Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-08-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: alifceppies
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43058

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 3 hari yang lalu
le_petit_khai: 10 hari yang lalu
HIKAL: 11 hari yang lalu
amyazma: 16 hari yang lalu
nurul_peace: 25 hari yang lalu
marul: 29 hari yang lalu
Martyr: 32 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: wayang!!


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» wayang!!

Please Mendaftar To Post


Oleh wayang!!

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-09-04 20:49



apakah hukum nya tengok wayang...



Bookmark and Share

  


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 17-09-04 21:11


hukumnye.. best kot..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

yahiko
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11027
Posting: 62
Dari: tyne & wear

Kedah  


posticon Posting pada: 17-09-04 22:21




Hukum menonton filem samada wayang atau lainnya adalah bergantung pada cerita yang ditayangkan dan tempat tayangan. Maka jika tidak ada menayangkan suatu yg dilarang pada syara' seperti gambar perempuan2 yg mendedahkan aurat misalnya dan tidak ada percampuran lelaki dan perempuan yg bukan mahram ditempat tayangan maka haruslah menontonnya

Harus tonton wayang dengan syarat:
1. Filem yg ditonton tidak ada memperlihatkan perkara2 yg dilarang seperti perempuan bernyanyi, adengan bercumbu,mendedahkan aurat dan seumpamanya.

2. Tidak ada percampuran lelaki dan perempuan dalam panggung wayang tersebut.

Pada kebiasaannya sukar hendak mendapatkan syarat diatas semasa menonoton wayang kerana itulah ulamak2 mengharamkannya.

Hendaklah diketahui tiap2 tempat yg ada orang2 berkumpul disitu kerana sesuatu tujuan maka tempat tersebut disebut sebagai majlis.Maka majlis ini ada kalanya baik dan ada kalanya tidak baik.Jika pada majlis itu biasa berlaku perkara yg haram seperti berduaan2 antara lelaki dan perempuan yg bukan mahramnya maka majlis tersebut dikira sebagai majlis maksiat Maka hukum mendatanginya jika kerana hajat seperti pasar2,kedai dan pusat membeli belah tidaklah haram jika dengan tujuan membeli apa2 barangan.
Tetapi jika mendatanginya bukan dengan tujuan yg perlu seperti menonoton wayang maka haramlah kerana dikira sengaja menghadirkan diri pada majlis maksiat.

sumber: www.surau.ladang.net

Bookmark and Share

  


  Member Information For yahikoProfil   Hantar PM kepada yahiko   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-04 23:58



Hukumnya...ntah. Sama la kot macam tengok TV. Depend on what we watch. I think so. If I'm wrong, correct me..


----------------------------------------------------------
Hidup ini adalah masalah,
Tanpa masalah bukanlah hidup namanya,
Tapi jangan sekali-kali mencari masalah,
Biarlah masalah yang mencari kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 18:40


ana bersetuju dengan pandangan yahiko....

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 19:05


memang betul pun mcm 2.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

niss
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 10841
Posting: 14
Dari: iium

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 20:57


assalamualaikum..

saya pernah berbincang ngan sorang kenalan, dia ada pertikaikan kenapa orang jatuhkan hukum tengok wayang tempah tiket ke neraka. saya pon ada dengar pasal tu cuma tak amik pusing, pasal tak penah pun tengok wayang.

memanglah betul cam sedara yahiko tu cakap, cuma hujjah kenalan saya tu.. dia pegi ngan family, tak buat pon benda2 maksiat.. dan kadang2 ada jugak filem tu yang ada islamic point of view.. then saya terkedu jerlah..

-----------------
tuhan.. selemah-lemah hamba itulah saya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nissProfil   Hantar PM kepada niss   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-09-04 21:45




ana pun setuju dengan posting yuhiko.

ana takde la arif sangat bab wayang ni, pernah masuk sekali je masa 5-6 tahun dulu dgn family, tu pun tertidur..

tapi yang ana pasti lah, hukum dia tak sama dgn hukum tengok tv.. sebab ada satu perbezaan ketara -->
kat dalam cinema tu kan campur lelaki perempuan and tahu lah apa siapa yang berteman bila lelaki perempuan dah campur ni kan..
kalau tengok tv kat rumah, takat dgn keluarga; kalau kat hostel or kedai makan, dgn kawan² tapi takde la buat perkara yang orang buat dalam panggung wayang kan..
most ulama' kata hukum tengok TV syubhah, tapi ana tak pasti ulama' kata hukum tengok wayang ni haram or syubhah..

pada pendapat ana lah, it goes the same walaupun tengok wayang islamic ke apa ke, sbb tempat tu memang dah bertemankan syaitan.

lagipun apa cerita nak tengok cerita islamic, tapi keliling orang buat maksiat???
kan ada hadith sahih yg terangkan kat kita 'kalau nampak maksiat kena hentikan guna tangan, kalau tak guna lidah, kalau tak guna hati, tapi kalau guna hati tu pun selemah-lemah iman'..

kengkadang ada jugak yang pegi tengok wayang, pastu nampak maksiat, dia toleh ke tempat lain sambil dalam hati cakap, "dia buat pape, tu hal dia. aku tak masuk campur..." sedangkan kalau kita oppose dalam hati pun dah selemah-lemah iman, kalau biarkan je? selemah-lemah apa lak ek?? huhu..

wallahu a'alam wa astaghfirullah. wassalam

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

  


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-09-04 11:27


dah ada berpuluuh topic yg sama.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103518 saat. Lajunya....