Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 15 hari yang lalu
wyd1014: 23 hari yang lalu
haykal77: 31 hari yang lalu
Kakngah: 31 hari yang lalu
lidah-penghunus: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Deeparaya...patut atau tidak??????


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Deeparaya...patut atau tidak??????

Please Mendaftar To Post


Oleh Deeparaya...patut atau tidak??????

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 09-11-04 10:13




apa pandangan antum semua mengenai "Deeparaya" yang makin di war warkan ni....patut atau tidak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 10:18


Deeparaya? Depa ajer yg raya. Kita tak. Kita hari Raya Aidilfitri.

p/s: 1,000,000% membantah. Dulu kongsiraya. La ni deeparaya lak. Nanti krisraya. Tak lama lagi hanturaya pulak yg muncul....pe lah manusia nih...

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-04 10:24


mmm yela..dgr pun cam pelik je..deeparaya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

sNaoRr
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2004
Ahli No: 11559
Posting: 2

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-04 10:25


assalamalaikum... kalu hari raya aidilfitri dengan raya cina dulu dipanggil KONSIRAYA, pasni raya aidilfitri dan deepavali kena panggil KONGSIGELAP lak.... entah apa2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sNaoRrProfil   Hantar PM kepada sNaoRr   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 09-11-04 10:26




tu lah pasal....ana sama sekali pun tak bersetuju dengan "Deeparaya" ni. baru-baru ni kat tempat ana praktikal ni ader buat satu ceramah penghayatan Ramadhan....(Kelebihan 10 Malam Terakhir Bulan Ramadhan dan Adab-Adab Menyambut Aidilfitri)....dalam ceramah yang disampaikan oleh Yg Bhg. Ustaz Daud Che Ngah..ader gak menyatakan mengenai kongsiraya ni....sebenarnya tak boleh sebab ianya berkaitan dengan agama.......ntahlah...tak tahu aper nak cakap lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 10:34


Islam Hadharilah katakan.....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 09-11-04 10:53


memang TAK PATUT... mana leh agama dikongsi-kongsi. Ingat ni pasar malam ker??

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 09-11-04 10:59




tul tu.....dalam agama ader perkara yang kita boleh toleransi dan ader yang tidak boleh......contohnya dalam bab akidah..mana boleh ditoleransikan @ tolak ansur.... tul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 09-11-04 11:39



ntahlah apa menariknya ungkapan2 mcm tu. bukan ker lebih baik kita mengucapkan selamat hari deepavali tu berlainan dgan selamat hari raya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 09-11-04 11:43




a'a tul tu...buat aperlah nak digabungkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 12:05




ee.. tak suka sama sekali.. itu perayaan agama tau, bukan perayaan budaya.. dan ianya tak boleh langsung dikongsi - kongsi..

setakat menghormati agama dan budaya mereka, tak semestinya kita kena rayakan perayaan mereka juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

hadaalia
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7373
Posting: 20
Dari: BANDAR BARU BANGI

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-11-04 12:37


betul ke deepavali tu raye agama bukan ke budaye. Wesak barulah perayaan agama kalau budaya takpe kita sekadar nak meraikan saje
Prof. anan kata takpe. inilah cara kita nak menunjukkan cantiknye islam tu dgn cara berziarah satu sama lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hadaaliaProfil   Hantar PM kepada hadaalia   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-11-04 12:46




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-12-29 05:22 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 13:11


ibarat cam kita ni sama je cam diorg.... apa kes nak kongsi2 ni?..... x betul dah kot....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 16:08




mmg xpatut dan xkan patut sampai bila2..

-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

naufalhaziq
Warga Rasmi
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1237
Posting: 2
Dari: uia

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-04 16:19


sama skali membantah

Bookmark and Share

    


  Member Information For naufalhaziqProfil   Hantar PM kepada naufalhaziq   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 16:23


memang tak sukala pasal deparaya ni.macam berkongsi agama plak dengan dia orang...hish apa nak jadih nih?

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

naufalhaziq
Warga Rasmi
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1237
Posting: 2
Dari: uia

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-04 16:32



Saya di sini mmg tak setuju sangat dengan kongsi2 raya...silap2 boleh rosak aqidah kita.Tak perlu la sebok2 kita nak berkongsi raya dgn org kafir tu semata-mata nak tunjukkan kita ni demokrasi...demokrasi tak bertempat.Mungkinla itu dia Islam Hadhari yg kita sebok war-war kan...
Kalau kita gabungkan hari raya dengan deepavali seolah2 olah kita meredhai kewujudan agama hindu tu sendiri sedangkan kita diamanahkan untuk menjadi khalifah dan tarik diorang masuk Islam...so...berhati-hati...jangan kita taqlid je dalam semua yg dianjurkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For naufalhaziqProfil   Hantar PM kepada naufalhaziq   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 10-11-04 01:11


Kalau kata tak boleh,depa kata umat Islam ni ***** plak.Susah la!

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 04:58




kenapa kita nak merendahkan martabat Islam yg jauh lebih tinggi dari Hindu?

tak salah kalo nak muhibah...tapi jgn sampai sendiri yg terhina...terhegeh hegeh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 10-11-04 08:15




nampaknya semakin banyak pendapat yang di perolehi.....syukran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

ayumi
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12404
Posting: 5
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-11-04 12:46


akum....x patut x patut.....kdg2 tu hairan juge camne diaorg bleh tpikir sampai ke tahap tu.....!
bunyipun dah sumbang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayumiProfil   Hantar PM kepada ayumi   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 10-11-04 13:34




salam ukhwah untuk ayumi....umur ayumi ni baper yerk...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-11-04 14:23


. ana bantah 100%. kita x boleh nak merayakan perayaan mereka. nak ucapkan pun x boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

Nuhdi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11722
Posting: 86
Dari: Cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 15:24


....

Dlu ana dgr pasal kes kongsi raya....
ada UTZ ni ckap....
Kita berpuasa sebulan...
Menahan kehendak nafsu...
Dgn Izin Allah SWT yg MAHA BESAR mengurniakan Aidulfitri sebagai tanda kemenangan....
Kepada hanya utk ummatnya yg berpuasa,yang berhak meraikannya...
TIBA2 pandai2 pula kita nak kongsi2...hai snang la pula jadinya....
Kadang2 bahasa yg kita guna tu xbetul....

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhdiProfil   Hantar PM kepada Nuhdi   Quote dan BalasQuote

izam87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.04.2004
Ahli No: 8320
Posting: 21

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-11-04 17:05



mmg sebaiknye x pyh la nak kongsi raya.
sepatutnye org islam kene bangga dengan raya sendiri.
x pyh la semata-mata nak tunjuk Islam ni agama yg mementingkan keamanan dgn kesejahteraan sesama manusia dgn kongsi raya.byk lg perkare bleh buat.
kalau nak penjelasan lebih lanjut.ana syorkan bace majalah I keluaran terbaru.mmg b'manfaat utk sesape yg nak tahu sbb2 x bleh kongsi raya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izam87Profil   Hantar PM kepada izam87   Pergi ke izam87's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-11-04 17:13


hm...sebelum apa-apa..kita kena faham dengan jelas dalil-dalil atau sebab apa takleh kita satu kan nama untuk dua perayaan ini. Antara sebabnya ialah agama kita adalah agama wahyu dai Allah manakala agama Deepavali ni agama samawi yang dibuat oleh manusia. Jadi kita mempuyai perbezaan yang nyata kerana kita mempunyai akidah kita yang tersendiri yang mana kita bertuhankan Allah manakala mereka bertuhankan dewa-dewi(x wujud dewa dewi sebenarnya).

Sebab lain ialah perayaan kita pada satu syawal adalah untuk meraikan kemenangan madrasah ramadhan yang kita alami selama sebulan dibulan Ramadhan...

Perasan tak takbir raya kalau kita translatekan dalam bahasa malaysia dia akan memberikan makna 'wa hazamal ahza bawahdah....'....
Kita duk kutuk2 orang kafir pada hari raya kita tau..perasan tak?


Jadi...berdasarkan konsep dan dasar sambutan yang berbeza inilah yang kita takleh skalikan term 'Deeparaya'

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 19:46




Kongsi raya sepatutnya tidak berlaku.

-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 20:55


syna mmg tak setuju,
sbb dewali nie perayaan agama bukan macam gong xi fat chai.... tuh perayaan kaum,
so, mmg la tak bleh kita kongsi raya dgn diorg nie...mmg tak patut langsung kan sbg sebuah kerajaan islam hadari nie, patutnya kerajaan amik tahu sket sebanyak ttg hal yg mungkin dianggap remeh nie....



-----------------
ukhuwahfillah hanya hadir dengan keikhlasan hati, kasih sayang termetri dengan kepercayaan disanubari...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-04 13:51


tak best la kongsi2 raya ni,mcm tak ada identiti sendiri.kalau raya deepavali,raya deepavali la,buat apa nak kongsi raya ngan aidilfitri.ari tu ngan cina,ni ngan india plak.kalau takat kunjung mengunjung tu ok lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 13-11-04 16:58


deeparaya??? ntah apa2

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

wardatullah
Warga Rasmi
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11805
Posting: 18
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-04 21:26


bagi ana..kita semua kena rujuk surah Al-kafirun n fahami betul2 maknanya dan sebab turunnya ayat ni..moga kita dpt petunjuk dariNya..wassalam
yang baik hanya datang dari Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatullahProfil   Hantar PM kepada wardatullah   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-04 22:16


hamba rasa x pe kut.. sebab tak bemaksud kita pi percaya apa yg mereka percaya..^_^x
nak tunjukkan kita nih masyarakat harmuni.. hehe emoh emoh

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

ul-haq
Warga Rasmi
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9405
Posting: 11
Dari: ul-haq

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-11-04 09:55




Islam adalah agama yg diredai Allah. Tiada agama lain selain Islam. perkara raya melibatkan aqidah dan wajib diambil berat oleh semua. eidul fitri adalah perayaan agama, deepavali perayaan agama hindu. kedua2nya bukan perayaan budaya. macam tahun baru cina-budaya.

yang halal tidak boleh dicampurkan dengan yg haram. islam halal. hindu kafir. klu campur maka jadilah ISlam Had Hari..(hadhari)... perayaan2 Islam wajib ader konsert.... ... ader hari bley islam ader hari bley kapiaq. kan sabda Rasulullah... iman umatku pada akhir zaman, paginya islam petangnya kafier, malamnya islam siangnya kafir... janganlah kita bersekongkol,menyokong,menyetujuinya..kerana kita akan tergolongan dalam golongan mempersendakan agama...bersubahat..sama dosanyer... selemah2 iman, menegur dengan hati, klu kita langsung tak derk sensitiviti benda nie salah..maka, hitungkanlah dalam diri kita..'adakah aku masih beriman?!'; jadilah kita org mukmin yang kuat kerana mukmin yang kuat disukai Allah.

ok
wassalam
'bersama menjatuhkan kerajaan yg mempermainkan ISLAM!...'

Bookmark and Share

    


  Member Information For ul-haqProfil   Hantar PM kepada ul-haq   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 16-11-04 12:07




sememangnyer tak PATUT.tapi itu menunjukkan kepelbagaian agama dimalaysia....

[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 16-11-04 13:19



Susah...susah...Ni lah yang dikatakan macam2 ada.....Sukati dia jerk. Nak cakap camner pun tak tahu. Tapi siapa sebenarnya yang memulakan semua ni hah??? Geram ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ibnu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11490
Posting: 21
Dari: Land Below The Wind

Sabah  


posticon Posting pada: 18-11-04 11:09


..
deparaya...!!!! memang tak patut...mana boleh nak campur-campur perayaan. hari raya untuk orang islam sahaja, tanda kemenangan setelah berpuasa...ingat perayaan nie saje2 ke nak buat macam rojak...minta maaf aje la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuProfil   Hantar PM kepada ibnu   Pergi ke ibnu's Website   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 18-11-04 12:37


Mana boleh sambut raya sama2... tujuan kita sambut raya dengan org yg sambut deepavali tu pun lain..saya penah dengar ustaz aliffuddin (pendakwah dari indonesia) kata memang tak boleh sebab seolah2 kita mengiktiraf agamanya sedangkan kita tahu yang agama yang diterima di sisi Allah adalah Islam...kalau perayaan tu hanya sekadar tahun bau spt tahun baru cina ok sbb ia "Tahun Baru bagi Masyarakat China". Tapi bila berkaitan dengan keagamaan no way utk kongsi2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

akhir_tkr
Warga Rasmi
Menyertai: 18.11.2004
Ahli No: 12450
Posting: 3
Dari: Kota Tinggi

Johor  


posticon Posting pada: 18-11-04 13:09


memang tidak patut... raya, raya ajer lah... saya tak suka dengan perkataan gabungan ini... kita boleh menghormati perayaaan org lain... tetapi buat gabungan... mmg tak patut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhir_tkrProfil   Hantar PM kepada akhir_tkr   Quote dan BalasQuote

harakah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3833
Posting: 45

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-12-04 08:24


Dalam setiap tindak tanduk yang kita akan lakukan... hendaklah kita jangan terlepas dari nasihat para alim ulama' yang betul-betul ikhlas dan beramal dengan ilmu yang dimilikinya.
Tok Guru ada menyatakan, Deepavali adalah sebuah perayaan keagamaan bagi orang hindu, maka kita sebagai orang Islam yang mengaku beriman kepada ALlah... Tidak harus (haram) bagi kita untuk meraikannya juga. Kerana ini boleh melibatkan tergugurnya iman / aqidah seseorang itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakahProfil   Hantar PM kepada harakah   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 28-12-04 10:22




mengapa kita mesti kongsi raya dengan orang kafir...dia orang sembah syaitan..!!!mengarut !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 12:32



Isu ni dah timbul dulu semasa kongsi raya dgn raya cina, seolah2 menyamatarafkan perayaan kita dan perayaan mereka sekaligus menyamatarafkan islam dengan kufur. Dan hukumnya adalah HARAM.

Firman Allah
" Sesungguhnya agama yang benar disisiku adalah islam " ( Al-Baqarah )

Sabda Rasulullah SAW
" Al-Islam yaqlu wala yuqla 'alaih "

(Islam itu tinggi dan tidak ada yang lebih tinggi daripadanya)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

harakah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3833
Posting: 45

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-12-04 02:36


Tapi perayaan tahun baru cina rasa-rasanya di bolehkan...sebab itu bukan perayaan yang berkaitan dengan keagamaan macam deepavali. Itu just perayaan bangsa cina. Org Islam kat negara china pun meraikan perayaan tahun baru cina, sbb itu hya perayaan bangsa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakahProfil   Hantar PM kepada harakah   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 29-12-04 09:04





saya setuju dengan HARAKAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162574 saat. Lajunya....