Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-12-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang-orang yang suka memuji dan mengampu bukan kawan sejati, kerana merosakkan hati kawannya.
-- -- Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Bubnowie
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43071

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
Gorodkovie: 2 jam, 1 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 4 hari yang lalu
muslimiman: 6 hari yang lalu
SaLaFiaN: 8 hari yang lalu
Bubnowie: 11 hari yang lalu
tereturubuzu: 14 hari yang lalu
khalifah: 19 hari yang lalu
RedPetunia: 19 hari yang lalu
kaze: 22 hari yang lalu
Daeng_Jati: 25 hari yang lalu
sahabat_amin: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: novel2 cinta:apa kesannya terhadap remaja?


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» novel2 cinta:apa kesannya terhadap remaja?

Please Mendaftar To Post


Oleh novel2 cinta:apa kesannya terhadap remaja?

wany_shera
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13926
Posting: 23
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 16-03-05 16:29



ana nak tau di sini...
kini remaja2 malaysia dilanda demam novel2 ...tak kiralah dari publisher yang terkenal atau dari company kecil2
yang berunsur cinta...termasuk juga yang berbaur seks...
adkah ini perkembangan yang baik?...


Bookmark and Share

  


  Member Information For wany_sheraProfil   Hantar PM kepada wany_shera   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 17:46


hmm..lamer tak psoting mesej...pasal novewl nie..sayer ader bacer gak...but..ader yg punyer unsur2 sex...so..sayer cadangkan baik pilih karya dari alaf 21..karya dier berkualiti dan ditapis dan x der dialog yg ket3rlaluan..whut eva..mmg biaser mender nih leh tarik remaja..so...cam gak internet.but...it`s up to their self..!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 18:34





entahla...ana tak reti nak komen..tapi mcm tulah...pastu mcm kawan ana..nangis sorang2...kerana novel..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 18:44





Ana sokong pendapat Sazuwi, ana ni suka membaca , betul aLaf 21 punya novel ada kualiti , maksud ana dia tak terlalu jiwang sangat... realiti, tambah pulak novel Islam dia ,agak bagus untuk di baca..

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 20:50


Novel2 cinta, ada sampai yg terikut2 dgn watak dalam novel tersebut.
sebenarnya, tak salah membaca novel cinta, malah byk novel cinta yg mengadaptasikan cinta kepada Allah, cinta sesama makhluk tetapi dibatasi syariat.
secara tidak langsung pembaca akan terkesan dan mendapat sesuatu input yg berguna.
contohnya Cinta Madinah, Duri Sarajevo, Rona Bhosporus, Sesegar Nailofar etc.
sekarang ni mmg byk lambakan penulis novel, tapi pilihlah novel yg mampu memberikan kita bahan ilmiah bukan hanya sekadar bahan cernaan emosi (airmata).

wallahua'lam

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 23:13


saya setuju dengan pendapat ismi safiza...sekarang memang terdapat lambakan novel dipasaran..so kita sebagai pembaca perlu tahu ape yang berguna dan sebaliknya...membaca merupakan satu tabiat yang bagus, tapi kalau salah caranye ia tetap x bagus....so pilihan ditangan kita samada kita nak yang positif atau yang negative..it's up tu us....

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-04-05 16:38



ana rasa novel2 banyak melalaikan. dulu , ana baca kawan nyer... tapi, mmg amat melalaikan. ana tangoklah skrg, golongan remaja paling banyak beli. mereka senag terpengaruh.dgn watak2 dalam novel. elok, tak payah beli lah!

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 09:13


BACALAH NOVEL RAMLI AWANG MURSHID..BYK ILMU YG DIPEROLEHI..

::mengumpul dr PEI PAN-RAHSIA PERINDU..

menunggu edisi seterusnya:BAGAIKAN PUTERI

Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 10-05-05 10:44


,
Ehmm...memang tak dinafikan novel cinta mesti ada dalam setiap kedai buku.Masuk je kedai buku ada lee insan-insan sedang menatap sesuatu sambil berdiri.Novel cinta tu boleh di baca untuk isi masa lapang dari melepak tak tentu pasal.Tapi,janganlah rasanya menyerapkan jalan cerita novel tu ke alam realiti kita.Ada novel berkisahkan dua pasangan sedang bercinta,tiba-tiba si jejaka mintak putus..atau si gadis sanggup bunuh diri sebab tak dapat mendampingi si jejaka.Apahalnya kita nak serap jalan cerita tu dalam hidup kita.Tu le ada yang sampai nangis-nangis depan novel.Kalau nangis atas sejadah tak pe la jugak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 11:02


ha'ah..btol kata kak mar...
novel ramlee awang murshid best..
jalan citer yang kita tak sangka-sangka..
ilmu pon dapat...

setakat novel berunsur lucah tu, baik tok sah baca... serupe baca majalah lucah or tonton video lucah..
gelap ati ada ar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

Qistinamawar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15826
Posting: 51
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 11:34




saya pn suke juga baca novel.......kadang2 baca menyentuh perasaan dan saya suka novel alaf 21 tp ingat jgn sampai lalai dan leka........

Bookmark and Share

  


  Member Information For QistinamawarProfil   Hantar PM kepada Qistinamawar   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 15:38



betul tu novel alaf 21 mengandungi banyak perkara yang boleh dijadikan tauladan....
saya pun suka baca novel alaf 21...


Bookmark and Share

  


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-05-05 16:07


wbt

baca novel hanya sekadar nak release tension..tapi ada part2 yang boleh diambil pengajaran..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

YaaQuut
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16256
Posting: 35
Dari: ~~where ever~~ available

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 02:22


Quote:

On 2005-05-12 16:07, azzahrah wrote:
wbt

baca novel hanya sekadar nak release tension..tapi ada part2 yang boleh diambil pengajaran..



btul tu... de yg bleh djadikn pengajaran...

Bookmark and Share

  


  Member Information For YaaQuutProfil   Hantar PM kepada YaaQuut   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-05-05 04:42


biler ade jer novel pape yg best² dpn mate ni..
mmg saya akan bace..tp jgn lah pngaruh sgt.. sekadar bace ..tak lebih dr tu,,
bace..bace jgk..
pelajaran ttp pelajaran..
solat jgn abaikan


saLam ukhwah dr amBo

Bookmark and Share

  


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 13:48


ana pun suka bace novel2 dari alaf 21.
bagus jugak,sebak certain novels dari alaf 21 ni diselitkan dengan ruangan ilmu di bahagian belakang buku.
contohnya novel sepi tanpa cinta.penulis memberi penerangan mengenai kes gantung tak bertali:dari segi sosial dan dari perspektif islam.
ana pun setuju yang novel karya ramli awang murshid memang best!

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

nur_na
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11456
Posting: 45
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 30-06-05 00:41


hmm, saya pun suka baca novel...biasanya alaf21 saja...saya suka baca novel ni sebab minat saya adalah membaca tapi antara novel ngan buku pelajaran, saya akan utamakan buku pelajaran...baca novel sekadar mengisi masa terluang..novel ni ada baik buruknya...bagi saya, novel memberi saya ilmu tentang kehidupan orang lain di samping memperkayakan bahasa...baca lah...! tapi memang tak di nafikan ada juga novel cinta keterlaluan..bijaklah mencari bahan bacaan...biarlah apa yang kita baca itu membawa manfaat dan jika tidak jauhi lah ia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_naProfil   Hantar PM kepada nur_na   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 00:52


ermm...ada lagi yang lagi best...ramlee awang murshid tu memang best r...

pasal novel berbaur lucah tu memang saya tak setuju sangat sebab saya pernah terbaca masa form 2 sampailah saya pernah memandang serong terus terhadap dunia penulisan tanah air dan sastera...tapi semasa saya berada di tingkatan 5 saya sering terdengar perbualan rakan2 mengenai satu novel yang agak memningkan...pada masa itu bagi saya memang novel tu tak patut dibaca...

sehinggalah pada suatu hari saya terjumpa dengan novel yang diperkatakan itu...saya cuba membuka helaian demi helaian...akhirnya saya tertarik kembali untuk mengenali dunia sastera...novel tersebut adalah 1515 karya Faisal Tehrani...

sampai sekarang saya cuba mendalami dunia sastera...akhir kata belilah novel2 baru yang telah memenangi hadiah sastera utusan...best untuk dibaca...

www.nuraninafa.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 04:34


Dulu ana suka juga baca novel cinta ini...ala,,masa remaja dulu .
Tapi sekarang tidak lagi.

Saya rasa novel cinta ini tak beri impak yang baik.Novel pertama yang saya rasa bagus ialah sesegar nailofar,seja ktu saya terus stop baca novel cinta.

sekarang ini baca novel yang berunsur islamik saja :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 30-06-05 05:03


Suatu ketika dulu, ana sangat suka membaca, tanpa mengira apa buku sahaja.
Ada sekali, ana boring sangat, dan membaca sebuah novel cinta yang sangat tebal yang ana jumpa di rumah ana. Antara yang tersohor dan best-seller!
Ingin tahu kesudahannya?
Sampai sekarang ana tidak dapat melupakan 'peristiwa' itu.
Gaya bahasa yang tidak boleh dibanggakan langsung, meleret-leret dan berbelit-belit. Tiada story line yang jelas. Imaginasi yang melalut-lalut.Hukum-hakam diletak ke tepi. Adat timur dilupakan.

Dan, agak pelik apabila cerita yang boleh diringkaskan sehingga satu muka surat dapat dipanjangkan, dilebarkan, sehingga beratus-ratus muka surat. Merasa diri tertipu dengan membaca buku sedemikian rupa.
Sehingga kini ana belum tahu Kenapa ramai yang sanggup membeli tulisan seperti itu.

pergi/s: Tidak dinafikan masih ada tulisan yang bermutu di Malaysia, tapi inilah pengalaman ana membaca sebuah novel cinta.Pengalaman seram yang menyayat hati.

Juga tidak bermakna ana membenci sastera dan novel. Sangat suka novel IMAM karya Abdullah Hussain...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-06-05 15:19


ada apa dengan novel????????

*seronok
*kuat berangan
*leka
*wujud lelaki idaman

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 12:51


Assalamu'alaikum...
IMan setuju dengan apa yang dikatakan oleh puteriayahanda...
lepas saja baca novel tu? berangan...
mengharapkan percintaan itu seperti yang ditulis dalam novel...

Bookmark and Share

  


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 05-07-05 13:25


assalamualaikum....
erm...saya minat juga baca novel ni...
novel yang paling best saya pernah baca KOMBAT1511H
karangan FAIZAL TEHRANI.....

try lah baca...best sangat...pasal perang antara umat islam dengan amerika....
bagus untuk keperibadian remaja islam..tapi berat sikit lah novel ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 15:07


Pada 05-07-05 13:25 , farabi posting:

!!! QUOTE !!!

novel yang paling best saya pernah baca KOMBAT1511H
karangan FAIZAL TEHRANI.....

try lah baca...best sangat...pasal perang antara umat islam dengan amerika....
bagus untuk keperibadian remaja islam..tapi berat sikit lah novel ni...

yang berat macam ni lah remaja sekarang tak berkenan nak baca, tapi kalau remeh temeh tu?,sanggup pula bazir waktu... :oops:



Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-07-05 13:04


baru saja belajar..................baca novel sampai dia rasa dia ada dalam novel tu?.... berangan ! sampai kerja tak siap.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 27-08-05 15:20


assalamualaikum wbt...

tak tau apa yang best sangat novel2 jiwang ni...tak pernah baca....

Bookmark and Share

  


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 27-08-05 16:06


apa kesan novel cinta terhadap remaja?
teenagers will have a distorted views of relationships, expectation and of man/woman. and believe me, nothing is as easy and wonderful as portrayed by these novels. reality is very much different!

Bookmark and Share

  


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 27-08-05 16:40


ana paling minat baca novel terbitan alaf 21...memang best dan ada info dan pengajaran yang boleh diambil.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 01:33


assalamualaikum wbt..

saya pun penggemar novel, semua boleh. novel berunsur sastera ke, perang2 ke, cinta ke, tapi yang saya suka novel Lakaran Sahrawi...best...saya suka juga 1515 dari faisal tehrani...dan kalau novel cinta pula..yang tak melampau lah...

best bc novel ni...kita boleh belajar menjadi yang lebih baik sebab biasanya watak heroin mesti baik dan kita pula bila baca mesti berangan jadi heroin(yang muslimat lah...hehe.. yang muslimin saya taktau mereka berangan jadi apa). sekurang2nya kita tau dalam dunia ni macam-macam karenah ada...sebab yang tulis novel mungkin dari pengalaman sendiri atau rekaan...

yang penting membaca ni best.... :lol: :-D ;-) :-) :roll: 8-)


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

  


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 11:42


novel cinta sekarang ni banyak yang bagi saya dapat dikategorikan sbgai novel sampah dan berbentuk picisan semata-mata...unsur khayalan yang melampau..melekakan pembaca....satu reformasi perlu dilakukan.....novel cinta yang berkualiti dan menepati ciri sastera islam perlu dibanyakkan ....kita guna sastera untuk menyebarkan islam...kalau novel cinta,cinta yang bertepatan dengan syariat islam,,,jangan termakan dengan propaganda musuh islam(agen secara tak langsung) yang m'ambil kesempatn menerbitkan novel cinta sampah ...kita bakulsampahkan sahaja...HAMKA berdakwah melalu novel cinta...mungkin ramai yang dah baca novel..... di bawah lindungan kaabah,dan tenggelamnya kapal van ada wijk...novel cinta yang cakap romantis...bukan novel cinta sampah...ok

Bookmark and Share

  


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

amjarni
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2005
Ahli No: 20383
Posting: 9
Dari: Sarawak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 23:16


Novel melayu pertama yang saya beli ialah 1511 H. Oleh kerana minat tulisan Faisal Tehrani saya pun beli novel "cinta" pertama saya iaitu Cinta di hari-hari rusuhan (lengkap dengan gambar seorang lelaki berdakapan dengan seorang wanita kat cover). Oleh kerana saya tidak pernah baca novel2 cinta sebelum ni, tak boleh lah saya nak beri komen. Tapi jika semua novel2 cinta macam Cinta di hari2 rusuhan (dalam novel ni, it means literally), we should not worry... Jika tak faham apa yang saya maksudkan, bacalah buku ni ye...

Bookmark and Share

  


  Member Information For amjarniProfil   Hantar PM kepada amjarni   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 13:54


salam 'alaik..

minat jugak tulisan FAISAL TEHRANI..novel brjudul advencer si peniupney... memang best sesangat..menceritakan tentang pengembaraan seorang imam muda ke negeri jin yang mengamalkan ajaran hedonisime iaitu hanya ingin berseronok dengan hiburan,minuman keras dan wanita..diberi nama NEGERI FANTASIA..

banyak maksud tersiratnya..bila baca ini,betul2 mirip kehidupan manusia sekarang..

kajian penulis ini..amat mendalam!so..interesting..

berbalik kepada topik ini..novel2 cinta..
hermm..pada ana,memang ada kesannya..
kekadang,penulis menggambarkan sesuatu yang realiti..bercinta bukan atas syariat islam..maksud ana, remaja bebas bergaul, ikut suka.. tak ada halangan tertentu dalam perhubungan lelaki dan wanita..

bagi yang mendalam pengetahuan agamanya,kalau sekadar untuk hiburan,mengisi masa senggang.. dan tidak terpengaruh,pada ana.. ia tak mendatangkan masalah..

masalahnya, pada yang kurang pengetahuan agama..
mungkin akan terikut2 dengan gaya,cara,budaya yang negatif dan sebagainya..tambah pulak,remaja ini suka mencuba 'sesuatu'yang 'baru'..

kalau dah baca novel..tentunya ada yang berkhayal..
hermm.. bahaya tuee..

hanya pandangan..

wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 15:36


Assalamualaikum..

saya memang minat sangat membaca. saya baca semua genre buku. Saya pernah baca karya Faisal tehrani, ramlee awang mursyid, hamka, dari Hm Tuah Iskandar dan lain2. memang mereka semua mengahsilkan karya yang bermutu. namun, saya rasa tak layak jika kita menggelarkan sesuatu novel atau produk sebagai hasil picisan.

Untuk menghasilkan satu novel bukannya senang. kurang2nya kita berilah penghargaan kepada penulis kerana sanggup menulis. paling tidak, pasti ada sesuatu yang berguna dalam hasil karyanya itu.

saya pernah baca satu novel. kiranya mula2 agak teruk bila melibatkan sesuatu yang tak sepatutnya diterangkan. mula2 saya rasa benci pada novel tu (not to mention its title). tapi bila sampai di babak akhir, hujah2 Islamiah yang diberi amat mengagumkan saya. memanglah depan2 tu tak elok tapi bah. belakang tu membuat saya kagum pada penulis. saya rasa penulis itu lebih baik daripada sesetengah novelis (termasuklah novelis alaf 21) sebb ada sesetengah penulis yang memang jalan ceritanya memang smooth tapi sedikit menyentuh soal agam. Walhal penulis itu seorang yang beragama.

Kenapa?bersebab, it does not make sense bila heroin tu pakai tudung, sembahyang tapi berpegang tangan dan berpelukan dengan heroin. dan heroin tu diangkat sebagai perempuan yang baik. sebaliknya, cerita yang saya mention kat atas w/pun hero ada buat *** dengan heroin, adalah sense sebb ke2-2nya tu tak kuat agama. cuma, ada satu watak tambahan yang kuat agama. tak tinggal sembahyang dan bertudung yang selalu nasihatkan hero.

Aperpun, ini semua terletak pada kita semua. orang yang tak pernah membacanya tak layak memberi komen ketidakwajarannya. Sama macam orang yang tak pernah makan durian tak layak kata durian tu tak sedap. hanya orang yang pernah membacanya dan tidak terpengaruh dengannya sahaja layak.

Wallahualam. assalamualaikum w.b.t

Bookmark and Share

  


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 15:49


Pada 21-11-05 15:36 , tengku_anis posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

saya memang minat sangat membaca. saya baca semua genre buku. Saya pernah baca karya Faisal tehrani, ramlee awang mursyid, hamka, dari Hm Tuah Iskandar dan lain2. memang mereka semua mengahsilkan karya yang bermutu. namun, saya rasa tak layak jika kita menggelarkan sesuatu novel atau produk sebagai hasil picisan.

Untuk menghasilkan satu novel bukannya senang. kurang2nya kita berilah penghargaan kepada penulis kerana sanggup menulis. paling tidak, pasti ada sesuatu yang berguna dalam hasil karyanya itu.

saya pernah baca satu novel. kiranya mula2 agak teruk bila melibatkan sesuatu yang tak sepatutnya diterangkan. mula2 saya rasa benci pada novel tu (not to mention its title). tapi bila sampai di babak akhir, hujah2 Islamiah yang diberi amat mengagumkan saya. memanglah depan2 tu tak elok tapi bah. belakang tu membuat saya kagum pada penulis. saya rasa penulis itu lebih baik daripada sesetengah novelis (termasuklah novelis alaf 21) sebb ada sesetengah penulis yang memang jalan ceritanya memang smooth tapi sedikit menyentuh soal agam. Walhal penulis itu seorang yang beragama.

Kenapa?bersebab, it does not make sense bila heroin tu pakai tudung, sembahyang tapi berpegang tangan dan berpelukan dengan heroin. dan heroin tu diangkat sebagai perempuan yang baik. sebaliknya, cerita yang saya mention kat atas w/pun hero ada buat *** dengan heroin, adalah sense sebb ke2-2nya tu tak kuat agama. cuma, ada satu watak tambahan yang kuat agama. tak tinggal sembahyang dan bertudung yang selalu nasihatkan hero.

Aperpun, ini semua terletak pada kita semua. orang yang tak pernah membacanya tak layak memberi komen ketidakwajarannya. Sama macam orang yang tak pernah makan durian tak layak kata durian tu tak sedap. hanya orang yang pernah membacanya dan tidak terpengaruh dengannya sahaja layak.

Wallahualam. assalamualaikum w.b.t



dulu masa sekolah pernah la.. tapi novel cinta tak pernah....sekarang pulak, saya tiada masa untuk membaca novel.....kerana membaca novel memerlukan masa...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-05 22:32


banyak kesan.....
Selalunya remaja memang suka baca novel cinter ni,kan?

terleka, terlagha, terlalai....tak elok tu...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 15:08


emm...tengok pada penulis nya la...biasanya alaf 21 memang bagus dan trpelihra
kata-kata dia...best juga.biasenyenye karya norhayati ibrahim,aina emir,aisya sofia...emm..banyak lagi la...bukan sebenarnya nvel cinta yang bagi kesn,tak smestinyer..
Kalau s'srg tu pndi pkir baik dengan buruk,dia tak kan buat yang bruk...

Bookmark and Share

  


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 07-12-05 15:21


assalamualaikum..
hmm...bagi saya baca novel ni sekadar untuk memenuhkan masa lapang...lepas itu boleh jadik minat...
seronok dengan jalan cerita yang kadang-kadang boleh mempengaruhi emosi kita sebagai pembaca...lagi, boleh menambahkan pengetahuan...
saya paling suka novel karya Ramlee Awang MUrsyid..cerita dia memang best lah..siapa yang tak pernah baca novel dia,try la...jamin best..!!hehehe..... :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 15:30


emm... memang minat baca novel... tapi tengok juga jalan cerita mcmana....kena bijak memilih...lagipun setiap jalan cerita ada pengajaran..... :-) novel keluaran alaf 21 memang bagus. yang penting kita tidak terleka dan pandai nak membahagikan masa membacanya...:-) :-) :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 17:05


assalamualaikum...
bagi ina..maybe terserah pada penerimaan seseorang..apapn kadang-kadang juga membaca novel sebegitu sebenarnya lebih memberi pengetahuan..tapi yang selalu kita dengar dan ketahui semua tu mempengaruhi kehidupan remaja kini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 17:07


memberi pengaruh pada perkara2 yang tak elok memang tak sesuai..

Bookmark and Share

  


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 17:13


tetapi ada novel cinta² yang plotnya berlain dari yang lain.

contohnya

Rindu Yang Pergi - Fazzie Hanna
Pesona Rindu - Sharifah Abu Saleem
Advencer si Peniup ini - Faisal Tehrani
Hatimu untuk siapa - HM Tuah
Jalan Seribu Liku - (lupa penulisnya)
Korban Kasih - Fatimah Busu
Salina - A Samad Said

sekurang-kurangnya terdapat falsafah cinta yang bukan seperti mana kisah² cinta biasa yang terdapat plot novel cinta yang ringan (yang banyak di pasaran)

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-03-06 01:26


baca novel ok..tapi lagi baik baca buku2 agama..tafsir Quran...takpun bahan ilmiah yang lain...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-03-06 01:27


adakah novel membuatkan anda jadi kuat berangan???

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

nurul83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8350
Posting: 122
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 02:35


Pada 02-03-06 01:27 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

adakah novel membuatkan anda jadi kuat berangan???



Assalamualaikum...

erk....ada ke macam tu? baca novel boleh buat orang berangan ke?
Sebenarnya tu terpulang pada individu.....macam saya, baca novel memang merupakn satu hobi, just untuk mengisi masa lapang, tapi kalau sampai nak berangan tu tak ada laa....memang la tak dinafikan ada sesetengah novel tu terdapat unsur-unsur yang negatif, tapi apa yang baik dalam novel tu kita jadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan. Banyak jugak novel-novel yang berunsurkn islamik yang terdapat dipasaran....contohnya novel 'hatiku milikmu' dan 'maafkanlah aku' karya Zaharah Muhammad. jalan ceritanya memang menginsafkn. So, terpulanglah pada diri masing-masing untuk menilai.

Sekadar pendapat untuk dikongsi bersama...

Wasalam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul83Profil   Hantar PM kepada nurul83   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 02-03-06 03:44


AssaLamu'aLaikum .. Wawa berpendapat yang perkembangan novel kat Malaysia ni memang memberangsangkan. Tak kiralah Novel melay atau BI. Wawa suka novel keluaran Alaf 21, memang penulisannya berkualiti, selalu ada mesej, motivasi dan info yang berguna untuk dipraktikkan.. Membaca novel cinta ni tak semestinya tak bagus sebab kalau kita pandai selaraskan apa yang kita baca dengan syariat, tak jadi masalah..

P/S : abang Zulman, nak pinjam Novel boleh ..?? :-p

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 09:41


just untuk mengisi masa lapang...kalau watak jadi cikgu, teru pun teringin nak jadi cikgu juga...kalau watak jadi doktor, teru pun macam nak jadi doktor juga...hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

sharkuitm
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2006
Ahli No: 22667
Posting: 109
Dari: UITM SHAH ALAM

brazil   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 10:19


tak minat bcer novel

Bookmark and Share

  


  Member Information For sharkuitmProfil   Hantar PM kepada sharkuitm   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 02-03-06 11:44


memang pun...hanan langsung tak minat baca novel...lebih2 lagi novel cinta...sebab banyak tipu la cerita2 yang disampaikan....bila baca novel, secara tak langsung minda     kita akan    dikuasai oleh daya imaginasi....kalau imaginasi yang sihat tak apa la, tapi kalau yang sebaliknya....bukankah lebih banyak merosakkan....kalau novel yang berunsurkan motivasi tu tak apa la...boleh merangsang minda dan jiwa....diselitkan dengan kata-kata hikmah yang mampu menajamkan fikiran...

Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

sha_ieda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23071
Posting: 30
Dari: UiTM malacca

Pahang  


posticon Posting pada: 28-03-06 16:28


assalamualaikum.....
ana pun minat baca novel.... alaf 21 memang pilihan ana..
tak semua novel xelok .... ada jugak pengajaran di akhir dan didalam cerita.... bagi yang mudah leka...itu silap diri sendiri bukan sesiapa atau novel 2 sendiri...
ini hanya pendapat ana.... ok peminat2 novel....
wassalam...ukhwah fillah abdan abadaaa.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sha_iedaProfil   Hantar PM kepada sha_ieda   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-04-06 18:27


Pada 16-03-05 17:46 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..lama tak psoting mesej...pasal novewl ini..saya ada baca juga...but..ada yang punya unsur2 sex...so..saya cadangkan baik pilih karya dari alaf 21..karya dia berkualiti dan ditapis dan tak ada dialog yang ket3rlaluan..whut eva..memang biasa mender ini boleh tarik remaja..so...macam juga internet.but...it`s up to their self..!!



amboi...ni nak komen ke..nak pr omote alaf2221 ini.. :-di


-----------------
2 love some1 is NOTHING...2b love by some1 is SOMETHING...2b love by some1 u love is EXCITING...but 2b loved by ALLAH is EVERYTHING


Bookmark and Share

  


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-06 18:30


Pada 02-03-06 11:44 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

memang pun...hanan langsung tak minat baca novel...lebih2 lagi novel cinta...sebab banyak tipu la cerita2 yang disampaikan....bila baca novel, secara tak langsung minda     kita akan    dikuasai oleh daya imaginasi....kalau imaginasi yang sihat tak apa la, tapi kalau yang sebaliknya....bukankah lebih banyak merosakkan....kalau novel yang berunsurkan motivasi tu tak apa la...boleh merangsang minda dan jiwa....diselitkan dengan kata-kata hikmah yang mampu menajamkan fikiran...


yup..bukan hanya novel banyak yang karut..tapi drama2, filem pun karut jugak..(cerita kartun jepun pun banyak karut..tapi ramai yang minat)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 16-04-06 20:27


BACALAH NOVEL RAMLI AWANG MURSHID..banyak ILMU yang DIPEROLEHI..

::mengumpul dr PEI PAN-HATIKU DI HARUJUKU...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 21:32


Pada 28-03-06 16:28 , sha_ieda posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.....
ana pun minat baca novel.... alaf 21 memang pilihan ana..
tak semua novel xelok .... ada jugak pengajaran di akhir dan didalam cerita.... bagi yang mudah leka...itu silap diri sendiri bukan sesiapa atau novel 2 sendiri...
ini hanya pendapat ana.... ok peminat2 novel....
wassalam...ukhwah fillah abdan abadaaa.....


betul-betul...
ana setuju..

p/s:sokong alaf 21!!


-----------------
..~ukhwah~..ibarat sebuah rumah,tak perlu cantik,tak perlu mewah,yang penting kita bahagia di dalamnya..friends 4eva..


Bookmark and Share

  


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:37


Pada 16-03-05 18:34 , sharifahnatasha posting:

!!! QUOTE !!!




Hahaha, sadisnya. Terlalu lembut hati. Baikla nangis sebab quran ke lagi baik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:39


kesannya..huhu...duit habis..

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nurul_imah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2008
Ahli No: 35281
Posting: 7
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:12


salam...
bagi saya,novel ni sekadar memenuhkan masa lapang sahaja.kadang-kadang 2 untuk menghilangkan rasa bosan saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_imahProfil   Hantar PM kepada nurul_imah   Quote dan BalasQuote

bulan_moon
Warga Rasmi
Menyertai: 11.10.2008
Ahli No: 35348
Posting: 5
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 14-10-08 13:33


salam..
saya suka baca novel...ada juga novel yang bagus dan ada yang tak berapa bagus. jadi..pandai2 lah pilih mana satu novel yang boleh bagi input kat diri kita...wallahua'alam :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For bulan_moonProfil   Hantar PM kepada bulan_moon   Quote dan BalasQuote

bulan_moon
Warga Rasmi
Menyertai: 11.10.2008
Ahli No: 35348
Posting: 5
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 14-10-08 13:35


Pada 16-03-05 18:34 , sharifahnatasha posting:

!!! QUOTE !!!




pernah juga jadi begitu..nangis..uhu..fikir-fikir balik macam entah apa-apa pulak nak nangis..membazir saja :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For bulan_moonProfil   Hantar PM kepada bulan_moon   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-08 13:40


Wawa sanggup putus cinta dengan seseorang sbbkn pengaruh positive novel tu .. rasa macam tak sampi hati nak sayang org yang bukan milik kita .. :-) ALHAMDULILLAH.. walaupun ianya pahit tapi sebenarnya 1 ptunjuk ..

"D dalam Islam kita tidak kenal pacar, kita hanya tahu berta'aruf" ... Hehehhehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 15-10-08 12:36


salam....

ana tak minat sangat novel2 cinta ini... sebab seolah-olah minda kita tertumpu pada alam khayalan saja...

baca komik lagi best... komik 'death note' ke kan... hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-10-08 10:47


emmm ada novel boleh di jadikan pengajaran ada yang tak boleh....so atas diri masing-masing menilainya hehehehehhehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-09 18:03


BACALAH NOVEL RAMLI AWANG MURSHID..banyak ILMU yang DIPEROLEHI..

::mengumpul dr PEI PAN-9 NYAWA::


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-09 19:58


Pada 12-12-09 18:03 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

BACALAH NOVEL RAMLI AWANG MURSHID..banyak ILMU yang DIPEROLEHI..

::mengumpul dr PEI PAN-9 NYAWA::




betul-betul..saya sokong sangat-sangat.suka sangat dengan novel2 RAM,sangat berinformatif dan bukan sekadar novel biasa saja macam kat pasaran yang banyak novel cinta sia-sia.kak rumaishaa,9 nyawa da keluar ke?


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-09 20:00


Pada 15-10-08 12:36 , panglima_azam posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

ana tak minat sangat novel2 cinta ini... sebab seolah-olah minda kita tertumpu pada alam khayalan saja...

baca komik lagi best... komik 'death note' ke kan... hehe...



komik pun ok...layan juga komik/anime jepun ni.sekarang tengah layan movie deathnote.same saja macam komiknye.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-09 20:13


hhmmmm...saya pernah menulis sesuatu yang ada perkaitan dengan isu ini suatu ketika dulu. Saya copy paste ianya di sini untuk direnungkan bersama ..

LAMBAKAN 'KISAH CINTA'.. :bunga: :bunga: :bunga:

Saya singgah di sebuah kedai buku di Seberang Jaya. Sementara menanti suami dan anak-anak lelaki saya selesai solat jumaat saya ‘jamu mata’ di kedai buku tersebut. Seperti biasa Raihanah cukup happy membelek ‘colouring books’ yang terdapat gambar kartun barbies, mickey mouse, upin ipin dan memacam lagi. Saya terpandang satu sudut yang terdapat beberapa rak yang dipenuhi buku dan menjadi tumpuan ramai pengunjung kedai itu. Kebanyakannya remaja perempuan.Rupa-rupanya itu sudut buku-buku novel yang hampir kesemua novel di situ bertemakan cinta….banyaknya !!!

hmmm…singgah lah mana-mana kedai buku, anda akan dapati lambakan novel cinta dalam pelbagai bahasa. Memanglah remaja seronok membacanya kerana ia agak ringan dan boleh berangan.Tambahan pula ia terbit dari rekaan dan peristiwa yang diada adakan. Mungkin ada sedikit terselit kebenaran pengalaman tapi ia tetap diberi sentuhan tambahan untuk lebih memberi kesan.

Pada saya lambakan novel cinta adalah satu ancaman hebat terhadap remaja masakini apatah lagi kepada remaja muslim. Pembinaan kepribadian dan jatidiri boleh terbantut jika kerap tenggelam dalam bacaan novel-novel cinta. Dengan gaya bahasa yang indah, khayalan cerita cinta yang asyik serta olahan watak yang ’sempurna’ dan hebat boleh mendorong pembaca untuk hidup dalam khayalan cerita berkenaan.

Pembaca akan ‘berangan’ sakan ketika membaca novel itu dan perasaan jadi terbuai-buai. Kebanyakan novel cinta remaja lebih mendorong pelajar untuk berkhayal dan mendambakan ‘peristiwa’ cinta yang sama berlaku kepada mereka.Lebih parah ia juga boleh mengujakan perasaan dan merangsang remaja untuk bercinta kerana kisah cinta orang bercinta selalunya bahagia biarpun lahiriahnya mereka kelihatan derita dicabar dengan halangan dan dugaan.

Biarpun ramai yang merasakan dalam sebuah novel cinta khususnya novel cinta remaja banyak terselit pengajaran dan nilai-nilai murni yang boleh diambil panduan, tapi saya yakin kesannya tidaklah begitu dominan berbanding hasrat komersil untuk mengaut keuntungan dari karya yang dihasilkan.Novel cinta yang tidak diselitkan dengan unsur romantis, keghairahan perasaan lelaki perempuan, atau bahasa-bahasa yang membungakan perasaan tidak mungkin akan mendapatkan sambutan.Ramai yang membaca kisah cinta dari novel adalah untuk menikmati dan menyelami ‘keindahan rasa’ watak teruna dara yang bercinta dalam novel tersebut bukannya kerana mereka mengharapkan dapat meningkatkan kualiti pribadi dan memperkukuhkan diri sebagai individu dalam masyarakat.

Wahai remaja,
bakal pemimpin masa hadapan.

Saya tidak mungkin boleh menghalang kamu dari ‘malayan’ novel cinta. Sama seperti saya tidak boleh melarang kamu untuk bercinta.
Tapi dunia ini nanti bakal diwariskan kepada kamu untuk ditadbirkan. Takkan pewaris kepimpinan dunia akan datang memenuhi usia remajanya dengan membaca novel cinta semata ? keampuhan jiwa yang bagaimana dapat kamu harapkan dari keseronokan ‘bercinta’ sebelum masanya?

Kehidupan adalah jauh lebih ‘besar’ dari sebuah novel. Perjuangan menjadi individu muslim yang sebenar jauh lebih hebat untuk dilakarkan dalam cuma sebuah novel. Plot cerita novel adalah khayalan manusia yang berlangsung atas kehendak pencerita.Sedangkan takdir sebuah kehidupan sebenar adalah rahsia. Ia dalam pengetahuan tuhan semata dan langsung tidak terdaya diduga manusia. Jadi saya kira cerita sebuah novel cinta tidaklah begitu bermakna dan berharga. Ia hiburan dan sekadar cerita sahaja.

Kepentingan memilih bahan bacaan yang baik dan kesungguhan memupuk sifat cinta kepada ilmu adalah antara pra syarat kepada pembinaan fikrah dan pribadi yang mulia.Sedangkan pribadi dan akhlak yang tinggi pula adalah asas kepada perubahan yang bermakna. Tidakkah kamu terfikir untuk menebus segala penghinaan terhadap umat Islam suatu hari nanti ? Tidakkah kamu bercita-cita untuk menggantikan segala kejahatan dengan kebenaran Islam ?

Jadi saringlah apa yang kamu santapi sebagai sumber ilmu. Hanya ilmu yang benar dan bermanfaat dapat memimpin kamu kepada fitrah. Carilah ilmu yang bermanfaat untuk melahirkan jiwa bertadabbur dan berkemampuan dalam interaksi dengan kehidupan dan zaman.Jadilah remaja yang boleh disandarkan harapan kerana kamu calon pemimpin masa hadapan.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-09 07:35


Pada 14-10-08 13:33 , bulan_moon posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
saya suka baca novel...ada juga novel yang bagus dan ada yang tak berapa bagus. jadi..pandai2 lah pilih mana satu novel yang boleh bagi input kat diri kita...wallahua'alam :)


em..betul-betul..
saya setuju.. ;-)
dulu tyme sk0ol menengah memang gle n0vel cintan cintun ni..
sampai terberangan lah kita yang jadi watak dalam n0vel tu.. :-P
tapi alhamdulillah sekarang ni da berhijrah baca n0vel2 yang islamik dan buku2 tarbiah rohani...huhu
sekarang semua n0vel tu da jadi perhiasan kat almari saja..


-----------------
Bangkitlah kembali...
Tabahkan hatimu..
Lembutkan hatimu..
Moga jiwamu lunak mendekati Allah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 05:30


dari syahadahtul_nur

!!! QUOTE !!!

kak rumaishaa,9 nyawa da keluar ke?


dan keluar dah dik.. bagus kisahnya..
tapi tak seseram Ungu Karmila. dan tak sesedih Bagaikan Puteri. :)


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 08:29


selalu hanya pinjam kawan-kawan..kih kih kih..
tapi hari tu masa tunggu flight delay, round2 kedai buku carik novel nak isi masa..
beli Ramlee Awang Murshid - Mikhail

baca lah..bagus cerita ya


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 14:09


Ustaz Zahazan says;

!!! QUOTE !!!

Jika ada peluang, dapatkan untuk anak-anak buku2 bacaan berkualiti seperti, Syabab Musafir Kasih, oleh FAtimah Syarha, Melodi Hati oleh Iwan Reaz, Insyirah oleh al-Kurawi, Tautan hati oleh Fatimah Syraha, Ain Naqilah oleh Nur Atirah, Rona-rona Cinta Damaskus oleh NorSyilawani .....ini telah saya kaji isinya baik untuk membentuk prospek anak-anak cemerlang..



-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 17:40


Pada 09-05-05 09:13 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

BACALAH NOVEL RAMLI AWANG MURSHID..banyak ILMU yang DIPEROLEHI..

betul tu...
memang peminat setia RAM... :kelip:


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 17:43


Pada 30-06-05 00:52 , zero_cool posting:

!!! QUOTE !!!

...ada lagi yang lagi best...ramlee awang murshid tu memang best ...

pasal novel berbaur lucah tu memang saya tak setuju sangat sebab saya pernah terbaca masa form 2 sampailah saya pernah memandang serong terus terhadap dunia penulisan tanah air dan sastera...tapi semasa saya berada di tingkatan 5 saya sering terdengar perbualan rakan-rakan mengenai satu novel yang agak memningkan...pada masa itu bagi saya memang novel tu tak patut dibaca...

sehinggalah pada suatu hari saya terjumpa dengan novel yang diperkatakan itu...saya cuba membuka helaian demi helaian...akhirnya saya tertarik kembali untuk mengenali dunia sastera...novel tersebut adalah 1515 karya Faisal Tehrani...

sampai sekarang saya cuba mendalami dunia sastera...akhir kata belilah novel2 baru yang telah memenangi hadiah sastera utusan...best untuk dibaca...

www.nuraninafa.blogspot.com

karya RAM & Faisal Tehrani memang best...
pertama kali baca novel cinta islamik karya FT, Tunggu Teduh Dulu...


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 17:45


Pada 12-12-09 20:13 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

hhmmmm...saya pernah menulis sesuatu yang ada perkaitan dengan isu ini suatu ketika dulu. Saya copy paste ianya di sini untuk direnungkan bersama ..

LAMBAKAN 'KISAH CINTA'..
Pada saya lambakan novel cinta adalah satu ancaman hebat terhadap remaja masakini apatah lagi kepada remaja muslim. Pembinaan kepribadian dan jatidiri boleh terbantut jika kerap tenggelam dalam bacaan novel-novel cinta. Dengan gaya bahasa yang indah, khayalan cerita cinta yang asyik serta olahan watak yang ’sempurna’ dan hebat boleh mendorong pembaca untuk hidup dalam khayalan cerita berkenaan.

Pembaca akan ‘berangan’ sakan ketika membaca novel itu dan perasaan jadi terbuai-buai. Kebanyakan novel cinta remaja lebih mendorong pelajar untuk berkhayal dan mendambakan ‘peristiwa’ cinta yang sama berlaku kepada mereka.Lebih parah ia juga boleh mengujakan perasaan dan merangsang remaja untuk bercinta kerana kisah cinta orang bercinta selalunya bahagia biarpun lahiriahnya mereka kelihatan derita dicabar dengan halangan dan dugaan.

Biarpun ramai yang merasakan dalam sebuah novel cinta khususnya novel cinta remaja banyak terselit pengajaran dan nilai-nilai murni yang boleh diambil panduan, tapi saya yakin kesannya tidaklah begitu dominan berbanding hasrat komersil untuk mengaut keuntungan dari karya yang dihasilkan.Novel cinta yang tidak diselitkan dengan unsur romantis, keghairahan perasaan lelaki perempuan, atau bahasa-bahasa yang membungakan perasaan tidak mungkin akan mendapatkan sambutan.Ramai yang membaca kisah cinta dari novel adalah untuk menikmati dan menyelami ‘keindahan rasa’ watak teruna dara yang bercinta dalam novel tersebut bukannya kerana mereka mengharapkan dapat meningkatkan kualiti pribadi dan memperkukuhkan diri sebagai individu dalam masyarakat.

setuju dengan myhoney..
novel cinta sekarang amat melekakan remaja...
dan menggalakkan pergaulan sosial...


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

pious_muslimah03
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2009
Ahli No: 36681
Posting: 18
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 21:39


ana prefer novel miss saffa,hlovate,noorsuraya dengan rnysa...banyak ilmu yang dapat diperoleh..bahasa yang santai...walaupun kisah cinta...tapi masih terbatas pergaulan setiap karakter yang ada dalam setiap novel..~~

http://saidatulsaffaa.wordpress.com/
http://hlovatehikayat.blogdrive.com/
http://noorsuraya.blogdrive.com/
http://rnysa.blogdrive.com


-----------------
Generated image&



  


  Member Information For pious_muslimah03Profil   Hantar PM kepada pious_muslimah03   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-09 13:40


kepada kawan-kawan ukhwah... kalau nak baca novel cinta beli novel yang di tulis oleh ramlee awang murshid.... memang bagus kerana ada percintaan dan diselitkan dengan keagamaan.... jalan cerita yang sangat menarik... contoh A.D.A.M, cinta sang ratu, bagaikan puteri, ungu karmila, tambiruo dan macam-macam lagi lah...


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

wawa0605
Warga Rasmi
Menyertai: 09.10.2005
Ahli No: 19690
Posting: 15
Dari: kuala lumpur

france   avatar


posticon Posting pada: 22-12-09 17:54


Pada 21-12-09 21:39 , pious_muslimah03 posting:

!!! QUOTE !!!

ana prefer novel miss saffa,hlovate,noorsuraya dengan rnysa...banyak ilmu yang dapat diperoleh..bahasa yang santai...walaupun kisah cinta...tapi masih terbatas pergaulan setiap karakter yang ada dalam setiap novel..~~

http://saidatulsaffaa.wordpress.com/
http://hlovatehikayat.blogdrive.com/
http://noorsuraya.blogdrive.com/
http://rnysa.blogdrive.com



buku2 Jemari Seni memang best....hampir kesemua buku JS saya dah baca...banyak pengajaran...

Bookmark and Share

  


  Member Information For wawa0605Profil   Hantar PM kepada wawa0605   Quote dan BalasQuote

abuaqil
Warga Rasmi
Menyertai: 30.12.2009
Ahli No: 38879
Posting: 2
Dari: kb

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 11:26


salam,

baca novel tu boleh asalkan jangan abaikan al-quran yang perlu dibaca setiap hari,
jangan solat lewat atau teringgal,
jangan terabai pelajaran atau tugas utama.

tapi kalau perkara diatas terabai...maka baca novel itu jadi haram.


-----------------
laman ilmu, tips belajar dan tutorial B. Arab PMR :

http://pbasmkps.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For abuaqilProfil   Hantar PM kepada abuaqil   Pergi ke abuaqil's Website   Quote dan BalasQuote

abuaqil
Warga Rasmi
Menyertai: 30.12.2009
Ahli No: 38879
Posting: 2
Dari: kb

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 11:30


bagi pelajar membaca novel amat tidak sesuai kerana akan mengganggu minda dengan apa yang dibaca.

sepatutnya ingatan perlu diisi dengan ilmu-ilmu yang bermanfaat.


-----------------
laman ilmu, tips belajar dan tutorial B. Arab PMR :

http://pbasmkps.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For abuaqilProfil   Hantar PM kepada abuaqil   Pergi ke abuaqil's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.21581 saat. Lajunya....