Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 4 hari yang lalu
Martyr: 8 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 12 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: berzina secara SMS atau TELEFON ?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» berzina secara SMS atau TELEFON ?

Please Mendaftar To Post


Oleh berzina secara SMS atau TELEFON ?

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-02-05 08:45



-ada ke macam ni?...berdosa besar kan sama seperti berzina secara realiti...
-terbaca dalam buku tu,entah buku apa...apa benda ni?...

-----------------
Usaha, doa dan tawakkal kunci kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-02-05 09:19




Allahualam, ana pun kurang arif sal ni, ada sesape yang boleh beri penjelasan ttg hal ni?



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-02-05 12:23




setau ana lah...

ia juga dikenali sbg phonesex atau SMSsex atau cybersex...

ada sesape nak tambah komen?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-05 13:17


....

hehhee...no komen.

wallahuaq'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

sheeda
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14370
Posting: 13
Dari: jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-05 14:29


Allah melarang pompuan dari melunakkan suara bila b'cakap dgn lelaki...kekadang kita x sedar cara kita b'cakap bleh mngundang dosa... terutama bg yg b'couple..jaga la p'cakapan k...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sheedaProfil   Hantar PM kepada sheeda   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 20-02-05 21:02



ya Allah, ampunilah aku jika aku terlanjur walau sekdar melalui sms @ telefon.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

azriey
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14059
Posting: 29
Dari: Kuching,Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 20-02-05 23:36


assalamualaikum...

hurm mengenai topik ini saye raselah kemungkinan bila berbual melalui telifon tu jenis perbualan yang boleh mendatangkan kelalaian dan nada suara yang digunakan boleh mendatangkan nafsu kot!...

klau Bersms tu pulak saye rase sms yg menggunakan perkataan yang boleh mendatangkan niat seperti "ingin cium kekanda" dan sebagainyer kot...

agak-agaknyer mcam tu la kot... Allahualam..

-----------------
)------- MenCarI ErTi KeHidUpAn & KeBeNaRaN ------(

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrieyProfil   Hantar PM kepada azriey   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 21-02-05 09:17



bergantung pade niat kite lah yer....ana pun tak tahu nak cakap ape..ana pun langsung tak arif dlm nie...

lahirnya kita disambut dengan azan ,
matinya kita diiringi dengan solat ,
antara azan dengan solat alangkah singkat hidup nie....~

[ Posting ini telah di edit oleh: vanadium_oksida pada 2005-02-21 09:19 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 21-02-05 09:21


no komen la kot..x arif gak,..serahkan pada yg lebih pakar

-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

mulk
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14171
Posting: 16

Melaka  


posticon Posting pada: 21-02-05 10:24


tak tahu la

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulkProfil   Hantar PM kepada mulk   Quote dan BalasQuote

nana_klate
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12131
Posting: 54
Dari: KeLaTe

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-05 11:47


wallahualam....
tak tahu laa nana....tanya kpd yg pakar krn mereka lebih tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nana_klateProfil   Hantar PM kepada nana_klate   Quote dan BalasQuote

nana_klate
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12131
Posting: 54
Dari: KeLaTe

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-05 11:47


wallahualam....
tak tahu laa nana....tanya kpd yg pakar krn mereka lebih tahu

-----------------
"Saat kau dilahirkan-Kau menangis dan Orang lain tersenyum-BERJUANGLAH agar disaat kau menghembus nafas terakhir-Kau tersenyum dan orang lain menangis..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For nana_klateProfil   Hantar PM kepada nana_klate   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-05 16:04


..
ana pun kurang arif ttg perkara ni..
tapi..aper yg ana tau..
zina ni wujud dalam pelbagai bentuk..
spt zina mata, zina lidah dan zina perbuatan itu sendiri.

kalu dah timbul rasa syak pd perbuatan kita sendiri..
anggap jela yang sms dan juga kol itu termasuk dalam zina..

bg ana..utk elakkan perkara yg berkaitan dgn zina ni..
jgn lyn kol ataupun msg
dari mane2 insan yg bukan mahram kita
selepas jam 1200.
waktu tu adalah
antara waktukita beribadat
yg paling afdal dgn melakukan amalan2 sunat..
jgnla dicemari malam yg suci hening itu dgn melakukan perkara2 yg dimurkai Allah..

betulkan saya jika saya tersilap info..

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 22-02-05 13:03



betul tu, kalau malu nak cakap messti pakai sms. sms lagi dahsyat daripada cakap kat telefon. sama2 la kita insafkan diri kita.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-02-05 13:34


hahahhahaha....
takyah amik no phone die...
settle wamettle.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-05 14:58


assalamualaikum.
pada ana..ape shj perkara yg boleh menghampirkan kite kpd zina hendaklah dielakkan sama sekali ...tak kire la..ape shj keadaannya...kalau krn suara kite boleh membuatkan si lelaki rase asyik dan terangsang...patut dan MESTILAH dijauhkan...insyaAllah kite akan dilindungi..ape2 perkara yg kite buat mesti dibetulkan ngan niat yg lurus dan betull...itu yg utama...kalau kite btul2 nak sampaikan berita atau sesuatu melalui sms mahupun telefon...buatnya dgn cara yg betull.priority is most important...
itu jela pndpt ana...mengikut nas sahih"jgnlah kamu menghampiri zina" wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-05 17:00




-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

BilisSiswa
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14508
Posting: 5
Dari: Johor Darul Ta\'zim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 14:58


...

melalui masalah ini... kita seharusnya memikirkan konteks percakapan yang hendak kita bincangkan... telefon atau sms boleh menyebabkan zina jika kedua pihak merasa ghairah atau meluahkan kata-kata yang tidak sopan... kadang-kadang timbul masalah sms lucah, apabila kedua pihak rancak membalas sms lucah ia dikira zina... begitu juga dengan masalah telefon, apabila seseorang wanita yang berbicara dengan suara yang merdu atau nada yang mengghairahkan ia akan menjadi zina kerana ia akan menaikkan syahwat antara satu sama lain. zina tidak semestinya melalui hubungan kelamin. terdapat beberapa zina kecil seperti zina mata, zina mulut, zina tangan dan lain-lainnya. maka berhati-hatilah apabila berkata-kata, bertanya khabar dan berbincang dengan kekasih atau teman wanita melalui telefon atau sms boleh... tapi jgn sampai lari dari tajuk atau melencong ke perkara yang boleh membawa maksiat.

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For BilisSiswaProfil   Hantar PM kepada BilisSiswa   Quote dan BalasQuote

Ankabut
Warga Rasmi
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14562
Posting: 9
Dari: UiTM Shah Alam

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-05 14:07


jgnlah kamu menghampiri zina.....zina hati...zina mata...zina perasaan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnkabutProfil   Hantar PM kepada Ankabut   Pergi ke Ankabut's Website   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-05 14:38


Biasanya hal ini diperkatakan apabila...
pasangan yang bukan muhrim bercerita atau berbual mengenai perkara yang berbaur lucah...
Kadangkala berbual sehingga menimbulkan syahwat antara mereka...
Perkara ini adalah perkara yang memhampirkan diri pada zina...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-02-05 05:19


zina melalui phone atau sms?kalau i katakan pandang pun zina?camner dgn phone atau sms...yg meransang nafsu?jawapn dah ader tak?hehehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-05 13:05


wbt

selalu kita ambil mudah perkara-perkara macam ni..kadang2 berlaku tanpa disedari kedua-dua pihak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

irdeena_shah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12496
Posting: 16
Dari: al-ard

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-05 13:10



rasa2 ana pernah terbaca dalam majalah atau paper dalam bahagian soal jawab agama...soalan dari pembaca tu lebih kurang gak dgn topik ni...mengikut pendapat daripada ustaz tu hukum nya tetap Haram...ana pernah dengar gak kawan22 ana terlibat dalam hal2 macam ni...memang wujud dan bukan rekaan ...zina melalui sms dan zina melalui perbualan telipon...
walaAllahu'alam...
so sama2 la kita cuba halanng diri kita daripada terjerumus...memang tak di nafikan agak susah untuk melawan nafsu....ni kerana jihad yang paling besar adalah melawan nafsu...latihla diri kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irdeena_shahProfil   Hantar PM kepada irdeena_shah   Quote dan BalasQuote

rimieilya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13145
Posting: 22
Dari: dungun

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 06:05



bagi pendapat saya,saya pernah terbaca dalam satu artikal yang menyatakan berSMS dan telefon juga merupakan salah satu dari cabang zina.Bukan bermaksud melakukan zina tetapi menghampiri zina.Allah s.w.t melarang umatNya menghampiri zina kerana dari situlah bermulanya perbuatan zina.Bertaubatlah cepat2 jika terasa diri tu dah melakukannya.....wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimieilyaProfil   Hantar PM kepada rimieilya   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 22:52


Salam perjuangan menongkah arus........,
Bagi ana......., Islam itu terlalu manis dan terlalu indah....Bukankah BENDA2 YG HARAM TU,JALAN-JALAN YG MEMBAWA KPD BENDA TERSEBUT JUGA HUKUMNYA HARAM...........?????? YA ALLAH....adeke agama yg detail mcm agama Islam ni.....????Islam terlalu menjaga muamalat kerana bimbang effectnya,ZINA ITU HARAM...,JADI JLN YG MEMBAWA KEPADA BENDA2 TU ???? start dgn sms..,pastu tipon..,pastu rindu nk tgk wajah die..,pastu jumpe la pulak...,pastu pegang tgn skit je........PASTU...........????????



YA ALLAH.....,INDAHNYA ISLAM
SYUKUR DGN NIKMAT ISLAM............

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

amiratulizzah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.07.2004
Ahli No: 9818
Posting: 57
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 09:02


...
sy hanya menjawab sekadar yang saya tau..
telefon atau sms boleh menjurus kepada zina...
walaupun tak bersua muka...
mule2 sms..dengan ayat berbunga2..telefon..dengan menerbitkan suara yang lunak...yamng akhirnya akan membuahkan rasa sayang ..bila tak call...rindu..dan akhirnya pertemuan diaturkan ..dan pertemuan tu takkan berakhir camtu jer...pasti akan duilang2...bila dah jumpa...macam2 zina yang akan dilakukan...zina mata...hati...zina tangan..memegang...zina mata memandang..yang akhirnay membawa kpd zina perbuatan...zina tu kan haram.,. jalan2 menujunya juga haram...Allah tak kater jangan berzina..tp Allah kater jamngan hampiri zina...maknenyer jalan2 menghampiri zina pun ditegah...

insya Allah samer2 kiter berusaha untuk menjauhi jalan2 yagn membawa kepada zina nih..



Bookmark and Share

    


  Member Information For amiratulizzahProfil   Hantar PM kepada amiratulizzah   Quote dan BalasQuote

muhaimin
Warga Rasmi
Menyertai: 02.05.2005
Ahli No: 16249
Posting: 19
Dari: utm

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 14:04



Ana hanya mengemukakan pendapat ana sahaja...
Tentang hal ni ana pernah tanya kepada kak senior.
Katanya,walaupun kita bermessage atau telefon perkara-perkara yang berkaitan dengan agama sekali pun dengan lelaki...
Sejauh mana kita tahu bahawa hati kita masing-masing dapat kita kawal daripada godaan syaitan...
Ini kan pula bercerita atau bertanya dah makan ke?tengah buat ape tu? ...Pertanyaan yang tiada sepatutnya ...
Lain lah jika sahabat yang sama jantina dengan kita itu lain lah kita memang kena ambil berat pun tentang sahabat kita ...
Apa yang terbaik bagi kita ialah cubalah kita sama-sama untuk elakkan diri kita bermassage atau telefon dengan lelaki,melainkan perkara tersebut sangat penting ...berkaitan dng pelajaran dan senua sahabat perempuan tak tahu jawapan nya barulah kita rujuk...
"JIKA KITA INGINKAN YANG TERBAIK MAKA JADILAH YANG TERBAIK TERLEBIH DAHULU"

WALLAHUA'LAM ...HANYA PENDAPAT ANA HAMBA YANG LEMAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhaiminProfil   Hantar PM kepada muhaimin   Pergi ke muhaimin's Website   Quote dan BalasQuote

addawami_muqaffa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.01.2005
Ahli No: 13915
Posting: 75
Dari: ::sg petani::

Kedah  


posticon Posting pada: 10-05-05 14:12


erm...berchating cam ne plak ye?


Bookmark and Share

    


  Member Information For addawami_muqaffaProfil   Hantar PM kepada addawami_muqaffa   Quote dan BalasQuote

akmaljaiputra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15948
Posting: 38
Dari: selangor [cheras]-->melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 10-05-05 14:27



kata ustazah ana....haram sebenarnya lelaki dgn perempuan berkawan.....kita nak kwn dia atas dasar apa?.....ketika b'jumpa laki dgn perempuan ....tdk dibenarkan seorang laki dgn seorang perempuan...orang ketiga ialah syaitan....kalau nak jumpa pun jumpalah ramai2....kalau seorang perempuan tu nak sgt jumpa face 2 face 2 org jer....paksa dia bawa kawan lebih ramai lagi....ustazah ana pesan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmaljaiputraProfil   Hantar PM kepada akmaljaiputra   Pergi ke akmaljaiputra's Website   Quote dan BalasQuote

GHAIZAH_8485
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2005
Ahli No: 13898
Posting: 140

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 09:33


onani tu termasuk zina ke? Saye ade terbaca satu buku...Dalam buku tu ada menyatakan onani boleh dilakukan bile keadaan betul2 darurat...mungkin dia dah tak dapat tahan nafsu kot..ntahlah...ishk3x...terutamanya kaum lelaki...betul ke?

Mudahan2 hidupku terhindar dari segala bentuk zina...na'uzubillah....Sama2lah kita saling ingat memperingati...




Bookmark and Share

    


  Member Information For GHAIZAH_8485Profil   Hantar PM kepada GHAIZAH_8485   Quote dan BalasQuote

machok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24645
Posting: 31
Dari: Batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 20-06-06 21:50


sama juga hukum nya..haram lahh...mula2 sms lahh..lepas itu telefon..lepas itu berlaku yang tak diingini...baru sedar kalau dah berlaku kejadian itu keatas diri kita....sama-sama la kita insafkan diri kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For machokProfil   Hantar PM kepada machok   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 20-06-06 21:57


no komen.. hehehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 22:02


hmm ini cuma menaikkan nafsu sex dengan kata-kata kan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 22:43


Nauzubillah minter djauhkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 23:54


ALLAHU A'LAM...

ANA LANGSUNG TAK TAHU NAK KOMEN..

BOLEH SESIAPA AJUKAN PADA yang ARIF.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

mujahidah_islam85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24606
Posting: 24
Dari: malaysia

morocco  


posticon Posting pada: 21-06-06 02:49


assalamualaikum...

ermm...baik kita hindarkan sebelum menjadi maksiat.....sms secara tak syari'e dan telefon juga boleh membawa kepada zina...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_islam85Profil   Hantar PM kepada mujahidah_islam85   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 12:39


ana bukannya arif..
tapi pernah ustaz bagitau dulu..
zina dalam sms @ phone ni seperti kita sms @ call cakap benda yang dilarang...
senang cerita cakap pasal seks lah...
lagi satu niat kita...
ingat tak pasal cerai guna sms dulu..
macam tu lah cerita dia...
wallahualam..

p/s: jika saya salah tolong betulkan..yang baik datangnya dari Allah s.w.t. dan yang lemah itu adalah kelemahan saya sendiri..
[ Telah diedit oleh: muslim_boy pada 19-07-06 12:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 03:35


pergaulan yang bebas,itulah puncanya..
semua benda adalah harus..
kecuali kalau didatangkan dengan ayat yang mengatakan ia adalah haram..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.164072 saat. Lajunya....