Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk
-- Al-Baqarah: 45

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 7 hari yang lalu
BobbyLaforge: 17 hari yang lalu
sadiqah: 17 hari yang lalu
muslimin23: 31 hari yang lalu
PhoebeGordon: 31 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Cari pasangan yang tak sama sifat dengan kita, betul ke...?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Cari pasangan yang tak sama sifat dengan kita, betul ke...?

Please Mendaftar To Post


Oleh Cari pasangan yang tak sama sifat dengan kita, betul ke...?

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 15:47




ana ingin bertanya sahabat2 sekalian,ada org kata kalau nk kawin jangan cari pasangan yg sama mcm kita,sama sifat dgn kita,betul ke?..cth:

-anak sulong xleh kawin dgn anak sulong
-begitu juga anak bongsu dgn ank bongsu
-anak ketiga xleh kawin dgn pasangan yg jadi anak ketiga gak
-
& sebagainya....

kalau dah jodoh begitu,macam mana lak?biasanya dlm hal ni,org tua yg titik beratkan....

emm..boleh sahabat sekalian bg pendapat?


Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 15:55




Setahu ana, ini hanyalah macam satu petua nenek moyang dulu...tapi dalam agama, ana tak pernah dengar lagi tentang petua kalau nak cari pasangan kenalah yang tak sama sifat ngan kita....

Yang ana tahu, Rasulullah S.A.W menyuruh kita mencari pasangan mengikut segi agamanya, tak kira sama ada sifat dia sama atau tak ngan kita.

Jodoh pertemuan telah ditentukan Allah....

Wassalam...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 16:09


a'ah..betul kata zam_rizal tu...

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 17:13


nak kawin baik cari yang sesuai buat kita.anak keberapa tak kisah,anak ke-15 dari doploh beradik,hehehe...yang penting hati budi dan ilmu agama.rupa paras tak kisah asal sedap mata memandang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 18:06




pada pendapat saya...itu cuma pandangan orang tua2 supaya kita lebih berhati2 dalam memilih pasangan hidup ni..tapi seeloknya biarla pasangan kita tu tak sama sifat dgn kita...contohnya..kalau kita bersifat pemarah..jangan pulak pasangan kita pun mcm kita jugak..

kalau api..mestilah lawannya dengan air kan..tak gitu...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-04 10:09


emm...gitu ke.....

tp kan ada tu ana tengok..pasangan tu sama2 sifatnya....pemarah..ank ketiga.....

tp....x taulah.....kan.....
kesian dia...mak ayah si lelaki tu x suka
sbb sama sifat...

si perempuan tu terpaksa terima keputusan tu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

norlailatulasikin
Warga Rasmi
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10391
Posting: 17
Dari: apiUMKL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-04 12:40


nape gitu ye....sebab 2la kita kena selidik latar belakang & perangai bakal pasangan kita..macam kawan saya plak..ayah & mama dia..dua2 anak sulung..ok jer..alhamdulillah..bahagia sampai skarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For norlailatulasikinProfil   Hantar PM kepada norlailatulasikin   Quote dan BalasQuote

z_tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2309
Posting: 155
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 26-09-04 12:43


tp kl dh jodoh nk wat camner...sbb sumer tu ketentuan Allah...kiter sbg hamba hanya mampu berusaha dan bertawakkal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For z_tornadoProfil   Hantar PM kepada z_tornado   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-04 22:00


ye,ana setuju.......xsemestinya sama sifat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-09-04 22:04


tu semua pandangan org tua je. tapi saya setuju gak. elok cari yg contra.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-09-04 11:42


...

Susah nak tahu sifat sebenar seseorg..cuma bila dah berkahwin barulah terbongkar segala2nya.

Apa yg mampu kita lakukan hanya berdoa agar kita dikurniakan pasangan yg baik dan bertakwa kpd-Nya. Andai masalah yg datang, hadapilah dengan tabah dan bijaksana. Ingatlah Allah sentiasa bersama kita, dan kepada-Nya kita memohon segala2nya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 23:55


tak boleh pakai semua tu...jodoh pertemuan Allah dah tentukan, buat apa kita nak pertikaikan.

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095049 saat. Lajunya....