Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 18 hari yang lalu
izdham: 27 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: baca!kisah best untuk perempuan....


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» baca!kisah best untuk perempuan....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh baca!kisah best untuk perempuan....

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 10-11-04 14:38


assalamualaikum...
baca tau.....best ni....CERITA UNTUK SUAMI / BAPA / LELAKI


Mat...mat....

Mat tidak pernah membantu isterinya membuat kerja-kerja rumah. Malah
dia sering bersungut sendirian kerana telah merasa bosan setiap hari
pergi kerja, sedangkan Nab isterinya hanya tinggal di rumah. Kalau
boleh,
dia
mahu isterinya tahu betapa penat dan letihnya dia bekerja setiap hari
untuk menanggung keluarga.

Satu malam ~~~~ Mat berdoa,"Ya Tuhanku. Aku bekerja 8 jam sehari
sedangkan isteriku hanya tinggal di rumah bersama anak-anak. Aku mahu
supaya dia tahu betapa letihnya aku bekerja setiap hari. Tolonglah ya
Tuhan, tukarkanlah aku dan isteriku. Biar aku yang menjadi isteri untuk
sehari sahaja supaya dia pula dapat merasakan betapa letihnya aku
bekerja. Biar aku pula yang berehat di rumah"

Tuhan Yang Maha Mengetahui telah mengkabulkan permintaan Mat. Pagi
besoknya, ia bangun dari tidur, dan pastinya sebagai seorang isteri.
Bangun saja dari tidur, dia bergegas ke bilik air, cuci gigi dan terus
ke
dapur menyediakan sarapan untuk suami dan anak-anak. Pastu bangunkan
anak-anak dan melayan mereka bersarapan, pada masa yang sama melayan
suami
bersarapan. Pastu menghantar suami yang nak pergi kerja ke pintu,
kembali membetulkan baju anak-anak yang nak ke sekolah dan menyediakan
air
yang
anak-anak nak bawa ke sekolah. Pastu panaskan injin kereta dan bergegas
hantar anak-anak ke sekolah.

Balik dari sekolah terus ke pasar untuk membeli ikan dan keperluan
dapur yang lain. Dekat dua jam baru sampai balik ke rumah. Simpan
barang-barang dapur ke dalam almari dapur dan ikan simpan dulu dalam
peti
ais.
Komdian....... kutip kain busyuk untuk dicuci dengan mesin sehingga
selesai
dan
dijemur. Pastu baru mula memasak untuk anak-anak yang akan balik
sekolah
nanti.
Selesai masak, jam dah pukul 12.45 tengahari. Terpaksa pula bergegas
ambil anak dari sekolah.

Selesai ambil anak, beri pula mereka makan sebelum mengatur anak-anak
supaya membuat kerja sekolah. Pastu terpaksa pula kemas rumah supaya
jangan bersepah sangat. Komdian angkat kain di jemuran. Tiba-tiba anak
bongsu
menangis kerana terjatuh. Dah nak kena beri rawatan dan pujuk supaya
tangisan tidak berlarutan. Dah selesai, kain-kain yang baru diangkat
perlu pula dilipat dan disusun dalam almari. Sedar tak sedar, waktu
Zohor
dah
tinggal tak berapa minit saja lagi. Terpaksa bergegas pulak tunaikan
Zohor sebelum tertinggal. Selesai salam, azan Asar kedengaran.
Selesaikan
pulak solat Asar sebelum menyambung apa-apa kerja yang belum siap.

Belum sempat rehat, terpaksa pula balik ke dapur untuk menyiapan makan
malam. Lepas Maghrib, terpaksa layan suami dan anak-anak makan, pastu
cuci pinggan mangkuk, pastu mandikan anak yang masih kecil, pastu
uruskan
supaya anak-anak masuk tidur.... dan macam-macam pastu lagi. Dekat
pukul
11.00
malam barulah semua kerja rumahtangga selesai. Badan pun dah longlai
lohe...

Bolehlah rasanya nak berehat sikit.

Opps.... belum boleh rehat rupanya. Suami juga mahukan layanan. Berdosa
isteri kalau tak melayani kemahuan suami. Tambahan pulak malam ni malam
Jumaat. Maka suami dilayani dengan sewajarnya sehinggalah dia terkulai
dua kali lohe dan langsung tertidur....... tak pasti pukul berapa.

Setelah terjaga sebelum dinihari, Mat segera bangun dan berdoa
semula,"Ya Tuhanku. Barulah kini aku tahu.... Aku dah tak sanggup lagi
jadi
isteri. Aku keluar bekerja seharian pun tak penat macam ni. Ada juga
masa
berehat, minum kopi dan berbual dengan kawan-kawan. Tolonglah
kembalikan
aku
sebagai suami semula. Tobat aku tak sanggup dah jadi isteri. Salah
sangkaanku
selama ini bahawa kerja-kerja isteriku di rumah begitu mudah. Biarlah
isteriku terus di rumah dan aku keluar bekerja"

Sekonyong-konyong Mat terdengar satu suara ghaib berkata,"Wahai Mat,
kamu belum boleh kembali menjadi suami sebab persetubuhanmu malam
tadi
telah
menjadi benih. Kamu kenalah tunggu 9 bulan 10 hari lagi untuk
melahirkan anak sebelum kamu dapat menjadi suami kembali...."

Whatttt???... 9 bulan 10 hari??? ....Beranaaak???.......Waaaaaa.. tak
nak,,,,,,,,,,tak nak, tak naaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkk...!!!

~~~~~ "Bang, bang... Abangggg... apasal niii.....??" Sergah satu suara
di sisinya. Mat melompat bangun dari katilnya dan terus memegang
isterinya
sambil bertanya,"Nab, Nab kah yang jadi suami atau abang yang jadi
suami??? "Laaaaa... tebiat apa pulak abang ni. Kan Nab ni
pompuan..
Tentulah
abang yang jadi suami..... Appa punya lawak pagi-pagi rabun ni....."

Hari tu Mat mengambil cuti emergency dan sehari suntuk membantu
isterinya membuat kerja-kerja rumah..... Hinggakan seluar kecik dan
baju
kecik
Nab pun habis Mat kutip basuh... Nab terkedu beghok, terlopong dan
jadi
bisu seharian melihat gelagat suaminya.........

Moral cerita : Isteri perlu disayangi dan lindungi kerana ia adalah
anugerah Tuhan yang tidak ternilai.


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 14:43


mat....mat.....

tak nak dpt suami mcm ni....



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

al_farafisya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6673
Posting: 49
Dari: ardhilLah

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-11-04 23:47


hanya mampu tersenyum...

-----------------
Ya Rabbana...tHaBbiT QuLUbaNa 'ALa DiiNiK wa 'ALa to'aTiK..


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farafisyaProfil   Hantar PM kepada al_farafisya   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-04 00:00




cerita yg menarik

-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-04 01:35



Bukan kisah best untuk perempuan sahaja, lelaki yang lebih perlu menghayati kisah ni...

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-04 06:47


......

.....Best utk org pompuan tapi panduan utk org laki²

Wallahu'alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 11-11-04 09:45



hm...cerita yg menarik perhatian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-04 14:36


org laki yg patut baca... jadikan panduan dan teladan....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

peng_yu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 17
Posting: 120
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-11-04 15:34


huhuhu...macam2 lawak pun ader...
..tp umum sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For peng_yuProfil   Hantar PM kepada peng_yu   Quote dan BalasQuote

docdila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11108
Posting: 22
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-11-04 16:38



Cerita yg menarik & ada pengajarannya.
Isteri = "PENGURUS RUMAH"


Thabit Al-Bani berkata: Seorg wanita dari Bani Israel yg buta sebelah matanya, sgt baik khidmatnya kpd suaminya. Apb ia m'hidangkan mknn di hdpn suaminya, dipengangnya pelita sehingga suaminya selesai makan. Pd suatu mlm pelitanya kehabisan sumbu, maka diambil rambutnya dijadikan sumbu pelita. Pd keesokan hari, matanya yg buta tlh celik. Allah kurniakan keramat ( kemuliaan kpd perempuan itu krn memuliakan & m'hormati suaminya).


Aisyah r.ha berkata: Aku bertanya kpd Rasulullah SAW, "Siapakah yg lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Baginda, "Suaminya." Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya."






Bookmark and Share

    


  Member Information For docdilaProfil   Hantar PM kepada docdila   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-04 15:15




nice story... tanggungjawab suami adalah melindungi isteri dan anak-anak...... Pengajaran yg bermakna....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-04 15:24



sokong dgn kak ctmuslimah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

atisolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5372
Posting: 270
Dari: bumi Allah

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-04 01:10



hohoho.....nak pecah perut ana membacanya...especially time Mat mengigau tuh...hahaha...lawak...lawak...


Bookmark and Share

    


  Member Information For atisolehahProfil   Hantar PM kepada atisolehah   Pergi ke atisolehah's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-04 10:27


lelaki mpy t/jwb yg sgt besar dlm keluarga, lbh2 lg agama

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-04 11:08


huhuhu...lawaknya citer ni,mat mimpi rupanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

shinichi87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.11.2004
Ahli No: 12418
Posting: 25
Dari: andalusia

madagascar  


posticon Posting pada: 18-11-04 01:33



.......ha!ha!ha!lawaknyer..........

.......tapi jgn luper ambik iktibar tau....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinichi87Profil   Hantar PM kepada shinichi87   Quote dan BalasQuote

tooyu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8671
Posting: 29
Dari: somewhere kat kdh

Kedah  


posticon Posting pada: 18-11-04 09:25


tak semo laki cam tu kan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For tooyuProfil   Hantar PM kepada tooyu   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 22-11-04 09:47


memanng klaka. memang patut jadikan pengajaran buat orang lelaki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

ukhuwwahfillah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11827
Posting: 17
Dari: polimas jitra

Kedah  


posticon Posting pada: 23-11-04 14:29


WALAU pun jadi seorang wanita,isteri dan ibu tu penat,tapi kepenatan tu hilang bila kita ikhlas melaksanakannya tambahan bila dikurniakan suami yang sentiasa membantu isterinya..insyaallah mago2 ALLAH mengurniakan ana suami seperti itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhuwwahfillahProfil   Hantar PM kepada ukhuwwahfillah   Pergi ke ukhuwwahfillah's Website   Quote dan BalasQuote

pengemisIlmu
Warga Rasmi
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 6767
Posting: 15
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 24-11-04 19:39


ada pengajaaran yang tersendiri yang patut disingkap antara suami dan isteri dan mestisaling bertolak ansur dalam semua perkara...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengemisIlmuProfil   Hantar PM kepada pengemisIlmu   Quote dan BalasQuote

hakima
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11033
Posting: 41
Dari: BUMI ALLAH

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-11-04 20:38


kelakar jugak cerita ni..
tapikan, rasenye tajuk perlu tukar kot. sorry, ini cuma pendapat sy.
however, this story is quite good.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimaProfil   Hantar PM kepada hakima   Quote dan BalasQuote

puterijasmin
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11671
Posting: 14

Pahang  


posticon Posting pada: 26-11-04 15:31




lucunye cerita ni,padan muka si mat tu....dan bg suami2 yang macam mat ni,amik iktibar le dr cerita ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterijasminProfil   Hantar PM kepada puterijasmin   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-11-04 13:25


di sebalik kelakar..tersurat suatu pengajaran yg memang berguna utk para suami...hargai lah isteri anda sewajarnya..

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-11-04 14:49




fulamak!! the best story of the year. tahniah islamicboy!!!

semua lelaki baca nie. dan usaha yg baik utk menurunkn statistik percerian yg kian parah..

waallahua'lam..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-11-04 16:32


nasib baik ana tak kawin lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

sara03
Warga Rasmi
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10379
Posting: 10
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 29-11-04 16:37




bagus creta nie,bleh buat teladan buat lelaki....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara03Profil   Hantar PM kepada sara03   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-11-04 18:26


Ambil tauladan, hebahkan kepada rakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

TengkuHaiqal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.11.2004
Ahli No: 12640
Posting: 251
Dari: Edinburgh...Scotland,UK

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-11-04 22:09


hehehe...lawak betul citer nie ...namun ada moral di sebaliknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For TengkuHaiqalProfil   Hantar PM kepada TengkuHaiqal   Quote dan BalasQuote

kHaLiFaH_aLaM_MaYa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 802
Posting: 106
Dari: Capri Island

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-11-04 22:47


alahai...macam-macam ada!!

-----------------
http://www.cash-banker.com/promo.php?from=khalifah03 -Money Machine

Jika Hati Disinari HidaYah,Membujur Lalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kHaLiFaH_aLaM_MaYaProfil   Hantar PM kepada kHaLiFaH_aLaM_MaYa   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-04 17:23


Semua orang nak ketawa kan...memangla agak lucu tapi ana rasa tak semua orang memahami tugas-tugas seorang suri rumah..emm balik try kaji tugas ibu dirumah ye...macamnilah hakikat dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-04 18:34


terkedu baca cite nih!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

balistix
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6163
Posting: 24
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-04 04:47


satu pengajaran kepada suami...hargailah isteri anda!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For balistixProfil   Hantar PM kepada balistix   Quote dan BalasQuote

MutiaraHati
Warga Rasmi
Menyertai: 22.05.2004
Ahli No: 9124
Posting: 14
Dari: Bangi

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 08:17




Bookmark and Share

    


  Member Information For MutiaraHatiProfil   Hantar PM kepada MutiaraHati   Pergi ke MutiaraHati's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 21-12-04 09:02




emmm..jangan sesekali memperlekehkan kerja2 menguruskan rumahtangga nie... hatta dibayar gaji sebanyak RM3,000 pun belum tentu cukup......

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Nwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12845
Posting: 41
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 21-12-04 10:40


Boleh dijadikan pedoman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NwarProfil   Hantar PM kepada Nwar   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 02:51




wah!!pandainye care teman bg nasihat..good!very good!kikiki..lawak pun ada..penah ke mimpi cam gitu?..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

al-haq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 433
Posting: 85
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 17:43


.....bagus jugak citer ni....sesuai dijadikan teladan utk bakal2 suami.......berat sama dipikul ringan sama dijinjing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-haqProfil   Hantar PM kepada al-haq   Quote dan BalasQuote

insan_85
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14467
Posting: 7
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-05 15:26



a good story.pengajaran kepada kita kaum lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami.maka hargailah pengorbanan seorang isteri.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_85Profil   Hantar PM kepada insan_85   Pergi ke insan_85's Website   Quote dan BalasQuote

Salsabilla
Warga Rasmi
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14831
Posting: 3
Dari: Klang

Selangor  


posticon Posting pada: 01-03-05 16:37


ermmm.... good story... Alhamdulillah... akhirnye si mat tu sedar gak bahawa jadi isteri sepenuh masa tu bukannyer mudah seperti yang disangkakan! story ni memang best untuk perempuan... tp sebagai pengajaran umtuk kaum lelaki!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For SalsabillaProfil   Hantar PM kepada Salsabilla   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 17:27


such a nice story
men importantly should read!

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

az-zinirah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14392
Posting: 11
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-03-05 17:53


akum,hehehe lawaknya,apalah Mat nih!!!sepatutnya org lelaki patut baca dan ambil pengajaran dari crita kak ctmuslimah tadi 2 jadilah suami yang bertanggungjawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For az-zinirahProfil   Hantar PM kepada az-zinirah   Quote dan BalasQuote

yushidayaKISAS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13627
Posting: 62
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 02-03-05 17:03


hmm, jd hargailah pengorbnan kaum wanita.. jgan ingan kaum wanita ni ble dok goyang kaki.. lagi2 zaman sekarang, kalau tak berpendidikan susah nak hidup. tak ble nak harapkan kaum lelaki je.. lelaki zaman sekarangpun akan pilh wanita yang berpendidikan dan berkerjaya,kan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For yushidayaKISASProfil   Hantar PM kepada yushidayaKISAS   Pergi ke yushidayaKISAS's Website   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 12:34



Masya Allah........Tabarakallah............


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 12:34



Masya Allah........Tabarakallah............


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

anamuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14262
Posting: 48
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-03-05 14:48




tula... baru tau kesusahan isteri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anamuslimahProfil   Hantar PM kepada anamuslimah   Quote dan BalasQuote

cunye
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13551
Posting: 287
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-03-05 07:19


lawaknya mat tue........tapi cerita ini penuh bermakna...terisirat sungguh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cunyeProfil   Hantar PM kepada cunye   Pergi ke cunye's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 14-03-05 10:12




best gak citer ni

bagi yang akan melangsungkan perkahwinan tu jadikan la citer ni sebagai pengajaran....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

qamaralia
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14986
Posting: 17
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-05 13:02


hehehe...orang pompuan je yang mampu buat semua tu sebsb die akan buat keje tu dengan penuh kasih sayang untuk family die....itulah lebihnyer seorang pompuan..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For qamaraliaProfil   Hantar PM kepada qamaralia   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 10:38


klu nak di iktkan mmg tugas isteri lebih berat tp betapa ikhlasnya seorang isteri 1 sen gaji pun tidak dimintanya. jd mnjdi tugas suami utk betul2 memahami peranan isteri

Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

Qistinamawar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15826
Posting: 51
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 10:53




cerita ni sesuai untuk kaum adam.........barang siapa yang membacanya maka insaflah..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinamawarProfil   Hantar PM kepada Qistinamawar   Quote dan BalasQuote

izzati88
Warga Rasmi
Menyertai: 26.07.2005
Ahli No: 17594
Posting: 11
Dari: MaLaySia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 15:31


haha...lawaklah cerita ni...tapi,best juga baca...

wasalam


-----------------
haRgaiLah SegaLa PeMBeRiaN aLLaH
keRaNa iaNya aMat BehaRga
daN BeRsyUkuRLaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzati88Profil   Hantar PM kepada izzati88   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 29-08-05 15:58


itu lah fitrah seorg ibu, isteri dan wanita sepenuh masa...
hargai lah wanita

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

shary
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2003
Ahli No: 3570
Posting: 11
Dari: utm skudai

Johor  


posticon Posting pada: 29-08-05 16:08


walaupun ceritanya lawak tapi banyak message yang tersembunyi, wahai suami kenalah ingat tugas seorang ister ni memang berat, dari itu jika isteri tu melakukan kesilapan yang sedikit janganlah diperbesarkan, hargailah pengorbanan seorang isteri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharyProfil   Hantar PM kepada shary   Pergi ke shary's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 29-08-05 16:11


mat..mat...apa lah na jadi dengan mat ini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurussaadah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17485
Posting: 25
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 16:25


hihi.. :-D kelakar betulla cerita ni..dalam kelakar tu ada pengajaran..
p/s suka baca cerita2 kelakar ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurussaadahProfil   Hantar PM kepada nurussaadah   Quote dan BalasQuote

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 17:49


huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 29-08-05 17:56


suami & isteri perlu saling memahami & bantu-membantu,
barulah rumahtangga aman bahagia...
:-) ;-) ;-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 30-08-05 14:18


hai,mukminin semua..jangan anggap kerja suri rumah tu tak penat,tau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

dyah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18738
Posting: 9
Dari: utm,skudai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 11:03


saya rasa awak ada bkt jadik penulis yang famous.... :-)


-----------------
muslimah sejati


Bookmark and Share

    


  Member Information For dyahProfil   Hantar PM kepada dyah   Quote dan BalasQuote

eriza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13069
Posting: 80
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 14:14


saya pun tak nak lah kalau jadi macam tu....
mintak2 dijauhkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For erizaProfil   Hantar PM kepada eriza   Quote dan BalasQuote

bibie
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17899
Posting: 2
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-09-05 14:57


Best story!

Bookmark and Share

    


  Member Information For bibieProfil   Hantar PM kepada bibie   Pergi ke bibie's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_islamiah04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2005
Ahli No: 18815
Posting: 116
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 16:57


assalamualaikum............jgnlah kita sangka yang isteri bila berada di rumah hanyalah goyang kaki tanpa berbuat apa-apa............tapi isteri lah yang menyediakan segalanya termasuk layanan kepada suami........so kepada muslimin yang sudah bergelar suami,hargailah isteri anda sebaiknya........

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamiah04Profil   Hantar PM kepada puteri_islamiah04   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 23:27


bagaimana lah kalau betul2 jadi...tak ke naya saja kena lahirkan anak pula si mat tu...hehe :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 07-10-05 09:37


story yang memberi banyak makna..
hargailah isteri,suami dan insan yang dikasihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 07-10-05 09:40


story yang memberi banyak makna..
hargailah isteri,suami dan insan yang dikasihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 09:52


MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA

bagaimana pula dengan kisah-kisah tahyul yang merosakkan akidah ini...??

umpamanya...

!!! QUOTE !!!

Sekonyong-konyong Mat terdengar satu suara ghaib berkata,"Wahai Mat,
kamu belum boleh kembali menjadi suami sebab persetubuhanmu malam
tadi
telah
menjadi benih. Kamu kenalah tunggu 9 bulan 10 hari lagi untuk
melahirkan anak sebelum kamu dapat menjadi suami kembali...."



adakah dengan niat baik maka menghalalkan kita untuk menyebarkan artikel seperti ini sehingga menggugat akidah....seperti

!!! QUOTE !!!

terdengar satu suara ghaib berkata


boleh bagitau siapakah suara ghaib yang dimaksudkan itu...???umumnya kita sudah tahu yang selepas kewafatan baginda Muhammad,maka tidak akan turun lagi wahyu.maka tak sedar lagi ke kisah-kisah seperti ini boleh menjejaskan akidah.....

hairan sungguh hairan,masing-masing mengaku belajar agama.smap kajang dan bermacam-macam lagi lah sekolah agama.siap kondem lagi orang yang buat kesalahan.seolah-olah diri masing-masing sahaja yang betul.tapi mengapa artikel yang menjejaskan akidah ini boleh terlepas pandang....???

mengimpikan negara Islam tetapi pemikiran...?? :-?


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-10-05 10:12


hehehehehehehehehehh

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

zaza86
Warga Rasmi
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17959
Posting: 2
Dari: kuching-UTM

Sarawak  


posticon Posting pada: 07-10-05 11:53


hehe...... nasib baik bukan si mat tu 2 yang mengandung!!!
kalau ya jadi naya..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaza86Profil   Hantar PM kepada zaza86   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 12-10-05 09:50


:lol: :lol: :-di :-di
best best...dalam lawak ada pengajaran.. :-P


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 10:14


betul tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 11:31


MASYAALLAH..BARU TAHU SI SUAMI..ISTERI TU SANGGUP BERKORBAN untuk SUAMINYA DAN ANAK ANAK..SO,ISTERI adalah AMANAH BUAT SUAMI AGAR DIDIDIK DAN DISAYANGI...

SALAM PERJUANGAN BUAT SEMUA KHALIFAH ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 11:56


Patut diambil pengajaran...tapi penat lagi si isteri yang bekerja kerana kerja di pejabat dan balik rumah kena uruskan rumah dan anak2 juga suami....kekadang sofa kat ruang tamu pun tak sempt nak pandang....moga diberi kesabaran dan kerahmatan dari Allah....insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

Ustaz_Jaki
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20298
Posting: 51
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 15-11-05 14:11


boleh dijadikan pengajaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ustaz_JakiProfil   Hantar PM kepada Ustaz_Jaki   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 22-02-06 23:15


:-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-02-06 23:56


:-) Assalamualaikum...


Tugas wanita memang nampak macam remeh ..jaga anak...kemas rumah...tapi kalau lelaki lakukan memang tak terdaya...sebabnya ALLAH ciptakan lelaki dan perempuan ni sesuai dengan fitrahnya...lelaki kasar..tak sesuai lakukan kerja rumah dan mengasuh anak..sedangkan perempuan lemah lembut dan penuh kasih sayang...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 02:33


mat saja saja tu...dia boleh buat keje2 tu..
hehehe..ada sesiapa nak jadi mat ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-02-06 20:29


salah tajuk..
sepatutnya best!!! kisah best untuk lelaki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 19:37


patutnya kisah best untuk lelaki juga ini.... :lol: :lol:


-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-04-06 00:11


hmmm....bertuahnya jadi golongan wanita ni....
Ya Allah Ya Tuhanku, terima kasih banyak2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 01-04-06 00:47


hehe...bayangkan mat tu betul-betul mengandung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 01-04-06 03:55


Pada 07-10-05 09:52 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA

bagaimana pula dengan kisah-kisah tahyul yang merosakkan akidah ini...??

umpamanya...

!!! QUOTE !!!

Sekonyong-konyong Mat terdengar satu suara ghaib berkata,"Wahai Mat,
kamu belum boleh kembali menjadi suami sebab persetubuhanmu malam
tadi
telah
menjadi benih. Kamu kenalah tunggu 9 bulan 10 hari lagi untuk
melahirkan anak sebelum kamu dapat menjadi suami kembali...."



adakah dengan niat baik maka menghalalkan kita untuk menyebarkan artikel seperti ini sehingga menggugat akidah....seperti

!!! QUOTE !!!

terdengar satu suara ghaib berkata


boleh bagitau siapakah suara ghaib yang dimaksudkan itu...???umumnya kita sudah tahu yang selepas kewafatan baginda Muhammad,maka tidak akan turun lagi wahyu.maka tak sedar lagi ke kisah-kisah seperti ini boleh menjejaskan akidah.....

hairan sungguh hairan,masing-masing mengaku belajar agama.smap kajang dan bermacam-macam lagi lah sekolah agama.siap kondem lagi orang yang buat kesalahan.seolah-olah diri masing-masing sahaja yang betul.tapi mengapa artikel yang menjejaskan akidah ini boleh terlepas pandang....???

mengimpikan negara Islam tetapi pemikiran...?? :-?





salam. betul apa yang diperkatakan.
matlamat tidak pernah menghalalkan cara.
yang haram tetap haram, yang halal tetap halal.

sedikit perkongsian.

dalam kehidupan kita seharian, kita akan mengalami keresahan dan ketidakselesaan, dimana wujud keadaan bila mana semua yang kita buat serba tak kena.

cuba kita kaji balik, kerana ana pernah membaca (tak ingat buku apa... maaf)

buku itu mengatakan Penyebab keresahan dalam hidup manusia menurut pandangan Islam sangat banyak tetapi
yang menjadi punca utama ialah :

- Percampuran antara iman dan syirik.
- Manusia terlalu membanggakan ilmu
pengetahuan hasil daripada pemikiran akal
manusia tanpa disertai iman sedangkan pemikiran
manusia amat terbatas.

oleh itu, ana menyeru kepada diri ana sendiri khasnya dan sahabat sahabat semua agar berhati hati dalam penyebaran/penulisan sesuatu artikel mahupun 'posting'.


waallahu'alam
antara punca utama :

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 30-06-06 12:27


salam..

kelakar... :)
tapi msgnya perlu dihayati betul-betul oleh insan bernama lelaki dan suami.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-06-06 12:35


heheh cerita yang sangat menarik

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 30-06-06 14:36


lawaknya...suami kena bantu istri jugak betul tak?
[ Telah diedit oleh: ladybirdy pada 30-06-06 14:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 22:30


apa yang baik jadikan teladan...
apa yang buruk jadikan sempadan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 04-07-06 00:07


mat! mat!
dongar tak ni....
tolong istri ekau tu...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 07:54


huhuhu...lawak betul arrrrr....
mat..mat..mat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 08:52


jamalakallah....

hebat tahap bebanan wanita ni...sabda nabi 'wahnan a'lah wahnin' ..berat bertambah berat,susah bertambah susah....kalau nak tahu susah ke tak mengandung,ambil buah kelapa dan letak dalam baju...boleh cuba insyaALLAH(untuk lelaki sahaja)

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 13:11


semua orang ada silap dan salah kecuali Rasulullah s.a.w.
jika ada kesilapan kita betulkan..
motif cerita adalah untuk pengetahuan kaum Adam bahawa kaum Hawa tidaklah hanya sakadar rehat dirumah walaupun dia seorang suri rumah..
apa yang baik jadikan teladan...
apa yang buruk jadikan sempadan...

wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

Ibnu_ramli
Warga Rasmi
Menyertai: 19.07.2006
Ahli No: 25305
Posting: 1

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 13:54


Kalau lelaki/suami nak dilayan 'like a King' kenalah layan wanita/isteri 'like a Queen'

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_ramliProfil   Hantar PM kepada Ibnu_ramli   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 11:29


Pada 19-07-06 13:54 , Ibnu_ramli posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau lelaki/suami nak dilayan 'like a King' kenalah layan wanita/isteri 'like a Queen'


setuju sesangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

neirha
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24921
Posting: 4
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 16:47


Wanita tidak diciptakan untuk dikagumi semua lelaki tetapi sebagai sumber kebahagiaan seorang lelaki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For neirhaProfil   Hantar PM kepada neirha   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:29


hmmm... macam-macam.... sesuai untul lelaki juga....
:-D :-D :-D
ingat, hargai pengorbanan isteri... ingat kisah mat k...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:36


interesting story yang boleh di jadi kan ikhtibar.. :lol: :lol:


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 16-09-08 20:37


Pada 19-07-06 13:54 , Ibnu_ramli posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau lelaki/suami nak dilayan 'like a King' kenalah layan wanita/isteri 'like a Queen'


betul tu... ana sokong juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-09-08 22:44


cerita ni amat menarik dan sudah semestinya memberi kesedaran pada kaum Adam heheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

najdahsuraya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35253
Posting: 36
Dari: sepanyol

mexico  


posticon Posting pada: 12-10-08 12:48


hehe...
best juga cerita ini....
8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For najdahsurayaProfil   Hantar PM kepada najdahsuraya   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-10-08 13:27


hehehe...klakarnye mat 2........
macam mana kalau betul-betul..:grin:
hargai lah kaum hawa k...
wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-08 14:44


hmmmmmmm...ketahuilah wahai lelaki, tak mudah menjadi setabah wanita.

tapi macam mana pulak kalau yang berada, ada orang gaji...bekerja(walaupun bekerja)...fikir-fikirkan :berfikir:


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 14-10-08 14:54


erm,para suami..tugas dan tanggungjawab para isteri bukannya senang dan goyang kaki semata tau..lebih penat dari tugas seorang suami..nak2 pulak kalau yang berkerjaya..sebelum pergi kerja kena uruskan rumah tangga dulu..kat ofis,jadi pekerja pulak..banyak kerja yang nak difikir..balik kerja pun tugas rumah tangga tak habis lagi..walau hanya suri rumah,tapi ana rasa itu pun penat jugak..buakn hanya duduk goyang kaki kat rumah ya..hehe..ana yang student ni pun,yang jadi suri rumah separuh masa bila hari ada kelas dan sepenuh masa bila hari cuti ni pun kekadang penatnya tak usah cakapla..bila zauji jemput kat kampus,5 minit nak sampai rumah dah buka gelang,cicin apa semua.. bersedia pulak untuk tugas seorang isteri menguruskan rumah tangga..tapi alhamdulillah zauji faham..kalau dia nampak isteri dia ni penat sangat,banyak kerja ke,time nak exam atau ada nak hantar assignment dia yang akan take over..tapi kemas rumah sajalah ya..masak minta maaf..hehe..dia ajak makan kat lua saja..so,suami..hargailah isteri..pengorbanan seorang isteri jangan dipersia....


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» baca!kisah best untuk perempuan....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.239586 saat. Lajunya....