Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ahmadmohd7878
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43131

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
Ahmadmohd7878: 4 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: MODAL CINTA...........


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» MODAL CINTA...........

Please Mendaftar To Post


Oleh MODAL CINTA...........

TengkuHaiqal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.11.2004
Ahli No: 12640
Posting: 251
Dari: Edinburgh...Scotland,UK

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 11:03


Dalam dunia ini tak ada yang percuma.Melafazkan cinta mungkin hanya perlu bermodalkan air liur,tapi untuk membinanya perlu lebih dari itu.Walaupun dikatakan ia cinta sejati,cinta sehidup semati ..... seseorang itu tetap perlukan modal.Mana ade benda yang free !!!

1)Bil Telefon...
Setiap pasangan harus berhubung antara satu sama lain.Untuk itu telefon atau telefon bimbit amat diperlukan.Jika sebelumnya bil korang setakat satu,dua ratus ringgit.Tapi bila sudah dilamun cinta bilnya naik berganda-ganda.Mungkin korang boleh berjimat,selain guna surat boleh gak guna burung merpati.Tapi nampak kuno lah pulak kan.

2)Kos Makan Minum....
Jika dulu korang cuma makan sorang-sorang tapi sekarang dah jadi dua orang lak.Maknanya budget pun bertambah ler kan.Nak jimat?Korang boleh ler bayar asing-asing setiap kali makan bersama atau bawa jer bekal dari rumah setiap kali pergi dating.Emm,nampak klasik lagi romantik kan!

3)Masa...
Kalau dulu korang mungkin banyak masa terluang.Boleh lepak sorang-sorang,boleh lepak dengan kawan-kawan.Tapi sekarang terpaksa sediakan masa untuk si dia pulak.Mana nak temankan si dia shopping,tengok wayang,jalan-jalan dan sebagainya.Memang memenatkan! Korang boleh buat trick terlupa untuk selamatkan diri,tapi nanti mungkin korang terpaksa buang masa yang banyak pulak untuk memujuk si dia yang merajuk.

4)Tambang...
Bagi yang takder transport sendiri tambang bas atau teksi pasti akan bertambah.Yang ade transport sendiri lak pastinya duit minyak akan melambung naik.Maklumlah susah nak tolak permintaan si dia yang ajak ke sana ke mari.Hanya ade satu cara nak jimatkan kos,jalan kaki ! Tapi kalau buat selalu,lepas ni mungkin korang akan jalan sorang-sorang! Si dia ikut atau cari yang lain.

5)Pakaian....
Korang terpaksa keluarkan lebih belanja untuk beli pakaian baru.Si dia tentu tak suka kalau korang pakai selekeh atau ala kadar.Tambah pening bila si dia nak korang berpakaian ikut citarasanya yang tinggi.Tambah-tambah pening bila si dia minta korang belikan pakaian untuknya pulak.Itu biasalahkan....


Bookmark and Share

    


  Member Information For TengkuHaiqalProfil   Hantar PM kepada TengkuHaiqal   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 11:09


Quote:

1)Bil Telefon...
Setiap pasangan harus berhubung antara satu sama lain.Untuk itu telefon atau telefon bimbit amat diperlukan.Jika sebelumnya bil korang setakat satu,dua ratus ringgit.Tapi bila sudah dilamun cinta bilnya naik berganda-ganda.Mungkin korang boleh berjimat,selain guna surat boleh gak guna burung merpati.Tapi nampak kuno lah pulak kan.



mmg diperakui 100% bil tel naik berganda2....

nak buat camana semuanya boleh dikira sebagai pelaburan masa depan la juga kan

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-05 11:09




Ada gak kebenarannya...tambah2 bil telefon tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

qaisarahhumaira
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14359
Posting: 8
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 25-02-05 11:36


,
hmm...tengku haikal.. mmg layak utk menjadi seorg pakar kaunselor yang berjaya satu hari nanT insyaALLAH..
ada benar apa yg diutarakan.. cuma kita perlu jaga perlakuan kita agar tidak menyalahi syara', terutamanya kaum perempuan.. sbb kalau perempuan tak jaga, apa lagi dr pihak lelaki... betul tak? segala2nya bermula dari seorg wanita...

[ Posting ini telah di edit oleh: qaisarahhumaira pada 2005-02-25 11:37 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaisarahhumairaProfil   Hantar PM kepada qaisarahhumaira   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 11:47


wbt...

kiter setuju ngan qaisarahhumaira... wanita perlu pandai menjaga diri mereka... letakkan keimanan dan ketaqwaan di tempat paling atas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 25-02-05 13:28


Alhamdulila, ana tak perna buat laie. Npk, mcm menyusahkan orang lain plak. Symphatize, to victim!!!

[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-02-25 13:30 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

fatasha
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6175
Posting: 14
Dari: malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 13:54



saya setuju sangat........biase la tu....skang ni sumernye perlukan duit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatashaProfil   Hantar PM kepada fatasha   Quote dan BalasQuote

hairullizam
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14478
Posting: 3
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 16:10


Quote:

On 2005-02-25 11:03, TengkuHaiqal wrote:
Dalam dunia ini tak ada yang percuma.Melafazkan cinta mungkin hanya perlu bermodalkan air liur,tapi untuk membinanya perlu lebih dari itu.Walaupun dikatakan ia cinta sejati,cinta sehidup semati ..... seseorang itu tetap perlukan modal.Mana ade benda yang free !!!

1)Bil Telefon...
Setiap pasangan harus berhubung antara satu sama lain.Untuk itu telefon atau telefon bimbit amat diperlukan.Jika sebelumnya bil korang setakat satu,dua ratus ringgit.Tapi bila sudah dilamun cinta bilnya naik berganda-ganda.Mungkin korang boleh berjimat,selain guna surat boleh gak guna burung merpati.Tapi nampak kuno lah pulak kan.

2)Kos Makan Minum....
Jika dulu korang cuma makan sorang-sorang tapi sekarang dah jadi dua orang lak.Maknanya budget pun bertambah ler kan.Nak jimat?Korang boleh ler bayar asing-asing setiap kali makan bersama atau bawa jer bekal dari rumah setiap kali pergi dating.Emm,nampak klasik lagi romantik kan!

3)Masa...
Kalau dulu korang mungkin banyak masa terluang.Boleh lepak sorang-sorang,boleh lepak dengan kawan-kawan.Tapi sekarang terpaksa sediakan masa untuk si dia pulak.Mana nak temankan si dia shopping,tengok wayang,jalan-jalan dan sebagainya.Memang memenatkan! Korang boleh buat trick terlupa untuk selamatkan diri,tapi nanti mungkin korang terpaksa buang masa yang banyak pulak untuk memujuk si dia yang merajuk.

4)Tambang...
Bagi yang takder transport sendiri tambang bas atau teksi pasti akan bertambah.Yang ade transport sendiri lak pastinya duit minyak akan melambung naik.Maklumlah susah nak tolak permintaan si dia yang ajak ke sana ke mari.Hanya ade satu cara nak jimatkan kos,jalan kaki ! Tapi kalau buat selalu,lepas ni mungkin korang akan jalan sorang-sorang! Si dia ikut atau cari yang lain.

5)Pakaian....
Korang terpaksa keluarkan lebih belanja untuk beli pakaian baru.Si dia tentu tak suka kalau korang pakai selekeh atau ala kadar.Tambah pening bila si dia nak korang berpakaian ikut citarasanya yang tinggi.Tambah-tambah pening bila si dia minta korang belikan pakaian untuknya pulak.Itu biasalahkan....


bagaus lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hairullizamProfil   Hantar PM kepada hairullizam   Quote dan BalasQuote

orchidesa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12928
Posting: 133
Dari: perak-selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 16:16



dalam dunia skrg ni mn ada yg free..nak msk toilet pun kena bayar

Bookmark and Share

    


  Member Information For orchidesaProfil   Hantar PM kepada orchidesa   Pergi ke orchidesa's Website   Quote dan BalasQuote

saiful_Islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2005
Ahli No: 14418
Posting: 28
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 16:18


Ish2.. Modal.. modal.....
itu belum tentu share market naik kan?
ish2.. cobaann...

Tambah2 org laki ye tak??
sengih je muslimat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For saiful_IslamProfil   Hantar PM kepada saiful_Islam   Quote dan BalasQuote

Pu3Dla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8977
Posting: 76
Dari: Johor ke N9

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-05 16:36


Quote:
hmm...tengku haikal.. mmg layak utk menjadi seorg pakar kaunselor yang berjaya satu hari nanT



insyaAllah...qaisarahhumaira...sesama la kite mendoakannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Pu3DlaProfil   Hantar PM kepada Pu3Dla   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-05 19:43


Memang kena modal pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 19:45




kesiannya..samalah kita doakan kepada Allah swt.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 25-02-05 20:27


cinta mmg perlukan pengorbanan...saya setuju 100% pasal bil phone tu....tapi kan,tengku haikal ni ader2 jer idea nyer erk?...dr pengalaman ker?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

akiera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14480
Posting: 99
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-02-05 20:45


setuju sangat...tapi baik pompuan ke lelaki ke jgn le lebih2..pengorbanan perlu dilakukan bersama...barulah cinta menjadi..ye tak ? apa2 pun tgku haikal memang byk cerita bab2 cinta ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For akieraProfil   Hantar PM kepada akiera   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-05 21:01


modal lain tu boleh handle la tapi telefon ni payah sikit.... ..niat kjap nak call...la....terlama pula berbual..bil apa lagi melambungla..h/p pula sebulan tu tak turun reload RM 30...habisssssssssss

-----------------
Usaha, doa dan tawakkal kunci kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-02-05 02:13




manYak tul modal...tapi biarlah dgn ati yg ikhlas....mudah2han..keEp it up ya,tengku haikaL


~ mOdal utk bercinta dgn akHirat xdak ka...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 15:52


betul tu? tengku haikal ..
macam ada pengalaman saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 15:28


Pandai-pandailah berjimat..jangan sampai membazir pada jalan yang tak diredhaiNya....buruk akibatnya...CINTA PADA ALLAH TAK PERLU BANYAK MODAL...

;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 16:23


saya setuju Nurul_Amin!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

z_tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2309
Posting: 155
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 24-08-05 18:10


kena pndai2 planning lah....
tapi Kalau dah cal tu memang tak boleh nak elak lah......
Kalau jauh sangat,sms saja kan buleh.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For z_tornadoProfil   Hantar PM kepada z_tornado   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 21:14


tanam modal kat asb lagi untung...
corah maso dopan.....
ni nak membazir kerana cinta, apa kes.....
:-D


-----------------
tidak akan kau berasa gundah walaupun sekali, andainya kau tahu apa yang kau cari...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-08-05 21:39


Pada 24-08-05 21:14 , cincai posting:

!!! QUOTE !!!

tanam modal kat asb lagi untung...
corah maso dopan.....
ni nak membazir kerana cinta, apa kes.....
:-D



*******************************
setuju sikit-sikit!!!
ni kes cinta lah ni,
alah bazir sikit-sikit dah lah..
nanti tanam modal banyak-banyak tapi
putus tengah jalan, kan tak berbaloi tu!! :):)

*******************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 22:13


Pada 24-08-05 21:39 , tudung_kelabu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-08-05 21:14 , cincai posting:

!!! QUOTE !!!

tanam modal kat asb lagi untung...
corah maso dopan.....
ni nak membazir kerana cinta, apa kes.....
:-D



*******************************
setuju sikit-sikit!!!
ni kes cinta lah ni,
alah bazir sikit-sikit dah lah..
nanti tanam modal banyak-banyak tapi
putus tengah jalan, kan tak berbaloi tu!! :):)

*******************************

tau tak mengapa....
lain lah kalau konfirm jadi bini, tak ada lah ralat sangat....
ni kalau sebulan melabur dah 200, katakanlah kapel selama 2 tahun, last2 putus juga.....
habuk pun tarak, duit pun losap....
sendiri mahu ingat lah........ :-D


-----------------
tidak akan kau berasa gundah walaupun sekali, andainya kau tahu apa yang kau cari...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 25-08-05 22:22


ada modal boleh lah labur...
bila dah labur baru dapat pulangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 22:34


tu kalau dapat pulangan...
kalau lah tak dapat, siapa yang merana....
mereka dan keluarga mereka lah juga.... ;-)


-----------------
tidak akan kau berasa gundah walaupun sekali, andainya kau tahu apa yang kau cari...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

sitishuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11861
Posting: 132
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 13:59


banyaknye modal yang perlu dilabur..biarlah dulu..belum masanya lagi..baik brkongsi pelaburan dengan suami..daripada dengan kekasih..betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishuhadaProfil   Hantar PM kepada sitishuhada   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 26-08-05 15:10


ada juga kebenarannya.....bil telefon naik dan macam2 lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-09-05 13:35


modal???? biasanya orang berniaga keluarkan modal untuk dapatkan keuntungan....jadi, dimanakah keuntungan bagi cinta???

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 01:57


!!! QUOTE !!!

Bil Telefon...
Setiap pasangan harus berhubung antara satu sama lain.Untuk itu telefon atau telefon bimbit amat diperlukan.Jika sebelumnya bil anda setakat satu,dua ratus ringgit.Tapi bila sudah dilamun cinta bilnya naik berganda-ganda.Mungkin anda boleh berjimat,selain guna surat boleh juga guna burung merpati.Tapi nampak kuno lah pulak kan


setakat ni berhubung dengan telefon dan sms saja,kadang-kadang email.


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124981 saat. Lajunya....