Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 24 hari yang lalu
izdham: 33 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 43 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Rahsia diri pada hari dilahirkan


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Rahsia diri pada hari dilahirkan

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Rahsia diri pada hari dilahirkan

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 12:48


1hb. Kamu seorang yang tidak tetap pendirian terutamanya dalam soal cinta. Kadangkala pilihan yang kamu buat itu bukanlah yang terbaik. Sebab itu cinta kamu mudah beralih arah bila terasa tidak wujud keserasian.

2hb. Berbeza dengan mereka yang dilahirkan pada 1hb, kamu yang dilahirkan pada tanggal 2hb cukup tegas orangnya dan keputusan kamu sukar digugat termasuklah soal cinta. Sekali kamu mengatakan tidak, tiada siapa yang mampu mengubahnya.

3hb. Kamu seorang yang cukup bersemangat dalam menjalani
kehidupan. Kamu memerlukan cinta dalam hidup namun sikap kamu yang seolah tak endah dan sukar untuk meluahkan apa yang kamu rasa membuatkan kamu segan untuk didekati.

4hb. Dikatakan kamu yang dilahirkan pada 4hb ini terlalu suka
mengikut perasaan dan kata hati. Sebab itulah tidak hairan bila kamu sering tersilap membuat keputusan yang kadangkala kamu sendiri kesali. Selalu saja cinta kamu hinggap pada tempat yang salah.

5hb. Awas! Kawal perasaan cemburu yang kamu miliki itu kerana ia boleh memburukkan diri kamu sendiri. Namun kebaikan kamu, bersifat pelindung kepada orang-orang yang kamu sayangi.

6hb. Kamu disukai ramai kerana personaliti kamu yang cukup
menarik hati. Tidak hairanlah bila ramai yang cuba menawan hati kamu. Walaubagaimanapun, bagi kamu banyak lagi perkara penting selain cinta.

7hb. Kamu seorang yang 'happy go lucky' dan gemar berseronok. Namun sikap kamu yang agak berhati-hati dalam memilih teman membataskan pergaulan kamu. Begitu juga soal percintaan. Kamu ni pemilih sangat!

8hb. Kamu seorang yang romantis. Wah! beruntungnya siapa yang menjadi pasangan kamu nanti. Namun kamu mementingkan cinta sejati bukannya nafsu semata-mata saja!

9hb. Nampaknya kamu ni seorang yang amat menjaga personaliti dan keterampilan diri di mata orang ramai. "Maintain vouge" memanjang! Dalam soal cinta, sudah tentu kamu ingin yang 'setaraf' juga.

10hb. Kamu yang dilahirkan pada tarikh ini seorang yang sangat
mementingkan keluarga daripada segala-galanya di dunia ini. Kamu gembira dalam keriuhan keluarga yang besar. Namun sikap ini kadang kala membuatkan buah hati terasa diri terpinggir!

11hb. Nampaknya kamu ni seorang yang amat berdisiplin dalam
mengatur kehidupan kamu seharian. Sebab itulah kamu juga mengharap si dia juga bersikap demikian. Namun, tidakkah kamu terfikir, kadang kala hidup ini terasa boring bila terlalu mengikut peraturan ??

12hb. Kamu seorang yang setia dalam perhubungan. Sekali kamu memberikan komitmen, selamanya kamu akan setia. Namun jangan tak tahu, ramai yang masih menaruh minat padamu walaupun tahu kamu sudah pun berpunya!!

13hb. Kamu seorang yang sering berfikir ke arah yang positif
sahaja. Sebab itulah kamu disukai ramai. Namun dalam masa yang sama, kamu sering tunduk dan tidak tahan dengan tekanan! Dari segi hubungan cinta, kamu amat pandai menjaga perhubungan.

14hb. Hebat! Bagi kamu, karier/pelajaran adalah segalanya dalam hidup. Sebab itulah kamu tidak menerima mana-mana huluran cinta daripada sesiapa. Cinta dan perkahwinan adalah perkara terakhir dalam senarai hidup kamu!!

15hb. Kamu yang dilahirkan pada tarikh ini suka mengubah
keputusan kamu secara tiba2. Namun apabila kamu membuat keputusan, kamu akan terus bertindak. Punca pergaduhan antara kamu dan si dia, sikap kamu ini yang suka membuat tindakan 'last minutes'.

16hb. Kamu ini seorang yang moody rupanya... Sekejap mood kamu okay dan sekejap pula kamu marah2. Ini membuatkan tekanan dan si dia boring dengan sikap kamu itu. Cuba kawal sikit.

17hb. Kamu lebih suka menjaga hati orang lain berbanding hati
kamu sendiri. Namun sikap penting yang kamu tonjolkan membuatkan orang tidak tahu perasaan sebenar kamu.

18hb. Kamu ni sangat perahsia orangnya lebih2 lagi soal perasaan dan cinta. Kamu lebih suka memendam perasaan hingga mendatangkan tekanan pada diri kamu. Dalam perhubungan cinta, mereka sukar untuk melafazkan kata
sayang.

19hb. Kamu bersikap berhati-hati dalam setiap apa yang kamu
lakukan termasuklah menjalinkan perhubungan cinta. Biasanya kamu lebih suka mulakan dengan persahabatan sebelum menjadi serius.

20hb. Kamu ini terlalu banyak permintaan. Ada saja yang kamu
inginkan. Sebab itulah sering timbul pergaduhan dengan si dia bila kamu asyik minta itu dan ini. Kamu sepatutnya tengok dulu kemampuan si dia!!!

21hb. Sikap kamu yang cool, tenang dan seolah tak kisah
membuatkan orang lain 'ambil mudah' terhadap diri kamu. Begitu juga si dia. Lebih baik kamu berterus-terang jika ada perbuatan si dia yang kamu tidak suka sebelum terlambat.

22hb. Kamu yang lahir pada tanggal ini seorang yang amat
bercita-cita tinggi dan mempunyai impian hidup sendiri. Dalam soal cinta, kamu akan memilih seseorang yang kamu akan rasa 'selamat' bila berada disampingnya.

23hb. Sikap kamu yang kelakar dan riang membuatkan orang suka mendampingi kamu. Malangnya kamu sering terasa bosan bila berada di samping teman2 dan si dia. Jangan begitu, kadangkala kita perlu serius dalam hidup.

24hb. Kamu seorang yang mementingkan diri sendiri. Dalam
perhubungan cinta, kamu terlalu takut dilukai hingga membuatkan kamu bersifat mengongkong si dia.

25hb. Bila menyentuh soal cinta, kamu sukar mempercayai
lelaki/perempuan yang bagi pendapat kamu ramai yang lebih suka mempermainkan kaum sejenis kamu. Kalau tak mencuba, bagaimana nak taukan ??

26hb. Kamu harus ubah sikap kamu ini yang dikatakan tidak serius dalam perhubungan yang dijalinkan. Malah kamu lebih mentingkan keseronokan saja!!!!

27hb. Kamu sukar untuk menaruh kepercayaan kepada orang lain walaupun kekasih kamu sendiri. Tak baik wasangka !!!!

28hb. Kamu suka diri kamu menjadi perhatian ramai dikalangan
teman2. Namun kadangkala di dalam keghairahan bila menjadi tumpuan, kamu meminggirkan si dia tanpa disedari.

29hb. Kamu tidak akan menjalinkan sebarang komitmen dengan
sesiapa saja selagi kamu tidak puas hati dengan apa yang kamu miliki.

30hb. Kamu seorang yang keras kepala. Ini juga punca pergaduhan kamu dengan si dia kerana kamu sukar untuk beralah!!!!

31hb. Terlalu banyak yang kamu impikan dalam hidup. Jangan
begitu, hargai apa yang kamu miliki sekarang termasuk si dia yang setia!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-03-05 12:49




Rasanya dah ada dah posting yg macam ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-03-05 14:42


28hb. Kamu suka diri kamu menjadi perhatian ramai dikalangan
teman2. Namun kadangkala di dalam keghairahan bila menjadi tumpuan, kamu meminggirkan si dia tanpa disedari.
isk..ya ke pernah meminggirkan tanpa disedari. konfius yang teramat....bila nih!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 14:55


camtu rupanya..adalah sikit terkena dengan diri ana..tapi tak banyakla

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 15:23


loh....
tak tau btol ke tak...
tak pernah alaminya pon....


Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

srikandi85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13219
Posting: 54
Dari: kota tinggi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 16:09


yeker?..cam betul je

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi85Profil   Hantar PM kepada srikandi85   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 21:59




betul la tu...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 12:12




Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 24-03-05 12:36


thanks...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

salwa86
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13928
Posting: 20

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-05 12:59


ye ke ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For salwa86Profil   Hantar PM kepada salwa86   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 15:33




boleh jadi ye...boleh jadi tok...

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

honey87
Warga Rasmi
Menyertai: 08.09.2006
Ahli No: 26252
Posting: 4
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-11-06 12:41


Eh..iyakah ana macam tu???adalah sikit-sikit agaknya maybe tu zaman masa kanak-kanak agaknya!hehe
Xdelah simpan perasaan sampai jadi tekanan...
Dulu memang pendiam sikit tapi sekarang dah capai level 4 dah tu pun hampir2 nak naik level 5..hehe :-di


-----------------
senyum sokmo...:-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For honey87Profil   Hantar PM kepada honey87   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 12:50


ada sikit yang betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 12:56


huhuuuuuhuhuh..macam terkena pada diri ajerk..thanks 4 this info...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 13:06


salam~
kebetulan tepat2 kena pada diri saya..kuikuikui...
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah23
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26067
Posting: 312
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 13:56


macam ye.. macam tak... macam ye dan tak pulak heheheh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah23Profil   Hantar PM kepada mawardah23   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 15:07


hmmm...ada jugak lah terkena dengan diri ana..
17hb

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 01-11-06 15:52


mungkin 1 kebetulan saja agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 15:54


macam kena juga....kebetulan agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 04-11-06 04:16


no 5...tol lah...adus lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-11-06 05:32


alamak, bagaimana? sebijik ni....kantoi :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-06 06:09


Ramalan sahaja...

Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu sendiri yang berubah...

kita boleh berubah mengikut apa yang kita mahukan...

jangan terlalu terpengaruh dengan ramalan sehinggakan kita yakin itulah diri kita walaupun adakalanya ramalan itu mengena...

kebanyakkan ramalan terutamanya yang berkaitan bintang kelahiran menyebabkan manusia putus asa untuk berusaha kerana mempercayai ramalan 100%...

yakinlah dengan Allah s.w.t


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 04-11-06 07:48


Petua,
ada yang kena, ada yang tak.

18hb, kena pada ana.
Cuma ana tertanya-tanya:Kenapa hanya ada aspek perasaan dan cinta?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

warissatulsina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26808
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-11-06 08:55


wow hebat juga ya.... ada juga yang tersangkut paut dengan diri ana. tapi boleh percaya ke????????????? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For warissatulsinaProfil   Hantar PM kepada warissatulsina   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-11-06 11:21


hehe....macam terkena saja....huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 15:49


tak tau lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 16:44


hmm...macam tak kena jak..apa-apa pun terima kasih 4 your info....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 16:48


salam..
...ye ke nieeee

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 26-12-06 18:46


nurulain dapat mana info ni?
erm...tapi ada lah sikit-sikit kena dengan saya..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 26-12-06 21:36


:D.. kebetulan betul lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

ana_muslimah89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26242
Posting: 49
Dari: depan pc

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 22:13


huhu..takutkah aku untuk mencuba??!!hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_muslimah89Profil   Hantar PM kepada ana_muslimah89   Quote dan BalasQuote

mawarnanmerah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27678
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 23:01


Pada 17-03-05 12:49 , Rindu_Rahayu posting:

!!! QUOTE !!!

28hb. Kamu suka diri kamu menjadi perhatian ramai dikalangan
teman2. Namun kadangkala di dalam keghairahan bila menjadi tumpuan, kamu meminggirkan si dia tanpa disedari.


betul ke ni?
:-? :-o :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarnanmerahProfil   Hantar PM kepada mawarnanmerah   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 26-12-06 23:15


stuju2..hahahaaa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 00:18


17hb. Kamu lebih suka menjaga hati orang lain berbanding hati
kamu sendiri. Namun sikap penting yang kamu tonjolkan membuatkan orang tidak tahu perasaan sebenar kamu.

(",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 00:32


21hb. Sikap kamu yang cool, tenang dan seolah tak kisah
membuatkan orang lain 'ambil mudah' terhadap diri kamu. Begitu juga si dia. Lebih baik kamu berterus-terang jika ada perbuatan si dia yang kamu tidak suka sebelum terlambat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 00:59


eh2, tak....takkan saya begitu agaknya..
saya ni telus..apekejadahnye! (bak nada edisi siasat)..
hehe......saya tak suka rahsia2.. kalau boleh, satu malaya tahu...:)
wallahuAlam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 01:29


14hb. Hebat! Bagi kamu, karier/pelajaran adalah segalanya dalam hidup. Sebab itulah kamu tidak menerima mana-mana huluran cinta daripada sesiapa. Cinta dan perkahwinan adalah perkara terakhir dalam senarai hidup kamu!!

Hah, tak betullah! Saya bukan macam ni!


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 07:50


erk..biar betul..macam betul saja...patut lah pun.. :-P


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 09:08


siapa yang buat research ni?tak match...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

P10TH
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2006
Ahli No: 27866
Posting: 57
Dari: Nilai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 23:01


assalamualaikum...

tak kena pun dengan ana????

Bookmark and Share

    


  Member Information For P10THProfil   Hantar PM kepada P10TH   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 23:38


saya lahir pada 16 august.. urmm.. tepat! saya memang moody.. :-P sebab tu saya suka menyendiri.. sebab bila saya duduk seorang-seorang, tak ada saya nak sakit kan hati sesiapa.. saya memang tak berniat nak moody.. tapi diluar kawalan.. tapi, saya dalam usaha memperbaiki diri.. maklumlah, next year dah pergi matriks.. takkan nak macam budak-budak lagi.. (",)
[ Telah diedit oleh: gingie pada 27-12-06 23:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 00:38


25hb. Bila menyentuh soal cinta, kamu sukar mempercayai
lelaki/perempuan yang bagi pendapat kamu ramai yang lebih suka mempermainkan kaum sejenis kamu. Kalau tak mencuba, bagaimana nak taukan ??

Tak paham lah... boleh terangkan dengan lebih lnjut tak???


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kasih87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27305
Posting: 57
Dari: dialam sementara....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 13:34


ada lah kena sikit.....memang suka buat keputusan last minit.hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih87Profil   Hantar PM kepada nur_kasih87   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 14:07


:-P adalah kena sikit-sikit...tapi nak p'percaya 100 persen tu, tak lah... benda ni berkaitan sikap, so kalau kita nak yang lebih baik, kita boleh usaha... ;-)


-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 11:56


1hb. Kamu seorang yang tidak tetap pendirian terutamanya dalam soal cinta. Kadangkala pilihan yang kamu buat itu bukanlah yang terbaik. Sebab itu cinta kamu mudah beralih arah bila terasa tidak wujud keserasian.

2hb. Berbeza dengan mereka yang dilahirkan pada 1hb, kamu yang dilahirkan pada tanggal 2hb cukup tegas orangnya dan keputusan kamu sukar digugat termasuklah soal cinta. Sekali kamu mengatakan tidak, tiada siapa yang mampu mengubahnya.

3hb. Kamu seorang yang cukup bersemangat dalam menjalani
kehidupan. Kamu memerlukan cinta dalam hidup namun sikap kamu yang seolah tak endah dan sukar untuk meluahkan apa yang kamu rasa membuatkan kamu segan untuk didekati.

4hb. Dikatakan kamu yang dilahirkan pada 4hb ini terlalu suka
mengikut perasaan dan kata hati. Sebab itulah tidak hairan bila kamu sering tersilap membuat keputusan yang kadangkala kamu sendiri kesali. Selalu saja cinta kamu hinggap pada tempat yang salah.

5hb. Awas! Kawal perasaan cemburu yang kamu miliki itu kerana ia boleh memburukkan diri kamu sendiri. Namun kebaikan kamu, bersifat pelindung kepada orang-orang yang kamu sayangi.

6hb. Kamu disukai ramai kerana personaliti kamu yang cukup
menarik hati. Tidak hairanlah bila ramai yang cuba menawan hati kamu. Walaubagaimanapun, bagi kamu banyak lagi perkara penting selain cinta.

7hb. Kamu seorang yang 'happy go lucky' dan gemar berseronok. Namun sikap kamu yang agak berhati-hati dalam memilih teman membataskan pergaulan kamu. Begitu juga soal percintaan. Kamu ni pemilih sangat!

8hb. Kamu seorang yang romantis. Wah! beruntungnya siapa yang menjadi pasangan kamu nanti. Namun kamu mementingkan cinta sejati bukannya nafsu semata-mata saja!

9hb. Nampaknya kamu ni seorang yang amat menjaga personaliti dan keterampilan diri di mata orang ramai. "Maintain vouge" memanjang! Dalam soal cinta, sudah tentu kamu ingin yang 'setaraf' juga.

10hb. Kamu yang dilahirkan pada tarikh ini seorang yang sangat
mementingkan keluarga daripada segala-galanya di dunia ini. Kamu gembira dalam keriuhan keluarga yang besar. Namun sikap ini kadang kala membuatkan buah hati terasa diri terpinggir!

11hb. Nampaknya kamu ni seorang yang amat berdisiplin dalam
mengatur kehidupan kamu seharian. Sebab itulah kamu juga mengharap si dia juga bersikap demikian. Namun, tidakkah kamu terfikir, kadang kala hidup ini terasa boring bila terlalu mengikut peraturan ??

12hb. Kamu seorang yang setia dalam perhubungan. Sekali kamu memberikan komitmen, selamanya kamu akan setia. Namun jangan tak tahu, ramai yang masih menaruh minat padamu walaupun tahu kamu sudah pun berpunya!!

13hb. Kamu seorang yang sering berfikir ke arah yang positif
sahaja. Sebab itulah kamu disukai ramai. Namun dalam masa yang sama, kamu sering tunduk dan tidak tahan dengan tekanan! Dari segi hubungan cinta, kamu amat pandai menjaga perhubungan.

14hb. Hebat! Bagi kamu, karier/pelajaran adalah segalanya dalam hidup. Sebab itulah kamu tidak menerima mana-mana huluran cinta daripada sesiapa. Cinta dan perkahwinan adalah perkara terakhir dalam senarai hidup kamu!!

15hb. Kamu yang dilahirkan pada tarikh ini suka mengubah
keputusan kamu secara tiba-tiba. Namun apabila kamu membuat keputusan, kamu akan terus bertindak. Punca pergaduhan antara kamu dan si dia, sikap kamu ini yang suka membuat tindakan 'last minutes'.

16hb. Kamu ini seorang yang moody rupanya... Sekejap mood kamu okay dan sekejap pula kamu marah2. Ini membuatkan tekanan dan si dia boring dengan sikap kamu itu. Cuba kawal sikit.

17hb. Kamu lebih suka menjaga hati orang lain berbanding hati
kamu sendiri. Namun sikap penting yang kamu tonjolkan membuatkan orang tidak tahu perasaan sebenar kamu.

18hb. Kamu ni sangat perahsia orangnya lebih2 lagi soal perasaan dan cinta. Kamu lebih suka memendam perasaan hingga mendatangkan tekanan pada diri kamu. Dalam perhubungan cinta, mereka sukar untuk melafazkan kata
sayang.

19hb. Kamu bersikap berhati-hati dalam setiap apa yang kamu
lakukan termasuklah menjalinkan perhubungan cinta. Biasanya kamu lebih suka mulakan dengan persahabatan sebelum menjadi serius.

20hb. Kamu ini terlalu banyak permintaan. Ada saja yang kamu
inginkan. Sebab itulah sering timbul pergaduhan dengan si dia bila kamu asyik minta itu dan ini. Kamu sepatutnya tengok dulu kemampuan si dia!!!

21hb. Sikap kamu yang cool, tenang dan seolah tak kisah
membuatkan orang lain 'ambil mudah' terhadap diri kamu. Begitu juga si dia. Lebih baik kamu berterus-terang jika ada perbuatan si dia yang kamu tidak suka sebelum terlambat.

22hb. Kamu yang lahir pada tanggal ini seorang yang amat
bercita-cita tinggi dan mempunyai impian hidup sendiri. Dalam soal cinta, kamu akan memilih seseorang yang kamu akan rasa 'selamat' bila berada disampingnya.

23hb. Sikap kamu yang kelakar dan riang membuatkan orang suka mendampingi kamu. Malangnya kamu sering terasa bosan bila berada di samping teman2 dan si dia. Jangan begitu, kadangkala kita perlu serius dalam hidup.

24hb. Kamu seorang yang mementingkan diri sendiri. Dalam
perhubungan cinta, kamu terlalu takut dilukai hingga membuatkan kamu bersifat mengongkong si dia.

25hb. Bila menyentuh soal cinta, kamu sukar mempercayai
lelaki/perempuan yang bagi pendapat kamu ramai yang lebih suka mempermainkan kaum sejenis kamu. Kalau tak mencuba, bagaimana nak taukan ??

26hb. Kamu harus ubah sikap kamu ini yang dikatakan tidak serius dalam perhubungan yang dijalinkan. Malah kamu lebih mentingkan keseronokan saja!!!!

27hb. Kamu sukar untuk menaruh kepercayaan kepada orang lain walaupun kekasih kamu sendiri. Tak baik wasangka !!!!

28hb. Kamu suka diri kamu menjadi perhatian ramai dikalangan
teman2. Namun kadangkala di dalam keghairahan bila menjadi tumpuan, kamu meminggirkan si dia tanpa disedari.

29hb. Kamu tidak akan menjalinkan sebarang komitmen dengan
sesiapa saja selagi kamu tidak puas hati dengan apa yang kamu miliki.

30hb. Kamu seorang yang keras kepala. Ini juga punca pergaduhan kamu dengan si dia kerana kamu sukar untuk beralah!!!!

31hb. Terlalu banyak yang kamu impikan dalam hidup. Jangan
begitu, hargai apa yang kamu miliki sekarang termasuk si dia yang setia!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 08-01-07 12:06


ye ke... :-o


-----------------
"AkHLaK MuLiA iBaRat SeKuNtUm BuNga WaLau Di MaNa BeRada PasTi SeMua OrAnG Suka"
[ Telah diedit oleh: nuhasolehah pada 08-01-07 12:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 12:06


:-) :-? :-D :wink: :lol: :-) :-? :-D :wink: :lol:

5hb. Awas! Kawal perasaan cemburu yang kamu miliki itu kerana ia boleh memburukkan diri kamu sendiri. Namun kebaikan kamu, bersifat pelindung kepada orang-orang yang kamu sayangi.

:-) :-? :-D :wink: :lol: :-) :-? :-D :wink: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 12:10


MANA DAPAT RAMALAN MACAM ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: • Tämäñ Mëläwätî, Küälä Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 12:26


Dipetik dari artikel Saudara Amrizal. Mungkin tidak ada bezanya di antara penentuan hari kelahiran dengan penentuan zodiak...

--------------------------------------------------------------------------
Zodiak.. satu perkara yang sering dipandang remeh oleh orang Islam, kebanyakkannya seronok mendengar cerita2 zodiak yang penuh pujian untuk diri sendiri. Tahukan anda ia adalah dilarang walaupun untuk suka-suka..

Hebat betul penangan orang kafir, yahudi dan nasrani.. dan lemahnya orang Islam..
...................................................................................................


Ramalan Bintang

Pertanyaan:

assalamu alaikum
saya ingin bertanya tentng persoalan yang bersifat umum dan sebelumnya saya ucapkan terima kasih atas jawaban yang nanti jawaban tersebut sangat bermanfaatb dalam penyusunan makalah, agar perkara tersebut tidaak pudar ndengangan hanya berdasarkan spekulasi sajas. untuk itu ssaya minta bantuaanya. dan saya ucapkan terima kasih sebelumnya.
1. apa latar belakang ramalan bintang?
2. bagaimana cara mengatasi permasalahan tersebut. karena banyak orang terlalu percaya thd ramalan itu?
3. dasar hukumnya apa. (al quran dan hadits)?
4. hukum bagi orang yang telah percaya/ merpercayainya?
5. bagaimana cara taubatnya orang yang telah percaya pada ramalan binatang?
sekian dan wassalam, wr., wb.


Ahmad

Jawaban:

Assalamu `alaikum Wr. Wb.
Al-Hamdulillahi Rabbil `Alamin, Washshalatu Wassalamu `Alaa Sayyidil Mursalin, Wa `Alaa `Aalihi Waashabihi Ajma`in, Wa Ba`di


1. Latar Belakang

Latar belakang mengapa bangsa kita ini masih saja percaya dan menghidupkan ramalan bintang, paling tidak kami bisa mengamati dari tiga sisi utama.

a. Latar belakang pertama, syetan adalah sosok yang paling bisa dituding sebagai penyebab dari praktek kemungkaran dan tindakan syirik. Karena secara tegas Allah SWT telah menjelaskan visi dan misi dari syetan, yaitu menyesatkan manusia dan menjerumuskannya ke jurang kemusyrikan. Salah satunya dengan menghidup-hidupkan kepercayaan atas ramalan bintang atau sering disebut dengan zodiak.

... Dan syaitan bermaksud menyesatkan mereka penyesatan yang sejauh-jauhnya. (QS. An-Nisa : 60)

Dan aku (syetan) benar-benar akan menyesatkan mereka, dan akan membangkitkan angan-angan kosong pada mereka dan menyuruh mereka , lalu mereka benar-benar memotongnya , dan akan aku suruh mereka , lalu benar-benar mereka merubahnya ". Barangsiapa yang menjadikan syaitan menjadi pelindung selain Allah, maka sesungguhnya ia menderita kerugian yang nyata. (QS. An-Nisa : 119).

Syaitan itu memberikan janji-janji kepada mereka dan membangkitkan angan-angan kosong pada mereka, padahal syaitan itu tidak menjanjikan kepada mereka selain dari tipuan belaka. (QS. An-Nisa : 120).

b. Latar belakang yang kedua adalah kebodohan manusia atas aqidah Islam, sehingga mereka percaya atas kebohongan yang diterimanya. Padahal bertanya kepada rasi bintang adalah perbuatan masyarakat paganis yang sama sekali tidak memiliki dasar ilmiyah. Sayangnya, justru dimasa manusia telah berhasil membuat pesawat ruang angkasa, masih banyak kalangan terdidik yang gandrung dengan zodiak dan ramalan bintang. Semua ironi yang menyesakkan dada.

c. Latar belakang yang ketiga adalah budaya ikut-ikutan yang menerpa jiwa bangsa kita. Kepercayan atas ramalan bintang itu sebenarnya budaya khurafat yang datang dari seberang sana. Tapi karena bangsa ini terjajah ratusan tahun, akibatnya apapun yang dikerjakan mantan para penjajah dijadikan sesuatu yang harus diikuti dan dijalankan. Agar bisa dianggap sederajat dengan para penjajah itu dan dianggap berperadaban.

Tidak peduli, apakah yang diikuti itu justru sebuah khurafat, syirik atau kebodohan, yang penting bisa mengekor penjajah. Zodiak itu lahir di barat sebaga pengejawantahan sisi mytologi kuno peradaban mereka. Lalu bagaimana bisa terjadi kita di negeri ini ikut-ikutan percaya kepada mitologi bangsa lain ?



2. Cara Mengatasi Orang Yang Percaya

Cara mengatasi kepercayaan jahiliyah itu bisa kita runut berdasarkan latar belakang masing-masing.

Bila kasusnya lebih kepada kebodohan belaka, maka kita bisa mengungkapkan fakta-fakta ilmiyah tentang kebohongan masalah ramalan bintang. Kita juga bisa membahas dari mana khurafat ini lahir dan bagaimana bangsa yang terbelakang itu mempercayainya sebagai bentuk keterbelakangan mereka.

Bila kasusnya adalah jiwa ikut-ikutan yang menerpa bangsa ini sehingga perilaku mereka persis seperti hewan yang suka meniru (baca:monyet), maka yang perlu dilakukan adalah operasi perbaikan mental terjajah. Yaitu dengan membangkitkan semangat kemandirian termasuk dalam masalah budaya dan identitas sebagai muslim.

Dan di balik semua itu, jelas bahwa ada peran penting syetan yang kerjanya di dua sisi. Pertama, menyesatkan dan membuat bodoh. Dan kedua, membuat jiwa menjadi kosong dan cenderung ikut-ikutan hal yang jahiliyah. Kedua pola ini bisa dilawan dengan memperdalam pemahaman atas aqidah Islam yang mendalam dan kuat serta dengan melaksanakan pembinaan agama secara matang.

3 dan 4. Dasar Hukum Diharamkannya Ramalan Bintang dan Hukum Bagi Yang Percaya

Ramalan bintang termasuk perbuatan syirik yang bisa membawa pelakunya kepada kekufuran.

Dari Abi Musa berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda,"Tiga orang yang tidak akan masuk surga. yang banyak minum khamar, yang memutus tali kasih, yang membenarkan sihir. ((hari. Ahmad dan Ibnu Hibban dalam shaihnya).

Dan ilmu ramalan bintang adalah bagian dari sihir, sehingga orang yang mempercayainya termasuk membenarkan sihir, sebagaimana yang disebutkan oleh Syeikh Al-'Utsaimin dalam Al-Qaulul-Mufid jilid 2 hal 13.

Dan dalil yang lebih jelas tentang haramnya ramalan bintang adalah hadits berikut :

Dari Ibni Abbas ra bahwa Rasulullah SAW bersabda,"Siapa yang mengambil dari cabang dari ramalan bintang maka dia telah mengambil cabang dari sihir. (hari. Ahmad, Abu Daud, Ibnu Majah, Thabarani dan Baihaqi).

Dan hakikat dari mempercayai ramalan bintang itu tidak lain adalah bertanya kepada peramal ('arraf). Dan hukumnya dalam Islam jelas-jelas diharamkan bahwa diancam tidak akan diterima amalnya selama sekian lama.

Padahal pengetahuan tentang perkara-perkara ghaib hanyalah Allah yang mengetahui. Dan ini adalah hak prerogatif Allah semata, selain makhluk yang Ia beritahukan tentangnya, seperti sebagian Malaikat dan para Rasul sebagai mukjizat. Dalam hal ini, Allah berfirman :

�(Dia adalah Rabb) Yang mengetahui yang ghaib. Maka Dia tidak memperlihatkan kepada seseorang pun tentang yang ghaib itu kecuali kepada Rasul yang diridlai-Nya. Maka sesungguhnya Dia mengadakan penjaga-penjaga (Malaikat) di muka bumi dan di belakangnya.� (QS. Al Jin : 26-27)

Barangsiapa mengaku mengetahui perkara atau ilmu ghaib selain orang yang dikecualikan sebagaimana ayat di atas, maka ia telah kafir. Baik mengetahuinya dengan perantaraan membaca garis-garis tangan, di dalam gelas, perdukunan, sihir, dan ilmu perbintangan atau selain itu. Yang terakhir ini yang biasa dilakukan oleh paranormal. Bila ada orang sakit bertanya kepadanya tentang sebab sakitnya maka akan dijawab : �Saudara sakit karena perbuatan orang yang tidak suka kepada saudara.� Darimana dia tahu bahwa penyebab sakitnya adalah dari perbuatan seseorang, sementara tidak ada bukti-bukti yang kuat sebagai dasar tuduhannya? Sebenarnya hal ini tidak lain adalah karena bantuan jin dan para syaithan. Mereka menampakkan kepada khalayak dengan cara-cara di atas (melihat letak bintang, misalnya) hanyalah tipuan belaka.

Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah berkata : �Para dukun dan yang sejenis dengan mereka sebenarnya mempunyai pembantu atau pendamping (qarin) dari kalangan syaithan yang mengabarkan perkara-perkara ghaib yang dicuri dari langit. Kemudian para dukun itu menyampaikan berita tersebut dengan tambahan kedustaan. Di antara mereka ada yang mendatangi syaithan dengan membawa makanan, buah-buahan, dan lain-lain (untuk dipersembahkan) � . Dengan bantuan jin, mereka ada yang dapat terbang ke Makkah atau Baitul Maqdis atau tempat lainnya.� (Kitabut Tauhid, Syaikh Fauzan halaman 25)

Sungguh benar kabar Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam mengenai syaithan yang mencuri berita dari langit. Diceritakan dalam sebuah hadits :

Tatkala Allah memutuskan perkara di langit, para Malaikat mengepakkan sayap, mereka merasa tunduk dengan firman-Nya, seolah-olah kepakan sayap itu bunyi gemerincing rantai di atas batu besar. Ketika telah hilang rasa takut, mereka saling bertanya : �Apakah yang dikatakan Rabbmu? Dia berkata tentang kebenaran dan Dia Maha Tinggi lagi Maha Besar.� Lalu firman Allah itu didengar oleh pencuri berita langit. Para pencuri berita itu saling memanggul (untuk sampai di langit), lalu melemparkan hasil curiannya itu kepada teman di bawahnya. (hari. Bukhari dari Abi Hurairah radliyallahu 'anhu)

Seorang dukun atau paranormal yang memberitakan perkara-perkara ghaib sebenarnya menerima kabar dari syaithan itu dengan jalan melihat letak bintang untuk menentukan atau mengetahui peristiwa-peristiwa di bumi, seperti letak benda yang hilang, nasib seseorang, perubahan musim, dan lain-lain. Inilah yang biasa disebut ilmu perbintangan atau tanjim. Sebagaimana sabda Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam :

� � Kemudian melemparkan benda itu kepada orang yang di bawahnya sampai akhirnya kepada dukun atau tukang sihir. Terkadang setan itu terkena panah bintang sebelum menyerahkan berita dan terkadang berhasil. Lalu setan itu menambah berita itu dengan seratus kedustaan.� (hari. Bukhari dari Abi Hurairah radliyallahu 'anhu)

Meskipun demikian, masih banyak orang yang mempercayai dan mahu mendatangi peramal atau astrolog atau para dukun, bukan saja dari kalangan orang yang berpendidikan dan ekonomi rendahan bahkan dari orang-orang yang berpendidikan dan berstatus sosial tinggi. Perbuatan orang yang mendatangi atau yang didatangi dalam hal ini para dukun sama-sama mendapatkan dosa dan ancaman keras dari Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam berupa dosa syirik dan tidak diterima shalatnya selama 40 malam.

Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam bersabda :

�Barangsiapa yang mendatangi dukun dan menanyakan tentang sesuatu lalu membenarkannya, maka tidak diterima shalatnya 40 malam.� (hari. Muslim dari sebagian istri Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam)

Pada kesempatan lain, Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam juga mengancam mereka tergolong orang-orang yang ingkar (kufur) dengan apa yang dibawa beliau Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam :

�Barangsiapa yang mendatangi dukun (peramal) dan membenarkan apa yang dikatakannya, sungguh ia telah ingkar (kufur) dengan apa yang dibawa Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam.� (hari. Abu Dawud)

Ancaman dalam hadits di atas berlaku untuk yang mendatangi dan menanyakan, baik membenarkan atau tidak. (Syaikh Abdurrahman Alu Syaikh 1979)

Tujuan Penciptaan Bintang-Bintang

Alam dan segala isinya diciptakan dengan hikmah karena diciptakan oleh Dzat yang memiliki sifat Maha Memberi Hikmah dan Maha Mengetahui. Dia Maha Mengetahui apa yang di depan dan di balik ciptaan-Nya. Sehingga mustahil Allah mencipta makhluk dengan main-main. Sebab itu, kewajiban atas makhluk-Nya ialah tunduk dan menerima berita, perintah, dan larangan-Nya. Sebagai contoh, yang berhubungan dengan pembahasan kali ini ialah penciptaan bintang-bintang di langit.Allah Subhanahu wa Ta'ala memberitakan bahwa penciptaan bintang-bintang itu ialah untuk penerang, hiasan langit, penunjuk jalan, dan pelempar setan yang mencuri wahyu yang sedang diucapkan di hadapan para malaikat. Sebagaimana Dia firmankan :

�Dan sungguh, Kami telah menghiasi langit yang dekat dengan bintang-bintang dan Kami jadikan bintang-bintang itu alat-alat pelempar setan.� (QS. Al Mulk : 5)

Dalam kitab Shahih Bukhari disebutkan bahwa Allah Subhanahu wa Ta'ala menciptakan bintang-bintang itu untuk tujuan sebagai hiasan langit, alat pelempar setan, dan rambu-rambu jalan. Maka barangsiapa mempergunakannya untuk selain tujuan itu, sungguh terjerumus ke dalam kesalahan, kehilangan bagian akhiratnya, dan terbebani dengan satu hal yang tak diketahuinya. (Perkataan dalam kitab Shahih Bukhari di atas adalah ucapan Qatadah rahimahullah)

5. Cara Taubat

Sedangkan cara taubat yang benar antara lain adalah :

1. Adanya penyesalan yang merasuk ke dalam hati atas apa yang pernah dilakukannya atau dipercayainya itu.
2. Meminta ampun kepada Allah seta bermohon agar catatan amal buruknya itu dihapuskan selama ini.
3. Tidak mengulangi dan meninggalkan seluruhnya semua perbuatan yang demikian itu.
4. Dan lebih baik bila perbuatan buruk itu dihapus dengan perbuatan baik yang besar karena Allah berfirman :�Sesungguhnya amal baik itu menghapus amal yang buruk�.

     Hadaanallahu Wa Iyyakum Ajma`in, Wallahu A`lam Bish-shawab,
     Wassalamu `Alaikum Warahmatullahi Wa Barakatuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 13:00


shukran info ni, baru ana tau,
selama ni ingatkan suka-suka pun boleh,rupanya salah sangkaan ana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 19:03


29hb. Kamu tidak akan menjalinkan sebarang komitmen dengan
sesiapa saja selagi kamu tidak puas hati dengan apa yang kamu miliki.

YE betul TUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!! HEHEHEHEHE :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

sitizubaidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13162
Posting: 51
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 11-01-07 19:19


ada juga kena dengan ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitizubaidahProfil   Hantar PM kepada sitizubaidah   Quote dan BalasQuote

NewBorn
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25483
Posting: 29
Dari: baiti JannaTi

malaysia  


posticon Posting pada: 11-01-07 21:41


hmmm..macam tak kena saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NewBornProfil   Hantar PM kepada NewBorn   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 00:44


ada juga yang betul tepat dengan saya...tapi boleh percaya ke ni...apapun hanya ALLAH yang maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 12-01-07 08:39


29hb. Kamu tidak akan menjalinkan sebarang komitmen dengan
sesiapa saja selagi kamu tidak puas hati dengan apa yang kamu miliki.


iyakah?......tapi maybe ini betul......

Kamu tidak akan menjalinkan sebarang komitmen dengan
sesiapa saja selagi kamu merasakan belum tiba masanya......


....sama kerrrrr???

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 08:55


...tak tepat pun... tak payah percaya pun tak apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 12:13


27hb...sukar menaruh kepercayaan!!!
Ada betulnya agaknya...belajar dari pengalaman!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 12:18


23hb. Sikap kamu yang kelakar dan riang membuatkan orang suka mendampingi kamu. Malangnya kamu sering terasa bosan bila berada di samping teman2 dan si dia. Jangan begitu, kadangkala kita perlu serius dalam hidup.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: • Tämäñ Mëläwätî, Küälä Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 11:03


Assalamualaikum wbt...

Nampaknya ramai betul yang percaya dengan ramalan sebegini...

Allahu Ta'ala a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 11:36


diri sendiri lebih tahu karektor diri sebenar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-01-07 12:13


hmmm...tak berapa tepat agaknya..(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

nur_kasih87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27305
Posting: 57
Dari: dialam sementara....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 12:14


betul-betul.macam ada yang terkena:-D:-D:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih87Profil   Hantar PM kepada nur_kasih87   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 12:28


iyakah ni???

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 12:28


iyakah ni???

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 15:21


salaam..
eheh, ana lahir pada 22hb..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

fiezan
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11836
Posting: 13

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 17:17


ye ke tu??
adalah sikit agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiezanProfil   Hantar PM kepada fiezan   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 17:55


salam....macam tak betul saja....
hhhmmm.... boleh percaya ke ni??
:-( :-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 08:35


may be kut :-)


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-01-07 10:23


ada sesetengah yang tak betul dan sesetengah lagi betul.saya lahir 2 aribulan.huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 05:13


MANA DAPAT ARTIKEL ini...

POSITIF ADA NEGATIF ADA

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

minnie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16491
Posting: 122
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 14:13


em lebih kurangla dengan myself..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For minnieProfil   Hantar PM kepada minnie   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 18:42


ana lahir bulan Mac...
minat seni heh! :p
agak emosional...
agak manja huhu :P

heh! :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 22:17


walaupun tak 100%...
tapi kebanyakan boleh dikatakan betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-03-07 23:40


hehe...13 hari bulan..

tepat saja...lalalala..heheheeh

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 00:50


ana bulan 3...ada tengok dalam list tu...memang semua nya betul mengenai diri ana heh! :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 12-03-07 04:22


kita sebenarnya cemerlang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

Afa
Warga Rasmi
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30529
Posting: 11
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 06-08-07 01:32


Salam...ehmmmm....yang saya punya sah betul :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfaProfil   Hantar PM kepada Afa   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-07 02:25


betul juga.....eh tak betul.............tak betul ...betul & tak betul...yang pertama betul yang kedua conform tak betul....:D ............hb?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-07 07:39


Assalamualaikum

hmm...ada juga terkena sikit-sikit... :-P
[ Telah diedit oleh: syira_qistina pada 06-08-07 07:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

cahaya_airterjun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30322
Posting: 41
Dari: Bumi Allah..

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 09:24


macam kena saja..
kebotalan agaknya kan..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_airterjunProfil   Hantar PM kepada cahaya_airterjun   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 06-08-07 12:03


**2hb. Berbeza dengan mereka yang dilahirkan pada 1hb, kamu yang dilahirkan pada tanggal 2hb cukup tegas orangnya dan keputusan kamu sukar digugat termasuklah soal cinta. Sekali kamu mengatakan tidak, tiada siapa yang mampu mengubahnya** :-D :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 12:16


hmm,saya 14 hb.betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zakia_natasya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.07.2007
Ahli No: 30446
Posting: 50
Dari: Balakong

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 12:26


erm... xterkena langsung dengan ana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zakia_natasyaProfil   Hantar PM kepada zakia_natasya   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-07 22:17


salam...
hehehe..macam betul saja... :-p

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 08-08-07 23:24


assalamualaikum...
eh..eh..macam betul saja..hehehe..kebetulan agaknya wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-08-07 11:07


15hb....alamak em....betul ke......ada lah sikit-sikit.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-08-07 12:01


20hb. Kamu ini terlalu banyak permintaan. Ada saja yang kamu
inginkan. Sebab itulah sering timbul pergaduhan dengan si dia bila kamu asyik minta itu dan ini. Kamu sepatutnya tengok dulu kemampuan si dia


tak kena dengan saya ni...terbalik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-08-07 21:21


hehehehe.......betul ar. memang saya susah nak lafazkan sayang......

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-08-07 02:29


hehehehe...
rasa macam betul saja...
saya memang tak tahan tekanan...
huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-07 10:49


xbtulla........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

ndb
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27051
Posting: 61
Dari: KUALA TERENGGANU

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-08-07 10:55


wah dah terkena pada batang hidung

Bookmark and Share

    


  Member Information For ndbProfil   Hantar PM kepada ndb   Pergi ke ndb's Website   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-08-07 12:18


hehehehehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-08-07 17:35


saya lhir pada 14 hb.hmm,mungkin sebab 2 lah saya selalu khlngn orang-orang yang saya sayang :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-08-07 18:14


biar betul tak percayalah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-07 21:05


salam
9hb. Nampaknya kamu ni seorang yang amat menjaga personaliti dan keterampilan diri di mata orang ramai. "Maintain vouge" memanjang! Dalam soal cinta, sudah tentu kamu ingin yang 'setaraf' juga.
ada juga betulnya tapi saya bukan jenis yang maintain vougue.dah pakai apapun org cakap cantik(maaf puji diri) tentang cinta pulak selalu dapat setaraf,nak buat bagaimana

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 16-08-07 21:33


Assalamualaikum...kebetulan memang betul apa yang dikatakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 16-08-07 21:44


wahh macam tak percaya saja....
8hb. Kamu seorang yang romantis. Wah! beruntungnya siapa yang menjadi pasangan kamu nanti. Namun kamu mementingkan cinta sejati bukannya nafsu semata-mata saja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

arieyana
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30831
Posting: 5
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-08-07 13:46


jangan terlalau taksub nanti buruk padahnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For arieyanaProfil   Hantar PM kepada arieyana   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 22:05


hmm,entahlah.saya ni belajar pun lintang pukang saja :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

arieyana
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30831
Posting: 5
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-09-07 09:21


apapun kita jangan terlalu taksub sudah........

Bookmark and Share

    


  Member Information For arieyanaProfil   Hantar PM kepada arieyana   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Rahsia diri pada hari dilahirkan

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.250868 saat. Lajunya....