Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 81
Ahli: 0
Jumlah: 81




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: Pantang larang keatas Perempuan..


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» Pantang larang keatas Perempuan..

Please Mendaftar To Post


Oleh Pantang larang keatas Perempuan..

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 14-09-04 20:15



1.Dilarang menyanyi didapur nanti kahwin orang tua.
2.Dilarang menjahit dibadan nanti tidak lepas hutang.
3.Dilarang memakan leher ayam nanti leher terkulai diatas pelamin....
4.Dilarang bangun lewat nanti sukar dapat jodoh..
5.Dilarang makan kerak nasi nanti mendapat anak bodoh..

Petua nenek kebayan yang dulu-dulu...
Nak percaya....
Tak nak percaya terpulang lah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-09-04 21:30


yang ni ana xpasti......mcm mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-04 21:56




-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 12:50


warahmatullah

Syukran jazilan hakimabdulrahman

Sebenarnya ada hikmahnya jugak terhadap pantang larang orang-orang terdahulu

Contohnya, larangan menyanyi di dapur-berkemungkinan akan menyebabkan individu tersebut teralali dari tugasan yang sedang dai lakukan contohnya masak

Larangan bangun lewat, kerja rumah yang sepatutnya dibuat pada waktu pagi akan tertangguh dan akan menyebabkan berlakunya pertimbunan tugas. Ada juga yang mengatakan, akan tertutup pintu rezeki.Mungkin benar juga iaitu bila pergi pasar, barangan keperluan yang perlu dibeli sudah kehabisan..

#Fikir-fikirkan, mungkin ada kebenaran disebaliknya

Wallahua'lam



-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

ain_khansaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11145
Posting: 63
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 09:58




betul cakap khaulah_alazwar... ni ana nak sambung sket lagi...

1. jgn menjahit kat badan nanti tercucuk jarum. lagipun kan susah tuu baju dah melekat kat badan
2. jgn makan leher ayam esp. ayam zaman skrg. ayam injet. leher adalah tpt terakhir disuntik hormon tumbesaran.... so, ada kes org yg ada ketumbuhann sbb suka makan leher ayam
3. selalu makan kerak nasi dan nasi sejuk boleh mendatangkan penyakit semput

pastu nak tambah pantang larang
1. jgn potong kuku malam nanti mati sorang2
2. jgn duduk kat tngga nanti orang tak masuk meminang



Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_khansaaProfil   Hantar PM kepada ain_khansaa   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: • Tämäñ Mëläwätî, Küälä Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 10:15


Petua-petua ini, sekiranya difahami secara terus direct, bukan melalui kiasan kadangkala boleh menimbulkan syirik. Seolah-olah amalan-amalan inilah yang akan menentukan taqdir yang ditentukan oleh Allah SWT seperti jodoh dan kematian...

Di sebalik petua-petua ini, ada maknanya yang tersendiri yang cukup bermanfaat. Nasihat-nasihat yang disampaikan cukup berguna, terpulang kepada kita cara untuk memahaminya. Jangan fahaminya sehingga songsang pada ajaran Islam...

Bersama memurnikan tauhid Ahlus Sunnah wal Jamaah yang sejahtera...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 08-10-04 13:52


mcm2 petua zaman skarang ni..hihiii...baik ikut klu tak kita yg rugi.....tap...bagus gak benarnya petua tu...bukan aper..cuma nk kita berkelakuan spt seorg perempuan...pendek kata,nk takut2 kan kita...so,pura2lah takut dgn cara mengikut petua tu...hihihiih

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 14:50



boleh percaya ke nie?

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

penuntut_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1110
Posting: 180
Dari: Gedung Ilmu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 14:52



emmm...nasib baiklah pantang larang tu untuk perempuan jer..he,he..

-----------------
.::TERHORMAT DALAM DIAM::.
.::BERANI DALAM SEGAN::.
.::TENANG DALAM RAHSIA::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For penuntut_ilmuProfil   Hantar PM kepada penuntut_ilmu   Pergi ke penuntut_ilmu's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 14:56


pantang larang ni hanya utk mendisplinkan diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-10-04 16:14



hmmm....betul tue..kdg2 kata2 orang tua nie m'punyai maksud yang t'sirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-04 11:48


Quote:

On 2004-10-08 14:56, sasician wrote:
pantang larang ni hanya utk mendisplinkan diri...



ana mmg sokong..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

ummuluqman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4162
Posting: 54
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 23:57


...

Petua tu sebenarnya untuk panduan kita dalam membentuk peribadi yang lebih baik...petua lahir daripada pengalaman orang dulu-dulu..so adanya petua supaya kita tak ikut jejak langkah diorang dulu...

Yang baik jadikan teladan...yang buruk jadikan sempadan....

Lagipun Allah dah tetapkan ajal dan jodoh untuk kita....

Wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuluqmanProfil   Hantar PM kepada ummuluqman   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 26-11-04 22:24


atuk saye kate makan la cakar ayam.
katenye "makan ni nak, bagus, besar nanti tak nyusahkan org."
maksudnye nanti pandai m'bawak diri. rajen.
simbolik & penuh harapan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-04 09:48


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah siapa tak tersenyum atau terketawa bila baca petua ini memanglah something wrong somewhere (maybe upstairs . Beginilah baca petua ini usah diambil serius sebab ditakuti kita akan syirik khafi. Tapi anggaplah sebagai penglipur lara - sungguh masa umi buka page ni tadi umi sedang sedih tapi bila terbaca ni alhamdulillah lara terubat sikit.

Dan memang penglipur laralah sebab umi ni kalau nak diikutkan memang selalu menyanyi di dapur dari kecil sampai faham Islam (bila faham Islam ni almaklumlah kan nak pegang kad terup pun terasa bersalah dah). Allah izin umi bernikah umur 23 tahun rasanya tak sempat dipanggil andalusia atau andartu. Allah izin baba (suami) sekedar lebih dua tahun saja umurnya dari umi. Lepas tu menjahit di badan ni memang selalu terutama umi ni orang padang (sukan) maka adalah pernah jahit nombor nak masuk perlawanan ketika di badan t shirt tu . Dan nak kata berhutang setakat pinjaman mara masa belajar masters tempoh hari itupun sebab teringin nak jadi 'anak mara' merasa berhutang . Sekarang ni bayarlah rm50 sebulan. hutang lain rasanya tak ada sebab umi bukan ada kad platinum ke emas ke malahan hand phone pun tak guna. . sekedar berkongsi cerita saja ya . harap tak memboringkan .

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - (yang ni bukan petua ya) Dari Aisyah ra berkata: Rasulullah saw bersabda mafhumnya:
"Sesungguhnya orang yang paling dibenci oleh Allah adalah orang yang keras dalam bertengkar (al alad) dan keras dalam pertengkaran (al khasim)." (HR Bukhari)


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-11-04 09:51



Ana tak percaya langsung.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 28-11-04 08:51


..hehehe menarik gak..

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 01:44


maksud tersirat kebanyakkannya...

boleh ikut jika ada kebaikan.. tapi jangan sampai mensyirikkan.

pada saya, asalkan makanan itu halal dr aspek syarie', perbuatan itu molek...dr aspek adab... saya buat / makan saja. bukan apa, keluarga ajar spy tidak membazir makanan. yelah.... org susah. kalau usus ayam tu dah juadah lauk hari tu, usus lah yang ditelannya.kerak nasi pula moyang saya yang perhabiskan sebab cucu2 tak kuat gigi nak menggigit.masih juga mudah menghafaz, masih juga mudah pelbagai urusan. a'lah kulli hal, elakkan pembaziran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 01:51


Dilarang menonton TV semasa memasak nanti ikan yang digoreng menjadi arang... :lol: :lol: :lol:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 01:54


hehehe...terime saja lah wahai perempuan...pantang larang sentiasa banyak untuk kaum wanita

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 12:38


emm...kita tidak digalakkan terlalu mempercayainya...nanti bila terikut-ikut...menjadi pulak...

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 14:47


kiasan orang dulu-dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 22:13


nenek saya kata "jangan mandikan kucing nanti hujan..."

saya mandikan kucing tak hujan pun... ekekke

oops sorry. petua untuk kucing pula. tak ada kaitan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-07 00:18


Pada 25-07-07 01:51 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Dilarang menonton TV semasa memasak nanti ikan yang digoreng menjadi arang... :lol: :lol: :lol:



dilarang ye... habis tu kalau memang tv tu dah duduk kat dapur... huhuhu...

pantang larang org dahulu, memang banyak kebaikkannya... walaupun kadang-kadang rasa seperti........ adesss...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 26-07-07 10:56


paling penting org perempuan janganlah suka bangun lambat..tak elok..except hari sabtu or ahad..minta excuse lah sikit..bolehkan nenek kebayan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 26-07-07 11:02


Pada 26-07-07 00:18 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-07-07 01:51 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Dilarang menonton TV semasa memasak nanti ikan yang digoreng menjadi arang... :lol: :lol: :lol:



dilarang ye... habis tu kalau memang tv tu dah duduk kat dapur... huhuhu...

pantang larang org dahulu, memang banyak kebaikkannya... walaupun kadang-kadang rasa seperti........ adesss...


salam...

wahh....

TV ada kat dapur??

mewah nya ukhti atikah ni. (^_^)

:-) :-) :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

zm_80
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2004
Ahli No: 7268
Posting: 2
Dari: pasir mas,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-07-07 12:23


assalamualaikum..
hmm,petua orang dulu-dulu memang banyak..tapi yang mana ada kebaikannya boleh saja ikut selagi tak bertentangan dengan syarak..

bersyukurlah dengan apa yang kita ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zm_80Profil   Hantar PM kepada zm_80   Pergi ke zm_80's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 26-07-07 17:26


mana yang baik di ikuti.. :-)
mana yang pelik bunyinya..ignore saja :roll:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-07 00:28


sememangnya pantang larang ini hanyalah untuk memberi kiasan dan panduan dalam membentuk displin dan cara hidup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-07 06:25


Pada 26-07-07 11:02 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!



dilarang ye... habis tu kalau memang tv tu dah duduk kat dapur... huhuhu...

pantang larang org dahulu, memang banyak kebaikkannya... walaupun kadang-kadang rasa seperti........ adesss...


salam...

wahh....

TV ada kat dapur??

mewah nya ukhti atikah ni. (^_^)

:-) :-) :-)



uhuk uhuk... idakla sampai begitu mohamad...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-08-07 15:50


:lol: :lol: :lol: betullah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-08-07 18:36


iyeka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 07-08-07 22:43


hehe..
perhatian kepada muslimah muslimah sekalian hehe..
...
:lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-08-07 22:53


Pada 14-09-04 20:15 , hakimabdulrahman posting:

!!! QUOTE !!!



Assalamualaikum..

Hihii..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 15:38


terlalu mempercayai pantang larang, boleh membawa kepada syirik.. Melainkan, pantang larang yang boleh membawa kepada kebaikan.. tak semestinya, kalau tak bernyanyi di dapur, kita akan leka dengan tugasan kita di dapur... pokoknya, pada diri masing-masing...

wallahu a'lam... sorry jika tersalah atau terkasar bahasa... yang buruk itu datang dari saya sendiri.. dan yang baik itu datang dari Allah swt....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 17:12


assalamualaikum....


i dont beleive it......

kepercayaan karut.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 22:53


Pada 14-09-04 20:15 , hakimabdulrahman posting:

!!! QUOTE !!!

1.Dilarang menyanyi didapur nanti kahwin orang tua.
2.Dilarang menjahit dibadan nanti tidak lepas hutang.
3.Dilarang memakan leher ayam nanti leher terkulai diatas pelamin....
4.Dilarang bangun lewat nanti sukar dapat jodoh..
5.Dilarang makan kerak nasi nanti mendapat anak bodoh..


1) Kalau menyanyi kat dapur (masa masak) dikhuatiri air liur masuk dalam makanan. Juga mungkin dilihat kurang bersopan (bayangkan jika ada tetamu datang ketika itu dan terdengar suara someone menyanyi dari dapur...)
2) satu perbuatan yang susah lagi menyusahkan. jarum juga boleh tercucuk kat badan.
3) no komen... tak tau lah Kalau ada penjelasan saintifik, atau sebenarnya memang tak ada motif atas larangan ini....
4) ini menggambarkan perempuan itu mungkin seorang anak dara yang malas dan kurang pandai melakukan kerja suri rumah
5) kerak nasi biasanya keras dan sukar dikunyah. kurang sopan pada masyarakat melayu sekiranya seorang permpuan kelihatan "sedang sedaya upaya" mengunyah 'nasi' tu. Mungkin juga menunjukkan perempuan tu malas masak nasi yang baru (kerak menunjukkan nasi dah habis)

'Pantang larang' melayu biasa bersifat
1) bhg depan berupa larangan
2) bhg belakang berupa 'gertakan' kepada si pelaku sesuatu perbuatan. biasa bersifat perkara yang paling tidak disukai oleh pelaku

contoh: kepada bebudak kecik.
1) jangan duduk atas bantal NANTI ponggong naik bisol -> so budak akan takut sikit sebab bisol kompem sakit.
2) jangan duduk atas bantal, bantal tu tempat orang letak kepala.. tak elok -> budak kurang rasa takut kerana tiada gertakan
3) jangan duduk atas bantal... -> budak kurang dapat menerima 'arahan' kerana tiada ayat penguat yang dapat memberi rasa 'diancam'

anda juga boleh MODIFY pantang larang itu dengan menukar unsur gertakan kepada sesuatu yang lebih difahami
contoh : jangan duduk atas bantal NANTI abah rotan
contoh : jangan duduk atas bantal NANTI bla bla bla

p/s: ini cuma pendapat peribadi sahaja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 23:22


salam...
saya memang suka sangat menyanyi kat dapur, so bila buat kerja kat dapur tak lah tension. kerak nasi tu sedap juga, apa lagi bila di campur dengan kelapa and garam sikit, selepas itu kepal-kepalkan dia sedap tak percaya pergi cuba.
panas2 lagi lah sedap.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

sreek
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2007
Ahli No: 30604
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 15:15


betul ke semua 2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sreekProfil   Hantar PM kepada sreek   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-08-07 15:29


nenek pernah marah kalau perempuan makan atas tangga...xelok dia cakap.
lepas itu kalau makan makanan last sekali dapat suami soleh or isteri solehah..hihi..
apa-apa pun ada reason Kenapa ada petua2 itu..bukan apa ia salah satu cara org melayu untuk menegur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 03:33


:: hehe..tol ke? :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 09:12


baguihlah orang dulu-dulu mereka mempunyai basa basi yang baik. Menggunakan pendekatan psikologi di zaman mereka agar manusia tahu adab di zamannya, tahu menggunakan nasihat mengikut arasnya.

Zaman sekarang ini, nak ditegur anak-anak ikut cara kiasan itu - kadang-kadang habis ditempelak balik sebab banyak soalnya dari membuat. Maklum zaman ini zaman cyber, banyak pergaulan, banyak pendedahan.

Makin dilarang, makin itulah yang dibuat, dipraktikkan. Nampaknya zaman sekarang kena ada petua baru yang perlu dihasilkan. Sebagaimana orang tua yang kuat tatasusilanya dalam mendisiplinkan anak2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-12-07 11:32


Assalamualaikum
jangan berjalan di tengah jalan....kenderaan berat ikut kiri... :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 21:20


jangan lalu d bawah ampaian nanti pening kepala........ petua ni memang betul sebab kalau saya lalu saja bawah ampaian mesti pening kepala......mana tak nya...dah kain banyak sangat nak tengok,hehehehehe......yang sebenarnya petua ni nak elak kain semua kotor saja ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-12-07 23:18


Pada 05-10-04 10:15 , SaLaFiaN posting:

!!! QUOTE !!!

Petua-petua ini, sekiranya difahami secara terus direct, bukan melalui kiasan kadangkala boleh menimbulkan syirik. Seolah-olah amalan-amalan inilah yang akan menentukan taqdir yang ditentukan oleh Allah SWT seperti jodoh dan kematian...



Setuju dengan pendapat ini, kalau nasihat atas pantang larang dan seiring dengan syariat apa salahnye..tapi kalau makan kerak nasi dapat anak bodoh, kalau bangun lewat tak dapat jodoh..kalau terlewat bangun macam mana?kalau makan kerak nasi untuk elak bazir bagaimana?bukankah dituntut dalam Islam jangan membazir...so janganlah terlalu megambil petua ini sepenuhnya takut2 membawa kepada syirik, sebaliknya setiap petua itu kajilah dulu dengan hadis and al-quran..kalau sahih maka boleh lah ikut, tapi kalau tiada dalam hadis dan al-quran tak payah lah pandai2 nak tambah itu ini kerana setiap yang berlaku adalah kehendak ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 23:25


teringat zaman kecil-kecil dulu. ana ni dahlah lurus percaya saja bulat2. yang kelakar sekali, kalau kepala terhantuk dengan kawan, kena hantukkan kepala semula supaya tak jadi bodoh. lagi satu pantang larang yang ana pernah dengar, kaki tak elok diangkat ke atas, kalau buat jugak, mak akan mati. ade2 saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 23:26


Pada 25-12-07 23:25 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

teringat zaman kecil-kecil dulu. ana ni dahlah lurus percaya saja bulat2. yang kelakar sekali, kalau kepala terhantuk dengan kawan, kena hantukkan kepala semula supaya tak jadi bodoh. lagi satu pantang larang yang ana pernah dengar, kaki tak elok diangkat ke atas, kalau buat jugak, mak akan mati. ade2 saja


saya pun ada buat juga dulu... :D


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

fatasha
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6175
Posting: 14
Dari: malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 11:00


assalamualaikum...

kita pun rasa orang-orang tua memang banyak petua...tapi bagus juga petua mereka tu....kebanyakannya untuk mendidik anak2 mereka supaya rajin, jaga tingkah laku... :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatashaProfil   Hantar PM kepada fatasha   Quote dan BalasQuote

anasha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.04.2007
Ahli No: 29684
Posting: 52
Dari: B.B.B.

Selangor  


posticon Posting pada: 01-02-08 14:01


kelakar lah...bez lah pula dengar petang lrg semua ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anashaProfil   Hantar PM kepada anasha   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 16:59


Assalamualaikum...

pantang larang,untuk kebaikan.But, saya confius dengan makan kerak nasi dapat anak bodoh/kurang cerdik. Bagi saya, melalui pengalaman, ada ibu ni,anak sulung,zaman dulu hidup susah,bila makan,adik2 makan nasi elok, akak sulung makan kerak. nak pendekkan cerita, now, alhamdulillah, ibu ni da anak, dan semuanya berjaya..so? Allah beri aqal, semua sama, bezanya usaha...k?
afwan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 17:14


ambik iktibor dari petua urang dedulu. mana baik kita ambik. mana buruk kita buang...
banyak petua urang dedulu yang berguna sebab
alah ilmu dek petua, alah petua dek rasa, alah rasa dek cahaye, alah cahaye dek yang esa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 18:11


Pada 19-08-07 22:53 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!


4) ini menggambarkan perempuan itu mungkin seorang anak dara yang malas dan kurang pandai melakukan kerja suri rumah


Anak dara penyegan...Kalau setakat muka saja putih melepak tapi pemalas buat apa...Mengabihkan boreh saja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.164854 saat. Lajunya....