Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 29 hari yang lalu
ronniefinancehome: 41 hari yang lalu
MTMKi: 51 hari yang lalu
usop79: 52 hari yang lalu


Rawatan Tradisional
Topik: PETUA RASULULLAH SEBELUM MAKAN


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Tradisional
    »» PETUA RASULULLAH SEBELUM MAKAN

Please Mendaftar To Post


Oleh PETUA RASULULLAH SEBELUM MAKAN

nurulkaukab
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12832
Posting: 11
Dari: kb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 14:37


Rasullullah biaanya mengamalkan amalan mencecah(makan) sedikit garam (hujung jari kelingking) sebelum baginda makan. Rasullullah bersabda bahawa Allah akan menghindarkan lebih dripada 300 penyakit. melalui amalan ini....

Mengikut teori dan kajian sains..., amalan ini memang ada kelebihan dan rasionalnye..Garam biasa atau garam dapur iaitu natrium klorida terdiri daripada 2 unsur iaitu natrium dan klorin. Unsur klorin tersebut akan menghasilkan sedikit asid hidroklorik yang berfungsi menolong memudahkan penghadaman..
Menurut kajian lagi, amalan ini boleh mencantikkan kulit dengan memberi sinar yang lembut pada kulit..
tapi awas garam berlebihan boleh mendatangkan masalah lain dan meyebabkan kegatalan pada kulit..

sama2lah kita jadikan rasulullah ikutan kite..
Bukankah rasulullah itu ikutan terbaik tanpa perlu diragui lagi...?????

-----------------
mencariredhailahi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulkaukabProfil   Hantar PM kepada nurulkaukab   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 01-01-05 09:31


..hmm insya-Allah akn dipraktikkan..

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-05 10:27




mmg tak perlu diragui...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 26-04-05 12:16


dengor [petua] tu

-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 00:03


Assalamualaikum...

Makan dengan menggunakan tangan (tidak guna sudu0 jugak mencepatkan proses penghadaman makanan dalam perut.

Ikut kajian terdapat asid dihujung jari kita.

Contohnya cubalah anta/ti ambil nasi dalam periuk guna tangan tanpa guna senduk...alamatnya cepat basilah nasi dalam periuk tu...

~Nabi Muhammad s.a.w adalah sebaik-baik umat untuk ikutan manusia~


;-)


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 19:48


assalamualaikum wbt...

memang tak boleh diragui... kita ikutilah sunnah baginda kerana baginda adalah penghulu kita semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-08-05 19:02


marilah kita sama-sama mengikut sunnahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

fiafarha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1209
Posting: 79
Dari: t`ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-08-05 19:11


Insya Allah..akan diamalkan.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiafarhaProfil   Hantar PM kepada fiafarha   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 23-11-05 21:07


ALHAMDULILLAH... In4 yang menarik untuk diamalkan.. Thanks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-05 21:55


Syukran2... amalkan selalu ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-05 21:52


mm.., insya'allah...ikut.

shukran ye. :-)


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 09:11


Sunnah sebelum makan cuci kedua2 tangan. Baca doa makan. Bentang saprah, makan atas tanah/lantai bukanatas kerusi. Makan berjemaah.

Banyak lagi sunnah masa makan ni sbnrny
yang penting kena amal

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 11:39


emm...sama-sama amalkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 11:39


ALHAMDULILLAH... terima kasih atas info ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 05-12-05 19:08


mmmmm..... mudah-mudahan.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-05 20:42


Alhamdulillah...thanks 4 the petua

Bookmark and Share

    


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-12-05 23:28


em..thanks 4 the info..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-12-05 01:37


Pada 28-12-04 14:37 , nurulkaukab posting:

!!! QUOTE !!!

Rasullullah biaanya mengamalkan amalan mencecah(makan) sedikit garam (hujung jari kelingking) sebelum baginda makan. Rasullullah bersabda bahawa Allah akan menghindarkan lebih dripada 300 penyakit. melalui amalan ini....

pada pengetahuan saya, amalan ini bukanlah amalan yang diamalkan oleh Rasullah s.a.w, tapi amalan ini adalah amalan yang diamalkan oleh Saidina Ali lah.a. Walaubagaimanapun ia dikira sunnah kerana ia adalah perbuatan sahabat Nabi s.a.w.
Waallahua'lam.


-----------------
Berjiwa daie, Berfikiran Faqih...


Bookmark and Share

    


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

saidatul_hawa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 55
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 21:45


ha sunnah rasulullah juga selepas makan jilat jari.jangan malu2plak

Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_hawaProfil   Hantar PM kepada saidatul_hawa   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-05 23:24


insyaAllah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

syuk_akhie
Warga Rasmi
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21163
Posting: 5
Dari: mujahidin-jihad fisabillilah

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 23:30


oooo...begitu kerr...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syuk_akhieProfil   Hantar PM kepada syuk_akhie   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 15-07-06 14:51


sama-sama kita praktikkan. saya dah cuba

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095738 saat. Lajunya....