Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Raja yang setia pada dayang2 yang hanya inginkan kerusi empuk di singgahsana bukan sahaja akan meruntuhkan seluruh istana bahkan seluruh takluk jajahannya...
-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 10 hari yang lalu
abid_19: 10 hari yang lalu
JonathanBaker: 12 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: mula bertudung


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» mula bertudung

Please Mendaftar To Post


Oleh mula bertudung

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 13:45


kat sini ana nak tau,bila saudari2 kat sini mula bertudung?
ana mula bertudung masa ana form 2,tu pun mak ana yang suruh,kalau ikut ana umur 20 baru ana nak pakai tudung.masa tu kadang2 ana pakai,kadang2 tak,kalau ana rasa nak pakai ana pakailah.
tapi bila mak ana cerita pasal siksaan wanita yang tak bertudung di akhirat sana,ana jadi takut.tapi alhamdulillah sekarang ana dah tak tinggalkan tudung kalau keluar rumah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

ewashahid
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14724
Posting: 5
Dari: perak

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-03-05 14:00


ewa pakai tudung start form one. sbb abg yang suruh. die kate name je sekolah agama tapi x pakai tudung macam x belajar kat sek agama. apa pun ewa respect dan sayang abang ewa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ewashahidProfil   Hantar PM kepada ewashahid   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-03-05 14:12




Emm best gak topic ni...saya mula pakai tudung masa umur 11 tahun...ari ni cukup umur esok tu dah sibuk cari tudung nak pakai p kedai sbb takut bila ustazah cita kalau kita dah cukup umur kita wajib menutup aurat...masa tu ibu tak bg gak pakai sbb ibu takut nanti bila meningkat remaja bila tgk org lain tak pakai kita pun akan bukak balik tudung...ibu taknak cmtu..ibu kata kalau nak tutup aurat...bialah sampai bebila...Alhamdulillah saya kekal bertudung hingga ke ari ni...

~Ya Allah Ya Tuhanku...bimbinglah daku ke jalan yg Engkau Redhai...Ameen~

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 14:14


start pakai tudung....
bila erk.... luper lah plak.... darjah satu tak pakai... darjah dua, tiga, empat, lima, enam pakai... tapi kat sek. jerk....
tapi start form one dah insaf.... tambah lak sek agama.... huh... kalo tak pakai... mau nak kena sembelih....
Alahamdulillah... skrang secara perlahan-lahan aku cuba tuk jadi muslimah sejati... DOAKAN AKU...!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 01-03-05 14:56


Wawa mula bertudung waktu Form 3 kot? Wawa sekolah menengah biasa masa tu... Kawan2 yg tak pakai tudung slalu gak ejek Wawa ni 'Ustazah' he he!! Masa tu Wawa benci betul... (Almaklum, iman tak sekuat mana...) Pergaulan kat sekolah Wawa tu, Subhanallah..ALLAH jer tahu. Form 1 dah start pregnant, kongsi jarum suntikan, judi (saper kalah kena buka pakaian---lelaki N perempuan) murtad DLL. Wawa pakai tudung sbb..terbaca buku Nabi Muhammad..Wawa kesian kat Rasullullah...dia penat2 berdakwah sehingga hampir dibunuh tapi ini balasan Wawa pada perjuangan dia.. That's y Wawa bertudung N start mengerjakan solat.. Peritnya sebuah pergorbanan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 15:08


mula pakai tudung? uh! sebentar ye, bagaiman agaknya wajahku bila bertudung?... cun gak!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 15:24


Khairoo84,ana rasa mesti lawa kot..heheeh..ana gurau je..jgn marah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 16:24


uikksss..kalu si khairoo84 brtudung musti comel kan..hikhihiihk

hmmm...sy start pakai tudung waktu bila ye ..kalu xsilapnya sejak kecil lg waktu sekolah tadika dah mula berjinak-jinak ngan pemakaian tudung ni..lg pun family banyak beri didikan dan kefahaman agama yg teguh tentang pentingnya penutupan aurat n akhlak yg baik ni..tutup aurat tu trmasuk brtudunglah..

....AmAl KeRaNa AlLaH,hIdUp MuLiA,mAtI sYaHiD....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 01-03-05 20:50


err.. saye tak pernah pakai tudung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 20:59




khairoo84 dan alifmimyanun salah mendarat ni.. ana mula bertudung lewat jugak rasenya.. dlm usia 12 thn...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 02:41




tak pernah and tak ingin nak pakai tudung... biarlah ape org nak kata pun...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

mulk
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14171
Posting: 16

Melaka  


posticon Posting pada: 02-03-05 13:39



dulu ana free hair...msk sekolah menengah..ana pakai mase sekolah je..lepas form 4 ana pakai kat sekolah n bila nak kuar jalan2..
alhamdulillah sekarang nie ana permenant dgn nya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulkProfil   Hantar PM kepada mulk   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-03-05 13:40


wbt

dah lupa la tarikh keramat mula pakai tudung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 15:44




hurm kelakar bile engat balik nape saye mule nak pakai tudung...hehehehe saye mule pakai maser drjh 6 atas alasan rambut saye wkt tuh huduh sungguh saye tak suke rambut saye time tuh...sbb kan rambut saye tulah,tiap kali saye gi shopping complex nak masuk tiolet jer mesti org yg bertembung ngan saye toleh 2/3 kali...rimas!pergi hospital,doktor kate"owh,we have a 'boy' here n he need to be admitted to ward.."

so saye pon pakai le tudung mentare nak tunggu rambut panjang..pernah oneday kakak saye tanyer saye nak pakai tudung nih slamenyer ke?saye jawab(wkt drjh 6)tak sekejap je,,mentare rambut nak panjang nih..

Alhamdulillah,sampai la nih masih bertahan memakai tudung...tegakkan syariah Allah...


wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

aiesyakisas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.11.2004
Ahli No: 12267
Posting: 40
Dari: johor bahru atau selangor

Johor  


posticon Posting pada: 02-03-05 16:35


tah

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiesyakisasProfil   Hantar PM kepada aiesyakisas   Pergi ke aiesyakisas's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 23:03




ALHAMDULILLAH...semuanya bertudung...mmmm...tak kisahla bila kita bertudung dan sebab apa mula2 kita pakai tudung..niat kita pakai itu yg penting...serta tudung dan baju yg kita pakai itu dapat menutup aurat kita serta bersesuaian dgn syariat...moga kita bawah keredhaanNYA...INSYAALLAH...

-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 23:08


Quote:

On 2005-03-02 02:41, Meow wrote:


tak pernah and tak ingin nak pakai tudung... biarlah ape org nak kata pun...






macamĀ²la ..

tok ingat la ...masa sekolah rendah rasenya...

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

jannahassyahid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13242
Posting: 108
Dari: bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 03-03-05 00:52


erm,,best gak topik ni..
ana mula berjinak2 pakai tudung ni dr kecil..wktu kecil dulu time tadika kejap pakai kejap tak..budak2 lagi,,,jahil lagi waktu tu.
Family ana mmg tekankan pasal tutup aurat ni..Alhamdulillah syukur...smg kita sama2 pakai tudung ni krn nk tegakkan syariat Allah..
Pakaian jg melambangkan peribadi seseorang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahassyahidProfil   Hantar PM kepada jannahassyahid   Pergi ke jannahassyahid's Website   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-03-05 03:10


saya tak pakai tudung sebab saya lelaki..ader sekali test2 nak pakai..cun gak..hahah..
biler korang pakai tudung tak penting...yg pentingnyer..sampai biler korang nak bertudung?...
"sesungguhnyer yg terbaik disisi allah adalah istiqamah"berterusan....salam [email protected]..
saya melaporkan dari tv1

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-03-05 15:56




satu hari tuh,ayah ajak saye gi rumah pak ngah dekat cheras...saye pon ekut je le..tapi sepanjang perjalanan tuh saye duk terpk je ape bende yg saye terlupe nak bawak same??
pk punyele pk,,tak sedau dah sampai kat umah pak ngah...elok je kuar drpd kete,saye terase kepale berangin,,rupenyer...saye terlupe nak pakai tudung...hehehehehe memang tak bleh lupe le mase bebaru pakai tudung dulu...


wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-03-05 23:55


mula bertudung bukan persoalannyer..persoalannyer..sampai biler anda buleh bertudung dan buleh ker anda bagi jaminan anak anda nantik bertudung?.....hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

Izraellz
Warga Rasmi
Menyertai: 07.03.2005
Ahli No: 14937
Posting: 6
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 05:59


tudung? sy ader 2 awek... satu bertudung , satu tak... tp dua dua sama jer.... mean boleh diajak **** rase cam umat islam dah semakin jauh dr landasan yg sebenarnyer... pakai tudung juz hiasan... tunjuk baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For IzraellzProfil   Hantar PM kepada Izraellz   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 10:19




ya Izraellz,,maaf cakap lah,awak lah antara lelaki muslim yg tak gune!nih yg nak emosi skit nih!
ade ke patut,dah le awak ade due awek,pastuh awak bleh buat eksperimen lak lagi!!patutnyer awak le yg kene sedaukan mereka!! at least klu die org marah pon,awak dah nyampaikan gak nasihat kan??ini tak awak join sekaki,lagi pulak tuh awak yg ajak!!



wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 07-03-05 11:28


...

mula bertudung masa sekolah rendah...darjah tiga

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 16:39


start pakai tudung masa darjah 3, darjah 3 br pakai tudung pi sekolah..tp masa tu ikat kat belakang, bila darjah 6 baru pakai elok, rambut x berjuntai...alhamdulillah still sampai sekarang

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 16:41


start pakai tudung masa darjah 3, darjah 3 br pakai tudung pi sekolah..tp masa tu ikat kat belakang, bila darjah 6 baru pakai elok, rambut x berjuntai...alhamdulillah still sampai sekarang

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nohara_sinchan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1132
Posting: 56
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 14:03



org yg bertudung nie tak semestinya baik izrael.. itu memang saya akui.. luaran memang kita boleh tutup.. tapi kalau dalaman seseorg tu hancur nak buat cam mana..? iman x mantap, x takut Allah.. tu pasala jadi cam tu..
saya bertudung start darjah enam.. antara yg terawal pakai tudung dikalangan kawan2 saya..
tapi perangai x elok jugak.. mungkin masa tu tak takut Allah.. alhamdulillah sekarang elok la skit perangai.. tau dah halal haram.. takut nanti mati masuk neraka.. balasan Allah tak sapa dapat elak..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nohara_sinchanProfil   Hantar PM kepada nohara_sinchan   Quote dan BalasQuote

s13na_84
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2005
Ahli No: 15047
Posting: 6
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 14:02


Hijab dan dakwah

Hijab,yang berasal dari perkatan Arab 'hajaba' bermaksud sembunyi atau selindung.. seringkali menjadi soal hangat yang diperbualkan ..dari dulu sehingga sekarang.Sememangnya,bagi muslimat,adalah wajib untuk mengenakan hijab..tapi..selain mengenakan hijab,atau..ringkasnye dalam bahasa Melayu,tudung..pahamkah kita dalam erti kata sebenar..ape itu hijab?Hijab bukan setakat mengenakan tudung,menutup aurat..tetapi lebih mendalam lagi,memelihara tingkah laku dan tata cara hidup,mengikut ajaran Islam.Tingkah laku yang berlandaskan syariat dan ajaran Islam.Dari perhubungan sesama manusia,sesama jantina ke antara lelaki dan perempuan..dan satu perkara yang lebih penting,menjadi identiti kepada wanita Muslim..apabila kini,sukar untuk dibezakan wanita itu Muslim atau tidak,kecuali dengan adanya tudung.




Bookmark and Share

    


  Member Information For s13na_84Profil   Hantar PM kepada s13na_84   Pergi ke s13na_84's Website   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-03-05 17:06


start bertudung?darjah 6 kot atau masuk ting 1... masa darjah 4,5,6 standard la..pakai tudung masa skolah pagi je..tapi dulu masa darjah 6 saya ingat lagi pernah di tegur oleh cikgu sebab pelajar perempuan saya sorang je yang tak pakai tudung.. walapun di nasihati..,masih tak bertudung..pelik dia.. dah la anak ustazah ngan cikgu..saya cuma tak mahu buat sesuatu kerana terpaksa..sebab sekali dah pakai saya takkan tinggalkanya.... sekarang ni alhamdulillah..bertudung,kalau org datang ke umah pun pakai tudung..cuma saya respek ngan adik saya..start pakai tudung ke mana sahaja masa darjah 3, dan istiqamah sampai la dia skrg dah darjah 6, maknaya dia dapat hidayah lagi awal dari saya la.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 11-03-05 17:28



pakai tudung? start bila masuk sekolah tadika...umur 4 tahun. masa tu tadika kat masjid, so kenalah pakai tudung. tapi macam chipsmore lah tudung tu. kejap ada, kejap takde.sepanjang tadika, gi sekolah pakai tudung. bila masuk sekolah rendah, langsung tak pakai tudung. pastu masa darjah 2 start balik pakai tudung sebab potong rambut pendek giler,malulah konon-kononnya tu. pastu, betul-betul pakai tudung bila pergi mana-mana, masa darjah 6. gi kedai pun pakai tudung. dah sedar... alhamdulillah,sampai lah sekarang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

liliey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11718
Posting: 96
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-03-05 17:41




em... saye memula pakai tudung mase form 4... mase tu tengok member2 sume pakai tudung pastu rase malu ngan diorang sebab tu pakai tudung.. tapi tak tetap maner la. pakai tudung bile kuar ngan member2 jer..
tak lame pastuh, bile kakak takder barulah terdetik hati ni nak terus pakai tudung... mak pun suker.. dan yang paling pentingnya Allah pun suker...
Alhamdullillah sampai skg sayer bertudung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lilieyProfil   Hantar PM kepada liliey   Quote dan BalasQuote

cahaya_dihati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10470
Posting: 38
Dari: united kingdom

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 17:55




memula pakai tudung..hehe
first time masa hari pertama nak register darjah 3,
besoknyer dah tak pakai sbb anak tudung hilang.. (besala bebudak).. pastu darjah 4,5,6 pakai la tapi kat skolah jek...

start form 1 smpi skang dah ok.. takdek chipsmore2 lagik..insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_dihatiProfil   Hantar PM kepada cahaya_dihati   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 02:18


mm,...ana start b'tudung masa drjh 2...sampei le skarang nih...insyaAllah sampei bebila pun......

-----------------
.:. sesungguhnya orang² yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 12:00


erm..kdg2 tu ada yg pakai tudung hanya kerana berfesyen,maklumlah sekrang ni mcm2 gaya tudung boleh digayakan tak mcm dulu.sekarang ni timbul fesyen style bertudung style waheeda,wardina etc.any comment?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 12:38




start btol2 tutup aurat form 1.
skola rendah sukati jer rasa nak pakai, pakai rasa tak nak tak payah...ayah ana tak kisah langsung nak pakai baju aper mase skola rendah...tapi first time daftar form 1 kat SAMSED ayah ana suruh pakai tudung dan lengan panjang bila keluar rumah..dan suruh ana kumpulkan baju budak2 yang tak boleh pakai untuk sedekah kat masjid buat kain lap...(mase tu bulan puasa)...sampai sekarang ana ingat..

-----------------
[IMG]http://photos.friendster.com/photos/92/17/15417129/9850787836953s.jpg[/IMG]

'ukhwah itu indah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

nazhulamanishuhada
Warga Rasmi
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16296
Posting: 12
Dari: Sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 05-05-05 21:02




tak per kan lambat skit crita pasal bila saya pakai tudung nih...maklum laa orang baru..saya mula pakai tudung masa darjah 4..masa tu sebab ustzh yang suruh,,lagipun takut sangat dengar crita pasal siksaan orang perempuan yang mendedahkan aurat nihh..tapi tak lama...lepas darjah 6..tak pakai lagi.. pasal ustzh dah pindah...then masuk ting 2..pakai lagi...tu pun sebab ustz kat sek menengah yang suruh...sapa tak pakai tak leh masuk perkarangan sekolah...tu pun pakai macam coklat..kejap pakai kejap tak...then...lepas tingkatan 5,,sebab ustz dah pindah so tak pakai lagi...tu larr akibatnya bila pakai tudung sebab takut kat ustz,,,bukan sebab Allah...alhadulillah... lepas masuk tingkatan 6 kesedaran yang ustazah darjah 4 terapkan dulu menular balik dalam diri... itupun sebab faktor sekeliling jugak...kengkawan dan cikgu2 kat sekolah baru banyak beri teguran... semoga kali ni tak da lagi coklat dalam bertudung... kejap pakai,,kejap tak pakai...... sentiasa ingat azab Allah bila mendedahkan aurat....eeee...takutnya....!!!!

-----------------
Tiada harapan selain Allah,tiada idola selain Nabi,tiada kata seindah Al-quran,tiada jalan selurus As-sunnah,tiada perjuangan Selain Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazhulamanishuhadaProfil   Hantar PM kepada nazhulamanishuhada   Pergi ke nazhulamanishuhada's Website   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 05-05-05 21:58


,
Aaaa.....bab pakai tudung ni bukan main-main.Alhamdulillah kepada yang mengaku pakai tudung tu.Pakai le fesyen macam-mana pun asalkan tak nampak leher sudahlah.Nak buat ala wardina ke wahida ke jenis sotong ke,jenis obor-obor ke bukan masalahnya.Kepada yang masih liat pakai tudung tu,pakai lee....not only sebab dasar agama yang suruh,memang manis kalau bertudung.Memang le saya tak reti pakai tudung tapi ada le dulu kecik-kecik kena mekap.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 22:38



saya start pakai tudung masa darjah dua...masa mula2 pakai tu jarum peniti sebelah warna merah sebelah warna hijau.....ehehehe bila pikir2 balik lawak pon ada.....maklumla belum tau apa2 lagi...

-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

nur_sofeya
Warga Rasmi
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7045
Posting: 17
Dari: Qelate

egypt  


posticon Posting pada: 05-05-05 23:13



pkai tudung???mmm...sy mula pkai tudung masa tu umur sy dalam 5 tahun.itu pun sebab abah hntar kt tadika islam.seingat sy la...mula2 tu memang susah sgt nk pkai, ye la...kwn2 kt umh dan kampung semua masuk tadika biasa siap pakai skirt ngan ikut toncang lagi.masa tu tau2 jelah budak kecik...mesti nk ikut kawan kan,nk kelihatan comel je
alhamdullillah...berkat kesabaran dan nasihat dari ma dan abah, sy bertudung hinggalah sekarang dan Insyaallah akan kekal sampai la bile2!!!

-----------------
Wanita adalah perhiasan dunia, seindah hiasan adalah wanita solehah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_sofeyaProfil   Hantar PM kepada nur_sofeya   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-05-05 18:37


...
mula pakai tudung masa darjah 2...puas jugak mak pujuk suruh pakai..tiap2 pagi sblm g sekolah mak mesti puji cantik(nak galakkan saya pakai tudung sebab dalam kelas sy sorang jer pakai)...Pakai tudung sepenuhnya bila keluar bila darjah 5....

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-05-05 20:10


sakeenah mula bertudung sejak kecil lagi(sebelum tadika).DuluĀ² kecil saya tak tahu apa tujuan saya memakai tudung.Namun atas didikan ibu bapa saya,guruĀ² S.R.I.H dAN S.M.I.H,Johor,kini baru saya memahami kenapa Islam mewajibkan semua muslimat menutup aurat(termasuk memakai tudung).Lagipun bukan ke rasa selesa dan terpelihara bila memakai tudung?
*****************************************
Sesungguhnya ada hikmah mengapa Allah menyuruh muslimat menutup aurat(termasuk bertudung)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 20:43


ana free hair jeee....... ..
drpd pemerhatian ana kat sini,kebanyakkan kawan-kawan kita yg start pakai tudung disebabkan takut seksaan di akhirat nanti yee.....

alhamdulillah..bagus juga topic ni dibuka,sekurang-kurangnye.kite semua tau,bagaimana utk mencuba menasihati kawan-kawan yg x pakai tudung nih.

tq

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 08-05-05 21:28



ALHAMDULILLAH MA DAN AYAH ANA AJAR ANA BERTUDUNG DARIPADA KECIL.........
tapi ana ni yang tak reti bahasa.....masa darjah enam ana kekal bertudung dan sekarang alhamdulillah...berkat dulu2.......ana masih bertudung malah daripada yang kecil ke besar yang pendek ke labuh.....dan moga terus kekal........
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

arini_nur
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16043
Posting: 8
Dari: darul mawaddah

ireland   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 22:04


bila ye mula pakai tudung..rasanya 4 taun kot..sbb tgk gamba2 masa ana kecil,ana mmg pakai tudung..lepas tu gi taski ABIM then sambung ke SRI&SMI,jadi dah terbiasa ngan suasana b'tudung.Dulu mmg tak tau nape kena pakai tudung,tapi bila dh besar dh fahamla kenapa kita wajib b'tudung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arini_nurProfil   Hantar PM kepada arini_nur   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 10:28


rasanyer ana tak pernah bertudung...cuma berkopiah jer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

nurjaj
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15651
Posting: 48
Dari: Utara Perak

Perak  


posticon Posting pada: 09-05-05 10:54


mule pakai tudung sejak darjah 4 tp betul2 tak tinggalkan tudung sejak Form 1 sbb sekolah agama.

-----------------
Kerana ilmu kita bertemu...
Ukhwah terbina kerana perkenalan...
Kerana cita-cita perpisahan berlaku...
Kerana persahabatan ia akan berkekalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurjajProfil   Hantar PM kepada nurjaj   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 09-05-05 11:00




Mula pakai tudung masa tadika.. kecik lagi..
kakak kita punya kerja...
suka tengok adik2 dia pakai....
budak2 bukan boleh ada benda kat kepala
kejap2 kang kuis, cabut...
tapi seronok sangat masa tuhh
nampak comel benor2....

thanks akak....
bila dah makin besar dan faham tuntutan..
alhamdulillah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

nur88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27875
Posting: 98
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-07 21:23


Ana start pakai tudung ni sejak kecil masa tadika.tadika ana tadika islam.so,sebab tu lah ana pakai tudung sampai sekarang.Alhamdulillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur88Profil   Hantar PM kepada nur88   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 21:55


ana xmule2 lagi pakai tudung sampai sekarang huhu! :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 21:58


samo lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 23:23


masa form 3,dah bjinak2 pakai tudung tapi.......tudung cipsmore lah,hehehe....time kelas saja pakai.dulu pernah juga sampai kawan sendiri bagi tau ustazah yang sebenarnya saya kat luar sekolah free hair, tapi ustazah tak pecaya,hehehe..... :-) lepas spm,hati saya dah tbuka nak bertudung. kbetulan saya dapat smbung belajar kat kolej islam, & alhamdulillah,sampai hari ni saya bertudung.mula-mula tu....ada juga rasa macam malu2 kucing....maklumlah...perubahan mendadak daripada budak tomboi ke wanita bertudung ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 23:37


betul-betul pakai tudung form 1. bila masuk sekolah agama.
sekolah rendah cuma pakai waktu sekolah saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 23:47


..

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 19-04-07 00:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 00:34


masa sekolah rendah ustazah asingkan murid2 yang tak pakai tudung dan yang pakai tudung.. huh. ada ke patut. dan saya masuk geng yang tak pakai tudung tu lah. hahaha. lama2 geng tak pakai tudung ni makin kurang dan saya adalah yang kedua terakhir dalam kelas tu yang pakai tudung. hahaha betapa degil keras kepala betul saya time tu. hahaha. masuk sekolah menengah pakai tudung kat sekolah saja.. pergi tusyen kat luar ke shoping ke tak pakai dah.. memang saya ni teruk betul time itu tapi hati baik hahaha. dah masuk menengah atas baru lah dapat menghayati sepenuhnya ajaran menutup rambut semua ini dan mula berjinak dengan tudung. mak terkejut sangat sebab mak pun tak pernah cakap pasal tudung2 ni sangat cuma lebih kepada pakaian tu saja yang kena sopan. tapi Hidayah Allah kan, saya terima dengan rasa syukur yang tak terhingga.. saya teruskan memakai tudung sampaikan kakak ipar saya pun mula terbuka hati untuk bertudung walaupun ada kala nya bersifat chipmore.. tapi sekarang kedua2 dah permanently pakai tudung... Alhamdulillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 00:39


Pada 18-04-07 21:55 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

ana xmule2 lagi pakai tudung sampai sekarang huhu! :D


:-o :-o :-o :-o :roll: :roll: :roll:
kalau anta pakai memang haru...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 00:42


uucp://i71.photobucket.com/albums/i123/lina_mursyidah/pic3copy.jpg

ana pakai tudung dari kecik..ehehe..tu tatau siapa yang dukung ana..sebab baik tak bawa lari..
wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

east_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu

demrepcongo   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 00:43


Pada 19-04-07 00:39 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-04-07 21:55 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

ana xmule2 lagi pakai tudung sampai sekarang huhu! :D


:-o :-o :-o :-o :roll: :roll: :roll:
kalau anta pakai memang haru...



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
memang haru....haru-biru d buatnya... :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For east_saljuProfil   Hantar PM kepada east_salju   Pergi ke east_salju's Website   Quote dan BalasQuote

east_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu

demrepcongo   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 00:45


Pada 19-04-07 00:42 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

uucp://i71.photobucket.com/albums/i123/lina_mursyidah/pic3copy.jpg

ana pakai tudung dari kecik..ehehe..tu tatau siapa yang dukung ana..sebab baik tak bawa lari..
wassalam



:-) cutenya...comel...siapa yang dukung tu?pelancong ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For east_saljuProfil   Hantar PM kepada east_salju   Pergi ke east_salju's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 00:46


:sopan:

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 02-11-07 09:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 00:50


Pada 19-04-07 00:45 , east_salju posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-04-07 00:42 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

uucp://i71.photobucket.com/albums/i123/lina_mursyidah/pic3copy.jpg

ana pakai tudung dari kecik..ehehe..tu tatau siapa yang dukung ana..sebab baik tak bawa lari..
wassalam



:-) cutenya...comel...siapa yang dukung tu?pelancong ek?


salam'alaik kak..
tatau lah siapa dukung..huhu..
wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 00:59


mula pakai masa darjah 3...tapi waktu sek saja...
betul-betul pakai tudung masa form 1

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 01:00


erm...Lina...lina..



p/s

tu dah boleh buh gambar tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 02:16


bagusnya u all kat sini.muda2 dah start pakai tudung.saya pula mula pakai tudung masa form2 tu pun kat sekolah saja.nak kata pakai tudung betul-betul baru sangat-sangat.sebab baru mula timbul keinsafan di hati ini.harap-harap lah dapat kekal:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 03:03


saya... lambat juga pakai tudung secara serious.

maklum sajalah, sekolah rendah pun sekolah kristian, chinese saja ramai. sekolah menengah rendah pula semua perempuan... jadi, lambat juga lah kesedaran tu sampai. huhu. 1st time nak pakai pun, masa form 1, atas ajakan kawan-kawan. Kenapa saya pakai masa tu hanyalah kerana rasa malu kalau tak pakai macam geng2 masa tu. huhuh...

mula serious dan consisten, form 2 agaknya. tu pun tak sempurna pemakaiannya lagi. sempurna masa form 4 dan seterusnya. kiranya, graf menaik dengan kecerunan positif.

p/s: masa mula-mula pakai memang bukan senang nak belajar pakai tudung secara pro. huhuhu... mesti tak lawa. hekhek. cara pakai tudung pun kena ada kemahiran.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 19-04-07 03:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-04-07 03:14


Saya suka tengok orang bertudung...
Tapi saya sendiri tak pakai tudung...
Saya suka tengok tudung yang cantik2...
Tapi secantik mana sekali pun tudung tu..saya tetap tak beli jugak....
:) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

maryam_unisel
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29676
Posting: 57
Dari: klang ~ unsiel

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 18:32


mula betul-betul pakai darjah 5.....

sampai lah ini kekal bertudung....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maryam_uniselProfil   Hantar PM kepada maryam_unisel   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-07-07 10:24


Pada 19-04-07 03:14 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Saya suka tengok orang bertudung...
Tapi saya sendiri tak pakai tudung...
Saya suka tengok tudung yang cantik2...
Tapi secantik mana sekali pun tudung tu..saya tetap tak beli jugak....
:) :)


Sama lah kita...Walaupun saya tak pernah pakai tudung, tapi jauh di sudut hati saya respect orang yang pakai tudung mengikut syariat Islam...Semoga mereka terus mendapat hidayah dari Allah...^_^


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-07 18:17


mula bertudung masa sekolah rendah :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

ain_sakinah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2007
Ahli No: 29263
Posting: 67
Dari: Atas kerusi..Depan k0mputer...(~,-)

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 09:57


Ana mula bertudung pada usia 13 tahun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_sakinahProfil   Hantar PM kepada ain_sakinah   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 10:07


salam....
saya betul-betul pakai tudung masa darjah 6...
sebelum tu,pakai juga...tapi kadang-kadang..... :-D


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 10:33


sek rendah ana pakai waktu tertu saja...pergi sek tak pakai sebab time tu pakai skirt, sek petang baru pakai takut kena marah dengan ustaz...tapi masuk darjah 4 diwajibkan bertudung di sek...itu pun main-main

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 10:34


mula pakai tudung masa darjah 3... :-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:10


nak jawab juga,
tak pernah pakai tudung pun...
tap suru adik pakai tudung dr seolah rendah lagi..
tak kira suruh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:10


nak jawab juga,
tak pernah pakai tudung pun...
tap suru adik pakai tudung dr sekolah rendah lagi..
tak kira suruh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-10-07 11:11


MASA PASTI LAGI..tapi MASA TU untuk pergi sekolah saja..yang JADI LEKAT TU BILA KENA TEGUR kat USTAZAH..MASA TU DAH STANDARD 2 agaknya..DIA PERLI JUMPA SAYA kat sekolah TAK PAKAI TUDUNG.. MAKLUMLAH saya sekolah AGAMA..LEPAS hari TU MEMANG PAKAI TUDUNG DAH..TIME KASI USATAZAH RAFEAH ATAS PERINGATANMU yang CUKUP BAIK ITU...RINDU USTAZAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:25


malu nak bagitau..baru saja setahun jagung lebih


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:39


.. saya mula pakai waktu saya berkenalan dengan seseorang.. org tu sekarang ini dah bertukar nama.. dulu nama dia shamsul.. sekarang nama dia shamsiah.. terima kasih shamsiah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-10-07 12:17


Assalamualaikum...
saya...???
tak pernah bertudung...
tak termasuk agaknya sepatutnya dalam forum ini... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 09-10-07 12:19


Pada 09-10-07 12:17 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
saya...???
tak pernah bertudung...
tak termasuk agaknya sepatutnya dalam forum ini... :-D



Hehe boleh saja kalau nak..pakai serban..tu dikira bertudung lah tu :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:30


sama ek pakai serban dengan pakai tudung...?
hmmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:39


.. tak sama langsung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-07 08:56


Assalamualaikum

masa darjah dua tapi kalau keluar rumah kat beranda or depan abang ipar ke atau yang bukan muhrim tak lah.. cuma masa belajar kat uitm dah tahu yang halal dan harammm.. :-)
sekarang depan bukan muhrim, saya tetap bertudung, Alhamdullilah sebab saya belajar dari kawanbaik saya..bila tak bertudung depan bukan muhrim, saya tak selesa.. :-)

mula-mula rasa susah tapi lama2 rasa lega, dan aman... :-)

:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-10-07 09:07


Pada 19-04-07 00:42 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

uucp://i71.photobucket.com/albums/i123/lina_mursyidah/pic3copy.jpg

ana pakai tudung dari kecik..ehehe..tu tatau siapa yang dukung ana..sebab baik tak bawa lari..
wassalam



Alahai..comelnye:-) comel sampai sekarang :-)
Ana pakai tudung darjah 1..tapi on off sebab masa belajar tukar2 uniform sekolah, kejap pakai baju macam budak cina..kejap pakai baju kurung:-) betul-betul pakai tudung bila main kat luar rumah @ keluar pergi mana-mana masa tingktan 2 sebabnya abah terpotong rambut pendek macam budak laki..ada hikmah disebalik tu, alhamdulillah:-)


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

bintufurqan
WARGA SETIA
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31464
Posting: 464

malaysia  


posticon Posting pada: 23-10-07 09:46


pakai tudung masa umur 12 tahun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintufurqanProfil   Hantar PM kepada bintufurqan   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 23-10-07 10:49


masa darjah 5 baru belajar pakai.. itupun lepas ustazah baling dengan dengan pemadam papan hitam sebab saya seorang yang pakai skirt.. huuu...
tapi ustazah tak ada..tudung pun tak ada.. (ish..ish...)
darjah 6 automatik pakai tapi rasanya sebab malas nak sikat rambut agaknya...sumbat semuanya dalam tudung..senang ...hehehe
lepas tu ditakdirkan masuk ke smka.... maka bermulalah zaman pakai tudung betul-betul...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-07 16:09


alhamdulillah..masa tadika lagi.. =)
dulu masa 6tahun belajar kat tadika al-arqam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

izzatun_nisa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 883
Posting: 57
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-10-07 23:39


dr kecik..alhamdulillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzatun_nisaProfil   Hantar PM kepada izzatun_nisa   Quote dan BalasQuote

Imaniera
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.04.2007
Ahli No: 29470
Posting: 57
Dari: miri, sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 02-11-07 08:54


saya mula bertudung waktu form 1. dulu, saya agak lasak orangnya. kawan-kawan banyak yang lelaki, jadi dah terbiasa memakai seluar daripada berbaju kurung. pergi sekolah pun mesti pasang seluar panjang. biasalah agaknya bila dibesarkan di kalangan orang lelaki, sebab adik-beradik saya kecuali sya dan adik paling bungso adalah lelaki.

mula-mula ibu pun risau juga bila saya tidak seperti budak perempuan lain. alhamdulillah, berkat doa ibu, saya masuk sekolah agama, dan sampai sekarang saya menggunakan tudung.

walaupun bekerja dalam bidang seperti sekarang ini, saya tetap berazam tidak akan menanggalkan tudung dan kekal dengan imej begini.


-----------------
....kerana dalam cinta ada segalanya.....
[ Telah diedit oleh: Imaniera pada 02-11-07 09:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ImanieraProfil   Hantar PM kepada Imaniera   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 09:04


Pada 28-10-07 16:09 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah..masa tadika lagi.. =)
dulu masa 6tahun belajar kat tadika al-arqam..


ni mesti comel :-) suka tengok budak-budak yang pakai tudung..hehe comel :sopan: nanti anak2 kita pun buat macam tu..sejak kecil ajar bertudung


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 02-11-07 10:26


Assalamualaikum
:berfikir: ana mula pakai tudung rasanya masa tadika...tu pun kadang-kadang pakai kadang-kadang tak...start pakai yang sebetulnya masa darjah 6 sebab masa tu dah baligh lah...mak minta ana tutup aurat dengan sempurna.tapi malang masa naik sekolah menengah macam-macam hasutan yang ana kena maklum lah sekolah menengah biasa saja...ada yang suruh ana pakai pakaian ketat lah...buka tudung lah dan macam-macam lagi...tapi alhamdulillah tak semudah itu ana terpengaruh sebab masih ada iman dihati ini... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-11-07 10:52


Pada 28-10-07 16:09 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah..masa tadika lagi.. =)
dulu masa 6tahun belajar kat tadika al-arqam..


...... :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:
ni yang boleh buat ana jatuh hati ni....... :-D :bunga: :bunga:


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

serimurni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18927
Posting: 106
Dari: e-poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 11:49


huhu..saya dari darjah 1..tapi betul-betul menutup aurat dan serius bertudung sejak dari darjah 6..alhamdulillah sekarang dah mula pakai 2 dung labuh..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For serimurniProfil   Hantar PM kepada serimurni   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-11-07 12:07


salam
best juga isu ini.pakai tudung sejak dari darjah 3 sebabnya sekolah agama sebelah petang....lagisatu sebab suka tengok orang pakai tudung nampak lawa saja........masa darjah 1 and 2 pakai baju yang macam budak non muslim selalu pakai tu........tak ingat namanya tapi masatu labuh baju tu sampai ke lutut....nampak macam baju gaun saja,,,,,,,,,start pakai baju kurung darjah 3 and masa tu berjinak2 pakai tudung.
masa itu biasala budak-budak............pergi sekolah saja pakai tudung......kat rumah kalau pergi kedai ke tak pakai........sejak belajar agama dan tahu hukum ini........alhamdulilah practice selalu di rumah.........biarla apa org nak kat..........hehee

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.197001 saat. Lajunya....