Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 7 hari yang lalu
BobbyLaforge: 17 hari yang lalu
sadiqah: 17 hari yang lalu
muslimin23: 31 hari yang lalu
PhoebeGordon: 31 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: luahan perasaan sebagai anak sulung...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» luahan perasaan sebagai anak sulung...

Please Mendaftar To Post


Oleh luahan perasaan sebagai anak sulung...

princess_of_heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9744
Posting: 74
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-09-04 08:27


assalammualaikum wbt..jomlah kita sharekan apa saja pengalaman sebagai anak sulung...as anak sulung kita ibarat org tgh antara parent n adik2...as anak sulung ana rasa ramai di antara kita yg kadang terpaksa korbankan kemahuan diri demi melihat adik2 or parent hepi...tol x? so apa tunggu lagi? citerkanlah pengalaman antum suma agar ia dapat menaikan semngt anak2 sulung yg lain agar terus berjuang n terus berusaha utk memperbaiki tanggungjawab kita as anak sulung...ok itu jer...tq assalammualaikum wbt

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_of_heartProfil   Hantar PM kepada princess_of_heart   Pergi ke princess_of_heart's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-09-04 17:45




t/jawab sbg anak sulung ni mmg berat.. sbb aper yg kita buat sumer adik2 ikut.. masa kecik2 dulu kalo adik2 yg buat salah, kita gak yg kene marah.. dlm mslh pelajaran pon parents mesti soh refer kat kita.. sampai adik2 nak amek course aper masa masuk ipt pon kene tanya kat akak dia..

tp saya rasa seronok gak la jadi anak sulung.. bila adik2 ader mslh & refer kat kita.. pas tu kita nasihat dia.. nasihat tu bkn utk motivate dia jer.. tp kita sendiri pon rasa ter'motivate' sama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 17:56


memang tanggungjawab sebagai anak sulung dalam sesebuah institusi keluarga. lebih-lebih lagi macam saya ni ayah dah takde.... tiga beradik, tapi semuanya lelaki..... fuih! susah nak kawal.... kita ibarat pengganti ayah..... kadang-kadang geram, marah, benci dan perasaan bercampur baur tu memang ada!... bila difikir-fikirkan balik, kesian pun ada.....

ntahla.....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-09-04 20:50


macam takde tanggungjawab je. adik2 nak hidup servive sendiri la.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

itifa2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11138
Posting: 80
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 20:54


as anak sulung memang tanggunggungjawab berat xspecialy lelaki... kalau pompuan xper sgt..l anak sulung ni nampak berdedikasi, matang dan orang nya stail suka berjimat..maklumlah.. xfikir utk diri sendiri jer..adik2 kat umah..dan semua la...

buat nak2 sulung..teruskan perjuangan anda... adik2 anda memerlukan anda.. tunjukkan contoh terbaik..uswah hasanah

Bookmark and Share

    


  Member Information For itifa2Profil   Hantar PM kepada itifa2   Pergi ke itifa2's Website   Quote dan BalasQuote

fuyutsuki_azuska
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11163
Posting: 70
Dari: Kuala Lumpur

japan  


posticon Posting pada: 23-09-04 20:57


Tanggungjwb sbg anak sulung amat berat sekali. Tapi itu bukan suatu bebanan kepada diri saya kerana itu adalah tanggungjwb dan amanah yg diberikan kpd Tuhan.

Biasanya anak sulung nie terpaksa berkorban dengan adik beradik yang lain. Kdg kala apabila mereka gembira, serupa juga dengan saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuyutsuki_azuskaProfil   Hantar PM kepada fuyutsuki_azuska   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 21:00


anak sulung best....idup abang2, kakak2, abang long, kak long, along..dsb..ana pun anak sulung

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_safi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11314
Posting: 137
Dari: sarawak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 21:21


jadi anak sulung best..tapi banyak pikul tanggungjawab lebih...lebih berdikari dan tidak bergantung pada org lain...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_safiProfil   Hantar PM kepada cahaya_safi   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 21:23


em betul tu..saya anak sulung dr lima..ade 2 adik lelaki...mmg rasa betanggungjawab sgt pada adik2 tu..kalu parent kelaur or takde kat rumah..kitala keene jaga rumah tu elok2 walau adik sepahkan habis ruang tamu tu..keputusan pun kitan kenalah pandai buat sendiri...makin besar makin rasa bertanggungjawab pd adik2....kene tunjuk contoh yg baik...ye lah anak sulung..role model kat adik2...kenelah buat yg terbaik..kalu tak adik pun tak respect ngan kita....tp,best gak jadi anak2 sulung ni.....tp nak bermanja tu mmg kurang sket..tp sekali dapat bermanja...uihhh..sonoknya...

-----------------
kita takkan dapat memahami sesorang dengan mudah sehingga kita dapat menjadi diri insan itu sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 21:28


hai cahaya safi...tak balik lagi ker... tak sabar kite ni...kang melepas pulak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_safi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11314
Posting: 137
Dari: sarawak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 21:31


alah sirna bintang ni jeles lah...
nanti dulu belom puas on line....
dia kot yang takut melepas kan...

tapi betul apa yang di kata kan oleh sirna bintang...saya sokong.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_safiProfil   Hantar PM kepada cahaya_safi   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 21:41


...
ana pun mcm anak sulung..lah...coz abg sulung duk kat luar negara..adik2 ramai...so, sedikit sebyk tugas sbg anak sulung ana pikul...
Nway, mmg best..w/pun terasa byk amanah terpikul, tp alhamdulillah ..bila kita rasa redha, semua yg kita buat akan m'sbbkan kita tenang...
tp, hui, mmg penat nak layan kerenah adik2...kalau balik, musti xleh wat balik tugas @ assingment...coz kita lah jadi 'buku rujukan' adik2...diorang sllnya x nak tanya parents psl keje umah... so kitalah terpaksa dok kat dia, tengok masalah dia...
tp seronok kan, terasa kita diperlukan...setidak2nya leh gak wat jasa...

-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 22:27


peranan anak sulung memang penting dalam sesebuah keluarga...sebagai anak sulung kita kena bijak gunakan kebijaksanaan dan mesti memikul tanggungjawab yang sangat berat terutamanya bila kedua ibubapa kita sudah tiada...tanggungjawab besar tuu, jangan pandang remeh jer. kalau abang long, kak long berjaya adik-adik pasti akan mengikut jejaknya....

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-09-04 22:40



Saya anak sulung... Hm.. tanggungjawab berat la. Sebab kita contoh ikutan adik2 betul tak? And banyak lagi responsibility yg dipegang. Tapi best la jadi anak sulung....


----------------------------------------------------------
Hidup ini adalah masalah,
Tanpa masalah bukanlah hidup namanya,
Tapi jangan sekali-kali mencari masalah,
Biarlah masalah yang mencari kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

fred_may
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11342
Posting: 8

Kedah  


posticon Posting pada: 23-09-04 23:12




hem...ana amat memahami keperitan anak sulung.. sbb ana pun anak sulung dan ketiadaan ibu sejak kecil menyebabkan ana memikul tanggungjwb ibu terhadap adk2...

apapun, klu sapa2 yg menghadapi masalah dalam keluarga...ana sudi mendengar dan cuba membantu dgn pengamatan dan pengalaman yg ada... i'allah, pengalaman ana cukup banyak dan amat berharga kerna ia banyak membentuk ana... walaupun sewaktu melaluinya, ia lebih pahit dari hempedu...

k, ingat pada Allah waktu senang dan susah..
setiap kejadian pasti ada hikmah disebaliknya...sesungguhnya Allah x menjadikan sesuatu dengan sia2.

ilalliqa'
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fred_mayProfil   Hantar PM kepada fred_may   Quote dan BalasQuote

nurul83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8350
Posting: 122
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-04 00:18


emm........betul tu......t/jwb anak sulung ni mmg berat.....apatah lagi kalau adik2 yg masih kecil....tp, alhamdulillah skrang ni adik2 sy semuanya dah membesar dan senang nak dikawal..walau apa pun, sbg anak sulung sy tetap menjadi role model kpd adik2.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul83Profil   Hantar PM kepada nurul83   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-09-04 17:49


walaupun kite bukan anak sulung..tapi nak gak lah kongsi2 cerite...ermm anak sulung nie kalau tgk abg saye...memang lah byk tanggungjawap..sampai tak kawin2 lagik dia..coz dia nak tunggu saye abis belajar dulu...uwaaaa....cedihhhnyee...dah le tuh...tiap2 bulan mesti kasik duit poket kat kite...walaupun kite nie dah besar panjang...terharu lah...semoga ALLAH merahmati abglong dan kaklong sekalian yek...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-09-04 18:01




ana di sini hanya mahu berkongsi pengalaman saja.... ana nie anak ke 3 dr 7 beradik... kadang2 tu name je pangkat along tapi yang memikul tanggungjawab adik2 yg lain... along nie buat hal sendiri je... sepatutnye abg atau kakak sulong menunjukkan tauladan yg baik pada adik2nye... ini tidak, adik yg tunjukkan tauladan yg baik... pelik bin ajaib... tanggungjawab along nie amat berat dan sungguh berat....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-09-04 18:15




kalo yg jadi along & kehilangan salah seorang atau both parents t/jawab sememang nyer lbh berat & perlu lbh byk bersabar utk tangani karenah adik2..

sbnr nyer semua bergantung pd diri individu tersebut.. tak kiralah anak sulung ker atau yg bawah2.. yg penting berusaha utk laksanakan t/jawab masing2 dgn sebaik mungkin.. sbb Allah SWT dah pesan dlm al-Quran (at-Tahrim: 6) yg bermaksud:

"Hai org2 yg beriman.. peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dr api neraka yg bhn bakarnya terdiri drp manusia dan batu.."

& pesanan ni bkn utk anak2 sulung jer..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

princess_of_heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9744
Posting: 74
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-09-04 09:07


assalammualaikum wbt..syukran pada sahbat2 yg sudi bg respon pada topik...so kat sini ana nak share lah ttg satu pengalaman ana yg ana ingt sampai sekarang...setiap kali ana teringt peristiwa ni ana pasti akan nangis sebab ana terkenangkan perit menghadapi peristiwa tu...terlebih dahulu ana nak tegaskan di sini bukan niat ana memaparkan pengalaman ana as anak sulung utk menunjuk2 atau memalukan mana2 pihak yg terlibat...tp niat ana lebih kepada ingin berkongsi pengalaman agar di masa2 akan dtg jika kita diuji dgn hal adik2 kita akan menjadi seorg yg lebih tabah n lebih bersedia utk menghadapi saat itu...
tarikh 28/12/2003 merupakan tarikh yg amat menguji kami sekeluarga...salah seorg adik ana membuat satu kesalahan yg melibatkan polis iaitu mencuri motor...kami sekeluarga x pernah menjangka akan adik saya ni akan buat camtu kerana kelakuan nya di rumah amat berbeza dgn kelakuan nya sewaktu brada di luar rumah...tp apa nak buat mmg dah ada bukti yg mengatakan adik ana mencuri motor n ia menjadi kes polis...actually dia pernah suarakan utk memiliki sebuah motor tp ayah ana x benarkan sebab dia xde lesen lagi...tp apakan daya apabila nafsu menguasai diri, akal xkan berfungsi lagi...actually motor yg dicuri merupakan motor cikgu dia n bekas cikgu ana sewaktu di zaman sekolah menengah...sewaktu mendapat brita tu, kami suma dah risau...mak ana dah x tau nak kata apa..begitu juga dgn ayah ana...as seorg kakak ana mmg dah tak tahu nak kata apa...masa tu sedih mmglah sedih tp ana terpaksa kuatkan semngt utk berhadapan dgn masalah ni...ana lihat ahli family ana yg lain dah down...so masa tu ana hanya pk, ana xle down sama masa tu...sebab if ana down xde sapa yg akan bgn membantu adik lelaki ana ni...masa tu perasaan sedih n kecewa mmg xle nak cakap lah...salah satu sifat ana ialah ana ego utk menangis depan family ana...bukan ana wujudkan perasaan tu...cuma ana xmo membuatkan mereka susah hati...at least if depa lihat ana x nangis depa akan ada tmpt utk luahkan perasaan kesedihan mereka...sewaktu dalam urusan utk minta bantuan cikgu,tuan punya motor dicuri...tanpa disangka ana mengalirkan air mata...masa tu mmg dah x tahan sgt n ana terpaksa lepaskan juga kesedihan yg ana rasa...setidak2nya ana akan rasa lega...lagipun mak ayah ana xde dalam kereta sewaktu ana, atok, adik lelaki ana n bapak sedara ana on the way ke rumah cikgu ana tu...ana x meraung...hanya air mata aja yg mengalir...tp dalam masa yg sama dgn suara yg lembut ana tanya sendiri adik lelaki ana tu sama ada betulkah dia buat kerja mencuri tu...dan akhirnya dia mengaku...cubalah antum suma bayangkan betapa kecewanya ana waktu...sedang ana nangis tiba2 ana tersedar...n ana tanya pada diri ana "kenapa aku mesti nangis waktu ni? adik aku dalam keadaan takut sekarang n dia amat memerlukan sokongan aku"...so tanpa buang masa ana kesat air mata ana, ana terus genggam tgn dia dgn kuat
dan ana kata pada dia..."Jgn takut...Allah hanya nak uji kita...yakin pada Allah k"...ana tahu adik ana terharu pada waktu n ana rasa dia nak nagis tp dia tahan sebab dia x mau ana nmpk dia takut"...bnyklah halangan yg kami hadapi sewaktu dalam proses utk selesaikan hal ni...adik2 ana yg lain menangis depan ana dan ana plak terpaksa kumpulkan kekuatan utk menjadi seorg yg xde perasaan sedih...ana hanya cakap dgn mereka jgn sedih..sabar n doa bnyk2...Allah hanya nak menguji kita n yakin lah pada Allah...
ayah ana pun meluahkan perasaan sedihnya pada ana...meskipun ayah x nangis depan ana tp ana leh rasa sewaktu dia cakap ngan ana hatinya sungguh hancur n ana tahu dia menagis dalam hati...cuba antum pk kan keadaan masa tu..dalam satu masa ada 3 perasaan yg sedang belwan dalam diri ana..perasaan as anak sulung, perasaan as seorg kakak, n perasaan diari ana sendiri..masing2 berebut utk menguasai diri ana...hanya Allah jer yang tahu keadaan ana pada waktu...masa tu ana hanya mampu bergantung harap dan hanya pada DIA ana mohon kekuatan dan kesabaran..dan alhamdulillah beberapa minit sebelum tahun baru tiba, kes adik ana selesai...dgn bantuan bekas cikgu ana kes adik ana ditutp...syukur x terkata...masa adik ana balik mlm tu, family ana sambut dia dgn gembira...rumah kami yg tiba2 suram berubah menajadi ceria..adik2 saya sibuk tanya ni tanya tu, citer ni citer tu pada adik lelaki saya ni...berdekah2 dia gelak...as seorg kakak ana bersyukur sgt sebab kes adik ana dah selesai n ana pon dah x tgk adik2 ana nagis lagi sebalik nya asyik gelak jer...Allah betul2 menguji ana pada waktu tu...sewaktu bday adik lelaki ana ada wish dia n merupakan org first wish dia...so dia reply...satu baris ayat yg simple tp buat ana terharu ialah "mamat sayang kakak"....itulah kali pertama dia kata camtu pada ana...actually peristiwa ni dah lama tp ana ingt peristiwa till now...satu pengalaman yg membuatkan ana rasa lebih kuat...bnyk hikmah yg ana dapat dari peristiwa tu...sejak peristiwa tu adik ana dah berubah...rajin study n selalu solat sunat...mayb dia dah insaf atas kesilapan dia...moga2 dia istiqamah dgn apa yg dia buat...ok itu jer pengalaman ana...bagaimana dgn shbt2 yg lain?...if ada jonlah sharekan...moga2 ia dapat memberi manfaat and sama2lah kita amik iktibar dari pengalaman yg telah dipaparkan...wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_of_heartProfil   Hantar PM kepada princess_of_heart   Pergi ke princess_of_heart's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 25-09-04 09:34


"mamat sayang kakak"....

TAHNIAH buat princess_of_the_heart!

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 18:01




Saya nak ucapkan syabas buat princess sebab sudi berkongsi kisahnya sebagai anak sulung dan jugak seorang akak yang perihatin....semoga menjadi ikhtibar dan pengajaran buat semua ahli2 ukhwah disini..saya juga merupakan anak permpuan sulung..walaupun saya menpunyai 2 org abang...tapi saya ada 8 org adik lagi di bawah saya...kiranya berat jugak dipikul sebagai seorang akak sulung...maklumla mak saya bekerja...so..sedikit sebanyak tugas2 mak diambil oleh saya walaupun saya masih bergelarseorang pelajar....tapi alhamdulillah...sehingga kini..kami adik beradik semuanya ok..ada yang dah berkeja,dah abis belaja,bertunang&adik saya ada yang dah kawin...yang paling menggembirakan...tahun ini merupakan tahun terakhir saya di bumi anbiya'..saya akan bertemu keluarga saya seblum raya nnti...saya btekad utk mnjaga adik2 saya bila saya balik malaysia nanti...

wallahu a'lam...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 27-09-04 12:40




sebagai anak sulung ni ader kebaikan dan keburukannya.tanggungjawab memang besar.
sebagai anak sulung ni kena tunjukkan contoh yang baik pada adik - adik. contohnya dari segi pelajaran, kita mesti bagi sokongan pada adik kita agar rajin untuk belajar.

kita kena nasihat atau tegur kalau adik - adik buat silap dan adik - adik pun kena tegur kalau nampak kita buat silap. tak semestinya kita sebagai anak sulung, apa yang kita buat semuanya betul. tu kita kena tahu.

pendapat saya lah sebagai anak sulung ni kita kena banyak bersabar. dan kena mengalah dalam beberapa perkara.apa pun kita kena bersyukur denagn setiap apa yang telah Allah swt kurniakan pada kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-04 19:08


mmg betul..kdg2 adik2 ni mmg die kurang faham sket..sbb adik2 saya ade yg kecik ade ygbeso...tp peranan tu mmg berat....tambah2 bile tgk parent lambat balik...mula lah risau....sambil dok risau tu...mmg tak putus2 doa ..aayah n ma selamat sampai kat umah....selalu sgt fikir kalu tiada lg ibubapa di dunia ni...saya takkan pisahkan adik2 saya ......susah kita nak cakap yg kita terlalu sayangkan mereka...namun di dalam hati ..Allah saje yg tahu perasaan kasih pd Adik2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 14:30


actually, sya bukanlah anak sulung, ada abang, tp anak sulung perempuan. lebih kurang mcm anak sulung lah kan...abag blh habis belajar lg, semua terasa terpikul dibahu, jadi teladan buat adik, abang pun main peranan gak, bila, habis belajar nak bersama mereka, nak gembirakan mereka dll. coz sekrg saya baru anak yg pertama dlm family yg dah kerja...walaupun parents saya kerja....tp ia bkn masalah utk saya...buktikan yg saya juga mampu utk menyara adik2 yg lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurul_balqis
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7361
Posting: 18

Kedah  


posticon Posting pada: 29-09-04 15:17


Actually, saya rasa kan, peranan anak sulung lebih berat berbanding ngan anak2 yg lain mungkin dr segi harapan keluarga. Kekadang parents letakkan harapan yg tinggi kat anak sulung ni...especially utk jd contoh dan teladan pd adik2 lain. Rasa tertekan tu mugkin disebabkan parent kite nye expectation terhdp kite melebihi kemampuan kite sendiri. Kekadang kalau nak diikutkan kite tak mampu nak buat sesuatu perkara tp demi utk tidak mengecewakan harapan mak ngan ayah dan tanggungjawab terhdp family....semangat tu terpaksa dikuatkan. And anak sulung ni kebykannya lbh bertanggungjawab berbanding ngan anak2 yg lain. Lagi satu bestnye jadi anak sulung ni....dapat perhatian yg lebih dr parents...apa2 pun pandangan anak sulung yg diambik kire dulu. Kepercayaan dr ibu bapa juga tak berbelah-bagi cuma...untuk mengekalkan dan menjaga kepercayaan yg diberikan tu kadang2 menimbulkan tekanan jugak. Anak sulung jugak lbh berdikari, pandai membawa diri dan tidak mementingkan diri sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_balqisProfil   Hantar PM kepada nurul_balqis   Quote dan BalasQuote

missy_jannah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.09.2004
Ahli No: 11510
Posting: 40
Dari: Perut ibu~

singapore  


posticon Posting pada: 30-09-04 10:32




Hmm..saya faham masalah anak sulung.. Mempunyai tanggung jawap yg berat.. Saya dpt lihat bagaimana kakak dan abang saya menjaga saya dgn penuh kasih sayang..Dan selalu menasihati saya..

Apalah nasib jadi anak last...

Bookmark and Share

    


  Member Information For missy_jannahProfil   Hantar PM kepada missy_jannah   Pergi ke missy_jannah's Website   Quote dan BalasQuote

princess_of_heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9744
Posting: 74
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-09-04 11:54


assalammualaikum wbt...dear missy_jannah... ana as kakak sulung x pernah anggap tanggungjawab yg dikurniakan sebagai satu masalah...Allah mengurniakan tanggungjawab tersebut kepada anak2 sulung as satu dugaan kecil yg apabila dugaan tersebut berjaya dilepasi, hikmah yg diberikan lebih besar nilainya compare to dugaan yg kami hadapi...mmg bukan senang utk menjadi anak sulung tetapi terlalu bertuah apabila Allah pilih kami utk jadi anak sulung...

-----------------------------------------------------------
"apalah nasib menjadi anak last"?
..........................................................................

jawapan bg soklan itu ialah beruntung menjadi anak last sebab Allah kurniakn anti kakak n abg yg sayangkan anti.... so bersyukurklah dgn apa yg dikurniakan...Allah x menjadikan anti sebagai anak last supaya anti menjadi seorg yg loser tetapi kerana Allah ingin kan anti merasai nikmat kasih sayang milikNYA melalui abg n kakak anti ...sesungguhnya Allah menjadikan sesuatu tanpa sia2....

buat shbt2 yg bergelar adik2 dalam family...percaya bahawa kami as anak2 sulung amat menyayangi antum n ketahuilah kami sanggup buat apa sajer demi kebahagian antum(selagi x bertentangan dgn syarak)...tiada kakak atau abg yg sanggup melihat adik2nya menderita...

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_of_heartProfil   Hantar PM kepada princess_of_heart   Pergi ke princess_of_heart's Website   Quote dan BalasQuote

princess_of_heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9744
Posting: 74
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-09-04 11:57


assalammualaikum wbt...dear missy_jannah... ana as kakak sulung x pernah anggap tanggungjawab yg dikurniakan sebagai satu masalah...Allah mengurniakan tanggungjawab tersebut kepada anak2 sulung as satu dugaan kecil yg apabila dugaan tersebut berjaya dilepasi, hikmah yg diberikan lebih besar nilainya compare to dugaan yg kami hadapi...mmg bukan senang utk menjadi anak sulung tetapi terlalu bertuah apabila Allah pilih kami utk jadi anak sulung...

-----------------------------------------------------------
"apalah nasib menjadi anak last"?
..........................................................................

jawapan bg soklan itu ialah beruntung menjadi anak last sebab Allah kurniakn anti kakak n abg yg sayangkan anti.... so bersyukurklah dgn apa yg dikurniakan...Allah x menjadikan anti sebagai anak last supaya anti menjadi seorg yg loser tetapi kerana Allah ingin kan anti merasai nikmat kasih sayang milikNYA melalui kasih sayang abg n kakak anti ...sesungguhnya Allah menjadikan sesuatu tanpa sia2....

buat shbt2 yg bergelar adik2 dalam family...percaya bahawa kami as anak2 sulung amat menyayangi antum n ketahuilah kami sanggup buat apa sajer demi kebahagian antum(selagi x bertentangan dgn syarak)...tiada kakak atau abg yg sanggup melihat adik2nya menderita...

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_of_heartProfil   Hantar PM kepada princess_of_heart   Pergi ke princess_of_heart's Website   Quote dan BalasQuote

princess_of_heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9744
Posting: 74
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-09-04 11:58


assalammualaikum wbt...dear missy_jannah... ana as kakak sulung x pernah anggap tanggungjawab yg dikurniakan sebagai satu masalah...Allah mengurniakan tanggungjawab tersebut kepada anak2 sulung as satu dugaan kecil yg apabila dugaan tersebut berjaya dilepasi, hikmah yg diberikan lebih besar nilainya compare to dugaan yg kami hadapi...mmg bukan senang utk menjadi anak sulung tetapi terlalu bertuah apabila Allah pilih kami utk jadi anak sulung...

-----------------------------------------------------------
"apalah nasib menjadi anak last"?
..........................................................................

jawapan bg soklan itu ialah beruntung menjadi anak last sebab Allah kurniakn anti kakak n abg yg sayangkan anti.... so bersyukurklah dgn apa yg dikurniakan...Allah x menjadikan anti sebagai anak last supaya anti menjadi seorg yg loser tetapi kerana Allah ingin kan anti merasai nikmat kasih sayang milikNYA melalui abg n kakak anti ...sesungguhnya Allah menjadikan sesuatu tanpa sia2....

buat shbt2 yg bergelar adik2 dalam family...percaya bahawa kami as anak2 sulung amat menyayangi antum n ketahuilah kami sanggup buat apa sajer demi kebahagian antum(selagi x bertentangan dgn syarak)...tiada kakak atau abg yg sanggup melihat adik2nya menderita...

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_of_heartProfil   Hantar PM kepada princess_of_heart   Pergi ke princess_of_heart's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109078 saat. Lajunya....