Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 15 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 25 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 26 hari yang lalu
eme86: 26 hari yang lalu
sunan-faqih: 31 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Jom Kita belajar Mengenali PHP......


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Jom Kita belajar Mengenali PHP......

Please Mendaftar To Post


Oleh Jom Kita belajar Mengenali PHP......

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 17:06


...
Wahai Sahabat Sejati Jom kita mulakan hari2 dengan sesuatu yang baru.. semoga apa yg kita harapkan,inginkan dan impikan menjadi kenyataan,walaupun sememangnya sukar untuk kita kecapi....tp semuanya tidak mustahil kalau kita berusaha dan juga berdoa... tak gitu? Check It Out...ana buka forum nie utk sesiapa sahaja rasa2 nak improve dirinya dalam bidang programming PHP termasuk saya sendiri...Ermm Lepas nie kalau ade masalah tentang PHP boleh kita kongsi kat sini...Tak perlulah kita buka banyak2 forum, be'coz pening kepala nak cari.. zUppP...Let's Get Startted...

[ Posting ini telah di edit oleh: harddisk pada 2005-02-28 17:08 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 17:11


sahabat! bolrh terangkan x ape maksud aturcara nie.. eg:
Code:
 $nothing=fgets(a.dat,255); 

lebih kurang camnie lahh...erM persoalannya...apa maksud 255 tue? tolong Sifoo

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 17:25


amboi... bermadah pujangga pulak ye....

hm.. saya pun belajar sikit-sikit mengenai PHP ni. tapi pasal skrip dan coding ni, sorile.... tak pandai.

selalu buat guna visual mode je... kadang-kadang tu copy paste skrip orang lain.

Need Script

takpe, tunggu Ibnuyahya online malam nanti... pasti terjawab! tunggu........

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 17:27




apa tu..barisan kepada program tu ke...255 tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 18:49




haa. macam tu la harddisk. satu perkembangan yang baik dan moga dengannya akan di lihat oleh Allah sebagai tanggungjawab menunaikan fardu kifayah.

Berbalik kepada soalan. fungsi fgets adalah untuk membaca by-line dalam satu fail.
Code:

string fgets ( resource handle [, int length] );


Dari description yang diberi, 255 merupakan panjang perkataan yang ingin di ambil. 255 bermaksud sehingga aksara yang ke 255.

rujukan lanjut :

http://my2.php.net/fgets

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 19:20




ana tak faham..cuba explain detail sikit ..boleh..maaflah ana jail sikit dalam bab2 ni..

[ Posting ini telah di edit oleh: sharifahnatasha pada 2005-02-28 19:21 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 00:32




saya gunakan concoh dari harddisk
Code:
$nothing=fgets(a.dat,255); 



katakan kandungan fail a.dat adalah

nama saya Muhammad
nama bapa saya Abdullah


Jika kita gunakan fungsi sebagaimana di atas, nilai yang di ambil adalah

nama saya Muhammad

kesemua ayat akan di ambil dan di masukkan ke "$nothing" kerana keseluruhan aksara yang ditetapkan adalah sehingga 255.

jika saya ubah kod menjadi

Code:
$nothing=fgets(a.dat,4); 



maka, hasil yang diperolehi adalah

nama

Untuk membolehkan program membaca keseluruhan text dari line pertama hingga kedua dan seterusnya, maka penggunaan gelung diperlukan.

Quote:

$nothing = fopen("a.dat", "r");
while (!feof($nothing )) {
$buffer = fgets($nothing , 255);
echo $buffer;
}
fclose($handle);
?>



hasil yang akan diperolehi

nama saya Muhammad
nama bapa saya Abdullah


note:
saya tidak mencuba program di atas lagi. hanya taip disini saja.


-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 11:17


ok thanks2..dah faham dah..wahh expert Ar ibnuyahya..sampaikan tak cuba coding tu terus je bagi..tp ana tgk logik aturcara itu..balik dr simple aturcara ibnuyahya tu...apa maksud !feof ? ana tau end of file je..boleh bagitau detailnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 18:43




saya tidak lah se-expert yang disangkakan. setakat sikit2 boleh la.

Tujuan saya tulis note tersebut untuk memberitahu bahawa kemungkinan kod yang diberikan ada kesilapan memandangkan saya tidak "test"nya.

feof -- Tests for end-of-file on a file pointer
Description
bool feof ( resource handle )

Quote:
feof ? ana tau end of file


Tepat. feof akan mengesan samaada file pointer telah sampai ke penghujung ataupun belum. Jika sudah, ia akan kembalikan nilai TRUE.



-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 20:50


Begitu merendah diri Mr Programmer kita Ibnuyahya ini.... Begitulah selalunya yang terjadi: tong berisi slow bunyinya. Tahniah!

Satu lagi sahabat yang terror ialah gigibiru @ bluetooth.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 23:40




Sebelum tertinggal, tanda ! dalam !feof mewakili NOT. Hasil dari feof akan diterbalikkan dari nilai TRUE kepada FALSE dan sebaliknya.

dalam contoh
Code:

while (!feof($nothing )) {
$buffer = fgets($nothing , 255);
echo $buffer;
}



Gelung akan diteruskan selagi pointer file masih ada. (atau file is NOT end-of-file).

insyaAllah penambahan boleh dibuat oleh sahabat yang lain.

-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 13:21


owh...tanda nie ! la nak tanya tp terlupa nasib baik terangkan sekali.. tq2..sebanarnya byk nak tanye..xkisahkan..bukan apa nak blaja konsep setiap pengistiharan die..klau stakat nak cari maklumat dlm internet tue adee tp bahasa ingeris K.O..tue nak cari penjelasan lebih..

ok nie pulak...
Code:
 GLOBAL; 

dan ade 1 lagi tu....
apa pulak fungsinya..

lagi satu, kalau kita letak
Code:
! 

dalam VB sama jugak ke maksudnya nya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

gigibiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13631
Posting: 47
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-03-05 21:36




wah.. bagus topik ni. utk pengetahuan semua, PHP scripting language dlm ranking ke-4 skrang dlm senarai language yg popular. (utk tahun 2004 tempat pertama!)

sila rujuk
http://www.tiobe.com/tpci.htm

satu website yg senang utk diikuti langkah demi langkah ialah di
http://www.w3schools.com/php/default.asp

saya pun php still masih baru nak berjinak2..

-----------------
ADSTEC HOSTING | MONEY ONLINE | PROPERTY ONLINE

Bookmark and Share

    


  Member Information For gigibiruProfil   Hantar PM kepada gigibiru   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 01:32


Code:
 $ft->assign(

array(
// 'FORMATEDDATE' => $formateddate ,
'SUBJECT' => $subject,
'PREMESSAGE' => $message,
'USER_NAME' => $user,
// 'FORMATEDTIME' => $formatedtime,
'USER' => $user,
'ID' => $id,
'MESSAGE' => $message,
)
);



boleh terangkan tak maksud die..yg ade tanda => cam ne tuee?

satu lagi....
Code:
$kawan['nama']="Mohd Jasni";

$kawan['email']="[email protected]";
$kawan['url']="www.pgrc.cjb.net";

foreach ($kawan as $kunci => $nilai)
{
print "$kunci : $nilai
";
}
?>



explain konsep foreach dalam selesaikan aturcara nie...

[ Posting ini telah di edit oleh: harddisk pada 2005-03-07 02:04 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

gigibiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13631
Posting: 47
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-03-05 13:23





ni konsep array..
tanda => utk assign value to element dalam array

foreach tu pulak berfungsi sebagai loop/gegelung utk keluarkan/display nila dalam setiap element dalam array.

kalau taknak guna foreach pun still boleh guna while loop. cuma foreach ni lebih senang utk loop semua nilai elements dlm array.

---------

so dlm contoh kedua tu

$kawan adalah array

name, email, url adalah element dlm array

"Mohd Jasni", "[email protected]", "www.pgrc.cjb.net" adalah value/nilai utk element dlm array

kita assign name dengan nilai Mohd Jasni menggunakan tanda =>

hasil dr program tu akan keluarkan

name: Mohd Jasni
email: [email protected]aysia.com
url: www.pgrc.cjb.net

sbb hanya ada satu rekod je dalam array tu. biasanya array ni kita guna kalau ada banyak rekod supaya senang nak uruskan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gigibiruProfil   Hantar PM kepada gigibiru   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 14:13




fungsi GLOBAL; dalam PHP adalah untuk membolehkan 'variable' yang telah di 'declare'kan dapat digunakan walaupun di luar kawasan.

Dalam Vb, tanda ! di gantikan dengan NOT.
contoh program
Code:

'Printing the bottom ListView
Private Sub bttnPreviewInvoice_Click()
Dim LVPRN As New PRNClass.LVPrint
Set LVPRN.LV = ListView2
LVPRN.ReportTitle = "Simple Invoice Printout Demo"
If Not LVPRN.PrintList(True) Then
MsgBox "Preview failed!"
End If
End Sub







-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 00:59


Code:
 $ft->assign(


array(

// 'FORMATEDDATE' => $formateddate ,

'SUBJECT' => $subject,

'PREMESSAGE' => $message,

'USER_NAME' => $user,

// 'FORMATEDTIME' => $formatedtime,

'USER' => $user,

'ID' => $id,

'MESSAGE' => $message,

)

);



ok yg foreach dah paham..

balik aturcara kat atas tue..cth, kiranya perkataan SUBJECT masuk dlam $subject somting like $subject="SUBJECT" cam tue kee maksud die..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 01:02


thanks ibnuyahya..klau gitu biase letak dlam function lah eh GLOBAL tu?

tau tak ape aturcara untuk print out dlam VB?

[ Posting ini telah di edit oleh: harddisk pada 2005-03-08 01:06 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 01:18




Quote:

tau tak ape aturcara untuk print out dlam VB?



rasanya lebih elok kita buka topik VB untuk menumpukan kepada perbincangan Vb sahaja. Yang mana minat/mahir VB, bolehlah berkumpul di situ nanti

-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 01:42




berbalik kepada array

'SUBJECT' => $subject

kaedah yang digunakan dipanggil associate array.

$subject merupakan pembolehubah yang memegang nilai/value. Cara membaca $subject="SUBJECT" adalah salah, sepatutnya "SUBJECT" = $subject.

Contoh sebelum ini boleh juga di'code'kan sebagaimana dibawah. (saya ubah sedikit supaya tidak terkeliru dengan pengunaan class)

$contohArray["SUBJECT"] = $subject;
$contohArray["PREMESSAGE"] = $message;
$contohArray["USER_NAME"] = $user;






[ Posting ini telah di edit oleh: ibnuyahya pada 2005-03-08 01:46 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 11:30


owh faham faham....tq

enm..anak ade buat satu web yg guna PHP...tp xdpt laa cari koding tuk images..i mean klau org upload gamba kat web kita nak fix kan 88x31 resolusinya, klau saiz adee tp x relevant kengkadang resolusi sama saiz xsama plak...macamnana erkk codingnya nak fix resolusi ade ke?ade sesape leh tolong..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 01:27


masalah seterusnya....
Code:
 

$str = 'apple';





if (md5($str) === '1f3870be274f6c49b3e31a0c6728957f') {


echo "Would you like a green or red apple?";


exit;


}


?>



script kat atas tue dari c-nie

boleh terangkan tak konsep md5, ===(beza ke antara "==" dengan "===")nih n yg berkaitan...coz dah baca byk kali tp tak paham2 jugak..tolong..

[ Posting ini telah di edit oleh: harddisk pada 2005-03-09 01:28 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: harddisk pada 2005-03-09 01:29 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: harddisk pada 2005-03-09 01:31 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 10:49




MD5 merupakan salah satu algoritma yang di gunakan dalam proses encryption. ada banyak lagi algo yang boleh digunaka seperti MD4, Hash, blowfish, dll.

tanda == adalah berbeza dengan ===.

== dipanggil 'Equal' atau sama.
contoh.
$a == $b
Ia akan kembalikan nilai TRUE bila $a adalah sama dengan $b.

=== dipaggil 'Identical'.
contoh
$a===$b
Ia akan kembalikan nilai TRUE bila $a adalah sama dengan $b dan kedua2 jenis/type adalah sama.

-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

nasiruddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5335
Posting: 23
Dari: Alam Ruh

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 12:39


Ana rasa web site indon ni jugak boleh dijadikan rujukan bagi yang mula nak berjinak dgn PHP...

http://ilmukomputer.com/berseri/ivan-php/index.php

wallahhu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasiruddinProfil   Hantar PM kepada nasiruddin   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 00:29


Time kasih...nanti kalau ade ape2 masalah ttg PHP ana tanye.. jumpa dipuncak kejayaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-05 00:09


ok skrg ana bagi list-list tuk sesape yg leh terang kan....tak sume ana bagi! c-kit2 je..coz ana nak buat nota tuk diri ana..senang kemana ana pegi..leh study.. ..klau bleh terangkan siap contoh lagi baik..cepat senang nak paham..

1- stripslashes
2- urlencode
3- base64_encode
4- fungsi $_session

ok yg nie dulu.....yg mane leh terangkan terangkan lah erkk....


Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

gigibiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13631
Posting: 47
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 17-03-05 01:39




saya jawab no. 4 dulu lah

$_SESSION ni satu global variable yg dibawa kemana2 selama kita browse satu2 website. session ni disimpan dalam memory server.

contoh kegunaan utama ialah, bila kita login kat satu website. kita punya userid dan nama mungkin akan disimpan dalam server memory utk memudahkan setiap page buat semakan yg kita boleh atau tidak view sesetengah page.

apabila kita tekan logout semua session akan dihapuskan dalam memory server. (guna command session_destroy)

contoh code
Code:
  

session_start();
if (! isset($_SESSION['count'])) {
$_SESSION['count'] = 1;
} else {
$_SESSION['count']++;
}
echo $_SESSION['count'];
?>



bila kita reload page utk code ni banyak2 kali, count tu akan bertambah satu demi satu.

mungkin ada org lain nak tambah atau betulkan..

-----------------
ADSTEC HOSTING | MONEY ONLINE | PROPERTY ONLINE

Bookmark and Share

    


  Member Information For gigibiruProfil   Hantar PM kepada gigibiru   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 07:57




StripSlashes
Un-quote string quoted with addslashes()

- Ia akan kembalikan nilai dengan mengabaikan "backslashes".
contoh
wallahu a\'lam akan menjadi wallahu a'lam.
tanda\\ tanda akan menjadi tanda\ tanda.

contoh kod
Code:

$str = "Wallahu a\'lam";
echo stripslashes($str);
?>



Outputs: Wallahu a'lam

rujukan selanjutnya :

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 22:14


tq..ok faham!

enm ana nak mintak tolong ar camner nak expert dlam PHP arr?

ana setakat faham je tue pun x perfect...klau bleh ana nak buat script sendiri guna PHP, camne erkk?
kdang2 klau guna script dah siap bile kita ubah nanti mesti ader je error die...ade tak tips2 tuk kita boleh kuasai PHP dgn lebih baik?

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 22:18


5,000 tahun dahulu berkata Confucius -- "BELAJAR!" dan 1500 tahun dahulu ayat Al-Quran pertama ialah, "BACA!"

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 00:23




tak tahulah macamana nak expert. sebab saya pun bukanlah expert.

yang penting kita kena faham konsep dahulu. mengapa ia begini... kenapa perlukan ini... bagaimana membuat ini...

Bak kata kang, belajar & membaca. kerana ilmu tidak akan tamat pada hari ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 21:21


enm time kasih erhh..krna bagi tips...walau c-kit tp ttp beguna..

enmm...nak tanye kat ibnuyahya laaa...bape lame anta blaja php?

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 23:26




err err. Nak kata belajar tu rasanya, sebenarnya xda la belajar sangat. setakat baca2 sikit2 je. Sebab kerja saya tak tertumpu pada satu2 bahasa saja. Sekejap guna asp, sekejap php,Vb,C,delphi...

untuk menjawab persoalan disini pun saya perlu membaca sedikit.Rujuk mana2 laman yang menyediakan tutorial, fahamkan dulu.. Kene rujuk kitab dulu . Belum mampu mengingati semuanya..

Alhamdulillah dipermudahkan pemahaman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

gigibiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13631
Posting: 47
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-05 09:39




practice makes perfect kot

sehari belajar sedikit2, lama2 terer le tu insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For gigibiruProfil   Hantar PM kepada gigibiru   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 02:07


!!! CODE !!!

$textsize = 4;
if (!$name)
{ $name = "||"; }
else $name .= ":";


tolong ana, explain apa fungsi " .= " pada coding kat atas sebagai contoh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 07-03-08 09:08


salam..terima kasih buka thread ni..saya teringin nak belajar php ni..yerla, popular juga php, banyak company pakai..harap panduan2 yang dikongsi boleh diguna pakai..insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 18:15


Pada 07-03-08 02:07 , harddisk posting:

!!! QUOTE !!!

!!! CODE !!!

$textsize = 4;
if (!$name)
{ $name = "||"; }
else $name .= ":";


tolong ana, explain apa fungsi " .= " pada coding kat atas sebagai contoh.


Assalamualaikum

dari contoh kod, $name .= ":" bersamaan dengan $name = $name.":"

fungsi .= adalah memendekkan kod umpukan berulang.

-ibnuyahya



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-08 06:58


P/S: WAAHH!!! Pagi Sabtu!! HMM.. At least pagi ini berjaya menghasilkan
sesuatu.. Work!! Workk!! Worrkk!!! Berusaha sampai system siap!!!
WAHAHHAA!!!! Tumpang luah perasaan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 15:14


salam....
saya ambil course automotif...so.....
tak paham sangat....or tak paham langsung...
huhu :cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 09-03-08 16:06


Pada 09-03-08 15:14 , nauz posting:

!!! QUOTE !!!

salam....
saya ambil course automotif...so.....
tak paham sangat....or tak paham langsung...
huhu :cry:


Kalau tak paham sangat ok lagi..ummu langsung tak pahamm..ayat mudah BUTA IT..huhu..kasihan diriku :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 17:08


Pada 07-03-08 18:15 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-03-08 02:07 , harddisk posting:

!!! QUOTE !!!

!!! CODE !!!

$textsize = 4;
if (!$name)
{ $name = "||"; }
else $name .= ":";


tolong ana, explain apa fungsi " .= " pada coding kat atas sebagai contoh.


Assalamualaikum

dari contoh kod, $name .= ":" bersamaan dengan $name = $name.":"

fungsi .= adalah memendekkan kod umpukan berulang.

-ibnuyahya




Time Kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 15:00


php...language "pakai redah"....hihi.... sebab asal dia redah semua dia terime...paham ke? Huhu...lain kali lah terangkan...nak p tukaq kelas...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 15:05


Pada 15-03-05 00:09 , harddisk posting:

!!! QUOTE !!!


4- fungsi $_session



Ana paling suka bab session ni.... :-D :-D :-D


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 01:49


Pembelajaran pertama dari ana
To make connection to database

!!! QUOTE !!!

require_once('db/connect.php');
        $db_name = "transportdb";
        $connection = mysql_connect("localhost","root","") or dia(mysql_error());
        mysql_select_db($db_name, $connection) or dia(mysql_error());
        $query="Select a.DateDepart,a.DateArrival,a.TimeDepart,a.TimeArrival,a.Dest,a.WaitPlace,a.Trans_Type,a.PlateNo,a.User_Name from booking as a,staff as b where b.Staff_Id is not null and a.Driver_Id LIKE b.Staff_Id";
        $result=mysql_query($query)or dia('Query failed.' . mysql_error());




-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 17:09


PHP script adalah sangat tinggi dari segi performance apabila menggunakan
Apache dalam Linux server berbanding Windows 2003 Server...
Windows mengambil masa request times antara 13 m.s and 40 m.s berbanding
Linux (contohnya SUSE Linux 9.1) yang hanya mengambil masa 6 m.s to 9 m.s...

Test Client dalam experiment ini telah dijalankan di DELL Poweredge 750, 2.8
GHz Intel XEON (Hyperthreading)....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 06:56


!!! CODE !!!

(@$_POST['disable_styles'] == "") ? $_POST['disable_styles'] = 0 : "" ;


siapa boleh tolong terangkan apa fungsi @ and apa fungsi :

then apa beza antara

!!! CODE !!!

@$_POST
and

!!! CODE !!!

$_POST


:-D Time kasih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 06:42


ada sesiapa yang boleh tolong tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

nur_nizam
Warga Rasmi
Menyertai: 30.04.2008
Ahli No: 33383
Posting: 9
Dari: k.l

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 16:04


assalamualikum ... salam perkenalan ...macam mana cari yang betul mula-mula nak dengan PHP..saya kena buat satu sistem yang bos nak dengan cepat.sbl ni tak pernah dengan php..tolong saya.. contoh mula nak buat satu login screen yang perlu masukkan nama dan kata laluan org tu..tlggggggg

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nizamProfil   Hantar PM kepada nur_nizam   Quote dan BalasQuote

nur_nizam
Warga Rasmi
Menyertai: 30.04.2008
Ahli No: 33383
Posting: 9
Dari: k.l

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 16:09


saya baru install php dan saya tak tau nak mula dari mana pun..blurrr

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nizamProfil   Hantar PM kepada nur_nizam   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 30-04-08 16:10


salam,
nak belajar php ye...

kat sini ada panduan.
http://www.belajarphp.com/index.php?ref=kalam




-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 17:12


Saudara harddisk, maaf. Saya memang tidak pernah jumpa

!!! CODE !!!

@$_POST
Ampunnn.. Coding tersebut memang untuk Windows ke? Cuma saya takut ianya untuk Unix-based kee.... Sebab sebagai contoh, scripting bagi include_path for Unix adalah

!!! CODE !!!

include_path=".:/php/includes"

Manakala for Windows adalah

!!! CODE !!!

include_path=".;c:\php\includes"

Its quite different right... ERRMM.. Ini cuma pendapat saya. Mungkin ada makhluk professional yang lebih tahu. Saya cuma agak sajaa... HUHHUUEE... Ampun...
**** Using a "." in the include path allows for relative includes as it means the current directory.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 17:37


imho......

simbol alias ('@') guna untuk suppress error reporting.........
simbol dollar ('$") guna untuk variable......

kalau variable $_post..... sebarang niali variable dari form method='post' akan diambil

kalau variable @$_post..... sebarang niali variable dari form method='post' akan diambil dan sebarang ralat (error) message tidak akan dipaparkan pada webpage...... e_.pergi...... bla....bla...bla.... error code on line bla..bla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 04:04


owh..penat mencari..akhirnya terjawab..:)

!!! CODE !!!


(@$_POST['disable_styles'] == "") ? $_POST['disable_styles'] = 0 : "" ;


sekarang apa maksud : pada kod di atas?

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-05-08 08:12


ada sesiapa boleh membantu?

!!! CODE !!!

(@$_POST['disable_styles'] == "") ? $_POST['disable_styles'] = 0 : "" ;


ana nak tau maksd :

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

permaisuriku
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2007
Ahli No: 29721
Posting: 9
Dari: nilai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-05-08 10:54


salam
bagus kalian ni...banyak pengetahuan tentang it, ana semester ni telah siapkan satu laman web, menggunakan php...
alhamdulillah dapat banyak pengtahuan tentang html,javascript, php dan sebgainya...
ana berpuas hati dengan web yang ana buat...
cuma java ada masalah sikit...
ada tak sahabat-sahabat yang lain tahu laman yang boleh ana layari untuk belajar java dengan lebih baik...
selain...
w3school, phpeasy..

Bookmark and Share

    


  Member Information For permaisurikuProfil   Hantar PM kepada permaisuriku   Pergi ke permaisuriku's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 22:36


Assalamualaikum

Pada 01-05-08 04:04 , harddisk posting:

!!! QUOTE !!!

owh..penat mencari..akhirnya terjawab..:)

!!! CODE !!!


(@$_POST['disable_styles'] == "") ? $_POST['disable_styles'] = 0 : "" ;

sekarang apa maksud : pada kod di atas?


Sintak diatas merupakan kependekan bagi If..else

contoh,

!!! CODE !!!


if(statement) {
    $variable = "return this if true";
} else {
    $variable = "return this if false";
}

bila dipendekkan akan jadi

!!! CODE !!!


$variable = (statement) ? "return this if true" : "return this if false";


tanda : dalam kod tu mewakili else.

maksud kod yang harddisk berikan adalah seperti berikut

!!! CODE !!!


if (@$_POST['disable_styles'] == "") {
    $_POST['disable_styles'] = 0
}else{
    "" ;
}


atau

!!! CODE !!!


if (@$_POST['disable_styles'] == "") {
    $_POST['disable_styles'] = 0
}



-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 15:08


ERRR... Salam alaik... Tolong eee... Tolong...
ERRMM... Katakan saya nak upload one picture,
I already set the name of the picture and already had
a folder named /IMAGES... Masalahnyaaa begini...
Let say there are two users. User_A and user_B.
Dalam folder /IMAGES tuuuee, when User_A wants to ]
upload an image, the image is going to be saved dalam
satu file yang automatically created /IMAGES/User_A...

Dan bila sampai giliran User_B upload picture, new
folder inside /IMAGES will be created which is /IMAGES/User_B...
EERRR... Jelas tak pernyataan saya? Maksud saya... How's the
code to generate the new folder inside the /IMAGES???
Minta TOLOONNGG please..... Saya amat terhutang budi sekiranya
ada sesiapa yang sudi membantu dan berkongsi ilmu... URGENT
NNIIIHH!!!!

p/s: Is there any programmer please... Tolongg eeekkk...
Tengah buntu niihh!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 08:52


salam

1. dapatkan username atau apa-apa yang boleh mewakili user tu.
2. semak sama ada directory/folder dah wujud ke belum.
3. jika dah ada folder contoh: User_A . tak perlu create folder lagi.
4. jika folder User_A tak ada lagi, create folder User_A.
5. Update destinasi upload ke folder user contoh: 'images/'.$userfolder

untuk semak folder dah ada ke belum boleh gunakan function "file_exists".
untuk create folder/directory boleh gunakan "mkdir()"

sila rujuk
http://www.php.net/manual/en/function.file-exists.php
http://my.php.net/mkdir

atau google
1. php file_exists
2. php mkdir()


-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 09:50


By: ibnuyahya

!!! CODE !!!


untuk semak folder dah ada ke belum boleh gunakan function "file_exists".
untuk create folder/directory boleh gunakan "mkdir()"

Terima kasih Mr ibnuyahya yang dimuliakan...
Using file_exists dan mkdir() eekk? Okay-okay... Terima kasih...
kejap... kejap... Nak try dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 11:25


Yaa... Terima kasih Encik ibnuyahya... Jadiii... Berjaya...
Guna file_exists dan mkdir() rupanya....
bool file_exists ( string $filename ).....
mkdir("/path/to/my/dir", 0700);
Nanti jumpa saya belanja...
EHEHH... Jemput-jemput datang JK Eid yaaa....

EERR.. Tapi macam mana kalau nak save image punya size
hhaa? Pernah tengok coding tuue tapi daaahh terlupa...
Diharap tunjuk ajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-12-08 21:08


salam ukhwah..nak nak share website php yang ana belajar lah.
www.phpeasystep.com.
sahabat-sahabat cuba lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 07:59


AlhamdulilLah..

Terima kasih kepada pembuka topik..

Insya-ALLAH, ni 'bookmark' saya..
'Watch-list'.. hehhehhe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-02-09 09:10


Assalamualikum..

Alhamdulilah,dapat juga saya cari sahabat yang pandai programming kat ukhwah ini..saya ni name saja student sains komputer tapi bab-bab mencoding ni memang saya tak tau..nak2 pasal connect kepada database..
Alang2 dah masuk kat forum ni,nak minta pendapat pada yang pakar lah.. saya punya projek tahun akhir pasal buat sistem berasaskan web base guna dreamweaver sebagai interface dan php mysql sebagai database..ok ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-02-09 09:33


huhu..sedihnya..saya tak faham satu apa pun..sahabat-sahabat kat thread ni semua kerja sebagai programmer ke? saya rasa kerdil sangat sebab boleh baca saja post sahabat-sahabat tapi tak faham satu apa pun pasal source code yang sahabat-sahabat bagi 2..huhu
Blurr..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-02-09 11:14


Selama balajar php ni bab array dengan pointer lah paling lemah semangat sikit..berhari2 nak memahamkan diri sendiri,barulah boleh merangkak-rangkak meng'apply'kan...dah geledah semua kitab (programming) tebal barulah boleh sikit-sikit..uhuhuhuhu..agaknya imiginasi lemah sangat,hehehe :sopan: ..baru dua hari dapat task guna php(lepas 2 tahun tinggalkan) migrain lah jugak..uhuhuh..
kalau boys,sekejap saja dah terjadi programnya,Masyaallah( kagum:-) )...


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 06-02-09 14:44


fuh, begitu komplikated sekali. err yang kat blogger tu pakai php ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 06-02-09 18:31


Salam
nak tanya php dan sQl guna s/ware ap?

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 07-02-09 13:28


Pada 06-02-09 18:31 , simi posting:

!!! QUOTE !!!

Salam
nak tanya php dan sQl guna s/ware ap?


Kalau nak senang guna vertrigo...Ada Apache, PHP, MySql dan PhpMyAdmin...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 07-02-09 23:36


Pada 07-02-09 13:28 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!



Kalau nak senang guna vertrigo...Ada Apache, PHP, MySql dan PhpMyAdmin...



Salam..
Kalau dreaweaver macam mana pula? dan ap jenis s/ware yang mlibatkan penggunaan php dan sql sekaligus?

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 17:19


Pada 07-02-09 23:36 , simi posting:

!!! QUOTE !!!



Salam..
Kalau dreaweaver macam mana pula? dan ap jenis s/ware yang mlibatkan penggunaan php dan sql sekaligus?


Dreamweaver adalah perisian yang yang memudahkan pengaturcara untuk membangunkan laman web atau sistem berasakan web...Dreamweaver bukan saja menyokong bahasa pengaturcaraan web seperti php, ia juga boleh menyokong bahasa lain seperti asp, javascript dan sebagainya...Dreamweaver juga menyokong sql...Dengan menggunakan dreamweaver kita tak perlu mahir untuk membangunkan laman web ataupun sistem...Kita hanya perlu "Drag and Drop" dan secara automatik dreamweaver akan menghasil aturcara yang di perlukan...

p/s:Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 01:08


Minta tolong sikit..ana pelik...Kenapa .avi file or mana-mana video file tak boleh nak masuk dalam folder yang disediakan ea? Ana detect...sebab utama mungkin sebab file tu besar... If large than 10,000KB memang tak boleh nak masuk... So, ada cara lain tak? Dr segi coding..ana tak rasa ada masalah... Atau mungkin ada penambahan?


!!! CODE !!!


if (!($_FILES["fileToUpload"]["name"]==""))
{
    $fileName = $_FILES["fileToUpload"]["name"];
    $fileNameParts = explode( ".", $fileName );
    $fileExtension = end( $fileNameParts );
    $fileExtension = strtolower( $fileExtension );

     ...if {}
     ...
     ...
     ...else if{}
     ...
    
        
        else if ($fileExtension=="mp3" || $fileExtension=="avi")
        {
    
             move_uploaded_file($_FILES["fileToUpload"]["tmp_name"],"media/" . $_FILES["fileToUpload"]["name"]);
            $media="media/".$_FILES["fileToUpload"]["name"]."";
            $media_type=$_FILES["fileToUpload"]["type"];
            $query3 = "INSERT INTO media (Id_No,Med_Url,Med_Type,Med_Ext) VALUES ('".$User_Id."','".$media."','".$media_type."','".$fileExtension."')";
            mysql_query($query3) or dia ('Query 3 Problem')
}
         ...
         ...
         ...
         ...


Ada sesiapa dapat membantu?
-> D.I.E jadi DIA pula dalam ni...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 17:05


Pada 15-02-09 01:08 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Minta tolong sikit..ana pelik...Kenapa .avi file or mana-mana video file tak boleh nak masuk dalam folder yang disediakan ea? Ana detect...sebab utama mungkin sebab file tu besar... If large than 10,000KB memang tak boleh nak masuk...

Setelah diuji..bukan file .avi saja tapi mp3,image file pun same.. dan ana buat conclusion..semua jenis file tak boleh lebih dari 2050KB bukan 10,000KB...huhu...macam mana ea? ada sesiapa ada idea?


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 02:49


salam.

dah ubah setting pada php.ini?.

jika belum, semak dan ubah nilai bagi:


; Maximum allowed size for uploaded files.
upload_max_filesize = 2M

memory_limit = 128M     ; Maximum amount of memory a script may consume (128MB)


max_execution_time = 30     ; Maximum execution time of each script, in seconds

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 08:18


Pada 16-02-09 02:49 , ibnuyahya posting:

!!! QUOTE !!!

salam.

dah ubah setting pada php.ini?.

jika belum, semak dan ubah nilai bagi:


; Maximum allowed size for uploaded files.
upload_max_filesize = 2M

memory_limit = 128M     ; Maximum amount of memory a script may consume (128MB)


max_execution_time = 30     ; Maximum execution time of each script, in seconds


Tx a lot akhi ibnuyahya...sekarang dah boleh upload tapi boleh sampai 4M saja wlp niza tukar kepada 8M, memory_limit tu boleh tukar jugak ke? niza tukar memory_limit = 512MB and max_execution_time = 120

Boleh ke macam tu? tapi yang niza boleh upload 4M saja sekarang wlp niza tukar seperti diatas...

max_execution_time = 120     ;
max_input_time = 60    ; //yang ni tak perlu ubah ke?
;max_input_nesting_level = 64 ; //yang ni tak perlu ubah ke?
memory_limit = 512M     ;


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 19:33


try ubah

    * file_uploads
    * upload_max_filesize
    * max_input_time
    * memory_limit
    * max_execution_time
    * post_max_size

biasa untuk upload hanya ubah post_max_size dan upload_max_filesize. tapi cuba juga setting2 yang lain, adakalanya berkaitan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 19:38


salam

update. confirm hanya perlu ubah post_max_size dan upload_max_filesize saja

contoh
post_max_size = 20M
upload_max_filesize = 20M

dengan setting di atas, saya boleh upload max 20Mb file

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnusulaiman83
Warga Rasmi
Menyertai: 13.07.2008
Ahli No: 34015
Posting: 1
Dari: Batu Pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 19:52


ana cadangkan enti ubah file avi tu kepada yang lebih sesuai kerana ia akan melambatkan server anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusulaiman83Profil   Hantar PM kepada ibnusulaiman83   Pergi ke ibnusulaiman83's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 23:58


Pada 16-02-09 19:38 , ibnuyahya posting:

!!! QUOTE !!!

salam

update. confirm hanya perlu ubah post_max_size dan upload_max_filesize saja

contoh
post_max_size = 20M
upload_max_filesize = 20M

dengan setting di atas, saya boleh upload max 20Mb file


Dah tukar..mula-mula tadi tak dapat... niza dah tengah menaip nak post kat sini btau tak dapat upload sampai 20M...cuma dapat 8M saja :-( ... Ttb pula blackout...terus tertutup laptop sebab tak pakai bateri... after few minutes, dah ada lektrik... Niza on laptop and try lagi...dapat lah pulak... Alhamdulillah :sopan:

Tx a lot akhi ibnuyahya....

akhi ibnusulaiman83... edit file avi macamane tu? Erm... niza dah groupkan mengikut categories (table: documents, image, media). setiap category just ada 3types of files yang boleh diuploadkan ke dalam setiap table ni... Jenis2 file ni niza dapat dr user requirement... Niza buat questionaires and observation from current web hosting or storage yang available untuk dapat kan most popular file yang allow untuk di uploadkan... So i cant simply change...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:56


Pada 16-02-09 23:58 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!



Dah tukar..mula-mula tadi tak dapat... niza dah tengah menaip nak post kat sini btau tak dapat upload sampai 20M...cuma dapat 8M saja :-( ... Ttb pula blackout...terus tertutup laptop sebab tak pakai bateri... after few minutes, dah ada lektrik... Niza on laptop and try lagi...dapat lah pulak... Alhamdulillah :sopan:



Lupa bagitahu, setiap kali ubah setting pada php.ini, perlu restart php/apache server.


-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 18:04


Pada 17-02-09 16:56 , ibnuyahya posting:

!!! QUOTE !!!


Lupa bagitahu, setiap kali ubah setting pada php.ini, perlu restart php/apache server.



Ohw...padan lah... niza ingatkan boleh teruskan saja... apapun...tx a lot akhi... Sok malam dah nak jumpa supervisor...semua still in progress... Alhamdulillah main coding semua dah settle... tinggal nak buat interfaces yang betul-betul saja... :welcome:

Ok..boleh on topik semua...hehe....


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 12:20


salam..maafla kalau salah tempat. Saya nak tahu macamana nak masukkan tarikh lahir atau apa-apa tarikh dengan menggunakan kalendar?
Harap dapat membantu. Terima kasih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 12:30


Pada 18-02-09 12:20 , fizamil posting:

!!! QUOTE !!!


salam..maafla kalau salah tempat. Saya nak tahu macamana
nak masukkan tarikh lahir atau apa-apa tarikh dengan
menggunakan kalendar?
Harap dapat membantu. Terima kasih..


Wassalam... Puan fizamil.... Hm, maaf. Saya tak
faham soalan... Masukkan date from calendar? EERR... Niie
daripada PHP-based calendar system ke, or calendar daripada
apps seperti PHPMyAdmin ataupun XAMPP? Boleh Puan
terangkan lebih lanjut? Ataupun Puan maksudkan, cuma
sekadar DATE_TYPE dalam MySQL tuue? Tak berapa terang
laah Puan ... Maaf...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 12:43


AlhamdulilLah..



Syukran ya sahabat-sahabat..
Hmm. Aku nak minta idea Boleh..?


Macam mana aku nak create satu page katala nama dia 'page
A'..


Page A ada downloadable link..
Tapi kalau user nak link dia kena register (page B).
Pakai session dan ada time limit..


p/s. Aku perlukan mentor.. yang tak sengal ayam lah..
:)



AlhamdulilLah..

HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 12:57


by: Muddathsir787

!!! QUOTE !!!


Page A ada downloadable link..
Tapi kalau user nak link dia kena register (page B).
Pakai session dan ada time limit..


Use this.... HUHHUUEE!! Mesti jadi nyyeerr... If session tuue tak true,
redirect ke page lain... Contohnya login ke...

!!! CODE !!!


<?php
    // START THE SESSION
    session_start();
    
    // LOGGED TESTER
    $isLoggedIn=true;
    
    // IS ACCESSING THE PAGE OR NOT - GIVES TWO "OR" CONDITIONS FOR ADVANCE SECURITY
    if (!isset($_SESSION['basic_is_logged_in']) || $_SESSION['basic_is_logged_in'] != true) {
        // IF NOT LOGGED IN
        $isLoggedIn=false;
    }



Niie makhluk redirect plaakk....

!!! CODE !!!


if (!isset($_SESSION['basic_is_logged_in']) || $_SESSION['basic_is_logged_in'] !== true) {
    // not logged in, move to login page
    header('Location: login.php');
    exit;
}


Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 14:15


ok..Sorry sebab tak jelaskan secara terperinci..
biasanya kalau kita isi mana-mana form yang ada tarikh lahir atau apa-apa tarikh sekalipun akan ada ikon kalendar pada bahagian tepi text field tu. bila kita klik ikon kalendar tu akan dipaparkan kalendar dan kita cuma perlu klik tarikh yang berkenaan sahaja tanpa perlu taip tarikh tersebut. dan bila kita dah klik pada tarikh, tarikh tu akan terpapar kat text field kat sebelah ikon tu..
saudara jelas tak apa yang saya terangkan ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 15:46


namanya date picker tak silap saya... mudahkan user tak perlu taip just klik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 18:05


Pada 18-02-09 12:57 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

by: Muddathsir787

!!! QUOTE !!!


Page A ada downloadable link..
Tapi kalau user nak link dia kena register (page B).
Pakai session dan ada time limit..


Use this.... HUHHUUEE!! Mesti jadi nyyeerr... If session tuue tak true,
redirect ke page lain... Contohnya login ke...

!!! CODE !!!


<?php
    // START THE SESSION
    session_start();
    
    // LOGGED TESTER
    $isLoggedIn=true;
    
    // IS ACCESSING THE PAGE OR NOT - GIVES TWO "OR" CONDITIONS FOR ADVANCE SECURITY
    if (!isset($_SESSION['basic_is_logged_in']) || $_SESSION['basic_is_logged_in'] != true) {
        // IF NOT LOGGED IN
        $isLoggedIn=false;
    }



Niie makhluk redirect plaakk....

!!! CODE !!!


if (!isset($_SESSION['basic_is_logged_in']) || $_SESSION['basic_is_logged_in'] !== true) {
    // not logged in, move to login page
    header('Location: login.php');
    exit;
}



AlhamdulilLah..

Thanks bro.. Syukran.

Insya-ALLAH ada rezeki ada masa saya testing coding ini.. pakai xampp.

Moga diredhai ALLAH dalam keberkatan. Dan diberkati ilmu sentiasa, insya-ALLAH.. Ameen..

Mr_Owl dah start praktikal ke..?



HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 21:16


by: Muddathsir787

!!! QUOTE !!!


AlhamdulilLah..
Thanks bro.. Syukran.
Insya-ALLAH ada rezeki ada masa saya testing coding ini.. pakai xampp.
Moga diredhai ALLAH dalam keberkatan. Dan diberkati ilmu sentiasa, insya-ALLAH.. Ameen..
Mr_Owl dah start praktikal ke..?


Maaflah yeeer... Tahun 2007 saya dah habis practical... Dah dua tahun
lepas daah settle... Daah lama daahh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 21:34


Pada 19-02-09 21:16 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

by: Muddathsir787
Maaflah yeeer... Tahun 2007 saya dah habis practical... Dah dua tahun
lepas daah settle... Daah lama daahh....



Huhuhhuh.. minta maaf lah bro..

rupanya dah bergelar programmer.
Moga berjaya menjadi programmer dalam rahmatNYA insya-ALLAH..

K, malam ni tak banyak isu alhamdulilLah..


So continue kelas php kita ya kakak-kakak dan abang-abang sekalian..

AlhamdulilLah..

Session macam mr Owl tunjuk tu AlhamdulilLah dapat..

Cuma sekarang saya tak sure apa command untuk hide panel..

contohnya begini..




1) Before login page A;

-->> ada panel 'small_info.php'..

So, saya letak
include ("small_info.php");


2) Selepas login di page A;

-->> saya nak hide panel 'small_info.php'..



Hmm, nak pakai command apa ye..??
:roll:


Dah google tapi tak jumpa jawapan tepat..


AlhamdulilLah, terima kasih atas bantuan kalian..




HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 22:07


by: Muddathsir787
    

!!! QUOTE !!!


    Hmm, nak pakai command apa ye..??
    :roll:    
    Dah google tapi tak jumpa jawapan tepat..
    AlhamdulilLah, terima kasih atas bantuan kalian..
    

    
    No need to Google laah... Just using the logic simple algorithm... Contohnya, berdasarkan
    code yang saya gunakan di atas, after login, I set the variable
    
    

!!! CODE !!!


    /* Maksudnya setelah login itu verified, termasuk username dan passwordnya adalah betul */
    $_SESSION['basic_is_logged_in'] = true;
    

    
    Jadi setelah login verified, set sahaja
    
    

!!! CODE !!!


    if ($_SESSION['basic_is_logged_in'] != true) {
        include("small_info.php");
    }
    
    else {
        // Wuuttteevaaaa...!!!!
        include("suka_hati_nak_letak_apa.php");    
    }
    

    
    Simple dan mudah, bukan...??? Ataupun cara lain, gunakan sahaja
    
    

!!! CODE !!!


    // Wuuttteevaaaa also...!!!!
    header ("Location: suka_hati_nak_letak_apa.php");
    

    
    Got? Sure you are... Tapi cara kedua ini agak tidak praktikal in terms of usability...
    
    p/s: Apa tujuan jurutera mekanikal seperti saudara nak belajar coding niih? Teringin nak
    cariik kerja baru ke...?? NNGGGEEE...
    
    2nd p/s: Mr Muddathsir787, being a programmer not as simple as people thought... Sometimes
    its require deep understanding in system development, work-flow and even mathematical
    algorithm...
    
    3rd p/s: Kena tahan bila dimaki jugaakk kadang-kadang... HUHHUUUEE... Seriously...



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 22:47


!!! QUOTE !!!

    Got? Sure you are... Tapi cara kedua ini agak tidak praktikal in terms of usability...
    
    p/s: Apa tujuan jurutera mekanikal seperti saudara nak belajar coding niih? Teringin nak
    cariik kerja baru ke...?? NNGGGEEE...
    
    2nd p/s: Mr Muddathsir787, being a programmer not as simple as people thought... Sometimes
    its require deep understanding in system development, work-flow and even mathematical
    algorithm...
    
    3rd p/s: Kena tahan bila dimaki jugaakk kadang-kadang... HUHHUUUEE... Seriously...



AlhamdulilLah, got it..

Thanks bro.. Aku pakai cara 1, AlhamdulilLah.. jalan.. hehehe..

AlhamdulilLah.. AlhamdulilLah..



Huuuhuhhhu.. Apalah salahnyer aku belajar dari tuan_Owl..
Pasai tajuk topik ini ponngg.. Topic: Jom Kita belajar Mengenali PHP...... Tak kenal maka tak chenta.. heeee..
Dulu pun belajar juga sikit-sikit 'Borland C++' masa kat U dulu.. AlhamdulilLah..

Hmm, camno aku nak swap dari mekanikal ke programmer.. Huuhh, tak mampu lah bro.. jahil lagi.. Tak power macam bro..
Logical Thinking Bro memang Power root.. Heeehh (Saja aku up bro, so selepas ini Boleh tanya banyak lagiii.. ngeeehhh.. :-P )


insya-ALLAH..

Programming php/mysql, asp/micrsql server, jsp/java/oracle, bla-bla.. Tak mampu lah..

Cuma minat dengan open-source ini.. tak tau Kenapa.. friendly-user.. operating-cost yang tak tinggi.. bla-bla..


AlhamdulilLah,
Terima kasih banyak-banyak atas masa yang bro luangkan..


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 07:28


by: Muddathsir787

!!! CODE !!!


Dulu pun belajar juga sikit-sikit 'Borland C++' masa kat U dulu.. AlhamdulilLah..

EERR... Borland C++ dengan C++ apa bezanya haa? Niiee, saya tak tau. Terus terang.
Apekejadahnya Borland tuuh?

!!! CODE !!!


Hmm, camno aku nak swap dari mekanikal ke programmer.. Huuhh, tak mampu lah bro..
jahil lagi..

AAAHH!! Saudara Muddathsir787 niih jurutera mekanikal... Basic logic dan algebra mathematics
dah ada... Housmate saya budak course bioinformatic kantoi interview programmer dengan
seorang interviewer tu, bila dia disuruh tulis atas kertas Fibonacci algorithm. Atas kertaasss
tuuhh...!!! PEERRGGHH!!! Takleehh nak debug, test or view output... Kena imagination dalam
otak dan bayangkan work-flow algorithm tuuhh...

!!! CODE !!!


Cuma minat dengan open-source ini.. tak tau Kenapa.. friendly-user.. operating-cost
yang tak tinggi.. bla-bla..

EERR... Open source memang beess. Sebab murah. If company kaya-kaya macam company akak
sirat82 tuuh boleeh aaarr pakai Microsoft apps macam dotNET Framework ttuuhh... EERR... Kalau
kaat UM niih ada kursus dia bagi free untuk student dia... If belajar kaat luar, maau kena
cecah RM3000 beeebbb... Mahal sengal ayam nyeerr...

p/s: Original yeerrr... Bukannya sekeping CD lima ringgit... NGGEEE.... Hurm, akak Sirat
(senior kaat faculty dulu), boleh terangkan lebih lanjut mengenai perlesenan dari Microsoft?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 18:27


Pada 18-02-09 15:46 , neoryzer posting:

!!! QUOTE !!!

namanya date picker tak silap saya... mudahkan user tak perlu taip just klik...


OOWWHH yaaa... Satu lagi apps bagi PHP calendar, tak silap
saya boleh didownload dari www.planetsourcecode.com... Harap
maklum. Huhu.



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 00:51


!!! QUOTE !!!

EERR... Borland C++ dengan C++ apa bezanya haa? Niiee, saya tak tau. Terus terang.
Apekejadahnya Borland tuuh?


Kalau engko tak tau, saya lagi lah tak tau.. muahuahuahuaa.. :lucu:

Gurau saja.. C++ tu programming environment untuk DOS masa belajar dulu.. Borland tu nama creatornye.. Ada juga C++ macam Delphi C++, Turbo C++, micr .net C++.. tapi aku tak sure environmentnye sama untuk C++ programming atau tak..


!!! QUOTE !!!

AAAHH!! Saudara Muddathsir787 niih jurutera mekanikal... Basic logic dan algebra mathematics
dah ada... Housmate saya budak course bioinformatic kantoi interview programmer dengan
seorang interviewer tu, bila dia disuruh tulis atas kertas Fibonacci algorithm. Atas kertaasss
tuuhh...!!! PEERRGGHH!!! Takleehh nak debug, test or view output... Kena imagination dalam
otak dan bayangkan work-flow algorithm tuuhh...


Saya mes engr (manufacturing exec system).. AlhamdulilLah, atas kurniaan & pinjaman ALLAH.. Dulu masa belajar ambil mekanikal manufacturing.. Keroje gabungan it & manufacturing.. AlhamdulilLah.. tengah merancang untuk resign.. Insya-ALLAH. Ekonomi tak stabil.. Huueee..

Fibonacci algorithm tu apa..? Member hang interview untuk company aperr..?? Gaban betul tanya soalan seperti itu.. huuhhh..h..

betul ke yang aku google ini;
http://en.wikipedia.org/wiki/Fibonacci_heap
Sekadar nak pahamkan walaupun aku makin tak paham..


!!! QUOTE !!!


EERR... Open source memang beess. Sebab murah. If company kaya-kaya macam company akak
sirat82 tuuh boleeh aaarr pakai Microsoft apps macam dotNET Framework ttuuhh... EERR... Kalau
kaat UM niih ada kursus dia bagi free untuk student dia... If belajar kaat luar, maau kena
cecah RM3000 beeebbb... Mahal sengal ayam nyeerr...


Tompang tanya.. sirat tu akak ke abang..?? Huuuhhh. Aku konpiuss.. minta maaf banyak-banyak.. Oittt, kalau aku nak join kursus kat um tu Boleh kaa.. Pakai id student hang Mr_Owl.. heee.. (Syhhhh jangan bagitau kat lain..).


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 10:53


Pada 24-02-09 18:27 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-02-09 15:46 , neoryzer posting:

!!! QUOTE !!!

namanya date picker tak silap saya... mudahkan user tak perlu taip just klik...


OOWWHH yaaa... Satu lagi apps bagi PHP calendar, tak silap
saya boleh didownload dari www.planetsourcecode.com... Harap
maklum. Huhu.


saya dah cari pasal date picker/popup calendar.coding dapat dah tapi bila try macam-macam masalah, tak masuk database lah walaupun format sama. bila klik pada tarikh tu tak dipaparkan pada ruang yang sepatutnya walhal dah ikut dah arahan yang diberi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 12:24


saya rasa ada silap tu... biasanya Kalau value tak dipapar pada kotak atau ruang yang kita ingin paparkan ada tertinggal code atau silap masa value yang kita pilih tak di hantar ke nama value kotak tu.. faham ke???


saya pernah alami dulu... ada step code yang tertinggal tu atau tak sama dengan nama value kat ...

nanti saya jumpa sample saya paste sini.....


cuba buat yang ni

http://www.triconsole.com/php/calendar_datepicker.php


-----------------
http://neoryzer.blogspot.com/


Daftar Unifi Online


Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 14:55


Setuju. Rasanya memang value. Mistake dalam linking the variables tuue koott...
HUHUUEE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 21:19


Salam..

Off topic kejap..

Sekadar berkongsi..

!!! QUOTE !!!

Zeev Suraski and Andi Gutmans, two Israeli developers at the Technion IIT, rewrote the parser in 1997 and formed the base of PHP 3, changing the language's name to the recursive initialism PHP: Hypertext Preprocessor. The development team officially released PHP/FI 2 in November 1997 after months of beta testing. Afterwards, public testing of PHP 3 began, and the official launch came in June 1998. Suraski and Gutmans then started a new rewrite of PHP's core, producing the Zend Engine in 1999. They also founded Zend Technologies in Ramat Gan, Israel.



http://en.wikipedia.org/wiki/Php

http://en.wikipedia.org/wiki/Zend_Engine


Hmm, tumpang tanya..

Kalau PHP version 3 officially launched oleh 2 student Israel..
Then macam mana mereka buat duit ek.. :berfikir:
Sebab php ni free software under GNU General Public License (GPL).. Confuse aku..


HambaNYA yang jahil cuma,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-09 21:28


salam

walaupun php ni free, mereka buat duit dengan memberi "support" dan "Service".. http://www.zend.com/en/


-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

risya_liyana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21575
Posting: 52
Dari: utara

malaysia  


posticon Posting pada: 26-09-09 22:06


salam..

dulu masa diploma saya belajar tentang PHP ni..tapi degree kos lain, terus blur tentang PHP ni..rugi ase..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For risya_liyanaProfil   Hantar PM kepada risya_liyana   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.225887 saat. Lajunya....