Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: FRIENDSTER PEROSAK REMAJA ISLAM


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» FRIENDSTER PEROSAK REMAJA ISLAM

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh FRIENDSTER PEROSAK REMAJA ISLAM

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-02-05 00:45


w.b.t
Alhamdulillah, di dalam ruangan ini, ingin ana membidas satu forum yang sebenarnya telah menghancurkan minda muda-mudi terutamanya remaja islam negara tanah air kita yang tercinta. Inilah dalah satu daripada ide2 orientalis untuk meruntuhkan akhlak umat islam yang menakibatkan terbuka luasnya aktiviti penzinaan dikalangan muda-mudi islam. Pergaulan tanpa batasan bermula dengan perkenalan kosong, yang akhirnya membuahkan kepada pembuangan masa dengan sia2, muda-mudi akan terus leka. Ana rasa sebak dada apabila terbaca satu artikel lucah yang terdapat di laman itu. Inikah hasilnya daripada perjuangan Rasulullah SAW dan sahabat R.anhum..... yang rasulullah SAW tidak tidur malam, menangis sehingga timbul kesan lurah air mata kerana teringatkan dan kasihnya kepada umatnya... tapi................... kalau benarpun kita tidak membuka ruangan itu, beerti kita telah redha dengan pembukaan laman itu. sekian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

ukhwafillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4368
Posting: 194
Dari: Umbai,Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-02-05 03:31


assalammualaikum..
betul apa yg saudara ckp tu..saya sendiri terkejut tgk ada satu sudut lmn lucah kat friendster...mmg tiap kali buka saya akn elak dari lihat tajuk2 yg mmg menyakitkan mata n hati melihtnya....tu baru saya tgk tajuk2..mmg tak pernh buka lah..ish..geram sesgt..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhwafillahProfil   Hantar PM kepada ukhwafillah   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-05 08:54



betul kate Inbu_muaz ..hari tu saya ade masuk terkejut juga dgn gambar yg tak elok....tak tahulah ape yg terjadi dgn muda-mudi sekarang nie
saya masuk tu pun ingat nak cari orang ( yg dah lame terpisah ) terus tak jadi...banyak2 lah kita pohon perlindungan drpd Allah s.w.t

lahirnya kita disambut dengan azan ,
matinya kita diiringi dengan solat ,
antara azan dengan solat alangkah singkat hidup nie..~ ~

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 18-02-05 10:03


Tapi,kan........
Friendster ni satu wadah nak keep in contact ngan kengkawan dari tadika sampaila sekarang.
Tak salah kot Friendster as long as we use it wisely?

[ Posting ini telah di edit oleh: majidah pada 2005-02-18 10:07 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 10:13


alhamdulillah.
perkembangan di utara, ipt ana dah tutup @ sekat friendster, so student dh x boleh nk surf website ini lg.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 10:34


saya tak nafi kan ada menu yg negatif tu ada kat friendster.com tapi kita kena bijak,dalam friendster ni ada baik dan positifnya ya bergantung kepada pengguna lagipun semua agama dan bangsa turut serta.macam saya ada join friendster tapi utk jumpa ngan kawan lama @baru di sana kita boleh add sbg kawan.dan berkongsi pendapat.kalo menu2 yg lucah kita org tak layan.ambil yg positif je ba.so di sebabkan dunia tanpa sempadanlah ni lah kita kena ada jati diri yg kuat agar iman kita ini sukar di pesongkan o dunia barat tak silap friendster ni seluruh dunia dapat berinteraksi jadi pandai2 lah bila berhadapan ngan intrnet ni.jangan di salah guna kan sudah.wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

wida_widi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1005
Posting: 180
Dari: Kota Tinggi/Kelana Jaya

Johor  


posticon Posting pada: 18-02-05 10:45



hurmm..kat lab nih pun dah kena block tuk surf friendster...tul lle mmg ada baik buruknye friendster tuh..tp pepandai aa kan.saya join friendster pun sesaje jek memula ..kwn invite tp x sangka lak leh jumpe membe2 lama yg dah lost contact...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wida_widiProfil   Hantar PM kepada wida_widi   Pergi ke wida_widi's Website   Quote dan BalasQuote

warisya
Warga Rasmi
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13271
Posting: 10
Dari: ampang...

Selangor  


posticon Posting pada: 18-02-05 10:47



Actually semuanya bergantung kepada diri sendiri....
kalau niat kiter join untuk merapatkan ukhwah.........i think that's not problem
But remaja sekarang ni terlalu terdedah dengan dunia tanpa sempadan,,,dunia maya,,,dunia fantasi,,,yang mumbuatkan mereka lalai dan leka
Inilah masalah global bagi golongan remaja masa kini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For warisyaProfil   Hantar PM kepada warisya   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-02-05 11:34


sendiri mau ingat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 11:37




Syukran Jazilan kerana mengingatkan..

'amar ma'ruf nahi mungkar'





-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-02-05 11:47


memang betul cakap ibnu muaz. Sedih bile teringatkan apa balasan yang kita beri terhadap perjuangan Rasulullah s.a.w. yg kita sayangi.
Memang geram dan marah bila buka friendster sebab memang muka depan die ada iklan lucah yg memang takleh dielakkan. Jadi, kita terpaksa bergantung kepada mata kita utk mengelak dr melihat maksiat itu. Jadi, bile kita selalu buka, akan selalu pula kita terlihat maksiat itu , dan lama2 fikiran kita pun jadi kotor. Saya dah delete account saya kat friendster..tak sanggup mengorbankan mata dan hati semata2 demi menjalin ukhwah dgn rakan lama yg bukanlah satu2nya cara utk mendapatkan keredhaan Allah..

Memang benar friendster suatu wadah utk jalin kembali ukhwah dgn rakan lama...tp kan ada laman lain yg tidak ada bhn2 lucah? Contohnya ukhwah.com nih..haa.

-----------------
jangan matikan hatiku sebelum kematianku

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-02-05 19:10



syabas utk saudara yg mnimbulkan isu ini...
ana harap ramai lagi yg akan bt posting kt sini sbb ana rasa ia bawa bnyk manfaat.pndpt yg dkmukakan mungkin mnjadi titik tolak dlam mengubah prsepsi remaja umum dlm hal ini.
of course tak salah utk contct kmbali teman2 lama!ukhwah????btul??sy rasa org yg nk rptkan ukhwah ni,org yg ada fikrah islam...fhm tak maksud ukhwah yg sbnar2nya dlm islam??ukhwah ini terjalin klu kita brsahabat ikhlas kerana Allah dan brsahabat bkan atas skadar brshbt ttapi mnjadikan shbt kita sbg org yg sedar tggjwbnye trhdp agama.klu kita brjaya lakukan ini, hebat!! tp,mengapa harus kite gunakan wasilah ini utk rpatkan ukhwah.. klu bnar shabat kite yg ada kt lmn tu bnar2 fikrahnye utk islam,jom ajak mereka brpindah ke lmn ukhwah nii...itu yg sebaiknye,kite masuk frenster utk ajak org msuk lmn ni...pastu tggalkan trus r... ana stuju ngan pndpt saudara yg mengemukakn mslh ni.secara automatiknye,kte stuju ataupun redha ngan apa yg frenster bt klu kte join depe...bnar!!memang setiap prbuatn krn niat.... tp matlamat menghalalkan cara ke???? perkara ni memang temeh,tp....klu anda bnar2 brfikrah islam, anda sndiri bleh pikir....so, apa kate kite boikot frenster!!!! bnyk lagi kite bleh komen psl lmn ni,tp tggu r, step by step....
"afaraita manittakhaza ilahahu hawah"_'apakah kamu tdak mlihat org yg mnjadikan hawa nafsu tuhan mereka?' ssguhnye,frenster mrupakan wasilah utk mndidik jiwa yg kotor kpd kite dgn paparan yg mnjijikkan sdmikian bkannye dgn hiasan kata2 nasihat dan ayat suci al-quran...
masih lagi ke nk ikutnye?????
tepuk dada tanye iman bkannya selera....
moga2 Allah membuka pintu hati bg mereka yg ikhlas ukhwahnye krn ALLAH........ "inna akramakum 'indallahi atqakum"... masih jauh sgt lagi kte dgn martabat org sdmikian....
wallahua'lam....



Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 21:06




mulanya terkejut jugak ana.. kat mana ekk.. owhh rupanya popular searches in my network... ana setuju dgn hujah2 yg diberikan.. tapi bg ana jugak kita lebih mengenali siapa diri kita.. kita ada pegangan kita sendiri.. nak search benda2 yg tak elok bkn kt dlm frenster je.. yahoo leh search.. dan berapa bayak search engine yg ada.. so semua tue tak leh guna la ekk.. lagipun bila kita nak surf.. akan naik pop up yg mengiklankan lebih byk perkara.. sbb matlamat tidak menghalalkan cara.. lagi satu... bg ana internet sendiri merupakan satu permasalahan bg yg tidak dapat memanfaatnya.. so baiklah kita tutup saja.. daripa beribu org menggunakannya untuk tujuan tidak berfaedah... saidina umar pernah berkata ajarlah anakmu mengikut zamannya.. bg ana tak salah kalau kita nk belajar tentang internet dan join apa saja yg ada selagi kita tahu batasan.. untuk apa kita disini.. adakah hanya sekadar bersuka-suka.. atau mencari redha allah.. apa yg ana lihat sekarang.. umat islam lebih suka berdebat, berbincang dan sebagainya tp tak tak de pun nak berdakwah diluar sana.. adakah mereka patut dipinggirkan.. bukankah ada pendapat dr ulama yg mengatakan berdakwah itu menjadi fardhu ain sekiranya di tempat tersebut masih tidak lagi tertegak daulah islamiyah.. bukan hanya sbg fardhu kifayah.. tepuk dada tanya iman.. dimanakah kita.. lagi satu... setahu ana, bila ana dah perasan benda tue dlm frenster ana rasa yg lucah2 hanya keluar selepas kul 12.. kalau ana salah tolong betulkan.. dan kalau kita dh tau benda tue kat situ.. abaikan je.. takkan nak teruja dgn ayat2 yg digunakan.. mujahadah dlm menghadapi tribulisasi hidup ini..

sekadar pandangan dr ana yg masih mencari dan belajar... moga rahmat dan barakah illahi sentiasa menyinari hidup kita... insyaallah... kalau ada salah dan silap ana pohonkan teguran dan memohon ampun kpd Allah

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 21:08


SETUJU

AND NO COMMENT!

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 21:10




patutla ana nk register tak boleh2... ade hikmahnya jugak...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-05 21:20




em bagus gak isu nie...ana pon masuk frenster gak...tp just copy n paste tazkirah dlm ukhwah tuk santapan rohani kat buletin board kat sane...itu je la yg bleh sedarkan diorg..nak ajak diorg masuk ukhwah...mcm2 alasan bg..soal bila kita copy n paste tazkirah dan salurkan tuk kwn2 yg kurang berilmu nie skit....hope diorg leh sedar...apa2 pon bergantung atas niat..."sesungguhnya org2 mukmin itu diukur dr niatnya..kerana niat yg baik dtg dr hati yg bersih dan begitulah sebaliknya..."so maybe pasnie ukhwah leh wat web tuk lawan frenster plak kot...ana sokong jer..ehehhe

-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 19-02-05 11:37



bagus..bagus..awak nie beruntunglah nuraiman_khairunnissa....yalah terselamat ..so jaga kita semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-02-05 11:56




Quote:
alhamdulillah.
perkembangan di utara, ipt ana dah tutup @ sekat friendster, so student dh x boleh nk surf website ini lg.



okla tu...

dalam kaedah usul fiqh ada satu kaedah yg dikenali sbg sadd az-zara'ie iaitu jalan2 yg membawa ke arah maksiat dan kerosakan perlu ditutup...

sbg cth : nak sekat maksiat dlm kelab malam, kene tutup kelab malam dan yg sewaktu dengannya...

demikianlah adanya...

wa allahu a'lam bis sawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-02-05 12:52


ukhtie ismi_safiza...
Quote:
alhamdulillah.
perkembangan di utara, ipt ana dah tutup @ sekat friendster, so student dh x boleh nk surf website ini lg.



em.. ana dok sembang2 ngn mmber..,friendster kena block.. eh..ye ke.. ana xtau pulak..
apsal..??

then..esok2 nye.. ukhtie cel pun ask me..
bleh x buke..ana jwb.. bleh je.. dlm bilik..he.he..
kekadang ana mls nk pi lab.. serve dlm bilik je.
ape kess..laa...nth...no komen... better i silince my voice..nnti ade yg kena..etc..elehh...


tapi.. mmg dgh block.. xleh buke..this web..dlm lab.. apepun.. ade baiknye juge.. web ni...
bleh jumpe kwn lame.. mcm kawan ana.. dia jumpe balik mmber sematrix nye..

so.. masing2 kena fikirlaa.. mane yg baik.. ikut..
yg buruk.. jauhi la....

name pun dunia tanpa sempadan..
alwayzs be aware laa.. dgn topik2 yg tidak sepatutnye.. dilihat.. ditonton..!!!! isshh....

oklaa.. apepun.. just make urself better soon..
I'Allah... i'll try too... AMINNnn....


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mariatulqibtiah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13618
Posting: 19
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-02-05 13:14


Alhamdulillah syukran kpd ibn muaz yg mengutarakan topik nie... Ana amat bersetuju dgn pendapat anta. Memang x dpt dinafikan dlm friendster kita boleh jumpa kwn2 lama kita tp faham2lah dgn web yg diterajui oleh kaum yg nonmuslim. Sudah tentu ada aje benda2 maksiat yg kita xleh tengok. So, in short kenapa kita xleh cari kwn dgn cara yg lebih baik spt dlm ukhwah.com nie, betul tak? Insyaallah sama2 kita tegur sahabat2 kita yg masih leka dlm arus kemodenan skrg nie.. dan x lupa jg ana ingatkan diri ana sendiri yg kdg2 turut terleka dan lalai dlm dunia IT skrg. Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mariatulqibtiahProfil   Hantar PM kepada mariatulqibtiah   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-02-05 13:41



Alhamdulillah Ana, tak pernah join... ader gak member yg ajak... dah tak minat..



[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-02-19 13:42 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-05 14:33


...

mmg btul tp ade kebaikannyer gak..cume kite yg menetuykan sume.kalu kite pk dosa kite buke,tp kalu kte pk pahala..kite x yah buke.just gunekan freindster utk megeratkan hubungan silaturrahim je..wallahuq'lam

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 19-02-05 22:32


emmm...

betul ade satu pujangga yang menyatakan dimana ada kebaikan disitu juga ade keburukan..so tepuk dada tanye iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-02-05 00:09


w.b.t
Alhamdulillah dengan respon daripada rakan2 seperjuangan yang ingin mengakkan islam dan kalimah Allah Di atas muka bumi. Dalam hal ini, tepuklah dada, tanyalah iman.. adakah kita selesa berforum dalam keadaan bergelumang dengan ayat2 lucah di sebelahnya..inikah tandanya kita sebagai penegak2 agama ilahi? Tepuklah dada wahai ikhwan dan akhwat? adakah dengan bertujuan untuk mencari kenalan2 lama yang sebenarnya banyak lagi sumber lain2 yang boleh diusahakan dalam kecanggihan teknologi kini, akhirnya kita rela menggadaikan prinsip islam kita, kita rela bertolak ansur dalam perkara yang diharamkan oleh Allah SWT.. memang benar dalam internet tedapat penuh dengan search engine yang boleh menghala kesitu tetapi dalam internet terdapat pelbagai wadah dan kategori yang bermacam2 yang terpulang pada kita untuk memilihnya sebagai satu wadah untuk menjaga benteng keimanan masing2, apatah dalam suasana agama yang lemah ini.
Ana harapkan selepas ini, ada satu usaha atau gerakan secara besar-besaran untuk memboikot friendster dan disebarkan kepada seluruh remaja islam. Dan ketahuilah juga bahawa, friendster juga adalah salah satu dr wadah orientalis untuk menjatuhkan moral umat2 islam. Wassalam.. PERANGI FRINEDSTER!! http://www.ukhwah.net/viewtopic.php?topic=13963&forum=31

[ Posting ini telah di edit oleh: Ibnu_muaz pada 2005-02-20 00:14 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

saleema
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10679
Posting: 8
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-02-05 02:07



maafkan sy klau tersilap bahasa..tp bg sy,nk join friendster tu x salah..klau kita perhatikan, yg ada unsur2 lucah tu pon kat popular searches yg rata2
dicari' atau 'dibuka' oleh users sendiri..bukan silap friendster tp silap pengguna..friendster ni sbnrnya mcm internetla in general, ada kebaikan dan keburukan..everything depends on d person..as for me, x bolehla nk kata friendster tu perosak remaja islam sbb yg merosakkan tu sbnrnya 'pengguna' friendster yg x reti nk guna akal..klau 'pengguna' yg jd 'perosak' ni x buat hal,x timbul masalah2 camni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saleemaProfil   Hantar PM kepada saleema   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-02-05 07:28


yang jahat tu jangan ler ambik..kalau nak tau kat friendster nilah member maahad saya berkumpul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-05 16:07



hendaklah pandai memilih kawan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-02-05 18:40


haha. apsal tak boikot internet je. internet pun ada buruk nyer. tapi ada org 2 still maksuk internet. sendiri mau ingat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-02-05 06:22


assalamualaikum

nak cari kawan lama.. ha..ana bagitahu kat mana.. gi lah website ni.. www.kawanaku.com. cuba..jgn tak cuba..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

ruhul_islami
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13208
Posting: 124
Dari: Terengganu

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-05 14:58


Terlebih baik menyertai komuniti ilmiah cam ukhwah.com nie. Mudah-mudahan diredhoiNYA.. Manfaatkan masa yang Allah anugerahkan pada kita sebaik mungkin sebelum tiba masanya kita sudah tidak boleh memanfaatkannya lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ruhul_islamiProfil   Hantar PM kepada ruhul_islami   Quote dan BalasQuote

ziera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3307
Posting: 100
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-02-05 09:17


assalamualaikum.. w b t

maafkan saya jika tersilap kata.. bagi saya x menjadi kesalahan utk menggunakan 'friendster' sbg satu medium penghubungan.mmg saya akui, ada part yg x sepatutnya, tp selagi kita guna atas niat yg baik & betul.. saya rasa x menjadi masalah.
waallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zieraProfil   Hantar PM kepada ziera   Quote dan BalasQuote

wida_widi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1005
Posting: 180
Dari: Kota Tinggi/Kelana Jaya

Johor  


posticon Posting pada: 22-02-05 11:23


Quote:

On 2005-02-20 18:40, Jackie_uniten7 wrote:
haha. apsal tak boikot internet je. internet pun ada buruk nyer. tapi ada org 2 still maksuk internet. sendiri mau ingat.




yeahhh!!tul tuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For wida_widiProfil   Hantar PM kepada wida_widi   Pergi ke wida_widi's Website   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-02-05 12:04




okey,memang ader betul nyer friendster ni melekakan...samer la jugak ngan websites yg lain( yg tertentu shj)..Tapi,dari friendster ni la ana dapek cari balik kengkawan lame yg dah terpisah and tambah kenalan....

Rasernya x salah kan? Tapi depend pengguna dier la...Pandai2 la gunakan dia as a rite way. Jgn cepat salah anggap..k?

Salam Ukhwah..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-02-05 09:41


tak faham le zaman skang ni sy pun kdg wat dose gak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-05 09:58




ana pun rasa selagi kita pandai nak bezakan baik ngan salah,selagi tu la kita takkan dirosakkan..
bukan friendster jer yang camtu..banyak lagi website lain pun..

kat friendster ana dapat jumpa ramai kawan lama yang dah lost contact..dan yang kenalkan portal ni pun kawan friendster ana jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-02-05 17:41


dulu kini dan selamanya tak berkenan ngan friendster.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

RiWani
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10953
Posting: 4
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-02-05 18:36


'Friendster'-->Suatu Agenda yahuhi kafirun musyrikun wal munafikun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiWaniProfil   Hantar PM kepada RiWani   Pergi ke RiWani's Website   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-03-05 22:03


friendster dan website kafirun yg lain ade keburukan dan kebaikan..yes, memang x dinafikan.
Tapi memang macam tulah..cara kafirun nak pengaruh umat Islam..sedikit demi sedikit..halus and telus..last2..umat Islam juga yg kecundang..tak leh la kan..takkan nak bagi peluang kat org kafir...

So, ringkasnya..perbanyakkan amalan yg dituntut..baca Quran, zikir, solat sunat..kurangkan amalan lagha..tu je..

And lagi satu, tak yah laa kite pertahankan ape2 yg berkaitan dgn hiburan dari orgkafir(kerana semestinya terselit unsur melalaikan umat Islam)
Sepatutnye kite lebih peka dan bersusah payah mempertahankan sunnah nabi dan Syariat Islam yg kian diperkecil dewasa ini.

::Maaf jika bahasa tak sesuai::

-----------------
jangan matikan hatiku sebelum kematianku

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

syamil87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15218
Posting: 70
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-03-05 22:58



erm pasal friendster..........ana X berani kate friendster nie baik..tp bagi ana kalau pengguna yg gunakannyer X fikir benda2 karut+menjurus pada maksiat....X per la...for me,ana msk friendster coz nak keep in touch with other friend....bukannyer kawan2 kite neighbour kite kan?kesimpulannyer X salah kite msk friendster..tp kena ingat klau kite X de niat yg negatif,X jadi aa bender2 tuh....

p/s: bertindaklah mengikut kewarasan akal b4 do something...kalau niat baik,X kan jadinyer bender yg negatif..percayalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamil87Profil   Hantar PM kepada syamil87   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-05 23:55


Quote:

On 2005-02-20 18:40, Jackie_uniten7 wrote:
haha. apsal tak boikot internet je. internet pun ada buruk nyer. tapi ada org 2 still maksuk internet. sendiri mau ingat.



muehehe... betui betui emoh emoh~

hamba ada join friendster~ @[email protected]

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 01-04-05 00:19



Ana baru sj tahu benda ni ada. Sbb komp ana x de benda² alah macam ni.
Ana baru perasan benda ni ada sbb ada tengok sorang sahabat bukak laman web tu.Pelik, x sama dgn yg ana punya. Lepas tu baru ana tahu sbbnya.
Terima kasih Norton! -publisiti ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Chemote
Warga Rasmi
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15503
Posting: 13

blank  


posticon Posting pada: 01-04-05 00:27


topic yg cukup interesting..setuju gak ngan ibnu muaz pasal topic nih..

but me ada gak nak add sumtin'..tak sumer negative..yang penting diri sendiri..cemana nak view bende tuh..positive kalau kita gunakan friendster as a medium untuk cari sahabat yang terpisah or keep in touch ngan kengkawan lama..yang negative pasal mende lucah tuh..jangan la nengok.. ishk ishk dosa mata tuh..

eheks

Bookmark and Share

    


  Member Information For ChemoteProfil   Hantar PM kepada Chemote   Quote dan BalasQuote

nomy
Warga Rasmi
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5929
Posting: 2
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 01-04-05 09:08


assalamualaikum?
ooooooo........
terima kasih la kat ibnu muaz yg tlh mengutarakan isu ini & time ksh gak kat kwn2 yg bg pndpt,dpt pengetahuan baru......


Bookmark and Share

    


  Member Information For nomyProfil   Hantar PM kepada nomy   Pergi ke nomy's Website   Quote dan BalasQuote

qalbisufi
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10265
Posting: 9
Dari: dunia kpd akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-05-05 20:50


assalamualaikum..
ana juga terjoin...bila ana sedar..ana tinggalkan terus!!!!..alhamdulillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qalbisufiProfil   Hantar PM kepada qalbisufi   Pergi ke qalbisufi's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 07-05-05 23:27





dear ppl,
sy x fikir friendster tu satu benda yg wajib ditinggalkan.x dinafikan ade link kpd benda2 negatif but then this whole internet is full of such rubbish.bg yg tinggalkan friendster tu kenapa x tinggalkan je internet terus?kan ke nk dpt benda2 negatif sng?

psl ciptaan org kafir n usaha2 melalaikan kita.so kita kenala buang tv,air cond,antibiotik,ilmu perubatan,bla bla bla?kan ke semua tu ciptaan org kafirun munafikun bla bla bla?

sorry for being harsh here,but my point is,as long as we have iman to draw the line between acceptable and unacceptable things,we can utilise whatever those kafirun cipta.even sy pun akan ke negara kafirun utk sambung study perubatan.y?sbb sy akan gunakan ilmu2 tu utk bantu kembali umat islam dan rakyat malaysia.

mcm friendster,gunakanla utk rapatkan ukhwah,cari kwn lama,keep in touch dgn family dsb.jgnla klik dkt link yg benda2 maksiat tu(mcm mana topik starter boleh baca artikel lucah klau x klik kat link dia haa..hairan jugak sy..)

kesimpulannya friendster ni mcm nuclear energy.klau kita guna utk jana tenaga utk keperluan harian,jadila baik.klau kita guna utk bom bush,baik jugak.klau kita guna utk perang yg x perlu,tak baik.

tepuk dada tanya iman guna logik jgn melulu fikir dulu

till then
sorry if i offend anybody,but this is my sincere humble opinion

happy faces ppl

wslm

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

radioactive
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14256
Posting: 28
Dari: Malaysia

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 21:43


PADA SY,APA YG PENTING NIAT KITA.SY PUN BARU JE REGISTER...SBB NIAT MMG NAK CARI KWN2 LAMA..XNAK LOST CONTACT...TP JIKA ADA MANA2 MANUSIA YG SY XKENAL REQUEST,MMG SY TOLAK..YG PENTING INGAT TUJUAN ASAL DAN NIAT KITA...ITU PENTING.WSLM....

Bookmark and Share

    


  Member Information For radioactiveProfil   Hantar PM kepada radioactive   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 09-05-05 22:31





Alhamdulillah...sampai ke hari ni tak tergerak hati untuk melayari FREINDSTER..bukan tak nak mengikuti perkembangan semasa. Tapi memang langsung tak tergerak hati....

Memberatkan PC saya jer nanti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 12-05-05 12:25


hmmm...mmg terkejut gak...tetiba je ada search benda lucah....tapi kita jgn jadikan tu alasan nak haramkan friendster....benda2 macam ni laa yg nak uji sejauh mana tahap keimanan kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 19:01


"On 2005-02-20 18:40, Jackie_uniten7 wrote:
haha. apsal tak boikot internet je. internet pun ada buruk nyer. tapi ada org 2 still maksuk internet. sendiri mau ingat. "

buat apa nak boikot internet, sb internet tu x haram, yang haram adalah unsur2 negatif yg ada dalam tu, contohnya apa yang ada dalam friendster tu, bg saya jelas ia haram.
internet tu sebenarnya harus pada zatnya, tapi yang haram tu penggunaan yang salah tu seperti yg kita bincangkan ni.
pasal friendster lak, pd pandangan sy webmaster dia sengaja nak masukkan benda2 tu, sb bila diulang (refresh) boleh dikatakan benda sama yg keluar... betul kan...?
seolah2 ia sengaja dipaparkan berselang-seli dgn link yang biasa, tu setakat tinjauan sy selama ni.
sb ia bukannya sebenarnya favourite search, tapi lebih kepada key word utk search something in internet. macam sengaja diletakkan di situ.
klu nak ikut konsep 'saddu al-dhara'i`', mmg ia membuka pintu kemudaratan pada umat Islam secara sedar x sedar. lagipun, byk lagi website2 lain yang boleh digunakan utk persahabatan, spt www.hi5.com, kawanaku.com, ekawan.com, dan sebagainya......
'jangan kita lebih takut untuk tinggalkan perkara yang harus dilakukan daripada untuk melakukan perkara2 yang dilarang oleh Allah s.w.t.' renung2kan.
wa'Llahu A`lamu bil-Sawab............

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 21:13


gitu ek?

bagi ana,takde apa2 pun...ana pun taktau apa yg dia ni ckp. Awat...dah tgk ke benda2 tu?

Hmm...itu takleh,ini takleh,apa yg boleh?
Camner cara guna? Apa niatnya? Itu kena tgk.
bukannya semua benda tak elok,dan bukan semua elok.

kalau gitu,buat apa nak gunakan lagi internet ni...kan banyak benda yg tak elok. Kalau set main page kat yahoo ke,msn ke,kan ada gak benda2 gitu. Jadi, ke mana arah kita,....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-05-05 21:16


Quote:

On 2005-05-30 21:13, irda82 wrote:

kalau gitu,buat apa nak gunakan lagi internet ni...kan banyak benda yg tak elok. Kalau set main page kat yahoo ke,msn ke,kan ada gak benda2 gitu. Jadi, ke mana arah kita,....

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka



...
saya setuju...

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

mujaiid_86
Warga Rasmi
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16379
Posting: 8
Dari: Sungai Petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 21:29


ana pun setuju.....
kenapa laman cam tu bleh ada benda macam nie......
pelik dan penin ........ inilah agenda yahudi yang tersirat ........
so berhati-hati lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujaiid_86Profil   Hantar PM kepada mujaiid_86   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 21:46


Quote:

On 2005-05-30 21:13, irda82 wrote:

kalau gitu,buat apa nak gunakan lagi internet ni...kan banyak benda yg tak elok. Kalau set main page kat yahoo ke,msn ke,kan ada gak benda2 gitu. Jadi, ke mana arah kita,....



Ana setuju...yang penting niat kita...ana bila register kat friendster tu dapatlah jumpa kawan² yang dari sekolah rendah dulu, tak sangka...walaupun dah lama terpisah...dan ana sudah berpindah ke negeri lain...Alhamdulillah, Allah pertemukan ana dengan kawan² ana...

Kalau kita pfikir yang kita nakkan benda² yang tak elok...memang kita akan buat...memang tak dinafikan masuk website mane² pun especially website luar negara ada yang tak eloknya...yang penting kita tau bagaimana untuk memanfaatkannya dengan cara yang baik...


::: Mendermalah untuk memajukan dan memantapkan lagi Portal Ukhwah kesayangan kita :::




-----------------
Seni Khat Warisan Islam @ callidesign™
Flickr™


Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 09-08-05 12:13


main lagi frenster sekarang ini....
tapi tak ada lah plakk melencong ke lain..
huhu...jangan laa melencong..
sesungguhnyer Allah nampak apa yang anda lakukan..
walaupon cctv kat lab tak dapat detect..
hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 09-08-05 18:15


setiap perkara, ada baik buruknya..so..think about it...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-08-05 18:29


Alhamdulillah..ada juga di kalangan kita yang sedar dengan perkara ni. Ana pun tak sedap hati bila terbaca tajuk cerita2 yang karut2 dan langsung tak berfaedah dalam friendster tu...walaupun ada juga sahabat yang post artikel2 yang berguna dan ada juga yang post renungan buat para muslimin dan muslimat. Tapi bila ada saja perkara yang tak elok..terus menjejaskan perkara yang baik2 tadi. Semoga kita semua dijauhkan daripada terus lalai dengan perkara yang mendatangkan dosa..insyaallah. ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 10-08-05 00:48


huhuhu...
Atan! jom kita pergi tanya ustazah jom!
semoga kita beroleh jawapan yang kukuh tentang fenomena friendster ni, amiin.
Jom Tan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 01:43


bagus juga isu ni....
tak salah untuk register dalam frienster...tapi gunakannya dengan cara yang baik..
jangan mudah terpengaruh dengan godaan internet...
ingatan buat ana dan rakan ukhwah sekalian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-08-05 21:51


Pada 09-05-05 21:43 , radioactive posting:

!!! QUOTE !!!

PADA saya,APA yang PENTING NIAT KITA.saya PUN BARU saja REGISTER...sebab NIAT memang NAK CARI KWN2 LAMA..tak nak LOST CONTACT...tapi JIKA ADA mana-mana MANUSIA yang saya XKENAL REQUEST,memang saya TOLAK..yang PENTING INGAT TUJUAN ASAL DAN NIAT KITA...ITU PENTING.wasalam....


Assalamulaikum...
ye...saya setuju..apa yang penting niat kita...kita pun dah maklum frenster tu non-muslim yang buat...ikhlaskan niat! saya pun baru register..sebab nak contact, berhubung dengan kwn2 lama...yang memang tak tau pun kewujudan ukhwah.com ni...kawan saya tak semuanyer sedar akan kelebihan laman ukhwah dan kwn2 saya jugak ramai non-muslim...berdkwah tak semstinyer di bumi islam..berdkwah tak semstinya di laman islamiah....jangan terlalu obvious, tetapkan niat...saya bukan nak bangkang....saya setuju..memang banyak unsur2 negatif kat sana..tapi hati kita siapa yang conduct...bukan ke kita?anyway..thnks kerana usulkan topik ni..semoga ada yang sedar dan kembali pada atas normal yang sebenar...;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 22:29


sesuata yang djadikan ada baik dan buruk nya...so ambil yang baik buang yang buruk..

p/s: saya selalu post pasal agama kat frenster...alhamdulillah...ada juga yang terima dan post balik untuk tatapan frineds mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 22:57


salam..
bukan nak kata apa laa
tapi ana pun join juga friendster itu
stakat ni alhamduliLah tak pernah jumpa lagi artikel lucah kat situ
ingat saja yang mana baik dan yang mana buruk
semua pun dah baligh kan
tapi..no komen lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 23:56


al-salamu `alaykum...
pelik lah ana, ramai sangat yang nak pertahankan laman web ni, sekalipun di kalangan yang berpendidikan Islam... penting sangat ke website tu berbanding dengan menjaga mata dan hati kita dari benda2 yang tak elok, daripada dosa2...? bukan ke lebih elok kita tutup pintu2 kemungkaran daripada terus berleluasa di kalangan orang Islam...? tak ada ke website lain yang membolehkan kita berkawan dan menjalinkan silaturahim selain friendster ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 23:59


kalau memang friendster tu merupakan satu2nya wadah untuk menjalinkan silaturahim saya xberani nak kata apa lah... tapi banyak alternatif lain, antaranya www.hi5.com, www.ekawan.com, www.sms.ac, www.kawanaku.com, web.tickle.com, dan lebih2 lagi www.ukhwah.com ni... jadi, Kenapa friendster yang dikatakan PEROSAK REMAJA ISLAM tu juga yang jadi pilihan...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 00:07


memang lah 'innama al-a`malu bil-niyyat...' tapi kalau niat baik, caranya tak baik tak jadi juga ustaz2 sekalian... jangan tengok dekat niat semata2 tapi buat benda yang tak elok. kalau macam tu pergi lah rompak bank, lepas itu guna duit untuk buat sekolah, kan niat yang baik tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 00:14


Islam bukannya nak sekat itu nak sekat ini, tapi Islam sendiri ada alternatifnya dalam mengatasi setiap masalah umatnya... nakkan hiburan ada nasyid, nak simpan duit ada bank islam, insuran dah ada takaful, nak berurus niaga banyak skim2 perbankan Islam sekarang ni...... bila dah ada alternatif, tak ada sebab lagi kita terus berkecimpung dengan perbuatan2 buruk seperti riba dan seumpamanya. menjadi tanggungjawab kita untuk memanfaatkan alternatif2 tersebut dalam memartabatkan syiar Islam... begitu juga dengan friendster tu, bila dah ada alternatif2 lain yang lebih baik, apa salahnya kita beralih kepada yang lebih baik...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 00:16


assalamualaikum

inilah yang dikatakan kesan globalisasi keatas umat Islam diseluruh dunia.kita tak dapat nak elak tapi kita kena hindarkan dari meletakkan diri kita dalam golongan tersebut. jadi disini ada baiknya kita manfaatkan teknologi itu kearah yang positif dan yang negatif kita elakkan dari dipraktikkan....ana pun pernah nampak link2 lucah tu kat page friendster tapi kalau dah tahu itu perkara yang tak baik janganlah kita cuba menyentuhnya...


wsslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 00:18


firman Allah s.w.t. yang bermaksud: "Sesungguhnya perkara-perkara kebaikan (hasanat) itu menghilangkan perkara-perkara keburukan (sayyi'at)"... sama2 kita renung2kan. Wa'Llahu A`lamu bil-Sawab... apa-apa pandangan daripada saudara/i amat2lah dialu2kan :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

awla89
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2004
Ahli No: 12238
Posting: 7
Dari: klinik mama..

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 11:16


assalamualaikum..
syukran jazilan ana nak ucap kepada ibnu_musa yang telah menyedarkan ana ...sebenarnya ana pun join friendster juga..sebab ada orang invite ana....ana pun jarang lah nak buka friendster tu...ana just join saja tapi tak aktif sangat.....selepas ana baca komen ibnu_musa ana terus delete nama ana dalam laman tu....dan ana sangat berpuas hati dengan komen yang ibnu_musa berikan...syukran sekali lagi.... :-) ....ana harap semua muslimin dan muslimat menyedari hala tuju kehidupan/matlamat kita yang sebenar yakni mencari keredhaan Allah....kalau anda yakin friendster tu dapat mencapai mardhatillah teruskanlah..tetapi ingat setiap perbuatan yang kita lakukan tak kira sebesar zarah pun..akan disoal diakhirat..dan setiap perbuatan yang kita lakukan mestilah mendapat keredhaan Allah.renung2kan dan fikir2kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For awla89Profil   Hantar PM kepada awla89   Quote dan BalasQuote

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 13:41


assalamulaikum.freindster boleh rosakkan remaja islam?may be betul juga pa yang dickpkan.sebab dalam tu banyak pic yang tak senonoh.tapi ats kita lah nak bezakan yang mana satu baik dan buruknyer...kalau kita fikir ke arah positif,positif lah ia.tapi kalau kita fikir ke arah negatif,negatif lah ia.sumernyer ats diri sendiri....wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

rexy
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18633
Posting: 18
Dari: *D-UPSI,rumah-melake

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 13:51


terpulang pada diri masing2

Bookmark and Share

    


  Member Information For rexyProfil   Hantar PM kepada rexy   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-09-05 14:21


Assalamualaikummm...

syukran jazilan saudari awla89, memang setiap zarah yang kita akan lakukan di dunia akan disoal di akhirat..kami yang berfikiran positif akan terus brdakwah di freindster. dkwah jugak pada non-muslim, dkwah jugak pada mereka yang tandus dengan ajaran Islam yang sebenar...semua brgantung pada niat... InsyaAllah! jwpnnyer ada...berdkwah tak semstinya di bumi Islam..di lmn ukhwah saja...orang yang ketandusan Islam di lmn ini atau di laman sana...tepuk dada tanya lah diri sendiri...bergantung pada diri sendiri...doakan kami...:)

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 15:44


aku support siapa yang membangkang friendster!!!!!!!!!!!

jom ramai2 GEGAR!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 18:20


assalamualaikum wbt


blame it on the handphone, blame it on the website, blame it on government...blame..blame...blame....

benda ni senang saja sebenarnya...ADA OTAK SENDIRI mahu INGAT....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 20:04


masalahnya ramai orang yang ada otak tapi xreti nak pakai otak tu, kalau otak manusia dah cukup untuk menilai setiap benda tak perlulah Allah utuskan rasul2 dan turunkan kitab2 sebagai panduan hidup umat manusia... lagipun manusia2 yang ada otak itu juga yang ramai menentang ajaran Islam, suka melakukan perkara2 yang bercanggahan dengan Islam... ha, yang tu fairuzah kena ingat juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 20:17


dalam Islam sendiri ada banyak kaedah2 contohnya kaedah sadd al-zara'i` iaitu mencegah pintu2 keburukan, iaitu sekiranya ada perkara2 yang boleh membawa kepada kerosakan maka ia mestilah ditutup awal2 sebelum ia berlaku, apatah lagi kalau sudah pun berlaku... Kenapa kaedah2 ini diwujudkan, kalau betul nak guna kaedah masing2 mahu ingat dan gunakan otak semata2 tak perlulah para ulama' Islam dari dulu sampai sekarang mendalami dan mengkaji hukum-hakam Islam dan mewariskannya kepada kita sehingga ke hari ini..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-09-05 21:03


Assalamualaikum...

Alhamdulillah! semua orang di anugerahkan otak untuk menilai mn baik dan mn buruk...
boleh saya bertanya pada yang pakar?

apa mkna Islam yang sebenar? apa mkna dkwah yang sebenar? apa mkna mencegah pintu2 keburukan? -perlu ke kita boikot internet dan tv...sebab moderator nya of course non-muslim, penuh dengan lmn2 lucah juga...atas diri masing2 saja nak search atau tidak..:)sama lah jugak dengan lmn friendster.

menurut surah Ibrahim: 24-26...alangkah bersungguh2 nya kristian berdkwah sebab mereka faham dalil yang mereka pegang dari bible Matthew 7:16...Kenapa kita tidak cuba faham apa konsep dkwah sebenar di sisi Islam. untuk berdkwah...kita perlu mndekati mereka...bukan jauhkan diri..boleh bagitahu saya, dalil mn yang mengatakan kita tidak boleh bergaul dengan non-muslim...boikot mereka...Kenapa perlu takut...

laman Friendster sendiri, kita sudah mklum bahawa kwn2 kita di sn memang tandus dengan ajaran Islam yang sebenar..kalau orang seperti saudara/ri yang penuh dengan ilmu2 islam di dada menigglkan mereka...apa akan terjadi...perlu ke yang terbaik itu brkwn dengan yang terbaik....selm-lmnyer...

setakat ni..terima kasih pada lmn ukhwah kerana mnjadi slh satu sumber rujukan saya mncari article2 ilmiah untuk diposting di sana...kwn2 saya bukan muslim saja tapi non-muslim.....

Maaf banyak-banyak...saya cuma bagi pendapat..gunakan akal...syukran jazilan...Nauzubillah! tak ada niat untuk saya mnjatuhkan sesiapa di sini...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 03-09-05 21:10


salam. PEROSAK ke? bagi saya lah, terpulang kepada individu tentang sesuatu kemudahan jika disalah guna, memang perosak lah jadinya. internet pernah di cop sebagai perosak, tapi alhamdulillah, ada jugak laman web berguna macam ukhwah.com ini.
saya terima kasih to friendster, sebab friendster saya dapat berhubung kembali dengan kawan saya masa darjah 4 dulu. sekarang dah kat universiti... memang tak sangka...
rakan saya juga rajin untuk post artikel berguna kat bulletin board. jangan salah guna, dah lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 21:18


al-hamdu li'Llah... tahniah kepada shaharatul_qibtiah kerana bergiat aktif dalam kegiatan dakwah Islamiyyah... teruskan usaha anda. kalau dalam bab2 dakwah ni saya tak nak usik tak nak sentuh, terpulang kepada anti, sb kalau perlu ke pub sekalipun pergilah kalau untuk berdakwah, sekiranya memang memberikan manfaat kepada umat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 21:23


ana bersetuju dengan sepenuhnya bahawa friendster ni merosakkan....terkejut pada permulaanya bila ana tengok website tu ada sisipan bahan lucah kat bahagian tepinya...tapi, yang lebih mengejutkan, website tu menjadi ruangan yang cukup famous bagi remaja-remaja ISLAM...benar mereka kata boleh cari kawan lama melalui frienster...tapi berapa ramai sangat yang kita boleh jumpa....banyak lagi cara lain nak cari kawan2 lama kita...sedih lah bila tengok yang ramai bagi sokongan kepada website tu orang ISLAM sendiri.....ana lepas tengok ada bahan tak sepatutnya dalam website tu ana terus boikot...siap buat kempen lagi kat kawan-kawan yang join....tapi kita pula kena kutuk balik..payah betul manusia kalau tak hendak dengar nasihat kearah kebaikan ni...



-----------------------------------------------
..::Bersama Memartabatkan Keagungan ISLAM::..

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-09-05 21:38


Assalamualaikum....

teringat awak suruh saya pergi pub ustadz kawan sya selalu pergi pub... alhamdulillah kurang dah student dia pergi pub...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 22:21


sabarla great_teacher, nak berdakwah ni memang susah... tapi awak kan great teacher, tak ada ke skil2 yang hebat yang ada dalam diri awak, kalau ada keluarkanlah sekarang sb rasa2nya dah tiba masanya untuk awak gunakan senjata sulit awak.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

gadishijau
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7002
Posting: 31
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-09-05 22:54


sokong 100%,diharapkan terus diband serta digantikan dengan 'friendster' islamic sikit,tak salah kan kalau mencari ramai kenalan,untuk mencmbhkan idea..serta berkongsi serata dunia,especially tentang masalah umat islam dunia yang semakin hari semakin meruncing serta perlu sokongn dan perkongsian idea,wallahu'alam

'bersama tegakkan Islam di muka bumi ALLAH ini'

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadishijauProfil   Hantar PM kepada gadishijau   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 08:44


Lepas ni, semua jangn bukak friendster dah...tau!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-09-05 10:46


FRIENDSTER PEROSAK REMAJA ISLAM        

erm..yeke???

tak pernah pulak explore dalam website ni..tapi kekawan rami jugak invite,,,

:-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 13:59


nampaknya tak ramai yang berani nak komen pasal ni.... Kenapa? adakah sb masing2 memang ada akaun dekat friendster tu...? =p

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-09-05 14:37


Assalamualaikum...

menceritakan dan menghebohkan kehebatan Islam adakah hanya untuk dikhabarkan pada orang-orang Islam...kalau lah kwn2 copypaste or anything ke lmn ukhwah ini..share tntg Islam dengan bakal ustaz/zah di sini...itu memang baik...tapi bagi saya yang lebih layak tahu pasal Islam, tntg Al-Quran dan sains sejauh mn hebatnyer our religion adalh kepada mereka yang tak tau apa itu Islam dan kepada mereka yang kufr...'non-muslim"
friendster akan menjadi perosak remaja jika tak ada orang ustaz/zah di sana, Kenapa biarkan mereka...tugas saya lagi diperlukn di sana...bukan di lmn ini...
rmi yang tak hendak komen, sebab kami memang ada account di sana...rami yang tak hendak komen, sebab mereka tau apa yang mereka buat...dan Hanya Tuhan Yang Tahu...senyap tak semstinyer setuju dengan pendapat semua...cuma menghormati pndangan dan idea dari sahabat2...kerana pndangan tak boleh dihukumkan "betul atau salah..."

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 14:50


lepas ni bolehla saya panggil shaharatul_qibtiah sebagai ustazah friendster pula, ok tak? jangan marah ye, gurau saja... & goodluck kepada awak:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

rebel7th
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18698
Posting: 32
Dari: Newcastle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 15:41


mm..
semudah itu menghukum FS sebagai perosak?
sempit sangat lah pulak fikir...
kenapa tak hukum internet terus?
berlambak lagi laman web porno...
tak payah masuk FS...
search saja kat enjin carian..
berlambakkkkk...
so..apa kata kepada yang nak haram FS tu..
haramkan saja lagi internet terus..
rumah dia tak payah pakai internet...
boleh?


-----------------
:: L1v3t0d13 ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For rebel7thProfil   Hantar PM kepada rebel7th   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 15:46


rebel7th xpayahla masuk lagi internet lepas ni... kan internet tu haram jadi xyahla guna... kalau ada line kat rumah potong aje senang kan...? saya teringat apa yang kawan saya cakap, bila sesetengah orang tu dah ada kepentingan tertentu, mati-matian dia akan pertahankan wpun benda tu salah... samala dengan yang ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

rebel7th
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18698
Posting: 32
Dari: Newcastle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 16:01


laa..
ni apa hal pulak..
paham ke tak paham apa orang tulis ini?
bahasa malaysia standard pun susah nak faham..
haru betul...

ambo cakap tu bagi orang yang berfahaman sempit yang kata nak haramkan FS ni lah weii..

for me...guna saja lah FS tu...apa susah...
adei...susah susah,,,


-----------------
:: L1v3t0d13 ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For rebel7thProfil   Hantar PM kepada rebel7th   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 16:25


Emm...ada betul jugak kata sahabat kita tu..
ana pun tekejut jugak..buka email..ada saja invite.....
ingatkan benda apa.....

tapi buat tak tau sajalah...
tak ada faedah juga...
kalau bentuk islamik..ok juga...

entah,pendapat sahabat kita yang lain,bagaimana pulak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 04-09-05 16:26


act web tu sendiri dah melekakan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 04-09-05 16:27


i mean fs

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

rebel7th
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18698
Posting: 32
Dari: Newcastle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 16:28


melekakan?
bagi sesetengah orang yang tak reti guna..
memang melekakan aa...
atas kepandaian individu nak menguasai suasana lah.. :roll:


-----------------
:: L1v3t0d13 ::
[ Telah diedit oleh: rebel7th pada 04-09-05 16:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For rebel7thProfil   Hantar PM kepada rebel7th   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 04-09-05 16:35


kalau skdr nak cri tmn yang tak smne2 baik tak ya.......and memang melekakn...sebab terdapat unsur-unsr budaya brt yag trlmpu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 04-09-05 16:35


fs memg perosk remj no 1

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 04-09-05 16:37


fs juga membt remaja menyalah gunakkan kemdhn dan mbt msa mrka bgtu murh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

rebel7th
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18698
Posting: 32
Dari: Newcastle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 16:57


well...
as i said..
bagi orang tak gunakan dengan betul memang melekakan..

tapi nak kata FS tu perosak remaja no 1 tu...
aii..remaja mana dah rosak angkara FS ni...
habaq mai sikit...


-----------------
:: L1v3t0d13 ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For rebel7thProfil   Hantar PM kepada rebel7th   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 17:05


inilah dunia moden... kejahatan senang dicari... hanya orang yang pandai menggunakan akal dapat mengelak dari terjerumus.. serta saling nasihat menasihati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-09-05 17:07


dan orang yang berkepentingan akan terus mempertahankannya hingga ke liang lahad... dah lumrah alam macam ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» FRIENDSTER PEROSAK REMAJA ISLAM

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.217605 saat. Lajunya....