Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-10-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak semua yang kita mahu boleh didapat. Jika Allah tidak memberi sekarang, ia akan ditunda atau diganti yang lebih baik.
-- Dari Drama Kiamat Sudah Dekat

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: rasian
Hari Ini: 1
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43063

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
rasian: 4 jam, 5 minit yang lalu
a_zar81: 4 hari yang lalu
khalifah: 9 hari yang lalu
talha: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu
al-biruni03: 25 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Bolehkah berkongsi masalah dengan Muslimah?


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Bolehkah berkongsi masalah dengan Muslimah?

Please Mendaftar To Post


Oleh Bolehkah berkongsi masalah dengan Muslimah?

SUEFI
Warga Rasmi
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11220
Posting: 15
Dari: IIUM

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-09-04 15:20


ana ni ader la 2,3 orang kawan muslimah yang baik ngan ana
kalu ade masalah ana slalu mengadu kat diorang ni
tapi takut jugak kot2 diorang inagt ana ni minat kat diorang
takut gaj syeikh!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For SUEFIProfil   Hantar PM kepada SUEFI   Quote dan BalasQuote

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 15:43




persoalan sebegini sering diutarakan oleh both muslimin mahupun muslimah..

from my point of view, x salah utk kita sama2 bertukar2 pendapat ttg bbrapa masalah..
asalkan conditionnya tidak berttgan dgn syariat Islam....
maksudnya, bukan berdua2an & lain2 yg kita sumer tahu...


Bookmark and Share

  


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 15:53



Kalau kawan muslimin banyak lagi, tak payah la ngan muslimah tu, bukan tak boleh cuma tak digalakkan, hatta bertalifon dengan muslimah tanpa alasan syarie boleh jatuh hukum haram. Jadi elakkanlah ya...ramai lagi sahabat-sahabat muslimin untuk kita kongsikan masalah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 16:14




ana rasa lebih baik ceritakan masalah anta kpd kaum muslimin terutama rakan yg rapat dgn anta.ini semua utk kebaikan anta supaya tidak berlaku perkara-perkara yang akan menyusahkan diri anta di kenudian hari..fikir2kanlah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ada_syuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1685
Posting: 81
Dari: bumi allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 16:35


erm...betul tuh...saya pun setuju dengan apa yang diutarakan oleh sahabat-sahabat kita tu...lumrah manusia.inginkan yang bertentangan dengan apa yang ada pada dirinya...lelaki sukakan wanita dan juga sebaliknya.Namun dalam konteks ini, kita harus muhasabah diri kita kembali..apa rasiaonalnya kita mencari kaum yang berlawanan??/apa sudah tidak berperanankah sahabat-sahabat yang segender dengan kita???koreksi diri...dan bermujadahlah...moga hidayah Allah itu dekat dengan kita
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ada_syuhadaProfil   Hantar PM kepada ada_syuhada   Quote dan BalasQuote

nurul83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8350
Posting: 122
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-04 01:32


tak tau la.....berbalik kpd hukum islam, kita dikehendaki bercakap dgn org yg bukan muhrim kalau ada hal2 yg penting jer.....

p/s: mintak tunjuk ajar semua kalau sy tersilap....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul83Profil   Hantar PM kepada nurul83   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-09-04 11:27




huish....
terase plak eda coz eda pon camtu gak...
tapi klau betol la kiteorg juz as beshfren..langsung xde prasaan cintan cintun ni...
bukan ape...eda pon ade member laki yg rapat sesangat ngan eda....kiteorg selalu la kongsi masalah dan crite pasal kehidupan kitorg kat kolej msg2..bleh kate stiap minggu sekali kitorg akan borak dlm tepon...tp jmp tu xpenah la sejak abis blajo kat matrix dulu....so klau masalah cam eda ni camne plak....risau gak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 25-09-04 09:39


Apa salahnya berkongsi dgn muslimin?
Adakah para muslimin kuarng emphaty dlm mendengar permasalahan kwn2?
Bukan apa takut dr sesi nasihat tukar jd sesi ....
Ada kemungkinan jugak muslimat akan perasan awak suka dia sbb selalu cerita masalah kat dia.
Depend on what type of muslimah you are befriend with...

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-09-04 15:14



Setuju dgn mujahadatunnafsi. Kan ramai muslimin dalam dunia ni?? Takkan la kena sampai cari muslimat lak?? Kalau dah darurat, barulah boleh. Takut timbul fitnah pula nanti. Kita tak tahu hati orang ni. Manusia...rambut jer hitam, hati lain-lain. Ni pun skrg, rambut dah macam colour...hush. Seram bulu romaku...


----------------------------------------------------------
Hidup ini adalah masalah,
Tanpa masalah bukanlah hidup namanya,
Tapi jangan sekali-kali mencari masalah,
Biarlah masalah yang mencari kita.


Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zaim_bushra
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 9704
Posting: 20
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-09-04 16:59




ana rasa tak payah...
rujukkan dengan sesama kaum lebih baik.maksud ana laki2 dengan laki2 dan sebaliknya.
ianya dapat mengelakkan daripada fitnah dan maselah yang di luar jangkaan kita..
fikir2 dan renungkan..


Bookmark and Share

  


  Member Information For zaim_bushraProfil   Hantar PM kepada zaim_bushra   Quote dan BalasQuote

ain_khansaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11145
Posting: 63
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 14:34



Fitnah yang timbul itu kadangkala berpunca dari diri kita sendiri...

Selagi tiada perkara yang bebetul perlu... bataskanlah pergaulan



Bookmark and Share

  


  Member Information For ain_khansaaProfil   Hantar PM kepada ain_khansaa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111332 saat. Lajunya....