Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-12-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Bubnowie
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43071

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
Gorodkovie: 1 jam, 58 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 4 hari yang lalu
muslimiman: 6 hari yang lalu
SaLaFiaN: 8 hari yang lalu
Bubnowie: 11 hari yang lalu
tereturubuzu: 14 hari yang lalu
khalifah: 19 hari yang lalu
RedPetunia: 19 hari yang lalu
kaze: 22 hari yang lalu
Daeng_Jati: 25 hari yang lalu
sahabat_amin: 29 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Selagi Diuji Dalam Hidup


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Selagi Diuji Dalam Hidup

Please Mendaftar To Post


Oleh Selagi Diuji Dalam Hidup

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 09:19




Hari ini ramai manusia yang mengidap sakit jiwa,tekanan jiwa yang kuat akibat gagal berhadapan dengan ujian atau masalah.Ada yang menderita kerana gagal dalam percintaan,ada yang kecewa kerana dirinya tidak dipeduli orang,ada yang merana kerana apa yang dihajati tidak tertunai dan ada yang berdukacita apabila kematian atau kehilangan seseorang yang dikasihi lagi di sayangi. Penderitaan dan kegelisahan jiwa akan terus memburu mereka yang tidak mahu menyerahkan hidup dan matinya untuk Allah dan tidak mahu mengadu pada Allah jika berhadapan dengan sebarang masalah dan ujian dalam hidupnya.Bagi orang yang beriman ,ia merasakan masalah hidup yang menimpanya merupakan satu jalan untuk ia bermunajat dengan Allah ,untuk melatih diri lebih menghampirkan dengan Allah dan merasakan dirinya dalam penelitian dan perhatiannya.Sebab itu ,orang-orang soleh kiranya tiga hari ia tidak ditimpa sebarang ujian dalam hidup,ia akan menangis dan merasakan dirinya banyak dosa kerana dibiarkan Allah. Sekiranya kita mengingati Allah ,hati kita akan tenang.Ini satu jaminan dari Allah ,pasti ianya benar.Pengaduan pada Allah merupakan satu jalan menuju ketenangan jiwa yang abadi dan kemanisan dalam hidup walaupun berhadapan dengan berbagai-bagai masalah.Allah tidak jadikan sesuatu itu dengan sia-sia,pasti ada hikmah dan tujuan di sebaliknya yang hanya Allah sajalah yang mengetahuinya.Itulah keyakinan bagi orang-orang Mukmin.Di dunia dapat memiliki jiwa yang sakinah, diakhirat pula memiliki rahmat Allah seluas langit dan bumi


-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

happiness
Warga Rasmi
Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7816
Posting: 7
Dari: kuala lumpur

france  


posticon Posting pada: 16-09-04 23:30


kadang-kadang bila masalah hilang kita lupa allah. sebab tuh dugaan datang supaya kita tidak jauh dari tuhan. dugaan boleh mematangkan kita @ memusnahkan diri kita jua. terpulang pada kita untuk pilih. selagi kita tak redha ketentuan allah selagi itu kita di dalam duka. lagiun allah tak kan membebani umat Nya selain setimpal dgn kesanggupannya. Sabarlah wahai hati yang dilanda duka dan dugaan, kita boleh kalo kita mahu yang penting tenangkan diri dan redha. barulah semangat datang semula. gambateh kundasai!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For happinessProfil   Hantar PM kepada happiness   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 20:03


Sekiranya kita mengingati Allah ,hati kita akan tenang....

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 22:06


Selagi diuji dalam hidup.....
Tandanya ALLAH memang sayang kat kita.....
Nak kita selalu ingat DIA.......
Tapi selalu ke kita ingat kat DIA?????......


Bookmark and Share

  


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 20-09-04 22:28




Emas diuji dengan api,wanita diuji dengan emas..

Dan lelaki diuji dengan wanita.....

Fikirkan lah....


Bookmark and Share

  


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

nina_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10542
Posting: 104
Dari: di mana bumi dipijak..

Selangor  


posticon Posting pada: 22-09-04 13:03


ibadahku....
hidupku...
dan matiku....
hanya kerana ALLAH...



Bookmark and Share

  


  Member Information For nina_nurProfil   Hantar PM kepada nina_nur   Quote dan BalasQuote

raudhahasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 86
Posting: 157
Dari: .

Selangor  


posticon Posting pada: 23-09-04 09:12


bagi org yg berfikir, ujian atau dugaan itulah merupakan suatu nikmat, sebab kita memang mudah mengingati Allah ketika dalam kesulitan.

Allah takkan biarkan kita mengatakan "aku telah beriman" tanpa menimpakan ujian terhadap kita.

kadang2 kita berhajatkan sesuatu, belum sempat kita menadah tangan utk meminta, kita dah pun dapat apa yang kita hajati. benarlah Allah sgt mengerti keperluan hambaNya.

dan adakalanya Allah tarik semula nikmatNya ketika kita tidak bersedia. sebenarnya Allah nak mengukur tahap keimanan kita.

kadang2 kita dbiar sakit, susah, dan sebagainya. kalau kita tak sedar yang semua tu ujian dari Allah memang berat hati kita menghadapinya. tapi ingatlah, mungkin itulah cara Allah mendidik kita, cara Allah tunjukkan jalan untuk dekatkan diri kita padaNya.

setiap mehnah pastinya ada hikmah. berbaik sangkalah pada Allah. Allah knows best!

ingatlah Allah banyak2.. Truly, in remembering God, do heart find rest...

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhahasanahProfil   Hantar PM kepada raudhahasanah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097882 saat. Lajunya....