Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
It is possible to fail in many ways...while to succeed is possible only in one way.
-- Aristotle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
alongmina: 17 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu
kasih_kekasih: 27 hari yang lalu
budakbesar: 33 hari yang lalu
azemi: 37 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: OPSSS!!!ANDAINYA PERIGI MENCARI TIMBA???


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» OPSSS!!!ANDAINYA PERIGI MENCARI TIMBA???

Please Mendaftar To Post


Oleh OPSSS!!!ANDAINYA PERIGI MENCARI TIMBA???

TengkuHaiqal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.11.2004
Ahli No: 12640
Posting: 251
Dari: Edinburgh...Scotland,UK

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-01-05 10:24


Benarkah golongan gadis tidak manis untuk memulakan langkah pertama?Benarkah pepatah lama yang menyebut “umpama perigi mencari timba,”masih boleh digunakan pada zaman ini?

Adakah tanggapan-tanggapan sebegitu membuatkan kamu wahai gadis takut untuk meluahkan rasa cinta sehinggakan perasaan itu hanya mampu dipendam begitu sahaja? 20 tips untuk memulakan langkah pertama.

1.SENTIASA TERSENYUM..ramah dan jangan bersikap sombong apabila berhadapan dengan si dia.Seboleh-bolehnya cuba kamu bersikap ‘friendly’ ketika bersamanya.

2.PANDAI MEMASAK...antara kriteria yang dicari oleh seorang lelaki.Jadi pastikan kamu belajar memasak untuk menambat hatinya.

3.JUJUR....ikhlas dan sentiasa merendah diri, Elakkan dari bersikap ego, suka membebel atau pun garang tak bertempat.

4.BERSIKAP LEMAH LEMBUT... bersopan santun dan bijak mengambil hati orang tuanya.

5.LELAKI SUKAKAN WANITA... yang bijaksana dan matang serta mudah diajak berbincang.

6.JANGAN MENGONGKONG... Lelaki rimas jika ada orang yang mengongkong mereka. Lelaki cepat cair kalau kamu berjaya menambat hati ibunya!.

7.GUNA BAHASA TUBUH (body language) ketika beraksi dengan si dia terutamanya senyuman dan lirikan matamu yang menawan. Apabila berhadapan dengan lelaki yang kamu minati renungi matanya dan tunjukkan sifat jenaka kamu ini adalah satu taktik untuk memberitahu si dia kamu boleh didekati.(TIDAK DI GALAKKAN..HANYA SEKADAR INFO)

8.JANGAN TERLALU SEKSI... kerana ia menjadi santapan mata lelaki sahaja. Seseorang lelaki tidak suka andai kekasihnya terlalu menjadi perhatian orang lain.

9.TUNJUKAN KREATIVITI....kamu boleh memberinya kad ucapan yang kamu reka sendiri walau pun bukan di hari jadinya.

10.LELAKI... sukakan perempuan yang suka berterus terang dan tidak menyembunyikan sesuatu. Biar si dia tahu isi hati kamu.

11.BIJAK... menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan. Tetapi andai kamu berasa kurang selesa ketika berada dalam sesuatu situasi bersama si dia, jangan tunjukkan sangat muka tak suka tu. Sebaliknya bertenang dan cuba untuk berlagak selamba.

12.LELAKI “SALUTE”... suka dengan perempuan yang pandai berdikari dan tidak mudah berputus asa. Sebaliknya mereka akan rimas jika ada perempuan yang terlalu ‘lembik’ dan hanya bergantung pada mereka sahaja tanpa berusaha sendiri.

13. LELAKI TIDAK SUKA... bergosip atau pun bercakap tentang perkara yang remeh-temeh dan tidak berfaedah. Jadi elakkan dari menimbulkan topic-topik sedemikian. Sebaliknya kamu haruslah bercakap tentang topic yang mampu memberangsangkan akal fikiran.

14.JANGAN MEMBANDINGKAN... dirinya dengan lelaki-lelaki yang pernah kamu kenali. Tercabar ego seorang lelaki apabila ada perempuan membandingkan dirinya dengan lelaki lain!!

15.SANGGUPKAN KAMU... untuk bersamanya ketika susah mahu pun senang?? Inilah masanya untuk kamu buktikan kepada si dia yang kamu sanggup bersamanya dalam apa jua situasi.

16.JADILAH PENDENGAR YANG SETIA... Lelaki memang suka perempuan yang sanggup mendengar setiap luahannya. Ops! Tapi jangan sesekali kamu membangkang apa yang dikatakannya. Memang pantang lelaki kalau berhadapan dengan perempuan yang suka membangkang.

17.CARA MENARIK PERHATIAN LELAKI.. Bukan ketawa atau pun bercakap kuat, sebaliknya gaya pembawakan diri kamu mampu menarik perhatiannya.

18.SI DIA AKAN TERHARU... andai kamu benar-benar menghormati dirnya, keluarga dan teman-teman rapatnya.

19.LELAKI ‘RESPEK”.... dengan perempuan yang matang dan tahu menjaga tingkah laku. Jangan terlalu bersikap kebudak-budakan tak kira masa. Dan juga jangan merengek-rengek dan mengada-gada tak tentu fasal. Jangan sampai si dia meluat terhadap kamu pula. Rimas!

20.LELAKI LEBIH TERTARIK... terhadap seroang perempuan yang mempunyai ciri-ciri keibuan.


Bookmark and Share

  


  Member Information For TengkuHaiqalProfil   Hantar PM kepada TengkuHaiqal   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-01-05 10:31




-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-05 10:51


kuserahkan cinta ini.......buatmu wanita solehah !!



-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

[ Posting ini telah di edit oleh: sya_ryn pada 2005-01-08 10:52 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-01-05 12:16




hmmm best juga infor ni.... tapi kalau seorang wanita tu berdepan dgnku, confirm tak dapat praktikkan saranan Tg. Haiqal tu.... TQ

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-05 13:00


emm...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

miera84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13322
Posting: 63
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-01-05 13:02


Boleh d jadikan panduan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For miera84Profil   Hantar PM kepada miera84   Quote dan BalasQuote

nice_pesan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 619
Posting: 126
Dari: cheras...

Perak  


posticon Posting pada: 08-01-05 15:23


ermm ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nice_pesanProfil   Hantar PM kepada nice_pesan   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 01:32


well, whatever, ianya t'pulang juga pd perasaan masing2 kan... klau dh x suka, x guna gak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 01:42




kat sini, sy nk minta pendapat antum semua mengenai sesetengah wanita yg berpegang pd prinsip yg mengatakan jika nk cari teman lelaki, carilah yg betul2 cintakan kita, bukannya kita yg t'lalu cintakan dia....ada betulnya... krn jika si dia yg cintakan kita sudah tentu dia akan melindungi n' menyayangi kita berbanding dgn jika kita yg ada perasaan pd dia... tp, bukan ke itu menipu namanya...? seolah- olah kita permainkan dia....

confusing..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 09-01-05 08:56




tq for ur info.....emm menarik tapi takut, maluma..........


Ya Allah kurniakanlah aku suami yang soleh

Bookmark and Share

  


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 12:54


Quote:

On 2005-01-09 01:42, hanishumaira wrote:


kat sini, sy nk minta pendapat antum semua mengenai sesetengah wanita yg berpegang pd prinsip yg mengatakan jika nk cari teman lelaki, carilah yg betul2 cintakan kita, bukannya kita yg t'lalu cintakan dia....ada betulnya... krn jika si dia yg cintakan kita sudah tentu dia akan melindungi n' menyayangi kita berbanding dgn jika kita yg ada perasaan pd dia... tp, bukan ke itu menipu namanya...? seolah- olah kita permainkan dia....

confusing..





Saya tidak arif, tapi izinkan saya beri beberapa pendapat.. Mmg betul prinsip tu..Seseorang muslimah itu, bukannya sedang menipu, atau terpaksa, atau mempermainkan. Kalau dh berada dlm situasi ni, maksudnya perempuan itu merelakan & redha atas ketentuan-Nya. Bagi saya, prinsip ni lebih baik sbb Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita.

Cinta tu kan boleh ditanam..lambat laun, tanggapan 'mempermain-mainkan' tu, akan hilang..

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 12:57


Quote:

On 2005-01-08 12:16, MohdHanafi wrote:


hmmm best juga infor ni.... tapi kalau seorang wanita tu berdepan dgnku, confirm tak dapat praktikkan saranan Tg. Haiqal tu.... TQ

-----------------




ye ke? huhuhu..nape ek?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurbalqis83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12893
Posting: 52
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 09-01-05 13:48


macam mana ngan pompuan yg betul2 pemalu?kita suka kat org tu,tp sebab kan kita rasa malu sgt,kita terpaksa lupakan mcm tu jer lelaki tu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurbalqis83Profil   Hantar PM kepada nurbalqis83   Quote dan BalasQuote

AzyNuR_Kasih
Warga Rasmi
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8682
Posting: 6
Dari: Kluang

Johor  


posticon Posting pada: 09-01-05 18:17


hmm..menarik dan bleh djadikan panduan utk muslimah..memikat tu x salah...tp ingat...sentiasa jaga maruah kite sbg seorg muslimah...dan jgn hingga melebihi batas agama...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AzyNuR_KasihProfil   Hantar PM kepada AzyNuR_Kasih   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-01-05 20:29


Quote:
On 2005-01-09 01:42, hanishumaira wrote:

kat sini, sy nk minta pendapat antum semua mengenai sesetengah wanita yg berpegang pd prinsip yg mengatakan jika nk cari teman lelaki, carilah yg betul2 cintakan kita, bukannya kita yg t'lalu cintakan dia....ada betulnya... krn jika si dia yg cintakan kita sudah tentu dia akan melindungi n' menyayangi kita berbanding dgn jika kita yg ada perasaan pd dia... tp, bukan ke itu menipu namanya...? seolah- olah kita permainkan dia....

confusing..



Quote:
syahidatul wrote: Saya tidak arif, tapi izinkan saya beri beberapa pendapat.. Mmg betul prinsip tu..Seseorang muslimah itu, bukannya sedang menipu, atau terpaksa, atau mempermainkan. Kalau dh berada dlm situasi ni, maksudnya perempuan itu merelakan & redha atas ketentuan-Nya. Bagi saya, prinsip ni lebih baik sbb Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita.

Cinta tu kan boleh ditanam..lambat laun, tanggapan 'mempermain-mainkan' tu, akan hilang..

Wallahua'lam.



Ye ke kebanyakkan wanita fikir macam nie???....tapi, tak pahamlah..can somebody or syahidatul or hanishumaira explain about this thinking...kami kaum adam tak berapa fahamlah

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

mawarkuning
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9924
Posting: 24
Dari: aloq setaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 02:42


sy nak bg pandangn untuk hanishumaira
sy berpndpt, kaum perempuan Tidak memprmainkan gol. lelaki. kerana pmpn mudah utk memupuk kasihnya pd ape2 jer lah.
kan pmpn ni ada sifat lembut dan segala2nya yng mudah tersentuh.....
klu org buat baik skit pn kita dh rs thutang budi sgt kan....(cm 2 la lbh kurang...)
so.....pmpn perlu memilih org yg suka dia, sukar utk mendapat org yg dia suka....hati org laki xmcm pmpn, bia benci, bia xsuka pn, bia ape2 pn....lame2 nnti sukala....

erm....rsnya cm 2 la....nthla menepati x mksd cik humaira tu....mflah ye shbt2 semua....
ini hny pndgn sy jer dr insan yang lemah....dan byk kekurangan.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarkuningProfil   Hantar PM kepada mawarkuning   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 10-01-05 09:21




Ana pun tak expert? tapi, yang ana tau ana tak perna caya kat lelaki...





Bookmark and Share

  


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

halida_10
Warga Rasmi
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10394
Posting: 7
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 10:10


saye xde experience langsung dlm issue nih
tapi...
saya tk fikir kalau muslimah pilih llaki yg cintakan dia sbg teman hidup(tapi dia tak cintakan llaki tue) dikire sbg menipuu.
lagi pun, hati p`puan ni umpama kerak nasi..
As for me,
if a partucular muslim shows that he loves &he cares,
apalagi kan..
rembat je laa!
apa diharap pade yg tak sudi.

naruto-san!
i hope u benefit from my mere opinion.



Bookmark and Share

  


  Member Information For halida_10Profil   Hantar PM kepada halida_10   Quote dan BalasQuote

mawarputih
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 146
Posting: 283
Dari: Bangsar, K.Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 12:07


Kebetulan ana sedang mencari bahan untuk pembentangan yang bertajuk:

”KETIDAK RELEVANAN UNGKAPAN PERIGI MENCARI TIMBA."

Sewaktu ana memberitahu tajuk presentation nie pada roomate ana dia kelihatan terkejut. Pada mulanya dia fikir ana tersilap cakap. Pada dia, mungkin ana nak cakap "KERELEVANAN UNGKAPAN PERIGI MENCARI TIMBA".

Tapi kemudian, ana menerangkan bahawa pada ana ungkapan perigi mencari timba tue kurang relevan, lebih2 lagi pada zaman sekarang nie. Dia tambah terkejut. Then, dia tanya ana balik, "Habis tue nak suruh perigi cari timba lah nie..??"

Ana katakan pada dia bahawa bukan ana nak suruh perigi pergi cari timba, tapi ana nak tekankan disini bahawa lelaki dan wanita masing-masing ada hak untuk mencari pasangan. Masing-masing ada hak untuk memulakan langkah. Itu yang ana cuba nak kupas dalam presentation ana nanti.

Perigi mencari timba bukan amalan yang lumrah, tapi tak salah untuk dipraktikkan. Soalnya, bagaimana untuk mempraktikkannya..??? Bagaimana untuk mengaplikasi ungkapan tersebut ke alam realiti supaya maksud dan niat kita tidak disalaherti oleh masyarakat sekeliling, lebih2 lagi pada lelaki yang kita nak tackle tue.

Quote:
"Jika seorang wanita berkata kepada seorang lelaki, “Sudikan awak mengahwini saya..?” Apa pandangan anda? Mungkin terlintas di hati anda, “Alangkah tak malunya wanita ini..”



Ini adalah salah satu cara untuk wanita menyatakan isi hati. Tapi adakah sahabat sahabiah sekalian bersetuju dengan cara ini...??? Dalam hal nie, si gadis cuba mengaplikasikan ungkapan perigi mencari timba, tetapi pada ana cara yang dipilih agak kurang berhikmah, walaupun masih tidak menyalahi syariat. Cara ini boleh menimbulkan persepsi negatif seorang lelaki terhadap wanita.

Kalau si lelaki tadi memang dah suka kat wanita tadi, memang takde masalah. Tapi bagaimana kalau si lelaki tadi bersikap neutral terhadap perempuan tersebut dan dalam masa yang sama si lelaki tadi agak menitikberatkan adab ketimuran, ana rasa sure si lelaki tue dah menolak marks untuk wanita tue. Belum apa2 lagi si wanita dah gagal dalam usahanya.

Disini menunjukkan bahawa method sangat penting supaya niat tak disalahertikan. Method juga penting supaya walaupun kelihatan wanita yang approach lelaki, tapi si lelaki tue still boleh respect tindakan wanita tue. Ana bagi contoh satu method yang agak berkias, tapi berkesan dan tidak menimbulkan salah faham....

Satu hari seorang sahabat ana datang berjumpa dengan ana dan menyatakan bahawa dia ada hati pada seorang lelaki yang telah lama dikenalinya di internet tapi baru pertama kali berjumpa beberapa hari yang lalu. Jadi dia minta pandangan ana adakah wajar untuk dia berterus terang pada lelaki tersebut mengenai perasaannya dan bagaimanakah cara yang paling sesuai untuk bertindak demikian.

Setelah bertanya serba sedikit tentang latar belakang perkenalan mereka dan sifat si lelaki tersebut, akhirnya ana pun menyarankan satu cara pada sahabat ana tue dan dia bersetuju.

Beberapa hari selepas tue, sahabat ana membuat panggilan telefon pada lelaki yang diminatinya itu dan memulakan langkah. Berikut adalah gambaran perbualan mereka :

Wanita : Nta tau tak makna selayang pandang?

Lelaki : kalau tak silap ana, selayang pandang tue maknanya sekali tengok ataupun, lihat sekali imbas.

Wanita : Nta tau tak makna cinta selayang pandang?

Lelaki : Cinta selayang pandang pulak mestilah rasa cinta yang lahir bila melihat seseorang dengan sekali pandang. Kenapa nti tanya macam tue?

Wanita : Begini, bbbrp hari lepas, ana ada berjumpa dengan kawan lelaki yang ana dah lama kenal kat internet, tapi baru pertama kali jumpa. Ana jumpa dia dekat.... (sambil menyatakan details mengenai pertemuan tersebut dengan lelaki tue). Entahlah... ana rasa ana dah jatuh cinta selayang pandanglah dengan dia.

Walaupun secara indirect, alhamdulillah... lelaki tue faham apa yang sahabat ana cuba nak sampaikan. Dia respect cara sahabat ana berterus terang dan alhamdulillah... Allah juga mengurniakan perasaan yang sama padanya.

So, apa pandangan sahabat sahabiah sekalian? Majoriti bersetuju mengatakan tak salah kalau perigi mencari timba, tapi bagaimana nak memulakannya? Ana rasa wajar juga persoalan nie kita kupas bersama.

Wallahu Ta'ala A'lam.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 10-01-05 14:35




Pada ana, ana mmg pemalu skit nak luah kat org... tak perna dlm sejarah hidup ana nak luah dulu.. Tpi, bg ana, ana akan buat benda tu kalau ana jumpa lelaki yg betul2 berkenan kat hati ni. Sbb, Siti Khadijah pun risik Nabi Muhammad gak. Tak.. perna buat laie...



Bookmark and Share

  


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

baby_adi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13453
Posting: 26
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 17:30




Bookmark and Share

  


  Member Information For baby_adiProfil   Hantar PM kepada baby_adi   Quote dan BalasQuote

norwani
Warga Rasmi
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13641
Posting: 5
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-01-05 18:30


as'kum.........

ahhh perigi mencari timba tu diketogerikan perkara biase zaman skrg.tapikan klu pempuan yg start dulu tu x berapa eloklah sbb dikatakan xde saham....tul x,betulkan hehehhee.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For norwaniProfil   Hantar PM kepada norwani   Quote dan BalasQuote

naqibah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13046
Posting: 5
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-01-05 19:07




tapi serius...rase2nyer baik pendam jer daripada luahkan..ana yang jenis suka berterus terang ni pun,kalo bab2 perasaan terus jadi beku kaku.nak melirik-lirik pun tak pandailah..macam perempuan aper jer..harapkan doa dalam hati jerlah...emm...kalo seorang lelaki tu tengok seorang perempuan,tak semestinyer dier ader perasaan kat perempuan tu kan?






Bookmark and Share

  


  Member Information For naqibahProfil   Hantar PM kepada naqibah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-01-05 18:56


thankz halida_10....i think ur opinion really help me to understand the situation

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-01-05 21:32


perigi cari timba
ada isu ini diperbincangkan dlm Anis.
menarik kupasannya.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-05 15:16




saya setuju je ngan pendapat mawarkuning ngan halida_10.. naruto san harap paham yer..

mawarputih..thanks atas explanation yg sgt panjang.. dlm dialog tu,perempuan tu mmg le terus terang scr tak langsung tapi, macam secara langsung je tuu..hehehe. tah laa, saya rasa, kalau perempuan malu, guna la pihak ketiga... tolong2 risik2 (eh bleh ke guna perkataan ni?) atau check2 ke dulu ttg lelaki tu sblm terus terang...

lelaki ni plak, tak paham2 ke yg ada perempuan tu suka..? hehe

ismi_safiza..saya pun dah baca anis tu... huhu.. bagus juga...elok la semua org baca..

itu aje...



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nur_taqwa
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11102
Posting: 11
Dari: q-late

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-01-05 21:40


x salah jika perigi nak cari timba. cuma kita kaum hawa dikurniakan sifat malu yang lebih dari kaum adam. so, seeloknya, lelaki yang mula dulu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_taqwaProfil   Hantar PM kepada nur_taqwa   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-01-05 12:37




-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

haamej
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 12973
Posting: 5
Dari: kelantan

Kedah  


posticon Posting pada: 05-02-05 10:27


Quote:

On 2005-01-09 12:54, syahidatul wrote:
[quote]
On 2005-01-09 01:42, hanishumaira wrote:


kat sini, sy nk minta pendapat antum semua mengenai sesetengah wanita yg berpegang pd prinsip yg mengatakan jika nk cari teman lelaki, carilah yg betul2 cintakan kita, bukannya kita yg t'lalu cintakan dia....ada betulnya... krn jika si dia yg cintakan kita sudah tentu dia akan melindungi n' menyayangi kita berbanding dgn jika kita yg ada perasaan pd dia... tp, bukan ke itu menipu namanya...? seolah- olah kita permainkan dia....

confusing..





Saya tidak arif, tapi izinkan saya beri beberapa pendapat.. Mmg betul prinsip tu..Seseorang muslimah itu, bukannya sedang menipu, atau terpaksa, atau mempermainkan. Kalau dh berada dlm situasi ni, maksudnya perempuan itu merelakan & redha atas ketentuan-Nya. Bagi saya, prinsip ni lebih baik sbb Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita.

Cinta tu kan boleh ditanam..lambat laun, tanggapan 'mempermain-mainkan' tu, akan hilang..

Wallahua'lam.
[/quote]


.....

topik ni memang amat menarik terutama buat muslimah yang betul-betul memerlukan...
ana nak mencelah skit...tapi reality kini bila mana seorang muslimat yang memulakan dulu maka akan timbullah penyakit yang dinamakan 'egois' melampau bagi pihak lelaki....dan ana still ingat kata-kata dari seorang bapa kepada anak-anak perempuannya,jgn biar diri di ambil mudah,lelaki akan sentiasa menganggap isteri aku baik
"takpo blako" last-last yg makan hati berulam jantung sapa ?..(just mengingatkan sbb banyak berlaku)..
ntahla...terpulanglah..
wallahua'lam


Bookmark and Share

  


  Member Information For haamejProfil   Hantar PM kepada haamej   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-02-05 11:41


hehehehe.....

salah satu panduan untuk menekel lelaki...so wahai perempuan..silalah pratikkannya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-05 12:16


skrg ni ok aper pergi cari timba....
dulu, saidatin khadijah pun yg start dulu mase melamar nabi s.a.w....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.154173 saat. Lajunya....