Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 16 jam, 22 minit yang lalu
budakbesar: 7 hari yang lalu
azemi: 11 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: siapa yang bercita-cita menjadi Jurutera????????


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» siapa yang bercita-cita menjadi Jurutera????????

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa yang bercita-cita menjadi Jurutera????????

kepong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1701
Posting: 48
Dari: wardah

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-06-03 16:23


Alhamdulilah...

Tahniah jika anda bercita-cita utk.menjadi seorang jurutera.Insyaallah anda akan berjaya di dunia dan di akhirat.Insyaallah...


Bookmark and Share

  


  Member Information For kepongProfil   Hantar PM kepada kepong   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 28-06-03 00:19


amin.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 28-06-03 00:39


assalammaulaikum

insya allah tu ALLAH akan makbulkan niat daan permintaan umat nya yang ikhlas dan baik....moga tercapai apa yang di hajati ....
amin ya rabb ...
wassalam ..

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor

Kedah  


posticon Posting pada: 02-07-03 19:06


dulu ade jugak..
tapi sekrang dah kurang ..
tak tahu la sebab ape..
dah minat benda lain kot..
wasalam..

-----------------
Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Hafiz_QieeProfil   Hantar PM kepada Hafiz_Qiee   Pergi ke Hafiz_Qiee's Website   Quote dan BalasQuote

widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 647
Posting: 199
Dari: bumi allah

malaysia  


posticon Posting pada: 07-07-03 20:32


assalamualaikum..

saya pun pernah bercita2 nak jadi juretera juga...wah..masa tuh semangat nih..

tp skrg dah tak dah,saya dah tukar bidang...

hehehe..kepada yg bercita2 tuh..i'allah,kl ader niat i'allah allah akan dorong kita ke arah tuh...i'allah..


wallahua'lam..

-----------------
"haza fadlhu min rabbina"

Bookmark and Share

  


  Member Information For widadProfil   Hantar PM kepada widad   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-07-03 14:32


dulu saya nak jadi jurutera muzik,last last tak jadi,now ni jadilah jurutera kreatif pulak....oklah jugak

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 08-07-03 22:03


"the world without engineer, the world without control"

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-07-03 12:17


"world without creative people absolutely boring"

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-07-03 14:11


ana amik kos engineering kat utm
elektrik elektronik
takat nie ok jer
sapa2 ada nasihat ke pengalaman ke bleh la kasik kat ana
kalau takde tak pa lah
doakan supaya ana bleh survive dalam cos nie k
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 01:44


Assalamualaikum...
Nak berkongsi pengalaman tentang kerjaya seorang engineer...Engineer ni dibayar untuk menyelesaikan sesuatu masalah/projek yg diberikan oleh syarikat, dan wajib hadir ke pejabat dari 8-530 petang..Kalau tak siap projek, kena sambungla lagi..kdg2 sampai pkl 11 mlm..itula pengorbanan yg harus diberi.. Tengok jenis syarikatla, kdg2 sampai takdak masa nak solat..Tp biasanya syarikat2 western depa hormat kat kita, depabg solat..Tapi mmg kerjaya sbg seorg engineer di kilang boleh dikatakan tiada 'life'.Pagi pi kerja, balik malam, pagi esoknya kerja lagi..Begitulaa berulang2...Last2, usrah ke mana, keluarga ke mana..tu yg perlukan pengorbanan, kena pandai bahagikan masa... Tapi kalau ambil masters lepastu phd, rilex la sikit...

Apa pun, ana tetap nak menyeru sahabat sekalian supaya ambil course engineering..Ramaikan umat Islam di dalam bidang ini...

Banyak lg bidang engineering yg org Islam tak kuasai tetapi hakikatnya amat penting..Contohnya bidang IC(Integrated Chip) Design (Mikroelektronik)..Bidang ni agak payah dan biasanya org2 Islam tak berani ambil..takut kantoi...Tapi kita tak sedar, cip2 yg kita pakai selama ini, daripada microprocessor ke cip2 mudah untuk litar2 kebanyakan daripadanya dibuat dan di design oleh orang bukan Islam...Kita guna cip Intel, AMD ,Motorola..tapi kita tak sedar yg buat tu, syarikat yg banyak sumbang untuk perjuangan yahudi laknatullah...

Oleh itu, ramai2lah kita masuk ke bidang ini, tunjukkan bahawa Islam itu Syumul dan berupaya menghasilkan technologist2 yang mantap...

Sesiapa yang mahu bertanya @ berkongsi pengalaman/ilmu dengan ana tentang IC Design Engineering/Microelectronic/apa2 bidang engineering bolehlah PM ana..Semoga Allah akan terus memajukan umat Islam...

Jundullah: Allah jualah Yang Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana...

HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

[ Posting ini telah di edit oleh: jundullah81 pada 2003-08-01 01:47 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 08:19


insyaAllah..sama2 kita doakan sahabat yang bercita tinggi nak jadi engineer dan yang sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang engineering....semoga sukses selalu....kita kurang engineer muslim skarang ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

kimi_uniten7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2602
Posting: 89
Dari: bangi

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 11:36


asalamualaikum pd u all....
ana skrg nie menceburkan diri dlm bidang mecanical enginnering di uniten...
kalo u all semua ade bahan2 menarik utk kongsi sesama dlm study coz nie bagi taula......


Bookmark and Share

  


  Member Information For kimi_uniten7Profil   Hantar PM kepada kimi_uniten7   Pergi ke kimi_uniten7's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidahsolihah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 933
Posting: 12
Dari: melorianz

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-08-03 14:03


semoga bakal jurutera ni belaja leklok yerk...ehhee..ana doakan kejayaan korg sumerk..

ehehe..ana x mo jd jurutera..x sesuayy..

-----------------
ceria² lah selalu....
senyum sokmo...
kiter gak bahagiee...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahidahsolihahProfil   Hantar PM kepada mujahidahsolihah   Quote dan BalasQuote

bisikan_nurani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1173
Posting: 121
Dari: Balik Pulau

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-08-03 00:22


Assalamualaikum w.b.t. saya bercita2 nak jadi jurutera komputer.. doakanlah agar cita2 saya ni menjadi kenyataan

Bookmark and Share

  


  Member Information For bisikan_nuraniProfil   Hantar PM kepada bisikan_nurani   Quote dan BalasQuote

emechzedes_72
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2741
Posting: 125
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-08-03 11:11


doakan ana jadi jurutera elektronik yek
niat dihati nak join rajd
rejimen askar jurutera diraja
berdoalah kepada ALLAH.
p/s:dah dengar lagu mawaddah-terima kasih tuhan!

Bookmark and Share

  


  Member Information For emechzedes_72Profil   Hantar PM kepada emechzedes_72   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-08-03 18:18


Sebenarnya dulu saya bercita -cita nak jadi guru tapi sejak study amik kos tek.maklumat(networking) nie minat pulak nak jadi jurutera komputer.Best pulak kos nie.

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

ir_feruz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6411
Posting: 25
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-01-04 01:59




nak tanye jundullah...adakah ilmu yg kite blaja kat ipt banyak di gunakn mase kite keje nanti...dengar2 hanye 40% je yg di gunakan..betul ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ir_feruzProfil   Hantar PM kepada ir_feruz   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-01-04 10:31


assalamualaikum...

hmm, kalau saya, saya berminat nak ceburi bidang BME (biology medical engineering) insyaallah

-----------------
believe, persist and archive

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 13-01-04 11:13


Dulu banyak sangat cita2...nak jadi guru la,pastu teringin nak jadi pilot tapi mak lak tak kasi,pastu nak jadi doctor tapi cam tak best la...last2 saya pilih engineering...sekarang ni Alhamdulillah dah berjaya bertapak dalam bidang ni di uia dan harapnya dapat bergelar seorang jurutera yang berjaya untuk sumbangkan something buat agama...

Bookmark and Share

  


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-01-04 18:43


Tak berdita2 tapi belajar engineering. Bercita2 jadi doktor dulu tapi dah termasuk sini. Nak buat camna. Dapat jadi doktor sendiri pun ok lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ayuazar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2390
Posting: 171
Dari: kuala lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 22:36



saya amik kos kejuruteraan awam kat salah sebuah ipta setakat ni nalhamdulillah saya dapat bawa cuma 1-2 subjek jer lemah sket..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayuazarProfil   Hantar PM kepada ayuazar   Quote dan BalasQuote

KaORi_KeNSHiN
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2443
Posting: 52
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-04 01:45


lagi satu bidang yg kurang diceburi oleh org islam iaitu aero angkasa. saya minat astronomi & aeroangkasa.. tapi kat m'sia xde universiti tawarkan astronomi, so skrang ni saya amik mtriks engine kat uia pj pastu amik aeroangkasa kat uia gombak utk degree. ok tak? saya mmg minat gile bidang ni.. saya tau sekrang kite xde potential dlm bidang ni tp saya harap m'sia akan maju in da future. kalau bukan kite yg mulakan , sape lagi?

Bookmark and Share

  


  Member Information For KaORi_KeNSHiNProfil   Hantar PM kepada KaORi_KeNSHiN   Pergi ke KaORi_KeNSHiN's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-08-04 00:19


jurutera??? semestinya

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 30-08-04 23:49


Quote:

On 2003-08-01 01:44, jundullah81 wrote:
...
Nak berkongsi pengalaman tentang kerjaya seorang engineer...Engineer ni dibayar untuk menyelesaikan sesuatu masalah/projek yg diberikan oleh syarikat, dan wajib hadir ke pejabat dari 8-530 petang..Kalau tak siap projek, kena sambungla lagi..kdg2 sampai pkl 11 mlm..itula pengorbanan yg harus diberi.. Tengok jenis syarikatla, kdg2 sampai takdak masa nak solat..Tp biasanya syarikat2 western depa hormat kat kita, depabg solat..Tapi mmg kerjaya sbg seorg engineer di kilang boleh dikatakan tiada 'life'.Pagi pi kerja, balik malam, pagi esoknya kerja lagi..Begitulaa berulang2...Last2, usrah ke mana, keluarga ke mana..tu yg perlukan pengorbanan, kena pandai bahagikan masa... Tapi kalau ambil masters lepastu phd, rilex la sikit...

Apa pun, ana tetap nak menyeru sahabat sekalian supaya ambil course engineering..Ramaikan umat Islam di dalam bidang ini...

Banyak lg bidang engineering yg org Islam tak kuasai tetapi hakikatnya amat penting..Contohnya bidang IC(Integrated Chip) Design (Mikroelektronik)..Bidang ni agak payah dan biasanya org2 Islam tak berani ambil..takut kantoi...Tapi kita tak sedar, cip2 yg kita pakai selama ini, daripada microprocessor ke cip2 mudah untuk litar2 kebanyakan daripadanya dibuat dan di design oleh orang bukan Islam...Kita guna cip Intel, AMD ,Motorola..tapi kita tak sedar yg buat tu, syarikat yg banyak sumbang untuk perjuangan yahudi laknatullah...

Oleh itu, ramai2lah kita masuk ke bidang ini, tunjukkan bahawa Islam itu Syumul dan berupaya menghasilkan technologist2 yang mantap...

Sesiapa yang mahu bertanya @ berkongsi pengalaman/ilmu dengan ana tentang IC Design Engineering/Microelectronic/apa2 bidang engineering bolehlah PM ana..Semoga Allah akan terus memajukan umat Islam...

Jundullah: Allah jualah Yang Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana...

HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

[ Posting ini telah di edit oleh: jundullah81 pada 2003-08-01 01:47 ]

salah tu. engineer bukan dibayar utk menyelesaikan masalah, tetapi diberi gaji utk menjalankan tugas.... contohnya saya dari civil engineering bukannya nak selesai masalah aje tetapi dr segi designer, kawal selia dan pelbagai lagi... klu yg civil tugasnya amat berat ia melibatkan nyawa org, klu silap dr segi design atau pembinaan akan menyebabkan nyawa org melayang.... dari masa tak usah ceritalah klu setakat 8-11 mlm tu biasa kadang dari 8 pagi hingga 4,5pagi... dari segi solat itu kena pandai kita sendiri, takkan diorg tak paham, saya itu bukanlah masalah, kita kena pandai ikhtiar. saya pernah solat guna akhbar lama sebagai alas...so, sapa rasa tak boleh nak tahan dugaan macam ni tak yah lah itu belum masuk baba marah dan maki hamun lagi.... kadang2 panas telingga.... tapi klu engineer swasta boleh dapat macam2 kemudahan... dari segi transport, elaun handphone, duit petrol, dan macam2 lagi lah bab kata kadang2 gaji bulan2 tu boleh simpan je...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

ahmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9956
Posting: 39
Dari: tpGARANG

Selangor  


posticon Posting pada: 31-08-04 01:16


Akum,
alhamdulillah saya dah stahun jd engineer...
buat adik2 yg tgh blaja.. rajin2 la..

sebaiknya cari ilmu2 tambahan ttg bidang yg adik2 amik tu. engineering, mostly EE, mech & Comp Eng mmg cpat berkembang.

Yg kita blaja just fundamental. slalu2 baca majalah/artikel engineering terkini.. ok

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmieProfil   Hantar PM kepada ahmie   Quote dan BalasQuote

huda1002
Warga Rasmi
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11321
Posting: 14

Perak  


posticon Posting pada: 28-09-04 11:35



hem... sedihnyer biler baca topik ni...
sy mmg minat & skrg tgh amik engineering (mekanikal pembuatan)...
tp family lak x bg coz sy ni pompuan..
lg pun coz yg sy amik ni diorg kata x sesuai utk sy... hem... nak x nak.. lepas ni, kena ler jd cikgu...
memulanyer sedih gak bila x dpt jd engineer, tp bile pkir blik, biar ler sy jd cikgu, mana tau nanti sy dpt lahirkn engineer islam yg lebih bagus drpd sy? hem... doakan sy.....



-----------------
ukuwah yang terbina persis sekuntum bunga..
meskipun kita terpisah jauh....

Bookmark and Share

  


  Member Information For huda1002Profil   Hantar PM kepada huda1002   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-10-04 18:10




sekarangni pun dah banyak engineer terutamanya yang Islam yang bercadang nak jd cikgu..Alasan: tak tahan tekanan...

Jundullah: Alhamdulillah, masih mampu bertahan...

Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

z_tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2309
Posting: 154
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 01-10-04 21:13


ana amik jurusan mekatronik yg mnggabungkn mekanikal & elektronik...InsyaAllah dpt berbakti sbg engineer.Walau apa pun,kpd bakal2 engineer semoga menghadapinyer dgn tabah dlm tekanan yg dihadapi..


Bookmark and Share

  


  Member Information For z_tornadoProfil   Hantar PM kepada z_tornado   Quote dan BalasQuote

yahiko
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11027
Posting: 62
Dari: tyne & wear

Kedah  


posticon Posting pada: 01-10-04 23:17



ada dak sapa2 yg nak jadi marine engineer..

Bookmark and Share

  


  Member Information For yahikoProfil   Hantar PM kepada yahiko   Quote dan BalasQuote

huda1002
Warga Rasmi
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11321
Posting: 14

Perak  


posticon Posting pada: 04-10-04 12:47


Quote:

On 2004-10-01 18:10, jundullah81 wrote:


sekarangni pun dah banyak engineer terutamanya yang Islam yang bercadang nak jd cikgu..Alasan: tak tahan tekanan...

Jundullah: Alhamdulillah, masih mampu bertahan...

Wallahu a'lam



-----------------
ukuwah yang terbina persis sekuntum bunga..
meskipun kita terpisah jauh....



betul tu... ramai lecturer sy skrg berasal dr engineer.... ada yang dh 10 thn jd engineer, pastu berenti... bila sy tya nape berenti sedangkan ramai yg bercita2 nk jd engineer, tp x dpt...
kebykn yg jwb; jd engineer x de life.. asyik sibuk dgn keje je.... hem... sian gak engineer ni....


-----------------
ukuwah yang terbina persis sekuntum bunga..
meskipun kita terpisah jauh....

Bookmark and Share

  


  Member Information For huda1002Profil   Hantar PM kepada huda1002   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-04 15:36




Bagi ana mungkin itu pendapat peribadi. Being an engineer, you have to realize that that is your life and that has to be your life.

Walaupun kadang-kadang balik lewat (usually 9 or 10 pm) tapi kalau kita minat, bagi ana apa pun akan jadi...yang penting, enjoy your work dan niatkan ia hanya untuk Allah

Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

akhifaizul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6713
Posting: 23
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 15-10-04 16:15




teringat akan Dr fathi yakan..
a great da'ie and an engineer.

Setiap tugas ada cabarannya. Tidak kira apa tugas yan kita laksanakan. Alasan menjadi guru untuk lebih relax agak tidak realistik.

Jika difikir lebih mendalam, tugas guru adalah lebih hebat compare to us as an engineer. Teacher are the person who are responsible to design a good student, which are more complicated compared to us, we are assign to design according to the specification assigned to us.

Teringat kata Imam Nawawi....
Semulia-mulia pekerjaan adalah pendidik

Just sharing ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For akhifaizulProfil   Hantar PM kepada akhifaizul   Pergi ke akhifaizul's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-05 15:01




jurutera ialah kerjaya pilihan ke-2 ana..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

Azeera
Warga Rasmi
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13109
Posting: 5

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-01-05 15:25



sy memang cita2 nk jdk engineer, so wish me luck..
Although people said that women not suitable to be an enginneer, for me its not the big matter. Kalau dh minat, lautan api sanggup direnangi. Ceh macam bercinte lak pulak. But most important to me, niat kite nk jdk engineer tu.. Semuanye kerana Allah.. moga dgn ini cite2 kite akan diberkati

Bookmark and Share

  


  Member Information For AzeeraProfil   Hantar PM kepada Azeera   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13918 saat. Lajunya....