Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-08-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: alifceppies
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43058

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 3 hari yang lalu
le_petit_khai: 10 hari yang lalu
HIKAL: 11 hari yang lalu
amyazma: 16 hari yang lalu
nurul_peace: 25 hari yang lalu
marul: 29 hari yang lalu
Martyr: 32 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: TERIMA "SOMEONE" ATAS DASAR SIMPATI?!!


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» TERIMA "SOMEONE" ATAS DASAR SIMPATI?!!

Please Mendaftar To Post


Oleh TERIMA "SOMEONE" ATAS DASAR SIMPATI?!!

fatin_tulip
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2004
Ahli No: 7654
Posting: 93
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-04 14:49




Tentu sahabat2 sekalian mempunyai perasaan simpati.. Sebenarnya perasaan simpati jugak merupakan satu kelemahan pada sesuatu situasi yang tak sepatutnya..

wahai sahabat2 ku..
siapa yg pernah terima seseorg atas dasar simpati?
jika kita terima..adakah dikira menipu diri sendiri n menipu org lain?
bagaimana pulak tahap keikhlasan?
Jika suatu hari nanti, perasaan simpati itu hilang..adakah kekal hubungan tersebut..?

wassalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin_tulipProfil   Hantar PM kepada fatin_tulip   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-09-04 15:12


assalamualaikum..

mengikut pengalaman sy lah kan..kita boleh tukarkan perasaan kasihan kepada sayang pada seseorg itu..

tapi..klu tak blh jgk dalam jangka masa panjang..haruslah berterus terang yg kita tak leh sayang dia sebelum terlambat..lebih baik berkorban skrg drpd mengorbankan pada masa depan..jiwa merana..dia merana,kita pon merana..

klu hubungan itu diteruskan jgk..sehingga ke alam perkahwinan..kemungkinan bsr ia tidak akan membahgiakan..

jadi berfikir la scra rasional..sbb hubungan itu bkn utk sementara..tapi utk selamanya... wassalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-09-04 16:06


...

Berterus terang adalah sebaik2nya...beritahu dia bahawa kita tidak mempunyai maksud lain selain dari ingin membantu dia dan berharap agar dia akan kembali tabah dan tenang dalam menghadapi hidup seterusnya.Menerima seseorang kerana simpati adalah suatu yang amat menyedihkan bila kelak diketahui olehnya....Jarang ada kes dimana simpati akan bertukar kepada sayang dan suka... kalau pun ada mungkin tidak akan kekal lama.... Oleh itu buatlah pertimbangan yg sewajarnya....supaya tidak melukakan hati insan lain hanya ..... tentu kita pun tak mahu org menerima kita kerana simpati kan

Bookmark and Share

  


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 07-09-04 21:05


.....

betul tu......

memang sesuatu yang menyedih...lebih lebih lagi bila dia menyatakan tiada maaf untuk diri yang telah membuat kesalahan.....

kepada ALLAH jualah diri ini berserah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-04 21:08


hemm simpati

bagaimana diri nak simpati kepada manusia lain sedangkan diri sendiri tidak pernah di simpati..
diri di arah untuk membuat pelbagai dosa...akhirnya terpaksa diri ini berjalan ke neraka...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 07-09-04 23:00



ada kee terima seseorang tuu atas dasar simpati....
Mungkin kita dah syok kat seseorang tuu tapi tak tahu bagaimana nak luah perasaan.........
simpati yang macam mana ya.....
mungkin kerana seseorang tu merayu berkali-kali menerima cintanya........
maka tak tahu buat keputusan...sama ada mau terima atau tidak....



Bookmark and Share

  


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

duratul_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10465
Posting: 2
Dari: tg.malim

Perak  


posticon Posting pada: 09-09-04 12:16



hmmm...perkara cam ni dah jadi kat kawan saya pun....tapi bezanya, si wanita ni yang paksa diterima dan dia sendiri pun tak kisah walaupun diterima oleh si lelaki atas dasar simpati....yang penting dia diterima oleh lelaki tu.....hmmm........ saya dah berbuih mulut nasihat kat si lelaki tu agar jangan terima si wanita atas dasar simpati.....at last berkesan jugak la tapi si lelaki cam still dok bagi harapan kat wanita ni......isk...isk.....ntah la..

Bookmark and Share

  


  Member Information For duratul_ainProfil   Hantar PM kepada duratul_ain   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-09-04 12:31




susah nye nak bercinte ni kan....
Simpati dan sayang tu mmg jauh sangat berbeza.
saya tak reti nak jawab le..
kalo luah membazir,kalo telan pahit....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

hakima
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11033
Posting: 41
Dari: BUMI ALLAH

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-09-04 22:08


...........
Bercakap psl menerima seseorang kerana simpati, sy mmg tak p'nah ada pngalaman.
Bagi sy, kita kena tgk bntuk simpati tsebut. adakah dia seorg yg cacat?sahabat?saudara?peminat setia (tp x dibalas kasihnya)?atau apa2.
kalau kesian krn sbb diatas, bg sy tak slh kalau kita mmbuat 2 pilihan; menerima atau menolak.

Kita menerima 'dia' jika 'dia' adalah seorg yg b'iman, tp, kalau 'dia' ahli maksiat, kita boleh menolak, tp hendaklah dgn cra b'hikmah. itu menunjukkan tanda org b'ilmu.

B'lajarlah memberi peluang kpd kita & org yg syg kita. sygilah 'dia' pd kebaikannya, krn mgkin t'sembunyi hikmah yg kita tak tahu.
KITA HANYA MAMPU MERANCANG TAPI SEBAIK-BAIK PERANCANG ADALAH ALLAH S.W.T

Bookmark and Share

  


  Member Information For hakimaProfil   Hantar PM kepada hakima   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-04 22:17


kahwin dulu la..lepas tu bercinta..tu la yang terbaik..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-04 22:23


Apakah sama dgn konsep sayang apa yg kamu miliki, jgn sayang apa yg tidak kamu miliki?

Hmmm... simpatikah itu?

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-04 23:03



ermm terima kerna simpati...
mmg tak poatut....
seseorg itu harus sedar kenapa terima seseorg..
ni dah kes naya dah....
mmg sakit hati bile ia terjadi pada diri kita

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 09:05


merana dikemudian hari...

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

dalila2501
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3466
Posting: 193
Dari: sungai buloh

Selangor  


posticon Posting pada: 11-09-04 11:43



Terima kerana simpati? Bagi dalila, tak patut langsung kita terima seseorang itu hanya kerana bersimpati. Orang yang menerima itu bukan hanya menipu diri sendiri, tapi orang yang diterima itu juga. Jangan anggap diri sebagai mangsa kerana terpaksa menerima, tetapi yang sebaliknya, orang yang diterima itulah yang menjadi mangsa.
Hubungan macam ni tak akan berkekalan lama. Lainlah pula jika menerima lalu serasi... alhamdulillah.... tapi kalau tak?
Benda ni elok difikir masak-masak. Macam nur_islami kata..... merana dikemudian hari......


Bookmark and Share

  


  Member Information For dalila2501Profil   Hantar PM kepada dalila2501   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 12:25



aik.. nur_islami.. mcm ade pglmn jea...
~kenangan yang lalu.. menjelma...
ops.. bait-bait lagu ni tidak ada kena mengena dgn yang sudah pergi atau yang sedang menaip ni..

bg ana... terima kerana simpati..mungkin juge boleh dipupuk.. slow-slow.. iye laa.. kalau dah dipaksa @ terpaksa terima.. haa... nuthin can do laa.. em...

mungkin juge hubungan tak akan kekal lama..
tapi.. mana tahu.. kita telah ditakdirkan dgn insan yang kita simpati.. aiwah....

well.. moge dipertemukan dgn insan yang serasi .. memahami...

wallahualam'....

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 12:32




cinta itukan boleh dipupuk....
adaikata jika tiba-tiba simpati itu akan bertukar menjadi sayang dan cinta....kan indah jadinya....

apapun slow..slow...cuba alihkan perasaan simpati itu mejadi sayang....pastikan bahagia hidup nanti...i'Allah...

namun...
seperti kata nur_islami tu.....jangan sampai membuat diri merana....cintaitu indah andai bertemu dan berpisah kerananya....

wallahu'alam..

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

nursolehah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2004
Ahli No: 8420
Posting: 72
Dari: depan pc

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 03:01


ermmm...simpati ek...payah gak nie..mula2 memang la kite lebih kurang mcm menipu diri..tp lame2 mungkin akan tuka jd sayang pulak...ntah le...wallahualam

-----------------
ukhwah itu bukan terletak pada pertemuan, bukan pada manisnya ucapan dibibir tetapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nursolehahProfil   Hantar PM kepada nursolehah   Quote dan BalasQuote

hazidey
Warga Rasmi
Menyertai: 27.06.2004
Ahli No: 9690
Posting: 19
Dari: pluto

hong_kong  


posticon Posting pada: 18-09-04 14:03



bagi ana la perasaan simpati selalu buatkan kita serba salah. apa yang bakal ana kata kan ni berdasarkan kepada pengalaman dan situasi ana sekarang.dulu ana pernah cuba terima seseorang kerana simpati atau dengan kata lain bukan atas kerelaan sendiri.tapi pengalaman lepas,tak pernah jadi pengajaran kepada ana.lepas dia muncul insan lain pula.situasi yang sama.ana ni mudah kesihankan orang.tapi apa yang ana nak nasihatkan diri ana dan sahabat2 yang lain,jangan la kita terima orang tu kerana kasihan.ini akan membebankan dirii kita sendiri dan menyiksa perasaan dia.kita akan buatkan hidup kita dalam keadaan yang serba salah.ana pernah cakap pada kawan ana yang kedua tu tu pada awal perkenalan kammi lagi yang ana dengan dia hanyalah sebagai sahabat biasa.mulanya dia boleh terima tapi dalam 2 blan lepas tu dia pernah nangis2 kat ana minta ana janngan tinggalkan dia.ana pun hairan,selama ana kawan ngan dia,tak pernah ana bagi apa2 harapan pada dia.so sekarang ana dalam serba salah samada nak tterima atau tak .so semua nia adalah disebabkan perasaan simpati...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hazideyProfil   Hantar PM kepada hazidey   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 18:57


biarlah kita terima seseorang itu bukan atas dasar [email protected] terimalah seseorg itu atas dasar keikhlasa.Cuba buat solat isthikarah dan minta petunjuk daripada Allah SWT. Jodoh dan pertemuan adalah ditangan Allah. wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 20:07


tak baik tu terima seseorang atas dasar simpati...ini menunjukkan kita tak ikhlas terhadapnya.

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 22:02


SIMPATI?????
memanglaa kasih dan sayang tu boleh dipupuk tapi kalau dia tau kita terima dia kerana simpati cam mana......?????
Tak pasal-pasal karang kita bermusuh pulak ngan dier......saper nak jawab tu......


Bookmark and Share

  


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 20-09-04 22:13



Jangan tertarik kepada seseorang kerana parasnya..
Sebab keelokan paras dapat menyesatkan..

Jangan pula tertarik kepada kekayaanya kerana kekayaan dapat musnah...

Tertariklah kepada seseorang yang membuatmu tersenyum..
Kerana hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah..

Renungkanlah..




Bookmark and Share

  


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-09-04 22:16


rasanya x bbrp sesuai...tp kwn sy dia buat cam2 last2 dia suka kat lelaki tue..tp endingnya lelaki tidak menghargai perempuan tue...kesian kat kwn saya. Sy rasa lebih baik kita kawan dahulu. Kalau kita berkawan baru kita dapat menilai sejauhmana kejujuran seseorang. Dikatakan kita xmmg leh terima dia jadilah kawan dia sahaja. Manusia ini jika kita ckp baik2 insyallah dia boleh menerima.
yelah kalau betul2 dia suka kita, insyaallah dia akan tunggu. tp Kalau dia hanya suka luaran, sy nasihatkan tinggalkan sahaja. Kan lebih baik jika kita menerima seseorang tue berdasarkan agama.

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

fatin_tulip
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2004
Ahli No: 7654
Posting: 93
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-09-04 12:51


terima kasih kawan2 kerana sudi mmberi sedikit nasihat.walaupun sedikit ianya tetap bermakna dan berguna. syukran

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin_tulipProfil   Hantar PM kepada fatin_tulip   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 08:29



terima atas dasar simpati?sya rasa bukan tak patut,tapi patut...kalau sekadar dasar simpati tiada sebab lain,mustahil kita terima seseorang tu...sya rasa,dasar simpati mungkin dtambah lagi ngn sebab lain,barulah kita terima dia..simpati tak cukup untuk memiliki dia ni...perlu ada sebab2 tertentu lagi..sepatutnya kita menyelami secara mendalam maksud simpati tu,simpati lama kelamaan akan bertukar menjadi sayang sama ada yang menerima atau pun yang diterima...ketahuilah dasar simpati pun hati juga yang menyerunya dan membawanya...yakni LAHIR PERASAAN CINTA BERSAMA SIMPATI...
wallahu a`lam....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-10-04 13:51


bagi hanan..prk mcm ni kalau boleh dielakkan..mmg betul kekadang tu kehadiran seseorang dlm hidup kita menjadikan kita sukar unt membuat pilihan..yelah dgn pelbagai janji dan kata2...tp unt menerima atas dasar simpati..kot2 nanti kita jg yg makan hati...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

fatin_tulip
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2004
Ahli No: 7654
Posting: 93
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 14:00


syukran

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin_tulipProfil   Hantar PM kepada fatin_tulip   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137908 saat. Lajunya....