Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau Hidup Tidak Boleh Menyenangkan Orang, Jangan Menyusahkan Orang

-- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 jam, 8 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: MAYAT MEMBACA YASIN...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» MAYAT MEMBACA YASIN...

Please Mendaftar To Post


Oleh MAYAT MEMBACA YASIN...

yahiko
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11027
Posting: 62
Dari: tyne & wear

Kedah  


posticon Posting pada: 04-10-04 23:17




Satu cerita benar yang telah diceritakan oleh pelajar-pelajar Malaysia di Arab Saudi.

Peristiwa ini baru saja berlaku dan disahkan benar oleh Ustaz Halim Naser....penceramah bebas yang amat terkemuka di Malaysia....
Ceritanya begini....

Pada suatu hari di musim haji yang lepas, pelajar Malaysia yang sama-sama menunaikan haji telah mengikut seorang arab untuk mengebumikan mayat seorang yang meninggal dunia pada musim haji. Makam tersebut terletak di Ma'la....tempat pengebumian para jemaah haji yang meninggal dunia di Mekah....
Cara yang mereka kebumikan mayat ialah dengan cara meninggalkan mayat dalam lubang yang disediakan dan menutupnya untuk kira-kira lapan bulan. selepas lapan bulan, lubang itu akan dibuka semula untuk mengebumikan mayat yang baru.
Pada hari tersebut, apabila satu lubang dibuka untuk mengebumikan mayat yang baru, orang arab tersebut bertempiaran lari kerana dia nampak mayat sedang bersila, bukan tidur seperti kebiasaannya. Penuntut Malaysia ini memberanikan diri merangkak ke dalam kubur tersebut untuk melihat dengan lebih jelas. Hasilnya dia mendapati memang mayat tersebut sedang bersila dan mayat tersebut sedang membaca Al Quran, dan Al Quran tersebut memang yang asli. Selepas dilihat seterusnya. ayat Quran yang terbuka ialah Surah Yasin. Satu lagi perkara ialah mayat tersebut tidak reput dan kain yang membalutinya juga tidak reput. Yang reput hanyalah kapas yang diletakkan di antara mayat dengan kain kapan (kain ehram).
Setelah dibuat kajian, rupa-rupanya mayat tersebut ialah mayat seorang negro yang kerjanya ialah membersihkan Baitullah daripada tumpahan air zam-zam. Kerjanya tiada lain selain daripada membersihkan Baitullah jika ada tumpahan air zam-zam. Jika tiada tumpahan , dia kan duduk di satu sudut Baitullah dan membaca Surah Yasin. Itulah kelebihanya bagi orang yang berbakti ke jalan Allah... Inilah yang membuatkan aku semakin berkobar-kobar untuk mengunjungi Baitullah....
Selepas peristiwa itu, lubang kubur itu pun di patri dan ditandakan agar tiada mayat lagi yang akan dikebumikan di situ.....
wallahua'lam...


Bookmark and Share

  


  Member Information For yahikoProfil   Hantar PM kepada yahiko   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 23:39


Saya ada terdengar satu laporan yang mengatakan ada seorang rakyat Malaysia yang meninggal di Mekah atau Madinah pada thn 90-an (saya tak berapa ingat). Stlh beberapa thn berlalu, pihk berkuasa nak mengalihkan mayatnya, tapi didapati mayatnya tak reput dan segar seperti orang baru saja lepas dikebumikan. Bila diselidiki, rupa-rupanya dia pergi ke sana untuk urusan agama dan telah syahid semasa menjalankan urusannya.

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 08:35


memang pernah dengar cerita ni... kalau tak silap benda ni terjadi tahun lepas kan? sahabat yang belajar di Jordan ada menceritakan lepada saya selepas dia menunaikan umrah hari tu. mulanya tak percaya langsung, tapi bila fikir-fikir balik, itulah kejadian Allah, Subhanallah......

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

rasya
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11593
Posting: 11
Dari: port klang

Selangor  


posticon Posting pada: 05-10-04 08:47


memang lah tu ketentuan tuhan....kite tak boleh nak kate aper.ALLAH MAHA KUASA.sy tak pernah dengar mayat baca yasin,tp sy pernah baca mayat yg dibunuh yg ditikam berkali2 mayatnya sempurna,mcmtakder ape2.ini semus ketentuan TUHAN n berkat surah YASSIN itu sendiri...........

Bookmark and Share

  


  Member Information For rasyaProfil   Hantar PM kepada rasya   Pergi ke rasya's Website   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 05-10-04 09:30



Subhanaallah walhamdulillah...
Sesungguhnya Allah itu maha besar dan nyata..
Semuanya dengan kehendaknya..tiada yang mustahil didunia ni..



Bookmark and Share

  


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

tooyu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8671
Posting: 29
Dari: somewhere kat kdh

Kedah  


posticon Posting pada: 05-10-04 09:59


jangan hanya sronok baca jer ..... kita lak nanti cam mana la rupanya nyer ........ ?????

Bookmark and Share

  


  Member Information For tooyuProfil   Hantar PM kepada tooyu   Quote dan BalasQuote

diana_alisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10220
Posting: 112
Dari: Taiping Mali

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 11:11


kisah yang menginsafkan...
betapa berkatnye kite membaca yaasin..

Bookmark and Share

  


  Member Information For diana_alisyahProfil   Hantar PM kepada diana_alisyah   Quote dan BalasQuote

along_214
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11660
Posting: 3
Dari: muslimah ingin tahu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-04 13:33


Subhanallah...ni first time saye dengar kisah mayat bace yasin. Saya ade satu cerite pasal mayat dan yasin, tapi saya tak taulah kisah ni betul ke tak...ade seorang hamba Allah ni ingin cuba sesuatu yang baru. Kisah ni berlaku mase die orang budak2 lagi. Die ade dengar cerite kalau baca yasin terbalik akan membuatkan mayat tu bangun. So, die orang trylah dan benda tu betul2 terjadi. Nauzubillah..pengajarannye..kite janganlah buat bende-bende yang macam ni..mungkin ia akan merosakkan akidah kite sebagai orang mukmin yang beriman. wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For along_214Profil   Hantar PM kepada along_214   Pergi ke along_214's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 18:11


inilah tanda kekuasaan Allah...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-10-04 19:18


Quote:
Die ade dengar cerite kalau baca yasin terbalik akan membuatkan mayat tu bangun. So, die orang trylah dan benda tu betul2 terjadi.





jgn sesekali terfikir pon utk buat mende ni.. bkn mungkin, tp sbnr nyer mmg dah merosakkan aqidah.. wallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 22:44


subhanallah....


Bookmark and Share

  


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

nurul83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8350
Posting: 122
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 23:49



subhanallah...crita ni betul2 memberi pengajaran....tanda bukti kekuasaan ALLAH....allahuakbar!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul83Profil   Hantar PM kepada nurul83   Quote dan BalasQuote

zeikiyya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2004
Ahli No: 10442
Posting: 40
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-10-04 11:37


subhanallah al-'azimul karim........

Bookmark and Share

  


  Member Information For zeikiyyaProfil   Hantar PM kepada zeikiyya   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 12-10-04 12:31




subhanallah....
Allah Maha Kuasa.............

Bookmark and Share

  


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12845 saat. Lajunya....