Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Never explain yourself to anyone, the one who likes you don't need it, the one who hates you won't believe it
-- -- Snickers (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 7 jam, 45 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: KAWIN MUDA.. APA PENDAPAT ANDA?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» KAWIN MUDA.. APA PENDAPAT ANDA?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh KAWIN MUDA.. APA PENDAPAT ANDA?

Muslimah_SolehahImpianku
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12682
Posting: 14
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-04 15:35


..

Perkahwinan itu merupakan sunnah Rasullullah.. ttp memandangkan situasi hari ini.. Wajarkah berkahwin pd usia muda? ana harap sahabat semua dapat memberikan pandangan..sekian..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muslimah_SolehahImpiankuProfil   Hantar PM kepada Muslimah_SolehahImpianku   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-12-04 16:10



Jika dah jodoh kawin ajer. Jgn dok halang2. Pasal rezeki jgn dok pikir sgt. Lps kawin rezeki jadi berkat dan bertambah....insyaAllah....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 10-12-04 18:19


.klu dah jodoh nk buat camne...klu itu adalah jln penyelesaian dr melakukan maksiat,baik kawin jer.....nk kawin pd usia muda ni perlu lengkapkan diri dgn segala ilmu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-04 21:06




ape slhnya kalau sudah benar2 b'sedia...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 10-12-04 21:43


kalau dah "mampu" dari segala segi...apo laie..
kawin je...
kahwin muda bleh elak masalah sosial yang semakin menular.....dalam masyarakat kita..


Bookmark and Share

  


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

Muslimah_SolehahImpianku
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12682
Posting: 14
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-04 23:59


assalamualaikum..

syukran pd sahabat yg memberikan pandangan...jodoh pertemuan telah ditentukan..cuma tak tahu bila masanya..sebagai hamba..berdoalah dan mintalah petunjuk drNya sebelum mendirikan rumahtangga agar dikurniakan psgn yg beriman dan diredhaiNya..aminn

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muslimah_SolehahImpiankuProfil   Hantar PM kepada Muslimah_SolehahImpianku   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-12-04 00:07


kahwin muda memang bagus, tapi ada pro dan kontranya.
ada baik dan ada buruknya.

bersediakah kita di usia ini memikul tanggungjawab itu, fikir betul betul.

jangan kelak, bila sudah habis madu, sepah dibuang, mengikut statistik, kadar kes penceraian semakin meninggi setiap tahun.


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-12-04 00:44


jangan fikir seronok je.....tanggungjawab berat wo....kalau dah mampu teruskan..jgn tangguh2...dari maksiat berleluasa...baik kawin ye tak...apa pun mohon restu dr ibu bapa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

daquayza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6050
Posting: 153
Dari: sp

Kedah  


posticon Posting pada: 11-12-04 01:12




Bagusla.. klu dah bersedia.

kawin awal boleh elak fitnah terutamanya perempuan, elak maksiat

Bookmark and Share

  


  Member Information For daquayzaProfil   Hantar PM kepada daquayza   Quote dan BalasQuote

yahiko
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11027
Posting: 62
Dari: tyne & wear

Kedah  


posticon Posting pada: 11-12-04 02:44



kawin je klu nak kawin...dgn syarat klu dah rasa mampu, dah bersedia, dah bleh pikul tngggjawab dan semua2nya la... bleh elakkan maksiat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yahikoProfil   Hantar PM kepada yahiko   Quote dan BalasQuote

TengkuHaiqal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.11.2004
Ahli No: 12640
Posting: 251
Dari: Edinburgh...Scotland,UK

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-12-04 03:11


mm..bg pendapat i plak...kahwin muda nie ada kebaikan n keburukannya...salah satu kebaikannya adalah menghindarkan diri dari melakukan perkara maksiat...salah satu keburukannya pulak byk kes2 yg kita dgr kahwin muda nie masing2 kurg matang dlm memikul tanggungjawab sbg suami isteri...masa mula2 kahwin tu oklah...bila dah masuk 6 bln pertama akan berlaku pelbagai kontroversi di antara pasangan...mm..apapun yg penting perlu ada sifat tanggungjawab dari setiap pasangan...jgn terlalu ikutkan nafsu semata2...terimalah pasangan dgn seadanya...sesungguhnya cinta sejati ialah cinta yg di pagari nilai2 keimanan dan ketakwaan dlm diri....

Cinta sebelum kawin.....Ujian
Cinta selepas kahwin.....Ujian + Anugerah + Kebahagiaan

Bookmark and Share

  


  Member Information For TengkuHaiqalProfil   Hantar PM kepada TengkuHaiqal   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-12-04 07:36


lagi ok dari kahwin tua

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 11-12-04 08:38


..hmm elok la tuh.. hmm senang cerita boleh melahirkan zuriat ngn awal..hmm kalau kawin tue kan lambat sikit...heheh just my opinion....terpulangla pade masing2...hehe memandangkan malaysia nih kekurangan penduduk....

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

  


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

centric
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7819
Posting: 335

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-04 09:01




Kahwin muda? Adakah berkahwin di awal 20an tu muda? or 18 tahun tu muda. Anyway bagi ana muda tu is very subjective maybe dalam lingkungan 18 tahun ke 25 tahun kot. Kalaulah ini yang dinamakan muda so ana termasuk dalam golongan yang kahwin muda iaitu pada usia 24 tahun dan isteri ana pun sebaya ngan ana.

Apa-apa pun walaupun jodoh ditentukan oleh Allah tapi kita sebagai manusia kena merancang dan berusaha sebab kahwin kan sunnah. InsyaAllah apabila niat kita baik untuk kahwin Allah akan mudahkan. Jangan risaulah mengenai benda benda lain. Yang penting once kita dah rasa dah nak kahwin / dah datang seru buatlah sembahyang istikarah then kita akan rasa confident dengan pilihan Allah dan teruskan alam perkahwinan / kekeluargaan. Semoga Allah berkati hidup kita semua.

Satu lagi tuntutlah ilmu mengenai perkahwinan sebelum melangkah dan hidup berdua. Bacalah buku-buku yang berkaitan dan pelajarilah dengan orang yang lebih mengetahui contohnya parents ke. Jangan pula ambil contoh negatif orang2 yang kahwin awal / muda then cerai ke.

Bayangkan betapa seronoknya hidup berdua, dapat berkongsi masalah kita dan kesusahan & kesenangan. Dapat sembahyang berjemaah bersama then sebelum keluar rumah / pergi kerja dapat ciuman di dahi oleh suami.

Bookmark and Share

  


  Member Information For centricProfil   Hantar PM kepada centric   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 11-12-04 09:10





elok berkhawin muda tetapi jangan terlalu muda..contohnya lelaki umur 19 dan wanita 16 tahun....

Bookmark and Share

  


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

kinimhaf
Warga Rasmi
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12991
Posting: 2
Dari: Kota Bharu,Kelantan Darul Naim.

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-12-04 11:14


Klah...elakkan maksiat tapi bekalkan ilmu di dada tue dulu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For kinimhafProfil   Hantar PM kepada kinimhaf   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 11-12-04 11:28



Allah menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan zina....Maka, lebih baik berkahwin jika dah jodoh. Tak perlu tunggu2 lagi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-12-04 11:34




Sebelum melangkah ke alam perkahwinan itu...
Penuhkan segala ilmu di dada dahulu....
Bersedialah menghadapi segalanya...
Akhir sekali...
Andai sudah sampai seru...
Eloklah disegerakan....
Jangan dilengahkan benda yang baik...
)))

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Muslimah_SolehahImpianku
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12682
Posting: 14
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-04 19:13


assalamualaikum...

Syukran Jazilan ana ucapkan pd sahabat sekalian yg memberikan pandangan.... ana doakan moga sahabat sekalian dikurniakan pasangan yg beriman dan diredhaiNya...sekian..


p/s : bersamalah kita menegakkan islam dibumi Allah ini..

-----------------
Moga daku menjadi muslimah solehah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muslimah_SolehahImpiankuProfil   Hantar PM kepada Muslimah_SolehahImpianku   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-12-04 14:15



kahwin muda????
hah.....kahwin muda bahaya...
seronok time tu jer tp tanggungjawab semua taruk kat tepi,,,mak bapa kena support klu belajar lagi.
susah2.enjoy la dunia muda tp secara islam la.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

juwariah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13016
Posting: 15
Dari: malaysia

Melaka  


posticon Posting pada: 12-12-04 20:53


kahwin muda tu boleh.... tetapi bukan semata-mata kerana nafsu. ianya hendaklah berlandaskan tanggungjawab. kena fikir tnggungjwb terhadap pasangan kit dan adakah kita bersedia mampu untuk mendidik anak-anak yang bakal lahir kelak?. Ini semua mematangkan diri seseorang hamba Allah itu. null

Bookmark and Share

  


  Member Information For juwariahProfil   Hantar PM kepada juwariah   Pergi ke juwariah's Website   Quote dan BalasQuote

juwariah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13016
Posting: 15
Dari: malaysia

Melaka  


posticon Posting pada: 12-12-04 20:59


kahwin muda tu boleh.... tetapi bukan semata-mata kerana nafsu. ianya hendaklah berlandaskan tanggungjawab. kena fikir tnggungjwb terhadap pasangan kit dan adakah kita bersedia mampu untuk mendidik anak-anak yang bakal lahir kelak?. Ini semua mematangkan diri seseorang hamba Allah itu. null

Bookmark and Share

  


  Member Information For juwariahProfil   Hantar PM kepada juwariah   Pergi ke juwariah's Website   Quote dan BalasQuote

juwariah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13016
Posting: 15
Dari: malaysia

Melaka  


posticon Posting pada: 12-12-04 21:21


tak slh kahwin muda asalkan tahu tanggungjwb masing-masing dan adakah kita mampu&telah bersedia utk mendidik anak2 kita. tetapi jgnlah kahwin didasari atas dasar nafsu semata-mata.

Bookmark and Share

  


  Member Information For juwariahProfil   Hantar PM kepada juwariah   Pergi ke juwariah's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-04 12:49


salam.
pada pendapat saya, 1st kita tanya diri nape nak kahwin muda? dah bersedia? dah dapat restu keluarga? dah boleh beri komitmen dalam alam rumahtangga? dah cukup ilmu rumahtangga? perkahwinan yang diharapkan oleh sume orang ialah sekali seumur hidup dan berbahagia hingga ke akhir hayat. bagi mahasiswa ipt, terpulanglah sama ada ingin berpegang pd prinsip 'kejar cita2 baru kejar cinta'. kita nak segulung ijazah dlm akademik atau ijazah cinta? saya ingin memiliki keduanya dan matlamat kejayaan saya meraih segulung ijazah cinta mestilah berlandaskan keredhaan Allah dan restu keluarga. tak salah kahwin muda..dapatkan restu keluarga dahulu..buat istiharah dan pertimbangkan ia sebaiknya.ingat..setelah melangkah jangan cuba berpaling. setelah bersedia, cubalah jadi yang terbaik. wallahua'lam.ilalliqa'maassalamah.wm

Bookmark and Share

  


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

cornation
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12840
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-12-04 14:03




drp berlaku benda yg x sepatutnyer baik kawin....lau dh d takdirkan jodoh kita awal nk wat cm ner...x sepatut nyer org yg kawin awl ni x leh pikul tanggungjawab...ader yg sblm kawin tu dia blum matang, tp bila dh kawin dia lebih matang pada usianyer....malah dia lebih bertanggungjawab

Bookmark and Share

  


  Member Information For cornationProfil   Hantar PM kepada cornation   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-04 18:50


Janganlah bimbang untuk berkahwin pada usia muda. Janganlah dirisaukan soal pelajaran kerana insya-Allah Dia akan buka pintu rahmat-Nya kepada orang mencari reda-Nya. Daripada duduk bersms je tiap-tiap hari, baiklah kalau boleh duduk bersembang kat rumah tiap-tiap hari. Tak gitu? Kalau boleh nak minta ummimq tolong bagi pandangan.

-----------------
Kenapa kita selalu lupa pada-Nya?
Kenapa kita selalu lemah mempertahankan-Nya?
Kenapa kita tidak mampu menjadi hamba yang taat pada-Nya?

Bookmark and Share

  


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-04 19:22




" kalau jodoh dah dipertemukan Allah, maksudnya itulah yg terbaik utk kita. x kiralah samaada ia datang di usia muda mahupun tua".

wallahualam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

azura_anakmami
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5177
Posting: 26
Dari: Kuala Kurau,Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-04 20:59


Quote:

On 2004-12-15 19:22, izz_iman wrote:


" kalau jodoh dah dipertemukan Allah, maksudnya itulah yg terbaik utk kita. x kiralah samaada ia datang di usia muda mahupun tua".

wallahualam...



saya sokong pendapat izz_iman ,pada pendapat saya lak..kalo dah bersedia utk tanggungjwb apasalahnyer kawin awall..insya Allah sya pun bakal kwin awal..insya Allah dlm usia 19thn

Bookmark and Share

  


  Member Information For azura_anakmamiProfil   Hantar PM kepada azura_anakmami   Pergi ke azura_anakmami's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-12-04 21:47


Tul tue..tepuk dada tanya la iman..kalo rase nak kawin,kawin je la...tp kalo rase xmampu xyah la kawin..yg penting ikut iman..diri tue rase kalo dah bertanggungjawap memikul semua amanah yg dipertanggungjawapkan okla...em yang susah nye kalo xdpt restu keluarga....susah nye la..pening kepala memirkirkan...susah tul nak yakinkan parents 2-2 pihak yek...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Ain_0502
Warga Rasmi
Menyertai: 18.07.2004
Ahli No: 10136
Posting: 7
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 21:45


hm..assalamualaikum...
kalo boleh blaja,blaja dulu..sampai tamat pengajian,pastu kalo teringin,tapi tak mampu puase la..insyaALLAH takkan ade kemungkaran,
tapi kalo dah mampu zahir dan batin,just go on..
demi menyelamatkan agama dari tercemar,
muda mudi sekarang lebih suka bergaul bebas,
so ini jalan terbaik untuk mengelakkan maksiat dari terus berleluase,selamatkan agama yg penting

Bookmark and Share

  


  Member Information For Ain_0502Profil   Hantar PM kepada Ain_0502   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-04 00:33


kahwin muda?hmm..kakak gingie slalu pesan kat gingie..utamakan kerjaya..kahwin letak tepi dulu..bile pkir ttg kahwin..kalo boleh..hrp2 xyah kahwin..takut...seram..meremang bulu roma sebut ttg kahwin..mama ngan abah gingie pun..suruh utamakan study ngan karier..soal cinta..lps blaja..tapi makcik2 gingie lain..siap carikan jodoh utk kakak gingie..kikiki ..mak aih!!payah!!bila timbul khabar angin..kakak gingie ada boyfren..sume sibuk tanye.. gingie tak penah bercinta..rasenye masih muda nak pkir pasal cinta..tapi kakak2 gingie penah..tapi kecian diorang..2 3 kali dah kena tipu..sume jahat..tu la sebab kakak2 gingie dah tawar hati dgn lelaki..jadi bagi yang nak kahwin muda tu..pkir2 dulu..tanye diri kite..kite knal ke tak sape sebnrnye pasangan kite.. mungkin kite perlu lebih masa utk mengenali pasangan kite..biarla lambat..ape pu org nak ckp..buat tak tau je..yang penting..berkekalan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

aliah_hassan
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13235
Posting: 2
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 27-12-04 22:01


assalammualaikum
tak salah kawin muda kalau dah sampai seru..dan kena lah bersedia dari segala segi luaran dan dalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aliah_hassanProfil   Hantar PM kepada aliah_hassan   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 27-12-04 22:04




pada pendapat saya ....kalau dah mampu dan dah xboleh menahan keinginan ...maka wajiblah berkahwin......
untuk mengelakkan daripada berlakunya ma'siat

-----------------
WARDAH.....SALAM UKHWAH UNTUK SEMUA

Bookmark and Share

  


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_safi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11314
Posting: 137
Dari: sarawak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 19:13


kalau dah jodoh apa salah nya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_safiProfil   Hantar PM kepada cahaya_safi   Quote dan BalasQuote

anggerik_desa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.03.2004
Ahli No: 7794
Posting: 60

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-01-05 13:01


kalau dah jodoh serta sanggup pikul tanggungjawab yg besar,ok jer.lagi pun,kalau dapat mengelakkan maksiat,kahwin muda amat digalakkan.namun,pd pndapat banyak lagi perkara yg harus perlu diutamakan sblm berfikir psl kahwin.tanggungjawab pada diri,pada keluarga sudah sempurna atau belum,itulah yg akan sy tanya dulu.jika sy sendiri belum sempurna,bgmn sy nk mendidik anak kelak.kerana anak adalah anugerah Allah yang berharga.kahwin ni bukan perkara main2..tapi dependslah pd seseorg individu tu.mungkin ader yg dah matang dan boleh pikul tanggungjawab tersebut.


DIARI MUSLIMAH HIASI PERIBADI

Bookmark and Share

  


  Member Information For anggerik_desaProfil   Hantar PM kepada anggerik_desa   Quote dan BalasQuote

chempaka
Warga Rasmi
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13327
Posting: 13

Kedah  


posticon Posting pada: 01-01-05 13:04


a,kum

kawin muda?takde masalah bagi yang dah bersedia.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For chempakaProfil   Hantar PM kepada chempaka   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-01-05 16:10


biarlah Allah yang menentukan segalanya..s

Bookmark and Share

  


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-05 22:37


assalamualaikum...
ana rase bagus juga kawin cepat... kalau lelame pompuan yang lambat kawin high risk untuk dapat anak down syndrome..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

sumayyah5053
Warga Rasmi
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9104
Posting: 3
Dari: UTM

Kedah  


posticon Posting pada: 03-01-05 08:57


...
menjawab persoalan ini...ana rasa kawin bergantung pada jodoh..tapi kalau dah sampai seru..kawin la..yang penting masing2 sedar akan tanggungjawab masing2.. insyaAllah masjid yang nak dibina akan bahagia...insyaAllah... ilalliqa'

Bookmark and Share

  


  Member Information For sumayyah5053Profil   Hantar PM kepada sumayyah5053   Pergi ke sumayyah5053's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-05 21:36




tapi ada yg kahwin muda sbg syarat utk bersama...
tak berapa lama pastu...tangggungjwb ntah ke mana... semuanya dibiarkan

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

  


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-05 13:35


Kahwin itu tidak salah...kalau dah mampu umur menjadi perkara kedua..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

SrikandiSejati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8352
Posting: 110
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 13-01-05 16:07



pada pendapat saya kawin awal nie ada kebaikan dan keburukannya... tapi, apa yang saya lihat sekarang nie, maksiat dah berleluasa.. oleh itu, kepada yang tak boleh nak tahan nafsu nyer..saya sarankan.. cepat2 lah kawin....
hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For SrikandiSejatiProfil   Hantar PM kepada SrikandiSejati   Pergi ke SrikandiSejati's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-01-05 16:34


.....

kawin muda?....stiap perkara mmg ada baik buruk nya....kita kena pandai dalam setiap selok belok kehidupan suami isteri....bukan ingat nk seroniok je....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

TETYMISSY
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2005
Ahli No: 13507
Posting: 18
Dari: KUALA LUMPUR

Kedah  


posticon Posting pada: 13-01-05 17:15


Kalau jodoh dah datang kawin ajer.Boleh elakkan maksiat.Tapi kena fikir jugak tentang tanggungjawab bila dah berumahtangga ni.Kalau mampu pikul tanggungjawab dan sudah bersedia tukar status kawin ajer.Apa tunggu lagi.

Bookmark and Share

  


  Member Information For TETYMISSYProfil   Hantar PM kepada TETYMISSY   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-01-05 04:41


tak salah kawin muda..ini lagi bagus..pertama sekali ialah dapat mengelakkan maksiat..doa-doakanlah semoga saya dapat kahwin muda..walaupun mencabar tapi insyaallah rezeki allah ada dimana-mana..kalau kita buat benda baik pasti allah tidak akan menghalang..tapi pasti ujian akan melanda..terpulang pada kita untuk tahan atau tidak..semoga kita akan tergolong dalam golongan orang yang tahan diuji...amiinnnn
saya menyeru kepada diri saya dan rakan2 sesiapa yang mampu untuk memikul tanggung jawab ini dalam usia muda..tafaddhol...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-05 09:56


Quote:

On 2005-01-14 04:41, lobam_shibin wrote:
tak salah kawin muda..ini lagi bagus..pertama sekali ialah dapat mengelakkan maksiat..doa-doakanlah semoga saya dapat kahwin muda..walaupun mencabar tapi insyaallah rezeki allah ada dimana-mana..kalau kita buat benda baik pasti allah tidak akan menghalang..tapi pasti ujian akan melanda..terpulang pada kita untuk tahan atau tidak..semoga kita akan tergolong dalam golongan orang yang tahan diuji...amiinnnn
saya menyeru kepada diri saya dan rakan2 sesiapa yang mampu untuk memikul tanggung jawab ini dalam usia muda..tafaddhol...


Insya Allah..



[ Posting ini telah di edit oleh: sunan-faqih pada 2005-01-14 10:00 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-01-05 21:57


terima kasihla sunan-faqih
doa-doakanlah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 15:23


Quote:

On 2005-01-14 21:57, lobam_shibin wrote:
terima kasihla sunan-faqih
doa-doakanlah...



Sama2.. doa-doakanla untuk ana jugak ye

Bookmark and Share

  


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_eida
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14178
Posting: 1
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-02-05 13:55


kalu dah rasa bersedia dan rasa boleh pikul tanggungjawab yang besar tu,go on.tak salah... boleh elak masalah sosial di kalangan remaja yang semakin menular sekarang ni. tapi,jangan fikir nak kawin untuk seronok2 jer....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_eidaProfil   Hantar PM kepada puteri_eida   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-02-05 14:21


Alhamdulillah ana berkahwin pd usia 24 tahun dan isteri pd usia 21 tahun. Now dah menjangkau 6 tahun usia perkahwinan kami. Syukur byk2 pd Allah.....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

nice_pesan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 619
Posting: 126
Dari: cheras...

Perak  


posticon Posting pada: 09-02-05 18:56


betul kalau bab2 ni mesti risaunyer... yerla takut x leh nak pikul tanggungjawab... tapi macam lobam shibin kata kita mesti tahan diuji... InsyaAllah harap2 macamtulah... semoga dipermudahkan... ye tak?
kiter ada pernah terbaca artikel yg mengatakan ... " agama kita akan sempurna selepas berkahwin..." tapi dah x ingat dah huraian dia... kalau ada saper2 tau mintak tolong terangkan...
kiter doakan semua sahabat sahabiah semua dipercepatkan jodoh dan dapat melayari bahtera ke muara cinta yg diredhai Allah...


-----------------
try to be nice, smart, fun & helpful...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nice_pesanProfil   Hantar PM kepada nice_pesan   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-05 20:41


kalau dah sampai jodoh, bersedia dan mampu apa salahnya... semoga Allah permudahkan segalanya. Paling penting TANGGUNGJAWAB suami isteri.

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

serikandi_mujahidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9176
Posting: 59
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-05 21:36


assalamualaikum...

bagi pendapat ana..kalau untuk mengelakkan maksiat,kita pun dha bersedia..suami tu boleh bimbing kita...terima aje lah..kita tgk org yg dtg tu mcm mana..

Bookmark and Share

  


  Member Information For serikandi_mujahidahProfil   Hantar PM kepada serikandi_mujahidah   Pergi ke serikandi_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-05 21:46


elok je..drpd wat maksiat banyak2 kan..tapi byk juga la masalah akan timbul..jadi fikir btol2 yer..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

al_farafisya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6673
Posting: 49
Dari: ardhilLah

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-02-05 23:09


Bismillahirrahmanirrahim..
Kesimpulan yang ana blh buat kat sini...
x de mslh kl nak kawin awal,ilmu agama,ilmu ttg kekeluargaan, dan kesediaan kedua belah pihak perlu ada dan amat penting utk menghadapi alam ni..
Wallahua'lam..
Salaam

-----------------
Ya Rabbana...tHaBbiT QuLUbaNa 'ALa DiiNiK wa 'ALa to'aTiK..


Bookmark and Share

  


  Member Information For al_farafisyaProfil   Hantar PM kepada al_farafisya   Quote dan BalasQuote

rhazes
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 126
Posting: 152
Dari: negeri aman rakyat beriman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-05 23:19


Quote:

On 2005-01-25 15:23, sunan-faqih wrote:
Sama2.. doa-doakanla untuk ana jugak ye





ana slalu berdoa utk anta dan sedang menunggu kad jemputan!

-----------------
THIS PATH MAY BE DIFFICULT
BUT THE DESTINATION IS CERTAIN

Bookmark and Share

  


  Member Information For rhazesProfil   Hantar PM kepada rhazes   Quote dan BalasQuote

haamej
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 12973
Posting: 5
Dari: kelantan

Kedah  


posticon Posting pada: 14-02-05 12:01



okey...mmg bleh stuju ngan sume sahabat ngan sahabiah perkatakan...
tp yg kite dak brape gemarnye mengapa muslimin muslimat yg kita anggap faham..tp sanggup menyusahkan seorang ibu tunggal...(ibu dia sendiri plak tu).. depan ana sendiri ibu tu menangis bila tahu anak lelaki tunggalnya berkahwin muda di Mesir(still study)..tak kisahla kalu betul nak elak2 maksiat..tp masalahnya ibu pulak yg kena dok menanggung dia ngan isteri dia...anak benda gini..yelah kalu nak kawin awal pastikan bersedia dari pelbagai segi dulu.....kalu tak bersedia PUASA je mcm sahabiah kite perkatakan....
Wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For haamejProfil   Hantar PM kepada haamej   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 20:47


kahwin muda ni elok bagi yang dah ada income and mampu sediakan segala keperluan asas. ramai sekarang yang kahwin awal tapi duduk berasingan terutama student universiti. tolong komen.

Bookmark and Share

  


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 22:45


wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 15-02-05 15:10



bagi shahh tak salah kita kahwim muda tambahan pula zaman yang serba moden tanpa sempadan ni. mungkin kerjaya patut diutamakan tetapi adakah manusia sanggup menyekat nafsu?????


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 11:54


Assalamu'alaikum...
kalau rasa diri tu? dah bersedia..apa salahnya...
kawin jela...

Bookmark and Share

  


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 12:03


kahwin awal tak salah andai sudah berkemampuan, bersedia memikul tanggungjawab sebagai suami isteri dan mendapat restu kedua belah keluarga. he2.. :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 14:15


assalamualaikum....

kawin lah awal2.....islam mengalakkan kawin masa muda2..untuk mencegah kemaksiatan.....sebelum nak kawin tu?, nak tanya dah ada calon ke???
hihihihi..:D

Bookmark and Share

  


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 14:35


ana sokong saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 14:37


pada pandangan winna
kawin muda ini bagus..
cuma masalahnya..
sekarang..kebanyakkan yang kawin muda..
tidak bersedia.. menghadapi kerenah rumah tangga
sebab tidak cukup ilmu..untuk menempuh alam rumah tangga
justeru itu..banyak lah berlaku perceraian..
walau pun usia perkahwinan..baru setahun jagung..
kawin lewat atau pun..cepat..bagi winna..
apa pun kena harus bersedia..untuk segala2 aspek..



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

  


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 15:29


tak kesah..
lagi baik kalau mereka ni pandai memikul tanggungjawab.



Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 14-07-05 18:45


assalamulaikum....

yang ni pun tak tahu lah nak komen macam mana...
terpulang pada individu tu agaknya....
ada lah yang nak belajar sampai ke tahap PhD tapi sems akhir dipl. pun lepas tak lepas saja....
masuk degree tambah sems lah pulak..
takkan lah semata2 nak capai PhD nak suruh orang tunnggu lama....
terpulang lah pada dia tu..
ada yang kahwin belum habis study..
janji niat kita betul..
tapi kalau zaman sekarang ni elok sangat lah kahwin muda..
maklumlah.. banyak dugaaan..
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

ainafizah
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15858
Posting: 4
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 14-07-05 20:07


tlbih dahulu Assalamualaikum.....
bagi anala tak salah nak kwin muda.ikutlah kmampuan individu tu sendiri...
kalau rasa dah bsedia psilakanlah,sbbnya bukan nak hidup shari dua....
lagipun mak ayah kita zaman dulu pun kawin muda.....
terpulanglah.....
tepuk dada tanya KEMAMPUAN masing2

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainafizahProfil   Hantar PM kepada ainafizah   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 23:09


assalamualaikum wbt..
bagus kahwin muda jika dah mampu dipersilakan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

jamilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4031
Posting: 33
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 18-07-05 18:51


assalamualaikum....
kawin muda????kalau ana sebagai islamic student....ramai yang tanya.....apa hikmah kawin muda...susah lah nak jawab sebab ana ni pun tak kawin lagi...tapi bagi pendapat ana kawin muda ini elok...yela...banyak dugaan....cuma yang pasti...individu itu sendiri tahu kemampuan dan tanggungjawab dia...so,tak ada masalahla nak kawin muda pun...kalau yang kena tgu sampai hbs study itu...sabarlah....kalau dia jodoh untuk kita...tak lari gunung dikejar....macamana shah.....betulx???????
[ Telah diedit oleh: jamilah pada 18-07-05 18:54 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For jamilahProfil   Hantar PM kepada jamilah   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 26-07-05 10:02


kahwin mude lah sedak!!! tue2 wak benda...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 26-07-05 10:17





Bookmark and Share

  


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 26-07-05 10:19






Bookmark and Share

  


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 28-07-05 22:21


pe2hal pun fikir dulu sebelum buat....
mampu????
sanggup????
bukan saya menolak 100%..
tapi pada saya...
mereka yang kahwin awl ni tak fikir panjang..
perjalann kita masih jauh...
bukanla kahwin tu mengongkong...
tapi kita terikat....
tak bebas...
berat tanggungjawab...
kalau saya bina masjid...
saya mahu ia kekal hingga akhir hayat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 29-07-05 18:48


Kahwin muda,muda macamana ye,kalau muda tu atas 20 hingga 25 rasanya ok agaknya,kena banyakkan ilmu dahaulu tentang alam perkahwinan,tentang psikologi kanak-kanak,sebab lepas kahwin...pasangan tu ada tanggungjawab yang besar,tapi kalau betul-betul dah ready rasanya tak ada masalah...kalau setakat salah faham tu perkara biasa..asam garam orang berumahtangga....

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-05 22:08


BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

kawin muda???
bagi ana... kalau dah sampai seru... on sajalah... perkara baik... takkan nak di lambat2kan...

apapun... semoga kita semua mendapat jodoh yang soleh solehah... ameen...

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-08-05 18:11


Pada 29-07-05 22:08 , love_fillah posting:

!!! QUOTE !!!

BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

kawin muda???
bagi ana... kalau dah sampai seru... on sajalah... perkara baik... takkan nak di lambat2kan...

apapun... semoga kita semua mendapat jodoh yang soleh solehah... ameen...

strive 4 mardhatillah...:)


sokong sangat2 lah..
bukan apa..
kalau ditangguhkan nanti lain pula jadinya..
sebagai contoh..
ramai artis nampak bukan main lagi baik tapi..
ada lah tu..

wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 18:16


assalamualaium...bagi saya kahwin awal adalah lebih bagus! boleh elakkan maksiat.elakkan dari bertambahnya dosa...sedangkan dosa yang tersedia ada pun tak tertanggung.......

lagipun, jodoh dan ketentuan semuanya di tangan ALLAH TAALA-".........yadullahi fau qo aidihim......"

lagipun, "lah ikroha fiddin".......
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

salsabiila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.03.2005
Ahli No: 15054
Posting: 58

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 19:03


kahwin muda tak salah, kalau dah itu ketentuan yang telah ditetapkan olehNYA kita sebagi hamba mesti menerimanya... redha dengan ketentuannya.
Sebelum tu persiapkan diri dengan ilmu terlebih dahulu... supaya kita tak susah dikemudian hari....

Bookmark and Share

  


  Member Information For salsabiilaProfil   Hantar PM kepada salsabiila   Quote dan BalasQuote

salsabiila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.03.2005
Ahli No: 15054
Posting: 58

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 19:03


kahwin muda tak salah, kalau dah itu ketentuan yang telah ditetapkan olehNYA kita sebagi hamba mesti menerimanya... redha dengan ketentuannya.
Sebelum tu persiapkan diri dengan ilmu terlebih dahulu... supaya kita tak susah dikemudian hari....

Bookmark and Share

  


  Member Information For salsabiilaProfil   Hantar PM kepada salsabiila   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-08-05 23:12


Pada 18-07-05 18:51 , jamilah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....
kawin muda????kalau ana sebagai islamic student....ramai yang tanya.....apa hikmah kawin muda...susah lah nak jawab sebab ana ni pun tak kawin lagi...tapi bagi pendapat ana kawin muda ini elok...yela...banyak dugaan....cuma yang pasti...individu itu sendiri tahu kemampuan dan tanggungjawab dia...so,tak ada masalahla nak kawin muda pun...kalau yang kena tgu sampai hbs study itu...sabarlah....kalau dia jodoh untuk kita...tak lari gunung dikejar....macamana shah.....betulx???????


assalamualaikum....
kahwin....kahwin....kahwin....
dah habis study ke...
penat tahu shah tunggu awak habis study..
tapi tak kisah lah..
sebab awak juga yang cakap..
gunung tak lari kalau dikejar..
tapi masalahnyya yang shah kejar tu... orang.. awak lah tu..
mula2 kena tunggu samapi tahun depan...
tapi sekarang awak nak saya tunggu 3 tahun pula..
nasib baik duit tak cukup lagi kalau tak..
.malam ni juga saya pergi jumpa pak cik haris tu..
yelah.... saya sedang tunggu awak lah ni..
kalau tak.. dah tukar status dah..
family saya nak jumpa awak raya ni...
datang lah..
jangan lupa doa pula..
kalau tak jadi nanti nanye aya..
menangis tak berlagu lah jawabnyer..
strudy lah dulu... nanti saya masuk meminang lah..

kahwin muda....
ok juga...
kalau kahwin lewat nanti tak sampai target..
tak begitu Mryam Jamilah Haris....

wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 00:36


ada DUIT..(kalau duuit hantaran mahal..nak cari mana..minta kat mak??)
ada kerja TETAP..(kerja lah dulu....bagi bernafas dulu...balas jasa mak ayah )
ada rasa TANGGUNGJAWAB(yang nier...kena ada kematangan dari segi zahir,batin&mental)
ada PASANGAN..(sebab lah kena ada patner..takkan nak kawin sorang2)
ada MATLAMAT HIDUP(the future plan, nak ramai bini ke..ramai anak ke...!!)
..SO...apa LAGI KAWIN saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-08-05 04:16


Pada 04-08-05 00:36 , laila_qaisy posting:

!!! QUOTE !!!

ada DUIT..(kalau duuit hantaran mahal..nak cari mana..minta kat mak??)
ada kerja TETAP..(kerja lah dulu....bagi bernafas dulu...balas jasa mak ayah )
ada rasa TANGGUNGJAWAB(yang nier...kena ada kematangan dari segi zahir,batin&mental)
ada PASANGAN..(sebab lah kena ada patner..takkan nak kawin sorang2)
ada MATLAMAT HIDUP(the future plan, nak ramai bini ke..ramai anak ke...!!)
..SO...apa LAGI KAWIN saja...



Assalamualaikum...

mak oiii.......... yang last tu nak bagi ke????
kalau nak ramai pun tak lebih dari 4 lah...
apa kata milah???
takkan lah nka bagi agaknya..
seorang pun cukup lah.....

wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 18:47


Assalammualaikum wr wb
Bagi ana pernikahan dengan niat untuk menjaga hati adalah baik dan ana rasa tak salah kalau nak kawin dalam usia yang muda malah itu adalah y sebaiknya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

uchoo85
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2005
Ahli No: 17730
Posting: 10
Dari: diatas bumi allah yang tersergam indah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-08-05 22:14


assalamualaikum,,,'
KAHWIN MUDA!!!!
pendapat sayalahkan,,kalau dah sampai jodoh tu
apalagi jlnla..
tapi bagi lelaki,,mereka mestila kumpul duit2 banyak spy dapat
menyara keluarganya..& mempunyai kerja yang tetap&
punyai iQberpelajaran yang tinggi ..
tapi kan...baik koang semua belajar dulu,kumpul ilmu yang ada
di muka bumi ni,,,kalau dah kahwin,payah anda,
nak urus rumahtangga lagi,nak bhg masa blajar dengan urusan
dirumah lagi,,tak ke susah ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For uchoo85Profil   Hantar PM kepada uchoo85   Quote dan BalasQuote

uchoo85
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2005
Ahli No: 17730
Posting: 10
Dari: diatas bumi allah yang tersergam indah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-08-05 22:19


Pada 21-08-05 22:14 , uchoo85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum,,,'
KAHWIN MUDA!!!!
pendapat sayalahkan,,kalau dah sampai jodoh tu
apalagi jlnla..
tapi bagi lelaki,,mereka mestila kumpul duit2 banyak spy dapat
menyara keluarganya..& mempunyai kerja yang tetap&
punyai iQberpelajaran yang tinggi ..
tapi kan...baik koang semua belajar dulu,kumpul ilmu yang ada
di muka bumi ni,,,kalau dah kahwin,payah anda,
nak urus rumahtangga lagi,nak bhg masa blajar dengan urusan
dirumah lagi,,tak ke susah ....
:lol: :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For uchoo85Profil   Hantar PM kepada uchoo85   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 22:35


kawin muda??em as log as boleh pikul tanggunjawab,Kenapa perlu dihalang?

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 22:26


actually bagus juga kahwin muda ni...setidak2nya dapat mengelakkan budaya maksiat tu dari terus merebak dan menjadi barah kepada muda-mudi sekarang...yang perlu difikirkan ialah adakah anda benar-benar bersedia untuk kahwin pada usia yang muda??andai dah rasa mampu taruskanlah niat suci anda tetapi andai rasa macam belum saja..baikla bawak bersabar.... :-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 22:50


bagus²...boleh elak maksiat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

girlsss
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19361
Posting: 2

stkitts_nevis  


posticon Posting pada: 29-09-05 09:25


assalamualaikum..saya rasa kawin tak kira muda tua..kalau dah ditentukan kita kawin,,lari bagaimana pun,,kita tetap krna kawin..tak begitu kawan2???tapi,saya nak tanya lah sikit,,sesiapa yang nak jawab ah..mana lebih bagus pada pandangan anda??kawin dengan pilihan ibi bapa atau pilihan hati kita sendiri???saya rasa,lebih baik kita kawin dengan pilihan hati kita sendiri sebab,,kita telah temui kebahagiaan yang bakal kita kecapi di masa akan datang dengan pasangan kita..juba lah jawab ye kalau boleh..bagi pandangan sikit..

Bookmark and Share

  


  Member Information For girlsssProfil   Hantar PM kepada girlsss   Quote dan BalasQuote

eye_syah
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19375
Posting: 1
Dari: kuAnTaN

Pahang  


posticon Posting pada: 29-09-05 10:15


aslkm...

btulkn saya kalau slah..

saya pernah terbaca/terdengar...wanita yang baik adalah wanita yang murah maharnya, kawin awal dan mempunyai ramai anak..
so its good untuk kawin muda..for women..kalau for men..mungkin let them survive a bit dulu..kerja, tolong parents etc...
wallahu'alam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For eye_syahProfil   Hantar PM kepada eye_syah   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 10:19


assalamualaikum.....
bagi saya, kawin muda dapat mengelakkan berlaku p'kara yang tak diingini, maklum sajalah kalau dah sayang menyayangi...syurga dunialah katakan...

tak salah kawin muda, asalkan sudah ada kerja tetap, tahu hukum hakam, barulah boleh mendidik isteri dan anak2. ada sesetengah tu, nak seronok saja...

terpulang pada individu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 18:50


Pada 29-09-05 10:15 , eye_syah posting:

!!! QUOTE !!!

aslkm...

btulkn saya kalau slah..

saya pernah terbaca/terdengar...wanita yang baik adalah wanita yang murah maharnya, kawin awal dan mempunyai ramai anak..
so its good untuk kawin muda..for women..kalau for men..mungkin let them survive a bit dulu..kerja, tolong parents etc...
wallahu'alam..


waalaikumussalam wbt...

ana setuju... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 18:50


Pada 29-09-05 10:15 , eye_syah posting:

!!! QUOTE !!!

aslkm...

btulkn saya kalau slah..

saya pernah terbaca/terdengar...wanita yang baik adalah wanita yang murah maharnya, kawin awal dan mempunyai ramai anak..
so its good untuk kawin muda..for women..kalau for men..mungkin let them survive a bit dulu..kerja, tolong parents etc...
wallahu'alam..


waalaikumussalam wbt...

ana setuju... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 16:00


assalamualaikum..
saya rasa elok juga kahwin mude..boleh elakkan maksiat..
tapi kedue2nye mestilah bersedia untuk menghadapi kehdpan rmh tangga..mempunyai kedudukan yang stabil dari segi kewangan and pekerjaan..especially lelaki..suami kan kena sare isteri....

tapi..jgnlah kawan awal kerana ikutkan nafsu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

ema84_jb
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2005
Ahli No: 18410
Posting: 6
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-10-05 16:01


tak jadi masalah kalau kawin mude kan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ema84_jbProfil   Hantar PM kepada ema84_jb   Quote dan BalasQuote

nur_ukhwah
Warga Rasmi
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19473
Posting: 15
Dari: maran

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 16:56


ada bagus dan jugak buruknye...yelah orang yang kawin mude ni tak semestinye mereka dah sedia dari segi mental dan fizikal....sepatutnya bagi mereka yang kawin awal ni mestilah tau tanggungjawab dia bila sudah bergelar suami atau isteri...lagi satu kawin awal ni bagus bagi mengelakkan berlaku kejadian maksiat yang melanda sekarang ni...pastikan dah bersedia ye...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_ukhwahProfil   Hantar PM kepada nur_ukhwah   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 13:57


kawin muda..
dah jodoh nak buat camane...
bagus jugak kawin muda dapat elak dari maksiat..
tapi buat pasangan muda..
kawin ni bukan untuk keseronakkan saja tapi untuk mencari keredhaan Allah..
dan perlu komited dengan peranan masing-masing..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

jr_mumtaz86
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2005
Ahli No: 19462
Posting: 10
Dari: uitm shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:48


assalamualaikum , bagi saya bagus kawin muda ini , Kalau dah tak tahan kan,,, daripada dibelenggu maksiat, tapi ingat biarlah mampu talu tak berpuasalah,,,, itu nasihat nabi,,,,

Bookmark and Share

  


  Member Information For jr_mumtaz86Profil   Hantar PM kepada jr_mumtaz86   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-05 16:51


erm.... terasa la pula?.... :-)... ada ke ketegori umur yang dikate2 kan kawin muda?... nak tahu juga, tergolong tak dalam umur tu?....

Bookmark and Share

  


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» KAWIN MUDA.. APA PENDAPAT ANDA?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.24487 saat. Lajunya....