Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-07-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mohamad_asman
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43030

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 5
Ahli: 0
Jumlah: 5




  Yang Masuk Ke Sini
Nuri2017: 16 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 20 hari yang lalu
darul_numan81: 23 hari yang lalu
Zaleehani: 25 hari yang lalu
nice_pesan: 35 hari yang lalu
aliya_hudi97: 46 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: jodoh


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» jodoh

Please Mendaftar To Post


Oleh jodoh

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-10 13:29


umur dah meningkat..tapi jodoh belum sampai? nak buat mcamana ye?

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-10 13:37


Bismillah
Assalamualaikum

Belum rezekinya. Maknanya, kena tambah usaha dan mengadu padaNya melalui doa. Jodoh, ajal, rezeki..semua itu datang dan pergi tanpa disangka.

InsyaAllah...cuba alternatif lain; daftar borang baitul muslim atau minta murabbi cari. Sudah ketetapan masanya akan sampai juga. Cuma lambat atau cepat, dekat atau jauh dan senang atau susah. Segalanya mengandungi hikmah dan kebaikan.


Pentingnya, terus sabar dan yakin dalam apa jua yang ditempuhi.

Wallahua'lam.=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

permata_keluarga88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2010
Ahli No: 39992
Posting: 31

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-12-10 14:19


salam....

belum sampai jodoh lagi....
i`allah...akan datang seorang hamba Allah kepada saudari suatu hari nanti...
terus berusaha dan berdoa moga diketemukan dengan seorang jejaka soleh yang boleh membimbing saudari nanti...

Bookmark and Share

  


  Member Information For permata_keluarga88Profil   Hantar PM kepada permata_keluarga88   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-10 14:32


amin...moga dengan kata - kata semangat anda semua ia dipermudahkan urusan oleh Nya

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-10 14:56


Allah maha mengetahui... setiap orang pasti ada jodohnya, cuma yang membezakan cepat atau lambat, tetapi jodoh juga perlukan usaha, apa-apa pun jangan mudah berputus asa, selalulah berdoa pada Allah, kerana Allah itu maha mengetahui dan mendengar permintaan hambaNya


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-10 14:59


inyaalah..saya akan usaha..jodoh tak kan datang sendiri lau kita tak cari

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-10 19:17


macam mana dan dimane kita nak mencari cik asha_gurl? Mind to share :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 09:47


ada pelbagai cara..yang penting usaha dan tawakal kepadaNya....nak seribu daya tak hendak seribu dalih

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 10:32


Pada 04-12-10 19:17 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana dan dimane kita nak mencari cik asha_gurl? Mind to share :D


Cari di sini pun boleh juga :sopan:


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 11:15


Pada 05-12-10 10:32 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-12-10 19:17 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana dan dimane kita nak mencari cik asha_gurl? Mind to share :D


Cari di sini pun boleh juga :sopan:




boleh erkk? nak cari org macam saya...

~org kg (org kelantan lagi ok)hehe
~kerja construction
~peramah, penyanyang
~stay rumah saya
~boleh share hidup semati..susah senanag
~kaki masjid
~boleh jadi imam....
~pandai ngaji al-Quran dan rajin
~boleh time saya seadanya... :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 11:36


erm isyaalah.bagi lah no tel awak

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 11:37


Pada 05-12-10 11:36 , asha_gurl posting:

!!! QUOTE !!!

erm isyaalah.bagi lah no tel awak


huh?
..private & confidential :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 11:38


awak serius ke ni nak cari pasangan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 12:03


Pada 05-12-10 11:15 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-12-10 10:32 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-12-10 19:17 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana dan dimane kita nak mencari cik asha_gurl? Mind to share :D


Cari di sini pun boleh juga :sopan:




boleh erkk? nak cari org macam saya...

~org kg (org kelantan lagi ok)hehe
~kerja construction
~peramah, penyanyang
~stay rumah saya
~boleh share hidup semati..susah senanag
~kaki masjid
~boleh jadi imam....
~pandai ngaji al-Quran dan rajin
~boleh time saya seadanya... :D


Kena buat temuduga ini.... :-)
Insya Allah..
Ada saja org seperti yang disenaraikan... :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 16:33


Ekeke...sekarang ini, bukan OPEN tender lagi...selective tender saja :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 18:16


Ala cik mujahadah tu beria saja:)


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 21:37


Pada 05-12-10 18:16 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Ala cik mujahadah tu beria saja:)


Kenapa pula?? :berfikir:

saya serious lah..tapi, tak nak lah main short cut saja 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-10 09:50


hehehehe yerlah .....insyaalah nati ada lah yang berkenan dihati

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-10 23:18


Pada 05-12-10 21:37 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-12-10 18:16 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Ala cik mujahadah tu beria saja:)


Kenapa pula?? :berfikir:

saya serious lah..tapi, tak nak lah main short cut saja 8-)


Insya Allah... :-)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-10 10:27


cik asha perempuan kata umur dah meningkat..kalau boleh tahu..umurnyer berapa eh? :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-12-10 12:22


assalamualaikum..

sesiapa yang ingin mencarikan pasangan hidup untuk ana..
amat-amat dialukan..
moga urusan ana ini dipermudahkan oleh Allah, amin.


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-10 12:28


Pada 08-12-10 12:22 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

sesiapa yang ingin mencarikan pasangan hidup untuk ana..
amat-amat dialukan..
moga urusan ana ini dipermudahkan oleh Allah, amin.



insya Allah..
ameen...
mudah-mudahan ya cikgu ika2410 :-)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-10 14:51


semoga kita semua dapat bertemu jodoh dengan orang-orang yang beriman dan bertanggunjawab

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 03:48


Pada 08-12-10 14:51 , asha_gurl posting:

!!! QUOTE !!!

semoga kita semua dapat bertemu jodoh dengan orang-orang yang beriman dan bertanggunjawab


AMEEN YA RABB...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 15:46


Pada 08-12-10 12:22 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

sesiapa yang ingin mencarikan pasangan hidup untuk ana..
amat-amat dialukan..
moga urusan ana ini dipermudahkan oleh Allah, amin.



Kena buka topik baru ni cik ika2410,baru best :-D


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 15:51


Pada 09-12-10 15:46 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!



Kena buka topik baru ni cik ika2410,baru best :-D



salam'alaik...

nak buka topik apa ye saudara jojoi..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 16:05


salam'alaik...

nak buka topik apa ye saudara jojoi..



Buka topik cari jodoh lah cik ika2410 :kelip:


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 16:14


Pada 09-12-10 16:05 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!





Buka topik cari jodoh lah cik ika2410 :kelip:



itu kena minta permission moderator dululah
ana tak ada masalah...


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 16:45


en.jojoi pun nak cari jodoh juga ke??

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-10 10:02


hehehehehe kat cini dah jadi agensi mencari jodoh da...

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-10 12:12


Pada 10-12-10 10:02 , asha_gurl posting:

!!! QUOTE !!!

hehehehehe kat cini dah jadi agensi mencari jodoh da...


wahhhhhhhhhh...
cepat...........


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-10 14:50


Pada 09-12-10 16:45 , salabianca posting:

!!! QUOTE !!!

en.jojoi pun nak cari jodoh juga ke??


Err...err,tak adalah :malu:
Tengoklah tahun depan :roll:


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-12-10 15:00


boleh pula tengok-tengok..hehheheh..tak apa cari saja sekarang..tahun depan kira lain..hahahahha..:-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-10 18:41


tahun depan untuk tahun hijrah lama lagi...kalau tahun depan untuk tahun masihi dah tak lama....haha!!


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-10 19:57


apa lah nak dirisaukan tentang jodoh.. jawapan yang sama semua org dah tahu.. jodoh itu rezeki ketentuan Allah swt.. semenjak dulu-dulu sampailah sekarang, persoalan jodoh tak sampai lagi ni dibangkitkan.. pernah tak tanya diri, usaha membuka jalan mendapat jodoh tu dah cukup ke? betul-betul ready nak pikul tanggungjawab ke?


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-10 00:29


Mmm...jodoh dan rezeki memang ketentuan Allah,tapi ia tak datang bergolek kan?
Sekadar berkongsi rasanya tak jadi masalah.Ready tak resdy tu terpulang pada diri masng-masing,semua di sini pun dah mampu berfikir.Cuma kita kena sama-sama saling mengingatkan...
Meowww.....


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-10 06:55


Pada 11-12-10 00:29 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Mmm...jodoh dan rezeki memang ketentuan Allah,tapi ia tak datang bergolek kan?
Sekadar berkongsi rasanya tak jadi masalah.Ready tak resdy tu terpulang pada diri masng-masing,semua di sini pun dah mampu berfikir.Cuma kita kena sama-sama saling mengingatkan...
Meowww.....



Saudara jojoi da bersedia lah itu..
hehe..
Insya Allah..
apa lagi kan... :)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-10 00:28


En meow ini mesti dah berkahwin kan? hehhe.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-10 09:17


mendapatkan jodoh itu xsesukar mempertahankan...:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-12-10 18:03


Pada 15-12-10 09:17 , salabianca posting:

!!! QUOTE !!!

mendapatkan jodoh itu xsesukar mempertahankan...:-)



setuju!
mempertahankan perlukan kesabaran..
penceraian mat menakutkan..
aduhaiiii.... :roll:


-----------------
Bangkitlah kembali...
Tabahkan hatimu..
Lembutkan hatimu..
Moga jiwamu lunak mendekati Allah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-10 00:08


Pada 16-12-10 18:03 , cahaya_hearty posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-12-10 09:17 , salabianca posting:

!!! QUOTE !!!

mendapatkan jodoh itu xsesukar mempertahankan...:-)



setuju!
mempertahankan perlukan kesabaran..
penceraian mat menakutkan..
aduhaiiii.... :roll:



yup..
betul...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 21-12-10 01:56


Hmmm... dulu-dulu ramai juga yang menemui jodohnya di Ukhwah.com ini. Tapi semenjak ditutup lama, dah tak dengar lagi dah. Saya tak pasti ukhwah.com ada baitulmuslim atau tidak. Buat saudari2 yang masih mekar di dalam taman lrangan itu, pda pendapat saya, tak salah jika bertemu jodoh di ukhwah.com ini. Bagi saya, kadang-kadang kita dapat menilai hati org melalui penulisannya. Wallahualam.



Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-10 18:28


assalamualaikum....

ukhwah.com tak ada baitulmuslim..
tapi jodoh tu juga harus dicari..
selain kita berdoa bermohon pada Allah..
yang penting banyakkan sabar..
mungkin kita akan dapat yang terbaik berkat dari kesabaran kita..amin


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-10 21:24


Pada 04-12-10 13:37 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah
Assalamualaikum

Belum rezekinya. Maknanya, kena tambah usaha dan mengadu padaNya melalui doa. Jodoh, ajal, rezeki..semua itu datang dan pergi tanpa disangka.

InsyaAllah...cuba alternatif lain; daftar borang baitul muslim atau minta murabbi cari. Sudah ketetapan masanya akan sampai juga. Cuma lambat atau cepat, dekat atau jauh dan senang atau susah. Segalanya mengandungi hikmah dan kebaikan.


Pentingnya, terus sabar dan yakin dalam apa jua yang ditempuhi.

Wallahua'lam.=)


ye..btul3x..saya setuju.. :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-12-10 10:43


Mujahadah bukan tak mahu fikir pasal jodoh...tapi tak berkesempatan..huhu

Lepas waktu kerja, berusaha sedaya upaya mengisi masa dengan urusan akhirat..sampai boleh buat-buat lupa pasal jodoh....

ada jodoh, sampai seru...kahwin lah...tu semua kerja Allah, urusan dia :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-10 11:43


wujudkan "carian jodoh"...untuk org yang mmerluknnya.yang nak tambah pun pastikn jua boleh mnyertainya.
harap ada carian itu nanti.

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-10 20:27


Berusaha dan berdoa.. Betul tu..tapi apa maksud berusaha tu.
Bagaimana caranya kita berusaha. Hmm...

Bookmark and Share

  


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

saifunnisa
Warga Rasmi
Menyertai: 26.12.2010
Ahli No: 40731
Posting: 7
Dari: kota bharu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-01-11 11:57


Pada 04-12-10 13:29 , asha_gurl posting:

!!! QUOTE !!!

umur dah meningkat..tapi jodoh belum sampai? nak buat mcamana ye?


sentiasalah brdoa...semoga dipertemukan jodoh...
tugas kita bukan mencari yang soleh....tetapi main'solehah'kan diri....insyaallah

'Rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurratul 'ayun waj'alna lilmuttaqiina imaama'..insyaallah


-----------------
~~~fastabiqul khairat~~~


Bookmark and Share

  


  Member Information For saifunnisaProfil   Hantar PM kepada saifunnisa   Pergi ke saifunnisa's Website   Quote dan BalasQuote

nurkasih85
Warga Rasmi
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4379
Posting: 8
Dari: ampang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-01-11 23:14


saya pun menghadapi dilema yang sama dengan cik asha... memang selalu bersabar. tapi kadang-kadang bila orang-orang sekeliling asyik menimbulkn isu jodoh ni, bertanya 'tak kan tak ada teman lelaki langsung agaknya'?..itu yang menyebabkan saya agak tertekan...erm..usaha, doa dan tawakal... boleh tolong share macam mana usaha untuk mencari jodoh untuk gadis pemalu macam saya ni?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkasih85Profil   Hantar PM kepada nurkasih85   Quote dan BalasQuote

chipsmore
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2010
Ahli No: 40106
Posting: 8
Dari: jengka 22, Pahang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-11 12:10


assalamualaikum...
maaf mencelah
soal jodoh memang dah lama diperkatakan dan budak-budak zaman sekarang pun reti pasal jodoh ni..
pernah tak kita tanya diri sendiri bahawa kita ni sudah bersedia ke nak bertemu jodoh???jangan fikir nak cari pasangan hidup tapi ilmu pasal alam rumahtangga tak ada..
bukan saya suruh cukup ilmu baru kawin tap hal yang asas tentang rumahtangga kena tau juga kan..
urus kewangan,perancangan untuk zuriat,masalah haid,tanggungjawab,kaedah komunikasi,urus stress macam-macam lagi lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For chipsmoreProfil   Hantar PM kepada chipsmore   Quote dan BalasQuote

saifunnisa
Warga Rasmi
Menyertai: 26.12.2010
Ahli No: 40731
Posting: 7
Dari: kota bharu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-01-11 09:09


Pada 06-01-11 12:10 , chipsmore posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
maaf mencelah
soal jodoh memang dah lama diperkatakan dan budak-budak zaman sekarang pun reti pasal jodoh ni..
pernah tak kita tanya diri sendiri bahawa kita ni sudah bersedia ke nak bertemu jodoh???jangan fikir nak cari pasangan hidup tapi ilmu pasal alam rumahtangga tak ada..
bukan saya suruh cukup ilmu baru kawin tap hal yang asas tentang rumahtangga kena tau juga kan..
urus kewangan,perancangan untuk zuriat,masalah haid,tanggungjawab,kaedah komunikasi,urus stress macam-macam lagi lah


yups...saya setuju
insyaallah...Allah Maha Mengetahui boleh kita betul-betul bersedia...sentiasalah berserah padaNya...


-----------------
~~~fastabiqul khairat~~~


Bookmark and Share

  


  Member Information For saifunnisaProfil   Hantar PM kepada saifunnisa   Pergi ke saifunnisa's Website   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-11 10:10


saya sepatutnya kahwin pada disember 2009, ketika usia 26 tahun.. perancangan manusia tak sehebat kuasa Allah.. perkahwinan dibatalkan 4,5 bulan menjelang tarikh pernikahan atas sebab yang saya pun tak berapa pasti.. salah saya mungkin.. atau memang bukan jodoh kami..

perasaan malu majlis tak jadi hanya Allah yang tahu.. sehingga sekarang masih sendiri.. meniti usia 28 tahun (tahun 2011), jemu diasak soalan-soalan berkaitan perkahwinan.. bukan tak nak kahwin, habis cara berusaha, masih belum bertemu jodoh..

redha saja.. itu saja jalan terbaik untuk ketika ini :-)


-----------------
gunakan kesempatan untuk kebaikan


Bookmark and Share

  


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 11-01-11 19:32


Pada 06-01-11 12:10 , chipsmore posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
jangan fikir nak cari pasangan hidup tapi ilmu pasal alam rumahtangga tak ada..
bukan saya suruh cukup ilmu baru kawin tap hal yang asas tentang rumahtangga kena tau juga kan..
urus kewangan,perancangan untuk zuriat,masalah haid,tanggungjawab,kaedah komunikasi,urus stress macam-macam lagi lah


sangat setuju! (atau kalau kat fb, like) hehe bukan tak setuju nikah awal sangat sebab dah jodoh, tapi if boleh, dah ada kwangan ok sikit baru lah berani nak nikah.. brula bestt :) :welcome:


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

cuyah
Warga Rasmi
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16682
Posting: 1
Dari: high castle

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-11 21:57


Amalkan bacaan surah yaasin Ayat 36 - Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.



saya copy paste dari http://www.restu.com.my/fadhilat_yasiin.htm

Bookmark and Share

  


  Member Information For cuyahProfil   Hantar PM kepada cuyah   Pergi ke cuyah's Website   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-11 14:12


Pada 11-01-11 21:57 , cuyah posting:

!!! QUOTE !!!

Amalkan bacaan surah yaasin Ayat 36 - Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.



saya copy paste dari http://www.restu.com.my/fadhilat_yasiin.htm


syukran :-)


-----------------
gunakan kesempatan untuk kebaikan


Bookmark and Share

  


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-11 16:00


salam...
saya nak kongsi pengalaman sikit...alhamdulillah, sekarang saya sudah bergelar isteri dan berbadan dua...bertunang dengan suami 3 tahun (2 tahun secara rasmi)...saya bukanlah orang yang pandai mengenali mana-mana lelaki, jadi bimbang juga pada asalnya, lepas bertunang baru rasa diri dah ada yang punya...tapi, disebabkan adat demi adat family saya menyebabkan suami rasa sukar nak berkahwin dengan saya, dan merasakan saya bukan jodohnya, saya faham sebab dia lama menunggu..sedih sangat...kami hampir putus tunang...dengan nasihat seorang ustaz, saya mengamalkan bacaan yasin setiap hari, niat agar dipermudahkan jodoh kami...alhamdulillah, Allah memudahkan segalanya, Allah menjaga hati setiap insan,..jika mengharapkan kudrat yang ada, saya tak mampu mengawal semua keadaan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

saudagar
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2011
Ahli No: 40792
Posting: 3
Dari: pasir gudang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-11 14:05


sekarang ni lagu WaliBand......Cari Jodoh tengah hot.
tapi lagu tu maybe kena dengan situasi sesetengah org..................









...........termasuk diri sendiri :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For saudagarProfil   Hantar PM kepada saudagar   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-01-11 12:31


syukur2, memang jodoh awak suami/isteri kuat..Allah mahukan sedikit usaha dari awak..Allah telah mempermudahkan..Alhamdulillah
saya memang percaya pertemuan kita dengan siapa pun atas izin dari Allah swt..usaha semua atas kita hamba-Nya..jadi sebagai hamba kita perlu berusaha untuk mencari jodoh..dengan cara berkenal-kenlan dan bertukar pendapat..mana tahu mungikn itu adalah jalan yang bakal kita dapat dalam usaha mendapatkan jodoh yang baik..Insyaallah..AMIN

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

zai1209
Warga Rasmi
Menyertai: 17.08.2009
Ahli No: 37425
Posting: 5
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-11 13:29


topik ni sungguh panas.....

"Allah SWT hanya menguji hambanya mengikut kemampuan hambanya"

Bookmark and Share

  


  Member Information For zai1209Profil   Hantar PM kepada zai1209   Quote dan BalasQuote

hati_suci83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36571
Posting: 52
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-11 23:04


assalammualaikum...
kalau sembang pasal topik jodoh ini memang tak habis kan..kalau ikutkan hati tengok kawan-kawan dah kahwin bahagia rasa macam jeles pula...nak kahwin juga huhuh....tapi tak apa positifkan diri maybe kita masih tak bersedia untuk ke arah itu dan 2 sebabnya kita masih sendiri..apa-apa pun insyaAllah jodoh di tangan Allah kita usaha, doa dan tawakal saja lah...Amin..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hati_suci83Profil   Hantar PM kepada hati_suci83   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-06-11 23:44


yakin dan berserah itu penting. InsyaAllah.... kadang berkali yang datang merisik, kita boleh terima family tak setuju... family setuju, kita tak berapa... kadang dua-dua pihak family dan kita tak setuju.. sebenarnya.. DIA Maha Mengetahui apa yang terbaik dan mana yang sepadan dengan hati dan kehidupan kita akan datang. Tawakal padanya setelah berusaha dan berdoa.


Wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

zana_unic
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.03.2011
Ahli No: 41036
Posting: 31
Dari: Tambunan,Sabah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-06-11 00:19


emmm...sebut pasal jodoh ni...mang rasa cmburu juga bla melihat kawan-kawan dah ada yang kahwin,tunang dan bf... tapi fikir balik,kita kena percaya takdir Allah, jodoh tu tetap ada ,hanya cepat @ lambat saja..jodoh ptmuan Allah yang tentukan..so ..buat apa nak fikir sangat..


-----------------
::.Dengan CINTA kita kenal pencipta kita.::
*koihad ginawoku soira kosorou oku dika*


Bookmark and Share

  


  Member Information For zana_unicProfil   Hantar PM kepada zana_unic   Pergi ke zana_unic's Website   Quote dan BalasQuote

aydazahra
Warga Rasmi
Menyertai: 05.06.2011
Ahli No: 41401
Posting: 1
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-06-11 00:46


assalamualaikumm..
saya ahli baru di sini
menarik topik ni..
insyaAllah..moga jodoh kita semua dipermudahkan Allah
apa yang paling penting, kita mesti yakin dengan Dia
:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For aydazahraProfil   Hantar PM kepada aydazahra   Quote dan BalasQuote

uBieZ
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2010
Ahli No: 40343
Posting: 11
Dari: PutraJya P15

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-06-11 08:38


salam sahabat...
cuma nak kongsi pendapat..
jodoh tak akan datang kalau kita tak berusaha.. jadi
bukan berusaha untuk mengorat tapi berusaha untuk melibatkan diri dalam komuniti yang luas..
berusaha dan bertawakal..
salam..


-----------------
uBiez


Bookmark and Share

  


  Member Information For uBieZProfil   Hantar PM kepada uBieZ   Quote dan BalasQuote

nadzra
Warga Rasmi
Menyertai: 11.06.2011
Ahli No: 41426
Posting: 6
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-06-11 11:03


Assalamualaikum

ana beri ni sini... selamat bekenalan semua sahabat...


salam ukhwah fillah.. ^_^


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nadzraProfil   Hantar PM kepada nadzra   Quote dan BalasQuote

nurfa84
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2011
Ahli No: 41451
Posting: 2
Dari: KL

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 21-06-11 16:44


assalamualaikum...lama jugak topik ini diperbualkan...saya tengok date sejak tahun lepas lagi rupanya...huhu..isu jodoh ni amat kritikal saya rasa bagi golongan perempuan berbanding lelaki ketika umur sudah menginjak ke arah 30 especially..usaha, doa , tawakkal..itu saja yang mampu kita lakukan (termasukla diriku ini...uhuk2..) InsyaAllah..yakin pada-Nya

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurfa84Profil   Hantar PM kepada nurfa84   Quote dan BalasQuote

zinnirah_8835
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2011
Ahli No: 41471
Posting: 4
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-06-11 11:11


Assalamu'alaikum..moga sesiapa yang belum dipertemukan jodoh macam saya juga,akan dipertemukan jodoh yang baik suatu masa nanti.bukan mudah mendapat jodoh yang baik zaman sekarang ini..terlalu sedikit yang berkualiti.banyakkan berdoa dan berserah pada Allah SWT..


-----------------
iluvISLAM


Bookmark and Share

  


  Member Information For zinnirah_8835Profil   Hantar PM kepada zinnirah_8835   Quote dan BalasQuote

raihanassyifa
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2011
Ahli No: 41509
Posting: 3
Dari: sabah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-08-11 06:12


sekarang saya berumur 26 tahun...sebelum ni pernah merancang untuk berkahwin...tetapi rancangn Allah adalah yang terbaik...hubungan yang berlangsung selama hampir 4thn berkecai... saya redha dan pasrah... saya terima apa yang Allah tetapkan untuk saya, tapi saya hanya manusia biasa yang lemah, selalu tertewas dengan perasaan sendiri, terutamanya bila duhujani dengan pelbagai persoalan tentang jodoh.... saya telah beberapa kali menolak salam perkenalan dr lelaki selepas dikecewakan... sekarang bila umur makin meningkat kawan-kawan yang sebaya sudah mempunyai anak, saya rasa rendah diri, tertekan dengan keadaan ni...ditambah lagi dengan adik saya pun akan berkahwin... yang terbaik saya serahkan kepada kedua ibu bapa, tapi sampai sekarang diam tanpa apa-apa...sekarang ni saya di tugaskan di sabah,... tertekan dengan situasi persoalan jodoh...tmbahan pula huosemate saya 2 org akan berkahwin tak lama lagi.... senang ucapkan sabar dan tabah,...tapi bila menghadapi situasi ni, baru rasa btp susahnya sabar itu.....


-----------------
"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."


Bookmark and Share

  


  Member Information For raihanassyifaProfil   Hantar PM kepada raihanassyifa   Quote dan BalasQuote

nur_muslimin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36366
Posting: 49
Dari: matahari terbit

slovenia   avatar


posticon Posting pada: 15-08-11 18:58


jodoh,pertemuan.ajal semua ditangan Tuhan,kita hanya mampu merancang.sabar menghadapi ujian


-----------------
د سيني برمولا سڬالاڽ


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_musliminProfil   Hantar PM kepada nur_muslimin   Quote dan BalasQuote

budakbhaik
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2010
Ahli No: 39698
Posting: 16
Dari: ulu timur tanah air

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-08-11 02:02


Pada 08-12-10 14:51 , asha_gurl posting:

!!! QUOTE !!!

semoga kita semua dapat bertemu jodoh dengan orang-orang yang beriman dan bertanggunjawab


insyaAllah

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbhaikProfil   Hantar PM kepada budakbhaik   Quote dan BalasQuote

nur_muslimin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36366
Posting: 49
Dari: matahari terbit

slovenia   avatar


posticon Posting pada: 27-09-11 17:46


Amin..InsyaAllah.moga di pertemukan jodoh yang baik-baik..Jalan semua 2 dah di atur yang berhak,kita perlu sentiasa ingat padanya..walaupun belum bertemu jodoh,insyaAllah rezeki itu akan datang.


-----------------
د سيني برمولا سڬالاڽ


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_musliminProfil   Hantar PM kepada nur_muslimin   Quote dan BalasQuote

haniras
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2011
Ahli No: 40849
Posting: 12
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-11 03:01


salam.. ada org berkata, jodoh itu ketentuan Allah, ada org kata jodoh kena di cari.. yang mana satu ni.....
saya sedih, Kenapa masih belum bertemu jodoh yang diinginkan... saya iginkan seorang "imam" yang boleh membimbing saya, dan keluarga ke jalan yang di redai Allah...tapi, Kenapa sampai sekarang masih belum ketemu......

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanirasProfil   Hantar PM kepada haniras   Quote dan BalasQuote

syahibbul
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2009
Ahli No: 38143
Posting: 9
Dari: kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-11 02:40


saya bertemu dengan pasangan saya yang dikenalkan oleh rakan sekerja........sebulan perkenalan terus bertunang dan 3 bulan selepas tu terus dinikahkan.....alhamdulillah walaupun usia perkenalan yang sangat singkat tetapi Allah permudahkan dan meminjamkan kebahagian kepada perkahwinan saya..............alhamdulillah.....=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahibbulProfil   Hantar PM kepada syahibbul   Quote dan BalasQuote

zurhanim
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2007
Ahli No: 29624
Posting: 2
Dari: Gombak

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-11 01:01


assalamualaikum..2tahun yang lalu saya hampir berkahwin. Tetapi Allah dah jemput allahyarham terlebih dahulu. Mungkin ujian saya begitu. Sepatutnya tahun saya sambung degree,tapi perancangan manusia tidak terlawan dengan kuasaNYA. Saya tak kawin,tak sambung study. Saya bekerja. Alhamdulillah,pekerjaan pun baik. baru-baru ni saja saya dapat sambung belajar. Saya nak berkongsi,bukan semua yang kita inginkan kita akan dapat. kadang-kadang Allah menguji kekuatan hati dan mental kita dengan pelbagai cara. Benar, saya rasa down ketika itu. Tapi,mujurlah arwah dah ajar saya berdikari..(seolah-olah arwah tau yang beliau akan pergi)..sampai sekarang saya masih mencari pengganti. InsyaAllah,saya berharap akan mendapat seseorang sepertinya biarpun tak sama rupa,tapi baik budi pekerti. Sahabat sekalian doakan ye..:)


-----------------
Nur


Bookmark and Share

  


  Member Information For zurhanimProfil   Hantar PM kepada zurhanim   Quote dan BalasQuote

aisyalea
Warga Rasmi
Menyertai: 12.11.2011
Ahli No: 41842
Posting: 3
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-11 05:26


ku cari bahagia abadi....hanya Dia tempat mengadu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aisyaleaProfil   Hantar PM kepada aisyalea   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-12 13:19


Runsing memikirkan hal yang satu ini..salah diri sendirikah sebab terlalu diam..sehingga tiada yang berani mendekati... :-(


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-12 13:06


saya pula..huhu..masih belum bersedia untuk berkahwin, tapi telah berkenalan & tertarik segan seseorang..dia seorang yang rajin bersemnagat, susah untuk melepaskan dia..ada juga kenalan yang meminati dia dalam snyap, kami akrab..tetapi harus tumpu pada cita-cita dan kerjaya..hanya Allah swt tahu isi hati kami..dia berminat untuk mengambil bidang yang sama, saya sukakn dia tapi belum bersedia..dia ? sukar untuk lelaki meluahkan isi hati mereka..sekarang dia sudah smbng pengajian master, terasa masih jauh jalan ke arah itu, saya sudah melepasi master & sudah hampir habis..huhu~bingung..bila cemburu terasa sangat cemburu, hati ni tak dapat dibendung...dia juga mahu saya terus berusaha, tiada kata sepakat yang dibuat, tiada janji dan apa-apa sahaja..doakan saya kerana dia seorang yang baik & sangat sabar~saya sukakan dia tapi keliru,huhu,,dun know what to do

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

mamahamizah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.02.2012
Ahli No: 42061
Posting: 4
Dari: kuching

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-02-12 10:41


Assalamualaikum semua warga ukhwah.

Perkongsian tentang tajuk ini memang mendapat respon yang banyak. Masing-masing dengan pendirian sendiri.(",)

Isu ini menyebabkan saya terpanggil untuk memberi sedikit pendapat. Kerisauan yang mungkin semakin bermaharajalela dalam hati insan yang menyedari usianya semakin bertambah, tetapi belum mempunyai sebarang tanda yang jodohnya akan tiba dalam masa terdekat. Ya, saya akui perasaan risau ini..namun apa yang penting, mengadulah pada-Nya. Dia mengetahui segala keperluan diri hamba-Nya (kita semua). Mana yang terbaik buat diri kita. Apa jua yang terjadi pada diri kita, bukanlah nasib, tetapi itu adalah ketentuan-Nya.carilah nilai positif yang tersirat..jauhilah anasir-anasir negatif yang menghantui fikiran kita..teruskan mengadu pada-Nya..kita tidak akan rugi apa pun bila mengadu pada-Nya..

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Asah pisau bertemankan opahku
Sambil menjamah kerepek bersira
Usah risau duhai teman ukhwahku
Soal jodoh adalah ketentuan-Nya

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



Bookmark and Share

  


  Member Information For mamahamizahProfil   Hantar PM kepada mamahamizah   Pergi ke mamahamizah's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_ayu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2012
Ahli No: 42086
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-03-12 15:28


Assalamualaikum

jodoh ni sometimes sukar diramalkan. Bila kita mencari dia tak datang, bila kita tak mencari dia datang :). Jodoh ni sudah ALLAH tentukan bagi setiap hambaNYA, cuma kita kena doa dan ikhtiar sekadar kederat hamba kita. Pengalaman saya, saya ni tak ada lah kahwin awal atau kahwin lewat. sedang-sedang saja... pernah bertunang dan putus asbabnya saya nak sambung belajar lagi. Si dia tak bagi saya sambung belajar tapi saya ni memang jenis gila belajar jadi saya pergi juga dan terputuslah pertunangan kami. Sedih memang sedih tapi saya tawakkal pada ALLAH. Dah tamat belajar, kerja saya masih tak ada calon, umur pun boleh tahan juga masa tu. Memang risau, mula lah mencari tapi tak jumpa juga yang serasi. akhirnya saya tak mencari, buat tak tahu saja. Kalau ada adalah. Dan dan tu lah datang 5 risikan termasuklah suami sekarang ni. Istikharah, doa maka jadi lah dengan suami. Alhamdulillah. 2 bulan saja kenal, kami terus nikah. sekarang dah nak masuk 5 tahun perkahwinan kami. Moralnya jangan fikir sangat bab jodoh ni nanti kat yang stress. Doa banyak-banyak, doa sungguh-sungguh, baiki amalan kita, usahakan jadi soleh/ah

WA

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_ayuProfil   Hantar PM kepada cikgu_ayu   Quote dan BalasQuote

annaana1212
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2012
Ahli No: 42098
Posting: 3
Dari: bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-12 22:33


Salam...saya berumur 25 tahun...asal johor bahru...bekerja swasta...jika ada yang mencari jodoh boleh hubungi saya di 01112734063..saya sudah menemui jalan buntu untuk mencari...moga-moga Allah beri kemudahan..harap bertemu dengan org yang suka ke mekah&madinah

Bookmark and Share

  


  Member Information For annaana1212Profil   Hantar PM kepada annaana1212   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-12 05:06


semoga dimudahkan segala usaha yang baik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_ayu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2012
Ahli No: 42086
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-03-12 22:43


Salam

kepada sahabat yang sedang mencari saya doakan agar pencarian kalian dipermudahkan ALLAH... Apa yang penting doa banyak-banyak pada ALLAH, banyakkan sedekah. Di internet ni boleh cari jodoh tapi kena pandai pilih. banyak yang buruk dr baiknya. jangan jadi seperti seorang sahabat saya ni, jumpa jodoh melalui internet. Si isterinya memang cantik, petah berkata kata. Kenal sekejap terus nikah. Bila dah nikah baru tahu yang si wanita itu adalah penipu, hidup dengan menipu.. Nauzubillah... Dia pun terkena tempiasnya... Nak kata apa, dah terlajak perahu. Maka berhati hatilah wahai teman... Dan kerana itu saya tak yakin dengan cinta cyber...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_ayuProfil   Hantar PM kepada cikgu_ayu   Quote dan BalasQuote

cikgu_ayu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2012
Ahli No: 42086
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-03-12 22:49


adakalanya wanita atau lelaki itu sendiri yang menyempitkan jodohnya. mahu org yang sekian sekian, mesti sama negeri, mesti kerja bagus... Sepatutnya kena luaskan 'ruang' jodoh kita. Kawan saya parents dia syratakan calon suaminya mesti org kelantan, sampai dia nak masuk 30an masih tak kahwin. Akhirnya parentsnya tak kisah siapa jodohnya, tak lama kemudian terus nikah dengan org perak... Nampak kan... Ada saudara saya, seorang guru, umur lewat 20an, meluahkan risau kerana belum ada calon. saya katakan, tak perlu cari yang kerja bagus, berpelajaran tinggi asalkan agamanya terbaikkk dan rajin bekerja tapi ibunya tetap mahu yang kerja bagus. Dan sampai sekarang belum ketemu... jangan risau, rezeki ALLAH bagi bukan suami kita bagi. Bila bernikah maka rezeki melimpah2... Fahamilah

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_ayuProfil   Hantar PM kepada cikgu_ayu   Quote dan BalasQuote

fauzi_alfalah_united
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2012
Ahli No: 42137
Posting: 3
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-12 11:10


dengar kata ramai juga bertemu jodoh kat sini kan? semoga sampai lah tak lama lagi sesiapa yang belum tu... dah tertulis dah siapa jodoh kita


-----------------
Jangan tunggu selepas meninggal atau ketika sakit baru nak simpan di takaful | ketika itu sudah terlambat | 0102094882


Bookmark and Share

  


  Member Information For fauzi_alfalah_unitedProfil   Hantar PM kepada fauzi_alfalah_united   Quote dan BalasQuote

Inspirasi_Insyirah
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2012
Ahli No: 41985
Posting: 5
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-03-12 12:30


benar pandangan cikgu_ayu. Begitu halnya dengan saya... ramai yang datang semua tidak menjadi termasuk situasi hati berat menerima, hati belum terbuka, (belum sampai seru? wallahua'lam) Bukan kata memilih, mungkin belum sampai masanya. Ada sahaja halangan dan faktor sukar meneruskan matlamat.

Kadangkala jodoh menjadi sukar oleh sebab gangguan yang kita sendiri tidak sedari..jadi terus bermohon agar dipermudah serta diberi kesabaran dalam memperoleh ketentuan Allah.


yakin dalam usaha berdoa & bersabar.. InsyaAllah.:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Inspirasi_InsyirahProfil   Hantar PM kepada Inspirasi_Insyirah   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-12 18:49


masih mencari sampai hari ni..Kenapa agaknya susah sangat ya..saya tengok kawan-kawan saya semuanya senang saja jumpa jodoh masing-masing..saya bukannya nak mencari yang terlalu sempurna sebab setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing..

saya tak memilih tapi kena agaknya saya tak dipilih? :-?


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-08-12 12:09


ya Allah. pertemukanlah jodohku dengan perempuan yang solehah :)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-10-12 00:55


sapa sebenarnya yang pegang hati manusia sayang kat kita?--->Allah..so,buatlah bagaimana? pun, Kalau tak serah kat Allah dulu, 1000 org manusia nak tolong pun takkan mampu..hati tu Allah yang pegang..bersihkan hati, ingat Allah banyak-banyak, supaya Allah ingat kita, mohon, merayu,doa kat Dia..mungkin saya ni pandai cakap saja..tapi kadang kita taktahu mungkin usaha kita belum cukup walau kita rasa cukup dah..mungkin perlukan sikit usaha lagi..

tapi kena ingat, lelaki baik untuk perempuan baik..hanya jauhari mengenal manikam,.kembali dulu kepada Allah,lebih baik..

P/S: mungkin organisasi portal ukhwah ni boleh tambah jawatankuasa baru-->Baitul Muslim yang terdiri daripada pasangan2 yang dah berkahwin dalam portal ni..boleh hantar application kat situ,.sambil sesiapa kenal muslimin . muslimat yang masih bujang yang sedang mencari boleh kenal2kn..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

menora
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2012
Ahli No: 42541
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-10-12 13:44


Salam,

apa yang nak dipelikkan sangat tentang jodoh ni? Memanglah jodoh itu ketentuan Tuhan, tetapi kalau tak berusaha manakan dapat. Ini dah akhir zaman, perempuan ramai, lelaki sikit, lelaki yang sikit tu pulak, yang berkualiti lagi sikit, ramai yang dah jadi gay, jadi sotong, jadi bangkai bernyawa penagih dadah. Jadi, macamana lah muslimah nak mudah dapat jodoh.

Terus terang cakap, kalau ada rupa, lawa, cepatla dapat jodoh, kalau kurang paras rupa, apatah lagi gemok, mungkin lambat, kalau dah makin berusia, makin susahla nak dapat, kalau nak jugak, mahu tak mahu kena bersedia jadi isteri kedua atau berpoligamilah.

Atau pun, tak kawinla sampai akhir hayat. Jangan lah diharapkan keajaiban berlaku bahawa lambat laun akan jumpa jodoh kerana terlalu berpegang pada "Jodoh tu dari Tuhan" , kalau tak berusaha. nak taknak kena jugak perigi cari timba, apa nak malu, bukan nak cari dosa, sekadar nak berusaha mencari hubungan yang halal.

rezeki tu dari Tuhan jugak, tapi Kenapa kita kerja macam nak mati siang malam cari duit? Kenapa tak tunggu dan berharap saja sebab "rezeki tu dari Tuhan". tak cukup kerja makan gaji, buat MLM lagi, one dropla, alpha liphidla, ..

"ajal tu dari Tuhan", tapi tau pulak pakai seat belt, pakai helmet, ambil suppliment kesihatan, sebab nak jaga nyawa biar panjang.

tapi bila bab jodoh: "jodoh tu dari Tuhan"...tunggula, sampai ke tua lah takkan dapat, kalau tunggu saja tanpa usaha.

samalah bab dakwah: "Hidayah tu dari Tuhan / Hidayah tu hak Allah"..itu bukan soalnya, soalnya ialah kerja manusia kena berdakwah, sama ada diterima atau tidak oleh org yang didakwah tu, barulah balik pada Hak Tuhan, tapi belum buat kerja lagi dok sibuk "Hidayah tu dari Tuhan, kau dakwah macamana pun kalau Tuhan tak nak bagi hidayah, takkan boleh..."..apahal pulak cakap macam tu?....

jadi antara usaha yang boleh dibuat, kemaskan penampilan,(bukan suruh menggatal), yang rasa kena kurangkan berat badan tu, usahala, macam-macam produk ada. Jadilah org yang membuatkan org lain merasa selesa dan aman bila bersama dengan kita. Memangla akhlak dan keimanan SEPATUTNYA paling utama, tapi berpijakla dibumi nyata, zaman ini lelaki soleh pun tetap ada taste jugak, untuk pasangan hidup sepanjang hayat.

Wassalam, sorila, agak kasar jugak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For menoraProfil   Hantar PM kepada menora   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-12 09:38


Pada 04-10-12 00:55 , syukur2 posting:

!!! QUOTE !!!

P/S: mungkin organisasi portal ukhwah ni boleh tambah jawatankuasa baru-->Baitul Muslim yang terdiri daripada pasangan2 yang dah berkahwin dalam portal ni..boleh hantar application kat situ,.sambil sesiapa kenal muslimin . muslimat yang masih bujang yang sedang mencari boleh kenal2kn..


saya setuju dengan cadangan tu..mungkin dengan adanya jawatan kuasa tersebut dapat membantu insan2 yang memerlukan ni..


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 01-11-12 00:58


berdoa dan terus berdoa.. insyaallah akan diketemukan.. disertai usaha. doa adalah senjata paling mustajab.. ALLAH swt maha pemurah dan mengasihani.. mintalah pada DIA kerana hanya DIA yang mengatur setiap langkah dan apa jua pekerjaan yang kita buat. tidak semestinya ketika solat/sesudah solat sahaja tetapi berdoalah setiap masa kerana DIA boleh mendengar dan melihat setiap perbuatan kita.. :) cuba perbaiki diri dan sentiasa berfikiran positive. itulah amalan yang sering saya lakukan.. dan saya juga seperti saudari. berkawan dengan beberapa lelaki tetapi tidak berpanjangan.. tapi tidak pernah menyalahkan takdir tetapi itu adalah pengalaman untuk kita lebih matang dan insyaallah akan diketemukan dengan org yang jauh lebih baik.. tentu ada hikmah dan sebabnya mengapa ia terjadi.. :)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

alwaqiah
Warga Rasmi
Menyertai: 13.10.2012
Ahli No: 42554
Posting: 5

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-11-12 02:54


Pada 23-03-12 22:43 , cikgu_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

kepada sahabat yang sedang mencari saya doakan agar pencarian kalian dipermudahkan ALLAH... Apa yang penting doa banyak-banyak pada ALLAH, banyakkan sedekah. Di internet ni boleh cari jodoh tapi kena pandai pilih. banyak yang buruk dr baiknya. jangan jadi seperti seorang sahabat saya ni, jumpa jodoh melalui internet. Si isterinya memang cantik, petah berkata kata. Kenal sekejap terus nikah. Bila dah nikah baru tahu yang si wanita itu adalah penipu, hidup dengan menipu.. Nauzubillah... Dia pun terkena tempiasnya... Nak kata apa, dah terlajak perahu. Maka berhati hatilah wahai teman... Dan kerana itu saya tak yakin dengan cinta cyber...
i,
itulah dinamakan jodoh, kita yang cari,allah yang tentukan.boleh diperbaiki ataupun putus, itulah ketentuan tuhan.



Bookmark and Share

  


  Member Information For alwaqiahProfil   Hantar PM kepada alwaqiah   Quote dan BalasQuote

taalidi
Warga Rasmi
Menyertai: 25.10.2008
Ahli No: 35583
Posting: 18
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-13 06:47


Saya dah terfikir nak bunuh diri!


Sepi dan hening seketika. Fikirannya seolah terhenti . Tak mampu untuk berfikir apa-apa dalam situasi itu. Segalanya seakan telah hancur, tiada apa-apa lagi harapan untuk dirinya. Hancur...Musnah..Segala kepercayaan dan sanjungannya semuanya telah dihempas punah begitu sahaja oleh insan yang selama ini amat dicintainya. Kalau dulu dia mendengar cerita-cerita dari rakan-rakannya, ah..dia masih tidak mahu mempercayainya. Tapi hari ini, di depan matanya sendiri! Masih terbayang betapa intimnya kemesraan Faizul dengan wanita itu, ahh..dia tak sanggup untuk membayangkannya lagi.......dengan langkah longlai dan dada yang sebak, Ayuni menuju ke pintu LRT untuk pulang.

"Masa tu saya dah fikir nak bunuh diri je bro! Bukan kali pertama saya diperlakukan begini oleh lelaki, bro...dah masuk kali keempat"

Dia bercerita padaku dengan penuh perasaan.

"Semuanya hanya menggunakan saya untuk duit. Kata pinjam, tapi bayarnya adalah sesekali, yang lain tu..kira burn je la. Saya ni pulak jenis yang cepat kesian, dan tak reti pulak nak menolak..apatah lagi kalau dengan orang yang saya cintai...."

Aku mengangguk-nganguk (kira empatik listener la kononnya, )

"Tapi yang saya hairan tu bro, napa semua lelaki yang saya jatuh cinta, semuanya berperangai sama aje?..Nama aje lain.."

Selepas dialog itu, aku tak memberi peluang lagi pada Ayuni untuk berkata-kata. Aku menerangkan dengan detail padanya tentang apa yang dilaluinya dari persepsi Hukum Tarikan. Tentu anda semua sedia maklum bahawa prisip asas LOA adalah:

"Anda menarik ke dalam hidup realiti hidup anda, segala apa yang anda berikan fokus dan perhatian yang mendalam, samada perkara positif atau pun negatif"

Apa yang ku lihat, dia terlalu memberikan perhatian pada sikap lelaki YANG TIDAK DISUKAINYA, YANG INGIN DIHINDARI, YANG DIBENCI. Bukan kepada sikap atau
ciri-ciri watak lelaki yang menjadi keinginannya.

Dan perbuatannya suka menceritakan/membawa cerita/memperbesarkan sikap lelaki yang dibencinya ini, hanya membuatkan dia memberikan fokus pada perkara tersebut, yang mana getaran yang dikeluarkan oleh gelombang fikirannya menarik kembali kedalam realiti hidupnya tenaga-tenaga berbentuk apa yang sering diberi perhatian olehnya: Lelaki yang ingin dihindari/ kekecewaan dalam percintaan/ Ditipu!

Jangan salahkan takdir dengan mengatakan Allah yang telah mentakdirkan ke atas diri kamu untuk melalui kekecewaan itu.

Maksud Ayat:

“apa jua kebaikan (Nikmat kesenangan) Yang Engkau dapati maka ia adalah dari Allah; dan apa jua bencana Yang menimpamu maka ia adalah dari (kesalahan) dirimu sendiri.
(An Nisa' : 79)

Maksud hadis Qudsi:
Aku bersama sangkaan hambaku padaku, maka hendaklah ia berprasangka
dengan apa yang ia inginkan.

( penulis: bukan dengan yang ia risaukan atau khuatirkan)
Riwayat At-Thabrani dan AlHakim.

Seterusnya aku memberi cadangan padanya untuk melakukan beberapa langkah bagi mengubah atau menukar cara dia berfikir dan berusaha memberikan fokus pada apa yang diinginkan dan disukai olehnya.

Aku mencadangkan supaya dia menulis senarai ciri-ciri yang menjadi lelaki idamannya dengan detail dan lengkap.

PASANGAN YANG IDEAL DENGAN DIRIKU

1.TINGGI : LEBIH DARI 1.55M

2.BERAT : 65KG , SIHAT ZAHIR BATIN

3.WAJAH : KACAK, HANDSOME, MANIS

4.SIKAP : BUDI BAHASA, BERTANGGUNGJAWAB, BAIK HATI, HORMAT ORG TUA, PENYAYANG, KELAKAR, BERIMAN DAN MEMPRAKTIKAN KEIMANANNYA, JUJUR, SPORTING, POSITIF, RAJIN KE DAPUR DAN MENGEMAS RUMAH, PEMBERSIH DAN RAJIN

5.KARIER : KERJA OFFICE HOUR...

6.USIA : LEBIH TUA 33-44THN...

7.HUBUNGAN : AKU MENYAYANGI DIA SEPENUH HATI

DIA JUGA MENY AYANGI AKU SEPENUH HATI

AKU BOLEH MENERIMA KEADAANNYA DENGAN IKHLAS SEADANYA.

DIA JUGA MENERIMA *KEADAAN DIRIKU DENGAN IKHLAS SEADANYA.

*KEADAAN: KELEBIHAN, KEKURANGAN, KELEMAHAN, KEISTIMEWAAN


8.KELUARGA: PENERIMAAN KELUARGA KEDUA BELAH PIHAK ADALAH HARMONI

9.PERHUBUNGAN : KEKAL KE AKHIRAT.

Ketika ciri yang ke 3 dibincangkan, Ayuni membantah dan berkata padaku: Bro, saya tak kisah, kalau tak hensem pun tak pe, asalkan baik dan bertanggungjawab.

Disini aku bertanya padanya, jika dia diberikan pilihan apakah pilihan dirinya sendiri. Dia menjawab, tentulah yang handsome!..tapi rasa macam malulah nak mohon macam tu pada Allah.

Aku bertanya semula, nak minta suami yang handsome kamu malu, tapi setiap hari mohon dimasukkan kedalam syurga, kamu tak rasa malu pulak?

Nikmat mendapat suami handsome tu, apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan nikmat Syurga, entah berapa ratus juta kali ganda besarnya, tapi yang itu kamu tak ada rasa malu pun? kenapa nak mohon perkara kecil macam tu kamu rasa malu? dan kita kena faham, Pemberian Allah tu Maha Luas, Abundance, bukannya tak cukup, atau cukup-cukup, Dia boleh beri kamu lelaki yang handsome, dan dimasa yang sama lelaki itu wara', baik dan bertanggung jawab. kamu kena percaya dan fikir begitu.

Dia tak menjawab, cuma tersenyum dan mengangguk-ngangguk (berfikirlah tu agaknya)

Setelah itu, aku mencadangkan padanya supaya melakukan solat hajat sekadar yang termampu dan membacakan senarai tulisannya itu didalam solatnya. Setelah itu, aku juga mencadangkan supaya dia membaca senarai itu tidak kurang dari 20 kali sehari dan sentiasa melakukan beberapa affirmasi yang dirasakan sesuai dengan situasi dirinya. Apa pun aku ingin dia sentiasa 'husnuzzon' bahawa dia telah bermohon pada Allah, Allah telah memakbulkan doanya, dan dia kini berada dalam proses 'menerima' permintaannya. Langkah-langkah seterusnya seperti komitmen dan 'bersedia menerima /receiving steps' juga telah kubincangkan dengannya pada pertemuanku yang seterusnya.

Yang nyatanya, dia benar-benar melakukan segala cadangan tersebut dengan bersungguh-sungguh. Apa salahnya mencuba, bukannya kene keluar modal pun..

Selepas pertemuan kedua, aku tidak mendengar apa-apa berita dari Ayuni, aku hanya berdoa agar dia beroleh ketenangan dalam hidupnya.

Hampir 2 bulan selepas itu, aku menerima panggilan telefon dari Ayuni..

"Assalamualaikum, busy ke bro?.."

"Waalaikumsalam..tak busy pun, Ayuni..lama tak dengar khabar?..macamana sekarang?"

"Entahla bro, saya nak bagitau ni, ada masalah sikit"

"Owh..apa halnya, share lah (dalam hatiku...husnuzzon..jgn fikir apa2 yang tak elok)"

"Macam ni..step yang bro ajar tu power betulla...sekarang ni ada 3 org lelaki yang tengah bagi perhatian kat Yuni..tiga2nya ada ciri2 yang hampir sama je dgn apa yang yuni tulis tu.."

" oops..3 orang?..ha..bagusla tu, whats the problem?"

"Yelah, tak tau nak pilih la pulak sebab tiga2 hensem, baik, dan berbudi bahasa, rasa sayang lak nak pilih..."

Aku tertawa kecil mendengarkan. Aku menasihatinya supaya melakukan istikharah dalam hal-hal yang sedemikian. Pertengahan tahun itu aku menerima kad jemputan kahwin daripada Ayuni dan dialamatkan ke rumahku. Kepada: Sifu Loa..Thanks for your advice..


Syukur Alhamdulillah...Allah Maha menyayangi sekalian hambaNya.

Jodoh, Ajal dan Kelahiran adalah ketentuan Allah, akan tetapi kita diberikan akal dan pilihan untuk berikhtiar.

Maksud Hadis:

Dari Abu Hurairah r.a, sabda Rasulullah SAW:

Menurut Tsauban r.a sabda Rasulullah s.a.w:
"Tiada suatu pun yang dapat menolak ketentuan Tuhan melainkan DOA.” - Hadis sahih riwayat Ibn hibban dalam sahihnya. Disepakati kesahihannya oleh al-Zahabi.

Wallahuaklam


-----------------
Maafla, sebab menyebok saja aku ni


Bookmark and Share

  


  Member Information For taalidiProfil   Hantar PM kepada taalidi   Pergi ke taalidi's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-13 16:39


ana pun tgh mencari jodo yang sesuai.. ada yg sudi berkenalan

Bookmark and Share

  


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.218075 saat. Lajunya....