Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Men are born to succeed, not fail.
-- Henry David

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 10 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: BAGAIMANA NAK CARI GADIS yang BAIK....


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» BAGAIMANA NAK CARI GADIS yang BAIK....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 5

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4 · 5  
Jump To Page:

Oleh BAGAIMANA NAK CARI GADIS yang BAIK....

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 10:37


rajin2lah berdoa agar ditemukan dengan insan yang baik2...
semoga antum semua juga tergolong dalam
golongan yang baik2..insyaAllah....

ps:Allah itu Maha Adil kan.... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 11:43


assalamualaikum.
ana cuma nak kata jodoh pertemuan di tangan tuhan.

tapi kita sendiri kena berusha jugak untuk mendapatknnya.

kalau nak cari yang baik...
kena lah kita dulu jadi baik...

bukan ke .........
Lelaki Baik Untuk Perempuan Yang Baik
Dan
Perempuan Baik Untuk Lelaki Yang Baik.

wassalam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

Nurr_Iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4821
Posting: 83
Dari: UiTM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 12:02


Assalamua'laykum ....

dari Fadzillah Kamsah ada tulis buku "petua mendapat pasangan" . dekat dalam itu, ada doa pendekat jodoh. Cube2lah baca buku tu, mana tau boleh dapat tips2 yang berguna...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurr_ImanProfil   Hantar PM kepada Nurr_Iman   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 12:04


Pimpin diri sendiri dahulu sebelum memimpin orang lain...


-----------------
LAUTAN MAHABBAH PENGIKAT UKHWAH
KASIH BERSEMI MESRA ABADI
BEGITU INDAH UKWAHFILLAH
MENDAMBA KASIH CINTA ILLAHI
[ Telah diedit oleh: mawaddahkarimah pada 11-10-05 12:05 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

auzman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6097
Posting: 47

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 12:15


assalamualik
jadilah baik dulu....
ukur diri sendiri.....
ikut pada ukuran pasangan kita....
wasslam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For auzmanProfil   Hantar PM kepada auzman   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 13:56


rasa2nya ramai saja gadis yang baik...cuma kena betul2 pasang niat nak yang cari yang baik la...sbab laki sekarang ini..ramai nak cari yang CANTIK saja...baik tak baik...jatuh ke tempat ke 2...erm..memang dah ramai yang saya tengok macam ini la...so jangan mudah cakap tak ada yang baik...ok
dan yang paling penting..usaha untuk menjad yang terbaik..sebelum nak yang baik!

Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

ismi_insan
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13223
Posting: 7
Dari: dari sini kesana

Perak  


posticon Posting pada: 11-10-05 14:58


bukan diri ini tidak baik tapi..diri ini merasa diri ini belum cukup baik...layakkah diri ini mendapat yang terbaik..

moga Allah melayakkn diri ini bersama orang yang baik-baik,

waa..nak kawin.. :-) :-di


-----------------
"perjuangan itu pahit tapi syurga itu manis"


Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_insanProfil   Hantar PM kepada ismi_insan   Quote dan BalasQuote

LENA
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2005
Ahli No: 19558
Posting: 3
Dari: kulim,kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 15:33


sebaik-baiknyer kalau dah berkenan kat seorang perempuan tu ,sembahyanglah istikharah dulu ,minta petunjuk dari ALLAH...

Bookmark and Share

  


  Member Information For LENAProfil   Hantar PM kepada LENA   Quote dan BalasQuote

arinawardah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19536
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 16:06


carilah orang yangt beriman insyaALLAH mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arinawardahProfil   Hantar PM kepada arinawardah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 16:09


:-di :-di gadis yang baik adalah gadis yang beriman terhadap Allah...tahu tanggungjawabnye tehadap kluarga...suami,anak2,ibu bapa....dan     la perkara2 yang mahmudah ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

im_fillah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.10.2005
Ahli No: 19694
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 22:50


erm,best juga petua2 yang anda kasi 2...
tapi,kenapa boyz asyik inginkn isteri yang solehah sdgkn dari mereka sendiri tak tentu arah?kalau dah perempuan solehah,of sebab la dia pun ingin kan suami yang soleh..

suami yang boleh bimbing dia...pa pu8n...jodoh dtangan TUHAN...DIALAH mnentukan sgalanya...

insyaallah...

ni saja komen ana...lelaki2 dsana jagn marah ek...
wassalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For im_fillahProfil   Hantar PM kepada im_fillah   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 23:27


Assalamualaikum....
untuk dapatkan gadis yang baik...kenali hati budinya dulu...
tapi kalau baik dan tak serasi susah juga....
apapun kenali dirinya dulu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

ayness
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20401
Posting: 4
Dari: kuala lumpur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 12:23


lau nak gadis yang baik, kenalah jadik lelaki yang baik dulu..baru adil..sesungguhnya ALLAH itu maha adil..but, sometimes kita akan jumpa orang yang salah dulu sebelum kita jumpa orang yang betul2 baik untuk diri kita..kann..:P..ALLAH itu maha mendengar..kita pasti akan menemu bahagia..insyaallah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aynessProfil   Hantar PM kepada ayness   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-11-05 13:16


nak cari gadis yang baik??em...
menurut pemikiran saya yang masih lagi prlukan banyak bimbingan,begini caranya:

1)"baik"kan diri anda dulu sebab anda akan brtanggungjwb mmbimbing gadis ini nanti...

2)orang yang "baik" akan kenal gadis yang "baik"...

itu saja... :-) 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 14:00


salam 'alaik..

emm..jadi lelaki yang baik..
itu firman ALLAH..tak dinafikan lagi..

wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 14:07


Senang saja...
Buat istikharah....
kalau ada dapat petunjuk dalam mimpi tu maknanya itulah gadis yang terbaik untuk kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 14:25


saya bersetuju dengan arinawardah sebab gadis yang baik ia akan beriman kepada penciptanya.....dan ia akan menerima segala ujian daripada Allah......

Bookmark and Share

  


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

newli
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2005
Ahli No: 19001
Posting: 22
Dari: kota

malaysia  


posticon Posting pada: 21-11-05 20:39


janganlah mengimpikan gadis sebaik fatimah az-xahra jika kamu tidak semulia umar al- khattab

Bookmark and Share

  


  Member Information For newliProfil   Hantar PM kepada newli   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 21:44


emmm....
selalu terfikir...baikkah saya nihhh ekkk???
ada ke orang nak kat saya ekkk???
adusss.....

so...cermin2lah diri anda sebelum anda menilai perilaku orang lainn...

alangkah indahnya...
andainya saya dapat apa yang saya idam2kan...
seorang SUAMI yang soleh....yang dapat membimbing saya menjd ISTERI yang solehah..
agar saya dan dia dapat membina mahligai impian bersama...
menuju ke syurga idaman....

hmmm....

Bookmark and Share

  


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

Detective_Alam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6331
Posting: 103
Dari: Kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-05 21:47


Pada 21-11-05 20:39 , newli posting:

!!! QUOTE !!!

janganlah mengimpikan gadis sebaik fatimah az-xahra jika kamu tidak semulia umar al- khattab


barul ke fakta atas ini ? :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Detective_AlamProfil   Hantar PM kepada Detective_Alam   Pergi ke Detective_Alam's Website   Quote dan BalasQuote

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 22:09


A'aa

Ayat tu macam salah saja newli...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 03:00


kalau nak cari gadis yang baik...kita kena muhasabah diri dulu sebab lelaki yang baik untuk wanita yang baik begitu juga sebaliknya....kalau kita baik..insyallah kita akan dapat gadis yang terbaik

Bookmark and Share

  


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 08:35


mcmana perwatakan gadis yang baik, maksud ana dr mana kita nak melihat gadis yang baik tu!
takut2 depan kita saja baik tapi belakang tak tau lagi!
mcmana tu sahabat2 ku?

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

qaisy_ida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22014
Posting: 39
Dari: qElaTE

malaysia  


posticon Posting pada: 19-01-06 09:41


setuju dengan dakwah_ilahi

Bookmark and Share

  


  Member Information For qaisy_idaProfil   Hantar PM kepada qaisy_ida   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 10:35


teru pun nak yang baik jugakk...tapi teru kena la jadi baik..

lecturer teru pernah berpesan, kalau kita inginkan sesuatu yang baik untuk kita (suami & anak-anak) kita kenalah baik 10 tahun dahulu sebelum kita dapat mereka untuk kita

ikut hati mati, ikut kata binasa...huhuuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

4_AllAh
Warga Rasmi
Menyertai: 26.10.2005
Ahli No: 20107
Posting: 18
Dari: rumah

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 10:51


Assalamualaikum

ana bersetuju dengan pendapat seorang sahabta, untuk mendapat muslimah yang baik, muslimin kena baik terlebih dahulu.
perbaiki diri, dari sekarang.. suami adalah cermin kepada isteri dan isteri adalah cermin kepada isteri..
suami isteri ibarat pakaian..( ada jelas dalam al_Quran )
doalah jugak dari sekarang..
doakan ana jadi muslimah solehah.. :-)

mujahidah_sufi UUM :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For 4_AllAhProfil   Hantar PM kepada 4_AllAh   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 19-01-06 10:55


Pada 22-09-05 22:03 , hafizie posting:

!!! QUOTE !!!

entah lakn tak tau nak cakap apa
rasanya banyak gadis baik
tapi tu lah bagaimana ek kami selaku laki2 yang sangat pemalu ini?
bagi sikit cadangan


kalau dah suka jangan malu-malu nanti melepas...

kalau lelaki sendiri malu...yang perempuan 10 kali
ganda malunya...kena ingat tu!

wallahua'lam


-----------------
ingin sentiasa dipuji itu tanda iman diuji
bila hati redha dikeji itu tanda iman yang suci


Bookmark and Share

  


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 11:37


ana ni jenis pemalu sikit kalau nak jumpa perempuan!
entah lah!
mcmana ye?

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 19-01-06 11:46


semua manusia didunia ini tidak sempurna.....

jadi.......
jangan hanya inginkan yang sempurna....

tetapi......
berusahalah untuk menjadi yang sempurna dahulu...

insyaAllah...
akan bertemu dengan seseorang yang tak sempurna tapi
berusaha menjadi yang sempurna.......

wallahua'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 19-01-06 11:49


Pada 19-01-06 11:37 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

ana ni jenis pemalu sikit kalau nak jumpa perempuan!
entah lah!
mcmana ye?


pakaila teknologi canggih sekarang...
macam-macam cara ada.....

ataupun guna orang tengah untuk sampaikan
niat suci,murni,ikhlas kita tu........


-----------------
ingin sentiasa dipuji itu tanda iman diuji
bila hati redha dikeji itu tanda iman yang suci


Bookmark and Share

  


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 19-01-06 11:51


Pada 19-01-06 08:35 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

mcmana perwatakan gadis yang baik, maksud ana dr mana kita nak melihat gadis yang baik tu!
takut2 depan kita saja baik tapi belakang tak tau lagi!
mcmana tu sahabat2 ku?


keihklasan kata-kata yang dituturkan...
keyakinan melontarkan hujah
dan menepis hujah........

mungkinla pada pendapat saya...

wallahua'alam....


-----------------
ingin sentiasa dipuji itu tanda iman diuji
bila hati redha dikeji itu tanda iman yang suci


Bookmark and Share

  


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 11:52


nak dapat orang yang baik, kita kena baik dulu.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 19-01-06 12:01


assalamualaikum,

betul tu. untuk dapat muslimat baik, lelaki kena jadi baik juga. Sentiasa jaga hak Allah. Jaga hubungan dengan Allah dan jaga hubungan sesame manusia.

Kalau ana ditanya tentang bagaimana memilih pasangan hidup, ana cuma suggestkan seseorang itu untuk buat solat istikarah secara istiqamah. Niatkan hati kerana Allah. Biarlah Allah yang pilih untuk kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

naqiyyah_al-sarirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19666
Posting: 130
Dari: subang jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 19-01-06 12:36


kalau diri kita baik...kita akan dapat yang baik jugak...kena cermin diri dulu lah...tapi Insya-Allah dapat yang baik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For naqiyyah_al-sarirahProfil   Hantar PM kepada naqiyyah_al-sarirah   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 12:46


Nak mencari gadis yang baik nak kena diri tu baik dulu...
Ikutlah syariat Islam dalam mencari jodoh...

Cukupkan ilmu dunia & akhirat
Sediakan persiapan dr segi ekonomi seperti bkerja, ada tempat tinggal

Moga2 dipertemukan jodoh


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 13:00


"sebaik-baik perhiasan di dunia adalah WANITA SOLEHAH"
usaha,doa dan tawakal..tu yang penting.insya'Allah akan dapat wanita
yang baik :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 13:28


susah dah nak dapat yang baik...
rata2 baik tu nampak kat luar saja..
kat dalam belum pasti lagi...

hidup ni...
penuh dengan kepura-puraan...
.................

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 13:48


kat dalam portal ni ramai...
calon2 wanita solehah...
pilih lah yang mana berkenan...
hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 19-01-06 16:19


Pada 19-01-06 13:28 , Al-Mustaqqim posting:

!!! QUOTE !!!

susah dah nak dapat yang baik...
rata2 baik tu nampak kat luar saja..
kat dalam belum pasti lagi...

hidup ni...
penuh dengan kepura-puraan...
.................


sebab tu lah ana cadangkan just buat solat istikarah.. minta ALLAH yang pilihkan untuk kita.

Kita juga hendaklah jauhkan diri kita sendiri dari sifat kepura-puraan. Janji Allah, lelaki baik untuk perempuan baik.

wallahualam


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."


Bookmark and Share

  


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 12:10


alhamdulillah, dah jumpa gadis yang baik katsini.....ada ramai gadis2 baik kat utm ni, heheh

tapi tak beranile nak tegur........kat kolej Tun Razak ni ramai gadis2 yang baik. saya tak usya ye....ternampak saja, hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 12:10


alhamdulillah, dah jumpa gadis yang baik katsini.....ada ramai gadis2 baik kat utm ni, heheh

tapi tak beranile nak tegur........kat kolej Tun Razak ni ramai gadis2 yang baik. saya tak usya ye....ternampak saja, hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

al_khair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17478
Posting: 247
Dari: Bumi Allah

singapore  


posticon Posting pada: 21-01-06 20:10


Rajin2lah berdoa supaya bertemu dengan wanita solehah.....

""Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa." (Al-Furqaan: 74)

Bookmark and Share

  


  Member Information For al_khairProfil   Hantar PM kepada al_khair   Pergi ke al_khair's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 09:40


~tak kenal maka tak cinta~
so kenal2 dulu dengan wanita, lepas tu kalau dah tau hati budi masing2, go on la (khawin)!
heheheh :-di
[ Telah diedit oleh: Qayyum pada 22-01-06 09:41 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

putrakedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 810
Posting: 68
Dari: kedah

syria  


posticon Posting pada: 22-01-06 10:19


hm esok nak kena pergi solat subuh kat masjid ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For putrakedahProfil   Hantar PM kepada putrakedah   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 22-01-06 10:37


dan juga bukan senang kita cari muslimin yang baik...kat luar saja nampak baik tapi kat dalam belum tahu lagi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 10:44


Pada 22-01-06 10:19 , putrakedah posting:

!!! QUOTE !!!

hm esok nak kena pergi solat subuh kat masjid ni...


Kenapa solat subuh saja?
solat 4 waktu lagi nak letak mana?
:-di :-P :-di :-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 22-01-06 12:22


PEREMPUAN YANG BAIK UNTUK LELAKI YANG BAIK DAN LELAKI YANG BAIK UNTUK PEREMPUAN YANG BAIK. PERBAIKILAH AKHLAK DAN PERIBADI KITA DAN SENTIASA BERDOA AGAR DIKURNIAKAN ISTERI SERTA SUAMI YANG SOLEH DAN SOLEHAH..

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 12:23


~insyaallah...~
kita sama-sama doakan...illal liqa'

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 16:42


insya-Allah....:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-01-06 17:26


Pada 23-02-05 10:17 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

jangan ambil kesempatan membuli pula!!! ingat setiap manusia ada kelebihan & Kekurangannyer yerrrr....


Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 19:18


Pada 22-01-06 09:40 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

~tak kenal maka tak cinta~
so kenal2 dulu dengan wanita, lepas tu kalau dah tau hati budi masing2, go on la (khawin)!
heheheh :-di


Insya-Allah...betulkan niat dahulu...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

seribudinar
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2003
Ahli No: 5407
Posting: 7

malaysia  


posticon Posting pada: 22-01-06 22:53


hmm..topiknye agak simple tapi perlukan perhatian khusus terutama dalam soal memilih pasangan. ramai berpendapat nak cari yang baik,kita ,diri sendiri kena jadi baik dulu.mudah difahami, "cermin diri sendiri dulu".. betulll..tapi kadang-kadang terjadi sebaliknya.. tu ketentuan Tuhan. serahkan padaNYA.
soalnya nak baik dr segi apa??ada yang baik dr segi tuturkata.tapi baik tuturnya hanya dengan orang tertentu.ada yang baik dr segi thp pekerjaan. tapi pekerjaan yang baik belum tentu menjamin kebahgiaan hidup cuma ia penting untuk keselesaan hidup.
jadi, nak cari yang baik dr segi apa??"baik" tu terlalu subjektif.kalau nak baik dr segala nya,mungkin tak berjumpa.hidup manusia penuh pura-pura.
cuma yakinlah bahawa setiap yang ditentukan pada kita, itu lah sebenarnya yang terbaik buat kita.DIA lebih tahu yang terbaik buat kita. mohonlah padaNYA agar kita dan pasangan ,tergolong dalam golongan abidNYA yang terbaik.
wallahua'lam... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For seribudinarProfil   Hantar PM kepada seribudinar   Quote dan BalasQuote

miss_3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7554
Posting: 76
Dari: bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 24-01-06 17:17


SETUJU dengan Meow, cari calon suami yang baik di MASJID. INSYA ALLAH, ada keberkatannya......



:lol: RUMAHTANGGA IBARAT MASJID..... :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_3Profil   Hantar PM kepada miss_3   Pergi ke miss_3's Website   Quote dan BalasQuote

junaidi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16182
Posting: 111
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 24-01-06 17:36


kalau salah tegur saya

ALLAH telah tetapkan pasangan setiap para hambanya yakni yang baik akan berpasangan dengan yang baik dan sebaliknya...........

maknanya kalau hendakkan pasangan yang baik maka jadilah diri kita orang yang baik, insyaALLAH akan termakburlah hajat kita...

:-) :-) :-)


-----------------
"kelahiran manusia disambut dengan laungan AZAN dan pemergian manusia diiringi dengan SOLAT....cuba renungkan antara AZAN dengan SOLAT, alangkah singkatnya hidu


Bookmark and Share

  


  Member Information For junaidiProfil   Hantar PM kepada junaidi   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 18:32


8-) 8-) Insyaalah....ana nak cari isteri yang berperangai yang baik....rupa paras leta tepi dulu ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 15:46


ana setuju dengan komen ilal_haQ...
masing kena jaga diri dan seboleh-bolehnya menjadi muslim yang sejati..
jangan tau cakap saja...
kena praktik juga....
doa juga adalah pengiring dalam mendapat jodoh yang baik...insyaAllah.
cuba rujuk buku "PETUA MEMBUAT ORANG JATUH CINTA" OLEH Dato' Dr. Hj. Mohd. Fadzilah Kamsah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 20:56


Allah sudah tentukan jodoh kita dan bagi sesiapa yang peribadinya baik maka di kurniakan pasangan ug baik dan sebaliknya....dan jika ragu2 pada jodoh maka kita di sunatkan solat istikharah...minta petunjuk daripada Allah..yang terbaik bagi kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 21:58


salam,

terima kisah bagi petua...

tapi kena ingat satu saja..kalau nak yang baik,

kita dululah yang kena jadi baik

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

hidayatul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15840
Posting: 42
Dari: Kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 18-03-06 10:09


Muslimah yang baik mesti untuk muslim yang baik juga......

Bookmark and Share

  


  Member Information For hidayatulProfil   Hantar PM kepada hidayatul   Pergi ke hidayatul's Website   Quote dan BalasQuote

salsyafiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4174
Posting: 53
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 12:05


em lelaki baik untuk perempuan baik.......BAik?sangat subjektifkan.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For salsyafiqahProfil   Hantar PM kepada salsyafiqah   Quote dan BalasQuote

zuhaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13790
Posting: 49
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 12:17


mengikut pepatah arab, seseorang leleki yang ingi mencari wanita yang baik adalah berdasarkan 6 perkara.

NAZRAH - LIHAT (LIHAT DAN PERHATI DULU SEBELUM INGIN MENGENALINYA

Bookmark and Share

  


  Member Information For zuhairaProfil   Hantar PM kepada zuhaira   Quote dan BalasQuote

zuhaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13790
Posting: 49
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 12:24


mengikut pepatah arab, seseorang leleki yang ingi mencari wanita yang baik adalah berdasarkan 6 perkara.

NAZRAH - LIHAT
FABTISAM - SENYUM
FASALAM - BERI SALAM KEPADANYA
FAKALAM - BERCAKAP DENGANNYA
FAMAU'ID - BUAT JANJI TEMU (MERISIK OR yang BERKAITAN DENGANNYA)
FALIQA' - BERTEMU (AN-NIKAH)

Semoga anda bertemu dengan pasangan yang paling ideal untuk hidup anda.

Bookmark and Share

  


  Member Information For zuhairaProfil   Hantar PM kepada zuhaira   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 18-03-06 14:16


erm...selalu sangat dengar tentang sekufu ni...
tapi...jika seorang wanita yang tak baik akhlaknya...
yang selalu berdoa agar dapat lelaki yang baik tuk dia mengenal cinta yang Satu bagaimana?
apa yang saya cerita ni...
betul-betul terjadi kat kawan saya...
than...lepas dia kahwin dengan seorang ustz...
Alhamdulillah...sekarang dia dah pakai tudung...
dan dah pandaia bawa diri as seorang muslimak solehah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

ibnkarim
Warga Rasmi
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23529
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 14:38


senang saja nak carii...ikut sajalah dalam hadis nabi s.a.w

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnkarimProfil   Hantar PM kepada ibnkarim   Quote dan BalasQuote

ibnkarim
Warga Rasmi
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23529
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 14:42


nak cari gadis ya baek macam yang di sebutkn dalam hadis nabi s.a.w..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnkarimProfil   Hantar PM kepada ibnkarim   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 18-03-06 16:57


emmm....soLAT HAJAT.... then usha cari..

Bookmark and Share

  


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 17:18


jangan takut..lelaki yang baik untuk perempuan yang baik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 18-03-06 18:08


lelaki yang baik untuk perempuan yang baik
apakah definasi baik...adakah dari segi agama,etika,adab,akhlak dll??
kalau perempuan yang tak tinggi ilmu agamanya(kurang baik),tapi nak seorang lelaki yang tinggi ilmu agamanya(baik) untuk membimbingnya,it is possible??
ataupon perempuan tu kena mencari ilmu agama untuk mencapai level setanding dengan lelaki baik dek kerana nak lelaki baik??
saya kurang arif bab2 begini..buah cempedak diluar pagar,ambil galah tolong joloukkan,saya budak baru belajar,kalau salah sila tunjukkan..hihihihih

Bookmark and Share

  


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 17:55


.:Belajar Menyayangi Diri Sendiri:.

thank pasal ini

Bookmark and Share

  


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 18:30


Pada 18-03-06 17:18 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

jangan takut..lelaki yang baik untuk perempuan yang baik...



ayat paling femes dalam tajuk2 sebegini....hakikatnya,banyak mana lelaki baik kawin dengan perempuan yang tak baik dan perempuan baik kawin dengan lelaki yang tak baik.....nampaknya kita dah silap tafsir maksud ayat al-quran tersebut!!!
Erm....perlu ada tafsiran yang berkesan!!!!

Mungkin akan ada yang silap faham kenyataan saya.Mungkin ini yang berfikir kenyataan sebegini akan menghancurkan harapan lelaki2 baik untuk menjadi terus baik dan sebagainya..Tetapi lihatlah kepada sejarah perkembangan islam yang menyebarkan islam antaranya melalui perkahwinan!Hakikatnya isteri2 daie2 itu adalah non-muslim dan didakwah menjadi muslim dengan hikmah!Perkataan "baik" itu perlu dikaji dengan teliti lagi rasanya.........

wassalam


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us
[ Telah diedit oleh: syahid_zul pada 23-03-06 18:38 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 21:51


anda kena la mencari...
tak cari make tak jumpa la...
sebenaye ramai saja wanita yang baik...
anda kena la berusaha....
jangan hanya berpegang pada kata-kata ni saja....
"wanita yang baik untuk lelaki yang baik"

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 22:38


assalamualaikum
susah juga nak tentukan seorang tu baik ke tak, even seorang muslimah tu pakai tutup elok pun, hati kita tak tahu kan. walaupun begitu..kebiasannya kalau luarannya baik, insya Allah dalam tentu baik. senang saja nak cari muslimah baik, carilah kat majlis2 ilmu..majlis taalim ke, usrah ke sebab orang-orang yang suka pada kebaikan dan ilmu2 agama ni hatinya baik, cenderung pada agama. kalau tak yakin, minta tolong orang yang dipercayai. ustazah2..ustaz yang thiqah (dipercayai) lepas itu..buat solat istikharah banyak-banyak. minta Allah tunjuk.. insya Allah akan dilorongkan jalan.
ana
[ Telah diedit oleh: blueberry_strawberry pada 23-03-06 22:40 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 22:53


assalamualaikum wbt...

kalau nak yang baik, baikkan diri kita dulu

kalau nak yang solehah, solehkan diri kita dulu...

insya Allah bertemulah dengan yang berkenan di hati...jangan susah...sebab yang menilai baik atau tidak pasangan kita adalah Allah...Dia sebaik2 penilai...mungkin pada nilaian kita dah baik tapi nilaian Allah sebaliknya,..mungkin nilaian kita pasangan itu belum cukup baik, tapi mungkin nilaian Allah dia yang terbaik untuk kita...

Allah tidak memberi apa yang kita mahu, tapi Allah memberi apa yang kita perlu dalam jalan menuju menjadi hambanya yang lebih bertaqwa....

ana dhaif....maaf jika tersalah kata...


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

  


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 23:04


betul itu..laki yang baik untuk perempuan yang baik..senang saja sipirnya..

kalau nak carik isteri hafizah..kita dulu mesti kena hafiz..macam mana nak carik isteri hafizah?..masuklah institusi tahfiz..baru jumpa..

ni nak carik isteri hafizah tapi tunggu kat shopping complex..mana nak jumpa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 23:11


kalau tunggu kat ukhwah ni,bagaimana pula??

Bookmark and Share

  


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 23:23


ha kan saya dah rekemen kan wanie dengan si hagukkau..tahfiz itu..hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-03-06 18:20


Pada 23-03-06 23:23 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

ha kan saya dah rekemen kan wanie dengan si hagukkau..tahfiz itu..hehehe



:lol: :lol:


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-03-06 18:24


Pada 23-03-06 23:11 , wanie85 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tunggu kat ukhwah ni,bagaimana pula??


:-di ok juak tu wanie.. :lol: :lol:


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-03-06 18:51


Pada 25-02-05 00:27 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!





yang tu sum dah pngkat tok aji...tak sanggup nak kecewa kan hati mak aji pula nanti.. ;-) :-di


-----------------
2 love some1 is NOTHING...2b love by some1 is SOMETHING...2b love by some1 u love is EXCITING...but 2b loved by ALLAH is EVERYTHING


Bookmark and Share

  


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 19:17


bismillah...
assalamualaikum...

topik yang baguzz...

macam ni lah...di akhir zaman ni ada juga perempuan yang baik..solehah...insyaAllah ada...kita/ saya sebagai seorang lelaki kenalah jadi soleh..macam satu topik ...ummiq beritau (copy artikel) bgimana nak cari lelaki yang boleh jadi imam...
kadang-kadang (sebenarnya) perempuan akan jadi solehah/ baik..bila lelaki jadi baik/ soleh..bila hidayah datang....sampai..ikram...hikmah...sebab yang aturkan semua ini adalah Allah Taala..

"bukan engkau (ya Muhammad) yang beri hidayah, ttep Allah jua tmp minta pertolongan pmberi hidayah"..

Bookmark and Share

  


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 20:39


tepuk dada tanya iman...
carilah yang bertutup...dan memenuhi 4 ciri wanita yang rasulullah gariskan...yang penting, baik dalam hal agama,wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 22:14


untuk mendapatkan yang terbaik, diri sendiri harus berubah dan sentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik.

insya-Allah, wanita yang toyyibaat itu untuk lelaki yang toyyibuun.


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.


Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 29-03-06 22:40


mengulang kata-kata ustaz yang menyampaikan kursus perkahwinan tempohari:

'kalau nak menangkap jerung, janganlah pasang perangkap di tepi pantai. kalau hendakkan 'orang masjid' janganlah cari di disko'

Bookmark and Share

  


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-03-06 23:04


salam ukhwah....

Bagaimana nak cari Gadis yang BAIK...?
Begitu juga BAgaiamana nak cari Jejaka yang BAIK...?

jawapannya terletak pada diri kita sendiri.....
Untuk mendapat yang terbaiak di sisi agamanya dan TuhanNYa...maka diri seseorng individu dahulu perlu menjadi baik....

Bagi Lelaki-diri mestilah berusaha menjadi seorng yang SOLEH sbelum mencari isteri yang solehah...
BAgi perempuan-diri hendaklah menjadi seorng yang SOLEHAH sebelum mencari lelaki yang soleh....

pendek kata kedua-dua kaum adam dan hawa ini perlu mendidik diri berusaha mendji insan yang mukmin dan muttaqein di sisi ILAHI...
maka insyaAllah, Dia akan menjodohkan kita dengan mereka yang telah ditentukan OlehNya....

wallahua'lam...

sesungguhnya Allah telah berfirman bhwsanya...
"Wanita yang toyyibaat itu untuk lelaki yang toyyibuun"

Ameen..... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

en3ders
Warga Rasmi
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23645
Posting: 16
Dari: KG

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-03-06 23:16


!!! QUOTE !!!

tapi selalunya jumpa yang boleh dikataka bergelar bakal ayah mentua saja lah..

Kakakakaka.......

pak cik pun apa salahnya,
Quata 4 orang... :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For en3dersProfil   Hantar PM kepada en3ders   Quote dan BalasQuote

en3ders
Warga Rasmi
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23645
Posting: 16
Dari: KG

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-03-06 23:31


!!! QUOTE !!!

nak yang baik..diri sendiri kena jadi baik dulu...

kasihan kat lelaki jahat...huhuhuhu... :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For en3dersProfil   Hantar PM kepada en3ders   Quote dan BalasQuote

en3ders
Warga Rasmi
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23645
Posting: 16
Dari: KG

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-03-06 23:38


!!! QUOTE !!!

14)At least dah hafal hanya 30 dengan baik

pidaus_9 anda mesti Tahfiz erkk??? amienn.. kalau ada hafizah bagi saya seorang dua sekali..nak ambil berkat..siapa hafizah kat sini..?????
hwa hwa hwa... :-di :-di

hafizah buat Abdullah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For en3dersProfil   Hantar PM kepada en3ders   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 23:44


kalau non-hafizah dengan hafiz bagaimana?? kalau hafizah dengan non-hafiz??

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 06:37


zilzal minta mak carikkan........

Bookmark and Share

  


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 06:44


Pada 30-03-06 06:37 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

zilzal minta mak carikkan........


betul suruh mak carikan.???
entah2 dah banyak dalam HP tu...
siapa yang tahu..betul tak zilzal???


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

  


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 06:54


Pada 30-03-06 06:44 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-03-06 06:37 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

zilzal minta mak carikkan........


betul suruh mak carikan.???
entah2 dah banyak dalam HP tu...
siapa yang tahu..betul tak zilzal???



biarlah antara zilzal dan dia saja yang tahu..akwa nak tahu ke??

Bookmark and Share

  


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 06:55


boleh jugak kalau sudi bagitahu...sila lah ye zilzal...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 07:06


jaga hok ada keliling pinggang dulu deh...
[ Telah diedit oleh: zilzal pada 30-03-06 07:07 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 07:09


oooo...
kira2 banyak la yang berada disekeliling pinggang zilzal ek...
expert la ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

eiza1810
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2006
Ahli No: 22093
Posting: 12

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 17:33


isteri yang solehah, untuk suami yang soleh .itu janji ALLAH..

Bookmark and Share

  


  Member Information For eiza1810Profil   Hantar PM kepada eiza1810   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 18:43


assalamualaikum,
macam2 komen ada, banyak yang sama saja ayat, apa2pun kita doakan moga kita semua berada dalam redha Allah dan dianugerahkan keluarga yang mentaati perintahnya, apa pun yang kita dapat, redhalah dengan apa yang kita ada, kita kan manusia biasa tapi nakkan kesempurnaan segala2nya, tapi kita kena ingat bukan semua benda yang kita nak kat dunia ni kita akan dapat, tapi kita kena hargai dan sayang apa yang kita ada, kecantikan adalah subjektif, tapi kecantikan yang hakiki adalah kecantikan akhlak dan budi pekerti yang tetap menemani kita hingga ke akhir hayat, ok teman2, jangan memilih sangat, ilalliqa

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 03:23


ermmmmmm

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 03:24


erm........

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-06 05:03


ala...ramai saja gadis baik, apa susah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 10:58


baiki diri sendiri dulu

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» BAGAIMANA NAK CARI GADIS yang BAIK....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 5

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4 · 5  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.254534 saat. Lajunya....