Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-05-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizaizara
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43026

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Yang Masuk Ke Sini
Daeng_Jati: 1 hari, 10 jam, 40 minit yang lalu
lizaizara: 2 hari yang lalu
jutawanmuslimah: 4 hari yang lalu
lidah-penghunus: 6 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
are_rule1981: 23 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: apa beza lagu nasyid sekarang dengan lagu biasa?


Carian Forum

Moderator: Admin
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» apa beza lagu nasyid sekarang dengan lagu biasa?

Please Mendaftar To Post


Oleh apa beza lagu nasyid sekarang dengan lagu biasa?

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 17-01-07 02:38


assalamualaikum...
erm...
terlebih dahulu saya ingin mohon maaf atas apa yang ingin saya tanya....


dulu saya memang minat nasyid....
sekarang pun minat juga...tapi dah kurang sikit...

dulu, masa zaman2 awal raihan, rabbani, hijjaz....lagu2 mereka memang best dan menginsafkan, membaa diri rasa humble...dan rasa cinta kepada tuhan....sebab tu saya suka


tapi sekarang....
nasyid telah ada evolusi....
dah mula rancak.....
guna gitar, drum, jadi hiphop pun ada, alternatif....
bermula sejak lagu "pergi tak kembali-rabbani"

lagi, dari konsep2 ketuhanan liriknya mula beralih kepada tema cinta....
especially sejak akhir2 ni.....

saya pun mula fikir.....
mana hala tuju nasyid sekarang? apa beza lagu nasyid dengan lagu ramli sarip atau m. nasir? Sebab lagu2 mereka pun banyak unsur2 nasihat....bezenye cuma mereka tak pakai kopiah


kalau lirik2 cinta tu...
apa bezanya band2 nasyid dengan mawi atau avril lavigne?
tak tau lah nak cakap bagaimana?....
sekarang saya still minat nasyid, tapi.....minat tu dah tak macam dulu, masa nasyid baru naik....

apa pandangan warga ukhwah?


:-? :-? :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

aaliyah_insyirah
Warga Rasmi
Menyertai: 31.10.2006
Ahli No: 27144
Posting: 7
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 07-02-07 12:48


pendapat ana, nasyid sekarang dieksploitasi.
evolusi sangat pesat hingga tak dapat dibezakan antara lagu eminem, too phat atau nasyid?
eksploitasi juga bial muslimah bertudung aneka fesyen melagukan suara seenaknya.
mungkinkah dakwah bukan lagi matlamat utama nasyid kini?

baru minggu lepas, kawan sekuliah beragama kristian bertanya pada ana, lagu ALHAMDULILLAH,versi rap.
dia tanya, tak mengapa ke nasyid macam tu?
sedangakan kawan yang kafir boleh merasakan ketidakwajarannya, apa lagi kita.

ana pernah terbaca tentang penasyid yang mengevolusikan nasyid adalah agar dapat mendekati golongan yang lebih diverse.
tapi betulkah begitu?

Bookmark and Share

  


  Member Information For aaliyah_insyirahProfil   Hantar PM kepada aaliyah_insyirah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 12:57


salam...

hhhmm... memang dah lain sikit.
nak komen panjang2, ana tak pandai.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 07-02-07 13:07


ana baru nak buka thread baru untuk topik ala2 begini..ana maushkil...apa beza nasyid dan lagu sekarang sebenarnya? jujuranya ana mmeg minat nasyid dr dulu sampai sekarang...tapi ana tak tahu nak kata nasyid sekarang ni " nasyid " betul atau lagu biasa saja....adik ana yang kecik pun dah tak tahu beza yang mana nasyid, yang mana lagi bisa....sebab bila tengok tv..yang nyanyi pakai kopiah....tapi lagu nya tak macam nasyid...dia pun konpius.....hm...siapa boleh jawab?

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 14:37


:-D Setuju sesangat...memang berbeza.......saya rasa kumpulan yang betul-betul ingin memartabatkan nasyid adalah seperti Raihan, Rabbani, Hijjaz serta ada lagi lah segelintir kumpulan lain, tapi ada juga yang hanya inginkan nama dan populariti......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 07-02-07 14:51


yang menjadi masalahnya....apa erti nasyid seebnarnya kalau lagu nasyid nak dijadikan rock, rap dan rentak2 lain?

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 16:02


saya admit, saya memang jarang dengar nasyid.
dulu, ye saya dengar.sekarang dah kurang.
da problem is, ada ke garis panduan untuk irama nasyid?
pada saya, slagi tak violate shariah principles, tak ada masalah.
yang penting, mesej yang nak disampaikan.
mungkin, irama nasyid sekarang diubah untuk menarik minat orang-orang yang tak pernah dengar nasyid sebelum ni.
um..i'm just giving out my opinion..

Bookmark and Share

  


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 07-02-07 16:19


banyak juga lagu nasyid yang rentak dia dah jadi rap..jazz...
nasib baik,,tak ada irama rock dan dangdut lagi...
kadang-kadang kawan-kawan saya yang tak minat nasyid tanya..
"ni lagu nasyid ke?..
but saya lebih perhatikan lirik.. yang membawa ke arah kebaikan
hayati lirik...
tapi ada ramai saja..kumpulan nasyid yang tak pakai songkok or kopiah
adakah mereka cuba lari dr trademark artis nasyid..?
kalau macam ni baru lah tak ada beza antara artis nasyid dengan mawi ke,ramli sarip, kopratasa...
wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 16:21


Nak tanya peminat Hijjaz.nak tanya saja..

Apa kena ye hijjaz pergi taja INA NAIM jadi penyanyi?

p/s: untuk pengetahuan bagi yang tak tahu, ina itu seorang perempuan

Bookmark and Share

  


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 16:25


ana juga adalah salah seorang peminat nasyid, dulu, kini dan selamanya..insyaallah. tapi agak terkilan juga sebab perubahan rentak lagu2 nasyid dan cara penyampaiannya. lebih suka dengan kumpulan2 lama seperti the zikr, nahwan nur.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 07-02-07 21:16


nampaknya pendapat kita lebih kurang saja....ana kurang setuju kalau nasyid dieri rentak rock atau lain rentak lah...hilangla identiti nasyid tu seniri....apa sebenarnya makna nasyid...ana pun tak pasti....tapi rasanya semua sedia maklum nasyid ni macam mana kan?harap kesaliannya dapat dipelihara...dan bila org dengar...mereka akan tahu yang mereka dengar itu adalah nasyid...dan bukannya lagu biasa...

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

aaliyah_insyirah
Warga Rasmi
Menyertai: 31.10.2006
Ahli No: 27144
Posting: 7
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 11-02-07 21:45


bila difikir, manusia memang suka merubah sesuatu ikut selera. apapun,pokok pangkalnya, niat penasyid,penulis lirik dan penggubah lagu hanya dia dan Tuhannya yang tahu.
memandangkan nasyid alternatif buat halwa telinga dan menghibur hati, ana rasa pepandailah kita pilih dan sokong nasyid yang sederhana dan menepati syariah.
lagi best, mungkin boleh didik hati agar rasa terhibur dengan alunan Kalam Allah semata...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aaliyah_insyirahProfil   Hantar PM kepada aaliyah_insyirah   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-07 02:16


kalau dulu penasyid kata mereka menyanyi untuk berdakwah...
tapi sekarang mereka ber'nyanyi' untuk periuk nasi...

di mana relevan dakwah mereka?
mereka terpaksa ikut arus kehendak masyarakat untuk jaga periuk nasi?

ada betul ka?
tolong jawab....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 12-02-07 08:02


Pada 07-02-07 16:21 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Nak tanya peminat Hijjaz.nak tanya saja..

Apa kena ye hijjaz pergi taja INA NAIM jadi penyanyi?

p/s: untuk pengetahuan bagi yang tak tahu, ina itu seorang perempuan




ana pun hairan juga....


-----------------
-BERJUANGLAH KERANA ALLAH S.W.T.-


Bookmark and Share

  


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 14:38


memang ana tak setuju sangat Kalau lirik nasyid dah serupe macam lirik lagu biasa...pada ana juga rentak yang pelbagai rasanya kurang mengapanya jika hanya sesekali pada banyak-banyak nasyid...tapi bila jadi lebih banyak rentak 'asing' seolah-olah dah nampak macam tiada beza...

dah tak nampak ciri2 rasa kehambaan yang menginsaf..malah kadang kala buat kita jadi lali leka lantaran lirik syahdu patutnye kepada tuhan beralih arah ke rayuan kecintaan pada someone like wanita...lagu2 pada tokoh pun tak mengapa sangat tapi jadi menyampah bila entah mana-mana nama dalam lagu ala-ala tokoh aman2 entah jadi bahan pula...macam siti munawwirah tu sapa...??? maaf lah andai memang ada tokoh islam yang nama gelaran begitu...ana kurang periksa...

ala kulli haalllllllllllll..........ana dah kurang mendengar lagu2 nasyid terkini...ana lebih selesa dengar lagu lama2 dr kumpulan nadamurni,the zikr dan tetap meminat gila pada rabbani, hi8jjaz dan raihan sampai kini....

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 12-02-07 15:28


Pada 12-02-07 02:16 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dulu penasyid kata mereka menyanyi untuk berdakwah...
tapi sekarang mereka ber'nyanyi' untuk periuk nasi...

di mana relevan dakwah mereka?
mereka terpaksa ikut arus kehendak masyarakat untuk jaga periuk nasi?

ada betul ka?
tolong jawab....


yes....i think this is the reality now..mereka terpaksa ikut perkembangan arus semasa , jaga hati peminta...ikut kehendak peminat...untuk sebagai pndapatn mereka....hanya segelintir saja penyanyi nasyid yang bertujuan berdakwah betul-betul....

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 21:23


Pada 12-02-07 15:28 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-02-07 02:16 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dulu penasyid kata mereka menyanyi untuk berdakwah...
tapi sekarang mereka ber'nyanyi' untuk periuk nasi...

di mana relevan dakwah mereka?
mereka terpaksa ikut arus kehendak masyarakat untuk jaga periuk nasi?

ada betul ka?
tolong jawab....


yes....i think this is the reality now..mereka terpaksa ikut perkembangan arus semasa , jaga hati peminta...ikut kehendak peminat...untuk sebagai pndapatn mereka....hanya segelintir saja penyanyi nasyid yang bertujuan berdakwah betul-betul....


so..nasyid kini telah di ekspliotasikan ke...? adakah ini satu pencabulan terhadap nasyid....? sapa yang bersalah...pendengar yang makin ngada2 ikut arus kebaratan atau mereka yang terlibat d industri nasyid atas alasan nak ikut arus kemodenan telinga pendengar...?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

AmarRosli
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2015
Ahli No: 42962
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-02-15 18:15


Assalamualaikum.. Bagi ana,walaupn lagu nasyid seakan-akan sama dengan lagu2 biasa namun terdapat unsur2 islam yang dapat kita ambil pengajaran dan nasihat dari nasyid tersebut. Pada zaman sekarang banyak nasyid didendangkan dengan menggunakan alat2 moden seperti guitar. Tidak salah jika alatan moden digunakan untuk menyebarkan nasihat. Malah,ia juga menjadi satu daya tarikan kepada sang pendengar supaya minat akan lagu2 berunsurkan islam. Selain itu,pada zaman sekarang juga banyak lagu nasyid yang bertemakan cinta. Ini kerana manusia berfitrahkan cinta.kerana cintalah kita menjadi seorang yang bertaqwa. Nasyid haruslah meletakkan cinta kepada Allah dahulu barulah cinta akan makhluk. Walaubagaimanapun kita tidak perlu menilai orang lain dengan perbuatannya. Allah lebih tahu apa yang tersirat di hati hambaNya..
[addsig /]


Bookmark and Share

  


  Member Information For AmarRosliProfil   Hantar PM kepada AmarRosli   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 29-01-17 22:28


nasyid sekarang back to the old school.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10212 saat. Lajunya....