrk jaga betul akhlak mrk, jadi bagi saya mrk kurang senang jika ditegur atau didatangi lelaki yg bukan muhrim secara terus. jadi saya syorkan sdr dpt emel dia dan disitu sdr blh kemukakan apa sahaja usul utk dibahas. melalui emel mrk lebih selesa dgn berkomunikasi dgn lelaki. wallahu alam.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

  


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 18:30


tak kenal maka tak cinta....

Bookmark and Share

  


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

hati_waja
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12116
Posting: 3
Dari: Bumi Allah ...

Pahang  


posticon Posting pada: 19-03-05 22:03


assalamulaikum...
firts tahniah bg akhwat yg bertudung labuh nie sbb diorg dh buat satu perkara yg sangat2 dituntut dlm Islam....secara peribadi sy cukup hormat pd mereka nie...
bg sy mrk ni bkn sukar utk didampingi cume mrk sentiasa menjaga batasan adat & syariat so jgn kt samakan mereka dgn "yg lain"...
kalau hendak mendekati mereka kena ada caranya...fikirkan...??




Bookmark and Share

  


  Member Information For hati_wajaProfil   Hantar PM kepada hati_waja   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 22:09


Sebab tu prinsip kami

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

  


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

zinnie
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15249
Posting: 1
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-03-05 22:10


betul tuh, kami memang sukar didekati buan nyombong tapi jual mahal jer. he heh he he

Bookmark and Share

  


  Member Information For zinnieProfil   Hantar PM kepada zinnie   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 798
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 23:11


dah sunnatullah benda berharga mesti payah nak dapat. emas kene gali dalam perut bumi, petroleum kena gali dalam laut, mutiara kene menyelam dasar laut cari dalam tiram.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-03-05 01:32




ttg nak mendekati gadis bertudung labuh nie....yg penting lelaki mesti gentleman....jgn guna siul2,pewwit dll...tu mmg cara tak matang...

gunakanlah cara yg baik...mcm e mel ke,tegur dengan cara baik...pura2 tanye pukul baper...atau tanye dari mane hendak ke mane...

insya-Allah niat yg baik hasil pasti baik....



Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

allwisegirl
Warga Rasmi
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13177
Posting: 1
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-05 14:41


assalamualaikum...
kepada saudara yang bertanya...sapa yang kata budak perempuan yang bertudung labuh ni sukar didekati?dah cuba ke?kalau tak berjaya ni mesti salah pendekatan...takde perancangan,strategi dan juga teknik yang terkini.saya bukannya apa,saya juga dalam golongan tu..alhamdulillah saya boleh didekati oleh pelbagai peringkat...kosmate saya sudahla tentu...kadang2 rasa bersyukur sangat kerana dapat berada dalam golongan tersebut..banyak kebaikannya dan kebaikannya tidak dapat disangkal lagi..insyaallah melalui pendekatan yang baik saudara boleh mendekati seterusnya dapat berkawan dengan golongan yang sedemikian..insyaallah...ilalliqa' null[IMG]null[/IMG]

Bookmark and Share

  


  Member Information For allwisegirlProfil   Hantar PM kepada allwisegirl   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 15:32



perempuan yg bertudung labuh sedar diorang berpakaian sopan kene la berakhlak sopan juge. tudung labuh yg melekat kat badan tu la yg menjadi pelindung diorang drpd diganggu lelaki ajnabi. tapi serius saya cakap, bila nak didekati memang la si perempuan malu-malu skit. sekali berjaya didekati, barulah lelaki tau bukan main peramah lagi awek tudung labuh ni.

Bookmark and Share

  


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

suz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2004
Ahli No: 13406
Posting: 122
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 15:43


...
muslimat yg bertudung labuh bukan susah nak didekati tp org lain yg tak cuba untuk mendekati...
dekati, biarlah kena dengan cara dan adab islam..

Hati ini milik Allah
diciptakan oleh Allah
hanya untuk menyintai Allah

Bookmark and Share

  


  Member Information For suzProfil   Hantar PM kepada suz   Quote dan BalasQuote

jah_teratai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14264
Posting: 92
Dari: EepOoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-05 04:41


....
biaseleee pempuan yg b'tudung labuh ni mahal.. n kebanyakannya pilih lelaki wooo... klo nak b'tanye 2 x pele.. insyaallah kitorg layan.. tp klo nak tackle.. insyaallah x layan punye.. .. bkn ape.. cam ana.. ana ni x brape p'caye ngan bdk laki.. sbb byk kes yg ana dgr dr kwn ana psl laki.. ana pon just layan bdk dlm kelas ana je.. or bdk skool ana itupon x sume.. sbb x brape minatle psl laki ni..

so... klo nak tackle kene le pandai mentackle.. jaga adap paling penting..

waalaikumsalam..



-----------------
semua manusia membuat kesalahan ... x de seorg pon manusia di atas bumi ini yg perfect..


Bookmark and Share

  


  Member Information For jah_terataiProfil   Hantar PM kepada jah_teratai   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-05 10:34


mereka dilindungi Allah swt...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 11:49




tu la... sy rasa kagum dgn hukum Islam nie... mewajibkn wanita melabuhkan tudung mereka.... wanita bertudung labuh nie mmg payah diganggu oleh lelaki-lelaki miang dsb nya... mmg btol... sy rasa diorg nie dipelihara Allah kerana mereka memelihara hukum Allah....

bab sukar nak didekati tu rasanya tak betul sgt la... sy ada ramai kwn tudung labuh... diorg nie pemalu skit... jd kalau nak kwn ngan diorg kena kurangkan rasa malu kita nak tegur diorg... kalau harap diorg nak tegur kita dulu... hmmm sampai bile pun takkan jd...

lagi pun kata orang...

"Muslimah sejati ibarat sekuntum mawar merah... Indah dipandang harum baunya... Tapi AWAS!!! duri-duri iman yang menjadi penjaganya...."



-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 24-03-05 12:03


PASAL MEREKA LEBIH COOL...

-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 13:22




cermin diri dulu.....betul ke sukar nak hampiri mereka? Nak hampiri macam mana tu?

Kalau anda ni jenis yg selekeh, huha huha.... mana-mana perempuan yg baik pun tak berapa yakin untuk bermuamalat dgn anda.

TQ

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

sweetkhai
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14968
Posting: 1
Dari: nisa

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-05 13:52


sy nak jawab kenapa ye krn ia mementingkan kesopanan dan maruah dirinya..lagi pun ia tahu klo seseorang yg hampirinya bkn muhrim dalah berdosa...org itu bagu coz she can take care agamanya and maruahnya...syabas baginya..bkn senang nak cari org mcm tu satu dlm seribu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sweetkhaiProfil   Hantar PM kepada sweetkhai   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 14:14



sukar di dekati itulah yg baik budi,
sukar didekati itulah yg boleh dipercayai
sukar didekati itulah jadi penyeri
sukar didekati kerna taqwanya tinggii
ana nasihatkan dalam apa-apa perkara kena buat research dulu ,
nak kenai org pun kene buat research dulu bang . .
InsyaAllah kena cara nya akan berjaya

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 14:16


.......
ana rasa terpanggil untuk memberi pendapat. beginilah... apa tujuan anta nak dekati wanita ni?Pada ana, mudah atau susah didekati bukan kerana dia bertudung labuh @ x tapi pendirian dia. sesetengah wanita merasakan pergaulan antara lelaki dan wanita sebagai sahabat tak perlu. kita akan dapati dia sukar didekati. itu menurut pengalaman ana. kalau anta ikhlas nak menjadikan dia suri hidup anta, cubalah merisik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

anakmak
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11979
Posting: 27
Dari: iium

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-03-05 15:49


assalammualaikum.diorg sbenarnya menjaga batas2 pergaulan...bukannya jual mahal @ sombong..diorg pn sbenarnya ada hati n perasaan cm kita gak, so nasihat sy kpd saudara cubalah gunakan saluran yg sesuai utk dekati mereka..wlupun sy tak bertudung labuh, tp sy ramai gak kenkawan yg bertuduh labuh n diorg takdela sukar nk didekati pn. ada tu lagi ramai kwn lelaki drpd yg tak bertudung labuh(oppss, ni bkn nk ckp mrk ni [email protected] ape, cuma nk bgtau yg diorg sbenarnya tak kesah pn kwn ngan lelaki cuma biar tahu batas pergaulan) ok?one more thing, sy rasa org yg saudara nk dekati tu pemalu kot!hehe...wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For anakmakProfil   Hantar PM kepada anakmak   Quote dan BalasQuote

ieman2004
Warga Rasmi
Menyertai: 15.06.2004
Ahli No: 9478
Posting: 12
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-03-05 16:12


iye ke? tak susah lah nak dekati perempuan yang bertudung labuh.. cuma kena pandailah guna cara yang berhikmah dan bersesuaian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ieman2004Profil   Hantar PM kepada ieman2004   Pergi ke ieman2004's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 17:42


assalamualaikum.

saya tertarik pada kuliah ustazah norbaayah yg mana beliau menyebut bahawa sombong itu baik bagi wanita tetapi tdk baik bagi lelaki. wanita perlu sombong (yg bertempat) utk menjaga maruah dan akhlak.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

  


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 26-03-05 18:56


Apsal orang yang tak bertudung senang dihampiri..?kalau boleh jawab soalan ni, dah tentu mamat yang sengaja tanya soalan dah tahu apa jawapannya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 22:02


..
hmm...wanita pakai tudung labuh sukar dihampiri...
rasenye x jugak...

-----------------
indahnya muslimah ...
seindah budinya..
seindah akhlaknya..
seindah tutur katanya..
insyaAllah..muslimah harapan

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-03-05 22:53




mmg betul muslimah yg bertudung labuh sukar dihampiri...baguslah macam tue....terhindar diri mereka drpd ganguan jantan2 dan laki2 yg jahat.

hanya utk urusan2 rasmi dan urusan2 yg diharuskan sahaja yg membolehkan korang muslimin kat luar mendekati ataupun berkomunikasi dgn mereka.

saya sangat suka and sokong muslimah2 yg bertudung labuh....teruskan istiqamah wahai muslimah!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

warasatul_anbiya
Warga Rasmi
Menyertai: 26.03.2005
Ahli No: 15331
Posting: 11
Dari: Shoubra,Mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-05 16:47


,bolehkah saya mengutarakan pendapat saya,pada pandangan saya muslimat yang bertudunug labuh ni bukanlah sombong atau susah untuk bergaul,tetapi mungkin mereka ini berasal daripada keluarga orang yang berilmu agama dan membesar didalam didikan agama.
Oleh itu muslimah solehah seperti mereka ini akan sentiasa menjaga tingkah laku dan batas pergaulan sesama MUHRIM dan AJNABI,mereka inilah yang mempunyai iman (insyaallah) kerana mereka memiliki sifat malu,sabda nabi saw: "sesungguhnya malu itu sebahagian daripada iman".

Bookmark and Share

  


  Member Information For warasatul_anbiyaProfil   Hantar PM kepada warasatul_anbiya   Pergi ke warasatul_anbiya's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 05-04-05 05:45



Tidak ingin untuk bercakap panjang. Ana pernah terbaca sebuah artikel di sini(artikel bebas di dalam sebuah jurnal); mereka sendiri menganggap tudung sebagai pelindung kepada wanita. Tinggalkan dahulu isu pengharaman tudung, tapi masyarakat umum masih menghormati pemakaian tudung....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 09:25


em...tul gak tu...klu nk tegur pun die org biasenye beri salam.....ana selalu gak mcm tu............

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 14:23




apa yang penting niat kita, kalau sebelum tegur dan rapat ngan dia pun kita pandang cam nak makan dia, cam ner dia nak layan.... perasaan percaya dan yakin kat kita dah hilang....



Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-04-05 15:29


wbt

bukan sukar dihampiri sebenarnya..tapi lebih kepada matlamat dan konsep tudung labuh tu sendiri..pada pandangan saya, bila bertudung labuh, bukan sekadar menutup dan menjaga aurat fizikal dari pandangan mahramnya..tetapi juga menutup aurat dalaman yang ada dalam diri iaitu harga diri~maruah~....bukan ke sesuatu yang tidak menepati konsep pemakain tudung labuh apabila salah satu daripada aurat ini tidak dijaga rapi....
tidak menepati konsep dan matlamat tudung labuh bila si pemakainya masih lagi jalan berdua dengan mahramnya, berpegangan tangan...
jadi..apatah lagi apabila tidak bertudung mengikut syariat yang sepatutnya...
ingin diperjelaskan di sini, pakaian merupakan satu faktor cerminan diri...apabila dalaman baik, maka akan terserlah pada zahirnya...

sekadar pandangan ikhlas...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-04-05 15:29


wbt

bukan sukar dihampiri sebenarnya..tapi lebih kepada matlamat dan konsep tudung labuh tu sendiri..pada pandangan saya, bila bertudung labuh, bukan sekadar menutup dan menjaga aurat fizikal dari pandangan mahramnya..tetapi juga menutup aurat dalaman yang ada dalam diri iaitu harga diri~maruah~....bukan ke sesuatu yang tidak menepati konsep pemakain tudung labuh apabila salah satu daripada aurat ini tidak dijaga rapi....
tidak menepati konsep dan matlamat tudung labuh bila si pemakainya masih lagi jalan berdua dengan mahramnya, berpegangan tangan...
jadi..apatah lagi apabila tidak bertudung mengikut syariat yang sepatutnya...
ingin diperjelaskan di sini, pakaian merupakan satu faktor cerminan diri...apabila dalaman baik, maka akan terserlah pada zahirnya...

sekadar pandangan ikhlas...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 10-04-05 15:53


Wanita solehah penyejuk mata penawar di hati

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 22:05




nak cari yang khairol cakap tu susah...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

puteri_aishah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15657
Posting: 54
Dari: Kelate - KL

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-04-05 18:13


assalamualaikum,

pada pendapatan saye...betol jugak kalo ade yg kate pompuan bertudung labuh ni sukar didekati, tp kene la pikir ngape diorang ni sukar didekati, biasenye diorang menjaga adab dlm pergaulan, org lelaki boleh je nak bertegur sapa ngn diorang cume biarlah di tempat yang sesuai dan topik perbualan tu tentang mende yang baik. dan org yg bertudung labuh pon tak semestinye dok dlm grup diorang je...kawan je ngn sume macam jenis org pon boleh je kawan...wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_aishahProfil   Hantar PM kepada puteri_aishah   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-04-05 19:01




kaifa halak atum wa antunna...
salam ukhwah...

mungkin tajuk nie dah lama dibincangkan... tapi ana terpanggil utk menberi sedikit pandangan...

Sebenrnye..rasa selamat bila memakai tudung labuh nie... tapi tak bermakna pakai tudung "tak labuh" tak slmt... InsyaAllah selagi gadis yg memakai tudung labuh ataupun tidak itu menutup aurat nyer,.. dgn sempurna... selagi itulah Allah akan memelihara kehormatan dan peribadinyer...coz dia menjaga dan memelihara diri sendiri drpd kemunkaran...kemaksiatan... Sesungguhnyer.. kenaper wanita bertudung labuh nie sukar didekati..krn salah teknik dan niat itu yg utama ... jika niat krn ikhlas dan kerana Allah insyaAllah tak kiralah wanita tue tudung labuh ker tidak ker... kita akan mudah dekati...

Sahabat ana pernah berkata " tak semestinya semua bertudung labuh itu baik dan begitulah sebaliknyer...".. tapi dlm konteks nie... ana bersetuju dgn pendpt sesetengh shbt yg mengatakan krn wanita bertudung labuh nie sukar didekati krn mrk membataskan adab pergaulan dan personaliti mrk juga berbeza ... lebih ayu dan sopan dan inilah yg membuatkan muslimin amnya rasa sukar utk mendekati mrk... saya rase itu lebih baik krn apabila berpakaian begitu, semestinya lelaki akn takut utk menegur... kesimpulannyer... jika kena cara nyer..dgn niat yg baik... dan BILA ADA PERKARA PENTING saja lah kalau nak bertanya pun... bertempat dan berpada-pada...

Wallahua'lam... ini hanya pendpt ana jer...
Ana rasa seolah dlm satu jemaah, biah solehah... bila membincangkan topik sebegini tapi hrp mrk yg lain tak ambil hati dgn statement ana nie... krn pakailah tudung camna pun yg penting tutup aurat dan berlandaskn syariat islam yg sebenar... dan menutup tmpt yg ditetapkan dlm ajaran islam itu sendiri/...

ILAL LIQA' ...MAA'SALAMH...



-----------------
Sesungguhnya tanggungjawab melebihi masa yang ada....maka berjuanglah untuknya!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 13-04-05 19:13




betul kata raudhaizzah itu..



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

inas_syamimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15728
Posting: 29
Dari: kota tinggi

Johor  


posticon Posting pada: 15-04-05 12:42


sebenarnya tak salah dan tak susah utk mendekati si gadis bertudung labuh nie...
cume perlulah dilakukan dengan berhikmah...
sebab dalam dunia nie....terlalu banyak fitnah yang sukar utk ditangkis....
bak kata Rasulullah....
"wanita ni punca fitnah"
walaupun sebenarnya wanita tersebut hanya mahu didekati sebagai seorang sahabat atau ape salahnya utk lebih sikit dari itu asalkan tidak melebihi batas syariat,bukan ker pada zaman rasulullah para sahabat turut menceritakan tentang cerita cinta mereka,bersajak romantis dan sebagainya....
so kadang-kadang kitorang sendiri yang takut utk didekati...harap2 faham....


Bookmark and Share

  


  Member Information For inas_syamimiProfil   Hantar PM kepada inas_syamimi   Pergi ke inas_syamimi's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 15-04-05 13:00




tak sume orang tudung labuh ni sukar didekati..tapi biar kna pada caranya..ya la kalo pki tudung labuh ni mestila jaga adap dan sopn barula orang tak kat kita ni sama jer mcm orang lain..tergedik2 and terhegeh2..
bila kita berpakaian secara yang di wajbkan dalm islam, memang susah orang nak kacau.. tula kelebihannya...tapi sometime da jgk orang pakai tdung labuh tp xjaga akhlak tu yang buatkan orang pandang serong kat glongan tudung labuh ni..emm kalo anta nak dekat org tudung labuh ni..biarla secar berhikmah..k gud luck


Bookmark and Share

  


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-05 17:13



mmm...ana sependapat dgn al-abbas,tp bg ana x semestinya bertudung labuh akhlaknya pun baik,WAllahua'lam,ini cm pndpt ana.Mcm kt al-abbas,nk mndkti mrk ni kn ade crnya mmg ana sokong

Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-04-05 17:49




kalau kene dgn caranya insyaAllah boleh...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

kilauansyifa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15817
Posting: 116
Dari: mesir

egypt  


posticon Posting pada: 16-04-05 18:13


Quote:

On 2005-03-18 20:33, trouver_99 wrote:
susah nak hampiri..?yer ker...tak pun...cam orang lain jer..kalau satu kelas ke..cuba lah kalau bertemu angkat tangan ker..
kemudian lama-lama beranikanlah diri untuk bertanya apa-apa persoalan..kalau niat anda elok,mengapa pula tidak boleh sekiranya hendak bertanyakan tentang pelajaran..
pakai tudung labuh memang orang tak akan berani kacau..itulah kelebihan dan jagalah akhlak juga demi menjaga nama baik Islam..



ana nak tanye trover_99..knapa idea yg dia bagi begitu BERNAS? angkat tangan kalo berjumpa?tu kan xsopan..bukn masalah susah utk mendekati yg bertudung labuh...mereka jaga segala2nye..dan anda yg bertanye..apakah tujuan sebenar nak mndekati mereka?pastikan niat anda betul...

niat adalah yg utama..
ukhwah fillah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kilauansyifaProfil   Hantar PM kepada kilauansyifa   Quote dan BalasQuote

pelangi_putih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15856
Posting: 21
Dari: perantaun

thailand  


posticon Posting pada: 16-04-05 19:11


,
bagi saya nk dekati org tuduh labuh ni mmg sush.klu kena caranya insyallah...t'mkbul lah niat ihklas s'seorang tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pelangi_putihProfil   Hantar PM kepada pelangi_putih   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 16-04-05 21:05


Wanita solehah adalah lebih baik dari alam dan seisinya

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 19-04-05 13:42



topik menarik.. ye ke susah didekati? kene betul dgn caranya, InsyaAllah...perempuan bertudung labuh pun manusia biasa..cuma, kene la cara berhikmah...macam hanishumaira kate tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

hamdan454
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14025
Posting: 43
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 19-04-05 14:01


Assalamualaikum....
setiap apa yang nabi SAW suruh kita buat mesti ada kebaikannya... bertudung labuh dapat mengelakkan dari bahaya fitnah dan dapat menjaga maruah muslimah serta mengangkat mertabat wanita muslimah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hamdan454Profil   Hantar PM kepada hamdan454   Quote dan BalasQuote

anisruqayyah
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15284
Posting: 10

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-04-05 14:14



kenapa orang tudung labuh susah nak dihampiri...
kenape persoalan ini perlu timbul...
sepatutnya kita bangga masih ada yang istiqamah mahu menegakkan syiar islam...mengamalkan cara hidup islam...sebenarnya bertudung labuh mengelakkan kita daripada melakukan perkara yang tak baik..malu dengan tudung yang dipakai..lagi orang akan lebih respek pada kita...mereka seperti manusia biasa yang lain..ingin dihampiri dan didekati..tapi perlu ada caranya...malah mereka lebih peramah rasanya..x de masalah rasanya untuk menghampiri mereka...perlu berhikmah..janganlah malu-malu..kita sedia berkawan dengan semua orang....
salam ukhwah untuk semua....

Bookmark and Share

  


  Member Information For anisruqayyahProfil   Hantar PM kepada anisruqayyah   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 14:32




Kenapa muslimah tudung labuh yang ditimbulkan di sini? hmm sebab golongan ini istimewa..

'Muslimah tudung labuh sukar didekati'
Ayat ni bukan sahaja disebut oleh kaum Adam bahkan juga dari kaum Hawa itu sendiri. Kebanyakan kaum Hawa yang berpendapat begini ialah golongan yang tidak bertudung labuh. (kadang-kadang ana sendiri pun beranggapan begitu walaupun ana bertudung labuh ) Tapi, ana akui ana ramai kenalan dari pelbagai golongan muslimah bertudung, bukan nak menunjuk tapi ana nak bagitau yang kami ni tak susah nak didekati, cuba berkawan dengan kami, kami boleh sama sama ketawa (tapi takde la sampai terbahak-bahak, insyaAllah), boleh sama sama buat lawak, boleh sama sama makan dan bersembang, dengan semua orang (muslimat la). Ada sesetengah sahabiah ana yang bertudung segi terkejut bila ana boleh masuk dengan diorang tp still jaga la batasan tu. Yang penting, kita masuk dengan diorang tp kita tetap dengan diri kita. Kalau nak tegur diorang pun kena guna cara yang berhikmah, maksudnya kenali diri mereka dan tunjuk kita ambil berat tentang mereka, sayang mereka, mereka akan hormat teguran kita, dan mereka akan tetap hormat kita sebagai kawan mereka...

Eh, ana bicara tentang muslimat ngan muslimat laks, maaf eh..

Kalau muslimin nak dekati muslimat bertudung labuh ni, bukanlah susah pun cuma, macam yg ikhwah wa akhawat yang lain sebutkan sebelum ni, kena tau guna pendekatan atau cara yang betul. Takkan nak laungkan nama dia dari jauh bila nampak dia, sudah tentu muslimah tu akan berasa malu dan pastinya dia tidak akan senang utk menjalinkan apa-apa hubungan dengan muslim (laki) tu. Tegur elok-elok dan cakap dengan sopan. Kalau nak cakap pun kena la kena pada tempat di mana antuma berada. Kalau kat kelas tu, taklah susah nak bercakap. Mulakan dengan memanggil namanya, kemudian cakaplah apa yang nak dicakap. Bagi salam pun bagus gak. Ha, satu pesanan buat muslimin yang bercakap dengan muslimat tudung labuh ni, jangan pandang muslimat tu lama lama, pendek kata jaga pandangan. Muslimat tudung labuh ni tak suka kalau muslimin yang bercakap dengannya meneliti dirinya.. sekadar pandang sebagai tanda anda sedang bercakap dengannya, itu adalah memadai...

Hmm panjang lebar dah ana menulis... kalau ada yang tersalah tulis tu, ana mohon maaf dan sedia menerima teguran... tegurlah ana yang dhaif ni


waLlahu ta'ala a'lam


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

  


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 14:40


bknnyer susah nak didekati... tapi kaum ni lbh terdedah kpd fitnah.... org lain bkn blh tgk kaum ni senang ckit.... kalau ader laki yg tegur bagi salam jer pun, dah kata macam2.... sbb tu kaum ni nampak cam susah ckit nak dekat.... kalau kene caranya, kongsi pendapat ngan kaum ni, insyaalah korang akan temui satu perkara baru.... selalunya kaum ni ilmu diorg mmg tinggi.... pada saya la....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

  


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

kasturiputih
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6354
Posting: 3
Dari: dunia yang fana

Perak  


posticon Posting pada: 19-04-05 16:20


wanita hiasan dunia...
seindah hiasan adalah wanita solehah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For kasturiputihProfil   Hantar PM kepada kasturiputih   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-04-05 16:29




Quote:
wanita hiasan dunia...
seindah hiasan adalah wanita solehah...




yeah...yeah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 20-04-05 00:32



iye ke susah? takdelah...cuma pendekatan tu kene berbeza sikitlah...InsyaAllah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-04-05 00:35




setuju...


Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

raudhahasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 86
Posting: 157
Dari: .

Selangor  


posticon Posting pada: 23-04-05 13:56


em, tak tepat pendapat yang mengatakan wanita bertudung labuh sukar didekati. bukan salah, tapi tak tepat

kalau sesama wanita, wanita bertudung labuh ni la yang mudah didekati. mereka akan melayani dgn baik dan mesra orang2 (wanita juga) yang mendekati mereka, malah mereka sebenarnya sangat ingin mendekati orang2 lain, mereka sebenarnya tak mahu orang lain merasa jauh dengan mereka kerana penampilan mereka itu. mungkin orang lain yang segan dengan mereka sebenarnya... betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhahasanahProfil   Hantar PM kepada raudhahasanah   Quote dan BalasQuote

hannah_mirwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15560
Posting: 97
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 23-04-05 18:20


setau ana, orang yang paki tudung labuh ni ramai peminat.. sebab diorang ni nampak areyou

Bookmark and Share

  


  Member Information For hannah_mirwanaProfil   Hantar PM kepada hannah_mirwana   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 19:50


Quote:

On 2005-04-23 18:20, hannah_mirwana wrote:
setau ana, orang yang paki tudung labuh ni ramai peminat.. sebab diorang ni nampak areyou



setuju tu...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

hasanan
Warga Rasmi
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15438
Posting: 5
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-05 22:00


,
ini semua persepsi masyarakat yg tidak berasas. masyarakat yg delusi dalam pasca kemodenan menganggap wanita yg bertudung labuh sukar didekati. namun kita perlu tahu bhw mrk perlu dikenali sebelum didekati
wallahualam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hasananProfil   Hantar PM kepada hasanan   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 23-04-05 22:38



bg ana tak susah menghampiri org yg bertudung labuh ni.mrk pun manusia biasa yg dijadikan oleh Allah.mempunyai perasaan.tapi org sekeliling yg memandang seolah2 mrk penuh cacat cela terutama sekali bg org yg mempunyai hati yg busuk.oleh itu jgn segan menghampiri mrk.mungkin mrk kurang bergaul,tetapi bukan bermakna mrk ini sombong.mrk cuma nak mengelakkan diri drp di fitnah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

Anis_Nabilah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 6538
Posting: 12
Dari: hati emas

Selangor  


posticon Posting pada: 24-04-05 11:47


hmm...betul tu, pandangan masyarakat yang penuh dgn curiga dan syak wasangka pada golongon yang hanya cuba m'jaga diri ini m'yebabkan mereka yang baru nak berjinak-jinak dengan syariat islam ni pon rasa mereka yang pelek. padahal orang yang memandang dengan pelek tu yang pelek. kenalah juga dekati mereka supaya mereka tak rasa diri mereka pelek, pada pandangan mata mereka2 yang pelek. sekaligus beri mereka sokongan supaya mereka dapat terus istiqomah dengan apa yang merek lakukan.

orang yang ber2dung labuh ni selalunya berhati-hati dan menjaga diri. Bak kata Ustaz yang pernah mengajar Anis, pakaian yang dipakai oleh seseorang wanita muslimah ni, selain menjaga aurat & maruah, juga menjaga dan memelihara tingkahlaku dan pergaulan mereka. takkan mereka yang ber2dung labuh ni nak masuk tempat tak elok? dan takkanlah kalau ada muslimin yang menegur mereka di khalayak ramai & membuat kan mereka malu ..yang nak jadi kawan mereka?

huuii..banyak lagi nak cakap. eh, maaf ...rasenya macam dah lari tajuk...


Bookmark and Share

  


  Member Information For Anis_NabilahProfil   Hantar PM kepada Anis_Nabilah   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 24-04-05 12:13



ye ke muslimah bertudung labuh sukar untuk didekati?!!
pada saya tak timbul soal ni. cuma kadang-kadang orang je yang takut nak tegur. pada persepsi diorang, muslimah yang bertudung labuh ni tak kan bagi respone kalau ditegur.ternyata anggapan tersebut salah kerana kalau orang yang menegur tu nak bertanyakan sesuatu yang perlu seperti tugasan kuliah ataupun perkara yang benar-benar penting, takkan lah tak de respone...selelunya diorang akan jawab, kalau tak jawab, dikata sombong pulak...
kalau dah melalut pergi kepada perkara2 yang lagha, memang patut pun tak yah bagi respone...
ini sekadar pendapat saya sahaja... bukan nak menangkan diri sendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

zula
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12629
Posting: 38
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-04-05 13:06


sebenarnya perempuan yang bertudung labuh ni bukannya susah untuk didekati cuma,menjaga batas-batas aurat dan pergaulan,susah nak didekati bukannya bermakna wanita yang memakai tudung labuh tak bergaul dengan orang lain,mereka still berkawan dengan orang lain hatta non muslim atau yang tak menutup aurat sekalipun...di sini kita perlu meneliti macamana pendekatan yang digunakan untuk mendekati orang yang bertudung labuh ianya tentu tak sama dengan cara nak mendekati perempuan-perempuan yang tak menjaga aurat dan batas pergaulannya.kita kena ingat banyak yang perlu dijaga oleh wanita yang bertudung labuh ni selain auratnya dia juga perlu menjaga akhlaknya kerana dikhuatiri akhlak yang buruk yang terpamer oleh orang yang bertudung labuh memberi fitnah kepada agama dan orang lain yang memakai tudung labuh..perkara ni pernah berlaku kan?

wassalam-tutuplah auratmu insyAllah keaiban dirimu terpelihara

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulaProfil   Hantar PM kepada zula   Quote dan BalasQuote

Nwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12845
Posting: 41
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 25-04-05 10:11


Alhamdulillah.... semua pendapat boleh diambil pedoman dan iktibar.... sy hanya dapat berdoa agar saudara bertemu dengan pasangan yag sesuai.... sy x dpt nak beri pendapat sangat sebab saya ni single lagi.... xada orang nk rapat pun....


Bookmark and Share

  


  Member Information For NwarProfil   Hantar PM kepada Nwar   Quote dan BalasQuote

Nafizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 15443
Posting: 80
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-04-05 11:27



semoge berjaye...amiin..heheheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For NafizatulProfil   Hantar PM kepada Nafizatul   Quote dan BalasQuote

sabaqal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10403
Posting: 22
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-04-05 11:56


Perempuan tudung labuh ni bagus,ayu....namun yg sedihnya ada juga yg merosakkan imej bertudung labuh ni sebagaimana kes yg penah berlaku kat ukm.student pengajian islam lelaki dan perempuan ditangkap tengah buat sex kat dlm bilik kuliah pd waktu malam.masa kena tangkap tu,yg lelaki masih tak cabut kopiah putuhnya manakala yg perempuan lak masih tak tanggal tudung labuhnya.just buka yg 'bawah' je.haru biru betul.kui kui kui...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sabaqalProfil   Hantar PM kepada sabaqal   Quote dan BalasQuote

hilwi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11432
Posting: 87
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-05 22:22


assalamualaikum.....
di sini ana nak kasi ler pendapat skit...
tapi sebelum tu,ana nak tanya,kenape nak sangat berkongsi pendapat ngan orang tudung labuh ni?
ok...for your information,i'm the "tudung labuh" girl.
And i think that it is not difficult to be friend with me and others,but with the right way...jangn plak sesajer jer...
yelah kan...setiap perkara yang kita lakukan mesti ader purposenyer sendiri...
Apa pun,ana rasa....tak kisah pun...asalkan tak melanggar syarak,itu yang paling penting.,,

Bookmark and Share

  


  Member Information For hilwiProfil   Hantar PM kepada hilwi   Quote dan BalasQuote

FitRi_kAstuRi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4595
Posting: 54
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 00:19


..em.pada pendapat ana..adalah sukar untuk mendekati muslimah yang bertudung labuh jika tidak kena cara dan tempatnya...insyaAllah..jika niat baik,cara betul,tempat yang sesuai..bukan sahaja muslimah yang bertudung labuh,sesiapa sahaja mudah didekati dan dikenali...wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For FitRi_kAstuRiProfil   Hantar PM kepada FitRi_kAstuRi   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 03-05-05 00:49


hmm..

sorry sy x baca semua pendapat.tp generally sy nampak org suka tulis 'mesti kena cara', 'niat kena elok'
'guna cara yg sesuai','berhikmah',dll.

maybe kita boley try to be a bit more specific

the thing is,let say ade org suka kt sorang bertudung labuh.so he`s not going to come to her and tell her straight that he loves her.

mestila nk kenal dulu...btul2 baik ke..luaran je ni...
sy kurang setuju dgn kawin dulu sebelum kenal.takut2 yg dikahwini tu x memberi kebahgiaan...we are talking about spending the rest of our life together so we must be serious when it comes to choosing the right queen

nk start kenal tu mcmna.
takkanla, "assalamualaikum.hi boleh kenal?"
or "hi awak pekaba?"
or sengaja cari topik pelajaran pastu buat2 tanya dia..obvious sgtla kan...bukannya xleh tanya guys.

sy bukannya ada mslh or very curious dlm hal ni,cuma sy rasa our original topic starter x dpt the best answers possible.almost all answers are on the surface and very general.

klau the way sy interpret the original topic starter is wrong,i`m sorry.dia guna perkataan 'menghampiri' tp sy guna 'menyukai'

wslm

Bookmark and Share

  


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

mie_fairudz
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5098
Posting: 11
Dari: Terengganu Bestari..

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-05-05 12:58




ana rasa..memang susah..tapi ana sangat minat pada muslimah bertudung labuh..sopan santun dan berbudi bahasa lagi.

kepada semua ahli Gabungan Muslimah Tudung Labuh Se-Malaysia (GMTLS-M) x kira di mana jua berada...ketahuilah..anda muslimah idaman bagi setiap lelaki soleh.

macam ner cara nak mendekatinya?adalah memberikan kiriman salam?
ntah la..tepu dada tanya iman.
...............................

sebaik2 hiasan adalah wanita yg solehah

Bookmark and Share

  


  Member Information For mie_fairudzProfil   Hantar PM kepada mie_fairudz   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-05-05 13:25



Quote:
kepada semua ahli Gabungan Muslimah Tudung Labuh Se-Malaysia (GMTLS-M) x kira di mana jua berada...ketahuilah..anda muslimah idaman bagi setiap lelaki soleh.



bila masa ada pertubuhan apa nama GMTLS-M sape presiden dia ek?? nak join bleh? hehehe....nampaknya kita ada NGO baru....

-----------------
Mirai e mukatte yukkuri to aruite yukou...

Bookmark and Share

  


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-05 15:15






a'ah..klu ade ana pun nak join jgk...

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 16-05-05 16:04


adus sampai nak tubuh persatuan

Bookmark and Share

  


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

nUrIllaHi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.10.2004
Ahli No: 12050
Posting: 89
Dari: bumi ALLAH

blank  


posticon Posting pada: 16-05-05 16:26


ana sokong

Bookmark and Share

  


  Member Information For nUrIllaHiProfil   Hantar PM kepada nUrIllaHi   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 16-05-05 16:35


sabaq aje........ dunia mmg mcm ni......



Bookmark and Share

  


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-05-05 16:41



bagi saudara yg bertanya..bukanlah sukar untuk didekati muslimah bertudung labuh tp ada batasannya.apapun bagi saya adakalanya ilmu membataskan kita sbb walaupun kita taklah sebaik fatimah tapi biarlah kita malu dengan ilmu yg kita ada.
sedikit perkara baik yg kita buat berterusan dari banyak tapi berhenti dipertengahan..
wanita itu dari tulang rusuk yg bengkok jadi luruskanlah ia dengan peringatan dari Allah jagan biarkan ia derita dek indahnya tipu daya dunia waAllah hu a'lam..


Bookmark and Share

  


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

husnatulnazirah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16574
Posting: 1
Dari: perak

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-05-05 13:17


pemakaian tudung labuh bkn shj melambangkan peribadi seseorg, ia juga m'jaga akhlak dan caantiknya Islam itu.dlm konteks nak dkti muslimah bertudung labuh ada adab2 dan batas2nya janji bertujuan........bkn m'langgari syarak

Bookmark and Share

  


  Member Information For husnatulnazirahProfil   Hantar PM kepada husnatulnazirah   Pergi ke husnatulnazirah's Website   Quote dan BalasQuote

norhikmah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15562
Posting: 22
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 01:02




hmmm....bg sy wanita bertudung labuh ni bkn susah nak hampiri...klu kena pada tmpatnya x der salahnya..
cumanya org yang bertudung labuh ni sntiasa mnjaga batas2 prgaulannya supaya org lain x mudah nak mmfitnah mereka..
so...klu niat kita ikhlas krn Allah insyaAllah kita akan sntisa terpelihara dr segala kburukan..

wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For norhikmahProfil   Hantar PM kepada norhikmah   Quote dan BalasQuote

abdulmahadi
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15935
Posting: 1
Dari: nurshabab

Pahang  


posticon Posting pada: 29-05-05 12:38


alhamdulillah...baik x org btudung labuh? baik kan2?Klu org yg btudung labuh ni niatnye baik mereka ni sentiase dlm lindungan Allah.Pd sy mrk melabuhkn tudung kerana syariat bkn utk tidak didekati.Dgn mjaga syariat Allah mjaga mereka. Sy sgt myokong kata sahabat kita,klu niat baik x mungkin mereka susah didekati. Sahabat yg baik umpama kasturi.
wallahua'lam....

impianku zuhud

Bookmark and Share

  


  Member Information For abdulmahadiProfil   Hantar PM kepada abdulmahadi   Quote dan BalasQuote

nur_solyHAH1107
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16927
Posting: 27
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 06-07-05 12:23


wau!topik mantap...ALHAMDULILLAH.....
pada mata kasar..thats true...memang susah tuk didekati..bagi ana,bila di bertudung labuh tdk dapat tdk terase dari di lindungi..dan scr tdk langsung...ia mentarbiyyahkan dari sendiri....bila nak buat sesuatu pkr... PASTI kita teringat akan EMEJ KITA yang BERTUDUNG LABUH... ;-) :-)tol takkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)


-----------------
BIAR REBAH,jangan BERUBAH..biar TERBUANG,terus BERJUANG..hati PEJUANG pastinya berSATU,kerana di situ nawaitu kita bersemai,bersama menuju REDHA ILLAHI..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_solyHAH1107Profil   Hantar PM kepada nur_solyHAH1107   Quote dan BalasQuote

nur_solyHAH1107
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16927
Posting: 27
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 06-07-05 12:33


jangan selalu beranggapan bahawa orang yang bertudung labuh ini sukar tuk didekati...Kalau nak mendekati 'ORANG' itu..mstilah dengan cari yang baik... :-P :-P jangan juga nak same2kan dengan orang LAIN.....sure lah..tak same ma.... :roll: :roll:


-----------------
BIAR REBAH,jangan BERUBAH..biar TERBUANG,terus BERJUANG..hati PEJUANG pastinya berSATU,kerana di situ nawaitu kita bersemai,bersama menuju REDHA ILLAHI..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_solyHAH1107Profil   Hantar PM kepada nur_solyHAH1107   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 12:35


saya juga pakai tudung labuh juga..bagi saya dengan pakai tudung labuh ni dapat tutup aurat dengan sempurnai.i'allah tehalang dari buat kerja jahat dan tertutup pintu maksiat. kwn2 pun akan fkr kalau nak ajk pergi mana-mana. alhmdllah....memang ssh nak mdekati orang tdg labuh kalau niat y xbtl, biar kena caranya..sipan,sabar,y png ad iman i'allah sgl y enteg bisa jadi senang :-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 12:48


tak adalah.

ps: dah cuba mesti tahu. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 12:49


Sukar didekati? :roll:

memang betul majoritinya.Lelaki yang ingin mendampingi pun akan berfikir bukan setakat dua,tiga kali,tapi empat,lima kali.

Masa ana bersekolah dulu,memang tak ramai yang bertudung labuh, Jadi, ana nampak tersangat2 perbezaan bila ada lelaki yang ingin menyampaikan sebarang maklumat pada ana,mereka akan menyampaikan kepada rakan-rakan ana,dan ana dapat simpulkan di sini, mungkin mereka ni malu sebab ana bertudung labuh. Kalau perempuan lain yang lalu lalang di depan mereka,mulalah mulut mereka tu? bersiul-siul mengusik,tapi bila ana dan rakan-rakan yang bertudung labuh yang berjalan di hadapan mereka,mereka yang akan tunduk menghadap lantai.huh,malu mungkin... :roll:

jangan anggap ana riya' kerana bertudung labuh,tapi memang pada hakikatnya,ana rasa selamat bila ramai yang menghormati even lelaki yang nakal2 di sekolah ana dulu.



Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 12:56


tips daripada puteri_nailofar. pastikan anda berfikir melebihi 5 kali, barulah boleh.

ps: ana fikir sampai 10 kali. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-07-05 13:01


assalamualaikum....

boleh join sekaki???ye ke orang bertudung labuh susah nak dihampiri....ish2....
xkena cara agaknya???dari pengamatan saya lah...orang sekeliling kadang-kadang segan nak tegur golongan bertudung labuh....semua dok pakat tabik spring...kan kita semua manusia sama saja disisi Allah kecuali iman dan taqwa...betul tak???

nak cerita lah pasai saya...bertudung labuh...kawan2 yang baru kenai kata cheq ni sombong lah..serius lah...tak nak campur orang lah..nak kata serius tu?..taklah...bak orang ganu kata senyum habis teh doh...dikatanya kita sombong...tup2 bila dah kenai lama baru lah...silap teka....cheq ni dengan orang tak kenai pemalu sikit.....

:-D :-D :-D camana tu?????
nak kawan tu?...boleh asal tak langgar syariat Allah.....
InsyaAllah senang nak hampiri golongan itu...


:-) :-) :-) :-)
Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar paras rupa..akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmunya...hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya....
8-) 8-) 8-) 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:04


macam promote wanita bertudung labuh saja cahaya82?

ps: :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:07


Alhamdulillah...semoga Allah menjauhkan mereka2 dari kejahatan didunia ini... :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Kenapa orang tudung labuh susah nak dihampiri

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.244369 saat. Lajunya....