Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Everest 2004-Yang kita KAGUMI


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Everest 2004-Yang kita KAGUMI

Please Mendaftar To Post


Oleh Everest 2004-Yang kita KAGUMI

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 14:45


Mohd Muqqharabin dan ahmad redzuan

Apabila dua orang wira negara ini sampai di puncak everest

1. Bendera yang dikibarkan di puncak everest ialah bendera berwarna hijau yang tertera LAA ILAHA ILLALLAH

2. Laungan pertama ialah ALLAHU AKBAR beberapa kali

3. Senaskah Al-Quran dibawa bersama dan ditinggalkan di puncak Everest sebagai tanda kemenangan.

4. Sepanjang pendakian, solat hajat dan bacaan Yaasin menjadi teman kedua sahabat ini setiap malam

5. Sesudah tiba di puncak, kedua mereka menangis kerana merasakan diri terlalu kerdil di sisi Tuhan, menginsafi Kebesaran Ilahi

SUBHANALLAH !!!!

Mereka adalah remaja yang kenal dan mencintai islam...

[ Posting ini telah di edit oleh: mujahadatunnafsi pada 2004-10-04 14:48 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-04 14:50


biasalah.....dia org ni bukan jenis cakap je....mereka tunjuk............ni baru betulll....bertanjak tak semestinya Islamnya kurang...berkopiah tak bermaksud Islamnya menggunung.....tahniah pd mereka

p/s:Bangga jadi graduan UITM

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 16:17



Quote:
Laungan ALLAHU AKBAR yang diagungkan dan bendera kalimah Allah yang dikibarkan, bukannya lagu keranamu malaysia (syirik lagu ni)yang dinyanyikan....ini baru umat islam sebenar. Dan alhamdulillah, solat sunat hajat dan bacaan Yaasin sentiasa dilakukan setiap malam



Ini tidak berenang punya pasal, sanggup tinggal solat, lepas tu ada pulak ustaz kangkung dalam selamat pagi malaysia yang kata boleh tinggal sembahyang sebab mamat ni berenang untuk negara. Mazhab mana pulak ni ?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-04 16:47


"mujahadatunnafsi"

Ustaz rumah sebelah saya tanya...sekoloh pondok mana awak belajar nyanyi lagu patriotik syirik,kitab tauhid mana awak belajar kata mcm tu...nak jugak dia tahu sebab dah 10 tahun dia mengajar,tak pulak pernah dia dengar benda mcm ni...


p/s:ooo maknanya lagu negaraku tu syirik jugaklah ya....


Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-04 17:05


mujahadatunnafsi ni bukan org Malaysia. tak lepas syarat nak dapat warganegara.


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-04 17:56


HAHAHAHHAHAHA......entah hafal ke tak lagu negaraku,tu patriotik jugak tu......maklumlah dah jatuh syirik...pas ni jack,kenalah kita buat sembahyang taubat habis habisan....maklum dari sekolah dah nyanyi lagu patriotik......habislah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 17:57




Ini dia lirik lagu Keranamu Malaysia....

Keranamu Malaysia

Buruh, nelayan dan juga petani
Gaya hidup kini dah berubah
Anak-anak terasuh mindanya
Lahir generasi bijak pandai

Pakar IT, pakar ekonomi
Jaguh sukan dan juga jutawan
Berkereta jenama negara
Megah menyusur di jalan raya

Alam cyber teknologi terkini
Kejayaan semakin hampiri
Biar di kota ataupun desa
Kita semua pasti merasa bangga

Keranamu kami mendakap tuah
Keranamu kami bangsa berjaya
Keranamu kami hidup selesa
Limpah budi kemakmuran negara

Keranamu kami bebas merdeka
Keranamu myawa dipertaruhkan
Keranamu rela kami berjuang
Demi bangsa kedaulatan negara

( repeat from beginning )

Keranamu Negara Malaysia
Malaysia...
Terima kasih Malaysia !

Semoga kita dapat menilai mana yang baik dan mana yang buruk....

Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 17:59




Tambahan: Hayati sesebuah lagu itu dari liriknya, kerana lirik yang terpesong boleh menyebabkan si penyanyinya terpesong.


Matlamat tidak menghalalkan cara......




-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 18:00




Cuba terangkan bagaimana lagu tu boleh dikatakan jatuh syirik?

p/s: perlu penjelasan...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 18:48




Keranamu kami mendakap tuah
Keranamu kami bangsa berjaya
Keranamu kami hidup selesa
Limpah budi kemakmuran negara


saya taknak jatuhkan syirik..tapi bukankah boleh diragui?

Fikir-fikirkanlah...



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-10-04 09:41


Jatuh syirik bila..

KeranaMu......bukan keranamu...org mcm awak je fikir mcm tu...keranamu tu ditujukan pada Malaysia....takdenya syirik..kalau syirik dah lama Imam Istana Negara dah bising....

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 09:48



Sahabatku, saya sendiri bukanlah 'alim dan teramatlah jahil, tapi saya ada mendengar dari kuliah dan ceramah beberapa orang ustaz yang mengatakan lagu 'keranamu malaysia' ni tak sesuai kerana ada unsur-unsur syirik dalam liriknya.

Quote:
kalau syirik dah lama Imam Istana Negara dah bising....



Imam istana mana lak ni....dalam malaysia ni bukan setakat syirik, murtad, hina islam dah berleluasa sahabatku, tak sedar lagi ke.....benda haram pada pandangan kerajaan malaysia dah banyak yang dah jadi halal.....

siapa kita yang jahil ni nak menidakkan pendapat ustaz dan 'alim ulama....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 09:56



dipetik dari http://cengkoi.blogspot.com/

Kerananamu kami mendakap tuah
Keranamu kami bangsa berjaya
Keranamu kami hidup selesa
Limpah budi kemakmuran Negara
Keranamu kami bebas merdeka
Keranamu nyawa dipertaruhkan
Keranamu rela kami berjuang
Demi bangsa kedaulatan Negara
Keranamu Negara Malaysia
Malaysia...
Terima kasih Malaysia...

Quote:
Hmm...ku rasa korang mesti dah lali sangat dengan lirik lagu di atas..Aku petik dari lagu Keranamu Malaysia - slogan untuk ulangtahun hari kebangsaan Malaysia buat kali ke-3 (kalau tak salah aku laa...)
Tapi korang rasa, apa yang salah kat lirik lagu tu???hehe..hmm..ye la kan, sebagai seorang penganut agama Islam, segala yang kita buat adalah kerana Allah s.w.t semata-mata! Allah lah yang memberi kita kemerdekaan, kebebasan, keselesaan, kemajuan, dan segala-galanya.
Malaysia???!!! Hanyalah sebuah nama yang tak pernah bernyawa dan hanyalah merujuk kepada sebuah Negara yang dahulunya dikenali sebagai Tanah Melayu dan sekarang dah bergabung dengan Sabah dan Sarawak!!!.. Malaysia tu tak pernah langsung beri apa-apa pun kat kita!!! Malah, kitalah yang selama ini bertungkus lumus menaikkan nama Malaysia!!!...
So, apa kejadahnya kita menyanyikan lagu yang kononnya kerana Malaysialah kita merdeka, bebas, selesa, dan apa kejadah lagi la..!!! Sedangkan Malaysia gives nothing to us!! Malaysia is lifeless...(betul ke ayat aku ni??)
So (again), kita sepatutnya meletakkan Agama kita di tempat paling atas dalam senarai perjuangan hidup kita (fuh..rsemangat aku!!) dan merufu'kan dan mengucapkan setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah s.w.t. Ini kerana semua nikmat yang kita peroleh dulu, kini, dan selamanya datang daripada Allah s.w.t. Aku ulang datang daripada Allah s.w.t. dan bukannya Malaysia...
Semoga kita semua diberi petunjuk dan dijauhkan daripada syirik!!! insyaAllah..
(bila lah 'KeranaMu Allah' akan diguna pakai sebagai slogan hari ulangtahun kemerdekaan Negara kita..??)







Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 10:11


dipetik dari http://www.mymuntalaq.net/index


Ehmm begitu la lagu nya... mmg best lagu ni.. rancak.. terasa naik semangat patriotik kita. ana just nk sentuh corus lagu ni sahaja.. jika lihat lihat hanya kerana Malaysia, kita dapat segalanya.. kita bertuah kerana Malaysia, kita berjaya kerana Malaysia, kita hidup selesa hanya kerana malaysia, dan sehinggakan kita sanggup mempertaruhkan nyawa hanya untuk negara Malaysia...... seolah2 kita meletakkan Ilah kita kepada Malaysia. Sedang hanya kepada Allah sahaja tempat perlindungan kita, tiada ILAH lain yang dapat melindungi kita.

Firman Allah :
Benda-benda yang kamu sembah selain Allah, tidak akan dapat menolong kamu, bahkan tidak dapat menolong dirinya sendiri." Quran 7:197

"Misal bandingan orang-orang yang menjadikan benda-benda yang lain dari Allah sebagai pelindung-pelindung (yang diharapkan pertolongannya) adalah seperti labah-labah yang membuat sarang (untuk menjadi tempat perlindungannya); padahal sesungguhnya sarang-sarang yang paling reput ialah sarang labah-labah, kalaulah mereka orang-orang yang berpengetahuan. " Quran 29:41.

Di sini kefahaman mengenai Tauhid Mulkiyah amatlah penting. Tauhid Mulkiyah adalah mengesakan hanya kepada Allah saja yang memiliki pemerintahan, dan kekuasaan yang meliputi semesta alam.

Allah sebagai Malik, bererti Allah satu-satunya penguasa dan pemimpin tunggal yang perlu diikuti dan di taati. Tidak ada yang menyaingiNya sebagai penguasa. Pemerintahan yang menguasai sebuah negara mesti mematuhi Allah apabila mereka masih berada di bwh kekuasaan Allah.Siapapun pemerintah yang berkuasa di atas ciptaan Allah( iaitu bumi) maka mereka harus tunduk dan patuh kepada kekuasaan tunggal tersebut. Tidak mematuhiNya bererti telah melakukan pemberontakkan kepada kekuasan Allah Allah.Oleh kerana itu, kita wajib mengesakan Allah dari segi kekuasaan yang dimilikNya.

" Dan bagi Allah jualah kuasa pemerintah langit dan bumi, dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. " Quran 3:189

Secara tidak kita sedari juga ini juga adalah ghazwul Fikr (perang pemikiran) yang berlaku masyarakat kita. Lagu ini menjadi nyanyian di kalangan kanak-kanak. Rasa-rasa semua kanak-kanak hafal lagu ni.. dan mungkin disekolah2 lagu ini menjadi nyanyian semasa perhimpunan sekolah. Benda ini berlaku secara halus untuk merosakan pegangan dan aqeedah kita. Dan kita pun sudah maklumi bahawa yahudi mengambil strategi ini (ghazwul fikir) untuk menghancurkan umat Islam. Al ghazwul fikir adalah serangan pemikiran, budaya, mental dan konsep yang dilakukan secara terus menerus dengan sistematik, teratur serta terancang dengan baik. Hal ini dilakukan sehingga muncul perubahan, keperibadian, gaya hidup dan tingkah laku pada umat Islam.

Oleh itu.. berhati-hati lah dengan apa yang berlaku di sekeliling kita. Dan sentiasalah berfikir atas setiap peristiwa yang berlaku. Jadilah warga negara Malaysia yang bertakwa.... insya Allah.




Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 05-10-04 10:20




Memikirkan dunia dan memikirkan Akhirat..
Dari usman bin affan..."Bingung memikirkan dunia akan menjadikan hati gelap,sedangkan bingung memikirkan akhirat akan menjadikan hati terang"

Maksud ayat ini;terlalu memikirkan perkara-perkara yang berhubungan dengan dunia akan membuat hati seseorang menjadi gelap..sedangkan memikirkan perkara-perkara yang berhubungan dengan akhirat akan membuatkan hati seseorang menjadi cahaya..Ya Allah janganlah engkau jadikan dunia ini membingungkan bagi kami dan jadikanlah akhirat itu sebagai tujuan kami..

Renungkan lah..
.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-10-04 14:15


Tengah renung....

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 14:21


bismillah

ana cuba bagi pandangan ana..

Apa yang mujahadahtunnafsi tu kata adalah betul..Ana pun bersetuju..

Kalau diikutkan secara psikologi..manusia (lebih lebih lagi orang yang biasa) akan terpengaruh dengan lirik itu apabila dalam keadaan menyanyi..Lagu yang menimbulkan semangat yang tinggi akan menerima dan menghayati lirik tuh lebih dalam. Mereka akan mudah terpengaruh dengan ayat dan merasakan seolah-olah ianya benar dan betul...

Sekadar pandangan yang hina..Wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 05-10-04 14:51


Tauhid Mulkiyah?Hakimiyyah Jelaskan

"TEGAK DAN ITTIBA' ATAS MANHAJ SALAF"

[ Posting ini telah di edit oleh: Martyr pada 2004-10-05 15:24 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 14:56


Biasa dgr Rububiyyah/Uluhiyyah...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 15:08



Quote:
Tauhid Mulkiyah/Hakimiyyah? Jelaskan



Saya sendiri pun tidak tahu ya akhi, pertama kali dengar, saya pcopy and paste artikel tu dari webblog, ada sumbernya di atas artikel tu, saudara boleh rujuk dengan empunya web.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 16:22




Sedikit pembetulan buat adik JoshuaIsfahan..

Kalau kita nyanyikan KeranaMu, baru tak jatuh syirik kerana Mu itu biasanya M ditulis huruf besar untuk melambangkan Allah. Kalau keranamu, bagi ana baru boleh diragukan kerana jelas maksud lagu tadi ialah kerana Malaysialah kita mendapat semua itu (mendakap tuah, menjadi bangsa berjaya etc).

Ana setuju pendapat Mujahadatunnafsi berkenaan perbahasan tentang lagu itu.


Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

jundiyyah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.06.2003
Ahli No: 1592
Posting: 14
Dari: Bumi Hijau

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-10-04 11:59




setuju dgn mujahadatunnafsi.. antara 20 perkara yg membatalkan iman bila bertawassul dgn yg selain dr Allah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For jundiyyahProfil   Hantar PM kepada jundiyyah   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 15:44


bangga anak muda dr uitm...tahniah dan syukur...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 15:47


setuju dgn jundullah81 n mujahadatunnnafsi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-10-04 16:43


kalau nak tahu betul2 tanya pak ngah..rasa maksud dia bukan mcm tu...cuma ada org salah tanggapan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 17:15




Mungkin Pak Ngah tak bermaksud begitu namun sesiapa saja harus hati2. Ada perkara yang kadang2 kita tak sedar tapi sebenarnya boleh menyebabkan kita terpesong....

Wallahu a'lam

-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

sufi_suci82
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2003
Ahli No: 5414
Posting: 6
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 10-10-04 14:09


Ana pun setuju ngan mujahidatunnafsi,
kalau nak buat lirik lagu tu, kenalah kaji betul2, jangan sampai maknanya boleh meragukan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufi_suci82Profil   Hantar PM kepada sufi_suci82   Pergi ke sufi_suci82's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 03:57


assalamualaikum..

topis everest boleh keluar isu lagu pula ya... hmm... anyway, pada ana ini hanyalah masalah bahasa... something yang pasti nya ada jalan tengah... perkara ranting tak seharusnya membuatkan umat Islam tidak sebulat pendapat...

seingat ana, pernah terjadi ketika Rasulullah beri arahan ketika sahabat perlu pergi ke Mekah...' jgn berhenti sehingga kamu sembahyang asar di mekah' <- lebih kurang ... tapi intipati dari kisah itu.. ada dua maksud .. satu... pergi ke mekah dan sembahyang asar disana... satu lagi... pergi ke mekah dengan cepat supaya boleh sembahyang asar disana.... mmg sahabat nabi pun ada dua kumpulan yang memahami maksud nabi secara berlainan...

tapi nabi kata dua2 betul!

so dalam masalah 'keranamu' tu... pada yang rasa maksud nya kerana mu malaysia... tidak perlu nyanyi... pada yang niatkan keranaMu Allah... teruskan saja nyanyi ...

ana rasa maybe sebab tuh pak ngah tak letak keranamu malaysia... sebab mungkin dia juga terfikir tentang syirik...

so jgn kalut... bukankah Islam itu menganjurkan perpaduan dan sesungguhnya Islam itu mudah

Bookmark and Share

  


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 10:54



Ini sebenarnya bukan pendapat peribadi saya tapi telah beberapa kali disebutkan di kuliah-kuliah maghrib oleh para ustaz termasuk oleh Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man. Saya sekadar menyampaikannya........

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 11:04




Bagi ana, perkara sebegini tidak dapat tidak kita kena elakkan kerana ia boleh menjejaskan aqidah. Kalaupun lagu tersebut tidak bermaksud demikian, apa jua perkara yang membahayakan aqidah harus dihentikan.

Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

raihanahfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6910
Posting: 263
Dari: tawau,sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 11-10-04 17:49



KERANA MU YA ALLAH aku hidup kini

KERANA MU YA ALLAH aku kat depan Pc nie

KERANA MU YA ALLAH AKU SANGGUP BUAT APA SAJA

BUKAN KERANA MALAYSIA TAPI KERANA ALLAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For raihanahfirdausProfil   Hantar PM kepada raihanahfirdaus   Pergi ke raihanahfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-10-04 11:18


Ana pun setuju ngan mujahidatunnafsi,
HANYA KERANA ALLAH!!!!!!!ALLAHUAKHBAR!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-10-04 14:27


ala kalau ikut kau org..semua lagu nak haramkan..nak sumbat telinga ni ngan lagu abg2 in team tu 24 hours...sebab tu bila bukan pro aspirasi yg menang..pesta konvo(bukan istiadat)jadi bosan......

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

kl_guy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11724
Posting: 94
Dari: Malaysia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-10-04 14:49


Quote:
"Kerana Tuhan Untuk Manusia"



apepun jgn terlalu ekstrem.....

pkirlah dgn +

Bookmark and Share

  


  Member Information For kl_guyProfil   Hantar PM kepada kl_guy   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 14:57




Bosannyer pesta konvo tanpa alunan suaru merdu Siti Nurhaliza...

Bosannyer pesta konvo tanpa band competition...

Bosannyer pesta konvo tanpa pesta tari menari...

Bosannyer pesta konvo tanpa konsert artis...

Bosannyer pesta konvo tanpa aktiviti bercampur antara lelaki-perempuan....

Persoalannya...

Bosankah pesta konvo yang mengalunkan hiburan alternatif Islam?

Bosankah pesta konvo yang mengalunkan ayat2 Allah?


P/S: Semoga tidak 'bosan' disoal 2 malaikat di alam kubur......

Dunia adalah penjara orang mu'min... Nafsu dan syaitan tidak akan suka kepada benda yang boleh mendekatkan diri kepada Allah......

Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 19-02-05 23:16


fikir-fikirkan wahai sahabatku joshua....

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.155282 saat. Lajunya....