Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 18 hari yang lalu
izdham: 27 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: kaklong/abglong = tegas atau yg sporting which one?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» kaklong/abglong = tegas atau yg sporting which one?

Please Mendaftar To Post


Oleh kaklong/abglong = tegas atau yg sporting which one?

putricinta01
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9738
Posting: 101
Dari: Kuala Pilah

jordan  


posticon Posting pada: 01-03-05 13:43



ok kalau ada adik yg manje juga yg tak manje, tentu ada juga kaklong /abg long yg tegas dan sporting so apa perilaku kaklong/abg long kalian...
which one yg kalian suka.. juga sbb nye?
komen sket n ape idea kalian utk topic ini...
terima kasih...
wassalm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putricinta01Profil   Hantar PM kepada putricinta01   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-03-05 13:53




Pada pandangan saya biarlah kak long/abang long tu mempunyai sikap yg tegas terhadap adik2 dia tapi pada masa yg sama `sporting`...`sporting` maksudnya bukanlah si adik ni leh wat apa saja tapi `sporting` yg leh bawak bincang bersama...bg pendapat atau nasihat...kalau tegas sgt pun adik2 takut lak nak luahkan masalah...sebenarnya besar tanggungjawab sebagai kak long/abang long sbbnya diorang ni selalu dijadikan contoh pd adik2...kalau terjadi apa2 pd kedua ibu bapa..akak/abang long ni lah yg akan pikul tanggungjawab sbg ibu bapa...tapi tegas mesti ada sbb kalau tak adik2 takda rasa hormat dan blh sesuka hati nak wat apa pun...Alhamdulillah saya dikurniakan lima abang yg jaga dan kawal saya..ada yg tegas ada yg sporting ada yg suka wat lawak...jd saya pun takda masalah nak luahkan apa2...kekadang tu sampai takut nak wat benda yg tak elok sbb ada abang2 yg control kebebasan kita...

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-03-05 14:03




Errkk...alamak...ruangan ni utk akak/abang long ke?? isk isk tak perasan lak...huhuhu sorryla ya...anak bongsu ni sibuk lak bg pandangan...

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

nurilanwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3035
Posting: 54

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-05 14:40




yang sulong kena menjadi contoh untuk adik2...
jadi pemimpin yg baik...
biar tegas tapi mesra...



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilanwarProfil   Hantar PM kepada nurilanwar   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 01-03-05 17:25


Pada pandangan saya biarlah kak long/abang long tu mempunyai sikap yg tegas terhadap adik2 dia tapi pada masa yg sama `sporting`...`sporting` maksudnya bukanlah si adik ni leh wat apa saja tapi `sporting` yg leh bawak bincang bersama...bg pendapat atau nasihat...kalau tegas sgt pun adik2 takut lak nak luahkan masalah...sebenarnya besar tanggungjawab sebagai kak long/abang long sbbnya diorang ni selalu dijadikan contoh pd adik2...kalau terjadi apa2 pd kedua ibu bapa..akak/abang long ni lah yg akan pikul tanggungjawab sbg ibu bapa...tapi tegas mesti ada sbb kalau tak adik2 takda rasa hormat dan blh sesuka hati nak wat apa pun...Alhamdulillah saya dikurniakan lima abang yg jaga dan kawal saya..ada yg tegas ada yg sporting ada yg suka wat lawak...jd saya pun takda masalah nak luahkan apa2...kekadang tu sampai takut nak wat benda yg tak elok sbb ada abang2 yg control kebebasan kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

putricinta01
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9738
Posting: 101
Dari: Kuala Pilah

jordan  


posticon Posting pada: 01-03-05 17:30



jadilah contoh terbaik buat adik2 sbg ALONG kita harus menunjukkan contoh tauladan yg boleh di ikuti oleh adik2 so be the best sister and brohter..

sume pun leh komen...
just join now...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putricinta01Profil   Hantar PM kepada putricinta01   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 21:16


kak caq (kak long) saya lembut..tak pernah marah adik-adik tp dia tegur dgn cara slow talk.. antara dua kakak saya, kakak yg second lg garang. saya dan adik dengar cakap kakak yg second sebab dia garang (takut) tapi dengar cakap kak caq sebab respect dan tak sampai hati nak melawan sebab dia lembut sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-05 21:38


sy kak long yg sporting...ye..kot. Ala bg sy selagi adk sy x buat benda salah..x yah nak marah..malah sy lagi suka kalau adik sy berani sahut cabaran. mcm mak ayah sy..dia dah pesan awal2 kat anak2 dia..kalo bt benda buruk ha...tanggung sendiri...contohnya...main mercun. ari tue adk sy main bunga api..ala mase zaman kanak2...mase tue mak dah pesan jgn main tp dia degil..skali bunga api tue terpecik terkena bdn dia..apelah menangislah..tp lps tue mmg kt org dah x main ape2 pun jenis bunga api...
Jgn terlalu garang atau terlalu lembut...takut lain jdnye..pendapat sy...kalu terlalu mengongkong potensi nak jd lg degil tinggi..so pikir2 kan lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 01-03-05 23:18


abang long saya sporting orang nya..baik,sayang adik2..tambahan plak,saya dan abang long satu universiti dan satu kos..abang memang amik berat pasal saya...saya sayang sangat abang long saya..
pandai jaga hati adik2,slalu gurau senda ngan adik2,ajar kitaorang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 02-03-05 07:50


sy ni kak long..tp adik sy tak berapa takutkan sy..wat pnt je mrh..huhuhu.maybe,tak tegas kut..tp kekadang tuh garang gak.bg sy la,x patut la tegas or garang sgt..juz b nice

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-03-05 08:23


lelaki ukhwahnyer dengan semer orang..perempuan selalunyer ada group?may be sebahgian?tengok di ipt....selalu..sekelompok2...lelaki semr bergaul?sejauh manakah benarnya ukhwah ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 08:58




ana anak bongsu dalam keluarga. hmm..tentang kak long and abang long ke..well, both of them ni..ana rasalah..(mcm sesi interview pula) tegas tu memang tegas, tapi kebanyakannya suka menjerit2 lah..biasalah dalam keluarga semua perempuan. mcm abang long...guna psikologi..hehehe..tak berjaya pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 12:08


warahmatullah...

Pada pandangan ana, secara peribadi ana katakan bahawa k long or abg long mestilah seorang yang tegas, tetapi penyayang. maksud ana, tegas mesti kena pada tempatnya..dan kalau sporting juga mesti sesuai dengan waktunya..disamping itu, mesti jadikan diri contoh kepada adik-adik samada dari sudut ruhiyyah, syakhsiyyah dan tahap academic. Segalalanya adala supaya adik-adik menghormati kita sebagai akak or abg mereka dan mereka juga mempercayai kita.

wallahua'ala
::sekadar pandanga::



-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

putricinta01
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9738
Posting: 101
Dari: Kuala Pilah

jordan  


posticon Posting pada: 02-03-05 13:00


Quote:

On 2005-03-02 08:23, pengembara_firdausi wrote:
lelaki ukhwahnyer dengan semer orang..perempuan selalunyer ada group?may be sebahgian?tengok di ipt....selalu..sekelompok2...lelaki semr bergaul?sejauh manakah benarnya ukhwah ini?




agaknye saudara pengembara_firdausi ni dh tersalah posting kut... lain yg di tanya nape pertanyaan lain pula yg di ajukan...
check smula topic kt atas utk memberi idea dan pandangan ye...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putricinta01Profil   Hantar PM kepada putricinta01   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-03-05 13:06


wbt

biar tegas tapi senang adik2 nak dekat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-07-05 22:57


iman tak ada abang long...
kak long itu adal a...
alhamdilillah kak long iman sporting...
tapi kalau ada yang iman buat silap tetap jugak kena marah..
adat lah itu seorg kakak tegur kalau adik dia buat silap..
kan ke tanggungjawab dia sebagai seorg kakak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 22:52


bagi ana biar abglong/kaklong tu lembut tapi jangan sampai boleh dipijak kepala dan mesti tegas dalam buat keputusan ,lembut tapi tegas lah. biar dalam setiap teguran berunsur nasihat dan panduan. itu lebih penting,dan hidup mesti enjoy.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129219 saat. Lajunya....