Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 2 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
muslimin23: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 25 hari yang lalu
syahidatul: 28 hari yang lalu
raudhahasanah: 29 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: sekolah agama


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» sekolah agama

Please Mendaftar To Post


Oleh sekolah agama

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 24-11-04 13:22



nak tanya...sape dulu sek agama??
kongsi sikit pengalaman

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

atiqah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5116
Posting: 40
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 26-11-04 17:43



Ana dulu sekolah agama.tapi semuanya perempuan.belajar kat sekolah agama memang seronok.banyakyang kita perolehi bila masuk sekolah agama.ana bersyukur kerana terpilih walaupun pada peringkat awal memang tak terpilih. masuk sekolah agama memang mencabar. subjek yang dipelajari banyak lebih kurang 20-22 subjek.cuma ketahanan mental dan fizikal saja yang boleh buat kita bertahan hingga ke perjuangan terakhir.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahProfil   Hantar PM kepada atiqah   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 27-11-04 17:17



Terima kasih...sahabat ku Atiqah....
Atiqah dulu sekolah mana????
emy sekolah kat sek men agama padang tengku...
kuala lipis...pernah dengar tak nama sekolah emy tu??
atau pun atiqah ada kawan @ sedara mara kat sana???
memang la sekolah agama banyak sangat cabaran...tu yang kena jaga adab dan segala macamlah berkaitan diri kita,...
bukannya ape...orang luar semuanya pandang budak sekolah agama ni baik-baik belaka...sehinggakan tak boleh langsung buat salah...
lepas tu bila dah banyak kes yang berlaku kat sekolah agama mulalah kita dipandang serong oleh masyarakat.....hem tak taulah....sekarang ni kebanyakan sekolah agama dah teruk.....

-----------------
WARDAH.....SALAM UKHWAH UNTUK SEMUA

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-04 20:39




sekolah agama mmg ada kelebihan nya,... dr segi mata pelajarannya, uniform dan juga batas pergaulan yg lebih ketat....
Namun bg sy,... klau nk dikatakan budak sek agama ni lebih baik drpd bdk sek men biasa,...rasa2nya, baik tarik balik kenyataan tu...krn sy sendiri bersekolah agama dan sy sendiri melihat budak2 sek sy melakukan perkara yg mmg b'tentangan dgn agama sekaligus m'jatuhkan imej sek agama itu sendiri...spt merokok, buli, vandalism & mcm2 lg,....... x silap sy, hampir setiap thn, ada sj yg kena gantung atau dibuang sek terus..........

w/apapun,...mmg sy galakkanlah kpd adik2 yg msh lg dlm proses pemilihan sek men tu supaya memilih sek agama sbg destinasi anda yg seterusnya.....krn bg sy sendiri, sejak sy b'sek agama, sy dpt rasakan yg ia sedikit sebanyak tlh mengubah attitude sy....





Kejar cita- cita dulu,
Baru kejar ^ciNta....

[ Posting ini telah di edit oleh: hanishumaira pada 2004-11-27 20:42 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 28-11-04 18:28




sekolah agama?...em...penah...taski ABIM! ...dulu sekolah Cina je sampai form 5...pergaulan? bebas laa...campor laki pompuan...luckily kitorang ada ustazah yg concern pasal budak melayu/islam...but then ada jugak yg ikut style org kafir...selamba je belasah makan kat kantin diorang, perangai pun cam diorang dah...kalo dah bega camtu tak dapek den nak nolong eh doh...ahakz...

problems we faced?...tak banyak...diskriminasi tu sometimes ada jugak...i remember the first time saya pakai tudung...selalu la jugak kena tarik tudung, buli, ejek etc..ahahaa..isu perkauman...soo sensitive punya issue.....sometimes the teacher also can be quite bias....pernah kena asing drpd kelas elit just bcoz i'm malay muslimah...reported to jabatan pendidikan...warned by the pengetua.....biasalah tu, dugaan...

pendapat saya tentang budak yg sekolah agama?...jeles...jeles!!!!!.....hahaaa....i always wanted to study Arabic language!...



Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

itqan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12589
Posting: 22
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-11-04 01:31


em..sekolah agama memang best..serious... ..banyak benda dapat belajar..mata pelajaran pun banyak..pastu bila habis je sekolah kite rase lebih daripada orang terutama dari segi ilmu agama pastu ada bahasa arab pulak..tetapi ape yang kita selalu lupa,belajar pun sebab ada periksa..kalau hafal surah ke hadis ke..memacam agi la..bila dah habis exam semua lupa. pengalaman peribadi...ni la..azam nak ingat balik ape yang pernah belajar walaupun mungkin tak dapat semua...sebab ilmu tu penting untuk dunia dan akhirat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqanProfil   Hantar PM kepada itqan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111807 saat. Lajunya....