Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 10 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 20 hari yang lalu


Cuti-Cuti Malaysia
Topik: kelantan..negeri serambi mekah


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cuti-Cuti Malaysia
    »» kelantan..negeri serambi mekah

Please Mendaftar To Post


Oleh kelantan..negeri serambi mekah

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-03 11:57


as'kum... ana saja nak sahabat semua pergi makan angin ke negeri pantai timur. iaitu negeri yg terkenal dengan jolokan nama "serambi mekah". nak tahu kenapa? datangler ke mari. belum datang takkan tahu ke'best'an negeri ni. banyak org luar yg datang ke mari semata2 nak berbelanja tak kiralah di Pengkalan Kubur atau Pengkalan Chepa. Di sini pun banyak tempat yg menarik. cubalah sendiri, anda pasti terpegun...

p/s:why?don't believe aarr?

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 26-06-03 14:42


aikk.. org johor promote kelantan... ada apa2 ke?? hehehehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-03 18:00


assalamualaikum....

ahakss...bagus kak darul_numan..tolong promete negeri kelantan.....mmg xrugi dtg kat kelantan ni......ha..seperti kata kak darul_numan tu kalau nak tau kenapa kelantan ni diberi nama jolokan serambi mekah kena lah dtg sini.....xkenal maka xcinta.....HIDUP KELANTAN...!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-03 10:26


erm promote yea....

tapi sesaperyang nak datang tue janganlah terkejut... pulak bila tengok muda-mudi kat sini lebih kurang sama dengan belah-belah sana....

yang pasti sekali tue harga barang kat sini murah.... datanglaaa yea.......

-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-06-03 10:32


Assalamualaikum....
Walaupun ana bukannye rakyat negeri kelantan,ana sendiri kagum dengan negeri kelantan....
Masyarakatnye ramah,ekonominye bersih,pemimpin adil dan bebas dari segala isu mungkar....
Inilah sebenarnye negeri yang didam-idamkan dalam menegakkan daulah islamiah...
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

AyuHumaira
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1342
Posting: 294
Dari: IIUM, Garden of Knowledge & Virtue.

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-06-03 15:19


hehehe...ana org kelate....
tentulah ana nok promote tanah kelahiran ana.... saper2 yg tak pernah gi kelate, dier akan rugi serugi-ruginye seumur hidup dia... sbbnye...
nak tahu sbbnye, jomla berkunjung ke kelate....

-----------------
Bilaku menjejak tapak ke pasir,
Ikutlah dibelakangku sebagai pejuang,
Bila kuseru,"Perjuangan itu pahit!!"
Maka kau sahut kembali,"Syurga itu manis!!!"
HADIAHKANKU DARAH SYAHIDMU...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AyuHumairaProfil   Hantar PM kepada AyuHumaira   Quote dan BalasQuote

kHaLiFaH_aLaM_MaYa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 802
Posting: 106
Dari: Capri Island

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-06-03 16:32


Assalamualaikum...ana min kelantan...ana tau sbbnya...di kelantan mmg best sbb ...sbb itu negeri ana lah!!Yg uniknya di kelantan nii,terutamanya bg org lelaki ada diiklankan di belakang bas....SKMK...ermmm,sampai . kelantan . mesti . kahwin....hehe faham-fahamlah...,Ya Allah,rahmatilah negeri kami ,kelantan darul naim.

-----------------
http://www.cash-banker.com/promo.php?from=khalifah03 -Money Machine

Jika Hati Disinari HidaYah,Membujur Lalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kHaLiFaH_aLaM_MaYaProfil   Hantar PM kepada kHaLiFaH_aLaM_MaYa   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-03 01:25


Salam Alaik..
Kalau mahu bantuan ana untuk melawat sekitar kelantan, Insya- Allah ana akan bantu.Ana akan bantu akak darulnuman kalau bantuan ana diperlukan.Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

hani_fatiha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1111
Posting: 41
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-07-03 18:57


Ana ni bukan orang Kelantan... tapi pernahlah bersekolah di Kelantan...Memang tak dpt. dinafikan..Kelantan memanglah sebuah negeri yang cukup..best..So,teringin juga nak ke Kelantan..
Insya Allah ..lepas habis SPM nanti bolehlah ana ke Kelantan..melepas rindu..

Jadilah rumput nan lemah lembut...tak lurut di pukul ribut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_fatihaProfil   Hantar PM kepada hani_fatiha   Quote dan BalasQuote

quratul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1620
Posting: 25
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 14-07-03 19:19


kelantan mmg best..dah lepas rindu kat kelantan bulan 6 lepas.tapi dak puas lagi, rasa hatiku digamit utk ke sana kembali...

-----------------
apa upaya kuturuti ajarannya, apa terdaya kuamalkan sunnahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For quratulProfil   Hantar PM kepada quratul   Quote dan BalasQuote

faridsd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1756
Posting: 169

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-07-03 19:26


mlm ni kul 7.00 adik saya naik keretapi gi klantan balik rumah mak mertua dia hehehe.

-----------------

Sertailah Portal kucing
www.portalkucing.com
untuk mencari penaja
server Uhkwah.com



Bookmark and Share

    


  Member Information For faridsdProfil   Hantar PM kepada faridsd   Pergi ke faridsd's Website   Quote dan BalasQuote

ada_syuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1685
Posting: 81
Dari: bumi allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-03 20:38


Ana pun ore kelate gak....salah satu tempat yang dituju bile gi kelate ni adalah tempat ana .....ha Rantau Panjang!Rasenye mmg tak sah klo gi kelate x sampai Rantau Panjang @ Pengkalan Kubur betul tak ore kelate sume??????Bile lagi nak beli barang murah!!!!Jom gim kelate

Bookmark and Share

    


  Member Information For ada_syuhadaProfil   Hantar PM kepada ada_syuhada   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-07-03 23:05


ass

saya pernah ke kelantan,oklah juga,makanan pun murah,barang pun murah,mesin ATM pun banyak..tapi satu je,saya harap tahap kebersihan dapat dipertingkatkan lagi terutama di Pasar,apa nama tu.Lagi satu,saya susah sikit nak faham dialek org kelantan ni,masa saya ke sana dengan kawan kawan saya,kami tergaru garu nak faham apa yg penjual tu cakap,satu apapun saya susah nak faham,nak taknak,saya bayar je lah dan tak dpt nak menawar sgt.Apapun,Kelantan memang kaya dengan seni budayanya sendiri,itu yg saya kagum dan siapa yg nak lihat seni halus,kat kelantanlah tempatnya.Oh ya,kalau nak cari balak isteri,kat sini pun boleh sebab org sana..come come belaka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

alfaqierah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 274
Posting: 400
Dari: bumi Allah-mciium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-08-03 04:42


Assalamu'alaikum wrt wbt

negeri kelantan
ramai juga sahabat sahabiah kat sini yg pernah berkunjung ke kelantan..dan tak kurang jugak ramainya yg berasal dr negeri 'Serambi Mekah ' ni ye..

'alal kulli hal..ana dah byk kali juga pergi ke kelantan..sedara takde kat sana,cuma kawan2 kenalan ayahanda dan bonda ade la tinggal disana.
alhamdulillah..ana berkesempatan tinggal di kelantan selama 3 bulan ..tahun lepas hingga awal tahun ni.ana pergi kesana sbb berkursus bhs arab dimarkaz lughah di nilam puri.

byknya masa ana sepanjang 3 bulan mmg dinilam puri,keluar ke kota bharu pun tak sampai 4 kali.seronok dan tenang berada dibumi nilam puri..tempat pengajian agama..markaz lughah,akademi pengajian islam universiti malaya (apium) nilam puri dan juga kolej islam antarabangsa sultan ismail petra (kias)..

berkesempatan juga mengikuti program anak angkat di wakaf bharu..dan berehlah disekitar kota bharu..antara tempat yg dilawati..muzium batu,muzium DiRaja, Muzium Islam, Muzium Kraftangan,pondok terusan Limbat,rumah MB kelantan dan juga pantai di bachok..seronok dan gembira sgt.

apa yg ana dpt but kesimpulan yg ana perhatikan,penduduknya ramah-tamah,makanan murah,ekonomi pun memuaskan,ttg sosial sama mcm negeri2 lain.

apa2 pun..moga negeri kita semua sentiasa aman,sejahtera dan dibwh pelihraanNYA..insyaALLAH..

ilalliqa'

Bookmark and Share

    


  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 31-08-03 08:30


assalamualaikum.

pergi rumah MB Kelantan kat Pulau Melaka tu is a must, to see with our own eyes the kind of life that he lives is very touching! this a man who knows the balance of dunia and akhirat. dengan kuasa yang dia ada, he can have anything that he wants, macam politicians lain, but he chooses not to. seeing is believing!

lain-lain tempat tu biasa la, one of the best beaches for me is Pantai Melawi, Bachok. pantai-pantai lain tu normally crowded, but Melawi ni kurang sikit.

gi la melawat, bole makan nasi kerabu dengan daging bakar!

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

banduan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2945
Posting: 79
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-08-03 08:35


insyaAllah saya pun nak melawat kalau murah rezeki. Bagus jugak pergi kelantan nie. Saya dgr tempah dia memang indah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For banduanProfil   Hantar PM kepada banduan   Pergi ke banduan's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 08:39


Quote:

On 2003-07-13 01:25, pejuangummah wrote:
Kalau mahu bantuan ana untuk melawat sekitar kelantan, Insya- Allah ana akan bantu.Ana akan bantu akak darulnuman kalau bantuan ana diperlukan.


assalamualaikum.. syukur ana sbb ada juga insan yg sudi membantu. setakat 10bln kerja kat kelantan ni, ana hanya melawat tempat2 yg berdekatan saja macam Pantai Cahaya Bulan..Pantai Irama.. erm..pantai2 kat sini memang cantik. airnya nampak kebiruan dan pasirnya juga bersih.ada yg kata air terjun kat kelantan ni jugak best2 belaka. tapi setakat ni tak kesampaian nak pergi mana2 jeram.. sibuk duk kat opis jer.

sepanjang berada kat kelantan ni, mmg tak nafikan kos sara hidup kat sini memang murah. kalau setahun duk kat sini rasanya dah boleh nak kumpul harta tapi itupun jika kita tak boroslah. keadaan kat sini taklah terlalu sosial jika dibandingkan dgn kl. shopping complex buka setakat pukul 10 mlm jer. mmg yg biasa duk kat kl kata kat sini tak happening. tapi.. bagi yg inginkan kehidupan yg tenang dan tidak berapa sosial.. kelantan adalah pilihan yg tepat..
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 10:02


em..betul....betul apa yang saudara dan saudari cakapkan tentang negeri 'serambi mekah' ni...negeri ni memang terkenal dengan keramahan penduduk serta kesedapan masakan kat sana...so sesape yang lum merasa budu dan sebagainya eloklah berkunjung ke sana...ana boleh jadi tourist guide kat sana.......
jom la cuti-cuti kelantan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 11:23


in the name of Allah the most gracious the most merciful

ana pun asal kelate tapi sekarang nie dah tinggal dan kerja di negeri sembilan dah dekat 5 tahun dah, ingin ana perkatakan serba sedikit tentang sosial negeri kelantan.

sebenarnya budaya sosial yang berada di kelantan tak lah seteruk seperti yang dilihat sekarang ini kerana masa dulu rakyat kelantan amat menitik beratkan kepada gejala sosial tetapi memandangkan penghijrahan yang berleluasa dikalangan muda-mudi untuk mencari kerja di kota menyebabkan budaya asing dari kota yang ditimba semasa mereka bekerja di sana dibawa pulang dan dicontohi oleh rakan taulan mereka di sini, itulah setelah ramai yang berhijrah ke kota tidak mempunyai kerja lalu mereka terjebak dengan budaya yang tidak elok, kerana muda-mudi ini terasa mereka terlepas dari kawalan oleh itu mereka pun meniru budaya ini, cuba lihat kalau nak kenal muda-mudi asal kelantan senang jer kat KL tuu, contoh jika muda-mudi asal KL memakai rantai muda-mudi asal kelantan pun memakai rantai juga tetapi mereka nie lebih edvanced skit iaitu mereka memakainya sampai berbelit-belit kat badan mereka itulah setelah mereka kehabisan wang kat sana lalu mereka pulang ke kalantan dengan membawa budaya yang tak elok ini.

apa yang terjadi kepada muda-mudi yang tak pernah melihat perkara2 ganjil ni, muda-mudi yang pergi ke kl balik ke kalantan akan menonjolkan budaya ini di tempat asal mereka dan mana2 kawan mereka yang tidak meniru akan tingkah laku mereka ini akan dianggap ketinggalan zaman disebabkan anak jati kelantan ini takut dipersendakan ketinggalan zaman lalu mereka menirulah budaya yang tidak elok ini tanpa menilainya terlebih dahulu, setelah zaman berganti zaman kerajaan kelantan tidak dapat mengelakkan budaya asing yang semakin menular tetapi adalah jugak yang dapat dibendung cuma bukan secara total.. begitulah kisahnya tentang budaya sosial yang berlaku di negeri kelantan dan tidak lupa juga budaya yang tidak elok ini sebenarnya telah di diserapkan oleh kerajaan sebelum kerajaan sekarang ini memerintah dan alhamdulillah setelah kerajaan sekarang memerintah budaya yang teruk ini dapatlah dibendung sebelum menular dengan menutup pusat2 hiburan, kedai menjual arak, kedai judi dan macam2lah .

akhir sekali mengapa darul_numan81 tidak ajak jer kawan2 darul_numan81 yang sejantina dan tinggal di kelantan ana rasa ente ada kan, kan tak elok jika pejuangummah yang menjadi pemandu pelancong tak elok jika berlainan jantina yang menjadi pemandu pelancong, sebab kat kelantan nie tidak digalakkan jika lelaki dan wanita keluar bersama2, kepada pejuangummah maaflah jika ana kata begini ana rasa enta pun faham kan enta orang kelate ker.. ?

wassalam dari ana maaf jika ada tersalah kata kerana yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk tuu datang dari diri ana sendiri.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 13:07


Quote:

On 2003-09-01 11:23, aidilshah wrote:
mengapa darul_numan81 tidak ajak jer kawan2 yang sejantina dan tinggal di kelantan ana rasa ente ada kan, kan tak elok jika pejuangummah yang menjadi pemandu pelancong tak elok jika berlainan jantina yang menjadi pemandu pelancong, sebab kat kelantan nie tidak digalakkan jika lelaki dan wanita keluar bersama2


terima kasih atas teguran membina dari akhie aidilshah. pada mulanya ana merasakan mungkin tiada salahnya kerana sudah menganggap akhie pejuangummah seperti adik ana sendiri. tapi.. apa2pun lebih baik kita elakkan jika ianya boleh mengundang fitnah..ana tetap terima teguran ini dengan dada yg lapang.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

Edi_best
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 476
Posting: 43
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-09-03 18:39


ni ha ada beberapa gambar kat kelantan




Istana Batu direkabentuk dan dibina pada tahun 1939 bersempena dengan pemerintahan Sultan Ismail I. Ia digunakan sebagai tempat untuk menyambut perayaan seperti perayaan perkahwinan diraja dan sebagai tempat penginapan tetamu kehormat. Namun kini, ia telah diubah dan dijadikan sebagai Muzium DiRaja, di mana segala pakaian diraja dan barangan istana kepunyaan Sultan yang sebelumnya dipamerkan di sini. Ini termasuklah barangan perak, barangan di dalam bilik peraduan raja, dan perkakasan istana diraja. Terdapat juga pertunjukkan gambar grafik sepanjang hayat Sultan Kelantan. 



Istana Lama ini, iaitu Istana Jahar dibina pada tahun 1887, oleh Sultan Muhamad II, khas untuk cucunya iaitu Long Kundur. Namun kini ia telah dijadikan sebagai Muzium oleh Kerajaan Negeri.Pelbagai gambar dan artifak yang dipamerkan di sini sentiasa menarik minat pelawat.


Muzium peperangan merupakan bangunan batu-bata yang tertua di Kelantan, iaitu pada tahun 1912. Kini tempat bersejarah ini dijadikan sebagai memori rumah Jepun dan menyimpan dokumen yang berkaitan dengan dunia kedua.

http://www.kelantan.gov.my/mzkraf1.gif
Kelantan kaya dengan pelbagai jenis barangan kraftangan seperti barangan perak, songket, batik dan ukiran kayu. Barangan ini dipamerkan dan dijualkan kepada orang ramai. Barangan ini boleh diperolehi dengan mudah di Kampung Kraftangan dan Muzium Kraf.Ia terletak berhampiran dengan Istana Balai Besar dan di buka sepanjang minggu kecuali hari Jumaat bermula 9.00 pagi hingga 5.00 petang.


Pasar Besar Siti Khadijah, nama asalnya Pasar Buluh Kubu. Nama Siti Khadijah diambil bersempena nama isteri Nabi Muhammad SAW yang juga merupakan seorang peniaga wanita yang berjaya. Pasar Siti Khadijah adalah pasar yang paling terkenal di Kelantan.Di pasar ini semua jenis barangan ada dijual di antaranya makanan, sayur-sayuran, ikan, ayam, pakaian, rempah ratus, barangan kraftangan tembaga dan perak dan banyak lagi. Satu perkara yang unik di Pasar Siti Khadijah adalah semua peniaganya adalah sebahagian besarnya adalah wanita di samping mengenakan perhiasan emas seperti rantai leher, gelang tangan yang agak banyak.
Pasar ini beroperasi seawal jam 6.00 pagi hingga 7.00 petang. Semua peniaga akan menghentikan segala urusan jual beli setelah masuk waktu sembahyang selama 15 minit. Ini bagi membolehkan semua pengunjung dan peniaga menunaikan solat.


Lata Beringin terkenal dengan ketinggian air terjunnya iaitu setinggi 120 meter. Terletak di Sungai Pas di bawah Skim Kesedar dan boleh di kunjungi melalui   laluan lebuhraya Kuala Krai ? Gua Musang . Keindahan permandangan dan kawasan sekeliling yang menarik di sini menyebabkan ianya popular untuk tujuan berkhemah.

http://kelantan.parti-pas.org/boycott-israel-anim.gif

[ Posting ini telah di edit oleh: Edi_best pada 2003-09-01 18:42 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Edi_bestProfil   Hantar PM kepada Edi_best   Quote dan BalasQuote

aharisya
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1625
Posting: 12
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 13:40


assalamualaikum...
ana baru je pegi minggu lepas..gi umah housemate...best gak..sebab dah lame sgt tak pergi...lagipun kali ni ana gi kelantan naik ketapi...perghh...very long journey..but it quite sweet memories..hihi~
seronok jugak sbb dah ade byk kemajun kat sane..beza ngan mase ana gi mase umur ana 12 thn..tapi warna hijau je kat sane....hiihiii~
apepun...jom la gi kelantan...nanti dapat makan nasi dagang free....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aharisyaProfil   Hantar PM kepada aharisya   Quote dan BalasQuote

solehgall
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 53
Posting: 148
Dari: besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-10-03 03:04


KELANTAN memang best!

-----------------
SaBArLAh DaLAM mUjAHaDAH kERana SaBAR iTU tERLaLU iNdah


Bookmark and Share

    


  Member Information For solehgallProfil   Hantar PM kepada solehgall   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-03 13:07


adoii..mari mari ke kelantan..hmm..ana dekat je ngn pantai irama..boleh ana bawak mari la...

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 21-01-04 05:43


insyaALLAH, saya akan ikut kawan saya balik kelantan pada hari raya haji ini.. tiket pun dah beli, tak sabar rasanya nak pergi.

nak merasai suasana sambutan hari raya haji di kelantan,khabarnya sambutan di sana sungguh meriah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 10:21


baguslah nur_malam99. enti nak beraya kat kelantan....org kata sambutan raya haji kat kelantan ni tak sama sambutannya kat negeri lain...?di kelantan lebih meriah....?betul ker...?

ada sesape boleh jawab...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

sufisiddiqah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5806
Posting: 10
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 11:01



ana menyokong pandangan sahabat2...
senyum sokmo dan istiqomah sokmo!



Bookmark and Share

    


  Member Information For sufisiddiqahProfil   Hantar PM kepada sufisiddiqah   Quote dan BalasQuote

ibnu_sina1980
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6159
Posting: 42
Dari: pusat bandaraya kuala lumpur

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 11:48


kota bharu,nantilah kepulangan ana 30hb ni.. eeee,
sempat jugak nak bersalaman dgn parents di pagi raya...nak mintak ampun dan maaf di atas segala2nya...

rugilaaa saper tak balik kampung bermaafan dgn parents di pagi raya tu...betul tak?haaa,cepat..
gi beli tiket balik kampung tu..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_sina1980Profil   Hantar PM kepada ibnu_sina1980   Pergi ke ibnu_sina1980's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 12:09


Quote:

On 2004-01-21 10:21, nur_islami wrote:
org kata sambutan raya haji kat kelantan ni tak sama sambutannya kat negeri lain...?di kelantan lebih meriah....?betul ker...?


erm... ana pun tak pernah beraya kat kelantan lagi. insyaAllah tahun ni ana plan nak try beraya kat kelantan. nak pastikan.. adakah ia meriah seperti dikata.

kawan satu opis ana kata, raya haji kat kelantan sama meriah mcm raya puasa dan mungkin lebih meriah sbb ada aktiviti menyembelih lembu. aktiviti ziarah dan bermaafan pun ada.

klau raya haji kat johor.. lepas sembahyang raya dan aktiviti korban.. terus tercongok nengok tv

p/s:w/pun kat jhr tak meriah.. tp terasa sebak bila dengar takbir raya
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 21-01-04 19:30


hmmm.... di tempat saya di sarawak pun macam tu, lepas sembahyang raya kemudian sembelih lembu terus balik rumah menonton tv.

walau apa pun tetap terasa sebak kerana tak dapat balik raya tahun ini. masuk tahun ini sudah 3 kali raya haji tak balik rumah....
sedihnya....sabar je laaa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_sina1980
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6159
Posting: 42
Dari: pusat bandaraya kuala lumpur

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 21:04


darul_numan81,jeput lah gi umoh ana rayo nih...
dari umoh ana,bulehlah ikut ana kelik kapong mama ana kat kualo besar(jln PCB)..dari kualo besar tu naik mutobot lah pulok selamo 20minit...
eeeee,lamoooooooooooooonyo tok balik kapong mama...ehehe

[ Posting ini telah di edit oleh: ibnu_sina1980 pada 2004-01-21 21:04 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_sina1980Profil   Hantar PM kepada ibnu_sina1980   Pergi ke ibnu_sina1980's Website   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-04 20:41


klate mmg best....
makanan murah x macam kl
makanan pon sodap...
klate ada banyak pantai...leh gi picnic
dan mandi manda...
kesimpulannya kelantan best....
jom la pi klate...
promote2.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-01-04 12:14


...

jom kita gi kelate.bes....tak gi rugi......tak dapat gi hari2, gi setiap minggu, kalau tak leh seminggu sekali, sebulan sekali, tak leh gak gi setahun sekali, tak leh gak, pegilaaa sana dalam seumur hidup tu sekali saja. macam solat tasbih pulak.

Wassalam.

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 23-01-04 12:18



insyaALLAH.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 10:01


Betul ke Kelantan Best?
Saya nak kesana jugak, Tapi tak de kesempatan lagi. Ingat nak ke Pulau Melaka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

nurnilam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2668
Posting: 49
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 29-02-04 11:56



ana bukan org kelantan..tapi,dah stay kat sini lama gak..study..nak kata best giler..taklah..tapi,tudung,baju..memang bestlah kalo nak shopping..makanan oklah..secara peribadilah..ana rasa taklah murah sangat..tambah2 kalo kecek luar...tapi..pantainyer..memang syokla..weekend ni ana nak gi tok bali resort..jangan jealous

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurnilamProfil   Hantar PM kepada nurnilam   Quote dan BalasQuote

mawaddah1981
Warga Rasmi
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6412
Posting: 19
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-06-04 10:19


ana memeng stuju benor..kelantan is the best..
ketengana yg ade kt saner sukar dicari di ngeri2 lain..
hidup islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddah1981Profil   Hantar PM kepada mawaddah1981   Quote dan BalasQuote

awla1706
Warga Rasmi
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9896
Posting: 8
Dari: Ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 16-07-04 09:44


assalamualaikum.
ana pernah pg kelantan wk2 rombongan sekolah dulu.. smpai msk u skrang,masih ingat lg tempat yg kami pergi dulu..klu ana pergi kelantan mesti pergi terengganu sekali..bg ana kelantan syurga membeli-belah,brg2 murah,cantik2 belaka..bkn 2 saje,kelantan nie terkenal dgn student yg terer arab!betoi x?takbir

Salam Ukhwah Fillah dr Dr Perak

Bookmark and Share

    


  Member Information For awla1706Profil   Hantar PM kepada awla1706   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 16:15




Quote:
Negeri-negeri lain pun insyaAllah akan jadi best macam kelantan jugak jika diperintah oleh kerajaan yang faham islam, tahu halal haram, cegah benda2 mungkar seperti maksiat. Kenapa kelantan nampak indah dan tenang pada orang luar, sebab islam itulah yang memuliakannya. Di kelantan, Islam yang memerintah, luar pada kelantan, islam diperintah



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

zeikiyya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2004
Ahli No: 10442
Posting: 40
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-09-04 18:34


......
ana ore klate....dlm 2tahun ni ana study kat luar negeri ana....
jika dibandingkan dgn negeri lain ana bersyukur sgt dok klate....
salah satu sbbnye ialah makanan,pakaian sumernye murah2.....save money tau...dan ade la sbb2 lain...jgn mare...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zeikiyyaProfil   Hantar PM kepada zeikiyya   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 18:53


selamat dtg ke negeri tuk guru nie...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 17:10


Kelantan???/ Oh perutku dah mula rasa lapar dan asyik teringat MAKAN..MAKAN....MAKAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 21:17


best ke klate?teringin nak p klate lah tapi tak ada kawan kat sana..ada sesiapa sudi nak bantu ana..ana nak p klate..nak makan ns dagang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 22:13


negeri2 pantai timur memang best..kalau siapa yang tak pernah pergi.. sila-silalah datang ke sana :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-08-12 16:58


Pada 26-06-03 11:57 , darul_numan81 posting:

!!! QUOTE !!!

as'kum... ana saja nak sahabat semua pergi makan angin ke negeri pantai timur. iaitu negeri yang terkenal dengan jolokan nama "serambi mekah". nak tahu Kenapa? datangler ke mari. belum datang takkan tahu ke'best'an negeri ni. banyak org luar yang datang ke mari semata-mata nak berbelanja tak kiralah di Pengkalan Kubur atau Pengkalan Chepa. Di sini pun banyak tempat yang menarik. cubalah sendiri, anda pasti terpegun...


Assalamualaikum

Negeri kelantan adalah umpama syurga pada saya. Saya anak jati kelantan namun merantau di negeri pahang. Bila balik kelantan hati saya melonjak gembira, suka berada di kelantan. Suka akan makanannya, suka akan orang orangnya, suka akan pantainya dan suka akan segala galanya tentang kelantan. Tapi suami saya ni kasihan, dia orang perak. Langsung tak pandai cakap kelantan, bila balik kelantan mesti dia stress sebab tak faham bahasa kelantan... Hehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158709 saat. Lajunya....