Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 4 hari yang lalu
muslimin23: 6 hari yang lalu
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
syahidatul: 12 hari yang lalu
raudhahasanah: 14 hari yang lalu
drzul-f: 18 hari yang lalu
hafiz_along_83: 19 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: nak elak gambar 'dibuat' org..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» nak elak gambar 'dibuat' org..

Please Mendaftar To Post


Oleh nak elak gambar 'dibuat' org..

inspirasihearty85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8525
Posting: 85
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-04 17:06




saya nak minta petua sikit la..
mcm mana nak elakkan gambar kite 'dibuat2' oleh orang lain??
kalau kite bagi gambar kat org lain, especially kat kaum adam,bahaya kan??
kalau kite tak bagi pun tapi gambar tu 'terjatuh' pulak kat mereka,mcm mana nak elak dari di buat2 orang yer??

ader yg kata baca 'bismillah' 3 kali masa nak bagi kat orang tu..

ader yg kata potong kedua2 hujung gambar..

ader yg kata jgn bagi full gambar...

mcm mana ek??boleh tak bagi sikit petua??
syukran..

-----------------
"bersungguh2lah kamu semua pada Hari Raya Fitri dengan bersedekah dan amalan2 yang baik yang bagus dari solat, zakat, tasbih, tahlil kerna sesungguhny

Bookmark and Share

    


  Member Information For inspirasihearty85Profil   Hantar PM kepada inspirasihearty85   Quote dan BalasQuote

cutiegurl_dehearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.08.2004
Ahli No: 10835
Posting: 84
Dari: bumi tercinta

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-10-04 17:10




erm..sbnrnye saye pon nak tau jugak...
takut2 la kan....
hope ader ahli2 sudi kongsi petue...



-----------------
"cintakan bunga, bungakan layu...
cintakan manusia, manusiakan
mati.....cintakan ALLAH itulah cinta
hakiki yang kekal abadi...."

Bookmark and Share

    


  Member Information For cutiegurl_deheartyProfil   Hantar PM kepada cutiegurl_dehearty   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-10-04 19:57


Saya rasa ini karut belaka! Ada yang boleh "buat" ke? Kalau ada bagus!! Suruh dia hubungi saya dengan segera! Nak bagi gambar George Bush -- suruh dia buat gambar Bush!

Bomoh = 99% pakar kelentong!


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-04 19:59


1. jgn senang2 nak bg gambar kat orang
2. jgn selalu bergambar ngan orang (terutama laki)
3. jaga akhlak peribadi
4. yakin dan doa byk2 mudah-mudahan kita sentiasa dilindungi dari buatan orang

p/s: tp klu orang tu nak buat jahat pasti dia akan cuba sedaya upaya nak dapat kan gmbar kita so.. mesti yakin dan doa byk2 la dan yang pasti dia akan di balas atas perbuatannya.. kan..

kang - hantu bomoh tu xdapat kuar negara kot.. sb visa dorang xlulus.. security visa hantu kat us ketat sikit hehehehehe

senyum selalu

- make it simple : Virtual Team Concept®-


[ Posting ini telah di edit oleh: kaze pada 2004-10-16 20:01 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-10-04 23:11




betul cakap kaze tu

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

mawaddahwarahmah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.07.2004
Ahli No: 10326
Posting: 49

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 00:54






Bagi ana la, ana percaya yang syaitan itu tidak dapat mengganggu anak Adam yang ikhlas taat beribadah kepada Allah s.w.t. Kesimpulannya jangan percaya benda-benda karut. Nanti jatuh hukum syirik pulak.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahwarahmahProfil   Hantar PM kepada mawaddahwarahmah   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 04:31


a;ahai.....gambar tu x salah.....!! Kita yang salah bagi gmbr tu kepada yg tak bertanggungjawab...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 11:05




Kalu Kang nak bagi gambar Bush, ana plak nak bagi gambar Ariel Sharon...biar sampai dia sasau dan bunuh semua askar kejam dier ngan diri dier sendiri...baru la aman Negara Palestin nanti...

Tapi, boleh ker?

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 12:16



*jgn cari masalah, bg gambaq kat org yg tak sepatutnya.

*kalau tak nak fitnah terjadi kat kita, kita jgn buat suatu perkara yg boleh menyebabkan fitnah terjadi kat kita.



-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 15:12


betui tu..jgn cari masalah...
jaga2 lah gambar kita mcm mana kita jaga harta yg lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-10-04 04:15


Quote:
*kalau tak nak fitnah terjadi kat kita, kita jgn buat suatu perkara yg boleh menyebabkan fitnah terjadi kat kita.





tu yg sebaiknya.. cam ner gambar tu leh 'terjatuh' kat org lain lak tu??

hmm.. kalo nak elak.. amalkan baca surah al-Falaq & an-Nas selalu.. & amalkan gak baca ayat Kursi selalu.. wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-10-04 04:46


Quote:
ader yg kata baca 'bismillah' 3 kali masa nak bagi kat orang tu..
ader yg kata potong kedua2 hujung gambar..
ader yg kata jgn bagi full gambar...



hmm.. lupa lak.. mende2 mcm ni.. potong hujung gambar la.. aper2 la.. jgn percaya psl leh rosak akidah.. hanya Allah SWT yg berkuasa utk dtgkan manfaat & mudharat pd makhlukNya.. semua terjadi dgn izinNya, bkn dgn buat perkara2 ni.. wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

humairatulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2004
Ahli No: 8688
Posting: 101
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-10-04 05:06


Quote:
kalau kite tak bagi pun tapi gambar tu 'terjatuh' pulak kat mereka,mcm mana nak elak dari di buat2 orang yer??



so kita kena fikir balik klu tak nak bagi org buat aper2 kat kita peliharalah ukhwah baik2,,mulut tu kena jaga jgn main redah jer ckp klu tak suka ,,jgn suka2 bagi org sakit hati ,,, yang maner agak cantik tu jgnlah dok tonjolkan sangat kecantikkan tu nanti ader org yang tak sepatutnya terbekenan camner... (sendiri mau fikirlah) rerajinlah berdoa agar kehidupan kita sentiasa dipeliharai...sekadar pendapat klu salah maaf.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairatulhusnaProfil   Hantar PM kepada humairatulhusna   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-10-04 11:46


Petuanya ialah

1) jgn bg gambar kat sesape

2) taat perintah Allah, tinggalkan larangan Allah dan ikuti sunnah rasulullah

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 19-10-04 12:50


Quote:

On 2004-10-16 19:57, Kang wrote:
Saya rasa ini karut belaka! Ada yang boleh "buat" ke? Kalau ada bagus!! Suruh dia hubungi saya dengan segera! Nak bagi gambar George Bush -- suruh dia buat gambar Bush!

Bomoh = 99% pakar kelentong!



betul tu kang, kenapa percaya sgt, nama je Islam takkan nak percaya perkara2 tahyul ni..... tapi klu org tu edit gmbr buat yg bukan2 dgn pengertahuan IT ni lain lah skit.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-10-04 13:54




hmm.. sdra izdham.. bkn nak percaya pd perkara2 tahyul.. tp kita jg tak boleh nak menafikan kewujudan sihir dlm masyarakat.. sdgkan Rasulullah SAW pon pernah disihir.. yg penting kita perlu percaya & yakin bhw tak der kuasa yg boleh bawa manfaat atau mudharat pd makhluk lain melainkan Allah SWT & setiap yg berlaku adalah dgn izinNya..

tak salah kalo kita berhati2 sblm terkena kan..

wallahua'lam..



[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-10-19 13:55 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

inspirasihearty85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8525
Posting: 85
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-04 11:50




terima kasih banyak2 atas nasihat2 yg diberikan..

hmm.. sdra izdham.. bkn nak percaya pd perkara2 tahyul.. tp kita jg tak boleh nak menafikan kewujudan sihir dlm masyarakat.. sdgkan Rasulullah SAW pon pernah disihir.. yg penting kita perlu percaya & yakin bhw tak der kuasa yg boleh bawa manfaat atau mudharat pd makhluk lain melainkan Allah SWT & setiap yg berlaku adalah dgn izinNya..

bukan saya nak percaya benda2 tu..saya sokong kata alea13..saya minta maaf kalu saya silap..

-----------------
"bersungguh2lah kamu semua pada Hari Raya Fitri dengan bersedekah dan amalan2 yang baik yang bagus dari solat, zakat, tasbih, tahlil kerna sesungguhny

Bookmark and Share

    


  Member Information For inspirasihearty85Profil   Hantar PM kepada inspirasihearty85   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 21-10-04 22:25


Quote:

On 2004-10-19 13:54, alea13 wrote:


hmm.. sdra izdham.. bkn nak percaya pd perkara2 tahyul.. tp kita jg tak boleh nak menafikan kewujudan sihir dlm masyarakat.. sdgkan Rasulullah SAW pon pernah disihir.. yg penting kita perlu percaya & yakin bhw tak der kuasa yg boleh bawa manfaat atau mudharat pd makhluk lain melainkan Allah SWT & setiap yg berlaku adalah dgn izinNya..

tak salah kalo kita berhati2 sblm terkena kan..

wallahua'lam..



[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-10-19 13:55 ]


betui.... Nabi SAW pun pernah kena ngan khadam dia (yahudi) dari sikat dan rambut juge...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-10-04 15:27


Quote:

On 2004-10-19 13:54, alea13 wrote:


yg penting kita perlu percaya & yakin bhw tak der kuasa yg boleh bawa manfaat atau mudharat pd makhluk lain melainkan Allah SWT & setiap yg berlaku adalah dgn izinNya..



wallahua'lam..




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-10-19 13:55 ]



kalau dah percaya dan yakin bahawa hanya Allah ta'ala yang berkuasa ke atas semua makhluqnya baguslah, itulah petuanya yg benar lagi membenarkan
kita buat apa yg disuruhnya dengan sentiasa mengingatinya, lakukan dgn ikhlas dan yakin setiapa apa yang diturunkan NYa adalah untuk kemaslahatan manusia bukan untuk kemudharatan manusia.

wassalam
....................
"marilah mengikuti jejak salafus sholeh"

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 15:44



kalau dah tahu ada benda tu dan takut plak kena..satu jer jangan lah bagi ngan orang...kalau dah terbagi tu...doa jerla,mudah-mudahan orang yang ada pegang gambar kita tu..orangnya baik2 belaka....elakkan ....tapi apalah gunanya dia nak `buat2` ngan kita??...entahlah....
ada-ada jer....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-10-04 11:50


Quote:

On 2004-10-19 13:54, alea13 wrote:


hmm.. sdra izdham.. bkn nak percaya pd perkara2 tahyul.. tp kita jg tak boleh nak menafikan kewujudan sihir dlm masyarakat.. sdgkan Rasulullah SAW pon pernah disihir.. yg penting kita perlu percaya & yakin bhw tak der kuasa yg boleh bawa manfaat atau mudharat pd makhluk lain melainkan Allah SWT & setiap yg berlaku adalah dgn izinNya..

tak salah kalo kita berhati2 sblm terkena kan..

wallahua'lam..



[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-10-19 13:55 ]





betul kata alea13 tu.... jgnla bg gmbr pd sebarangan org.... org yg mempunyai pengalaman akan mengatakan ia dan yg tidak akan mengatakan tidak.... sesiape yg pernah mengalaminye akan percaya pekara mcm ni...

setiap yg berlaku adalah dgn keizinanNye...
waallahu alam......

wasalam....


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-04 11:34




Izinkan sy mencelah, sebenarnya sihir tak akan kena pada orang yang beriman... jadi.. lengkapkan diri anda dengna iman yang secukupnya.. salah satu amalan yang patut diamalkan untuk mengelak sihir ialah membaca surah at taubah ayat 128-129.. yang berbunyi

128. Laqad jaakum rasoolun min anfusikum AAazeezun AAalayhi ma AAanittum hareesun AAalaykum bialmu/mineena raoofun raheemun

129. Fa-in tawallaw faqul hasbiya Allahu la ilaha illa huwa AAalayhi tawakkaltu wahuwa rabbu alAAarshi alAAatheemi


Amalkan bacaan ini selepas solat fardhu... insya Allah... sihir tak berkesan... wallahua'lam..

-----------------

Koleksi Busana


    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 29-10-04 04:33


Quote:
sebenarnya sihir tak akan kena pada orang yang beriman...



jgn terlalu yakin.. alangkan Rasulullah SAW insan yg kamil tu pon pernah disihir.. kita cuma boleh berusaha utk mengelakkan, selebihnya tawakkal kpd Allah SWT..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-04 06:21




Sedikit teguran kepada adik Amrizal. Seelok-eloknya lafaz Al-Quran tidak dieja dengan huruf rumi. Ini untuk mengelakkan kesalahan ejaan, lari makhraj dan sebagainya.

Cukuplah ana rasa jika kita bagi ayat yang perlu dibaca, then sahabat2 boleh merujuk Al-Quran. Ataupun boleh diberi terjemahan daripada ayat tersebut. Betulkan ana jika ana silap.

Apa pun, di sini terjemahan ayat 128-129 Surah At-Taubah:

"Sesungguhnya telah datang kepadamu seorang rasul dari kaummu sendiri, berat terasa olehnya penderitaanmu, sangat menginginkan (keimanan dan keselamatan) bagimu, amat belas kasihan lagi penyayang terhadap orang-orang mukmin.

Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah: "Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki Arasy yang agung"

Suatu lagi amalan yang boleh dilakukan untuk menghindarkan gangguan sihir dsb adalah dengan mengamalkan Al-Ma'thurat di waktu pagi dan petang. Juga sembahyang tahajjud. 'Serah'kanlah diri dan kehidupan anda kepada Allah. Nescaya akan dilindungiNya.

"Kami berfirman: "Turunlah kamu semua dari surga itu! Kemudian jika datang petunjuk-Ku kepadamu, maka barang siapa yang mengikuti petunjuk-Ku, niscaya tidak ada kekhawatiran atas mereka, dan tidak (pula) mereka bersedih hati". Al-Baqarah 2:38

"Allah Pelindung orang-orang yang beriman; Dia mengeluarkan mereka dari kegelapan (kekafiran) kepada cahaya (iman). Dan orang-orang yang kafir, pelindung-pelindungnya ialah setan, yang mengeluarkan mereka dari cahaya kepada kegelapan (kekafiran). Mereka itu adalah penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya." Al-Baqarah 2:257

Wallahu a'lam






-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

kasturi_hati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 13001
Posting: 31
Dari: Bumi Asing

usa  


posticon Posting pada: 14-01-05 09:42


Saya penah dengar ade org cakap cucuk satu lubang ngan jarum kat gambar tuh (klau tuh gambar manusia,cucuk la kat mana2 angota badan dlm gambar tuh)
Sekadar berkongsi..kalu ALLAH TAALA kata tak jadik,tetap tak jadik...Sometimes tak kasik gamba pon terkena gak sihir ni...Overall,semua tuh kat tangan ALLAH TAALA jua..kita usaha je la.


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_hatiProfil   Hantar PM kepada kasturi_hati   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 11:52


entahlah, kadang-kadang kita nikan, buat dulu baru menyesal, betul tak? macam dalam kes bagi gambar kat orang lah, bila ada hal berbangkit kemudian hari kita mula kalutlahkan, nak ambil balik gambar dia tak bagi, so apa nak buat!! apa-apa masalah sentiasa kembali kepada Allah, dan kalau nak menahan gangguan syaitan durjana, kita sendiri kena kuat dari segi dalaman, kita tak boleh elak masalah ni, zaman Rasulullah pun pernah berlaku ketika dalam satu peperangan, orang kafir menggunakan tektik ilmu hitam, sebab tu Rasulullah ajar kita adab tidur, dan setiap pagi dan petang amalkan pembacaan mathurath ataupun manzil, insyaAllah akan membantu kita dari segi dalaman, ok, syukran, maasalamah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-02-06 13:46


On 2004-10-16 19:57, Kang wrote:
Saya rasa ini karut belaka! Ada yang boleh "buat" ke? Kalau ada bagus!! Suruh dia hubungi saya dengan segera! Nak bagi gambar George Bush -- suruh dia buat gambar Bush!

Bomoh = 99% pakar kelentong!


entah lah.......tapi bagi saya, kita kena percaya...adanya makluk halus kan.................... satu lagiiiii.adanya ilmu sihir di mana ilmu boleh belajar tapi tak boleh dipraktikkan...............

bila digabungkannn............ia akan mendatangkan'masalah' kepada yang kenaaaa

benda nii memang ada.................dan Rasullah pun ada terkena kann......................................

tapi sebaiknya, kita kena ada'ego' untuk susah bagi gambar kepada sesiapa lebih2 lagiiii pada kaum adam......................

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-02-06 14:42


KANG.............JAWAB LEEE

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 16:12


:-di oooo...macam tu,so sebagai langkah yang paling baik,hgn kasi pict kita pada sesiapa....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-03-06 02:16


memang ada sihir yang dikenakan melalui pemujaan gambar.. so kalau takut terkena banyak2 lah baca ayat kursi..4 kul.. buat amalan tidur...amalan makan dan lain2 amalan ikut cara rasulullah s.a.w.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 02-03-06 08:13


bagi ana ...kita tawakkal dekat Allah...sebabnya tidak ada sesuatu perkara yang akan berlaku kecuali dengan izin Allah...so kita kena baik dengan Allah....kalau Allah izin mungkin Allah nak uji kita...semua yang berlaku ada hikmahnya..tapi kita kena usaha supaya tak kena betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 02-03-06 10:07


apa yang saya tahu, jangan bagi gambar kita kepada s ebarangan orang lebih2 lagi orang2 yang tidak kita kenali....

tapi kalau rasa nak bagi jugak tu, tak salah...bagi saja la.....tapi hati-hati...

saya pernah diberitahu, kalau nak selamat...gambar tu perlu dicucuk dengan jarum kat mana-mana anggota badan kita seperti kaki, kepala, tangan..dengan erti kata lain biar gambar tu tak sempurna lagi dari yang asal....huhuhu...entahlah...tak tahu sejauh mana kebenarannya....

selain tu jugak, bagi gambar yang tak peuh..eg. gambar passport ke....


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-03-06 00:06


meengarut saja...hanan ni...sihir ni bukan kira cukup lengkap gambar tu atau tak...tu cuma cerita orang saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 03-03-06 00:25


ye ke....tapi tu dari cerita2 orang la....awak ada cerita mengenai sihir ke tasbih....betul ke kalau gambar kita dah dicucuk jarum, tapi orang still boleh sihirkan kita...uisshhh...bahaya tol...berhati2 semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 01:06


kata-kata Hanan tu pernah saya dengar dari seorang wanita sarawak dicucuk gambar kita spya tidak disihir tapi buktinya tak tau lah betul ke tak tapi kalau nak sihir cuma guna gambar rasanya kalau peminat fanatik Mawi @ Siti Nurhaliza maybe mereka ini dah lama kena.Satu lagi saya pernah dengar dari 1 ceramah supya jangan menggantungkan gambar kita sepenuh badan kalau boleh gambar tu tak lengkap anggotanya tapi tak cerita pula tentang dengan cara itu boleh elak sihir cuma kalau fikir lojik ada betulnya agaknya wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 08:50


Ana rasa sihir itu semua orang yang tak berpandukan agama akan melaukan...tak fikir baik tau buruk natijahnya.

sesungguhnya sihir itu digunakan oleh para syaitan untuk mengkaburkan mata kita dari keagungan Allah SWT...

sesungguhnya Allah itu maha agung lagi maha bijaksana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-03-06 09:28


saya pun pernah dengar macam yang hanan cakap tu, jangan bagi gambar yang full bia potong bahagian kaki ke muka ke tangan ke hehehe wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.159935 saat. Lajunya....