Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-04-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tkusalleh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43024

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 1
Ahli: 0
Jumlah: 1




  Yang Masuk Ke Sini
tkusalleh: 1 hari, 7 jam, 46 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 1 hari, 8 jam, 51 minit yang lalu
qayyum_8210: 8 hari yang lalu
SecawanCopy: 13 hari yang lalu
zam_rizal: 13 hari yang lalu
sumaiyyah_mujahidah: 14 hari yang lalu
HummingBird: 21 hari yang lalu
kismis: 25 hari yang lalu
a_zar81: 26 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: Lilin Seorang Guru - Inteam


Carian Forum

Moderator: Admin
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» Lilin Seorang Guru - Inteam

Please Mendaftar To Post


Oleh Lilin Seorang Guru - Inteam

Uswah_teladan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2007
Ahli No: 30310
Posting: 168
Dari: Sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 17:09


Hayatilah lagu ini...

http://untukmuguru.blogspot.com

Pernah langkah ku payah
Menuju ke destinasi
Kerana malam gelap
Dan bintang hilang kerdipnya
Menjadikan arah ku keliru
Ke timur atau ke barat

Bagai lilin membakar diri
Menerangi kegelapan hati
Kau curahkan bakti dan budi
Jasamu tiada berganti

Namun tanpa rasa payah
Dia memimpin tanganku
Melangkah satu persatu
Dan mencipta jejak impian
Menjadikan arahku jelas
Aku harus ke hadapan

Ohoo. Aku kini rindu
Pada satu nama yang berjasa
Tuhan, beri kekuatan
Untuk mendidikku selamanya
Ku pohon restu kasih-Mu
Ampunkanlah guru-guruku

Semalam ku lihat dia
Di bibirnya ada kalimah
Yang bergetar saban waktu
Sambil tangan menggenggam lilin
Lilin yang tiada terpadam
Menerangi hidupku kini

Lagu: Cikgu Khairul, Mie Inteam & Munif Ahmad
Lirik: Cikgu Khairul, Mie Inteam & Munif Ahmad

Selami insan bernama guru:
http://untukmuguru.blogspot.com


-----------------
http://tamanulama.co.cc
http://potretulama.multiply.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For Uswah_teladanProfil   Hantar PM kepada Uswah_teladan   Pergi ke Uswah_teladan's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-08 17:49


selamat hari guru kepada semua insan yang bergelar seorang guru..jasamu akan dikenang.terima kasih gikgu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 21:50


best sangat lagu ni......
suka sangat dengar bila teringat kat cikgu2 dulu.....


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

muhdevori
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2009
Ahli No: 38634
Posting: 26
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 12:03


salam, jangan lah kita anggap guru sebagai lilin..
kerana ana pernah terbaca satu hadis, ada-ada anggap sebagai lilin
tetapi sebagai pelita..
fungsinya sama, tetapi pelita lagi baik..
walaupun membakar diri untuk kesenangan org lain, dirinya kekal
tidak terusik..
tidak seperti lilin, dirinya rosak pada akhirnya..
islam bukan lah macam mana, membantu org sampai diri jadi sakit, rosak...
wallahu a'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhdevoriProfil   Hantar PM kepada muhdevori   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 12:46


Pada 05-03-10 12:03 , muhdevori posting:

!!! QUOTE !!!

salam, jangan lah kita anggap guru sebagai lilin..
kerana ana pernah terbaca satu hadis, ada-ada anggap sebagai lilin
tetapi sebagai pelita..
fungsinya sama, tetapi pelita lagi baik..
walaupun membakar diri untuk kesenangan org lain, dirinya kekal
tidak terusik..
tidak seperti lilin, dirinya rosak pada akhirnya..
islam bukan lah macam mana, membantu org sampai diri jadi sakit, rosak...
wallahu a'lam


seorang murid saya pula pernah bersajak,
katanya ,

" guru ibarat matahari "

apa pun pengibaratannya...lilin, pelita, lampu suluh, matahari...semuanya membawa makna, didikan dari guru itu umpama cahaya....memipin kepada jalan yang terang dan selamat....

beruntungnya saya jadi guru, walaupun kecik-kecik dulu pernah bercita-cita menjadi pramugari :-D :-D :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 29-01-17 22:32


saya suka lagu ini
teringat pula kenangan di universiti dulu dulu.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.096238 saat. Lajunya....