Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak hidup dek puji; tidak mati dek keji
-- SMNA (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: hantaran terlalu tinggi


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» hantaran terlalu tinggi

Please Mendaftar To Post


Oleh hantaran terlalu tinggi

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-09-04 21:59



hal ni memang teruk la sekarang..ramai lelaki membujang sebab hal ni la..ana dengar sampai berbelas ribu pun ada..macam nak jual anak pulak..kalau anak tu belajar tinggi macam masuk u ke lagila mahal..memang terukla..time ana nanti tak tahula berapa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-04 22:17


memang betul lah sahabat_ingatan...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-09-04 22:44


hantaran mahal².. mahar tak cukup ke? macam nak jual je. padahal sebenarnya mana boleh beli dengan harta. iskk.. tu la manusia tak nak bertolak ansur. ish ish ish
wallahu a'lam.

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

  


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 07-09-04 23:08




rasanya bab hantaran ni adakala bole dirundingkan....
tak semuanya minta hantaran yang tinggi...lain lah dia anak orang kaya,ternama,big boss,ahli perniagaan....
tapi sekiranya ia seorang guru,pensyarah,pegawai atau yang baru kerjo....mungkin bole dirundingkan......
ada tu terlalu sangat memilih.....nak yang jambu,cantik,berpangkat....dan.......jadi alasannya hantaran yang tinggi......



Bookmark and Share

  


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

fzzul
Warga Rasmi
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10724
Posting: 20
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 01:19



Ana tabik masyarakat Timur terutama Kelantan & Terengganu....Hantaran kat sana masih rendah kalau dibandingkan dengan tempat lain...
barulah ramai umat Islam mampu bina "masjid"...
Tapi ana tak nafikan tempat lain pun ada juga yang tak berkira sangat....terpulanglah pada perbincangan kedua2 belah pihak....

Bookmark and Share

  


  Member Information For fzzulProfil   Hantar PM kepada fzzul   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 01:30


ye ke fzzul..setahu ana la kat trg ni pun boleh tahan jugak..nak2 yang lawa2 sikit dan macam yg ana kata la mengaji tinggi2..kalau bab hantaran ni sumer org ambik tahu termasuk la opah2 yang takde gigi..hehe..gurau2 je

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

gimmiescript
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3198
Posting: 205
Dari: Hokkaido

japan  


posticon Posting pada: 08-09-04 02:44


Baru2 nie, saya pergi ke majlis pertunangan.. wang hantaran dia 8 ribu ringgit, pastu mas kawin dia 500 ringgit..ikut negeri perak .. tp serba satu ..mahal ker tidak? apa maksud dia serba satu? sebab saya ada dengar, kakak si dia tak kawin lagi

-----------------
:: hankitae ::

Bookmark and Share

  


  Member Information For gimmiescriptProfil   Hantar PM kepada gimmiescript   Pergi ke gimmiescript's Website   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 08-09-04 04:40



Ana kadang2 takut jugak... takut tak termampu... tapi, ada juga ibu ayah pihak perempuan bg alasan, letak hantaran tinggi adalah hendak melihat samada bakal menantu mereka mampu atau tak mampu nak menyara anak mereka... kalau anak org berada tu lainlah... bg yg miskin, kesian jugak... apa pun, pasti ada pro dan kontra pandangan pasal hantaran nie...
Terimalah dgn tenang...

-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 07:15


macam yang nazri kata 'ada juga ibu ayah pihak perempuan bg alasan, letak hantaran tinggi adalah hendak melihat samada bakal menantu mereka mampu atau tak mampu nak menyara anak mereka' ini dah kira melampaula bagi ana..sebabnya rezeki semua ditangan allah..kan ada hadis nabi yang maksudnya lebih kurang rezeki seseorang tu akan bertambah bila dia berumahtangga..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 08-09-04 08:18


Quote:

On 2004-09-08 02:44, gimmiescript wrote:
Baru2 nie, saya pergi ke majlis pertunangan.. wang hantaran dia 8 ribu ringgit, pastu mas kawin dia 500 ringgit..ikut negeri perak .. tp serba satu ..mahal ker tidak? apa maksud dia serba satu? sebab saya ada dengar, kakak si dia tak kawin lagi



errkk.. tu mcm nak jual anak jer..

setau saya kalo kes2 cam ni, hantaran yg mahal tu sbb dikira sekali dgn 'hadiah' utk kakak yg tak kawen lagi tu.. tak tau la kot2 silap..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 08:31


assalamualaikum...apapun terletak pada pandangan orang itu...dalam islam sudah berkata biar sederhana jangan berlebih-lebih sebab itu amalan syaitan...apapun jangan susahkan anak orang kalau kena pada batang hidung sendiri baru tahu susah dan mulalah mengata orang jual anak sendiri...tapi hakikatnya dia sendiri yang buat dahulu...jangan sampai kesitu plak sudahlah...kita kena fikir keadaan orang sebelum letak harga hantaran...kalau tak kawin sapa susah anak sendiri dapat malu...kene hina andartu dan sebagainya sapa susah...fikirkanlah sendiri...masyallah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 09:03


kekadang betul juga kata pihak lelaki, walaupun saya ni pihak perempuan tp no komen, coz i'm my family belum ada saudara perempuan yang kahwin, so i don;t know about hantaran. terima kasih kepada yg memebrikan pujian bg individu yg dari pantai timur, khususnya kelantan n teregganu, sebab saya pun dr kelantan juga.


-----------------
Nurul AH

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 09:09




ini sekadar pandangan ana... selalu ayah dan mak pihak perempuan yg meletakkan hantaran yang begitu tinggi.... bagi ana x sepatutnye meletakkan harga sebegitu rupa kerna ada pekara lain juga yang pihak lelaki perlu buat seperti belanja kenduri, barangan hantaran dan mcm2 lagila... ini sudah tentu membebankan pihak lelaki... kalau bertunang pun nak buat besar-besaran..apa tah lagi kalau berkawin... terukla pihak lelaki... lepas kawin plak, berhutang sana, berhutang sini.... keluarga pihak perempuan langsung x memikirkan yang mereka memberi masalah yang besar kepada si lelaki... last2 x jadi kawin..... kalau mcm tu sampai tuala anak tu x kawin.... lepas tu mulala melaku pekara yang di larang oleh Allah. bila orang kutuk tahu pun rasa marah.... masyallah.... jangan dianggap seperti menjual anak sendiri...

ana ada satu soalan... ana nak tahu, hantaran yang tinggi ni sebenarnye untuk siapa? mak ayah pihak perempuan ka atau si anaknyakah? sapa boleh tolong jawab???

wasalam...

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 09:19


mahar yang rendah adalah yang terbaik...



-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 09:23


mahar yang rendah adalah yang terbaik...
anti dah kawin ke..so anti gunakan mahar yang rendah la..ataupun tak lagi dan anti memang tak nak hantaran yang tinggi..kalau gitu ramai la yang nak kawin ngan anti..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-09-04 09:34


kalau anak tu cantik mcm miss universe takpe..kalau setakat muka biasa biasa nak letak berpuluh ribu..melampaulah tu.......
kenalah berpada-pada..dan pihak lelaki,kenalah berkorban dan kumpul duit kalau jumlah tu masih rasional dengan kos sekarang ni termasuk jamuan,hantaran dll,kawin sekali je seumur hidup...so kalau duit mcm semput semput..takyahlah fikir nak kawin....apa guna kawin,seronok sehari pastu bala berhari hari sebab menanggung hutang

p/s:kumpul duit start 2007

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 09:42


JoshuaIsfahan..
"takyahlah fikir nak kawin"..bahaya ni..ana tak termasuk..ikut sunnah nabi..dapat pahala berganda buat ibadah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 10:03


sahabat_ingatan....x jawab pe..no komen



-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 10:05




-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 10:08


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah bab hantaran ni bukan sama dengan mahar (maskawin). Yang ini hak isteri. Kalau di Johor masih RM22.50 (yang rasmi). Tapi sebenarnya dalam Islam yang penting ialah keikhlasan dan juga kesungguhan kita dalam mendirikan rumahtangga lillahita'ala sebab jodoh di tangan Allah ... begitu juga rezeki. Anak-anak usah risau insyaAllah perbetulkan habluminallah (hubungan dengan Allah) dan juga habluminannas (hubungan sesama manusia) terutama dengan ibu dan ayah maka urusan walimah akan dipermudahkan kerana no basic problems. Masalah hanya akan timbul bila nawaitu dan juga diri yang tidak jelas erti Islam sebagai satu cara hidup. Jadi jangan risau kerja Allah ya tapi risaukan jangan sampai iman tergadai ..... carilah ilmu hak dengan bersungguh-sungguh ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 10:34


hantaran kahwin dan mahar (maskahwin) adalah dua perkara yg berbeza... mahar adalah pemberian wajib... hantaran pulak biasanya digunakan oleh pihak keluarga perempuan utk belanja majlis perkahwinan...

bg pihak perempuan, jgnlah letak hantaran begitu tinggi... berundinglah dgn keluarga sendiri agar tidak meletakkan hantaran yg tinggi utk pihak lelaki... perempuan juga boleh membantu bakal suaminya dr segi kewangan... sama2 mengumpul duit...

bg pihak lelaki plak, pandai2lah kumpul duit... keje bersungguh2... ada yg sanggup buat part time... anggaplah ianya sbg satu cabaran...

kalau tak silap ana, serba satu tu maksudnya lengkap satu persalinan utk pihak perempuan... baju, kasut, dll... biasanya kalau kes langkah bendul, serba dua... satu persalinan lg utk kakak yg belum berkahwin... namun, ianya sekadar adat shj... ada yg tak amalkannya...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

  


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

cepet_faqih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10201
Posting: 30
Dari: bumi waqafan ???

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-04 10:56


eeemmm...berat jugak kes ni ye...
bagi saya..bergantung kpd perbincangan kedua belah pihak,

firstly, belah perempuan..
bukan ye ape mrk tu letak tinggi..cuma sbg satu jaminan anak dara mrk untuk masa depan..mana la tahu..zaman sekarang ni..lelaki, mana boleh caya sgt..
yg salah ye...
mrk letak sampai melampau2, sampaikan tak mampu kawe tu..lagi satu ada yg sampai menjatuh kan maruah keluarga pihak lelaki...tak bayyikk...

pihak lelaki plak,patut2 la kalo nak bagi hantaran tu..mentang2 la...bakal makbapak mentua..sayang sgt kat dia..nak bagi suka hati dia je..jgn la bagi rendah sgt...tengok la org sikit...berpatutan dengan keadaan semasa...
...ye la harga barang semua dah naik...patut jugak hantaran naik...sikit,...UP lagi,


Bookmark and Share

  


  Member Information For cepet_faqihProfil   Hantar PM kepada cepet_faqih   Pergi ke cepet_faqih's Website   Quote dan BalasQuote

cepet_faqih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10201
Posting: 30
Dari: bumi waqafan ???

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-04 10:57


eeemmm...berat jugak kes ni ye...
bagi saya..bergantung kpd perbincangan kedua belah pihak,

firstly, belah perempuan..
bukan ye ape mrk tu letak tinggi..cuma sbg satu jaminan anak dara mrk untuk masa depan..mana la tahu..zaman sekarang ni..lelaki, mana boleh caya sgt..
yg salah ye...
mrk letak sampai melampau2, sampaikan tak mampu kawe tu..lagi satu ada yg sampai menjatuh kan maruah keluarga pihak lelaki...tak bayyikk...

pihak lelaki plak,patut2 la kalo nak bagi hantaran tu..mentang2 la...bakal makbapak mentua..sayang sgt kat dia..nak bagi suka hati dia je..jgn la bagi rendah sgt...tengok la org sikit...berpatutan dengan keadaan semasa...
...ye la harga barang semua dah naik...patut jugak hantaran naik...sikit,...UP lagi,


Bookmark and Share

  


  Member Information For cepet_faqihProfil   Hantar PM kepada cepet_faqih   Pergi ke cepet_faqih's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-09-04 11:49


"so kalau duit mcm semput semput..takyahlah fikir nak kawin....apa guna kawin,seronok sehari pastu bala berhari hari sebab menanggung hutang "

"bahaya ni..ana tak termasuk..ikut sunnah nabi..dapat pahala berganda buat ibadah.."

u ni faham ke tak..bukan i kata jgn kawin..apa yg i maksudkan,kalau duit takde,makan pun kais pagi kais petang,janganlah berangan nak kawin...kena ada persediaan dari segi kewangan...mental dan fizikal....u ingat i ni jahil sgt ke sampai kata jgn kawin...kita umat nabi muhammad,kenalah ikut sunnah,dan nak ikut sunnah kenalah pastikan kita bersedia segala galanya.Takkan nak bagi hantaran batu ngan kayu je...apa guna kewangan tak kukuh,pas tu kawin pastu suami isteri merana dan bergaduh pasal duit tak cukup?.......perkahwinan adalah komitmen yg besar dan serius....pahal,tiba tiba kata saya tak ikut sunnah.....baca dulu betul betul....


p/s:munakahat dapat 1 beb!



Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 11:52




Saya rasa la kan, masalah ni timbul pasal dua-dua belah pihak tak paham atau tak ikut cara agama.

Apa yg difahami, bila nak kawin mesti ikut cara biasa: mesti mau buat kenduri besar2, mesti mau pakai baju gempak-gempak 2/3/4 pasang,mesti mau kasi hantaran berdulang2, mesti mau kasi cincin mahal2,mesti mau kasi bunga telor,mesti mau kasi benda2 serba satu/dua/tiga,mesti mau panggil juruandam. Yg lebih tak paham/teruk lagi mesti mau bersanding, panggil kugiran. Yg lagi teruk, mesti nak buat joget lambak.Tak buat kang, nanti org mengata pulak.

Semua ini melibatkan kos. Bila harga barang naik,kos pun naik. Jadi hantaran pun naik,sebab nak buat kenduri dan semua2 tu.Harga Barang/inflasi memang makin Naik kat M'sia tercinta ni.Jarang turun.Tapi ekonomi dikatakan gempak giler.

Lama2 makin naik,seterusnya mendatangkan masalah kepada pasangan2 yg baru nak menempuh alam berdikari.

Sedangkan yg sunnahnya buat kenduri jer, itu pun setakat yg mampu. Mahar pulak tak la tinggi sangat,terpulang.

Ditambah pulak dgn program2 tv memaparkan majlis perkahwinan/persandingan org2 ternama/kaya/artis.Seterusnya mempengaruhi org2 kebanyakan yg kurang mampu.Sedangkan yg kt dlm tv tu,ade org sponsor/mmg dah kaya melampau.
Lama2 timbul masalah andartu/andalusia/bujang terlajak/jenayah/zina/Along/dera dlln lagi.Semua ni saling berkait.

Haii, entahlah, saya pun belum kawin lagi, takde pengalaman,pengalaman ngikut org ader.Diharap Allah lindungi saya dari fitnah akhir zaman ni.



Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 12:13


perempuan yang paling mulia ialah yang paling rendah maharnya...so, wahai muslimin...carilah isteri yang begini.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-09-04 15:07



Bukankah ciri-ciri wanita yang baik adalah nilai maharnya rendah.. Kalau nak ikutkan pun, hantaran sebenarnya bukanlah wajib dalam Islam kan?? Cuma nak menunjukkan tanda kasih dan ingatan sebagai seorang suami kepada isterinya je kan??? Hmm...takut la nak kahwin kalau macam tu sekali. Wanita zaman sekarang nih, kalau nak kahwin hantaran kena tinggi-tinggi baru nak. Mengapa yek?? Memang mereka ada hak tapi tak takutkah mereka dengan golongan lelaki yang semakin sedikit nih?? Apatah lagik nak cari yang baik dan beragama?? Heh..fikirkan la wahai puteri-puteri di luar sana...


----------------------------------------------------------
Hidup ini adalah masalah,
Tanpa masalah bukanlah hidup namanya,
Tapi jangan sekali-kali mencari masalah,
Biarlah masalah yang mencari kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 15:38


sabar2 semua..so ader tak cara nak atasi masalah ni..cara yang terbaik la..memang la hantaran tak wajib pun..tapi dalam masyarakat melayu saya tgk macam hampir wajib bagi seseorang yang nak kawin..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

sufi_anis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7365
Posting: 36
Dari: KingDOm Of Far Far Away

Melaka  


posticon Posting pada: 08-09-04 17:09




mahar sllnya mmg berpautan...yg x berapa patut tu jumlah hantaran..

ekceli, hantaran tu digunakan tuk wat kenduri kt umah pompuan....melalui pemerhatian la...anak2 yg nk kawin ni xde hal , yg ada halnya parents...nk wat kenduri besar2.makcik2 plak nk tgk ank buah bersanding...pehtu konon nk meriah, ada band lagi...

bg sy, htrn reasonable skang ni dlm RM 5K or RM 6K tuk wat kenduri.

waallhualam

-----------------
~bulan sabit munculkan diri mengingatkan bumi agar menegur insan yang meremehkan~

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufi_anisProfil   Hantar PM kepada sufi_anis   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 19:48


ooo... hantaran mahal ye... takpe... lepas kawin jangan bagi dia balik kat ibu-bapa dia selama setahun... baru dia tau... jual sangat anak dia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 20:16


hoho..Firdaus15..kesian kat bini awak nanti..hehe..
so, kesimpulannya memang untuk buat belanja kenduri la..gitu sufi_anis..kalau ke arah tu bagusla..tapi jangan membazir la plak ek..kenduri pun penting jgak nak habaq kat org si dia dak kawin..so tak timbulla fitnah



Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-09-04 11:39


dpt gf mcm gusti (PGL)mati oooo.."I nak jambatan emas dari KL ke Batu Pahat"...mana aku nak cekau duit..
Kalau dia mintak ni lagi teruk
"I nak pisang berbuah dua kali yg kuning sederhana warnanya dan masih sunti"hehehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-04 12:05



hai..ermm ana rasa mmg pun skrg makin mahal....
klu mcmni ana nak cr org yg boleh terima senaskah quran atau bacaan alikhlas..ader tak org nak terima ana...
emm ala biasa ler..zaman skrg utk dapatkan seorg wanita mmg susah...
but itu semua utk belanja hangus..\bukan di gunakan sendiri....
anyway semoga bahagia

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-04 19:37


kalau ada'terima senaskah quran atau bacaan alikhlas' ana memang tabik spring la...hehe..susah la skarang nak cari..ramai yang memandang kebendaan jer

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-09-04 10:55




amboi firdaus... hang garang betoi noh... sian isteri hang.... raya x dapat balik....
janganla kerana adat, islam dipinggirkan... yang wajip tetap kena laksanakan...

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-09-04 11:31


....

Bagi saya perkara nie bukanlah persoalan utama dan perkara ini bukanlah alasan bagi lelaki utk tidak berkahwin..... Rasanya masih banyak yg perlu difikirkan sebelum seseorg lelaki itu membuat persetujuan utk berkahwin..tambahan pula dizaman teknologi ini. Harus difikirkan juga selepas berkahwin akan timbul masalah lain yg mungkin lebih besar dan berat...pada masa itu bagaimana pula lelaki ingin mengatasinya.....Bila semua perkara dianggap MASALAH...bagaimana mereka akan meneruskan kehidupan ini seterusnya iye.... ...Fikirkan semula.......Sebenarnya bagi saya..tiada yg salah ..dan tiada yg betul...cuma bagaimana cara kita menangani setiap persoalan dan masalah yg menimpa......selebihnya kita patut berserah kepada yg MAHA ISA.

Wasalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-04 16:20




Quote:
Bagi saya perkara nie bukanlah persoalan utama dan perkara ini bukanlah alasan bagi lelaki utk tidak berkahwin..... Rasanya masih banyak yg perlu difikirkan sebelum seseorg lelaki itu membuat persetujuan utk berkahwin..tambahan pula dizaman teknologi ini. Harus difikirkan juga selepas berkahwin akan timbul masalah lain yg mungkin lebih besar dan berat...pada masa itu bagaimana pula lelaki ingin mengatasinya.....Bila semua perkara dianggap MASALAH...bagaimana mereka akan meneruskan kehidupan ini seterusnya iye....



Ini adalah proses kita mengenal pasti dan cuba mengatasi masalah yg timbul.Kita tidak boleh sentiasa menafikan fakta & statistik.(state of denying)

Quote:
Sebenarnya bagi saya..tiada yg salah ..dan tiada yg betul...cuma bagaimana cara kita menangani setiap persoalan dan masalah yg menimpa......selebihnya kita patut berserah kepada yg MAHA ISA.



Yang ni memang salah, bukan yg MAHA ISA, tapi MHA ESA. Lain maknanya tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-04 17:15


anta ni pukau..si comel
ni just bagi pendapat dia jer..so, janganlah condemn terus..yang isa tu salah taip kot..hehe..so apa pendapat anta tentang hal ni..boleh ke hantaran tinggi..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 10-09-04 17:38


hantaran tinggi memang jadi masalah bagi lelaki tetapi perkara ni boleh dirunding dgn pihak perempuan, klu nak jimat tak perlulah majlis besar2 cuma jemput sanak saudara dan jiran. buat lah ala kadar, jgn buat berlagak macam anak raja yg kahwin....

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 16:50


assalamualaikum.

berkenaan dengan hantaran ni saya berminat untuk mengaitkannya dgn hukum permintaan dan penawaran dlm teori ekonomi. dlm hukum permintaan, bila permintaan sesuatu barang itu tinggi dan penawaran rendah maka harga akan meningkat. tetapi bila sebaliknya permintaan rendah dan penawaran tinggi maka harga akan turun.

apa yg ingin saya kaitkan disini mengenai hukum permintaan penawaran dgn isu hantaran perkahwinan, sebagai mana yg kita tahu. semakin hari semakin tahun, wanita akan lebih ramai dari lelaki, ini termaktub dlm hadis akhir zaman. ini bermaksud penawaran bagi wanita semakin lama akan semakin tinggi. silap2 nisbah utk 1 lelaki adalah 4 wanita. jadi mengikut kpd hukum permintaan dan penawaran itu tadi, berkemungkinan satu hari nanti nilai hantaran perkahwinan akan turun.

saya minta maaf la kalau statement saya menyinggung perasaan para muslimat di ukhwah.com ni, dan ini hanyalah satu hipotesis dan akan terbukti ke tdk. wallahu alam.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

  


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 17:37



ana tak setuju dgn lidah penghunus tuh....
wanita bukan barangan utk di jual beli..
ia adalah ciptaan unik tuhan....
ia di cipta utk makhluk adam....
kita yang menilai ..bukan nye faktor2 luaran....
klu jodoh dah ader insyaAllah akan berkahwinlah ia...
insyaAllah

[ Posting ini telah di edit oleh: kamal_82 pada 2004-09-11 17:38 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 17:51


betul..wanita adalah perhiasan dunia..tapi kenalah berpada kalau nak letakkan hantaran tu..bukan wajib pun..yang wajib mahar..so fikirkanlah sahabiah, akak2..nak kawin nanti jgn minta tinggi2 sgt..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 11-09-04 18:26


nasib baik la saya perempuan...tak payah fikir hal2 camni.salam takziah dari saya buat sesapa yg pening kepala kerana perkara ni.hehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 19:07


assalamualaikum..

tiada hantaran yang terlalu tinggi jika perkahwinan itu untuk Allah...

kita beli rumah sampai mampu untuk bayar beratus ribu ringgit... tapi kita mahu mahligai di syurga pada harga yang terendah?.. logik tak?.. sekadar analogi untuk difikirkan oleh mereka yang terlalu memikirkan

Bookmark and Share

  


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 19:18


jadi najwa_hayati..anti setuju la ngan hantaran tinggi..anti bebaik sikit sebab hantaran tak wajib..mahar yang rendah adalah yang terbaik..anti tak boleh buat analogi camtu sebab syurga neraka ni bukan hak kita utk tentukan..sorila kalau terasa hati..
wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 19:28



Topik pasal hantaran yang ke berapa agaknya ye ni.

Mas kahwin ni tujuannya adalah untuk memuliakan kaum wanita. Pada pendapat ana, mas kahwin yang rendah itu subjektif. Maksudnya ia bergantung pada kemampuan lelaki. Kalau dia seorang jutawan, nilai rendah itu bukan lagi 20-30 ringgit, mungkin beribu2. Kalau orang miskin pula, nilai rendah itu juga akan rendah juga.

Sebaiknya duit hantaran dimasukkan sekali dalam nilai mas kahwin supaya kebajikan kaum wanita akan terpelihara. Kalau sekadar hantaran, maybe akan dikebas 100% oleh keluarga. Bukan soal kedekut, tapi supaya mas kahwin tu dapat dimanfaatkan oleh wanita dan dapat menghadapi sebarang kemungkinan di kemudian hari. Kebanyakan keluarga akan menggunakan duit hantaran untuk persiapan kenduri, jadi taklah dikatakan menjual anak dan sebagainya...

Yang penting tolak ansur. Ianya baru permulaan rumahtangga. Bagilah ikut kemampuan masing2. Bagi lelaki rendah atau tinggi duit hantaran, tetap kena usaha rajin2 sebab kos hidup sememangnya tinggi. Alhamdulillah kini wanita juga ramai yang membantu suami mencari nafkah. Jadi janganlah pula kerana hantaran, seolah wanita ini terlalu menyusahkan...

Selamat berkahwin...

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 19:28


carila anak yatim

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-04 12:41




saya minta maaf sekali lagi, bukan bermaksud utk mengaitkan perkahwinan sbg perdagangan. cuma ianya bergantung kepada wanita itu sendiri, satu lagi ada faktor2 lain yg blh mencabar hipotesis saya tu, misalnya faktor cinta dan hati, kalau seseorang lelaki tu dah sayang kat wanita tu, beberapa hantarannya pun ia akan usahakan juga.

satu lagi saya tertarik dgn sorang ustat yg membuat analogi tentang mahar ni dgn kuih. kalau kuih tu bertudung saji, tak dihurunh lalat, kalau dijual dgn harga 50 sen, memang patut le, tapi kalau kuih tu tak ditudungsajikan, dihurung lalat, dijual pula dgn harga 50 sen, sapa beli memang bengong le. senario kita lihat ari ni, wanita yg tak tutup aurat dan auratnya dah jadi santaoan mata lelaki mahar sampai 10 ribu, dan ada lelaki yg sanggup terima tu. sedangkan wanita yg bertudung, auratnya dihijab dr pandangan mata, akhlaknya baik, walaupun dia bagi mahar 10 ribu pun takpe sbb nilai kesolehahannya tak dpt dinilai dgn wang ringgit.

yg penting perlunya ada pertimbangan dan tolak ansur dlm soal2 hantaran ni.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

  


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

raihanahfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6910
Posting: 263
Dari: tawau,sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 28-09-04 11:37


Ayah ! Ibu ! Tolonglah aku !
Aku ingin kahwin, Tapi tak mampu!
Nak buat kecil-kecilan, Ibu tak setuju.
Apa nak buat, sudah nasibku.
Despatch rider, pekerjaanku
Gajiku pulak, tak sampai seribu..
Tapi bakal isteriku tu, cikgu
Mak dia mintak hantaran, sampai sepuluh ribu !!
Hai.. Aku pun tak tahu..
Apa nak jadi, dengan bangsaku.
Makin jauh dan tenggelam,
Dalam keduniaan dan pembaziran.
Sampai nak kahwin pun, Jadi satu kesusahan.



Aku bukan pelokek, Aku bukan kedekut,
Tapi kalau mahal sangat, Memanglah tak patut !

Bersanding kan adat Hindu,
Apasallah kita ni, dungu ?
Kitakan dah Islam..
Beratus tahun dahulu ?
Kenduri kahwin tu, bukannya salah
Asalkan dibuat, mengikut sunnah
Takde pembaziran, takde bid'ah
Lebih gembira, lebih meriah !
Kalau duit tu, kita buat sedekah
Dirikan masjid ke, atau madrasah
Kan lebih baik, dan barakah ?
Mendekatkan kita, kepada Allah ?
Aku nak kahwin, dan merasa bahagia..
Nikmat bekeluarga, ingin kurasa
Tapi kalau begini, macam mana ?
Boleh jadi papa kedana !
Hai Muslim.. Hai Muslimah..
Bilakah kita, akan berubah ?
Ikutilah cara Rasulullah..
Kan lebih baik, dan diberkati Allah ?


KELUHAN SI DARA.....

Ayah ! Ibu !
Ampunkan Daku !
Bukan Ku Sengaja, Bukan ku Tak Mahu !
Kahwin itu besar pengertiannya
Bukan sekadar suka-suka
Semua orang kahwin minta bahagia
Aku pun mahu berteman juga
Bukan harta benda ataupun rupa
Mahupun bujang atau yang duda
Aku tak kisah tua ke muda
Asalkan baik hati budinya
Ku cuba cari teman sejati

Yang memahami hati ini
Seorang yang berjiwa murni
Teguh peribadi dan positif personaliti
Seorang Muslim yang solehah
Gaya hidup mengikut Sunnah
Menjadi contoh anak isteri
Membimbing keluarga yang mithali
Duit hantaran dan persandingan
Itu semua bukan jaminan mahligai dunia akan aman
Yang penting pernikahan
Adat resam mesti dijaga
Asal tidak melanggar Aqidah
Ramai Melayu masih lupa
Bersanding - dalam Islam memang bercanggah
Buatlah majlis yang sederhana
Ijab kabul biar sempurna
Pasangan mempelai diraikan bersama
Sebagai pengumuman pada semua
Duit hantaran jangan dibazirkan
Buat simpanan masa hadapan
Suami isteri harus muafakat
Agar ekonomi keluarga terselamat!

Wahai Ayah ! Wahai Ibu !
Ku mohon doa ku mohon restu
Biar pun lambat jodoh ku temu
Asal bahagia berkekalan sepanjang hayat ku





Bookmark and Share

  


  Member Information For raihanahfirdausProfil   Hantar PM kepada raihanahfirdaus   Pergi ke raihanahfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.139839 saat. Lajunya....