Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 7 hari yang lalu
alongmina: 11 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 21 hari yang lalu
budakbesar: 28 hari yang lalu
azemi: 32 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Mula pakai cermin mata


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Mula pakai cermin mata

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh Mula pakai cermin mata

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 15:02



Ana tak pastilah berapa ramai ahli Ukhwah yg pakai spec. Kpd yg pakai cermin tu umur brp anta/antum start pakai spec? Ana start umur 14 tahun. Ada yg lebih muda dr tu? Semua adik beradik ana pakai spec tapi mak & ayah tak pulak. Adik ana lagi la. Umur 12 tahun dah mula pakai. Punya la tebal cermin dia.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 01-03-05 15:03


Wawa pakai cermin mata dari Form 1 tapi pakai waktu study jer...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 15:04


baru tadi!

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 15:06


Ana plak masa tahun lepas..hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-03-05 15:54




Start pakai last year...rabun jauh...leh tau masa tgk tv tak nampak subtitle tu...HuHuHu...

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 01-03-05 16:03


tak ingat bila pakai .. tp skrg jarang pakai dah rasa macam tak rabun je... hehheheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 01-03-05 16:12



ana pakai masa form 4..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-03-05 16:25




Emm tapikan en. suhaimi..tak silap saya la kalau pakai cermin mata bukan bertambah elok tapi bertambah rabun...apa kes tu?? pastu apa lak pendapat atau pandangan semua ttg pemakaian contact lens...saya dengar ada pendapat yg mengatakan contact lens tu merbahaya...tul ke?? Wallahua'lam..

Biar Manja Tapi Tegas

Bookmark and Share

  


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 16:31


Ana kalau keje je pakai spec. Kat rumah jarang pakai w/pun pandangan kabur. Betul la kata Rindu tu. Pakai selalu boleh menambahkan lagi powernya. Pasal contact lens lak. Bukannya merbahaya tapi tak digalakkan coz oksigen tak masuk dlm mata akibat penutupan contact lens. Sebab itulah org yg pakai contact lens selalu gatal mata. Lagi satu mmg x blh tonyoh mata kuat2 coz akan mencalarkan bebola mata. Ws.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-03-05 16:38


rajin2kanlah diri makan carrot. ramai budak kat sini yg sejak umur 12,13,14 dah pakai spek. lepas tu skrang ni amal makan carrot. spek terus buang. mata nampak jelas

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-03-05 16:50




A ah tul tu..amalkan minum air carrot...best friend saya sejak amalkan minum air carrot Alhamdulillah rabun dia dah hilang skit2...dr tak nampak subtitle tu terus nampak...apa pun dgn izin Allah gak...

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-05 17:06


wbt

sebab tu lah, setiap kali tgk TV dekat sangat ..maa akn tarik telinga saya ngn adik2..hehe..sekarang dah duk jauh ngn maa...tak leh dah rasa sakit kena tarik tlga......

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-05 18:12



ana pulak pakai spec pertengahan form 4 ...walau pun mate nie dah teruk mase tu... stay juga tak pakai ...tapi sekarang ana dah pakai dah....

~lahirnay kita disambut dengan azan ,
~matinya kita diiringi denagn solat ,
~antara azan denagn solat alangkah
~singkat hidup nie...~

[ Posting ini telah di edit oleh: vanadium_oksida pada 2005-03-01 18:32 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

malaywoodz
Warga Rasmi
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14632
Posting: 8
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-03-05 19:23


Start pakai awal form 2...tension...!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For malaywoodzProfil   Hantar PM kepada malaywoodz   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 19:59




ana start pakai masa form 1, tp jarang2.. dlm klas je... form2, form 3, rasa sprc tk diperlukan.. hehe.. power naik.. form4 pakai balik tp kejap2 je... start pakai betul2 masa form 5.. mula2 rasa rimas gak... tp skrg nih kalau spec tk de.. dh jd mcm org buta...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

nurse_intan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11770
Posting: 125

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 20:05




saye pakai sejak darjah 3. lg kecik kan?? yg best tu saye x perasan pun yg saye rabun. time kasih kat mak coz dia yg noticed. dia kata saye kecikkan mata time nak baca subtitle kat tv. pastu terus la pakai spec smpai skrg. adalah dekat nak 13 thn...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurse_intanProfil   Hantar PM kepada nurse_intan   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 20:09




ana pakai spek mase drj 6. tapi skarang x lagi. sbb mata dah ok dah...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 20:57


saya pulak masa darjah 5..sekarang still pakai tapi dah dapat rabun baru pulak..rabun silau


Bookmark and Share

  


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

aiesyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8019
Posting: 66

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-03-05 01:37


saye bkn pakai spec tp nih nak kongsi cite psl kwn saye yg pki spec wkt umo die 3 thn.hehhe.sampai la ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aiesyahProfil   Hantar PM kepada aiesyah   Pergi ke aiesyah's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 01:58




start mase form 2 (14 thn)... memula tu rase segan gak pasal rase mcm ada benda atas idung... dlm keluarga sy sj yg pakai spec.. abg, kakak n adik tak pakai plak... mak ayah pakai mase bace surat khabor je...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-03-05 03:33




Saya tak pakai spec....tapi macam teringin nak pakai...bile tgk kawan yg pakai spec, rase jeles sbb diorg nampak cam smart, macho dan bergaya ...so, sbbkan teringin yg terlampau sangat, maka pakailah juga spec hitam waktu memandu

Ape2 pun, harap dptlah kekalkan keadaan tidak berspec sampailah tua...insyaAllah

[ Posting ini telah di edit oleh: naruto-san pada 2005-03-02 03:34 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 08:30





ana start pakai spec waktu tingkatan 1 sebab kuat main game kat komputer. skang ni dah tak pakai sebab entah..mungkin sebab byk tgk benda warna hijau kot.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 08:49



Wah...muda2 juga yea anta/antum start pakai spec. Sampai Djh 3 pun dah mula. Dahsyat tu. Apa pun jagalah mata masing2. Jgn disia2kan pemberian Allah kpd kita. Ws.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 09:58


mula pakai speck form 3...sampai la skrg ...
setiap thn semakin tambah power ni...
siang malam kena pakai..
kalau tak sakit la kepala ni...




-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 02-03-05 11:05



hmm mak ana pun pakai spek gak dulu tapi dia amalkan tengok pemandangan yang hijau tiap2 pagi..lepas tu terus dia tak pakai spek sampai sekarang..ana sekrang mana nak cara pemandangan hijau..semua bangunan je kiri kanan..nasib baik gak kat belakang kolej kediaman ada pokok kepala sawit ada la sikit tapi tu pun tak de la hijau sangat koko jer...lepas tu nampak bas,kereta dan motor yang sesak..hmm macam mana tak pakai glasses kalau dah mengadap komputer,buku dan kesesakan jer...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 11:44




pakai spek mule thn nih...rabunnye thn lepas lagi mase f4...sian kat deskmate saye,,,spanjang f4 die jadik tukang bace ape yg ade kat whitboard tuh...kekadang kene tunggu die abes nyalin baru saye nyalin drpd die..heheh,,nak kedepan,bebudak laki yg duduk kat depan sumenyer...segan le pulak...atas dasar kesian(ahaks)saye pon pakai le spek...time blajar je le...
jase mu tetap dikenang owh deskmate ku...huhuhuhuu~

wallahu'alam

[ Posting ini telah di edit oleh: beecological pada 2005-03-02 11:45 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 12:20


Ana mula pakai dari matrik dulu waktu second year. Betullla setengah pandangan mengatakan bahawa jarang pakai boleh mengurangkan power..dah try, tapi silau pulak yang naik tinggi..ooh tuhan..sabar je la...



Bookmark and Share

  


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 02-03-05 12:35


ana pakai spek masa darjah 5...
masa tu pelik gak apasal dah kabur ni..
dah nak mati ker...
masa tu ana jahil skit...
bila cek mata rabun katenyer...
sampai sekarang belu baik...
nampaknyer seumur hidup ler..

Bookmark and Share

  


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

Kasih_Hairul
Warga Rasmi
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14880
Posting: 9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-03-05 12:39


ana start pakai masa form 5. mula-mula memang malu tapi lama-lama biasa aje.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Kasih_HairulProfil   Hantar PM kepada Kasih_Hairul   Pergi ke Kasih_Hairul's Website   Quote dan BalasQuote

qiaqistina
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11357
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 12:44



saya plak masa form 1, suke tengok student yg pakai spek mata ni,so mulalah try pakai spek mata orang. sekali, terus lekat sampai la ni.ingat sajer jer nak test power, rupe2nyer kenalah pakai sokmo!

Bookmark and Share

  


  Member Information For qiaqistinaProfil   Hantar PM kepada qiaqistina   Quote dan BalasQuote

aNgAhAjEeN
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10188
Posting: 51
Dari: BuMi ALLaH

Perlis  


posticon Posting pada: 02-03-05 20:30



aNgAhAjEeN pakai masa form 2...sbbnya masa muda2 dlu suka sangat tengok tv dekat-dekat...sampai akak sy cakap masuk trus la dalam tv tu..hehe..skrg spek dah ada..x payah la tgok dekat2 lagi..hah!!lagi satu..amalan buruk yg menyebabkan mata sy ni rabun jauh ialah..suka baca komik..sy baca dalam gelap sbb mak sy x bg baca komik..tp sbb nak baca jugak sgt2..sy baca guna lampu tido lps mak sy ingatkan sy dah tido...ni la akibatnya buat apa yg mak x bagi...skrg dah insaf..kalo baca komik dah buka lampu..hihihih

Bookmark and Share

  


  Member Information For aNgAhAjEeNProfil   Hantar PM kepada aNgAhAjEeN   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 20:42


pakai spek satart darjah 6... bukan sebab rajin blajo.. tapi rajin nengok tv.... dulu orang kata kalo pakai spek cam gaya bdak bijak... tu saya tak tau nak kata apa.... sebabnya mungkin ar... tapi kecuali saya!!!!!

skrang kalo tak pakai... kompem buta... huhuhuhu... tak nampak paper pun.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

cahaya_safi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11314
Posting: 137
Dari: sarawak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 20:48


kalau saya mula pakai spek rasa2 waktu form 3...tapi jarang la pakai ..coz malas...tapi sejak masuk uitm ni selalu gak pakai gak coz x nampak..malkum la selalu dok belakang..heran gak coz saya sorang je yang pakai spek..mak ,ayah n adik x de plak..mgkn selalu tgk tv dekat 2 kot...heheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_safiProfil   Hantar PM kepada cahaya_safi   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 22:14


org start pakai spek umo 8 taun...family org sume pakai spek kecuali yg bongsu.....adik bradik ade 9


-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

nailofar87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3340
Posting: 47
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 11:12


..
ana pakai spec dari form 2 x silap..masa 2 xdelah teruk sangat..tapi,bila lelama tue makin naik power..kalu tengok tulisan yang cikgu tulis kat whiteboard,langsung xleh baca..last year,check apower adalah dalam 100 lebih..baru2 nie check lagi ms form 6,tambah lagi 100 lebih..isy,dahsyat nie..terus buat spec baru!!heheh...
tapi,kenalah insafi diri sikit sebab nikmat penglihatan yang Allah bagi,dah ditarik sedikit2..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nailofar87Profil   Hantar PM kepada nailofar87   Quote dan BalasQuote

nudrasyafini
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4597
Posting: 19
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 09-03-05 21:11



saya dulu masa kecik teringin sgt nak pakai spec...cute plak tgk org pakai spec masa tu..tapi bile sendiri dah pakai baru tau camner rasenyer...pakai waktu study jer.. start pakai mase form 3..itupun sebab suke sgt membaca dlm gelap hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For nudrasyafiniProfil   Hantar PM kepada nudrasyafini   Pergi ke nudrasyafini's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 09:27




pakai sejak tingkatan 1..
sejak nak periksa ni pakai spek 24 jam.. tertidur sama dengan spek.. kalau abang marah, bagi alasan nanti tak nampak jelas masa mimpi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-03-05 11:38


mula paki spek, umur 13 tahun..sampai umur 16 -sekadr perlu, nak study je la.then masuk umur 17 sampai sekarang, dahnnak cecah21, baru ler depenuh masa.... banyak susahnya pakai spek ni, didikutkan start dari awal palai spek lebih kurang 10 spek koleksi spek zafirah......banyak duit kena laburkan...satu spek lebih kurang$25o, kalu 10, tahu-tahu je la....teman2 kat luar sana, sementara mata masih elok,hargailah mata anda....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

anakmakabah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2005
Ahli No: 15024
Posting: 1

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-03-05 15:07


fom 6, skang dh keje. mula2 rabun ayam, lepas tu takde ayam2 lg dh... bapak ayam..(ehhh..toot...)

Bookmark and Share

  


  Member Information For anakmakabahProfil   Hantar PM kepada anakmakabah   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 15:11



Wah ramai juge yea yg pakai spec kat cni. Not bad!

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

panarol
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2003
Ahli No: 5044
Posting: 20
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-03-05 16:23


saya dh lama rabun,,tp wat mcm tak rabun,,,
ade speck tp tak pakai,,serabut,,sekarang power cermin tu dah bertambah2 tp cegitu lar jugok,,tak reti nk sedar diri,,

org kate makin pakai makin tinggi power,,ader jugak yg kater,,biler pakai,,power leh turun,, maner satu nie dey,,,,
makin risau ni ngn mata sy ni,,,aisayman,,,

sape tau????


Bookmark and Share

  


  Member Information For panarolProfil   Hantar PM kepada panarol   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-03-05 17:08


saya mula pakai spek masa form 3, tapi masa form 2 dan 1, mata dah kabur...tapi buat tak tahu.. dulu masa pakai sikit je power, sekarang dah naik giler...mata pun dah cenkung kalau tak pakai spek..semua adik beradik dah pakai spek, ngan mak dan ayah skali>>>>>>

Bookmark and Share

  


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

fumiyo
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11338
Posting: 18
Dari: Kuantan

Johor  


posticon Posting pada: 10-03-05 17:44


saya memang tak pakai cermin mata.kena jaga mata ni sebab nak jadi tentera...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fumiyoProfil   Hantar PM kepada fumiyo   Quote dan BalasQuote

jah_teratai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14264
Posting: 92
Dari: EepOoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 22:36


....
ana start pakai spek dr darjah enam .. tp x slalu pakai skrang ni x pakai sbb spek ilang.. hehe


-----------------
semua manusia membuat kesalahan ... x de seorg pon manusia di atas bumi ini yg perfect..


Bookmark and Share

  


  Member Information For jah_terataiProfil   Hantar PM kepada jah_teratai   Quote dan BalasQuote

cunye
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13551
Posting: 287
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-03-05 02:54


kita dulu masa form 1 pakai spec sebab kan ikut trend la konon ....last last kita rabun betul....sedih sgt bila mengenangkannye....tu la tak syukur....apa pun sekarang nie kita dah 9 tahun memakai spec....dalam keluarga kita ngan abah je yang pakai spec......

Bookmark and Share

  


  Member Information For cunyeProfil   Hantar PM kepada cunye   Pergi ke cunye's Website   Quote dan BalasQuote

liliey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11718
Posting: 96
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-03-05 15:45




saye plak stat pakai mase darjah 4.. ni sume psl tgok tv dkat sgt le.. penah pakai contct lens skejap.. last year, tapi hampeh.. mate makin rabun. so, wat saper2 yang ader niat nk pakai tuh, lupekan jer sebabnye power akn semakin naik. tambah2 bile duk kt blik yg ader aircond, kite akn nampak sumenya double.... lawa tuh memang la lawa, bole pilih jer nak kaler per, tapi kalu rase2 nk buta, bole la try... baik pakai spek, nmpk cm pandai jer.. hehehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lilieyProfil   Hantar PM kepada liliey   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-03-05 16:24




mula-mula terfikir (terpaksa fikir) untuk pakai cermin mata apabila kandas ujian mata sebelum mengambil peperiksaan 'L'. Terpaksalah pergi periksa mata dan kena buat dan pakai cermin mata. Kalau tak tak boleh dapat lesen memandu @ motor.

Peristiwa ni terjadi pada tahun 1999 sebulan selepas SPM.
-200 utk kedua-dua belah mata.

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 23:43


Quote:

On 2005-03-15 15:45, liliey wrote:
baik pakai spek, nmpk cm pandai jer.. hehehe..



huhu..sy stuju
saya pakai spec..hurm x igt ler..maybe darjah 3 or 4 kot..lama sgt...tp best lak pakai spec..x lgkapa hidup skrang klu x pakai spec..
tapi dulu ader ckgu pggil sy specky ikut suka ler cikgu oi....

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

  


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

azmy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2005
Ahli No: 14431
Posting: 28

Selangor  


posticon Posting pada: 17-03-05 11:11


saye pakai mase form 1

Bookmark and Share

  


  Member Information For azmyProfil   Hantar PM kepada azmy   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 15:36




Bookmark and Share

  


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

IslamicHunter
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7201
Posting: 18
Dari: KLIA

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-05 20:34


ana mula pakai atart darjar empat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For IslamicHunterProfil   Hantar PM kepada IslamicHunter   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-04-05 11:32


f0rm 3......da x nampak thp kr0nik...klu x...xde la nak pakai.... ...rimas kan pakai spek?kekdg tu dah terlampau biasa..kdg2 tercari2 spek konon2 ilang..sdgkan terletak kat mate je...x sdr...
betul x specky sume????

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-05-05 12:31


...
saya start pakai waktu darjah lima...skarang ni dah lebih 10 thn pakai spek...power lak area 400 lebih jer..takut gak kalau2 naik lagi...

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

kinobaik
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16191
Posting: 377
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 23:05


hmmm..kiranya kino pakai spek agak awal ar.. masa darjah 4. tapi power takde la tinggi mana pun. masa tuh, tahun 1994. mana ada spek lawa-lawa. huuwuw. spek ngan frame warna pink...

pakai sekejap-sekejap je. dalam kelas je. memula power +50 (dekat) ngan -75(jauh). pelik giler sebab sebelah kanan rabun jauh, kiri rabun dekat..huwuwuw..

masa f2 buat spek baru. power +120 ngan -150.

masa f5 tambah power lagi.. +300 ngan -200..huwuwwu macam org tua..rabun dekat!!

keadaan ini berterusan sampai matrik. bila 1st yr, tukar spek, power berubah giler-giler! keadaan kembali seperti biasa. dua-dua rabun jauh. -350 (kanan) dan -75 (kiri)..memang pelik.. mungkin sebab kino pakai spek masa study je kot + ngadap pc ..

apa-apa pun, nih baru satu nikmat yg ditarik.. baru rabun je.. kalu buta??huuwuw..lagi haru.


-----------------
We are the youth
Let us Bring Islam Back
We did it in the past
So let us do it again



Bookmark and Share

  


  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 23:58


sy pulak stat pkai spek form 1 tp pakai mse belaja je..masuk form4 terus pakai sebab mase tu dah pindah skola baru..so imej baru la plak..skang ni nak try pakai kontek lense la pulak ..ok ke pakai tu.. bahaya tak agaknya..baru pasang niat je la..duit tak de lagi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 06-05-05 00:41


Ana start pakai masa masuk sekolah menengah.
Ayah dan ibu pakai cermin mata.

Erm, adik beradik ana pun sama. Biasanya bila masuk sekolah menengah. Rekod sekarang kakak ana, sempat bertahan sampai form 5.Then, dia pun pakai jugak !

Ada tak sapa² yang tahu cara nak kurangkan rabun ni?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

zalfa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15731
Posting: 49
Dari: iskandariah,mesir

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 20:29




ana start pakai spek darjah 5..sbb suka baca buku dlm gelap..time org tidolah nak baca buku..satu family pakai spek except adik laki,tp dia rabun warna..sampai sekarang still pakai..takleh cabut dah nnt tak nampak..camne ye nak kurangkan rabun ni..risau jugak..tiap2 hari dah mkn carrot ngan tomat tp takde ape2 pun takat ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For zalfaProfil   Hantar PM kepada zalfa   Pergi ke zalfa's Website   Quote dan BalasQuote

nurnajihatul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16058
Posting: 28
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 12:59


..
saya pakai spek mata sejak tingkatan 3,...
api skrg dah tak pakai dah..

rindu_rahayu tanya pasal contact lens kan..
asalakan kita pandai jaga...jgn sampai dia berhabuk.kena bersihla ..
contact lens color lebih berisiko dari dijangkiti bakteria.
contact lens permanent juga lebih berisiko dijangkiti daripada contact lens temporary sebab temporary setiap bulan dah ditukar...so, lebih selamat la...daripada yang pakai untuk setahun

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurnajihatulProfil   Hantar PM kepada nurnajihatul   Pergi ke nurnajihatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurnajihatul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16058
Posting: 28
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 13:03


selalulah tengok pokok2 hijau pagi2 untuk kurangkan kerabunan mata anda

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurnajihatulProfil   Hantar PM kepada nurnajihatul   Pergi ke nurnajihatul's Website   Quote dan BalasQuote

aikawa
Warga Rasmi
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16435
Posting: 2
Dari: Beaufort

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 15:27



sy mula pakai spec mase darjah 5.ni sumer coz pengaruh superman lah,masa darjah 4 selalu sgt tgk matahari then minta ayah belikan spek ala-ala superman

Bookmark and Share

  


  Member Information For aikawaProfil   Hantar PM kepada aikawa   Quote dan BalasQuote

Pu3Dla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8977
Posting: 76
Dari: Johor ke N9

Johor  


posticon Posting pada: 13-05-05 17:10


...

lama x join...
ramai gak specky yer kat cni...

ana sama cam zafirah...
masa sek...pakai time study jer..
lepas abis sek men...kena pakai sepenuh masa...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Pu3DlaProfil   Hantar PM kepada Pu3Dla   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 13-05-05 18:00


pakai spec mase darjah 5 sampai la sekarang...tak pernah decreased pun.. tapi. tetap bersyukur...at least...tak bute...

Bookmark and Share

  


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 11-08-05 18:50


assalamualaikum
ana pakai glasses masa sekolah menengah lagi
tapi,jaranglah pakai
masa nak study saja pakai
kadang-kadang tak pakai langsung wpun nak study
rasa macam ada stone saja kat atas hidung bila pakai
tak selesa
bila kena migrain,mulalah tak terbangun.. :-D
itulah,kena pakai glasses tak hendak paakai.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 00:00


mule2 pakai spek memang syok..
rasa macam best saja...

ta ada lah pula rasa kurang selesa masa pakai..
lah ni..almost 9 tahun bkecimpung dengan dunia specky ni...
boleh tahan juga budget yang keluar na renew spek every year...

ps: setahun..mesti tuka frame..at least once a year...
     :-P :-P :-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 00:21


pakai spek masa form 5.. rabun tahap maksimum.. huhu tak lah.. rabun silau saja.. tapi sekrang ni maleh pulok nak pakai spectacle.. herm.. ;P

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

yuiummi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16610
Posting: 58
Dari: Jay Bee

Johor  


posticon Posting pada: 12-08-05 00:44


start rabun form..1...tapi power spec tak lah kuat sangat....dah lah tak suka pakai spek...so kejap pakai kejap tak..

bila dah msuk U...baru lah pakai betul2....sebab dah boleh drive...dan bila dalam kelas memang rabun kalau duk belakang...

hingga lah ke hari ini....power spek saya semakin bertambah dan bertambah...

waaaa....dan semakin bertambahlah kos untuk menambah power spec ni.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuiummiProfil   Hantar PM kepada yuiummi   Quote dan BalasQuote

zuhaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13790
Posting: 49
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 00:50


assalamualaikum.

ana pun specky juga. ana mule pakai cermin mata start form 5 hattal aan. sepenuh masa pakai speck kecuali time tidur dan pergi tandas. mule2 ana pakai speck ni, tekejut juga power mata kanan lebih tinggi berbanding mata sebelah kiri. (400 dengan 150). kadang-kadang rimas juga pakai speck ni tapi nak buat macam mana.. kalau tak pakai alamatnya terlanggar tiang lah tak pun jatuh longkang. kihkihkih.. :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For zuhairaProfil   Hantar PM kepada zuhaira   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 12-08-05 02:21


Assalamualaikum

hehe..macam best saja topik ini..:-D..
Ana mula pakai spec...time darjah 5 kalau tak silap..
Sampai sekarang...power tiap2 tahun makin bertambah...knape eh?
hehe..:-)


-----------------



  


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 12-08-05 04:15


yan start pakai masa darjah 6...
tapi every year tak lah makin naik...
lagi best masa last year,
power turun lagi...
kira dalam8 tahun ni konsisten lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

aprill
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17649
Posting: 91
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 04:44


assalamualaikum...

saya pakai spek ni sejak darjah 4.tapi rasanya dah lama jugak mula rabun ni...entah lah..waktu sekolah rendah pencapaian tak memberangsangkan.cek2 rupanya dah agak kritikal waktu tu.lepas pakai terus prestasi meningkat.kecik-kecik tak tahu bagaimana rasa rabun tu...mak saya pun pakai cermin mata,tinggi juga power..saya ni pun mengikut dia,genetik lah katakan :roll:

Bookmark and Share

  


  Member Information For aprillProfil   Hantar PM kepada aprill   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 12-08-05 05:37


start pakai waktu form 2...mual2 dok bajar dalam klas asik tak nampak saja...ingat kan ilusi optik rupanya rabun...sedis betul! satu nikmat telah di tarik oleh Allah...
.......................
p/s;siapa yang belum rabun tu pelihara ainun anda baik2...susah pakai spek ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 12-08-05 06:59


aku pakai spek start darjah 2. tapi tak lama, 2 bulan. lepas itu spek ilang. start darjah 2 sampai 6. Aku duduk kat depan sekali, kes khas, bukan pasal rabun, tapi paling bising. hhaaha. naik form 2 baru start pakai sebab aku tersisih, duduk kat blakang sekali. bingkai aku dah macam-macam jenis, paling teruk tak boleh pakai yang cuma ada tangkai tak ada bingkai tu. dah 4 kali pecah. lepas itu pakai contact lens, mengada pula try yang warna. kantoi pkhem. hehe. baru lah aku pakai spek betul sampai sekarang, tinted. cikgu bising, tapi buat dek saja. Aku tak boleh pakai contact lenses dah. infection hari tu, alerrgy terus

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-08-05 16:14


Pada 11-08-05 18:50 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
ana pakai glasses masa sekolah menengah lagi
tapi,jaranglah pakai
masa nak study saja pakai
kadang-kadang tak pakai langsung wpun nak study
rasa macam ada stone saja kat atas hidung bila pakai
tak selesa
bila kena migrain,mulalah tak terbangun.. :-D
itulah,kena pakai glasses tak hendak paakai.. :-)


Samalah kita sufti_ilham, saya pun pakai masa nak study saja bila nak baca buku...Dah lama habis blajar ni, boleh kata tinggal terus, tengok TV pun tak boleh dok jauh2. Memang rasa tak selesa tapi bila dah start sakit kepala mulalah cari spek..begitulah yang terjadi semenjak dua menjak ni.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 12-08-05 16:15 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 23:45


assalamualaikum

mira mula pakai spek waktu form 4 tapi just guna waktu study saja..tak selesa kalau guna sepanjang hari...

wassalam


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

suntai
Warga Rasmi
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17267
Posting: 3
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-08-05 00:24


saya start pakai spek masa umor 20...dulu elok saja..tapi..selalu sangat buat asgmnt dalm gelap,taknak kaco roomate..tetiba saja dah rabun..tapi syukur lah..tak kuat sangat power spek

Bookmark and Share

  


  Member Information For suntaiProfil   Hantar PM kepada suntai   Quote dan BalasQuote

su_maiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17420
Posting: 33

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-08-05 11:54


saya pakai start spek form3....tapi,dah rasa rabun tu time form1 lagi..Ingtkan memang mata begitu...rupa2nya dah disahkan rabun...teruk betul..

Bookmark and Share

  


  Member Information For su_maiyyahProfil   Hantar PM kepada su_maiyyah   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-05 14:40


***************************************
ingt dulu masa b4 pakai spek ni,
teringin gila nak pakai spek,biarlah rabun pun rabun lah..
alih2 sekarang ni dapat anda rabun btl2...
pulak tu..sekarang ni,teringin gila pula tak hendak rabun dah...
tak nak pakai spek sokmo...alih2 beli cl...
senang cerita..
mula2 pakai spek masa kat matrik...
sekarang campur!lmbt pergi class,saut saja spek..
Kalau ada masa pakai lah cl..
sebenrnyer ada satu cerita pasal spek yang tinggl
kesan smpi bla2 kat tuan punya diri ni..ish2!!!
Kalau di kenang balik nyesal pulak...
tak apa lah...let bygone b bygone lah!!!

********************************************

Bookmark and Share

  


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-08-05 15:25


assalamualaikum...ana pakai spek maser darjah nam...kira2 dah tujuh taun ana pakai sampai sekarang...tapi power ana jarang2 bertambah..kira Kalau tak pakai mata boelh tengok lagi...sebab ana amalkan minum air jus carrot...baik untuk penglihatan...

Wallhua'alm...


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 15:31


BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

ana mula guna cermin mata masa form 1....
lani dah power pun makin bertambah hingga mencecah 600dg...
pergi tandas pun kadang-kadang bawak juga...:)

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 16:07


Pada 22-08-05 15:31 , love_fillah posting:

!!! QUOTE !!!

BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

ana mula guna cermin mata masa form 1....
lani dah power pun makin bertambah hingga mencecah 600dg...
pergi tandas pun kadang-kadang bawak juga...:)

strive 4 mardhatillah...:)


eh.. samalah dengan ana.. mula ms fm 1 lah ni, tahap kerabunan smakin menjadi-jadi... setiap sem mesti naik lepas itu try CL tapi leceh lah... lagi senang pakai spek, power lah ni dah 700dg.. uihh..dah berbatang karot telan tapi tak berubah... nasibku :-D :-D


-----------------
Mirai e mukatte yukkuri to aruite yukou...


Bookmark and Share

  


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-08-05 21:06


Pada 22-08-05 16:07 , khuwailid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-08-05 15:31 , love_fillah posting:

!!! QUOTE !!!

BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

ana mula guna cermin mata masa form 1....
lani dah power pun makin bertambah hingga mencecah 600dg...
pergi tandas pun kadang-kadang bawak juga...:)

strive 4 mardhatillah...:)


eh.. samalah dengan ana.. mula ms fm 1 lah ni, tahap kerabunan smakin menjadi-jadi... setiap sem mesti naik lepas itu try CL tapi leceh lah... lagi senang pakai spek, power lah ni dah 700dg.. uihh..dah berbatang karot telan tapi tak berubah... nasibku :-D :-D




kasihan kat entunna...erm....rasa seronok tak pakai spek ni..ana suka tau...macam inteligent.....hehe..

p/s: suka pada kaum adam yang pakai spek.....


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 22:14


kasihan kat entunna...erm....rasa seronok tak pakai spek ni..ana suka tau...macam inteligent.....hehe..

p/s: suka pada kaum adam yang pakai spek.....


ALQIBTIAZ suka pada kaum adam pakai spek? knapa? nmpak smarrt ke? hehe


ana start pakai spek time form 1....sekarang ni baru 5 tahun......power dah cecah 500dg....benda paling sedih kalau spek pecah....:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

nurus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2003
Ahli No: 3760
Posting: 58
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 22-08-05 22:33


saya...pakai spek, waktu itu last form 5...so, sampai lah ni pakai spek..tapi waktu kuliah saja lah...kalau keluar ke mana-mana, saya tak pakai pun...entahlah, tak minat....Mmmm....mak ayah saya tak pakai spek pun, tapi anak2nya yang perempuan pula rabun, so kena lah pakai spek...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurusProfil   Hantar PM kepada nurus   Pergi ke nurus's Website   Quote dan BalasQuote

al_akh
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2005
Ahli No: 17041
Posting: 20
Dari: Daerah Kuala Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 23:35


salam alaik

samalah , ana start pakai time F.2 lagi...satu keluarga pakai, mungkin faktor genetik agaknya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For al_akhProfil   Hantar PM kepada al_akh   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 23-08-05 01:16


saya start kai spec dari pri 6 tapi itu pun bkk pakai...pakai btol2 bila sec 3....sekarang dah tak boleh dah tanggal cemata ni...bangun tdo saja carik cemata....

erm....budak besar...mata awak kena infection sebab kai contact lenses?seramnye...sebab saya kalau pergi skola pun kai contact lenses tak kai cemata....macam mana awak boleh kena infection tu eh?apa tanda2 dia??kekadang kalau kai contact lense pun rasa macam tak selesa...kadang-kadang gatal nah....macam nak garuk saja biji mata ni....hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 23-08-05 02:29


saya start pakai spec dari darjah 2 lagi tapi yelaakan, masa 2 kecik lagi so kadang-kadang pakai, kadang-kadang tak..start form 3 terus pakai sampai sekarang..
ada juga try pakai lense tapi rasa xselesa + xconfident..ye laa, dah lama pakai spec..rasa semacam saja kalau xpakai..

Bookmark and Share

  


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

nhafidzs
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 879
Posting: 93
Dari: s'gor

Selangor  


posticon Posting pada: 23-08-05 08:17


darjah 6..semua pakai kecuali ayah

Bookmark and Share

  


  Member Information For nhafidzsProfil   Hantar PM kepada nhafidzs   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 23-08-05 08:34


kena pakai dajah 6 tapai baru pakai betul2 form 2.. smp sekarang..cmn nak krgkn ye..

tak nak pakai spek dah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-08-05 15:24


ermm...nmz...ada kelebihan kaum adam yang pakai spek dari yang tak pakai..tapi..atas2 orang jela...mereka nampak inteligent saja...macam prof..hehe..

p/s: sekadar pendapat

Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 23-08-05 22:35


alhamdulillah mata saya sihat lagi... saya tak pakai spec. jangan jeles aaa... hihihi

Bookmark and Share

  


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 03-09-05 00:04


saya pun tak pakai cermin mata lagi....... :-) :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 11:37


>emm...ana pun tak tau bila nak tanggal cermin mata ni...:-)
>ana suka pakai speck
>ada petua nak kurangkan power speck ni?
>hehe... kat uum ni banyak pokok, ana rasa dah kurang agaknya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 13:53


astina pakai cermin mata dari form 1 pergi.dah 3 kali beli baru sebab patah...ganas betul lah..hehhee...tapi sejak habis form 5 dah tak pakai.sebab sekarang ni pakai lens..igt nak buat baru juga cermin mata baru..tengok budject lah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

starfish
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14030
Posting: 76
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 14:05


start pakai spek masa form 1.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For starfishProfil   Hantar PM kepada starfish   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 15:15


syukur sb sampai sekarang tak perlu pakai spec lagi... kadang-kadang teringin juga nak merasa macam mana pakai spec ni sb pada sesetengah keadaan atau orang tu kadang-kadang nampak bergaya juga... tapi mungkin keadaan sekarang lebih baik, Allah s.w.t. jua Yang Maha Mengetahui akan keperluan hamba2nya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-09-05 16:26


salam ukhwah...

pasal pakai spek...hmm, ana started wearing glasses after i already got my spm result...

masa ana check mata ana tu for medical check up...doctor kata kena pakai spek sebab teruk sangat mata ana ni...
so, ana start pakai masa umur 18 tahun...kiranya baru dua tahun sudah pakai spek...
nampaknya ana dah ditarik salah satu nikmat yang paling besar dikurniakan Allah kepada umatNya....ol;eh kepada antum semua yang masih belum memakai cermin mata, bersyukurlah dan peliharalah setiap pancaindera yang telah dianugerahi Ilahi kepada kita dan berusaha menerima diri seadanya..kerna kita sebagai manusia ni semmemangnya mempunyai banyak kekurangan....

wallahua'lam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

nasyrah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17520
Posting: 109
Dari: SELANGOR, JOHOR DAN PERAK

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 17:02


:lol: :-D :-D saya pakai spek waktu sek men... tapi pakai waktu dalam kelas saja...masa matrik pun pakai time blajor... bila dah masuk u barulah pakai sentiasa... mak kata saya lebih kiut kalau pakai spek..tapi ada kawan-kawan kata, lebih kiut kalau pakai lens pula..mana satu pun tak tau..yang penting i'm still kiut berdasarkan kedua-dua pendapat tu.... jangan jeless.... :-P :roll: :-P


-----------------
HIDUPKU MATIKU HANYA KERANANYA...PETUNJUK DARINYA YANG KU HARAPKAN DALAM MENITI LIKU-LIKU KEHIDUPAN...:)
[ Telah diedit oleh: nasyrah pada 03-09-05 17:03 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For nasyrahProfil   Hantar PM kepada nasyrah   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 22:04


saya start pakai speck masa form 3, sampai lah sekarang ni. tapi kadang-kadang saja pakai spek...bukan selalu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 22:10


kelakarnyer pasal cute ke tak tu.. hehe.. saya pula pakai spek masa matrik punyanye mula2 tak rabun tapi sebab suka main game kat pc..lelama mata pun naik rabun.. lagi satu punca dia ialah resdung..

sekarang dah pakai dah spek pasal kalau tak pakai karang mata lagi sakit.. tambah2 kerja pun ngadap pc tiap2 hari yang memberikan sinar gamma yang tinggi kat mata ini...

:D

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

damai_di_hati
Warga Rasmi
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11799
Posting: 9
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 08-09-05 23:27


assalamualaikum... hm, pasal pakai spek mate ini... saya pun dah lama pakai spek mate, still sek rendah lagi.. masa tu darjah 6, dapat tau mse nurse yang selalu datang sekolah tu... teruk dah masa tu, apa lagi nak tak nak kena lah pakai spek juga..
saya ni nak kata rabun keturunan tu takla, tapi masa kecik2 dulu, suka sangat baca buku dalam gelap, tengok tv dekat2... ha, padahnya, mude2 lagi dah kena pakai spek tebal!!! huhuhuhhh... sekarang ni asyik ngadap pc saja, lagi lah power tu bertambah... kalau tanggal spek itu, jangan harap lah nak kenal orang yang duk jauh dengan kita... teruk kan?? tulah, sesiapa yang belum rabun tu, baik jaga mate u all tu bebaik.. bukan senang rabun ini... okiess, tata... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For damai_di_hatiProfil   Hantar PM kepada damai_di_hati   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Mula pakai cermin mata

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.334319 saat. Lajunya....