Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 18 hari yang lalu
izdham: 27 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: aargghh..sensitif sangat?!


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» aargghh..sensitif sangat?!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh aargghh..sensitif sangat?!

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 08-12-04 22:18



boleh tak sapa2 bgtau apa2 petua @ cara2 utk 'merawat' hati yg sensitif @ mudah terasa supaya jadi lebih 'tahan lasak'? yerla..bukan maksudnya takleh terima teguran, tapi bila ditegur, nope..bukan kata nak tegur..kena usik sikit pun dah terasa... walhal memang dah tau pun org yg usik tu mmg nak mengusik, tp still terasa jugak..
hmm..ada apa2 petua tak?
mekasih..syukran..gracias..

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-04 22:32



Baca topik pun dah terasa ni... camne.. hehe

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 08-12-04 22:56


huhu...

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-12-04 12:52


a'a kan Hanan...

baca topik pun dah terasa dah ni...

camaner ekk...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-12-04 13:14


err...terasa ape??

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 09-12-04 14:36


bukan senang nak dpt hati kental ni, makan banyak mase.
siket2 la. belajar untuk tenang dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-12-04 17:29




nie mesti annafira kuat sensitif.....betul ke nie....? ala senang je....buat x tau je... buat pe nak pikio benda2 remeh tu...buat sakit kepalo jo....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

Nuhdi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11722
Posting: 86
Dari: Cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-04 23:19


....ya ..annafira

masa bulan puasa hari tu...ana ade tengok tv...
kire bincang agama lah....ade satu utz...die keluarkn ayat al-Quran...lebih kurang macam ni lah bunyinya...

"........pakailah pakaian yang menutup aurat (sopan)....nescaya kamu tidak disakiti...."

huraiannya....

Insyaallah....kalau cara pemakaian kita mengikut apa yg dituntut oleh agama.....kita tidak akan dikacau dari segi fizikal atau rohani....

Muslimin auratnya dijaga.....
Muslimat auratnya lagi dijaga....

Dan ingat....bila ini ayat al-Quran....ianya jaminan ALLAH SWT....
Jadi kita perlu yakin...

Wassalam...

Insyaallah tambah apa yg kurang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhdiProfil   Hantar PM kepada Nuhdi   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 11-12-04 19:50


yg penting adalah mind set.klu kita pikir mcm tu,memang kita akan rasa camtu....betulkan cara kita berfikir....dr akal fikiran turun ke hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 12-12-04 00:22



saya ni nak kata sensitif ke..huhu..tak taula..org lain la yg kena menilainya.. tp rasanya mmg senang nk terasa sikit kot.. misalnya kalau org yg slalu kita sembang kamcing jer tapi tiba2 cam x rapat skit jer..terkilan ler sikit..tapi kejap, x lama..
kadang2 sy pun menyampah gak, tp tulah, nak buat camner ha..

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-04 08:14




emm.. mcm mane yek.. kes annafira pun sama mcm ana..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 00:24



a'ah ler...geng ukhwah takder suggestion lagi ke..?

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

baginda99
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12882
Posting: 56
Dari: Southern Thailand

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 02:11


errmm...agaknya kaum HAWA je ke yg agak sensitif??hehehe. Pepun, perlu diingat, sensitif biar bertempat, bukan semua pekara nak sensitf sebab akhirya nanti banyak salah faham akan berlaku. Jadi, tips yg mudah ialah, sensitif itu perlu, tapi pertimbanglah dgn akal dan bukan dengan emosi semata. Pernah berlaku pd sahabat ana, suka sensitif, last-last kene chop sebagai mengada-ngada...aduss..kan parahh tuu..aiiii...tapi rasenye kaum hawa dlm forum ukhuwah ni tak kott...

Bookmark and Share

    


  Member Information For baginda99Profil   Hantar PM kepada baginda99   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 03:36


yang lelaki pun sensitif jugak!!!

-----------------
Mencari Keredhaan Ilahi
Merasa ketenangan Hakiki
Mencuit rasa Rendah Diri
Ya Rabbul Izzati

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 08:13


ye la ..nak tahu gak ni..ada petua ke??....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-04 02:31




kata orang hati yang sensitif tu adalah hati yg hidup... tp kalo dah sensitif sgt tu... aper yer?

doalah kepada ALLAH agar ditenangkan hati kita... kerana hati itu adalah milik ALLAH... Dia yang mentadbir hati kita... takkan ada org yg dapat tentukan hatinya nak bgembira atau nak bsedih... sebab dah ditentukan oleh pemilik mutlak hati tu iaitu ALLAH... oleh itu... kalau nak apa-apa perubahan pd hati kita... rajin2 la berdoa pada ALLAH... insyaALLAH...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-12-04 07:00


Boleh tak sapa2 bgtau apa2 petua @ cara2 utk 'merawat' hati yg sensitif @ mudah terasa supaya jadi lebih 'tahan lasak'? yerla..bukan maksudnya takleh terima teguran, tapi bila ditegur, nope..bukan kata nak tegur..
{komen} - ni bukan masalah sensitif, tapi ego! Orang bila ego, dia tak suka ditegur-tegur walau ternyata teguran tu bermakna utknya

*******
kena usik sikit pun dah terasa... walhal memang dah tau pun org yg usik tu mmg nak mengusik, tp still terasa jugak.
Komen: mungkin gaya usikan tu tak betul, mana lah tau tegur2 menyebabkan dia rasa aib kpd orang di sekelilingnya waktu ditegur.... @ orang yg tegur tu pun 2 kali lima shj dgn dirinya...

******** lain kali kalau nak tegur orang pastikan kita perbetul diri kita dulu, baru boleh perbetul diri orang lain... jgn jadi ketam yg mengajar anaknya berjalan betul.....dan kalau nak tegur tengok 'line' juga lah............. TQ

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

ainnurhasana
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13858
Posting: 17
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 14:54



ana pun boleh dikategorikan org yg camtu,dulu mmg ana kuat terasa tp...ana pikirkan blk..yg usik @ tegur kesalahan ana tu kwn ana jugak,klu dia mengusik bermakna dia senang berkwn dgn kita,klu dia menegur kesalahan kita,maksudnye dia saygkan kita...tak gitu?? jadik,pikir2kanla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainnurhasanaProfil   Hantar PM kepada ainnurhasana   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-02-05 11:40


warahmatullah....

Pada pandangan ana, hati yang sensitif banyak tafsirannya. Tetapi berdasarkan kepada persoalan diatas, adalah sensitif untuk menerima teguran.

Disini juga banyak cabangnya antaranya may be seseorang itu sukar menerima teguran adalah kerana cara penegur. Iaitu menegur dengan tidak menggunakan uslub yang betul, dan mungkin juga arisudut penggunaan bahasa serta tidak mengambil kira akan suasana persekitarannya pada ketika itu. selain itu, seseorang itui terlalu sensitif untuk menerima teguran apabila diri merasakan bahaw dirinya dah betul, perfect and so on..na'uzubillahi minzalik...dan adakalanya dia sensitif kerana berasa dirinya terlalu hina, rendah dan kekurangan apabila ditegur..itula sebabnya kekadang orang yang selepas menerima teguran dia menangis dan menyesali akan tingkah laku atau perbuatannya yang telah dia lakukan. The last one is GOOD because from this we try to perbaiki diri kita insya Allah.

Wallahua'lam


-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-02-05 11:46




Emm cadangan saya lak...memula tarik nafas panjang2...pastu hembus perlahan-lahan...istighfar byk2 kali...pastu ambil wuduk...InsyaAllah hati akan tenang dan cool balik...sbb kekadang tu dr perasaan sensitif akan timbul perasaan marah atau merajuk...sekadar pandangan...Wallahua'lam...

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-02-05 12:24



Saya ni pun sensitif...Petua dia, kena banyak berkawan dengan orang yang suka mengusik...Tapi, pastikan dia tidak mudah panas baran. Supaya kita boleh kecik hati dgn dia, marah dia, tanpa menyebabkan dia membalas tindakan kita. Tu la apa yang berlaku pada saya. Kawan baik saya ni...suka sangat kenakan saya. Dulu memang saya cepat sangat terasa tapi sekarang dah boleh terima usikan atau teguran orang. Tapi yang paling penting ialah banyakkan mengingati Allah...Setiap manusia ada kelemahan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 17:05


Sensetif??? saya pun sensetif jugak... lagi-lagi kalo bab2 sedih.. huhuhuhu tak tahan ...kompem terus nangis.... tapi skrang saya cuba kuatkan ati supaya tak terlalu sensetif....
kalo bab2 usikan tu... kadang2 terasa gak... walaupun kita tahu dia mengusik.. cuma saya biasakan cakap kat diri... "kawan kita tue kenal kita cam tue... dia tahu kita boleh diusik... sebab tue dia suke mengusik"...automatik ati terus jadi sejuk... lagipun diaorangkan niat nak bergurau... tak sengaja pun... cuma diaorang tak sedar yang perkara tue telah membuatkan kita terasa...tak pun kita balas lah balik usikan mereka... kita usik balik... ceria hidup!!!
hehehehe.... lagipun orang yang senang sensetif ni besenya kejap jer... betul tak... kita takkan marah lama2....
so... itulah kelabihan kita....
mana nak....
1-sensetif tapi kejap jer...
2-kurang sensetif tapi kalo sekali terkena mau makan masa nak sejuk ati...
saya nak yang pertama... nasib baik.... saya ni sensetif!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

islahfilislam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13313
Posting: 26
Dari: besut

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 21:28


assalamualaikumm..
sedar tak saudara/i sifat sensitif ni ada jugak bagusnya.. malah lagi bagus kalau annafira tu sensitif diri dengan benda yang lebih global.. contohnya.. sensitif dengan kejadian yang berlaku kepada umat islam. di palestin. iraq, acheh dan sebagainya.. sensitif dengan teman2 yang berbuat dosa... sensitif tentang ekonomi umat islam.. baguskan.. yang penting annafira kena banyak berdoa pada Tuhan coz Dialah yang membolak-balikkan hati.........
waAllahu a'lam
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For islahfilislamProfil   Hantar PM kepada islahfilislam   Pergi ke islahfilislam's Website   Quote dan BalasQuote

syamil87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15218
Posting: 70
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 00:51



Anda sensitif.........???? erm susah nie probs nyer...huhu tp cuba ler petua nie..insyallah berkesan:
1) jgn terlalu ikut perasaan tuh..cuba lah bawak bersabar dahulu
2)luahkan perasaan pada org2 yg disayangi,mintak pandangan mereka ttg hal nie(especially parents)
3)banyakkan baca alquran...kan alquran tuh salah satu penyembuh hati X kira ati tgh bengang mahupun sensitif..huhu
4)last skali banyak2 ler berdoa agar Allah dapat beri kite kawal hti yg sensitif tuh...insyallah berkesan...kan Allah dah berfirman...setiap doa yang dipohon pasti dikabulkan,tui taks?

nie ajer saya leh kasi opinion+cadangan ...kalau ader mase cuba lah....

p/s:saya bukan yang terbaik dlm hal2 nie,tp setakat kasi pandangan boleh kan??



Bookmark and Share

    


  Member Information For syamil87Profil   Hantar PM kepada syamil87   Quote dan BalasQuote

epi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2003
Ahli No: 6043
Posting: 86
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 31-03-05 01:46


buat tak tau jer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For epiProfil   Hantar PM kepada epi   Pergi ke epi's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-04-05 16:22



ana pun sensitif gak. ...... kawan2 suma cakap cam tu. tapi, lama2 tu oklah. just be happy always.anggap lah itu semua satu gurauan .......baru hidup tak boring!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

amiera
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2004
Ahli No: 7597
Posting: 4

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-04-05 15:17


assalamualaikum...
i have something to ask..dah diterbitkan ke majalah ukhwah???kalau ada kat pasaran alhamdulillah..sebab ana mmg dah lama cari majalah2 yg berunsurkan islam mcm tu..sebelum ni ada jumpa tapi yang bertudung pun tak tutup aurat..nampak leher n pakai baju fesyen ketat2...Tak best laa nak baca kalau macam tu..kalau tunjuk fesyen bertudung litup dan berjubah atau baju labuh yang agak longgar...


Bookmark and Share

    


  Member Information For amieraProfil   Hantar PM kepada amiera   Pergi ke amiera's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-04-05 13:34


1.Sentiasa berlapang dada..(bg yg diusik)
2.Dah tau kawan tu x suka diusik,jangan lah galak mengusik..(bg yg mengusik)
3.Nasihat dengan cara paling berhikmah....Ni terpulang pada individu yang dinasihati,kalau jenis panas baran,takan kita nak nasihat panas baran kan??..nasihat la relaxx..dan walaupun masa kita nasihat tu die tanak dengar,Insya Allah..kemudian hari..insya Allah die akan tersedar.So..selalu selalu la nasihat,walaupun susah n payah n bkn x sng dll..
4.Yang kene nasihat plak..terima la dengan seadanya,bagus la kawan kita tue dah beritahu kelemahan ataupun keburukan pasal diri kita,..die nak kita maju..bkn pandang rendah kepada diri kita..TQ..kepada rakan yang selalu menasihati~

[ Posting ini telah di edit oleh: Islamic_prince88 pada 2005-04-16 13:35 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 20-04-05 15:50




SENSITIF TU KAN..FITRAH..CUMA KUAT TAK KUAT JE KAN...PENENTU HATI KEBAL KE TAK..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

cenderawasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2249
Posting: 115
Dari: utm

Johor  


posticon Posting pada: 22-04-05 12:11


rasanya sensitif tu satu keperluan....kalau tak sensitif,takde perasaanlah namanya...tp jgnlah hal kecik pon terlalu sensitif...nanti takde org kawan baru tau....hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For cenderawasihProfil   Hantar PM kepada cenderawasih   Quote dan BalasQuote

putera81
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 549
Posting: 153
Dari: SaBAh

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-05 12:21


,
senstif rasanya perlu dlm perkara2 tertentu. seperti sensitif dlm pemilihan makanan halal or haram. kalo kita tak sensitif, kan susah.. tapi dlm menerima teguran, jgn ikutkan sgt hati.. sabar je.. jgn mudah terasa.. jika baik lama2 kita akan terima jugak teguran tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera81Profil   Hantar PM kepada putera81   Pergi ke putera81's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 23:06


saya pun sensitif... nak supaya tak sensitif, kena PAKSA gak.. kalau tak leh, CUBA gakk.. supaya dapat berfikiran POSITIF.

camni2.. each time rasa sensitif, just fikir : dah sensitif dah lah. dah lepas tu lepas lah. SUDAH maknanye NOKTAH. dah tok sah pikir2 lagii.. kita pikir2 tu yg dok rasa sensitif tuh.. TERUSKAN JE HIDUP DENGAN BERFIKIRAN TERBUKA.

jangan pikir. ok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-05 23:46




gunalah formula HGL a.k.a Happy Go Lucky ...



-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-04-05 16:31


ayat ana senang je untuk orang sensitif....boleh blaa....sensitif sangat..datang pejuang amerika....tak kire dh sensitif2 ni...ken tembak...so...kuat2kan diri...jangan duk sensitif...slamat berjuang

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

tsuraya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16335
Posting: 58
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 18-05-05 14:31


dulu saya macam tu..sekarang pun macam tu..tapi saya dah kurang terasa..sebab dulu kalau terasa saya terus sound org tu...kesian org yg kena sound tu...pastu saya cuba buang sikap panas baran....macammana ...bila kita terasa terus ingat akal....pengalamn byk mengajar saya kalau saya terus bersikap buruk....saya akan hilang byk kawan lagi....so bila terasa saya akan diam...tapi muka still masam mencuka...

pastu masuk tahun depan ...saya dapat nasihat dari senior saya...cuba hargai org kat sekeliling kita
..masa saya terasa terus saya diam dan simpan dalam hati buat-buat tak tahu...tahun nie perit sikit sebab bila saya buat macam tu ati saya plak yang tersiksa...akibatnyer tahun nie memang saya kuat nangis...berlanjutan hingga beberapa 2 tahun

masuk asrama...saya didedah kan agar lawan balik
apa yang org tu cakap...bahaya cara nie boleh bawa gaduh....

akhirnyer sekarang...apa yang saya buat? bila saya terasa ...saya diam terus pujuk hati..ingat kebaikan org tu kat kita...dah lama ..mungkin 3hari, 4 hari...kita beritahu org itu....apa yg kita membuatkan kita terasa....dgn cara yang baik...

jgn sampai kita buat dia terasa lak...
biasalh tu kalu cepat terasa....tapi jgn lelama sangat ...ikut pertimbangan akal...kalau tak semua org lari....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tsurayaProfil   Hantar PM kepada tsuraya   Pergi ke tsuraya's Website   Quote dan BalasQuote

wehdah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13170
Posting: 196
Dari: Ranau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 14:40


bagi analah bacalah surah toha 1-5, sejuk hati bila terasa............dan selalu selawat kat nabi.........

Berkata biarlah berlandaskan Ilmu,yang paling penting tahu dalil dan hujahnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wehdahProfil   Hantar PM kepada wehdah   Quote dan BalasQuote

tini_wahed
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13250
Posting: 9
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 15:00


jangan layan sangat perasaan tu dan cuba berfikiran positif. alihkan emosi anda dgn memikirkan kebaikan rakan anda itu terhadap diri anda. jangan asyik memikirkan hal yg remeh temeh dan memeningkan kepala. so kita dapat beri lebih tumpuan terhadap pelajaran, kerja dan keluarga. InsyaALLAH.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For tini_wahedProfil   Hantar PM kepada tini_wahed   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 15:24




Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

adneen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5952
Posting: 75
Dari: kelantan

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 15:47




sensitif?mm..

1.think positif, jgn su'u dzon..
2.jgn layan,bkn dpt ape2 pon
3.maafkan kesalahan org lain,sdgkn nabi ampunkn umat
4.hidup dgn ceria
5.Ingt Allah..dan itulah yg sebaik2nya..sesungguhnya dgn mengingati Allah hati akn menjadi tenang

Bookmark and Share

    


  Member Information For adneenProfil   Hantar PM kepada adneen   Pergi ke adneen's Website   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 10:27


Assalamu'alaikum...
sifat semulajadi memangla sukar nak diubah....
tapi ia akan berubah jugak mengikut peredaran umur...
mungkin sebab makin meningkat umur tu...kita semakin matang....
Waallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 01-07-05 12:28


assalamualaikum...

oo..cept sensitif ye??...ala..buat tak tau ja..
tapi..ckp senng lah kan??..
macam perkataan "sabar" tu..senng dikata..payah dikota..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 14:57


apa di ummimq?.

ps:kaunseling antara jalan terbaik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 04-07-05 23:55


1st jangan fikirkan sangat usikan tu.makin difikir makin cekap neuron kita membawa impuls ke otak so makin sensitifla kita.

2nd usik dia balik

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

nur_1404H
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2005
Ahli No: 18454
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 15:30


istiqfar banyak2 ...
insyaAllah ..Allah akan jaga hati anda dari terus-terusan begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_1404HProfil   Hantar PM kepada nur_1404H   Quote dan BalasQuote

fiafarha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1209
Posting: 79
Dari: t`ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-08-05 15:50


CERIA2 SENTIASA... :-D :-D :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiafarhaProfil   Hantar PM kepada fiafarha   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 26-08-05 15:55


Pada 08-12-04 22:18 , annafira posting:

!!! QUOTE !!!





Assalamualaikum...
susah lah sikit...
banyak bersabar aje lah..
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 26-08-05 16:03


pada saya lah nak hati yang keras sikit ni..
kena jangan selalu kisah dengan apa yang orang cakap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

al-hafizz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.08.2005
Ahli No: 18407
Posting: 41
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 16:14


kalau kena ejek dengan orang kita cakap pada dia(dia pun sama) gerenti dia sensitif punya

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-hafizzProfil   Hantar PM kepada al-hafizz   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 02:11


sebenarnya dah terlupa tentang topic ini :-P

membaca balik 4 pages topic, kesimpulannya hati kita ni, kita sendiri yang kena jaga, bukan orang lain..selebihnya hanya mengadu kat Allah swt.. :roll:


-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~


Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-12-05 12:52


.........sensitif melihat pada kesusahan .penderitaan orang lain...

ana Kalau pergi hospital..tengok macam 2 kecederaan orang..memang tak tahan ..mengalirla air mata...sedi sungguh..kembali buat muhasabah diri..beginilah bila mana nikmat ksihatan di tarik balik oleh Nya...

...sedih..sangat2...Allahuakbar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-05 15:35


emm..yang penting pkr orang tegur sebab dia sygkn kita...
saya Kalau orang tegur,saya akan pkr baik saja,yang positif..
jadi,jangan trlmpau buat hati terasa sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-05 17:19


fikir positif apa yang orang cakap.....
jdkan teguran tu satu cabaran bagi diri kita untuk jadi lebih baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 05-12-05 18:07


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 05-12-05 19:58


erm...actually saya pun sometimes begini juga...
tapi bila pk2 smule...
jadikan ianya sebagai penguat semangat.... :-)
betul kata awak,selebihnye hanya mengadu pada Allah.. ;-)


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 00:18


Kalau tak nak bagi hati terasa..buang ajela hati tu..sebab itulah kerja hati,mudah terasa...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-06 15:27


Pada 30-12-05 00:18 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau tak nak bagi hati terasa..buang ajela hati tu..sebab itulah kerja hati,mudah terasa...hehehe


good suggestion...
hihi.... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 03:08


nasib baik ada yang bersetuju...
betul tak lubaina???

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-06 09:09


saya pun ada kawan yang sensitif juga...
tapi...biasanya....anatra ramai kawan yang dia ada...
pasti ada seorang dua yang dia ni tak jdi sensitif tau...
seelok-eloknye...
elakkan dari berkawan berdua dengan orang sensitif ni....
kena cari genglah....
barulah dia susah sikit nak sensitif...
dan one more...jdn dilayan kan....
nanti dia akan sejuk sendiri....
lainlah if tu bermula dari kita...
haruslah kita mohon maaf....

so...jangan susah hati sangat....
kasabaran kita bersabar dengan orang macam ni....
dia sebenarnya hargai tau....
kita di uji dapat kawan begitu sebab...
kita mampu bertahan dengan perangai dia k....

be cool....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-02-06 16:56


try kawan dengan orang xsensitif... :-di


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 17:31


muslimat suka ke muslimin yang sensitif? :-di


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-02-06 18:08


Saya pun selalu mudah rasa kecil hati jugak.... tambah pulak kalau apa kita nak dapat tu kita tak dapat huhuhuhu.... ermmm kiranya sensitif juga la orang nya... tapi saya selalu saja dekatikan diri dengan Allah..... banyak-banyak bersabar.... lepas itu luahkan pada orang.... kalau yang buat kita sakit hati tu... terus terangla kat dia takkan hari2 nak makan hati... ermmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

salsabiila05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18768
Posting: 31
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 18:32


assalamualaikum....isu sensitif?

sebagai hamba ALLAH, kita kena menerima atau redha di atas ketentuan Allah yang mengurniakan kita kelemahan dan kelebihan...sesetengah orang mudah sensitif, tapi sebagai penyelesaiannya, kita kena banyak berdoa, kena banyak bersbr, kena dengar pendapat orang lain, kena senyum selalu, kena jujur, kena terima kritikan, jangan bersikap salah sangka...insya-Allah segalanya akan selesai, sebab setiap penyakit itu ada penawar melainkan mati

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsabiila05Profil   Hantar PM kepada salsabiila05   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 18:58


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 16:25


Pada 10-02-06 03:08 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

nasib baik ada yang bersetuju...
betul tak lubaina???


mmm...
insyaAllah betul....... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 16:39


Pada 08-12-04 22:18 , annafira posting:

!!! QUOTE !!!




Assalamualaikum...
saudari mudah terasa, harap2 mudah juga memaafkan dan sembuh daripada penyakit terasa saudari tu...=)
apa kata ambil usikan daripada rakan tu sebagai pembakar semangat??
yakinlah, usikan2 itu yang akan kita kenang apabila terjadinya perpisahan kerana Allah...
gurauan2 nakal yang akan selalu di ingatan nanti...
semoga rakan2 saudari dapat menerima saudari seadanya...
semoga cemerlang di dunia dan di akhirat...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-03-06 12:57


banyakkan berzikir pagi dan petang..InsyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 14:06


janganlah terlalu sensitif sangat

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

miss_3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7554
Posting: 76
Dari: bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 03-03-06 17:02


belajar mengawal minda agar tak mudah ambil peduli apa orang kata. kekadang tu saja saja nak test.....
DOA la selalu.....minta semoga di beri hati yang cekal :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_3Profil   Hantar PM kepada miss_3   Pergi ke miss_3's Website   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 21:28


:lol: :lol: :lol:


-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 08:48


salam

pada pendapat ana, tak perlu la sensitif sangat. nanti hati mudah terluka. bila hati asyik terluka saja, ssorg tu boleh jadi feelingless dan tak ada motivasi. yang penting kita kan faham. kita hidup ni untuk diuji.setiap apa yang berlaku yang menepati kemahuan kita atau tak, merupakan ujian allah pada kita. terima la dengan hati yang terbuka. Tuhan tak menjadikan sseuatu tu untuk suka-suka. setiap kejadian tu pasti ada asbab dan hikmahnya... takestime to think.ok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 23:01


bagi hadiah...hihihihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

ahda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8665
Posting: 73
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-07-06 15:38


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahdaProfil   Hantar PM kepada ahda   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 16:24


saya pun sensitif juga orangnya....mudah teraser....tapi cepat maafkan orang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

sahabat83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15922
Posting: 151
Dari: skpc(1)-sesma-ikip3-upm-cosmopoinkb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 16:57


bagus lah macam itu amna_liana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat83Profil   Hantar PM kepada sahabat83   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 17:31


bagi saya...janganlah terlalu sensatif...semua itu berlaku mungkin dari kesalahan kita....pasti ada hikmah disebaliknya kalau saya pun kadang-kadang sensatif tapi kena think positif selalu supaya tak jadi masalah di kemudian hari....maafkan saja kalau terasa apa-apa dari orang lain......itu adalah lebih baik dari berdendam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

czar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.07.2006
Ahli No: 25395
Posting: 33
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 25-07-06 21:29


sensitif dibolehkan tapi biarlah bertempat,betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarProfil   Hantar PM kepada czar   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:46


salam....

sensitif tu bagus, tapi biarlah berdasarkan Islam.

bila di tegur tu, memang lah terasa. tapi fikir balik, teguran tu untuk kebaikan kita dan agama. jangan pula berdendam, nampak sangat iman tak kuat.

tak dinafikan, teguran memang menyakitkan tapi itulah diri kita. bagi oarng yang menegur pula, gunalah cara yang berhikmah, jangan main hentam saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:50


sensitif ni perlu bagi yang menegur bukan yang ditegur

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 14:03


jiwa wanita memang sensitif tak dinafikan...tapi biar berpada2 takut2 nanti kita yang sengsara...jangan dilayan sangat perasaan hati tu...be happy.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

starfish
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14030
Posting: 76
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-06 10:50


Assalamualaikum

Bagi saya kalau berdepan keadaan begitu, jangan difikirkan sangat,dan kalau boleh jangan di layan orang yang suka mengusik tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For starfishProfil   Hantar PM kepada starfish   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-06 11:07


bsikap lah "slu zon" yakni sentiasa bersangka baik @ positive thinking....

amalkan benda ni semasa nak menegur orang atau diri sendiri ditegur...

insya-Allah... Allah akan membantu kita

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-06 11:14


alwiz think positive....dan sts bersangka baik....insya4JJI boleh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 13:38


betul lahhh.... bagaimana nak rawat erk??
kalau saya memain sikit dengan kawan saya... dah sensitif..
saya tak tau lah....
kalau dia kaco saya.... tak apa pula...
huh!! susah lah orang yang over sensitif ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 13:50


ana pun kadang-kadang ada masalah yang same.maybe i'm born with it...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 13:55


sensitif dari sudut positif adalah peka.
peka dengan keadaan sekeliling tu penting. sentiasa sensitif pada pandangan masyarakat tentang adat dan budaya. sensitif terhadap keperluan agama, malah berasa sedih bila kecewa tu jugak penting, disitu titiknya rasa insaf. sensitif itu wajar atau wajib ada asalkan digunakan bertepatan dan tidak melebih2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 15:45


buat don't know saja.kalau ikutkan sangat rasa hati,mesti lagi terasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 15:48


buat don't know saja.kalau ikutkan rasa hati,lagi terasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 09-09-06 16:33


:)
sabarlah
Allah swt suka orang yang sabar

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-09-06 18:04


Assalamualaikum...
Tak boleh nak beri komen sebab saya pun sensitif orangnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 18:32


kena pandai control lah...jangan terlampau sensitif...seab kadang-kadang terlampau sensitif boleh menybabkan pergaduhan...saya dah ada pengalaman macam tu...tapi saya bukan orang yang sensitif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 19:25


baca Al-Quran banyak2 ...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

warissatulsina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26808
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 13:16


sahabat ukhwah semua, ana and family kena jangkitan sakit mata.Sakit mata ini bukannya sakit mata biasa tu......Mata ini merah2, bengkak2,berair and bila sujud nak solat, rasa nak tersmbul biji mata ini.Sebena'nya ana nak minta petua dari kalian m'tahui akan penyakit ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For warissatulsinaProfil   Hantar PM kepada warissatulsina   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 10-12-06 05:44


oooo..bahaya itu Kalau sakit mata begitu,baik pagi jumpa doc,heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 14-12-06 08:33


erm, kena kuatkan iman & banyak bersabar....

sebab org yang lemah iman saja cepat terasa....
susah juga kalau jadi org sensitif ni, cara nak prevent senang saja. buat tak tau saja, mybe mula-mula hati rasa macam tersentuh....buat tak tau saja lah.

kalau lagi honest, bagitahu saja kat kawan-kawan yang kita sensitif spy mereka pun akan beware dengan kita. kalau dapat wife/hubby yang sensitif cube2 lah kurgkan kcikkan hati mereka. My be benda simple pun mereka boleh terasa tau 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 09:07


salam...
mudah terasa ni berkait rapat dengan psikologi,ini melibatkan identiti annafira,dan identiti ini annafira sendiri yang tetapkan..dalam lingkungan usia 15-20 tahun merupakan tahap kritikal untuk krisis identiti..dan disinilah masa annafira memilih untuk jadi siapa...sikap mudah terasa ni pun annafira sendiri yang tetapkan..pada pendapat ana cara terbaik adalah dengan cara mengadakan perang psikologi untuk ubah balik apa yang annafira dah set...jangan terlalu drastik...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 09:15


Pada 26-11-06 13:16 , warissatulsina posting:

!!! QUOTE !!!

sahabat ukhwah semua, ana and family kena jangkitan sakit mata.Sakit mata ini bukannya sakit mata biasa tu......Mata ini merah2, bengkak2,berair and bila sujud nak solat, rasa nak tersmbul biji mata ini.Sebena'nya ana nak minta petua dari kalian m'tahui akan penyakit ini


ambil 4-5 helai daun sirih,bubuh dalam gelas kemudian siram dengan air panas yang mendidih...biarkan sehingga sejuk dimana warna airnya menjadi kemerah-merahan..kemudian gunakan air tadi untuk cuci mata beberapa kali dalam masa 3-4 hari...insyaALLAH akan baik dengan zat Allah...


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 09:19


Pada 14-12-06 09:07 , Ustadz posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
mudah terasa ni berkait rapat dengan psikologi,ini melibatkan identiti annafira,dan identiti ini annafira sendiri yang tetapkan..dalam lingkungan usia 15-20 tahun merupakan tahap kritikal untuk krisis identiti..dan disinilah masa annafira memilih untuk jadi siapa...sikap mudah terasa ni pun annafira sendiri yang tetapkan..pada pendapat ana cara terbaik adalah dengan cara mengadakan perang psikologi untuk ubah balik apa yang annafira dah set...jangan terlalu drastik...insyaAllah


salam..
yup..betul itu..berkait rapat dengan psikologi....perkembangan individu itu sendiri...perkembagan zaman kanak-kanak ke alam remaja dan perigkat seterusnya...dan juga termasuk dalam perkembagan tingkah laku...memang di zaman remaja akan berlaku berbagai krisis tentng mencari diri sendiri...
berdasarkan apa yang saya belajar lah dulu di kolej....hehehe..saya budak psikologi...sekiranya kita terlalu mudah terasa...akan tergolong dalam penyakit bilazim...infioriti yang terlalu dan sebagainya...jadinya bila mana kita sendiri tak boleh nak adaptasi persekitaran dan sesuatu perkara itu, takut kalau2 akan memudaratkan diri kita sendiri jugak...
kehidupan sosial kita pun akan terjejas...bagi saya..kita kena sentiasa bersedia berhadapan dengan apa juga perkara...cuba adaptasikan persekitaran...dan jangan biarkan persekitaran yang mempengaruhi kita..banyakkan menbaca buku2 yang berkaitan denag motivasi dan psikologi...Insya Allah...Allah akan bersama..
sekian...


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 13:50


selalunya masalah berkenaan mata berkaitan jangkitan kuman.tapi orang2 tua kata petua untuk jaga mata banyakkan memandang benda yang berwarna hijau seperti rumput daun.lagi satu banyakkan bangun malam untuk beribadat.insyaallah dapat menghindarkan dari segala penyakit.Tetapi sebenarnya penyakit2 yang terkena pada kita bertujuan untuk menghilangkan dosa2 kecil disamping ujian untuk menambahkan ketaqwaan kepada allah. wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 18:13


hm...suruh org buat jahat kat kita selalu...
lama2 kita imun :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

tero_1809
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2005
Ahli No: 19818
Posting: 56
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 11:46


senang saja...
sruh lagi ramai yang sakitkan hati awak.
lepas itu mesti dah lali...............
kuikuikuikuikuikuikuik

Bookmark and Share

    


  Member Information For tero_1809Profil   Hantar PM kepada tero_1809   Pergi ke tero_1809's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» aargghh..sensitif sangat?!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.232575 saat. Lajunya....