Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: UMUR DAN ROH.......


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» UMUR DAN ROH.......

Please Mendaftar To Post


Oleh UMUR DAN ROH.......

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 12-10-04 13:08




Umur dan Roh

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang
pun
yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun...
1/3 Umur kita hilang kerana masa kecil ------dan cari ilmu.....
1/3 lagi hilang kerana dok sibuk kerja..kahwin ...besarkan anak..
1/3 lagi sibuk kerana banyakkan harta....tambah bini...tambah
anak...tambah padang golf...lepas tu...mati...lepas tu ........
Tuhan juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada
untuk di
manafaatkan... dengan sebaik mungkin..
Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih kurang 40~50 tahun demi
untuk
mendapat balasan Syurga untuk selamanya... infiniti...
Semuga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita
berjaya
di
dunia dan akhirat.
1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus.

3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyin.
4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut ke
hendak mereka.
5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung diudara tidak di
bumi dantidak di langit sampai hari kiamat.
6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari
minyak misik.
7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka
diseksa
berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat."

Telah bersabda Rasullullah S.A.W: Tiga kelompok manusia yang akan
dijabat
tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.

3. Orang berpuasa di hari Arafah.

Sekian untuk ingatan kita bersama.

Wassallam.

p/s:Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang
lain.
Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi
orang
yang
mengajarnya meskipun dia sudah mati.




Bookmark and Share

  


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

cutiegurl_dehearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.08.2004
Ahli No: 10835
Posting: 84
Dari: bumi tercinta

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-10-04 13:37




trima kasih atas ilmu ini...
dapat memberi sedikit kensafan pd saya dan insya-Allah pada semua..
lagi2 kita bakal menyambut bulan Ramadhan....kan???
selamat beramal pd semue....



Bookmark and Share

  


  Member Information For cutiegurl_deheartyProfil   Hantar PM kepada cutiegurl_dehearty   Quote dan BalasQuote

virtualmovement
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7206
Posting: 141
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 16:58


"dan mereka bertanya kepadamu(Muhammad) tentang Roh,maka katakanlah itu termasuk urusan tuhanku,dan tiadalah bagiku ilmu tentangnya melainkan sedikit sahaja"(alQuran)

Bookmark and Share

  


  Member Information For virtualmovementProfil   Hantar PM kepada virtualmovement   Pergi ke virtualmovement's Website   Quote dan BalasQuote

raihanahfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6910
Posting: 263
Dari: tawau,sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 12-10-04 17:12


Sememangnya di dalam Islam, mengingati kematian dan kehidupan selepas mati itu adalah sebahagian dari "motivation factor" kepada seseorang untuk menigkatkan keimanan, amal soleh dan mencegah &mengawal diri dari melakukan maksiat. Kita selalu di latih, dimotivasikan,

dikursuskan,dibrainwashkan,dinasehatkan,disarankan, dan ada yang dipaksa untuk buat improvement untuk syarikat dan diri kita. dalam masa yang sama juga kita ada membuat personel OBJECTIVE dan TARGET dengan SCHEDULE yang lengkap Umpamanya;

1)Dari bujang -- kahwin No 1 ---- no.2 ----- DLL.
2)Daru pakai moto kap --- kancil -- wira --- Honda ---- seterusnye..
3)Badminton ----- Golf ----
4)Rumah sewa---- rumah murah ---rumah teres --- banglow...
5) technician ----supervisor ----- engineer --- manager...
6)Tv 14' --- 21" --- 29" ---- Home teather...
7)Sg Tekali --- Port dickson --- langkawi ---- Hadnyai --- bangkok.
Dalam semua segi kita nak kan perubahan kearah yang lebih baik dan glamour...
mancing kat parit /longkang ---- sungai --- kolam (bayar punye) ----laut dalam (sewa bot mewah)......

TETAPI...KITA JUGA LUPA...SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN KITA....DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT ADALAH PEMBERIAN TUHAN..."ON LOAN"...SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION,BERAPA BANYAKKAH KITA MASUKKAN ITEM ITEM YANG MEMBAWA KEARAH "PERSEDIAN UNTUK MATI"

umpamanya"
1)tak sembahyang ---- pastikan sembahyang---jadikan amalan....
2)banyak maksiat ----- kurangkan ----- hapuskan...
3)Bangi ---- madinah ---- mekah---
4)sedekah RM1.00 ---- RM10.00 --- RM100.00
5)sembahyang dirumah --- sembahyang di surau/mesjid....
6)5 jam sehari menonton TV ----- 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU....
7)3 jam baca suratkabar/majallah/internet ----- 2 jam majallah/suratkhabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.
Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA. Perkara berkaitan AKHIRAT slowly di ketepikan....
Contohnye:
Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur ansur..Kalau dulu rajin berdoa, berzikir, tetapi sekarang semakin sibuk dengan paperwork dan overtime, Kalau dulu rajin berderma, tetapi sekarang ada tambahan belian barang sofistikated dan canggih, Kalau dulu tak kenal DANG DUT/KARAOKE... bila tuhan beri kenaikan pangkat & gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa, Kalau dulu tak kenal STEAK/ALA CARTE/BUFFET.... tapi sekarang kalau makan terlebih kenyang
Kalau dulu tak kenal PEMBAZIRAN..... tapi sekarang campur tolak pembaziran rezeki dan duit perkara biasa, Macam macam lagi yang kita pun sedia maklum dan tahu... malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita, jiran, rakan rakan, DLL.

Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN, BALANCE OBJECTIVE &TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun, Tuhan juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk dimanafaatkan... dengan sebaik mungkin..Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih kurang 40~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya... infiniti...Semuga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya didunia dan akhirat.


Bookmark and Share

  


  Member Information For raihanahfirdausProfil   Hantar PM kepada raihanahfirdaus   Pergi ke raihanahfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-10-04 17:51



Subhanallah...alhamdulillah...allahuakbar. Terima kasih diatas peringatan2 ni. Sama2 amik iktibar...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-04 08:36




Mudah-mudahan kita mengambil ikhtibar dari pandangan / penjelasan tersebut......
pasakkan suatu keyakinan, demi perubahan yang positif.InsyaAllah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-10-04 22:16



Berharap dapat dijabat tangan oleh malaikat......

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-04 08:45




InsyaAllah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104447 saat. Lajunya....