Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 18 hari yang lalu
izdham: 28 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Couple....boleh ke???????


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Couple....boleh ke???????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Couple....boleh ke???????

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 26-12-04 10:14



Hrp kekawan semua snts dlm lindungan Allah SWT...

Mesti korang semua biasa dgn istilah ni,kan? Sape yg tak tau ttg couple??? terutamanye dgn di kalangan budak2 u cam kita ni..Tp, Sebenar2nye, bleh ke couple ni menurut ISLAM??

Dlm fikiran kita..eleh..rileksla..bkn buat ape2! sekadar calling2, mesej dan jumpa sekali-sekala..x salah kan..Mmg dari pandangan kita x salah, sbb benda mcm tu dah terbiasa berlaku di sekeliling kita..Berjalan berduaan ke sana ke mari, dgn jarak yang x sampai satu meter atr satu sama lain..tp kita kena igt, walaupun kita berdua..sebenarnya ade yg berada di tgh2 dan galak menaikkan keinginan dan nafsu kita..iaitu SYAITAN..

Seorang abang senior pernah bercerita, sorang rakannya pernah dtg dan menangis padanya akibat putus cinta. katanye hbgn tu dah terjalin sejak sek menengah lg.. dah byk dia berhabis krn kekasihnye tu..bil telefon, hadiah2 stp kali ade event..dan yg plg penting masa dan tenaga yg terbuang sia2..sape nak jwp??

Mmg kite akan fikir..kita kena sts bersedia kalau dah pilih jln utk bercouple..tp why not kita elak benda tu terjd sejak dari mula??

Mmg x salah kita menyintai seseorang..itu fitrah manusia..tp ade caranya..sebagai sorang muslimin yg sejati..bila dah jth sayang syg pada sorang muslimat tu..kalo dah x thn sgt..berterus-terang la..tp igt, muslimat tu mestilah yg mmg diimpikan dan sesuai utk dijdkan isteri..bkn ana nak suruh kawin terus, tp maaf kalau dikatakan..ade lelaki yg cari makwe hy sekadar suke2..isi masa..itu yg tak betul..

Bile da confirm, janji ngan dia, sama2 tuntut ilmu kerana ALLAH..tak payah couple2 cam orang lain..bile dah grad, kumpul duit, kawin..habis cerita.. Dalam ms yg sama..kenal2 la..pandai2la, asalkan x melampaui bts2 ISLAM..

Ini pendapat ana..sbb, bg ana perhubungan akan lbh suci dan diredhai...amacam??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

islah
Warga Rasmi
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1910
Posting: 6

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-12-04 10:36


assalamualaikum...
Ana amat b'setuju ngan pendapat tue..pda ana apa ada dgn couple..??memng kita telah diciptakan Allah berpasang-pasangan..tapi Allah tak pernah menyuruh kita utk mencari pasangan dgn cara nie...kita ada cara tersendiri teriutama sbg umat Islam...agama yg murni dan batas syariatNya pun amat baik...couple??kita belum tentu jadi miliknya kalau nak bercouple ngan dia..kuar g date..stiap masa berhubung..buang masa kan??lebih menyedihkan lagi..biala akhirnya terpaksa berpisah...mulalah frusst menonggeng..salah siapa??kita sendiri yg mencari masalah...klau betul2 sukakan & syang seseorang tue...biarlah Allah lah yg menentukanNya..cukuplah sekadar kita tahu yg ikhlas sayangkan dia & dia juga ikhlas mengharapkan kita...selalu berdoa minta petunjuk agar Allah dekatkan hati bersama..buat istikharah agar kita sentiasa tenang dan tidak resah gelisah bila berjauhan krn itu semua adalah ujian Tuhan..kalau kita berjaya mengatasinya dgn baik, insyaAllah Allah akan tolong kita..Jodoh tu da tangan Dia kan??..
pd ana, jika kita bercouple kemudiannya kita berpisah, itu seolah-olah kita telah curang dgn bakal suami kita yg sebenarnya..kerana telah menjalinkan hubungan dgn orang lain terlebih dahulu..seola-olah kasih sayang kita terbahagi 2 sebelum nie...hmm..itulah hakiktnya..seboleh2nya elakkanlah dr bercouple..iman kita tidak cukup mantap utk menghadapinya...terutama umat islam diakhir zaman nie..byk sangat mehnahnya...
apa2 hal kita sendarka n pd Allah...tetapkan niat kita adalah utk mendapat keredhaanNya...kalau kita tak dapat bersama ngan dia pun kita takkkan rasa menyesal..ken allah mungkin datangkan yg lebih baik utk kita...harap2Nya..Pesan ana, kalau sukakan seseorang tue jgnlah terlalu berharap sgt yg dia pun akan sukakan kita jgak...jadilah diri kita yg sebenar...ciba rapatkan diri kita ngan Allah dulu..berdamping denganNya..insyaAllah Dia akan tolong kita..mendapat sesuatu yg lebih baik...

-kasih sayangMu Tuhan Ku harapkan...
Aku hanya mempu mangharap..tapi diriMu lebih berhak menentukan...-

Bookmark and Share

    


  Member Information For islahProfil   Hantar PM kepada islah   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-12-04 16:03



emm...
shbt2 ana yg couple tu...byk sgt problem diorang
kejap ok...pastu salah faham...merajuk dan ok balik...diorang citer kat ana bila ada mslh..sampaikan naik fenin gak kpla ana nie



-----------------
kasih insani itu ….fitrah
cinta Ilahi itu….agung
sayangkan insan berpada pada…
kasihkan rasul sepenuh jiwa
cintakan al HaQ..
lautan kasih tak bertepi
Allah knows best…


Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-04 18:00




soalan yang menarik.....saya nak kongsi apa yang saya pelajari dalam ilmu fiqh....ada satu konsep dalam ilmu fiqh yang berbunyi ' apa yang membawa sesuatu perkara ke arah yang haram adalah haram ' (ma adda ilal haram fahua haram) didalam konsep menerangkan segala perkara yang membawa ke arah yang haram adalah dikira haram...sebagai contoh...arak...ada hadith mengatakan pembawa,pembuat,penjual,pemerah dan seterusnya adalah pekerja yang haram... apatah lagi meminumnya....

begitu juga berzina...ianya haram...apa yang boleh membawa kearah zina...jawapannya ialah bercinta @ bercouple....sebab itu Allah berfirman (La taqrabuz zina) jangan mendekati zina ...dekat pun tak boleh...lagikan buat...

bercinta selepas kawin adalah yang sebaiknya...pasangan boleh mengenali antara satu sama lain sebelum kawin...tapi ada hadnya...
lebih baik kawin terus,,,bercinta juga menyusahkan...membazir...dan boleh mengganggu fizikal dan mental...sbb itu pepatah melayu kata kalau dah bercinta...mandi tak basah, makan tak kenyang...dan yg lain2lah...

harap dapat sampai2kan ilmu ni pada kawan2 yang lain....belajar lah selagi muda...dan berdoalah supaya dikurniakan isteri/suami yang baik...insyAllah...lelaki yang baik utk perempuan yang baik dan perempuan yang baik utk lelaki yang baik....wallahualam...

cinta pada ALLAH kekal abadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-04 23:17


...
-alah ,,,,biasalah ....tanya diri sendiri tu...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-12-04 03:29




ana stuju sangat.....

bercinta tak salah....tapi biarlah kena masa dan tempatnya....

-----------------
SesaAt MenAriK naFaS....SElanGkaH meNuJu mAuT....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

taurus84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4051
Posting: 42
Dari: UKM

Pahang  


posticon Posting pada: 27-12-04 10:01



kalau bab couple ni dah biasalah. Sebenarnya Allah menciptakan manusia mempunyai naluri dan perasaan. sama je semua manusia. Jangan menafikan dahlah! itu terserah pada diri masing-masing cara nak control perasaan.ana rasa kalau muslimin/muslimat suka kat seseorang tu tak salah. Tapi minta ngan ALLAH.Itulah salah satu jalan penyelesaian coz ALLAH Je yang boleh bukak hatinya supaya suka kat kita. Ini sekadar pendapat je. Ada banyak lagi cara. Itu terserah pada koranglah.

JANGAN MENILAI DAN MENGHUKUM SESEORANG PADA DENGAN PANDANGAN YANG PERTAMA... TP PANDANGLAH PADA HATI DAN BUDINYA PADA PERKENALANNYA YANG LAMA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For taurus84Profil   Hantar PM kepada taurus84   Pergi ke taurus84's Website   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-04 11:04


hehe....
nak mencelah jugak.....
setahu kiterlahkan.....ikatan antara lelaki dan perempuan dalam ISLAM cuma pertunangan dan perkahwinan..... tak pernah laaa plak dengar istilah couple ni......
bercinta tu MEMANG FITRAH..... masalahnya kiter ni yang menyalah tafsirkan ungkapan tu.....
lagipun bagik kiterlah.... kalau kiter bercinta ngan sape-sape.....kita seolah-olah berlaku tidak adil terhadap pasangan hidup kita yang hakiki nanti......yalah... couple tak semetinya berkahwinkan.....
kalau lelaki tu memang tulus dan ikhlas sayang kat kita..... WELL DIA TAHU APA YANG PATUT DIA LAKUKAN.....
macam mana nak dapatkan keberkatan pada sesebuah perkahwinan kalau MUQADDIMAHNYA dah di penuhi dengan dosa-dosa dan kema'siatan...

KITA TAU APA YANG KITA INGINKAN......
KEBERKATAN ALLAH.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

izzuddinAKMAL88
Warga Rasmi
Menyertai: 18.12.2004
Ahli No: 13129
Posting: 14
Dari: sabak bernam

Selangor  


posticon Posting pada: 28-12-04 03:19



sebenarnye couple ni byk m'dtgkn keburukn dr kebaikannye..
so b'cintalah slps kahwin..bahagia hidup..
cthnye laa kn..kalau kite couple2 skrang kn..
pastu pisah..and then kite kahwin ngan org lain..tetibe plak nnti ex-couple kite nie kacau rumah tangga kite..sape susah???
pikir2 laa sendiri..

-----------------
Percaya kata janjimu
Kerna ku yakin apa digenggam mu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzuddinAKMAL88Profil   Hantar PM kepada izzuddinAKMAL88   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 28-12-04 05:38


apa pun korang nak kata..pada aku couple ngan cinta berbeza....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 08:13


Quote:
apa pun korang nak kata..pada aku couple ngan cinta berbeza....

...ye sya pun setuju juga....couple tu kita andaikan sendri walhal cinta bukan begitu...istilah couple bukan sesuai untuk cinta yang sebenar....couple just tanggapan...jangan samakan cinta anda dengan istilah `couple`...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ruhee
Warga Rasmi
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13202
Posting: 19
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-12-04 10:08


assalamualaiukum,
hm....pelbagai pendapat yang telah kita dapat.
Actually, saya bersetuju dengan pendapat semua, tapi ada sesetengah tu kurang setuju.
jangan salah tafsirkan istilah couple n cinta.
Pada pandangan saya, nak "berkawan" ni tak salah , kalau kene caranya, asalkan tidak melanggar hukum agama.
kalau bercinta atau istilah muda-mudi sekarang ni adalah couple, walaupun tak kesampaian ke jinjang pelamin, jadikan sebagai pengalaman pada masa akan datang khususnya untuk memilih pasangan.
Kalau bercinta selepas kawin plak, lagi lah elok.... malah digalakkan.
Tul tak?
pepehal pun, semuanya bergantung pada diri kita sendiri, bagaimana nak uruskan hidup ini......
Apa yang penting, pandai jaga diri dan tentunya kita nak yang terbaik untuk diri kita.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ruheeProfil   Hantar PM kepada ruhee   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 17:22


tak yah couple jer la....

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-12-04 18:54




pd satu masa dulu, saya pernah jgk terkena COUPLE nie....mmg alam bercinta nie semua indah...

tp masalah yg timbul ialah couple yg terlalu intim hingga ada unsur seks....tak kiralah ape pun unsurnya....

jadi ada dua alternatif

1.bercinta lepas kawin
2.bercinta kejap lepas tu terus tunang dan kawin(mcm kawan saya yg kawin baru-baru nie...)

so couple nie mmg dah jadi budaya....tp jgnlah melampau sgt hingga ke tahap taqarrub zina...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

jannahassyahid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13242
Posting: 108
Dari: bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 30-12-04 09:45



Bab2 ni yg dah biasa sgt berlaku especially student u.couple ni nyk keburukannya daripada kebaikan.Klu dah terlibat mmg susah nak lupakan si dia.Tak dinafikan ianya lumrah manusia,tapi biarlah mengikut batas2 agama.Bercintalah kerana Allah mudah2an Allah pelihara hati2 ini dari terjebak ke arah kemungkaran.LA TAQRABU ZINA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahassyahidProfil   Hantar PM kepada jannahassyahid   Pergi ke jannahassyahid's Website   Quote dan BalasQuote

haleematus_saadia
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13057
Posting: 9
Dari: hulu selangor......

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-04 10:09


ermm..saya setujuapayg dikatakan niya_syahana tu.
lagipun, jodoh kita ni dah ditentukan olehAllah s.w.t.lagipun, bercouple ni asyik kena fikir pasal hal yg tak berfaedah ajer...lagi2 time tgh study...


***Jika memandang bintang di langit, longkang di bumi jangan dilupakan...***[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For haleematus_saadiaProfil   Hantar PM kepada haleematus_saadia   Pergi ke haleematus_saadia's Website   Quote dan BalasQuote

deen
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2827
Posting: 25
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 31-12-04 00:02


A,kum....erm..couple?????..apa maksud couple yang sebenarnya.....dalam hidup ini kita tak trlepas dari memerlukan antara satu sama lain(perempuan dan lelaki)memang telah ditakdirkan kita dicipta berpasangan....yang jantan ada betinanya...yang buruk ada baiknya,yang teruna dengan gadisnya .....jadi kita memang tak boleh lari daripada roda kehidupan dunia yang berputar umpaman roda ....pada pendapat saya...dunia ini umpama sebuah pentas yang luas dan kita(manusia)umpama boneka yang diarahkan oleh satu kuasa yang luarbiasa supaya pentas itu menjadi menarik jalan ceritanya.........jadi tak salah kalau bercinta atau bercouple...tetapi mestilah mengikut hukum-hukum yang berlandaskan ajaran islam....disini saya ada satu cerita untuk sahabat-sahabat semua sebagai renungan......

Alkisah di sebuah pulau kecil, tinggallah benda abstrak. Ada CINTA, KEKAYAAN, KECANTIKAN , KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN dan sebagainya. Pada awalnya mereka hidup bersama-sama dengan aman dan saling memerlukan. Namun pada suatu hari, tiba-tiba badai datang menghempas pulau kecil itu dan air laut tiba-tiba bergelombang dan menimbulkan ombak yang sangat besar dan akan menenggelamkan pulau itu. Semua penghuni di pulau itu segera berusaha menyelamatkan diri.....

CINTA sangat bimbang kerana ia tidak pandai berenang dan tidak memiliki perahu. Ia berdiri di tepi pantai untuk meminta bantuan. Ia berdiri di tepi pantai untuk meminta bantuan. Sementara itu air semakin naik membasahi kaki CINTA. Tidak lama kemudian, kelihatan KEKAYAAN sedang mengayuh perahu.

“KEKAYAAN! KEKAYAAN! Tolonglah aku!” teriak CINTA. Dengan segera KEKAYAAN pun menjawab, “ Ohh! Maafkan aku, CINTA!” kata KEKAYAAN. “ Perahuku telah penuh dengan semua hartaku. Aku tak dapat membawaku bersama, nanti perahu ini akan tenggelam. Lagi pun tak ada ruang lagi untuk kau di perahuku ini”.

CINTA amat sedih sekali, namun kemudian dia melihat KEGEMBIRAAN melintasi di depannya dengan sebuah perahu.

“ KEGEMBIRAAN! Tolonglah aku! Teriak CINTA. Oleh kerana KEGEMBIRAAN terlalu gembira kerana dia telah menjumpai sebuah perahu, dia langsung tidak mendengari teriakan CINTA. Air semakin meninggi membasahi CINTA sampai ke paras pinggang dan CINTA semakin panik. Tidak lama selepas itu, lalulah KECANTIKAN di depannya.

“ KECANTIKAN! Bawalah aku bersamamu!” teriak CINTA.

“ Wah, CINTA kamu sudah basah dan kotor. Aku tak boleh membawamu bersama. Nanti kau akan mengotorkan perahuku yang indah ini.” Sahut KECANTIKAN. CINTA amat sedih mendengarnya. CINTA mula menangis teresak-esak.

“ Apa kesalahanku, mengapa semua orang tidak mempedulikan aku?”

“ Ketika CINTA sedang menangis , lalulah pula KESEDIHAN dengan perahunya.

“ Oh, KESEDIHAN, bawalah aku bersamamu,” kata CINTA.

“ Maaf CINTA. Aku sedang bersedih dan aku ingin bersendirian...,” kata KESEDIHAN sambil terus mendayung perahunya. CINTA sudah mula putus asa. Air semakin naik dan akan menenggelamkannya. CINTA terus berharap agar dirinya akan diselamatkan orang. Dia berdoa kepada Tuhan, “ Oh, Tuhan tolonglah aku, apa akan terjadi pada dunia tanpa aku, tanpa CINTA?”

Pada saat yang kritikal itu, tiba-tiba terdengar suara memanggilnya, “CINTA! Mari cepat naik ke perahuku!” CINTA menoleh ke arah suara itu dan melihat seorang tua berjanggut panjang memutih sedang mendayung perahunya. CINTA pun naik ke perahu itu, tepat sebelum air enenggelamkannya.

Kemudian setibanya di pulau yang berhampiran, orang tua itu menurunkan CINTA dan segera meninggalkan pulau itu. Pada ketika itulah, baru CINTA sedar bahawa dia tidak mengetahui siapakah gerangan orang tua itu yang baik hati dan telah menyelamatkannya itu. CINTA segera bertanya kepada seorang penduduk tua di pulau itu, siapa sebenarnya orang itu.

“ Oh, orang tua tadi? Dia ialah ‘IMAN’”, kata orang itu.

CINTA pun bertanya lagi, “ Tapi mengapakah dia menyelamatkan aku? Aku tak kenal dia, sedangkan kawan-kawan yang mengenaliku langsung tidak mahu menolongku,” tanya CINTA kehairanan.

“ Sebab, hanya IMANlah yang tahu betapa berharganya CINTA itu, hanya CINTA sejati bersandarkan IMANlah yang akan berkekalan hingga ke syurga,” kata orang itu. Setelah itu, fahamlah CINTA akan kepentingannya di dunia ini. Tanpa IMAN, apalah yang akan terjadi pada CINTA. Jika tiada IMAN akan hancurlah CINTA itu.

Sesungguhnya cinta kepada Allah itu yang paling utama. Cinta bersandarkan iman itu yang paling berharga. Cinta yang bersandarkan kekayaan, kecantikan, kesedihan, kegembiraan hanyalah perkara sementara di dunia ini. Segalanya akan membawa kepada kehancuran diri dan akan memudahkan syaitan menjalankan peranannya untuk menghancurkan lagi diri kita.

Oleh itu wahai saudara-saudaraku sekalian, ingatlah bahawa cinta yang bersandarkan iman itulah yang membawa kita ke syurga. Bagaimana untuk membezakan cinta bersandarkan iman atau tidak?

Sebagai pasangan kekasih, cinta bersandarkan iman mestilah tidak membawa seseorang itu kepada kemaksiatan seperti keluar berdua-duaan dengan bukan muhrim kita. Tidak berpegangan tangan, tidak berzina dan sebagainya. Jika sebaliknya, cinta itu hanyalah bersandarkan kepada perkara duniawi semata-mata disamping hasutan syaitan dan tuntutan nafsu. Itulah cinta yang tidak akan berkekalan hingga ke syurga, hanya keduniaan semata-mata.

Hanya sekadar bercerita....dan dalam bercerita ambillah iktibar." "




Bookmark and Share

    


  Member Information For deenProfil   Hantar PM kepada deen   Pergi ke deen's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-12-04 08:44


berapa banyak tajuk ni daa???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 01-01-05 00:09


Quote:

On 2004-12-28 18:54, ABg_IMaM wrote:


pd satu masa dulu, saya pernah jgk terkena COUPLE nie....mmg alam bercinta nie semua indah...

tp masalah yg timbul ialah couple yg terlalu intim hingga ada unsur seks....tak kiralah ape pun unsurnya....

jadi ada dua alternatif

1.bercinta lepas kawin
2.bercinta kejap lepas tu terus tunang dan kawin(mcm kawan saya yg kawin baru-baru nie...)

so couple nie mmg dah jadi budaya....tp jgnlah melampau sgt hingga ke tahap taqarrub zina...



for me....seks is nasty....keindahan cinta hanya dapat dikecapi dan diakhiri perkahwinan....sex memusnahkan keindahan cinta...istilah sex tak seswai utk cinta suci....yg sesuai ialah perkahwinan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-01-05 15:29


fikir-fikirkan lah agar kita semua tak kecundand... pada yang tengah bercinta.....berdoalah agar kamu akan berkawin dengan orang yang sedang kamu cintai,
bagi yang tak pernah couple...siapkan diri dengan segala ilmu dan ketabahan untuk menempuh satu perubahan baru dalam hidup..
bagi yang telah kecewa kerana cinta...bersykurlah, kamu tidak lagi akan menghabiskan masa, duit dan segalanya untuk dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

amirul_r
Warga Rasmi
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13209
Posting: 11
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-01-05 22:17


Erm assalamualaikum...Saya terdetik utk menulis di sini utk berkongsi pendapat dan mungkin utk bertanya pandangan pada rakan2 sekalian...Macam mana kalau kita sedang di dalam dunia 'Couple' nie...
Sebab saya boleh kata yg alhamdulillah kami tak buat benda2 yg couple2 lain biasa buat...Kuar pun sebulan pun payah...Tapi bila terbaca dan kekadang saya pikir2 kembali susah nak putuskan...Adakah perlu utk saya putuskan hubungan nie? Adil ker utk kami berdua...
Saya boleh katakan di sini saya lebih rasa terkawal sejak couple nih....
Jangan salah faham maksud saya semakin rasa tanggungjawab dan tak terganggu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_rProfil   Hantar PM kepada amirul_r   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-01-05 00:22


... Couple??!! Satu perkara yg mempunyai pelbagai pendapat yg berbeza.. Namun bg ana sendirilah...elok x yah bercouple..ana keje kat mines serdang setakat ni banyak benda yg melibatkn kwn2 muslim kita..mereka bercouple seolah2 mereka sudah berkahwin...rasa malu gak dgn kekawan non-muslim kerja bersama.. sampai ana pernah ditanya oleh mereka..bolehker wat camtu (bercouple)...tergamam gak nak jawab... tuh belum lg yg berpelukan atas motor dlm kawasan u lebih2 lagi...so bg ana sendiri elok xyah bercouple...lebih baik kawin dulu baru bercouple daripada bercouple dan tak jadi kawin

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 03-01-05 13:34


satu topik yang menarik...
memang benda ni banyak terjadi di u. di tempat saya belajar pun termasuklah sekali. sampai pening kepala. sini sana nampak org bercouple. kadang-kadang tue sampai kesian member sendiri. nak tahu sebab apa. sebab kena tinggal member sendiri yang pergi bercouple tue. kadang-kadang kuliah pun x masuk.
kepada insan-insan yang bercouple tue fikirlah dalam semua aspek. ini untuk masa depan bukan sekejap saje. so fikir-fikirkan lah ye


Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

areniece
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13563
Posting: 19
Dari: johor

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-01-05 12:38



best gak tajuk ni...sy pernah terlibat ngn mende ni...tp x kekal...biasela cinta manusia...mmg agak kecewa...tp byk hikmahnya...dgn perpisahan tu sy kembali mencari-Nya...alhamdulillah...sy temui ketenangan di sini...tp...laut mana yg x bergelorakan....dlm asyik mengejar cinta Nya...pelbagai dugaan melanda....sy cuba tepis..tp kadang2 rasa iman ni x cukup kuat nak menghadapi...bagi saye cinta selepas ni biarla hanya cinta untuk suami yg dah Allah tetapkan...tapi...setakat ni x jumpa lagi...harap Allah kuatkan iman untuk terus mengharungi dugaan di alam remaja ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For arenieceProfil   Hantar PM kepada areniece   Quote dan BalasQuote

habibi
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13486
Posting: 1
Dari: kusza

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 14:29



sesungguhnya telah dicatatkan jodoh dan maut oleh Allah s.a.w di lohmahfuz untuk hamba2nya...tak perlu kite [email protected] buat masa sekarang walaupun sekadar ikhtiar..bercinta slps kahwin lebih bahagia,kerana dia adalah [email protected] yang sah.."PEREMPUAN YANG BAIK UNTUK LELAKI YANG BAIK....DAN SEBALIKNYA" Amin..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For habibiProfil   Hantar PM kepada habibi   Quote dan BalasQuote

Ikhwan23
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13474
Posting: 60
Dari: Dimana sahaja yang diizinkanNya

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 14:56



Dah banyak sangat pendapat kita lihat dalam tajuk ini.
Ana pun nak menambah sedikit mengenai tajuk ini.
Biarpun kita boleh bagi berbagai-bagai pendapat,
namun jagan pula kita lupa bahawa kadang-kadang
pendapat kita tu salah kerana bercanggah
dengan apa yang tertulis dalam Al-Quran.
Apa kata setiap perkataan yang kita nak
keluarkan itu kita semak Al-Quran dahulu.
Bukan kerana apa,tpi sebagai satu latihan
bahawa kita ni menjadikan al-quran sebagai
bahan rujukan asas dan sebagai manualsetiap
permasalahan hidup ini.
Dalam permasalahan ini,ana nak petik satu ayat
dalam Surah Al-Fath ayat 29 dimana dalam ayat
ini disebutkan bahwa kita wajib berkasih-kasihan
sesama Mukmin.
tetapi perlu difahami disini bahawa berkasihan
dalam ayat ini adalah kasih sebagai saudara
seIslam dan bukannya ditujukan pada orang
tertentu sahaja.
Dalam Surah An-Nisa ayat 1 Allah perintahkan kita
untuk tidak memutuskan silaturrahim.
Tetapi ini bukan juga bermakna kita dibenarkan
couple kerana jelas bahawa budaya couple ini
adalah budaya orang kafir yang menjadi ikutan
umat Islam yang lupa dan jauh dari Allah.
Memang kita sebagai umat manusia di suruh
berkenal-kenalan antara satu sama lain
seperti yang tertulis dalam surah Al-Hujurat
ayat 13 namun tidaklah sampai melampaui batas
pergaulan antara lelaki dan perempuan dan
membawa kepada zina.
Banyak sekali ayat dalam Al-Quran yang
Menyebutkan tentang hubungan antara lelaki
dan perempuan tetapi semua itu hanya
ditujukan kepada suami isteri yang telah
sah bernikah.
Cadangan ana pada ikhwan dan akhwat yang
sedang bercinta,tidak salah kalau nak telefon
mesej atau berjumpa,TETAPI ada batas-
batasnya.
Telefonlah asalkan apa yang dibincangkan
Tidak menyentuh langsung soal perasaan
Dan perkara-perkara Lagha.
Mesejlah dia asalkan mesej itu dipenuhi
Dengan kata-kata tarbiah dan bukanlah
bercakap kosong.
Jumpalah perempuan/lelaki itu, asalkan
Dia bersama walinya/di bawa wali bersama.
Pupuklah hubungan dengan perbuatan yang
Suci sert jauh dari maksiat.
Jika sudah cukup bersdia,nikah sahaja
Sesungguhnya itu adalah jalan terbaik
Untuk mengelak dari maksiat.Sekian dari ana
Wallahualam

p/s:Kepada mana-mana pelajar muslim yang
mempunyai masalh berkaitan hubungan antara
berlainan jantina,ana sedia membantu
semampu ana.E-mail ana di
[email protected]

Wallahualam

Ar-Ruhul Jadid
Fil Jasadil Ummah


-----------------
Hidup Ini Akan Sentiasa Indah Jika Segala Yang Kita Lakukan Hanya Kerana ALLAH
Sayangi Allah,Cintai Rasul

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ikhwan23Profil   Hantar PM kepada Ikhwan23   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 15:09




Couple? Bagi ana boleh.... tapi macam mana dikatakan boleh tu? Bukan nak buat JUSTIFIKASI utk halalkan benda yg jelas diTEGAH dlm syariat...
Sebelum kata boleh tu... jawab dulu soalan ni?

1. Kami ni dah diijab qabul (kahwin) ke?

Jika tidak, jgn mengada-ngada lah nak berlakon mcm suami isteri...
"Hatta jika kamu sudah bertunang pun, ia bukan tiket utk kamu berjalan berpegangan tangan" diedit dari buku "Fatimah Ghazali"

Ana peringatkan diri sendiri dan shbt2 semua ttg perkara ni supaya ana x terjebak dgn perkara2 laghoo ni..
"Amat besar kebencian di sisi Allah bahawa kamu mengatakan apa yg tidak kamu kerjakan" Ash-Shof ayat 3.


-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 16:37




dalam pemantauan ana, dah banyak topik yang membicarakan isu yang sama.
tapi biar ana bagi pendapat sket kat sini.

bagi ana, istilah cinta itu tidak sama dgn couple.

ana bersetuju dgn apa yang Ikhwan23 katakan.
"jangan berbicara soal perasaan dan perkara lagha"

bagi ikhwah wa akhawat yang tengah bercinta tu, janganlah terlalu mengharap dalam sesebuah hubungan. masa hadapan kita tidak tahu adakan benar dia untuk kita dan hati ini dipunyai Allah, Dia berkuasa membolak-balikkan hati kita. yang perlu, jaga hubungan dan terima andai apa jua ketentuanNya.

jangan lupa berdoa dan menjaga hati. andai terlalai, terjauh hati dariNya, kembali padaNya. andai perlu putuskan hubungan yang membawa kita kepada kelalaian tersebut, putuskanlah kerana Pandangan, CINTA, Kasih sayang ALLAH itu lebih penting dan utama dari pandangan, cinta dan kasih sayang manusia. utamakanlah pandangan Allah... kasih sayang Allah... dan CINTA ALLAH...

moga Allah memberi petunjuk dalam perhubungan antum antunna agar dalamnya tidak terdapat keMURKAanNya, melainkan redhaNya. doalah moga Allah menetapkan hati-hati kalian di jalanNya.

jangan lupa pada Pencipta Cinta, Allah Ar-Rahim...

pandangan ana ni adalah buat muslimat maupun muslimin...


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

shizar
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13566
Posting: 4
Dari: Pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 10-01-05 13:56


COUPLE!!! tak yah ler
couple tanpa sebarang ikatan lebih membawa banyak keburukan daripada kebaikan pada pendapat saya.memang Allah jadikan manusia tu berpasangan tapi tak semestinya kita perlu couple sebaliknya bercouple lepas kahwin lagi seronok.tak de dosa dan takde maksiat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shizarProfil   Hantar PM kepada shizar   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 10-01-05 16:09


saya terdetik nak tulis...............

tapi bagi saya tak salah couple asalkan jaga batas2 syarak..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-05 21:38



sy cukup tertarik ngan topik COUPLE. kiter muda mudi nie memang tak leh lari dari isu ni!
topik hangat, biasa ler alam remaja.........byk dugaan. tapi tapi dan tapi depends niat masing2 kan? if nak kwn go on tp rasanya lebih terjamin hubungan seseorg itu dengan kwn.
tapi if realy2 ready can go on kahwin or something yg akhirnya positif. better mintak respons family itu yg the best! org tua kan mereka lebih berpengalaman........
itu ajer pendapat sy.
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

mawar_thursina
Warga Rasmi
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14555
Posting: 2
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-05 10:35



Pelbagai pendapat yang dapat kita lihat tentang masalah bercouple ni..........bagi ana tak salah kalau nak bercouple tapi kenalah bersyarat. syaratnya couple tersebut mestilah betul-betul mengikut syariat ISLAM yang telah ditetapkan. Bagi ana kita kenalah kenal antara satu sama lain dulu baru berkahwin dan hidup bersama. Memanglah bercouple ini banyak keburukkannya daripada kebaikkan.......tapi kebaikkan dan keburukkan itu bergantung kepada individu yang bercouple. ana lihat kebanyakkan couple hari ini bermasalah dan tidak mengikut SYARIAT ISLAM. lebih baik jangan bercouple.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawar_thursinaProfil   Hantar PM kepada mawar_thursina   Quote dan BalasQuote

asrar_dya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14208
Posting: 21
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-03-05 12:39



saya xdelah pengalaman bercinta ni..tapi saya ambil dari pengalaman kawan-kawan.. ada seorang kawan saya 2 bercinta hampir 2 tahun skrg putus... ruginya saya rasa dahlah hampir tiap malam bergayut..bersms.. kebetulan plak pakwe dia 2 kenal saya apa lagi.. mintak tolong saya pujuk.. pening fikirkan masalah diorang...dahlah keluarga lelaki tu pun dah kenal..
saay rasa mungkin diorang ni couple cara yang salah inilah jadinya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrar_dyaProfil   Hantar PM kepada asrar_dya   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 09:50


boleh kalau ikut syarak lah...niat untuk kawin bukan buat maksiat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 10:00


tak boleh seksa


-----------------
Ya Ilahi..dengarkan suara hatiku..merayu..mengadu..di dermaga janjiMu yang pasti..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 12-10-05 10:29


kalau rasa-rasa boleh pelihara dari maksiat dan nafsu...silakan lah, ana pesan ustaz ana kata, kalau rasa menyintai seseorang itu disebabkan selain daripada kerana Allah, silakanlah untuk menjauhinya, ia pasti dan pasti mengundang masalah walaupun sesudah berkahwin... cintailah kerana cinta Allah lebih dari menyintainya... bagaimana skalipun rasul dah ajar cara nak pilih isteri, tapi yang paling bagus pilihlah dari sudut agamanya (Hadith Sahih)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 10:33


setuju... :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 11:18


bagi saya bercinta/berkasih tu asalnya tak salah... cuma orang yang bercinta/berkasih tu yang selalu buat salah... atau dalam istilah glamournya 'budaya couple'... berkepit 24 jam, makan sama-sama, keluar sama-sama, study sama-sama, pendek kata semuanya pun sama-sama...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 24-02-06 23:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 11:27


ramai orang kata couple tu tak elok.
apa sebenarnya couple ni?
dah betul-betul nak ke arah perkahwinan
@ just baru dalam proses nak berkenalan
@ nak mengenal hati budi masing-masing?

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 10:51


Kalau saja nak suka-suka baik tak payah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 10:53


Kalau saja nak suka-suka baik tak payah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

nur_ukhwah
Warga Rasmi
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19473
Posting: 15
Dari: maran

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 16:45


apa pula tak boleh??nak couple,couplelah...tak ada siapa nak larang pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ukhwahProfil   Hantar PM kepada nur_ukhwah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 16:54


:roll: :roll: eemmmmx boleh la rasa-rasa nyee2....mana boleh.lain la kalau dah kawin....hukum islam tetap hukum islam.... ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 14-10-05 17:36


tak tau lah..ana tak pengalaman sikit bab2 ini..apapun ana setuju..jika itu berlandaskan hukum syara'

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

zalika
Warga Rasmi
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19513
Posting: 17
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 23:23


mana boleh couple...hukum allah tetap sama tak ada sapa yang boleh ubah...
dah memang jelas couple benda maksiat..
jangan pertikaikan...couple boleh membawa kepada zina.."la takrobuzzina" jangan kamu hampiri zina...couple tu bunga2 zina jadi siapa yang hampiri zina bukan setakat tak masuk syurga malah cium bau syurga jauh sekali..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalikaProfil   Hantar PM kepada zalika   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 23:39


nak bercouple? silakan .. hehe.. kalau kita bercouple and bebetul nak kawin.. make sure ibu bapa dah tau laaa.. wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-10-05 00:06


bagi saya pulaaaa.....bercouple memang mengahmpiri zina........macam zaman sekarang, bukannya disertakan mahram..............eloklah kita sebagai remaja mengejar ilmu Allah yang terbentang luasssss... carilah ilmu bagi bekalan untuk kita masa depan........dan carilah keindahan Islam, (bestttt sangat)...

ingat lagi ustaz kata, Kalau dalam percintaan kita ada 2 perkara.....pilihlahhh

1.korban nafsu dapat iman

2.korban iman dapat nafsu

ustaz saya di kolej matrikulasi perlis pernah habaq: Kalau kita bercinta, bercouple ,tak jaga .......(memang indah), tapi ingatlah Allah akan tarik nikmat tu di malam pertama ..kita .......................

mana yang kita nak? apapun alasan diberi...ingatlah azab Allah adalah pasti..........dan tepuk dada tanyalah iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

aisya83
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22815
Posting: 3
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 23-02-06 12:35


assalamualaikum...
nak mencelah jugak..bagi saya memang xelok bercouple ni..saya ada kawan-kawan yang bercouple ni..setiap hari calling2,miscall2 sampai tak ada masa untuk diri sendiri.entahlah tak faham,entah apelh yang mereka cakap..ada tu masa kat sekolah pun dah bercouple.dok hostel pula tu.tiap2 hari boleh jumpa tapi still nak dating juga..
tapi saya memang xbersetuju dengan couple2 ni.bagi saya cinta yang tulen itu hanyelah untuk suami kita..jadi bila dah bercouple ni maknanya kita dah serahkan cinta kita kepada couple kita tu.Kalau ada jodoh kawin dengan dia tak apalah, tapi Kalau jodoh kita dengan orang lain...kasihan kat suami kita nanti yang dapat hanyelh cinte yang dah xtulen....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya83Profil   Hantar PM kepada aisya83   Quote dan BalasQuote

lieynnakkpb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22193
Posting: 146
Dari: ~bUmI AlLaH ~

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 12:39


Pada 23-02-06 12:35 , aisya83 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
nak mencelah jugak..bagi saya memang xelok bercouple ni..saya ada kawan-kawan yang bercouple ni..setiap hari calling2,miscall2 sampai tak ada masa untuk diri sendiri.entahlah tak faham,entah apelh yang mereka cakap..ada tu masa kat sekolah pun dah bercouple.dok hostel pula tu.tiap2 hari boleh jumpa tapi still nak dating juga..
tapi saya memang xbersetuju dengan couple2 ni.bagi saya cinta yang tulen itu hanyelah untuk suami kita..jadi bila dah bercouple ni maknanya kita dah serahkan cinta kita kepada couple kita tu.Kalau ada jodoh kawin dengan dia tak apalah, tapi Kalau jodoh kita dengan orang lain...kasihan kat suami kita nanti yang dapat hanyelh cinte yang dah xtulen....

Assalamualaikum
setuju dengan aisya83.jodoh pertemuan itu semuanya ditentukan oleh allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lieynnakkpbProfil   Hantar PM kepada lieynnakkpb   Pergi ke lieynnakkpb's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 24-02-06 23:01


couple xelok dalam islam
antum nak thu baca mjlh Blues Selamanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 23:20


bercinta dengan berkawan berlainan jantina yang mana lebih tidak elok? :-?

bagi saya berkawan berlainan jantina itu lebih banyak perkara yang tidak eloknya berbanding dengan bercinta, sebab tiada alasan sebenarnya hubungan itu diteruskan, melainkan sekadar kawan yang pernah kenal suatu ketika dahulu... sekadar bertegur sapa itu cukuplah...

bercinta, at least ada juga matlamat untuk hidup bersama dan berkongsi hidup...

seelok2nya bertunang atau kalau mampu kahwin terus, kalau belum mampu jagalah betul2 batas pergaulan... jangan lupa bincang dengan mak ayah...

p/s: hairan sebab ramai yang highlight kata bercinta itu tidak dibolehkan, tapi mereka berkawan bebas tak mengapa pula... :-?

"cinta" itu pula yang dipersalahkan... :-o


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 24-02-06 23:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 23:26


salam...

utamakanlah mencintai Tuhan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

harmoni_melodi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19040
Posting: 50

Johor  


posticon Posting pada: 24-02-06 23:50


pada saya pula couple ni lebih banyak mengsengsarakan orang..
bahagia hanya seketika saja...

ada yang couple hanya suka-suka tapi tak nafikan ada yang couple sampai untuk jadikan pasangan hidup.
apa-apa pun...
jodoh pertemuan semua ditentukan Allah...

kadang-kadang tengok member yang bercouple ni runsing gk...
bila ada masalah monyok:-(
stress... emosinl:-|
kerana couple kita pula yang kena tempiasnya...
tak seronok tengok bila mereka ni bermasalah..
nak pergi class pun tak ada mud..

entah la..
setiap orang pandangannya berbeza..
[ Telah diedit oleh: harmoni_melodi pada 24-02-06 23:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For harmoni_melodiProfil   Hantar PM kepada harmoni_melodi   Quote dan BalasQuote

harmoni_melodi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19040
Posting: 50

Johor  


posticon Posting pada: 24-02-06 23:59


tapi kalau ditny tentang cinta
its better kita cari cinta yang hakiki dan yang satu itu dulu,
iaitu cinta Ilahi...
cinta tu yang perlu kita dahulukan:-)

alah...
cinta pada manusia ni tak lama...
bak ada bait2 lagu

"cinta kan bunga...bungakan layu
cinta manusia,manusiakn mati"

tapi cinta Allah...itulah yang hakiki dan abadi :) :) ;-)

apa-apa pun...
kalau yang dah bercinta tu,berdoalah semoga dialah pasangan kita hingga akhir hayat nanti.
jagalah adab2 sebagai umat Islam..ingat batas2 dalam pergaulan...
kalau boleh tak payah la dating2 ni..
buat tambah dosa dan menaikan nafsu saja...
serahkan saja kepada takdir...

andai dia bukan milik kita,
berdoalah semoga ditemukan dengan yang lebih baik dari dia...
dekatkan diri dengan Allah selalu...
perbaiki diri agar jadi orang yang baik dari segala segi supaya kita akan dapat yag terbaik sebagai pasangan hidup kita hingga akhir hayat nanti 8-) :roll: :-di
[ Telah diedit oleh: harmoni_melodi pada 25-02-06 00:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For harmoni_melodiProfil   Hantar PM kepada harmoni_melodi   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 00:12


cinta itu tidak pernah meminta
tetapi memberi sepenuh rela..
            
                (kerana cinta)

itulah yang kita takut..bila dah cinta takut pula bagi segalanya!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

muthmainnah_126
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22578
Posting: 32

malaysia  


posticon Posting pada: 25-02-06 07:10


Assalamualaikum,
Buat teman2ku yang sedang bercinta....
Dizaman ini kita begitu yakin cinta pasti membawa bahgia?????Benarkah begitu
yang terjadi..pernahkah kita soal balik diri kita berdasarkan realiti yang ada
dihari ini benarkah itu hakikatnya.....??Cuba pandang sekeliling kita berapa
banyak perceraian terjadi hasil perkahwinan yang didulukan dengan cinta.
Kadangkala masa bertahun2 diambil untuk memupuk rasa cinta agar subur dan
mekar namun bila melangkah dialam perkahwinan Kenapa berlaku sebaliknya..??
Untuk pengetahuan semua kadar perceraian terutama di Wilayah Persekutuan
amat tinggi.Kadangkala kita perhatikan pasangan itu amat sesuai dan serasi
tapi bila dialam rumahtangga semua serba tak menjadi..Kalau diselidik waktu
bercinta kelautan apipun sanggup kuredahi...kuberjanji sehidup semati..dan berbagai2 janji manis lagi yang terlafaz namun sayangnya ada yang kecundang dengan gelora rumahtangga..
Kita imbas kembali dizaman nenek moyang kita dulu dimana jalan cinta yang kita
tempuhi merupakan suatu yang terlarang..Perkahwinan mereka diatur keluarga
tapi peratus perceraian amat kecil.Perkahwinan kekal hingga keakhir hayat mereka.
Apa puncanya....??Kerana mereka meletakkan redha Allah sebagai prarioriti utama.
Bila sama-sama individu cintakan Allah , maka Allahlah yang akan mencampakkan rasa cinta dihati2 kita.Kita tidak ada kuasa sebenarnya menentukan jaya atau tidaknya
perkahwinan itu.Yang memberikan bahgia dan yang memberikan kejayaan ialah Allah SWT.Yang boleh kita usahakan ialah berusaha untuk menghubungkan hati kita dengan Allah dan dengan sebab itu Allah melimpahkan rahmat Nya dengan menganugerahkan rasa cinta dan bahagia dihati kita.rasa cinta dan bahgia ini
lebih kukuh selagi kuatnya perhubungan kita dengan Allah .
Jangan kita tertipu dengan nafsu..Berapa banyak pasangan yang terkejut
setelah mengharungi hidup berumahtangga...terserlah realiti sebenarnya..
Kita sangka cukup mengenali pasangan kita namun setelah berada dalam bahtera
rumahtangga segala cacat cela terbongkar kerana tak mampu menyembunyikan
realiti sikapnya...
Saya nak nasihatkan diri saya sendiri dan teman2 semua hubungkan hati
kita dengan Allah, kelak Allah akan hubungkan hati kita dengan pasangan kita.
Allah akan anugerahkan rasa bahgia yang hakiki dihati2 kita dan yang lebih
penting Allah akan pelihara zuriat2 yang terhasil dari rasa cinta yang lahir dari
cintakan Allah.
Semoga zuriat kita tidak mewarisi sikap majoriti genarasi kini yang semakin
lalai dan jauh dari Allah....Agar hidup mereka selamat diakhirat kelak dan
mampu menyelamatkan kita ibubapanya dari terjun keneraka.....
Renungkanlah..................


Cintakan Tuhan Tidak Kecewa

Cintailah Tuhan nescaya tidak akan dikecewakan.
Jadikanlah Tuhan kawan setia kita, Dia akan menjaga kita.
Jika suami isteri selalu sahaja bergaduh, cintailah Tuhan pergaduhan selesai.
Marilah kita jadikan Tuhan pemimpin bersama, kita tidak akan bergaduh.
Marilah kita sama-sama lari kepada Tuhan, jangan lari daripada-Nya.
Sama-sama cintakan Tuhan, tidak akan terjadi rebutan dan perbalahan.
Milikilah Tuhan, kita akan miliki segala-galanya. Segala-galanya tidak dimiliki pun tidak mengapa.
Cintakan Tuhan cinta yang sejati, cinta selain-Nya cinta murahan.
Cintailah Tuhan, sayangilah manusia kita akan boleh bekerjasama.
Jadikanlah diri kita hamba Tuhan, jangan jadikan diri kita hamba selain-Nya.
Tidak ada sesiapa yang marah apabila dikatakan dirinya hamba Tuhan.
Dia akan marah kalau dikatakan hamba selain-Nya.
Tuhan adalah pencipta, pentadbir, pendidik, pengawal, penjaga dan penyelamat.
Kita perlu kepada Tuhan, tapi Tuhan tidak perlu kepada kita.
Jadikanlah Tuhan tempat rujuk, Tuhan boleh memberi jawapannya.
Tuhan adalah tempat menyelesaikan segala masalah manusia dan dunia.
Kenalilah Tuhan kita akan jatuh hati kepada-Nya sepanjang masa.
Kalau manusia kenal Tuhan, dia akan mabuk cinta dengan-Nya.
Marilah kita jadikan Tuhan pemimpin bersama.
Manusia akan berkasih sayang sesama mereka



Oleh ASZ

Bookmark and Share

    


  Member Information For muthmainnah_126Profil   Hantar PM kepada muthmainnah_126   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 11:03


assalamualaikum

tertarik dengan topik ni :-di
kisah ana pelik sikitlah. tapi ana nak share juga, sesiapa yang niat nak couple atau baru saja start nak couple atau bercadang nak cari2 ccouple tu ikutlah cara ana ni :)

ana ada seorang kawan muslimin. kami sama-sama saling suka.. dia dah bagitahu perasaan dia kat ana dan hasrat dia nak ambil ana sebagai zaujah dia. ana pun nak dah cakap harapan dan hasrat ana pada masa depan. kiranya kami ni masing2 dah bagi harapan. tapi, kami dah berjanji takkan bercinta sebelum kawin. ana sangat terharu, sebab yang mula2 menyatakan 'nak bercinta lepas berkawin' tu muslimin tu sendiri.sebabnya ana cukup risau kalau ada antara kami yang tak sefahaman sebab ana betul2 nak jaga. kalau boleh, nak hindarkan berkawan terlalu rapat.
ana rasa doa ana dimakbulkan Allah...kerana setiap kali lepas solat ana doa kalau betul dia jodoh yang terbaik untuk ana, Allah mudahkan jodoh kami dan jauhkan kami dr melakukan dosa maksiat. :-) terasa sangat Allah letakkan sefahaman tu dalam hati kami. sama-sama tak nak couple..sama-sama nak jaga. alhamdulillah

then...sekarang ana jarang contact dia, dia pun jarang contact ana. tapi ana rasa ada sesuatu yang menghubungkan hati kami iaitu pergantungan sepenuhnya pada Allah.

ana betul2 serah pada Allah. doa dan tawakkal buat ana rasa yakin. ni doa yang ana selalu amalkan
" Ya Allah, cukuplah Engkau sebagai pemantau kami, penjaga kami, pelindung kami, pengawas kami, pemelihara kami, pengingat kami. Peliharalah hati kami dr terpaling pada-Mu. Pelihara hati kami dr rasa kecewa, rasa sedih, rasa lemah dan rasa gelisah.

so far, alhamdulillah setakat ni tak rasa resah tak dapat message dr dia, tak gelisah dia tak call, tak risau2 takut dia berubah hati . ana tak nafikan kadang-kadang teringat juga tapi apa yang ana buat, ana doa dan sedekahkan fatihah untuk roh dia untuk kemaslahatan dia dalam menjalani apa jua urusan hidup (sedekah fatihah bukan untuk orang mati saja tau) :) memang pelik cara ana ni, tapi itu yang ana rasa cara terbaik sebagai penghubung ana dengan muslimin tu.

Yakinlah pada Allah. Letakkan sepenuhnya pergantungan pada Dia. Kita tak dapat nak kawal dan jaga hati orang supaya terus suka kat kita. Allah yang berkuasa jaga hati hamba2 Dia. Biar Allah tentukan. Kalau betul dia jodoh baik untuk kita, Allah akan permudahkan jalan tu hingga kita selamat jadi isteri dia. Kalau dia tak baik untuk jadi jodoh kita..redhalah. kerana Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba Dia. Allah sebaik-sebaik pengurus, sebaik2 penolong dan sebaik2 tempat mengadu. sama-sama kita cari dan kejar cinta Allah...kerana cinta Allah la sebaik2 cinta, dan se'agung2 cinta. :-)

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: blueberry_strawberry pada 25-02-06 11:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

serah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22982
Posting: 10
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 25-02-06 11:50


assalamualaikum
pada pendapat saya bercouple ni salah sama sekali
dikhususkan kepada
antara muslim dah muslimat yang asing(bukan muhrim)
no compromi dan no toleransi1
tiada alasan dan jalan yang menghalalkannya.
Namun,senario kini,kalau nak cakap,
pemuda islam kini(remaja) adalah
TIDAK REALISTIK DENGAN REALITY MASA KINI.
dengan latar belakang keluarga yang tidak terlalu "agama",previous study not "agama",and exposure dalam "agama" tidak banyak,
adalah punca couple.
So,bagi yang mengetahui "agama",BERMUJAHADAHLAH.WALAU TERSIKSA,INGAT,DUNIA INI ADALAH PENJARA BAGI ORAG MUSLIM,
AKHIRAT adalah SYURGA BALASNYA.
THEN,dakwahlah,cegahlah,
jagan biarkan saudara semuslim kita kecundang
akibat tak pernah dihnasihati atau jahil..

Wassalam.Agama adalah tegas dan complementary.

Bookmark and Share

    


  Member Information For serahProfil   Hantar PM kepada serah   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 14:16


couple...couple...
jangan sampai menyeksa diri sudah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 14:22


:roll: memang tak boleh....tapi ana pun couple,macam mana ini...??


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 14:24


;-) tapi couple ana tu adalah orang kampung ana sendiri....belajar bersama dari form 1 lagi & sampailah sekarang masuk U sama-sama,kelas pun same sebab same course....InsyaAllah,itu lah calon isteri ana kalau tak ada halangan :-) :-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 20:37


Assalamualaikum...

Hmmm couple ye.... Bagi saya... boleh couple tapi ikut lunas Islam lah... pergi dating jangan pegang2 tangan... keluar dengan 3, 4, 5 orang dan sebagainya... :)

Adios

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 00:05


bagi saya, nak bercouple @ bercinta tak salah sebenarnya...

asalkan tak dating, tak berpegangan tangan, tak membonceng, tak berkhalwat, tak berdua2an di tempat sunyi dan sebagainya... simpan saja rasa kasih itu dalam hati, curahkan ia bila sudah memiliki...

tetapi seelok2nya elakkan daripada bercouple, kalau belum tiba masanya... bagi saya ia lebih baik, boleh mengelak perkara2 yang lagha...

cuma kalau katakan dah jumpa orang yang sesuai, tak sampai hati nak lepaskan, boleh saja terima tapi biarlah sekadarnya... bincang dengan mak ayah, jalinkan ikatan melalui pertunangan tapi jangan lama2, dan jangan lakukan perkara2 di atas...

"sebelum diijabkabulkan, syariat tetap membataskan..."


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 11-03-06 22:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 00:57


uikss..kalau topic couple ni, musti dapat sambutan yang meluas.. :-di
tak sesuaila couple sblom kawin nihh..tak ada dalam islam pun..jangan ambik ringan perkara nihh...

ambik iktibar dr cerita nihh..kat bawah ini..

"I haven't found any entry in Islam that permit what you are doing right now (couple). I haven't heard from anyone that love before marriage is permitted. But I know there's no relationship between male and female except for what is very important and official between them. So, may I know what kind of relationship you are having now and I want to hear it from your mouth that it is legal in what you have been learning until now."

"My sweetheart, if you want to build a family, a faithful one, you can never build it on what Allah has stated as wrong and proven false by the way Rasulullah p.b.u.h has taught us. A happy and blessed family come from Allah, and you don't even have anything to defend it as blessed if the first step you make is by stepping into what He has prohibited. You can't have a happy family if Allah doesn't help you so, and you must know in every family that stands until their dying day, they have Allah on their side. You can't expect Him to help you if you did the wrong step from the very beginning." ---di petik dr: http://ukhwah.com/viewtopic.php?topic=14628&forum=31

:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 09:40


ermmm..banyak juga pendapat anda tentang couple ye...couple is a waste of time dan money..tak begitu?tak payah la couple....nak bercinta pun biarla lepas kahwin...sesungguhnya bercinta selepas kahwin lebih manis dan indah....aisehhh...macam ada xperience pula..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

aleen1001
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2006
Ahli No: 22795
Posting: 9
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 10:39


bagi saya la..bila sebut COUPLE.macam tak berapa serius saja bunyinye..
boleh jadi couple tanpa cinta..saja suka-suka. Lebih2 lagi kebanyakkan budak2 sekolah hari ni,couple tu dah jadi budaya. Asalkan ada partner..couple yang sejati adalah pasangan suami isteri yang tulus cinta dan kasih sayangnye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleen1001Profil   Hantar PM kepada aleen1001   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 10:41


saya setuju sangat nagn aleen..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-06 10:57


Bercouple lah secara Islam....
Saling nasihat menasihati...
Saling tegur-menegur soal agama
Bak kata orang perhubungan yang di restui Allah
Dan paling penting jangan dok berdating...
lepas itu cepat-cepat la kawin
Insyallah kita akan capai kebahagian...
Amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 11:01


boleh tak kita pggl kat pasangan kita tu abang @ sayang ke atau seumpamanya..?
boleh tak?
hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-03-06 11:10


hehey.. tak yh lah.. panggil abang sayang nh.. belum msenye.. tak sesuai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 11:25


tepuk dada, tanya diri....cari pengalaman, ambik teladan....ambik yang jernih, buang yang keruh....

ala...kitakan boleh fikir..mana yang baik dan mana yang buruk..so, tak perlulah tanya2 lagi....choose the right one....pilihan yang kita pilih tu bakal memberi jawapan kepada kita....

hmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-06 11:38


Alaa....
Abang sayang ni cerita lepas kawin la
Masa couple ni kurang sesuaaaiii
Lagi manis rasanya kalau 'awak saya' saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 11:52


betul itu...nanti hilang seri orang kata...kan..kan...kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

arasy
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2006
Ahli No: 22124
Posting: 18
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-06 14:25


kalau boleh tak perlulah bercinta ketika masih menuntut ilmu..........cukuplah sekadar berkawan supaya tidak terpesong dengan ikrar kita untuk mencapai cita2..............kalau masih tidak mampu cintalah dengan dasar cinta kepada Allah.........kalau masih tidak mampu cukuplah Allah sebagai cinta di hati..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For arasyProfil   Hantar PM kepada arasy   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 14:48


aku rasa islam tidak menggalakkan couple...boleh mendatangkan zina mata,hati dan perasaan.

aku rasa sesiapa yang rasa dah tak tahan itu..baik cepat-cepat kawin saja...
xpayah couple2..tak ada istilah couple dalam islam...
ni pendapat aku......

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

hikmah_kembara
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23043
Posting: 2
Dari: Malaysia

Sabah  


posticon Posting pada: 01-03-06 16:52


emm... saya setuju dengan pendapat "tiada cinta sebelum kahwin". bak kata Hassan al-Banna, "cinta itu halal yang halal, haram yang haram". orang selalu kata kalau nak bercinta, bercintalah, janji ikut syariat. maksud ikut syariat tu sebenarnya bercinta after kahwin. hari ini, ramai mujahid2 dan mujahidah2 gugur di medan percintaan... jagalah hati-hati kita, kerana hanya hati-hati yang bersi dan suci yang mempunyai hubungan yang rapat dengan Allah. janganlah kita menyediakan ruang dan peluang kepada syaitan untuk menyesatkan kita.

"kalau nak bercinta biarlah dengan cara islam". statmen tu sebenarnya adalah salah satu senjata syaitan untuk menyesatkan kita. dia menggunakan istilah "biarlah cara ialam", untuk membolehkan atau membuatkan kita menghalalkan bercinta atau ber"couple". kalau kita cerna semula, bagaimana bercinta cara islam? adakah ia apabila kita bercouple mampu membuat kita dekat pada-Nya? bagaimana nek mendekatkan diri pada-Nya andai dalam solat pun mampu teringat pana pasangan couple? tepuk dada dan tanya iman.

Tidak terdapat satu ayat pun dalam al-Quran yang menyatakan boleh couple sebelum kahwin, dan tidak ada satu hadis nabi pun yang mengiakannya.. so, fikir2 kanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hikmah_kembaraProfil   Hantar PM kepada hikmah_kembara   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-03-06 17:09


asalkan tak melampaui batasan yang ditetapkan syariat, ana fikir couple ni memang tak ada masalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 17:14


Pada 01-03-06 14:48 , Ghufranallah posting:

!!! QUOTE !!!

aku rasa islam tidak menggalakkan couple...boleh mendatangkan zina mata,hati dan perasaan.

aku rasa sesiapa yang rasa dah tak tahan itu..baik cepat-cepat kawin saja...
xpayah couple2..tak ada istilah couple dalam islam...
ni pendapat aku......


wah...suatu pendapat yang tegas dan mantap...hanan pun sokong pendapat ghufranallah....

bersatu kita teguh..bercerai kita roboh...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 17:48


Pada 01-03-06 11:01 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

boleh tak kita pggl kat pasangan kita tu abang @ sayang ke atau seumpamanya..?
boleh tak?
hehe



erm ana rasa lebih baik tak payah masa couple guna panggilan abang @ sayang.. kurang berkatnya nanti..
nak panggil macam tu lepas kahwin....


sekadar pendapat, jika tersalah ana mhon maaf..
ALLAHU'ALAM..



:) :) :)


-----------------
SENYUMSOKMO (^_^)


Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 20:11


panggil saja after kawin...sabar la...simpan dulu ungkapan2 tu semua...lepas kawin nanti baru guna ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

sharkuitm
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2006
Ahli No: 22667
Posting: 109
Dari: UITM SHAH ALAM

brazil   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 20:42


tunggu kahwin jekla!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharkuitmProfil   Hantar PM kepada sharkuitm   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 15:32


fikir2kanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

insan232
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18097
Posting: 72
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-06 16:05


berkasih sayang bercinta kasih berabang berayang.... kenapa ek? meletakkan sesuatu bukan pada tempat, zalim tu... tak payah la mengada nak abang la , sayang la, kahwin dulu baru ada panggilan begitu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan232Profil   Hantar PM kepada insan232   Quote dan BalasQuote

puterislam
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2005
Ahli No: 20333
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 16:19


assalamu'alaikum wbt..ana bersetuju sangat dengan hikmah_kembara..'tiada cinta sebelum kahwin'...memang setiap manusia terutama remaja mempunyai perasaan kepada kaum berlainan jenis..tapi cubalah kawal..kita tak perlu lagi...selepas kita belajr bersungguh2,barulah fikir tentang perkara ini..jihadla melawanhawa nafsu..WALLAHUA'LAM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterislamProfil   Hantar PM kepada puterislam   Quote dan BalasQuote

baiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23053
Posting: 42
Dari: BaitulMuslim

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 16:55


cinta pas kawin dahler...

Bookmark and Share

    


  Member Information For baizProfil   Hantar PM kepada baiz   Quote dan BalasQuote

ctie
Warga Rasmi
Menyertai: 04.02.2005
Ahli No: 14103
Posting: 3
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-03-06 16:59


Assalamualaikum
bagi saya nak bercinta tu xslh
asalkan niat tu betul
bila dah rasa memang dah nak kawin maka bercintalah jika dirasakan kita memerlukannya
tapi BETULKAN NIAT
BIARLAH IKHLAS LILLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctieProfil   Hantar PM kepada ctie   Quote dan BalasQuote

athiah_sha85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2006
Ahli No: 23309
Posting: 29
Dari: kUaLa LuMpUr

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 17:35


atia setuju dengan niya_shahana tu...kita boleh couple...tapi kita kena juga had2 atau batasan dalam Islam...InsyaAllah hubungan kita akan diredhai Allah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For athiah_sha85Profil   Hantar PM kepada athiah_sha85   Quote dan BalasQuote

pizah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12788
Posting: 5
Dari: mesir

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-03-06 18:52


Assalamualikum...

saya pun setuju juga pendapat kembara hikamh

tu.yelah dalam fatrah belajar ,tuntut ilmu mesttilah tidak diselangi dengan perkara2 yang tidak diredhai Allah
bukan nak kat coupletu Allah tak redha tapi ada caranya,
yang mana saya tengok pengalamna kawan saya,bila mula saja masuk alam percintaan ni ,susah sangat nak jaga dengan massage nya chatting nya.payah tapi kalau kita yakin kita boleh mujahadah yang kuat takpelah
tapi selalunye cakap memang senang nak praktik memang payah sebab semuanya punca dari masalah hati.kalau kita dah biasakan benda yang kita tak biasa buat ,benda itu akan jadi biasa dan dianggap biasa dan tidak salah...dilakukannya,,fikirkanlah
mesti ada mujahadah yang begitu kuat....
takut tak kita bila kita tidak amanah pada ilmu yang kita ada
.apapun kawallah perasaan tu.ubatnye capailah cinta Allah dulu barulah cinta manusia..betul kalau kita betul2 nak cinta Allah kita akan dapat tapi kena struggle sungguh,manis cinta Allah ni cubalah.doakanlah moga saya dapat rasa kembali cinta itu...sama-sama mujahadahINsyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pizahProfil   Hantar PM kepada pizah   Quote dan BalasQuote

konoha_peace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23182
Posting: 40
Dari: Shibuya-dori

japan  


posticon Posting pada: 09-03-06 19:23


apahal la tiada isu lain..sikit-sikit couple..tapi bagi saya tiada masalah couple cumanya konteks pelaksanaan dan gaya sebenar dalam Islam. kapel lah jangan sampai benda 'la taqrabuz zina' berlaku sudah....jihad la masa bercouple tu lawan nafsu. anda muslim dan tahu hukum so pandai2 la bawa diri, tahu halal ok, tahu haram NO.

Bookmark and Share

    


  Member Information For konoha_peaceProfil   Hantar PM kepada konoha_peace   Quote dan BalasQuote

norayhunt
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2003
Ahli No: 3272
Posting: 53
Dari: Pel.Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 19:40


Assalamualaikum....jangan sampai fitrah menjadi fitnah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For norayhuntProfil   Hantar PM kepada norayhunt   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 12-03-06 01:22


assalamualaikum

bercinta dan couple tu jika sebelum kahwin adalah perkara yang sama cuma mggunakan version yang lain saja...ana dulu keliru juga tapi lama2 tu makin paham juga la....couple tu HARAM.....maka kalau dah haram tu berdosa lah namanya....tiada istilah dalam islam bercinta mengikut syariat...ana tak pernah across mana ayat al-quran yang mengiyakan cinta boleh jika ikut syariat...kalau ye pun boleh jaga batasan fizikal, sebagai manusia yang sentiasa berjihad dengan syaitan di'tambah gelora nafsu...boleh ke control HATI yang sentiasa berbunga ingatkan si idaman hati..sesampai dalam solat pun nak bawak sekali...couple juga boleh dikategorikan zina...zina hati...zina bukan yang melibatkan keterlanjuran saja...banyak...zina mata...zina telinga, mulut,kaki,tangan banyak lagi lah......baik pilih sajalah...satu antara dua...kasih sayang tuhan atau kasih sayang si idaman hati, Kalau takut kat tuhan bwak postmortem balik...(cdgan saja)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 18-03-06 05:01


hmmm..apa ya nak discuss pasal couple ini....apa hukum couple???hmm....kla tengok pada zmn sekarang ini....pergi mana-mana pun..tengok orang yang dah couple tu pengang tangan...hmm..kla kita tengok..or baca...pegang kulit bab* lagi baik dr bersentuhan dengan tangan perempuan,hmm...zaman sekarang ini macam-macam dah berlaku,so....tengok la iman sendiri cane.....apa faedahnya bercouple....sebab...psngan kekasih itu bergntng pada kekasihnye..kla kekasih itu baik..baik la psngan itu..so..sebelum bercouple...tengok dr kita dulu cane...haha..key la..have to go..chow...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

junaidi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16182
Posting: 111
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 18-03-06 10:07


assalamualaikum....
couple tak salah tapi ada batasnya.
yang penting ikutlah landas peraturan yang telah ditetapkan oleh agama. :-) :-)


-----------------
"kelahiran manusia disambut dengan laungan AZAN dan pemergian manusia diiringi dengan SOLAT....cuba renungkan antara AZAN dengan SOLAT, alangkah singkatnya hidu


Bookmark and Share

    


  Member Information For junaidiProfil   Hantar PM kepada junaidi   Quote dan BalasQuote

hidayatul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15840
Posting: 42
Dari: Kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 18-03-06 10:24


Saya pun bersetuju....tapi,bagaimana nak cakap kat saudara saudari kita yang lain tu.....kita rata-ratanya memang la paham.....yang tak paham tu bagaimana........?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayatulProfil   Hantar PM kepada hidayatul   Pergi ke hidayatul's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 19:28


pandai2lah.....buat la apa pun anda semua suka...tapi setiap perbuatan tu ada pembalasannyer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 21:44


couple?????...best ke???(soalan orang yang tak pernah merasa hidup bercouple.....hahahahaha).....hidup solo lagi best what...macam eden ini,lone rangers....nak kemana pun senang...tak payah nak fikir masalah awek2 ni.....bergerak secara solo kan senang...biar member perempuan ramai, awek nanti dulu.....pilih la yang terbaik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 22:30


COUPLE???

huhu.. dah jelas TAK BOLEH DALAM ISLAM...

yang boleh hanya melalui PERKAHWINAN...

:) hihi.. macam confident saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 22-03-06 03:40


betul itu saudari jannah syahid....setuju sangat dengan pendapat itu...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 26-03-06 11:27


Pada 12-03-06 01:22 , khazinatulsyouqoh posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

bercinta dan couple tu jika sebelum kahwin adalah perkara yang sama cuma mggunakan version yang lain saja...ana dulu keliru juga tapi lama2 tu makin paham juga la....couple tu HARAM.....maka kalau dah haram tu berdosa lah namanya....tiada istilah dalam islam bercinta mengikut syariat...ana tak pernah across mana ayat al-quran yang mengiyakan cinta boleh jika ikut syariat...kalau ye pun boleh jaga batasan fizikal, sebagai manusia yang sentiasa berjihad dengan syaitan di'tambah gelora nafsu...boleh ke control HATI yang sentiasa berbunga ingatkan si idaman hati..sesampai dalam solat pun nak bawak sekali...couple juga boleh dikategorikan zina...zina hati...zina bukan yang melibatkan keterlanjuran saja...banyak...zina mata...zina telinga, mulut,kaki,tangan banyak lagi lah......baik pilih sajalah...satu antara dua...kasih sayang tuhan atau kasih sayang si idaman hati, Kalau takut kat tuhan bwak postmortem balik...(cdgan saja)


tak ada SATU ULAMAK PUN YANG HARAMKAN BERCOUPLE ATAU DALAM NAMA LAIN MEMPUNYAI PASANGAN....CUMANYA PERLAKUAN ITU YANG MEMBAWA KEPADA HARAM..CONTOHNYA DATING..BERDUA DUAAN...DAN MELAKUKAN PERKARA2 YANG BOLEH MENAIKKAN NAFSU.....JIKA KITA ADA HATI AND DITERIMA APA SALAHNYA..YANG PENTING JAGALAH SYARIAT SEBAIK2NYA


-----------------
HIDUP MULIA MATI SYAHID....LALALALALA
Image hosting by Photobuck<br /><br /><br />
<div align= Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-03-06 13:05


apa perkara yang ber'manfaat' daripada ber'couple':


1) seronok (dapat fitnah) glamer tau.glamer nagn benda
tak baik

2) seronok (dapat dosa)bincang masalah masing-masing
macam orang
dah kahwin la pulak.uhuk2

3) seronok (dapat geng dengan syaitan)

4) dapat meluahkan masalah..(Allah kan ada).. luah jangan
tak luah

5) banyak habis duit (lebih baik guna untuk sedekah) ,
tak kurang juga yang habiskan duit beli prepaid dan
bayar bil telefon yang melambung..masuk internet duduk
berjam2

6) banyak risau (takut awek kita orang lain kebas..
berapa kali dah miss solat pasal dok asyik berdating
tak pulak risau..) yups kalau solat pun macam lipas
kudung sebab takut awek majuk..ihik2

7)banyak termenung dan senyum sendiri (pasal ingat
peristiwa riang dengan awek.. kita sebagai muslim patutnya
banyak mengingatkan MATI yang boleh datang bila2 masa..)
kadang-kadang muram sebab bergaduh dengan awek..padan muka lebih mengutamakan awek    
daripada orang lain (hidup dalam dunia sendiri, dia dan awek dia.. lain dah
tak kisah..)sanggup utamakan awek..serius gila bila kita terserempak
diaduk dating. Kita macam nak telan saja.Renggang dengan
kawan2 kerana couple.

9) menepati masa dan janji (takut awek marah/sakit
hati.. solat fardhu lewat tak takut pulak... ) fuyyo


10) lain2 lagi yang memberikan faedah dalam menambah saham
DOSA daripada PAHALA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Couple....boleh ke???????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.225499 saat. Lajunya....