Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 19 hari yang lalu
izdham: 28 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: Cam ner ek kalau nak mantain badan?????


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» Cam ner ek kalau nak mantain badan?????

Please Mendaftar To Post


Oleh Cam ner ek kalau nak mantain badan?????

wafers
Warga Rasmi
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1735
Posting: 11
Dari: segamats

Johor  


posticon Posting pada: 28-06-03 21:09


leh tak bagi tau cara-cara nak jaga badan tue mantain jer..lebih-lebih lagi kalau dah ada yang berumahtangga.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafersProfil   Hantar PM kepada wafers   Pergi ke wafers's Website   Quote dan BalasQuote

pondok_moden
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 260
Posting: 52
Dari: mantel bumi

Pahang  


posticon Posting pada: 03-07-03 16:28


Makan jamu!

-----------------
oddisey


Bookmark and Share

    


  Member Information For pondok_modenProfil   Hantar PM kepada pondok_moden   Quote dan BalasQuote

a_whole_new_world
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1503
Posting: 195
Dari: s\'pore

singapore  


posticon Posting pada: 05-07-03 22:18


tapi jamu tak sedap

Bookmark and Share

    


  Member Information For a_whole_new_worldProfil   Hantar PM kepada a_whole_new_world   Quote dan BalasQuote

kawan82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 859
Posting: 205
Dari: bumi ALLAH

iraq  


posticon Posting pada: 06-07-03 12:25


jamu memang x sedap..

-----------------

AKU makhluk ciptaan ALLAH S.W.T...
<.::to act cool n to look cool is to be cool::.>

Bookmark and Share

    


  Member Information For kawan82Profil   Hantar PM kepada kawan82   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 06-07-03 23:15


Quote:

On 2003-07-05 22:18, a_whole_new_world wrote:
tapi jamu tak sedap


mana ada ubat dalam dunia ni sedap.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-07-03 23:30


bangun subuh awal,pas tu bersih kawasan rumah...buat senaman ...kalau rumah tak der halaman,baik tolong isteri basuh pingan,kemas rumah,sapu sampah..grenti badan ok punye..

-----------------
Ya Allah !!! berikanlah kekuatan kepadaku untuk meneruskan jihad para shuhada'

img75.photobucket.com/albums/v228/acma_115/logo.jpg">

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-07-03 14:05


Jamu???uiksss..panas weii...

nak mantain senang je,makan sebelum kenyang..tu je..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 14-07-03 13:28


Makan malam sebelum 8 malam... Kalo lapar gak tengah2 malam, makan buah or makanan yang high fiber..

Lebihkan buat kerja fizikal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

sweet_smile_schue
Warga Rasmi
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2165
Posting: 12

Johor  


posticon Posting pada: 16-07-03 12:43


Maintain badan??? Jage makan.. Senaman..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sweet_smile_schueProfil   Hantar PM kepada sweet_smile_schue   Pergi ke sweet_smile_schue's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-07-03 18:10


assalamua'laikum wrt

ikut petua yang diamal mama dan allahyarhamah nenda saya..

kalu perempuan ni.. makan biar le 1/3 dari apa yang suami makan...dan sebaiknya dari sebelum kawin lagi biasakan makan sedikit.. dan bila waktu mengandung tu.. jangan ikut perasaan sangat tentang mengidam. dan.. biasa biasakan jangan makan ubat ubat pengurus badan(jamu, ubat moden , dll)

selamat usaha

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-07-03 15:41


Assalamualaikum warahmatullah..

Mak saudara ana kasi petua la untuk maintain badan khususnya untuk muslimat..muslimin pun samalah..Pg meti breakfast..Jadual dia macam ni..

*pg : Breakfast-nestum/Quackeroat/roti(2 keping).
*Tgh : Makan nasi tapi dalam 1 -2 senduk jer(jgn banyak).Ambil ikan dan sayur lebih.
*Ptg : Minum petang ambil kuih ke..
*Mlm : klu lapar ambil roti 2 keping.
* banyakkan minum air mati(masak)..especially waktu rasa lapar..

#kurangkan makanan2 berminyak dan berlemak..insya Allah berat badan boleh maintain..

#selamat mencuba..



-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 11:44


assalamualaikum...

thanks atas petua...p'sediaan awal..hihi..

bg ibu2 yg dh ade anak..mostly mesti badan dh naik kan..x mcm zaman anak dara dulu...

pd pdgn fi..amalkan cara hiudp yg sihat..even dh ade ramai anak..kesihatan perlu dijaga..barula blh maintain..

antaranya: makan makanan yg seimbang..bersenam at least kali seminggu..
insyaAllah...maintain...n lg satu...senyum sokmo..petua kekal awet muda tu..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-08-03 14:12


kalau nasi,lauk ayam masak kicap,sayur kangkung goreng,Ikan merah goreng dengan acar timun,air sirap limau...wuii..takkan nak mana satu dua senduk je....mana leh tahan

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

mawaddah_islamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1186
Posting: 55
Dari: pahang

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 11:57


kena tengok jugak cara masakan. kalu nasi sikit tapi lauknya semua bergoreng,tak jadi jgk.

mknlah benda2 kukus atau steam ker.sedap jgk drpd goreng2 ni.nak2 ikan bakar cicah ngan air asam,emmm.lapar plk sebut mkn2 ni.

-----------------
*JANGAN IMPIKAN PEMUDA SEHEBAT SAIDINA ALI JIKA PERIBADIMU TIDAK SEINDAH FATIMAH R.A*

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddah_islamiahProfil   Hantar PM kepada mawaddah_islamiah   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 12:17


hee..
makan aje apa yg halal..
yg penting ingat makan sebelum lapar dan berhenti sblm kenyang.
lagi satu.. kunyah 40 kali baru telan.
insyaAllah.. badan maintain punya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 12:52


makan waktu lapar... berhenti sebelum kenyang


~hulurkan sumbangan anda~

-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

drnina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1444
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-09-03 17:17


yg paling penting makan makanan yg halal, mknan yg seimbang cukup segala khasiat yg diperlukan....dan yyg paling penting selalu bersenam...itulah masalah kita org melayu terutamanya suka bela badan...buat excercise malas....bila badan nak maintain

Bookmark and Share

    


  Member Information For drninaProfil   Hantar PM kepada drnina   Quote dan BalasQuote

nalurinurani
Warga Rasmi
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3394
Posting: 8
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-09-03 12:23


assalamualaikum....!!!!
satu lagi saya nak tanya pendapat umum camner nak kurangkan berat badan sedangkan saya dah cuba macam- macam untuk kuruskan badan tapi tak ada respon pun cam ner ha....ha tolonglah hambamu ini ok!!!!!!!! .

baru- baru ni saya telah cuba petua yang diajar oleh rakan sepejabat iaitu makan biji selasih saya dah cuba dan saya akan terus mencuba insyaALLAH
jika ada petua lain tolonglah bg tahu kat saya boleh tolonglah !!!!!
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nalurinuraniProfil   Hantar PM kepada nalurinurani   Quote dan BalasQuote

solehgall
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 53
Posting: 148
Dari: besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-10-03 04:15


banyaknya petuaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehgallProfil   Hantar PM kepada solehgall   Quote dan BalasQuote

oriental
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3661
Posting: 59
Dari: utm

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 21:37


banyak senaman....pastuh tido kena cukup..rehat kena cukup..makan jangan tahap melantak..pstuh...makan laa jamu....aper tuh..mustika ratu..hee..hee..nih bukan promote erk....

Bookmark and Share

    


  Member Information For orientalProfil   Hantar PM kepada oriental   Pergi ke oriental's Website   Quote dan BalasQuote

oriental
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3661
Posting: 59
Dari: utm

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 21:37


banyak senaman....pastuh tido kena cukup..rehat kena cukup..makan jangan tahap melantak..pstuh...makan laa jamu....aper tuh..mustika ratu..hee..hee..nih bukan promote erk....

Bookmark and Share

    


  Member Information For orientalProfil   Hantar PM kepada oriental   Pergi ke oriental's Website   Quote dan BalasQuote

wadah_ummah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1729
Posting: 80
Dari: negeri tuan guru

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 22:37


lari pecut 2km sehari! heheheee.....
kalau analah, ana slalu bersukan setiap 3 hari sekali... main tenis ke.. joging ke... at least ada xtvt riadah.... seronok tau... badan memag sihat, dengan izin ALLAH.... tiru cam saya! kalau dah berumahtangga tu pula, ajak le isteri sama2 beriadah.... kalau tak nak bebankan isteri, jalan2 di taman permainan ke... dll. kena ada tu dlm jadual waktu beriadah bsama isteri dan anak2..... ni salah satu cara mengeratkan ikatan sesama ahli keluarga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wadah_ummahProfil   Hantar PM kepada wadah_ummah   Quote dan BalasQuote

wadah_ummah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1729
Posting: 80
Dari: negeri tuan guru

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 22:37


lari pecut 2km sehari! heheheee.....
kalau analah, ana slalu bersukan setiap 3 hari sekali... main tenis ke.. joging ke... at least ada xtvt riadah.... seronok tau... badan memag sihat, dengan izin ALLAH.... tiru cam saya! kalau dah berumahtangga tu pula, ajak le isteri sama2 beriadah.... kalau tak nak bebankan isteri, jalan2 di taman permainan ke... dll. kena ada tu dlm jadual waktu beriadah bsama isteri dan anak2..... ni salah satu cara mengeratkan ikatan sesama ahli keluarga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wadah_ummahProfil   Hantar PM kepada wadah_ummah   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-10-03 00:21


Makan banyak2. Tido biar cukup. Pendek kata amalkan gaya hidup sihat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

al-umari
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4229
Posting: 381
Dari: ...:::JELAPANG PADI + PULAU MUTIARA:::
Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 19:34


hmmm.... baguslah banyak betul petua nak maintain badan kan...

eloklah laki2 yang gemuk tu atau pompuan yang hampir2 nak gemuk atau kurus tu amalkan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For al-umariProfil   Hantar PM kepada al-umari   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2858
Posting: 350
Dari: Johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-03 10:09


ana pun berlebihan dah berat badan nih... tak kawin lagi pun.. tapi kan.. apa kata kita buat gerak gempur bagi yang berlebihan berat badan tu,... ramadhan dah sampai ni, so, bila lagi kan?? kurangkan la waktu berbuka tu...
lagipun, gemuk mengundang malas dan penyakit pun banyak anddddd tak lawa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1376 saat. Lajunya....