Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 4 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu
kasih_kekasih: 27 hari yang lalu
syahidatul: 30 hari yang lalu
raudhahasanah: 31 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: konspirasi..SPM!!!!!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» konspirasi..SPM!!!!!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh konspirasi..SPM!!!!!!!!

spm
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2005
Ahli No: 15048
Posting: 1

bahrain  


posticon Posting pada: 11-03-05 13:53




Apa pendapat antum semua mengenai pencapaian spm tahun 2004. Seolah-olah ada sesuatu yg cuba disembunyikan. Tiada siapa pun yg bercerita mengenai penurunan keputusan spm tahun ini. Semuanya mengenai peningkatan shj. Sebenarnya spm tahun ini mencatatkan penurunan yg tersangat-sangat besar. Pada tahun lepas, hampir 6000+- lebih pelajar yg mencatatkan keputusan semua A. Namun pada tahun ini hanya 4000 +- orang pelajar shj. Penurunan sebnyk hampir lebih kurang 2000 orang.Begitu juga dengan pencapaian A1 dlm semua subjek. Tahun 2003, mencatatkan 1200+- orang pelajar berjaya memperolehi semua A1. Namun pd thn ini hanya ada 600+- orang pelajar. Hampir 50% penurunan. Namun semuanya ini cuba ditutup. Adakah kerajaan cuba mengehadkan jumlah pelajar-pelajar yg berjaya. Atau wujud konspirasi di sebalik semua ini. Apa pula pendapat antum semua? Masalah BESAR yg cuba disembunyikan. Tiada siapa pun yg berbicara mengenai kehilangan kertas peperiksaan bm spm 2004. Apakah makna di sebalik semua ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For spmProfil   Hantar PM kepada spm   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 14:03



Tak tahulah, tapi yang ana lihat semenjak SPM terbuka nih, A nih dah jadi perkara biasa je. Macam dah jadi mainan mulut je.

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 11-03-05 14:39


dulu 6A boleh dibanggakan lagik.. skang 6A tarak papa eey... sat lagi.. ada amik sampai 20 wakakakak....teruk betul... bukan leh amik sume kos kat u pun kalau dpt 17A sume tu...

-----------------



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 15:55



Semlm dlm berita menyifatkan Nur Amalina sbg budak pintar/genius. Persoalannya adakah SPM menjadi kayu pengukur kepintaran/kegeniusan seseorg? Adakah kecemerlangan akademik sahaja menjadikan seseorg itu pintar/genius? Ana ada kenalan dgn k/tangan RRI, Sg Buloh. Beliau memberitahu seorg R.O resign krn tak boleh buat keje w/pun R.O itu pemegang ijazah kelas pertama semasa di U. Beliau kata lagi dia hanya mampu belajar tapi tak mampu buat keje. Jadi, nasihat ana kpd para pelajar jgn menumpukan kpd pelajaran semata2. Buat aktiviti2 selain di bilik darjah. Aktiviti2 berkenaan mampu meningkatkan kecerdasan otak di samping kecergasan tubuh badan. Walauapa pun, ana bangga dgn pencapaian Nur Amalina yg berjaya mencipta 'rekod kebangsaan'. Sekadar pendapat. Ws.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 16:21




tah le..
nak kekutuk dak tu sian lak..kez musti banyak mase yg dia spend utk sentadi
tapi kan, btl la amik bbyk pun tapi tak berbekas buat ape ek...
ppepe pon tahniah kat nur amalina

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

ruhul_islami
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13208
Posting: 124
Dari: Terengganu

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 16:30


Tiap-tiap tahun meningkat. Tak pernah menurun sedangkan.. ehem..ehem..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ruhul_islamiProfil   Hantar PM kepada ruhul_islami   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 20:41


-bila pelajar melayu tak cemerlang berbanding bangsa lain diperdebat,diperli napa tak lawan bangsa lain.....
-bila da pelajar melayu cemerlang,pecah rekod..ada itu la,inilah.......
..ntahlah...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 21:34




sepatutnya kita patut bersyukur dengan apa yang ada di muka bumi ni. tak kiralah apa2 pun. kesian ana tgk amalina..tu..kesian..belajar teruk2 utk mendapatkan kejayaan. well, at least, dia dah martabatkan bangsa dan agama kita. alhamdulillah..patut sama2 bangga..dan berdoa..agar ada lagi manusia mcm ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 11-03-05 21:42


Quote:

On 2005-03-11 20:41, sya_ryn wrote:
-bila pelajar melayu tak cemerlang berbanding bangsa lain diperdebat,diperli napa tak lawan bangsa lain.....
-bila da pelajar melayu cemerlang,pecah rekod..ada itu la,inilah.......
..ntahlah...

-----------------



memang pecah rekod... pun...huhuhu..
artis pun leh kuar fatwa...
lupa kot...


Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 11-03-05 21:43


Quote:

On 2005-03-11 21:34, sharifahnatasha wrote:


sepatutnya kita patut bersyukur dengan apa yang ada di muka bumi ni. tak kiralah apa2 pun. kesian ana tgk amalina..tu..kesian..belajar teruk2 utk mendapatkan kejayaan. well, at least, dia dah martabatkan bangsa dan agama kita. alhamdulillah..patut sama2 bangga..dan berdoa..agar ada lagi manusia mcm ni..


harap harap gitu ler.. takde lagi manusia perosak agama...islam takat kat nama sajek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-05 22:44


ermm..tul ke cerita nie??tp setahu ana malaysia sedang menuju ke negara maju...untuk menjadi sebuah negara maju peningkatan akademik mesti berterusan bkn makin merosot...arinie bak kata Menteri Pendidikan jgn terlalu sogok kan adik nur amalina tue ngan kebendaan kelak menjadi seperti atlit malaysia..akhirnya pujian demi pujian akan menurunkan prestasi atlit tue..perlu ade seseorg yg bleh guide kan adik nur amalina nie supaya die xterbabas...perjalanan die masih jauh..igt kah kita pd seseorg lelaki yg genius beberapa tahun dahulu...yg dibela oleh Prof Ungku Aziz..akhirnya ape jd pada budak genius tue...pujilah Allah kerana Dialah yg mengusai seluruh Ilmu di alam ini..

-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 01:09


assalamualaikum...

ish.. konspirasi nie.. ana rasa mainan fikiran jer kot... ada bukti tak? sekadar cakap mulut dah tak boleh pakai sekarang ni.. almaklum lah.. bercakap agama sekarang pon perlu backed by hadith sahih berpages-pages... maybe kita pon sering terlupa pesan nabi supaya sentiasa bersangka baik.. husnuzon kata orang... or maybe kita bukan org Islam tulen kot... amik kata nabi separuh-separuh

anyway, ana rasa takde salahnya amalina nak amik 17 subject ker.. 20 subject ka... baguslah ada peningkatan... and dengan 17 subject tuh membuktikan dia boleh kuasai pelbagai ilmu dalam masa yang singkat... satu yang luar biasa... tak tahu laa pulak sekadar tahu IT dah dikira bagus gilerr?

[ Posting ini telah di edit oleh: najwa_hayati pada 2005-03-12 01:12 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

ruhul_islami
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13208
Posting: 124
Dari: Terengganu

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 12:12


Pada adik-adik yang berjaya, kita tumpang gembir, ucapkan tahniah dan teruskan usaha dalam menuntut ilmu. Juga pada yang kurang berjaya, tidak berjaya, teruskan usaha menuntut ilmu. Tak perlu menekan, memerli mereka. Cuma persoalan dari segi kualiti pendidikan negara kita. Wallahu'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ruhul_islamiProfil   Hantar PM kepada ruhul_islami   Quote dan BalasQuote

mencari_iman
Warga Rasmi
Menyertai: 01.06.2004
Ahli No: 9258
Posting: 2

pakistan  


posticon Posting pada: 12-03-05 12:24


ada yang kata kerajaan cuba mengehadkan bilangan pelajar cemerlnag...itu sebenarnya tidak boleh dinafikan malah sastu hak kerajaan buat macam tuu....malah.....kita pun tau....markah untuk setiap gred berubah dari tahun ke tahun.....

perkara seperti ini perlu dalam dunia akademik...untuk memastikan persaingan sentiasa ada dan wujud yang mana tinggi....mana yang rendah....

satu lagi kena ingat....spm jatuh kerana kemasukan subjek baru untuk pelajar sains iaitu EST(English for Science and Technology).....


berkatalah dengan ilmu....beramallah dengan iman....



Bookmark and Share

    


  Member Information For mencari_imanProfil   Hantar PM kepada mencari_iman   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 13:14


Quote:


satu lagi kena ingat....spm jatuh kerana kemasukan subjek baru untuk pelajar sains iaitu EST(English for Science and Technology).....






hurm,,bukan est saje,,tapi biologi juge...kementerian takut kene serbu lagi kot sbb ramai yg nak mintak medic tapi tak pat....
konspirasi???hurm,,tak dinafikan politik juge mainkan peranan dlm result spm...kan baru tukau menteri...

wallahu'alam....

[ Posting ini telah di edit oleh: beecological pada 2005-03-12 13:15 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

ruhul_islami
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13208
Posting: 124
Dari: Terengganu

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 13:18


Quote:

On 2005-03-12 13:14, beecological wrote:
[quote]

hurm,,bukan est saje,,tapi biologi juge...kementerian takut kene serbu lagi kot sbb ramai yg nak mintak medic tapi tak pat....
konspirasi???hurm,,tak dinafikan politik juge mainkan peranan dlm result spm...kan baru tukau menteri...




Good thinking!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ruhul_islamiProfil   Hantar PM kepada ruhul_islami   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 16:46


syukran ruhul_islami
but it's a fact right??whenever the ministry change,the result will be better then b4 what else could it be if it's not conspiracy??

tak mengejutkan kalau lepeh ni bertambah2 lagi syarat nak amek perubatan kat universiti tempatan nih sedangkan ramai yg layak tapi tempat tak mencukupi kan molek kalo duit berjuta2 tuk rumah kerajaan tuh diguna tuk tampong pelajar2 yg nak buat medic takde le pepayah kite nak gajikan doktor drpd luar negara kita tanggungjawab kita...kesihatan bangsa kita tanggungjawab kita gak le

wallahu'alam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

kHaLiFaH_aLaM_MaYa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 802
Posting: 106
Dari: Capri Island

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-03-05 22:49




'WHEN A CHILD COMMIT TO ACADEMIC, HE IS

POTENTIAL' AND 'WHEN A CHILD COMMIT TO

ISLAM, HE IS HOPELESS''

p/s Fikir-fikirkan

-----------------
http://www.cash-banker.com/promo.php?from=khalifah03 -Money Machine

Jika Hati Disinari HidaYah,Membujur Lalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kHaLiFaH_aLaM_MaYaProfil   Hantar PM kepada kHaLiFaH_aLaM_MaYa   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 08:30


Quote:

On 2005-03-12 22:49, kHaLiFaH_aLaM_MaYa wrote:


'WHEN A CHILD COMMIT TO ACADEMIC, HE IS

POTENTIAL' AND 'WHEN A CHILD COMMIT TO

ISLAM, HE IS HOPELESS''

p/s Fikir-fikirkan

-----------------
"veriLy,foR eveRy difficulties there's a relief..."(al-insyirah)



dalam sungguh maksudnye...saye tak paham le bleh tuan explainkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 11:08




wallahualam...tapi keadaan sekarang byk berbeza dari dulu...dulu mak saya kata nak dpt A pun susah...sekarang ni senang sgt nak dpt A..sampai berbelas-belas...standard utk dpt A tak sama dgn sekarang...which means kalau dulu dia dpt A mmg dia betul2 terror...sekarang ni dpt A pun blom tentu lagi...time peksa English dpt A tapi bila cakap grammar berterabur...

kalo setakat nak meramaikan org yg dapat A tapi kualiti tak seberapa...baik tak payah...itu syok sendiri namanya....lagipun sistem pendidikan kita ni banyak yg exam oriented...pandai dlm akademik tak semestinya menjamin masa depan yg cerah...yg penting dlm kepala ni yg pandai fikir...bukannya pandai menghafal je....ada yg lepasan university tapi kerja tak reti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 13:01


mcm2 skang nih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 13-03-05 17:21


selalunya keputusan exam kat malaysia ni berdasarkan kan graf, klu ramai yg tak lulus, graf lulus bagi sesuatu subjek akan diturunkan dgn itu pasti ramai yg lulus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 14-03-05 00:30


Quote:

On 2005-03-13 17:21, izdham wrote:
selalunya keputusan exam kat malaysia ni berdasarkan kan graf, klu ramai yg tak lulus, graf lulus bagi sesuatu subjek akan diturunkan dgn itu pasti ramai yg lulus...

-----------------
"veriLy,foR eveRy difficulties there's a relief..."(al-insyirah)



itule konspirasinyer tuan eksukutif hurm,ntah le...payahle...kalo sistem pendidikan pon nak dicampur darab tolak bahagi ngan politik jawapannyer same dgn pelajar2 kite jadi mangse

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

eizzah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9574
Posting: 35
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-03-05 12:04


Quote:

On 2005-03-13 17:21, izdham wrote:
selalunya keputusan exam kat malaysia ni berdasarkan kan graf, klu ramai yg tak lulus, graf lulus bagi sesuatu subjek akan diturunkan dgn itu pasti ramai yg lulus...

-----------------
usaha, doa, tawakkal...



btol gaks tuh..mcm dah x berkualiti plak..
ttg pelajar yg dpt 17 A tuh, alhamdulillah la ader jgks org islam tg berjaya smpi mcm tu skali kt ngra kt ni...
sepatutnya kt berbangga dgn kejayaan dia..
ttg dia amalkan ke tidak aper yg dia blajar tuh,it's up to her lah!yg penting islam mengajak umatnye spy menuntut ilmu,x kira la ilmu aper asalkan x lari dr landasan islam
x pyh persoalkan buat aper amik subjek byk2 tp bkn berguna pun semuanye bila masuk U..mungkin x berguna pd waktu tuh.tp mungkin utk ms kerja n jg hari akhirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eizzahProfil   Hantar PM kepada eizzah   Quote dan BalasQuote

ruhul_islami
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13208
Posting: 124
Dari: Terengganu

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-05 12:53


Quote:

On 2005-03-12 16:46, beecological wrote:

but it's a fact right??whenever the ministry change,the result will be better then b4 what else could it be if it's not conspiracy??



It's politic Moga generasi yang ada dan mendatang akan lebih baik bukan sekadar keputusan akademik tapi dari segi akhlak, sahsiah dan sebagainya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ruhul_islamiProfil   Hantar PM kepada ruhul_islami   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-05 12:56




Satu lagi perubahan yg Kementerian Pendidikan buat masa mengumumkan keputusan SPM nih,mereka hanya membuat pendekatan terhadap INDIVIDU tertentu yg berjaya sahaja,bukannya SEKOLAH.Mungkin disebabkan Menteri Pendidikan dah tukar orang kot.Tapi ana musykil sangat lah sebab setahu ana KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH menjadi sekolah terbaik dalam SPM hari tu namun tidak ada 1 akhbar pun yang menguar-uarkan perkara ni.hmmm ntahlah....

-----------------
logo msh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

ruhul_islami
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13208
Posting: 124
Dari: Terengganu

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-05 13:03


Quote:

On 2005-03-14 12:56, Howling_wolf wrote:


Satu lagi perubahan yg Kementerian Pendidikan buat masa mengumumkan keputusan SPM nih,mereka hanya membuat pendekatan terhadap INDIVIDU tertentu yg berjaya sahaja,bukannya SEKOLAH.Mungkin disebabkan Menteri Pendidikan dah tukar orang kot.Tapi ana musykil sangat lah sebab setahu ana KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH menjadi sekolah terbaik dalam SPM hari tu namun tidak ada 1 akhbar pun yang menguar-uarkan perkara ni.hmmm ntahlah....



Setiap pihak biasanya ingin tunjukkan perubahan, tunjukkan mereka lakukan yang lebih baik, terbaik. Maka, adalah perubahan demi perubahan apabila pihak yang dipertanggungjawabkan bersilih ganti. Persoalannya apakah perubahan itu tulus ikhlas demi kebaikan bersama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ruhul_islamiProfil   Hantar PM kepada ruhul_islami   Quote dan BalasQuote

ummuafeera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13690
Posting: 140
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 25-03-05 21:27


penurunan stpm ada cerita...tp spm..tak derk pulak.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuafeeraProfil   Hantar PM kepada ummuafeera   Pergi ke ummuafeera's Website   Quote dan BalasQuote

fauzanarahmat87
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15273
Posting: 14

blank  


posticon Posting pada: 26-03-05 10:54


agak ar kepelikannye....
emm....pengumuman result spm 2004 mcm tak gempak sgt....sebab melibatkan dua hari...hanya publisiti student cemerlang...than tahun sebelum2 nye...yg also melaporkan sekolah2 yg excellent.,...
ade yg tersirat ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzanarahmat87Profil   Hantar PM kepada fauzanarahmat87   Quote dan BalasQuote

mechir
Warga Rasmi
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15211
Posting: 3
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 11:54


Quote:

On 2005-03-14 00:30, beecological wrote:
[quote]
On 2005-03-13 17:21, izdham wrote:
selalunya keputusan exam kat malaysia ni berdasarkan kan graf, klu ramai yg tak lulus, graf lulus bagi sesuatu subjek akan diturunkan dgn itu pasti ramai yg lulus...



itule konspirasinyer tuan eksukutif hurm,ntah le...payahle...kalo sistem pendidikan pon nak dicampur darab tolak bahagi ngan politik jawapannyer same dgn pelajar2 kite jadi mangse
[/quote]



Saya tak merasakan perubahan graf adalah satu konspirasi. Tapi ia adalah satu amalan biasa dalam penentuan gred.. bukan sahaja dalam peperiksaan malah dalam sebarang kajian yg mempunyai statistik sekalipun, sama ada kejuruteraan mahupun perubatan.

Penentuan grd dibuat berdasarkan graf 'Probability Distribution'. Graf yg terhasil mestilah berbentuk bukit, yakni yg cemerlang tak byk sgt dan yg gagal tak byk sgt jugak. Hal ini kerana... setiap tahun.. tahap kepandaian setiap 'batch' adalah berbeza.. Juga faktor tahap kesusahan kertas soalan pasti berbeza setiap tahun walau cuba dikekalkan sekalipun.

Cara ini biasa digunakan dalam penentuan keputusan ujian Kuiz Fizik Kebangsaan dan ujian IQ MENSA. Jadi, sekiranya anda rasa anda bijak tapi gagal mendapat keputusan cemerlang... jgn ingat anda dianiaya.. sebaliknya anda tidak cukup bijak berbanding rakan2 lain yg sebaya dgn anda. Bersyukurlah dgn pemberian Allah, yg penting usaha anda, hasil yg baik adalah satu bonus. Sekiranya anda betul2 mahu berjaya... mmg betul2 byk pinjaman bolehubah di Malaysia ini. Hanya perlu rajin mencari, bukan dicari. PETRONAS melabur berjuta2 setahun hanya utk memberi kesenangan pada pelajar2nya (termasuk saya juga) dan ada gak yg tak sedar diri! JPA... saya rasa yg paling senang utk dipohon. PTPTN.. saya rasa lebih drpd mencukupi utk belajar UiTM. apa2 pun.. semoga berjaya kepada lepasan2 SPM dlm mencari arah hidup. Jgn mudah terikut2 dgn rakan2. Lakukan apa yg anda rasa mampu. Bukan mengikut akhirnye menanggung hutang yg besar. Be matured.

Wallahualam


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechirProfil   Hantar PM kepada mechir   Quote dan BalasQuote

syamil87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15218
Posting: 70
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-05 10:42



erm result dah kelua...persoalan ade konspirasi atau tak,X berani la ana nak komen lebey2.Tapi yang boleh ana cakapkan mmg tahun nie result agak down la.Pelajar yang terbaik di sekolah ana pun boleh dapat result yng kurang memberangsangkan.Tapi dalam pada tuh ada juga yang kurang menyerlah semasa sesi persekolahan tapi membuktikan kemampuan mereka dalam SPM 2004.Tah la...tu semua qada dan qadar Ilahi...Redha jer la....

"Kegagalan yang dialami bukanlah bererti gagal untuk selama-lamanya.Banyak lagi rintangan dan halangan yang akan ditempuhi dalam hidup ini.Jangan mudah brputus asa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamil87Profil   Hantar PM kepada syamil87   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-03-05 12:56


tp rsenye mmg ade konspirasi kot.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-05 13:49


Quote:
selalunya keputusan exam kat malaysia ni berdasarkan kan graf, klu ramai yg tak lulus, graf lulus bagi sesuatu subjek akan diturunkan dgn itu pasti ramai yg lulus...





benar... ape yg diperoleh slalunya tak menggambarkn prestasi yg sebenarnya...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

azmy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2005
Ahli No: 14431
Posting: 28

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-05 15:37


sekolah berasrama penuh pun menurun

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmyProfil   Hantar PM kepada azmy   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.153525 saat. Lajunya....