Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam
-- Luqman Al-Hakim

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ros84
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43062

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
a_zar81: 3 hari yang lalu
khalifah: 8 hari yang lalu
talha: 14 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 23 hari yang lalu
al-biruni03: 24 hari yang lalu
Swarig123: 31 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Kenapa Memilih Sangat?


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Kenapa Memilih Sangat?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa Memilih Sangat?

sufi_anis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7365
Posting: 36
Dari: KingDOm Of Far Far Away

Melaka  


posticon Posting pada: 23-09-04 10:08




biaq pi la kat depa....

-----------------
~bulan sabit munculkan diri mengingatkan bumi agar menegur insan yang meremehkan~

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufi_anisProfil   Hantar PM kepada sufi_anis   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 22:32


macam mana nak jawab ni...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-09-04 22:38



Pilih apa? Pilih baju? Mesti la kena pilih... Nanti besar pulak. Tak pun kecik sangat. Tapi jangan terlalu memilih la....


----------------------------------------------------------
Hidup ini adalah masalah,
Tanpa masalah bukanlah hidup namanya,
Tapi jangan sekali-kali mencari masalah,
Biarlah masalah yang mencari kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

yahiko
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11027
Posting: 62
Dari: tyne & wear

Kedah  


posticon Posting pada: 23-09-04 22:51




biaq la nak memilih..klu tak memilih lagu mana nk tau padan ngan kita ke dak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For yahikoProfil   Hantar PM kepada yahiko   Quote dan BalasQuote

fuyutsuki_azuska
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11163
Posting: 70
Dari: Kuala Lumpur

japan  


posticon Posting pada: 24-09-04 21:11


apa depa pilih? baju ka? skrg nie musim lelong ke?

jgn memilih sgt...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fuyutsuki_azuskaProfil   Hantar PM kepada fuyutsuki_azuska   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1892
Posting: 255
Dari: temerloh

malaysia  


posticon Posting pada: 25-09-04 12:13


pilih jangan tak pilih...

lelong lelong...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

sufi_anis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7365
Posting: 36
Dari: KingDOm Of Far Far Away

Melaka  


posticon Posting pada: 25-09-04 12:36


)


Suatu ketika plato terlibat pembicaraan dengan
gurunya...Plato
mempertanyakan makna cinta dan gurunya pun
menjawab: "masuklah ke dalam
hutan, pilih dan ambillah satu batang ranting yg
menurutmu paling
baik,tetapi engkau haruslah berjalan ke depan
dan jangan kembali ke
belakang. Pada saat kau sudah memutuskan
pilihanmu, keluarlah dari hutan
dengan ranting tersebut".

Maka masuklah Plato ke dalam hutan dan keluarlah
Plato tanpa membawa
sebatang rantingpun. Gurunya bertanya, maka
jawab Plato:"Saya sebenarnya
sudah menemukan ranting yg bagus, tetapi saya
berpikir barangkali didepan
saya ada ranting yang lebih baik. Tetapi setelah
saya berjalan ke depan
ternyata ranting yg sudah saya tinggalkan
tadilah yg terbaik. Maka saya
keluar hutan tanpa membawa apa-apa."

Guru itupun berkata:"itulah cinta"

Lalu Plato pun bertanya apa makna perkawinan
Gurupun menjawab:"Sama seperti
ranting tadi, namun kali ini engkau haruslah
membawa satu pohon yang kau
pikir paling baik dan bawalah keluar dari hutan."

Maka masuklah Plato ke dalam hutan & keluarlah
Plato dengan membawa pohon yg
tidak terlalu tinggi juga tidak terlalu
indah.Gurunya pun bertanya, maka
jawab Plato:

"Saya dapati pohon yang indah daunnya, besar
batangnya...tetapi saya tak
dapat memotongnya dan pastilah saya tak mampu
membawanya keluar dari dalam
hutan...akhirnya saya tinggalkan. Kemudian saya
temukan pohon yang tidak
terlalu buruk, tidak terlalu tinggi dan saya
pikir mampu membawanya karena
mungkin saya tidak akan menemukan pohon seperti
ini didepan sana.
Akhirnya saya pilih pohon ini karena saya yakin
bisa merawatnya &
menjadikannya indah."

Lalu sang guru berkata:"Itulah makna perkawinan."

Begitu banyak pilihan di depan kita seperti
pohon-pohon beserta rantingnya
didalam hutan, tapi kita mesti menentukan satu
pilihan dan bila terlalu
memilih...tidak satupun akan kita dapati, karena
kesempatan itu hanya sekali
& kita harus terus maju sperti waktu yg bergulir
ke depan yg tidak pernah
tersimpan pada hari kemaren & bersemayam pada
masa lalu kita.


-----------------
~bulan sabit munculkan diri mengingatkan bumi agar menegur insan yang meremehkan~

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufi_anisProfil   Hantar PM kepada sufi_anis   Quote dan BalasQuote

diana_alisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10220
Posting: 112
Dari: Taiping Mali

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 12:53


time kasih sufi anis...
Saye tak nafikan memilih pasangan tue memang penting sebab merekalah yang akan berada di samping kita sehingga akhir hayat tapi...kalau terlalu memilih sehingga merasakan orang lain tak layak bersamanya...tue penyakit tue...
bongkak..sombong..dan bangga diri..
Karang yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran...

Bookmark and Share

  


  Member Information For diana_alisyahProfil   Hantar PM kepada diana_alisyah   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-09-04 17:55


pilih apa?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-09-04 17:05


pilih jgn tak pilih.. hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ain_khansaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11145
Posting: 63
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-04 08:53




sebagai seorang muslim pasti kita mengharapkan keberkatan dalam hidup. oleh itu dalam apa sahaja urusan pilih memilih ini jangan lah lupa untuk "bertanya" kepada pencipta kita kerana hanya Allah yang mengetahui apa yang terbaik untuk kita....

Moga bahagia di dunia dan di syurga

Bookmark and Share

  


  Member Information For ain_khansaaProfil   Hantar PM kepada ain_khansaa   Quote dan BalasQuote

zaim_bushra
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 9704
Posting: 20
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-09-04 16:52




pilihlah yang sekufu dengan kamu...
wbt

Bookmark and Share

  


  Member Information For zaim_bushraProfil   Hantar PM kepada zaim_bushra   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-04 18:54


bukan pilih sebarang pilih...pilih baju pengantin,....
jgn terlalu memilih sgt...tp perlu juga dalam memilih ...tp biar yg sekufu....kalu dia tu seorang kaki pukul..sanggup ke kite terima dia...ish...takut saya...tp kalu pilih baju...kenela pilih yg bersesuaian pada kita....takut tak cukup kain nanti..sapa susah...hang pa juga yg susah!!ahaakss

Bookmark and Share

  


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 14:13


terima kasih sufi anis info yg bermakna...apa2
pun cuba kita renungkan kata2 ni
"Dikahwini perempuan itu kerana 4 perkara, kerana hartanya, kerana keturunanya, kerana kecantikannya, dan kerana agamanya, maka pilihlah yg beragama InsyaAllah ia akan mendapat keberkatan"

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 14:18


dengarlah nasihat daripada rabbani......

cai pasangan....

Mari-marilah
Dengarlah ini kisah silam oh kawan
Sangatlah berguna
Moga hidup aman bahagia

Di malam pertama jumpa mertua
Tersintak si jejaka di beritakan
Istrinya tidak sempurna rupa
Anggota zahirnya lumpuh semua
Tiada upaya mengurus diri

Terkejut si jejaka penuh persoalan di hatinya
Mungkinkah sudah jodoh itulah istrinya
Ibanya rasa hati
Namun tetap redha pada takdir

Asalkan punya iman itulah paling penting
Saat-sata perjumpa
Terpesona memandang
Benarkah istrinya Menawan sungguh cantik

Reff :
Cari-cari... carilah
Pasangan hidup betul-betul oh kawan
Bahagia berseri
Rumah tangga akan harmoni

Terhurai dijawablah oleh mertua
Zahirnya tak sempurna kiasan saja
Memberi makna sucinya diri
Wanita sholehah terpelihara

Terharu si jejaka tunduk bersyukur
Jangan mudah percaya harta pangkat dan rupa
Indahnya di mata berawaslah
Rasul sudah bersabda insan punya agama
Akhlaknya mulia fahamilah



Bookmark and Share

  


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 00:05


..tentang pilih memilih ni,biar kita pilih yang betul2 memuaskan hati kita..nanti mnyesal plak....fikir dulu sebelum pilih yg terbaik..tanya diri,diri tak akan berikan jawapan yg memuaskan... ..pilih biar betul...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

diana_alisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10220
Posting: 112
Dari: Taiping Mali

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 10:16


Lawaknya bila kita meletakkan standard untuk orang yg
bakal kita sayangi, tetapi jauh di sudut hati, kita
tahu yang orang yg kita sayangi itu terkecuali
daripada standard itu. (don't be too choosy!)
Ulasan:
kita amat kritikal terutamanya kepada orang yg kita
sukai atau sayangi kerana kita mahukan yang terbaik
untuk diri kita. Tetapi sebenarnya kesempurnaan dan
hubungan terbaik dapat dicapai dengan berusaha
bersama. Ia bukanlah terletak kepada satu individu
sahaja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For diana_alisyahProfil   Hantar PM kepada diana_alisyah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 18:42



amboi akhi aslan.. siap bg lirik tu...
em.. kak sufi_anis..

kenapa memilih sgt??
interesting topic..
actually, important juge bab memilih ni..
kena pilih baka yg molek.. yg serba-serbi in good conditions laa.. but.. jgn laa demand or terlalu cerewet sgt..!! btul tak?

buat tatapan.. antum...

Keliru engkau keliru
Memilih warna hidupmu
Keliru engkau keliru
Yang putih atau yang kelabu

Keliru engkau keliru
Memilih arah langkahmu
Keliru engkau keliru
Ke barat atau ke timur

Hanyalah engkau yang tahu
Pilih warna hidupmu
Yang putih tandanya bersih
Itu yang harus kau pilih

Berhati-hati melangkah
Menuju ke suatu arah
Kelak kau akan menyesal

Janganlah engkau keliru
Memilih tuhan yang satu
Dialah arah tujumu
Yang mewarnakan hidupmu




-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 14:31


betul kata awak tu simple_shida...
siaplah ada lirik lagi
best lagu ni..... lagi best dr lagu Nurul & Ajai he...he...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

humairatulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2004
Ahli No: 8688
Posting: 101
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-10-04 15:02


haiiiii pilih..pilih...pening kepala....senang-senang dok dalam hutan....tak yah jumpa org ...so tak yah pilih...klu tak pilih kata sombong...klu pilih pulak takut tak kena....ish...ish

Bookmark and Share

  


  Member Information For humairatulhusnaProfil   Hantar PM kepada humairatulhusna   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-10-04 16:52


memilih tu boleh...tp jgn terlalu memilih ok?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119329 saat. Lajunya....