Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Never explain yourself to anyone, the one who likes you don't need it, the one who hates you won't believe it
-- -- Snickers (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: perempuan pakai seluar jeans....


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» perempuan pakai seluar jeans....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh perempuan pakai seluar jeans....

ainnurhasana
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13858
Posting: 17
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 23:26




perempuan pakai seluar jeans...apa pendapat antum semua...ana tak setuju sgt hinggakan ana pernah menegur sahabat ana yg memakai pakaian yg tak sepatut dipakai oleh seorg perempuan tu...
tapi.....ana pulak yg dipersalahkan,katanya,
ade ke dalil?ana mmg takde jawapan bagi soalan dia tu cuma ana pegang kata2 ustaz ana dulu....HARAM HUKUMNYA WANITA MEMAKAI JEANS...

ana harap antum dapat perbetulkan andai ana ade yg tersalah dan kalau antum ade jawapan yg lebih kukuh,harap dapat kongsikan bersama....

salam ukhwah........

-----------------
Ya Allah,Peliharalah diriku dari melakukan perkara2 yang melalaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainnurhasanaProfil   Hantar PM kepada ainnurhasana   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-02-05 23:34


Quote:
cuma ana pegang kata2 ustaz ana dulu....HARAM HUKUMNYA WANITA MEMAKAI JEANS...





hmm.. bahaya kalo buat generalization cam ni.. lps tu terus jatuhkan hukum..

ana rasa lihat jenis jeans juga lah.. kalo yg jenis longgar & besar nak kata haram juga ker..??

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 23:34



mm.. p'puan pakai seluar jeans...rasa2 nye x brapa sopan sbb yg pastinya seluar ni kebanyakannya ketat n sendat.... dan itu sudah nyata tidak dibenarkan dlm Islam....

-----------------
.:. sesungguhnya orang² yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-02-05 23:41


Rata2 perempuan skang nie pakai jeans yg ketat2 sangat...sehinggakan menampakkan bentuk and shape punggung, pinggang, peha dan kaki diorg...org lelaki pun tak pakai ketat cam diorg...pelik betullah org perempuan zaman skang nie

So...kalau dah pakai ketat cam tue, boleh menaikkan ghairah org lelaki...boleh diketogerikan sbg pakaian menjolok mata....maka hukumnya haramlah...nie bukan setakat seluar jeans..segala pakaian yg menunjukan shape badan seperti kebaya nyonyalah, kebaya mendelah lagilah, baju kurung yg ketat, pakaian casual ke pejabat yg ketat....kirenye yg ketat2 semuanya haramlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-02-05 23:49


Rasenye ramai students perempuan yg ngaji kat oversea patut lihat balik cara pemakaian diorg selama nie di oversea...selalu dgn jeans ketat dan jugak baju ketat utk ke kelas dan sebagainya ...betul tak?? .....harap dptlah kirenye bermuhasabah

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-02-05 23:51




sahabiah ainnurhasana...
tahniah ana ucapkan kepada enti kerana berani menegur sahabat anda, tak mengapalah dia menolah, banyakkan bersabar...di sini saya sertakan dalil hadis.

WANITA MENYERUPAI LELAKI

Di antara dosa besar bagi wanita ialah menyerupai lelaki. Wanita dilarang meniru gaya lelaki sama ada dari segi tingkahlaku, gerak-geri, penampilannya, cara berpakaian atau tutur kata. Kini, ramai wanita menyerupai lelaki dan lelaki menyerupai wanita. Wanita telah berani memakai seluar(jeans) yg dikhususkan kepada kaum lelaki sehingga menampakkan susuk badan mereka dengan jelas. Sabda Rasulullah s.a.w. Daripada Ibnu Abbas r.a. telah bersabda Rasululah s.a.w. : Allah Taala telah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai lelaki. (Bukhari). Hadis ini menunjukkan balasan seksa yang berat bagi wanita yang menyerupai lelaki. Mereka tidak mensyukuri nikmat kejadian Allah Ta抋la hingga sanggup mengubah fizikal dan naluri perasaan. Haram hukumnya apabila wanita berpakaian menyerupai lelaki dan lelaki menyerupai wanita. Larangan ini bertujuan memelihara wanita agar tidak hilang sifat kewanitaannya sekaligus mengelakkannya berpakaian ketat hingga menampakkan bentuk tubuh badannya. Jean ketat pada asalnya adalah pakaian lelaki dan biasanya dipakai oleh lelaki dan haram wanita memakainya. Tambahan pula seluar jeans ketat akan menampakkan bentuk pinggang, punggung, paha dan betis.


Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-02-05 23:52




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-03-30 17:04 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

my_masjid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1419
Posting: 87
Dari: Ganu Da Roll Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 23:56


....berkenaan kaum perempuan memakai jeans ni,kita rujuk balik kpd hadis nabi yg melarang lelaki mnyerupai wanita dan wanita menyerupai lelaki.Apa yg dimaksudkn dgn prkataan 'menyerupai'?Bila cakap pasal perempuan memakai seluar jeans ni,ana teringat suatu teguran dalam satu kuliah Tuan Guru Nik Aziz yg mana beliau telah menegur kalangan muda-mudi skrang yg memakai pakaian yg lebih menyerupai lelaki.Maksudnya,apa yg biasa kaum lelaki pakai telah dipakai oleh kaum perempuan.Beliau telah mengupas sedikit tentang persoalan ini dan menyatakan bahawa kaum perempuan tidak seharusnya berpakaian seperti lelaki.Ertinya kalau dipandang dr segenap sudut,dekat atau jauh,orang akan kenali lelaki ataupun perempuan dan bukan setakat beza memakai tudung je.Tak kira apa jua jenis pakaian yg dipakai,perbezaan perlu ada.Dengan kata lain,pakaian yg biasa dipakai kaum lelaki tidak dibenarkan kaum perempuan memakainya.Harap sama2 memahami perkara ini.Kalau ada yg nak tambah @ nak komplen.....silakan.Wssalam.

-----------------
Hati yang dekat pada masjid akan dekat dengan ilmu,hati yang dekat pada ilmu akan dekat dengan amal kebajikan,hati yang dekat dengan amal kebajikan akan dekat dengan Syurga.Dan Syurga itu pastinya dekat dengan Allah s.w.t

Bookmark and Share

    


  Member Information For my_masjidProfil   Hantar PM kepada my_masjid   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 01:17


Quote:

On 2005-02-24 23:34, alea13 wrote:
[quote]cuma ana pegang kata2 ustaz ana dulu....HARAM HUKUMNYA WANITA MEMAKAI JEANS...





hmm.. bahaya kalo buat generalization cam ni.. lps tu terus jatuhkan hukum..

ana rasa lihat jenis jeans juga lah.. kalo yg jenis longgar & besar nak kata haram juga ker..??

Allahu a'lam..
[/quote]

aslm wbt
agree with kak alea...terlalu general kenyataan2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-05 01:29




Setuju ngan saiful & my_masjid

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

kerongsang_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14521
Posting: 35
Dari: Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-02-05 01:31


Quote:

On 2005-02-24 23:34, hanishumaira wrote:

mm.. p'puan pakai seluar jeans...rasa2 nye x brapa sopan




bkn x brapa sopan
tp x sopan

[ Posting ini telah di edit oleh: kerongsang_biru pada 2005-02-25 01:32 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For kerongsang_biruProfil   Hantar PM kepada kerongsang_biru   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 02:58




ana tak tahu nak kata apa sebenarnya. tapi kalau pakai jeans longgar tak salahkan. lagipun sekarang ni kan, ada potongan jeans perempuan. bukan apa, dulu ana pernah bekerja sebagai technician di tnb Ipoh. kerja ana panjat tiang turun dari tiang untuk baiki lampu. banyak buat kerja lasak. ana pula tahu mengenai hukum ni cuma ana memakai seluar jeans yang longgar dan baju lengan panjang yang labuh. Salahke kalau memakai jeans dalam membuat ..kerja2 lasak ni? itu aje ana nak tahu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 03:35



hemm..sememangnya...ana x setuju dengan perempuan memakai seluar jean...ketat sana ketat sini..sampai menunjukkan bentuk tubuh..itu amat2 d tegah oleh Allah..bahkan nabi menyifatkan sebagai perempuan...yg bertelanjang..hemm..kita lihat bukan setakat d oversea aje..d malaysia berlambak2 perempuan pakai seluar jean.tak kira d mana2 pun..yg penting memang amat2 jelek kalau perempuan memakainya jika pakai sampai menunjukkan susuk badan, biarlah lelaki yg memakai seluar jean....walaupun jin2 dah tak berseluar dah........nape cemburukan lelaki ke?biarlah lelaki yg memakainya...oklah..tu je satakat ni pandangan ana...

[ Posting ini telah di edit oleh: syed pada 2005-02-25 03:44 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-05 06:00




Actually saya focuskan pasal students perempuan yg ngaji kat oversea sbbnya....boleh dikatakan amat ramai yg memakai seluar jeans ke kelas2 dan jugak baju2 yg ketat...terlalu ramai....nie jelas semasa saya dan parents saya melawat adik saya yg mengaji di glasgow, scotland, uk....selama hampir 2 minggu di sana, dpt tgk gelagat pelajar2 malaysia di sana terutamanya perempuan dlm aspek pemakaian....bile tanye adik saya tentang hal tue, dia kate seluar jeans seperti pakaian seragam bagi bebudak pompuan kat sana....bukan setakat di UK sahaja....menurut adik saya, kengkawan dia yg perempuan yg mengaji di us, germany, french, korea, jepun hampir semuanya memakai jeans yg sememangnye ketat...nak tgk yg tidak memakai jeans, tapi memakai baju kurung boleh dikire bilangan mereka....

Nak tgk mereka2 nie kat oversea pakai baju yg agak bersopan, baju kurung ialah apabila....sambutan hari raya, sambutan international day

At least kat malaysia,...kite masih dpt lihat perempuan2 yg memakai pakaian yg bersopan santun ni dlm kehidupan kite setiap hari, tidak hanya pd hari2 tertentu sahaja seperti di oversea

Sekadar ingin berkongsi maklumat

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 06:08




ana faham. tapi naruto lihat kepada satu tempat dan adik naruto dengar dari kawan mengenai pemakaian perempuan ni. bukan nak kata, bukan semua perempuan di oversea seperti itu. bukan pelajar perempuan tidak mahu memakai baju kurung. tengok kepada musim. ana tahu sebab ana duduk di UK. sekarang ana di nottingham. ana dan kakak ana selalu mengikuti usrah di sini dan kebanyakannya kami rapat dengan pelajar-pelajar dari Malaysia sini. Kalau musim bunga, saudara boleh lihat, ramai yang akan memakai baju kurung. percayalah cakap ana, bukan semua pelajar oversea seperti itu. kalau ana duduk malaysia mungkin ana setuju dengan pendapat naruto. tapi bila ana lihat...alhamdulillah, masih ramai yang memakai tudung labuh dan pakai baju kurung. ini sahaja dari ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 09:44


Quote:

On 2005-02-25 02:58, sharifahnatasha wrote:


ana tak tahu nak kata apa sebenarnya. tapi kalau pakai jeans longgar tak salahkan. lagipun sekarang ni kan, ada potongan jeans perempuan. bukan apa, dulu ana pernah bekerja sebagai technician di tnb Ipoh. kerja ana panjat tiang turun dari tiang untuk baiki lampu. banyak buat kerja lasak. ana pula tahu mengenai hukum ni cuma ana memakai seluar jeans yang longgar dan baju lengan panjang yang labuh. Salahke kalau memakai jeans dalam membuat ..kerja2 lasak ni? itu aje ana nak tahu.



ye laa... takkan la pompuan yg panjat tiang takleh pakai seluar..? kena pakai baju kurung ke? best laa yg tolong pegang tangga tuu...


Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-05 10:07


Pendapat ana laaa sebab ana pernah alaminya...

Perempuan boleh pakai jeans tapi ade sebab yang membolehkan...

-boleh dipakai dalam aktiviti lasak seperti jungle tracking ker, travelling yang melibatkan lasak...
so seluar jeans boleh menyelamatkan daripada cedera seperti luka terkena benda-benda tajam seperti duri...
tapi janganlah memakai seluar yang ketat dan sendad..

Ini pendapat ana lah sebab ana pernah menjadi Fasilitator dalam banyak aktiviti lasak..

p/s: tapi kebanyakan sekarang jeans telah dipakai berleluasa dikalangan wanita, ibubapa tidak haruslah menggalakkan anak perempuannya memakai jeans, kalau nak pakai seluar, banyak lagi seluar yang boleh dipakai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-05 10:17




Nak tutup aurat pun kena ikut musim ke?? Erkk...taktau lak...setahu saya tak kirala musim apa pun...musim panas ke musim sejuk ke musim bunga ke musim luruh ke...kita sebagai umat islam mmg wajib tutup aurat...sekadar pandangan dr saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-02-05 10:21


kalau setakat kat Malaysia ni, prempuan takde bentuk badan yg menarik. pakai jeans ke apa ke, apa yg menarik lelaki? tak tau ar. buat malu kaum je pakai ketat2. elok pakai jeans longgar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 10:24


Quote:

On 2005-02-25 10:17, Rindu_Rahayu wrote:


Nak tutup aurat pun kena ikut musim ke?? Erkk...taktau lak...setahu saya tak kirala musim apa pun...musim panas ke musim sejuk ke musim bunga ke musim luruh ke...kita sebagai umat islam mmg wajib tutup aurat...sekadar pandangan dr saya...



saya agak setuju dengan rindu...aurat kita perlu ditutup dan dijaga tak kiralah dalam apa situasi sekalipun...jangan la pulak bila tiba musin panas buka sana sini tapi bila musim sejuk tutup lak...

apapun sy memang kurang suka bila tgk wanita yg berseluar jeans...nampak kurang manis..

sekadar pandangan peribadi dari saya insan yang lemah


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-02-05 10:28




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-03-30 17:05 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

malaywoodz
Warga Rasmi
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14632
Posting: 8
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-02-05 10:49


saudara2ku sekalian...
Topik ini bagus dibincangkan bersama..
Pemakaian jeans yang ketat dan sendat yang boleh menampakkan bentuk punggung dan kaki wanita adakah masih boleh dikatakan menutup aurat? Kenapa pakaian yang ketat dan sendat manjadi pilihan wanita Islam khususnya pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi. Adakah untuk menarik perhatian? dan keselesaan yang tak bertempat? apakah mereka sudah lupa akan amanat yang diberikan untuk dijaga dengan sebaik2nya. Pandai2lah fikirkan. Bagaimanapun Islam itu mudah dan fleksibel, gaya seluar yang besar dan longgar yang tidak menampakkan tubuh badan boleh di pakai terutamanya dalam kerja2 lasak, asalkan tidak melebihi batas2 yang telah ditetapkan. Saya tertarik dengan hadis yang mengatakan perempuan di larang menyerupai lelaki dan sebaliknya. Seeloknya kita hendaklah merenung dan memikirkan maksud hadis ini. Perempuan telah ditetapkan batas2 auratnya, seiring dengan zaman moden yang canggih dimana perempuan bebas menggayakan pakaian tanpa perlu mendedahkan aurat. Untuk ini saya berharap golongan wanita pandai-pandailah memlih pemakaian yang sesuai BERTEPATAN dengan IMEJ MUSLIMAH. Saya minta maaf sekiranya terdapat salah maksud dan perkataan, diharap kalian dapat membetulkan atau menambah apa-apa yang kurang! sekian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For malaywoodzProfil   Hantar PM kepada malaywoodz   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-05 10:50




OoOoO yeke akak alea13...minta maafla...kami dak baru blajar kalau salah tolong tunjukkan...tapi last year end of dec p Paris...huhu sejuk gilerr...pakai baju kurung tapi kat dlm pakai longjohn pastu pakai lg baju pastu pakai baju kurung pastu kat luar pakai winter coat lagi...ok ja...hehe...tapi maksud saya tak semestinya pakai baju kurung ja...asalkan baju dan seluar tu longgar..tak jarang..dan labuh...

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kami budak baru belajar
Kalau salah tolong tunjukkan...

[ Posting ini telah di edit oleh: Rindu_Rahayu pada 2005-02-25 10:53 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 10:56


lain org lain pandangannya...

itu hanya sekadar pendapat dari kami berdua org yg baru nak belajar....kalau ada tersalah bahasa maafkan la yer.....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 12:19




kalau longgar seluar jeans tu takde masalah..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 12:31


salaam..
ana berpendapat kalau jeans tuh longgar dan besar, tidak mengikut bentuk kaki..boleh..[jeans lelaki lah rsnya yg paling besar] hehe..ana dgn adik pompuan ana kalau nk beli jeans pegi bhgian lelaki..sbb seluar di sana semuanya cut dia lurus dan tidak menampakkan bentuk sgt..kalau pakai jeans tuh,pakai la baju labuh..takat paras lutut ke..ha..takla nampak bentuknya yg di atas...wallahualam itu pandangan dr pengalaman kehidupan seharian ana jek..wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-02-05 12:41




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2005-03-30 17:05 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-05 13:00




Emm takpa2 kitaorg paham bebenor...kami kat cni sentiasa doakan kejayaan student kat sana...kami doakan semoga berjaya dan dapat menjalankan ibadah Allah dengan sempurna...Ameen Ya Rabbal A'lamin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 13:03


Semoga sentiasa berada dalam lindungan Allah...





-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 25-02-05 13:15




apa pendapat awak semua pula, kalau pakai seluar jeans yg longgar(x ketat)... baju paras lutut...ala2, punjabi... cam ner pulak. Bagi ana, pakai mcm ni tak la menjolok mata. Tolong sesape jelaskan dalil nyer...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 13:16


assalamua'laikum
tak elok jugak nk meletakkan hukum tanpa dalil dan nas yg sahih mengenai hukum pemakaian seluar jeans ni.

tapi, kalau dah ketat sampaikan yg muslimin pun pandang tak toleh2 dah (lawak jer), rasanya hukum tu mmg dah jatuh haram dah la pakai.

ana pernah bermuzakarah dgn ustaz2 sms do kampus semarak ttg pemakaian seluar di kalangan muslimat. ustaz tu cakap, boleh pakai jika sememangnya seluar tu dikhususkan utk pompuan dan umumnya semua tahu seluar tu untuk pompuan boleh la pakai dgn syarat2 seperti longgar, jenis kain yg tak mengikut bentuk tubuh etc. cuma 1 saranan, pakai seluar boleh cuma pastikan baju tu melebihi punggung dan lutut seeloknya la.tp, baju yg labuh tu pun kalau dh bebelah kt tepi nya, erm..sendiri mau pk lah yer.

*famili cukup anti dgn seluar jeans...

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

IslamItuIndah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14610
Posting: 9
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 25-02-05 13:36


wbt..

wahai sahabat-sahabat sekalian,
Hmmm jeans itu haram??? baju kurung itu wajib?? tudung labuh itu wajib??

Ya Allah jangan sesekali menetapkan macam tu...islam itu mudah dan indah...islam sendiri tak menetapkan pakaian khas untuk penganutnya!!

Jadi jangan la kita menyangka dan bersangka sesuatu yg tidak sepatutnya...jangan kita nak ambil susah perkara yg mudah...bagi wanita, Islam sendiri telah menetapkan garis-garis panduan berpakaian..betul tak?? ikut dan amalkan!! bukannya susah, pakaila pakaian macammana pun asalkan ianya ikut garis panduan yg telah ditetapkan...

wallahua'lam


Bookmark and Share

    


  Member Information For IslamItuIndahProfil   Hantar PM kepada IslamItuIndah   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 14:12



ana bersetuju ngan pndpt dan dalil sahih dr saiful dan my masjid..ana juga sokong ngan kata2 kak sharifahnatasha..coz tak sume student malaysia kat sana yg macam tu..knape nak membandingkan ratio studnet kat sana ngan wanita2 kat Malaysi ini..tak adil..lagipun kat sana bermusim...jd pakaian pun ikut musim..ikut keselesaan dan menutup aurat.mmg tak bagus nak pakai jeans ni..tp tak sume yg ade kat overseas tu pakai spt tu..kalu nak dibandingkan dgn negara kita ni sendiri...pergi shjlah ke bandar...sudah cukup menyakitkan mata...kalau pergi ke KLCC or tmpt tumpuan awam yg lain...tak pyh ckpla..jadi...ape yg ptg kite betulkan diri kite...dan yg paling baik kite cuba mentarbiyah org lain...wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 15:37


Org pomapn tak pyh la pakai seluaq jin.mmg tak sopan!

-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 16:19


Ana tak penah pakai suar jean & tak berminat pun dgnnya. Pakai slack aje.....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-02-05 16:47




jeans yg longgar ok....yg ketat ko....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 21:28




ana nak nyatakan disini..bahawa..bukan musim panas semua tak tutup aurat. subhanallah. maksud ana tak kira cuaca macam mana pun ..kami disini menutup aurat cuma kalau musim sejuk kami takdelah memakai baju kurung sebabnya tak sesuai sebab sejukkan. lainlah kalau di dalam rumah sebab ada heater. itu sahaja apa yang ana nak sampaikan.akum


Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

mariatulqibtiah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13618
Posting: 19
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 26-02-05 10:43


Ana juga setuju dgn saiful & my_masjid. Seperti kata sharifahnatasha pun, alhamdulillah masih ada muslimah yg masih menjaga adab and tatasusila mrk. Harapnya mrk akan terus istiqamah dlm usaha menegakkan bi'ah solehah di bumi Allah ini. 'Amar ma'ruf nahi munkar'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mariatulqibtiahProfil   Hantar PM kepada mariatulqibtiah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-02-05 11:34



Saya yang lelaki ni pun tak suka pakai jeans...Sebab ketat dan susah nak bergerak. Nape perempuan boleh suka pakaian yang macam ni yek???

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

dedaunan
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14671
Posting: 4
Dari: rawang

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-05 13:31


klu ketat2 xyah la pakai, kan byk yg longgar2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dedaunanProfil   Hantar PM kepada dedaunan   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-02-05 13:52


baju kurung je bole pakai...abih tu..umat Islam di arab tu pakai baju kurung ker....umat Islam di US tu pakai baju kurung ker..melayu is melayu dan Islam is Islam
kat kolej saya ada gak pompuan Islam dari timur tengah pakai jeans..ok jer tengok
apapun..ikut pendapat memasing la

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

mata_hati
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13614
Posting: 6
Dari: al-azhar

Kedah  


posticon Posting pada: 26-02-05 17:08



tak salah wanita pakai sluar jean. tp pakailah lam umah kat suaminya atau pun dia pakai sluar tu dan pakai baju yg labuh dan panjang dluarnya, tak kiralah nak pakai yg ketat pun, kalau suaminya izinkan lam umah....tp payah2 apa, xpakaikan lagi senang mudah xada yg bising2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mata_hatiProfil   Hantar PM kepada mata_hati   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-05 21:06




Di samping memakai kain, memakai seluar memudahkan wanita ketika naik kenderaan dan ketika mempertahankan diri dari gangguan lelaki (nak bersilat ke ) dan juga melambatkan lelaki yang cuba melakukan perbuatan terkutuk pada kaum ibu

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-05 21:13


memang wanita dibolehkan pakai seluar tapi bukan yang ketat dan seluar yang dikhususkan pada kaum lelaki...rata-ratanya yang pakai seluar jeans ketat ni bukan kerana nak buat kerja lasak pun, saja jer nak dressing, kat universiti ni pun, selamber jer diorang pakai seluar jeans ketat gi library, jalan-jalan, keluar ke bandar...kenapa wanita tak pakai jubah...lepas tu pakai seluar kat dalam cantik lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-05 22:03


pompuan kalau nak panjat tiang letrik ke, buat welding ke, wiring ke. oklah pakai jeans. utk keselamatan. tak payah la cari yang ketat. ni jeans tak cukup ketat hantar kedai repai biar sendat2 je. nak pakai pun payah nak buat apa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-05 10:40


pakai baju kurung nampak lebih comeyy kut..dan menutup aurat serta ayu gituu...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 27-02-05 10:44


pumpuan pakai jeans?kdg2 nampak tak berapa manis tapi kalau jeansnya ketat macam sarung nangka.baik le pakai baju kurung ke skirt je,kalau nak pakai sangat pakai la jeans kiranya yang agak longgar dan baju labuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

mazlin
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14399
Posting: 16
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-05 18:22



SAYE SETUJU NGAN SHARIFAHNATASHA...TAK SEMESTINYE DOK KAT OVERSEA PKAI YANG NTAH APE2...KITER TGOK JE KAT M'SIA...PKAI NTAH APE2 PUN ADER GAK,KAN...TAKYAH TGGU KAT OVERSEA...KALAU KITER WAT KEJE LASAK,TAKKAN NAK PAKAI BAJU KURUNG,KANG NAK LASAK PUNYE PASAL LAIN YANG TERSELAK...BETTER PAKAI PAKAIAN YANG SESUAI DAN MENUTUP AURAT...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazlinProfil   Hantar PM kepada mazlin   Quote dan BalasQuote

nice_pesan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 619
Posting: 126
Dari: cheras...

Perak  


posticon Posting pada: 27-02-05 18:35


seksa pakai seluar jean tambah pulak yg ketat... x sesuai... lebih suka pakaian yg longgar dan labuh...

-----------------
try to be nice, smart, fun & helpful...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nice_pesanProfil   Hantar PM kepada nice_pesan   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-02-05 17:17


pompuan pakai seluar jeans...bagi saya memang lah tak sopan...tapi pada pendapat saya pakai seluar ni ade gak baiknye tapi jgnlah yang ketat2 dan singkat.pakailah seluar yang besar dan baju berlengan panjang yang labuh...tak salahkan?i mean pakai seluar ni bukan selalu lah...contohnya ketika nak berjalan jauh...naik bas balik kg ke..bukannye pasal ape bahaya ni kita tak tau kat mane..oklah cuba korang bayangkan ade sorang dak pompuan nih dia nak p puduraya bawak beg balik kg dan pakai baju kurung yang ayu gitu..then ade org giler kejau dia,tak kiralah org betul2 giler ke, org buat2 giler ke..korang rase sempat ke dia lari ngan nak angkat kain lagik,nak bawak beg yang berat lagik..kalo saya lah rasenye tak terdaya..based on bahaya ade2 dimane2 gak lah saya nak bagi satu lagik contoh...k lah kate kan lah korang kene cekop ngan org jahat pastu dia cuba nak buat sesuatu kat korang...(paham2 sendirilah ye sesuatu tu ape )korang rase kalo waktu tu korang pakai baju kurung ape jadik gaknye...ha sebab tu lah saya cakap dalam keadaan tertentu pakai seluar tapi tetap sopan dapat menolong korang semua....sebab ape saya cakap mcm tu,sebab kalo korang pakai seluar bole lagik korang nak tendang kat mane yang patut,sebab tu je caranye nak selamatkan diri..at least bila pakai seluar susah skit nak terselakkan?so kalo jadik ape2 adelah lagik chance korang nak selamat.kalo dah nak jadik gak tu dah takdir dan ujian dari Allah laaa....macam yang member kite cakap tu la pakai ape2 pun kalo mengikut syarat yang ditetapkan oleh islam dan menutup aurat saya rasa tak salah.kalo pakai baju kurung tapi cutting kecik tak menutup aurat gak namemya tu kan...itu sjalah pandangan dari saya..kalo ade yang tersalah tu haraplah sudi diperbetulkan...wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 02-03-05 17:19


Honestly Wawa pun pakai seluar jeans...tapi Wawa pilih gak cutting nyer.. Jubah Jeans pun Wawa ada juga.. Mcm mana ek?? Ustaz Wawa ckp, does't matter pakai jeans cuma kena ikut syariat Islam lah..

Whatever.. How i'm supposed to know what's right to me?? need to make mistakes... Entahlah ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

imansofea
Warga Rasmi
Menyertai: 28.12.2003
Ahli No: 6048
Posting: 12
Dari: land below da wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 17:47




saje terpanggil utk bg pendapat....
bknaan dgn isu sluar jeans...sy pn gune sluar jeans,
rasenye x smua jeans yang ade kt pasaran tuh ketat2...
jenis straight cut kn ade...longgar ape...
kain tebal pulak tuh..lagi tebal dr kain sluar slack..
nk gune pn selesa...




Bookmark and Share

    


  Member Information For imansofeaProfil   Hantar PM kepada imansofea   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 14:50



pd pendapat sy...material kain tu x penting yg penting pakaian tu menutup aurat....dan menepati kehendak islam......kalo seluar slack yg ketat mcm mn???sama je... tp sekarang ni sangat susah nk tengok muslimah yg menutup aurat dlm erti kata yg sbenar.....kalo pakai tudung pn..tp x pkai stoking.....?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

zirkonsofis
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9789
Posting: 54
Dari: Chaah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 17:44


sama mcm sdr suhaimi_sr, x penah pakai seluar jeans n x minat pun. lg selesa dgn slack.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zirkonsofisProfil   Hantar PM kepada zirkonsofis   Pergi ke zirkonsofis's Website   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-03-05 20:58




kat uiam ni pun ramai jugak student yang suka pakai seluar jeans ketat terutamanya bila diaorang keluar pergi KL. Kebanyakkannya yang bukan dari sekolah agama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-03-05 21:02


Dulu saya suka jugak pakai seluar jeans, masa zaman persekolahan dulu...lepas sejak 3-4 tahun ni, dah tak minat dah...ader lah dua helai kat rumah tuu...terbiar gitu jer...bila pakai seluar jeans ni kadang-kadang menyakitkan pergerakan, dahlah nak basuh punyalah payah, nak perah sakit tangan...tambahan pula seluar jeans ni tak elok untuk kesihatan terutamanya orang lelaki, menurut kajianlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-03-05 21:09


saya tak faham lah dengan perempuan ni...saya kadang-kadang tumpang malu untuk diorang bila diaorang ni pakai seluar jeans ketat...bayangkan seolah-olah mereka bertelanjang...kalau lelaki yang pakai tu, taklah menonjol sangat (tu pun kadang-kadang kita kaum Adam ni pun malu nak pakai ketat-ketat macam tu). Dahlah seluar jeans yang dipakai tu ketat dan fit, baju pulak singkat, cubalah bayangkan...malu saya nak sebut...udahlah...tergedit-gedit berlenggang-lenggok dengan bangganya mendedahkan mahkota berharga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-03-05 21:11


bagaimana jins shamsudin?

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 18:09



pakai la apa korang nak pakai
janji tutup aurat,
longgar
tidak menarik mata muslimindan muslimat memandang
pastikan halal
tidak riak
bersih
selesai perkara ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 00:48


yup betul 2...
saudara zulman..
janji aurat masih dijaga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 01:54


mmm...apa yang saya faham, wanita boleh pakai jeans cuma jangan ketat. tapi ada ke jeans yang tak ketat. semua ketat2 belaka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

nur_qalbi
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7398
Posting: 16
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 26-07-05 02:52


saja nak kongsi artikel yang kawe ambik kat internet..
sama2 kita fikirkan...
    
PAKAIAN PEREMPUAN DARI SUDUT MATA LELAKI.    

Allah telah menjadikan manusia ini berpasang-pasangan. Malam pasangannya siang, jaga pasangannya tidur, rajin pasangannya malas dan lelaki pasangannya perempuan. Kerana perempuan adalah pasangan kepada lelaki, maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita itu dapat memikat hati lelaki. Bila berkata tentang terpikat, maka ia ada hubung kait dengan nafsu. Jika ia ada hubungkait dengan nafsu, ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan. Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman. Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya. Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol. Simbol apa, ana rasa semua orang tahu. Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika tidak dikawal dengan iman. Maka mata lelaki ini selalu menjalar apabila terlihat seorang perempuan.
Setiap bentuk badan seorang perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu. Apabila seorang lelaki terlihat seorang perempuan, maka perkara pertama yang akan dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan. Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan. Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.

Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat bentuk lehernya, maka wajiblah wanita itu menutup lehernya. Maka mata lelaki itu akan turun lagi melihat bentuk payu daranya, maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk payu daranya dengan melabuhkan tudungnya. Setelah itu mata lelaki akan turun lagi melihat bentuk ramping pinggangnya, maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak bentuk pinggangnya, maka mata lelaki itu akan melihat pula akan bentuk punggungnya, maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya, maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain yang agak ketat sehingga terlihat bentuk pehanya walau sedikit, maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan bentuk kakinya pula, maka janganlah wanita itu berseluar, kerana terus-terang pihak lelaki bercakap, walau muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh, jika beliau memakai seluar,walau nampak besar sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara sepontan, entah tak tahu Kenapa? Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak akan bentuk kakinya, maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya, maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan melabuhkan kain, atau memakai stoking yang warnanya jangan sesekali berwarna kulit perempuan, maka mata lelaki ini akan kembali ke atas, akan melihat pula bentuk tangan wanita itu, maka, tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.
Maka wahai lelaki, janganlah pula kamu melihat mukanya, kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika kamu wahai lelaki, ingin meminangnya. Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang cantik akan menimbulkan fitnah, maka berpurdahlah kamu, jika itu lebih baik untuk kamu. Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis penyakit,iaitu mata lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika ia terlihat warna yang menyerlah atau terang jika ianya berada padaperempuan. Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat. Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami. Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu apakah dia mata lelaki itu, dan perlu diingatkan, jika semua aurat telah ditutup, jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah pula kita menjaga kehormatan diri masing2, jangan keluar seorang2, keluarlahdengan mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula janganlah menjalar langsung kepada muslimah, walau muslimah itu telah menutup aurat, insyaAllah selamat dunia akhirat. Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung masih beliau tidak menutup aurat, dan pada kaum lelaki, mata kamu itu wajib untuktidak mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia dilarangi oleh Allah SWT. Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.
________________________________________
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal"-Surah At-Taubah ayat 129

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_qalbiProfil   Hantar PM kepada nur_qalbi   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 26-07-05 06:14


bab seluar jeans ni malas nak ckpla..buat malu kaum saja..dah tau tak boleh pakai dok cuba nak pakai tu cari apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 17:54


tak boleh pakai langsung ke.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 18:26


entahlah....ana tak minat pakai seluar pergi mana-mana
lebih selese pakai baju kurung atau jubah...
tapi tu semua ikut citerase masing2

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 21:09


memula tengok hukum, aurat perempuan tu paras mana.. bentuk badan wanita pun aurat, pakaian yang menyerlah atau menarik perhatian lelaki pun tak boleh kerana nabi pernah tegah saidatina Aishah kalau tak silap dia ada pakai selendang berwarna kuning, nabi suruh tukar..

kedua, tengok pulak niatnya, kalau pakai jeans tu nak bermegah2, nak tunjuk kecantikkan pun tak boleh..


kat dunia ni kejap saja, so kalau saudari boleh tahan dengan dunia yang sebentar ni..

saya rasa kaum lelaki(macam saya hehe!) lagi suka perempuan yang menutup aurat, daripada mempamirkan auratnya termasuk bermegah2 dengan pakaiannya.. pasal saya sendiri cukup bangga dengan perempuan yang properly tutup aurat ni.. mereka manusia yang hebat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 23:40


assalamualaikum..
emn.... entah lah.. tak manis agaknya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 27-07-05 17:20


pada pendapat saya...
pemakaian jeans tak lah haram selagi ia menutup aurat dan tak menampakkan susuk tubuh....
walaupun pada asalnya jeans lebih dipakai oleh lelaki, pada masa kini kita sendiri dapat bezakan potongan jeans untuk lelaki bagaimana dan perempuan bagaimana...
di situ kita dah nampak perempuan yang pakai jeans tak menyerupai lelaki dan sebaliknya....
saya tak tau jika ada yang tak bersetuju dengan saya....
pada saya hukumnya tak haram....
kalau nbak dikatakan haram, pakai seluar tak kira apa jenis pun haram....
sebab sedari dulu lagi seluar adalah pakaian lelaki...
bukan seluar jeans saja...
jika begitu pemakaian baju punjabi bagi wanita muslim juga termasuk kan??!!
mari kita renung &fikirkan bersama...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 18:06


bersederhana sudah pakai...jangan melampau2 sangat...

[ Telah diedit oleh: Ghufranallah pada 27-07-05 18:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-07-05 00:31


urm.....ssh nak kategorikan sama ada haram atau tak.sebab stahu saya,kalau masih lagi berkonsepkan mnutup aurat rsnye tak slh...urmm..wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-08-05 21:34


Pada 26-07-05 06:14 , imannoraina posting:

!!! QUOTE !!!

bab seluar jeans ni malas nak ckpla..buat malu kaum saja..dah tau tak boleh pakai dok cuba nak pakai tu cari apa...


Assalamualaikum....

tak tahu lah nak komen bagaimana hal ni..
kalau boleh elakkan lah pakai seluar jin...
kan ada disediakan seluar untuk manusia..
pakai yang tu dah lah..

wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-08-05 21:56


ana rasa tak elok perempuan pakai seluar jeans..macam nampak tak sopan..lelaki pun ana tak berapa suka tengok..apatah lagi perempuan..lebih2 lgyang sendat2 tu..macam bungkus buah nangka hehe he

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

srikandi_impian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10903
Posting: 52
Dari: UTM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 22:10


assalammualaikum...
ana cukup tak selesa bila nampak tak kira lah lelaki ke perempuan ke yang pakai seluar jean..bukan saja nampak macam tak kemas tapi tu kan pakaian makhluk lain (JIN)...Kenapa manusia nak pakai???? dah cukup pakaian ke kat dunia ini???

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_impianProfil   Hantar PM kepada srikandi_impian   Quote dan BalasQuote

hafizie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12783
Posting: 84
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 22:22


entah lah Kalau kat uitm penang ni guard dah macam tak hairan dengan siswi2 yang pakai send*t2 ni
apala kuasa kat nak menegfur tapi cuba lah juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafizieProfil   Hantar PM kepada hafizie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-08-05 04:19


Pada 01-08-05 22:10 , srikandi_impian posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum...
ana cukup tak selesa bila nampak tak kira lah lelaki ke perempuan ke yang pakai seluar jean..bukan saja nampak macam tak kemas tapi tu kan pakaian makhluk lain (JIN)...Kenapa manusia nak pakai???? dah cukup pakaian ke kat dunia ini???


Assalamualaikum...

seronok sangat agaknya pakai macam tu..
boleh show kat public..
tapi kalau kita puji..
marah pula..

wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-08-05 04:53


lagi tak suka Kalau perempuan yang pakai jean
dah lah ketat
sendat,
padat,
nampak pusat....
minta dijauhi lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-08-05 02:03


Pada 06-08-05 04:53 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

lagi tak suka Kalau perempuan yang pakai jean
dah lah ketat
sendat,
padat,
nampak pusat....
minta dijauhi lah....


assalamualaikum....
apa akan jadi pada yang melihat???
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 09-08-05 04:50


assalamualaikum.............
nak bagi pendapat sikit....rasenya Kalau nak pakai seluar jeans pakai lah yang longgar2...jangan yang ketat...seluar jeans ni kalau yang longgar elok juga...sebab ia tebal...jadi tak nampak bentuk badan...
tapi make sure longgar tau!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

kilauansyifa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15817
Posting: 116
Dari: mesir

egypt  


posticon Posting pada: 09-08-05 06:45


tak payah lah pakai...lebih manis kan berjubah..baju kurung..tu kan pakaian menyerupai lelaki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kilauansyifaProfil   Hantar PM kepada kilauansyifa   Quote dan BalasQuote

huda_wafana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17784
Posting: 144
Dari: port dickson

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-08-05 06:58


saya setuju apa yang mawar cakap.. kalau nak pakai jean boleh.. tapi bukalah yang ketat sampai nampak body... berdose tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For huda_wafanaProfil   Hantar PM kepada huda_wafana   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 09-08-05 07:21


Pada 25-02-05 06:08 , sharifahnatasha posting:

!!! QUOTE !!!




betul kata ukhti sharifahnatasha...

jeans smsa belajar di UK?
actually masih ramai lagi perempuan Melayu Muslim di UK ni yang berjubah dan bertudung labuh...

jeans smsa bekerja?
logik lah...takkan nak panjat tiang tnb buat maintenance or cabling, dengan jubah/baju kurung labuh agaknya?
jeans yang LONGGAR dan baju lengan panjang yang LONGGAR, kan tahan lasak, melindungi si wanita...pakaian begitu dikira HARAM ke ek?

ana kurang arif lah bab2 ni...tak reti sangat...tolong clarifykan eyh..


-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"


Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

shahfaz
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2006
Ahli No: 26664
Posting: 17
Dari: besut

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-10-06 08:02


bab hukum ni...kita tak boleh nak pndi2..
yang pastinya,baik tak payah pakai lah....
mmhla tak ada dalil,tapi ada dalil yang diakiaskan kepadanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahfazProfil   Hantar PM kepada shahfaz   Quote dan BalasQuote

shahfaz
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2006
Ahli No: 26664
Posting: 17
Dari: besut

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-10-06 12:54


Rahsia yang perlu dijaga.....

Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.
Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal
dengan iman.
Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah
Allah dan RasulNya dan menjauhi
laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika
tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar
apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.
Apabila seorang lelaki terlihat seorang
perempuan, maka perkara pertama yang akan
dilihatnya ialah
rambut wanita berkenaan.

Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.
Oleh kerana itulah wanita wajib menutup
rambutnya.

Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat
bentuk lehernya,
maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.
Maka mata lelaki itu akan turun lagi
melihat bentuk payu daranya,
maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk
payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan
turun lagi melihat
bentuk ramping pinggangnya,
maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak
bentuk pinggangnya,
maka mata lelaki itu akan melihat pula akan
bentuk punggungnya,
maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya
agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan
lelaki itu akan pula melihat
bentuk pehanya,
maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain
yang agak ketat sehingga terlihat bentuk
pehanya walau sedikit,
maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan
bentuk kakinya pula,
maka janganlah wanita itu berseluar, kerana
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau memakai seluar,walau nampak besar
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara
sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak
akan bentuk kakinya,
maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu
kepada
kakinya,
maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan
melabuhkan kain, atau memakai stokin yang warnanya
jangan sesekali berwarna kulit perempuan,
maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula
bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula
bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,
janganlah pula kamu melihat mukanya,
kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika
kamu wahai lelaki, ingin meminangnya.
Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang
cantik akan menimbulkan fitnah,
maka berpurdahlah kamu,
jika itu lebih baik untuk kamu.

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis
penyakit,iaitu mata
lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika
ia terlihat warna yang menyerlah atau terang
jika ianya berada pada perempuan.
Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan
memakai pakaian yang warnanya terang-terangan
sangat.
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu
apakah dia mata lelaki itu, dan perlu
diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,

jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah
pula kita menjaga kehormatan diri masing-masing,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan
mahram, atau kelua

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahfazProfil   Hantar PM kepada shahfaz   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-06 13:21


Pada 24-02-05 23:26 , ainnurhasana posting:

!!! QUOTE !!!




hukum HARAM tu ana tak setuju lah..kita mana boleh pandai2 nak jatuhkan hukum halal haram lagipun kita ada mufti, ulama dan ahli yang boleh jadi bahan rujukan bila ada kekeliruan..

bagi ana pakai jeans tak salah asalkan memenuhi tuntutan syarak..iaitu longgar, TAK MENAMPAKKAN BENTUK TUBUH BADAN dan bukan bertujuan untuk menarik minat orang untuk melihat kita...sebagai contoh kalau kena buat aktiviti lasak ke atau pekerjaan yang kita lakukan memang tak sesuai nak pakai baju kurung/baju jubah apa salahnya..contohnya engineer perempuan pun dah ramai sekarang kan..ana bagi contoh kat tempat ana di Bintulu ni ramai perempuan yang jadi engineer dan yang kena masuk plan dan loji minyak so dah peraturan pekerjaan menuntut mereka pakai begitu atas sebab KESELAMATAN jadi rasanya tak salah..

just pendapat..yang baik datangnya dari Allah 'Azzawajalla, yang buruk datang dari kelemahan ana sebagai hambaNya..


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

wasilatul_furqan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1610
Posting: 22
Dari: Kertih/Tronoh

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-10-06 20:24


saya setuju perempuan pakai jeans..maksud saya yang longgar lah..yang ketat nampak bentuk punggung etc tu xsah cerita lah tak boleh dipertikaikan lagi..tapi saya nampak bila pakai jeans,nampak lebih energetic..kemas..

kalau pakai dengan baju/blouse labuh tu pun ok,ayu pun ayu..kalau kena ragut ke kena kejar anjing ke boleh juga lah lari dr pakai kain..saya lagi tak suka kalau perempuan pakai baju kurung/jubah..sebabnya kalau angin tiup lagi nampak bentuk badan/punggungnya kadang-kadang line seluar dalam pun nampak..tak percaya tanya para lelaki..(yang skodeng lah)

sebabnya kain2 jubah dan baju kurung ni mostlynya licin(kain licin diharamkan di sekolah saya)..bila licin ia akan melekap pada tubuh betul tak?kalau jeans tiup angin kencang pun tak gerak begitu lah jugak..kadang-kadang kalau nak duduk tu terselak2 sampai nampak kain dalam..geli lah..

kadang-kadang kalau perempuan pakai seluar lain pun saya tak suka sebab seluar lain semua kain licin..better jeans for me..

just my seposen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasilatul_furqanProfil   Hantar PM kepada wasilatul_furqan   Pergi ke wasilatul_furqan's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 13:11


Pada 24-02-05 23:41 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Rata2 perempuan sekarang ini pakai jeans yang ketat2 sangat...sehinggakan menampakkan bentuk and shape punggung, pinggang, peha dan kaki mereka...org lelaki pun tak pakai ketat macam mereka...pelik betullah org perempuan zaman sekarang ini


Tu lah, saya pun hairan...Sepatutnya dia orang yang lebih pemalu dari lelaki...Tapi terbalik pulak... :roll: :roll: :roll:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 13:28


diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,

jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah
pula kita menjaga kehormatan diri masing-masing,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan
mahram, atau keluarga


erm.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 13:35


bagi saya boleh kalau pakai jeans bi, tapi make sure susuk tubuh wanita tu xnampak. contohnya dia pakai jubah dan jeans kat dalamnye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 13:49


Pada 24-10-06 20:24 , wasilatul_furqan posting:

!!! QUOTE !!!

saya lagi tak suka kalau perempuan pakai baju kurung/jubah..sebabnya kalau angin tiup lagi nampak bentuk badan/punggungnya kadang-kadang line seluar dalam pun nampak..tak percaya tanya para lelaki..(yang skodeng lah)

pengakuan berani dari seorang lelaki :-D

saya tengok muslimah2 yang pakai baju kurung + kain ok saja, sedap saja mata memandang, tak ada pula nampak bentuk badan berbanding dengan yang pakai seluar :-?

p/s: mata saya tak ada xray agaknya :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 14-11-06 13:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 14:02


Pada 14-11-06 13:49 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



pengakuan berani dari seorang lelaki :-D


Kalau tahu dekat orang perempuan mesti kena fire habis-habisan...Orang perempuan kalau dah start fire orang pakai jaket kalis peluru pun tak selamat:-D :-D :-D

!!! QUOTE !!!


saya tengok muslimah2 yang pakai baju kurung + kain ok saja, sedap saja mata memandang, tak ada pula nampak bentuk badan berbanding dengan yang pakai seluar :-?

p/s: mata saya tak ada xray agaknya :lol:



Betul tu...saya lebih suka perempuan yang pakai baju kurung dan jubah...Lebih terserlah kewanitaannya :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...
[ Telah diedit oleh: sailormoon pada 14-11-06 14:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 14:18


menyampah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-06 14:44


kalau sluar jeans yang ketat saya tak nafikan nampak bahagian trtentu tapi lebih baik dr sluar jenis lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 14-11-06 14:59


Saya tak berapa gemar isteri saya asyik pakai jubah dan baju kurung setiap kali hendak keluar berjalan. Banyak kali juga saya suruh di pakai seluar biasa atau seluar jeans, tetapi ikut keadaan macam pergi bersantai dan 'window shopping', takkan hadir majlis perkahwinan pakai seluar jeans:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

mechaboyz87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27308
Posting: 94
Dari: -ump->> kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 14-11-06 15:11


assalamualaikum...
saya rasa tak payah lah perempuan pakai seluar jeans..
banyak lagi seluar lain yang boleh di pakai kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechaboyz87Profil   Hantar PM kepada mechaboyz87   Pergi ke mechaboyz87's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 14-11-06 15:18


Kenapa tak boleh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-06 15:27


Pada 14-11-06 15:11 , mechaboyz87 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
saya rasa tak payah lah perempuan pakai seluar jeans..
banyak lagi seluar lain yang boleh di pakai kan..



saya setuju...banyak lagi jenis2 seluar yang boleh dipakai ..sesuai dengan tempat dan masa...yang penting seluar mesti longgar dan menampakkan bentuk tubuh kita.....;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 16:51


Pada 25-02-05 10:24 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

apapun saya memang kurang suka bila tengok wanita yang berseluar jeans...nampak kurang manis..


Betul tu...Saya sokong...Macam cikgu sekolah saya cakap, seluar jeans ni sebenarnya adalah seluar orang yang kerjanya ternak kuda...:lol: :lol: :lol:...Yang kita pulak asal dari barat saja mesti nak ikut... :roll:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 19:12


kalau engineer perempuan takkan pakai jubah dalam loji kut? kalau macam ana kena attend aktiviti menembak takkan nak pakai jubah/baju kurung...nak berlari bawa shotgun dalam jubah ye...hehehe :P :P :P

anyways..lain orang lain pendapat, lain citarasa..yang penting bagi ana tutup aurat sebagaimana yang diperintahkan dan pakaian ana tak menarik perhatian lelaki..ok? :) :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 19:33


Pada 14-11-06 19:12 , zaitihamdan posting:

!!! QUOTE !!!

kalau engineer perempuan takkan pakai jubah dalam loji kut? kalau macam ana kena attend aktiviti menembak takkan nak pakai jubah/baju kurung...nak berlari bawa shotgun dalam jubah ye...hehehe :P :P :P


:lol: :lol: :lol:

Engineer perempuan mungkin boleh pakai jubah seluar agaknya...Kalau belatih menembak tu jangan lah guna shotgun guna lah sniper...Kalau sniper tak perlu berlari...Duduk satu tempat saja...:-D...Jangan marah...memain saja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 20:15


Pada 14-11-06 19:33 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!



:lol: :lol: :lol:

Engineer perempuan mungkin boleh pakai jubah seluar agaknya...Kalau belatih menembak tu jangan lah guna shotgun guna lah sniper...Kalau sniper tak perlu berlari...Duduk satu tempat saja...:-D...Jangan marah...memain saja...



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ana tak beli sniper lagi..nantilah ada rezeki...menembak kalau duduk setempat saja macam tu baik berkelah saja dalam hutan tu :P:P:P

engineer mana ada pakai jubah seluar..tak jumpa lagi kompeni PETRONAS yang buat jubah seluar untuk engineer perempuan..karang tersangkut dalam shaft bagaimana...heheh...:P:P:P



-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» perempuan pakai seluar jeans....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.185757 saat. Lajunya....