Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak semua yang kita mahu boleh didapat. Jika Allah tidak memberi sekarang, ia akan ditunda atau diganti yang lebih baik.
-- Dari Drama Kiamat Sudah Dekat

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 22 jam, 46 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 4 hari yang lalu
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
syahidatul: 7 hari yang lalu
raudhahasanah: 8 hari yang lalu
drzul-f: 13 hari yang lalu
hafiz_along_83: 14 hari yang lalu
halawatuliman: 30 hari yang lalu
nabilah: 30 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: apache vs iis


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» apache vs iis

Please Mendaftar To Post


Oleh apache vs iis

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 01:32


..

ana terbiasa dengan iis sebagai web server localhost. boleh tak sahabat2 bagi perbezaan apache dengan iis. sebabnya ana rasa cam sama jer, atau apache ni ada kelebihan lain.directory root jer yang beza. kebiasaanya php guna apache tapi ana guna iis jer....fening2.......ada sapa2 leh bantu?pengetahuan umum tu...

wassalam.terima kasih.

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

gigibiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13631
Posting: 47
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 17-03-05 01:47




mengikut pengetahuan saya, kedua-dua iis dan apache berfungsi sebagai pelayan web (web server)

antara bezanya

iis
---
boleh run atas Windows OS je
boleh guna ASP script
come with Windows 2000/XP Pro

apache
--------
boleh run kat banyak operating system
open source
lebih secure
lagi banyak advanced features
nak dload senang je di apache.org

tugas web server ialah mempamerkan html page. manakala PHP/ASP pula ialah program untuk memproses sebarang logic/operation dan menghasilkan html utk webserver display. PHP/ASP still depend on web server utk running.

semoga dpt membantu


-----------------
ADSTEC HOSTING | MONEY ONLINE | PROPERTY ONLINE

Bookmark and Share

    


  Member Information For gigibiruProfil   Hantar PM kepada gigibiru   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 16:25


<-- Senyum bangga kerana warga Ukhwah.com ramai yang hebat-hebat dalam bidang IT.

Server, program, skrip, security... masing-masing hebat belaka.

Nak tergelak gak dengan satu komuniti yang menyangka sebagai portal -- sibuk bercakap pasal server idaman la, server sendiri la tapi sedihnya tak tahu nak bezakan antara server co-lo, share hosting, dedi...

Apatah lagi kalau sebut Apache, IIS... Agaknya bila sebut Apache disangka Red Indian yang mempunyai server idaman... heheeh...

TAK TAHU BELAJAR, DAH TAHU MENGAJAR

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

gimmiescript
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3198
Posting: 205
Dari: Hokkaido

japan  


posticon Posting pada: 13-05-05 23:14


Nak tambah skit ... perbezaan paling ketara ialah antara iis ngan apache ialah, apache is free to using manakala iis, dia punya license kena bayar .. mahal woooo

satu lagi, IIS support kedua2 asp dan php manakala webserver apache tak leh support asp

-----------------
:: hankitae ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For gimmiescriptProfil   Hantar PM kepada gimmiescript   Pergi ke gimmiescript's Website   Quote dan BalasQuote

al_mnar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 688
Posting: 82
Dari: kg pasir puteh, PASIR GUDANG

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-05-05 22:06


sesungguhnya ana bukan seorang programer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_mnarProfil   Hantar PM kepada al_mnar   Pergi ke al_mnar's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 15:56


thanks gimmiescript sebab bagitahu pasal bayaran tu...tu laa maksud bagi soalan ana kat atas tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 18:10


saya pun baru belajar pasal nak install dan configure iis,apache,jakarta tomcat,apache tomcat connector dll....menarik juga. :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-03-06 20:32


thank you 4 di info

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103381 saat. Lajunya....