Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Heamo_mery
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43036

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 10
Ahli: 0
Jumlah: 10




  Yang Masuk Ke Sini
NisaAdDeen: 1 hari, 13 jam, 51 minit yang lalu
RijaludDeen: 1 hari, 13 jam, 58 minit yang lalu
jambu: 2 hari yang lalu
angkabut: 8 hari yang lalu
nurul_peace: 11 hari yang lalu
iman_rizzqi: 11 hari yang lalu
hiddenblade: 14 hari yang lalu
robertloanservice: 23 hari yang lalu
ZahRaTuL_RaiHaNaH81: 31 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Di luar sopan..dalam rumah?...ish3


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Di luar sopan..dalam rumah?...ish3

Please Mendaftar To Post


Oleh Di luar sopan..dalam rumah?...ish3

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 14-12-06 17:03


Assalammualaikum sahabat semua. sekadar nak minta pandangan..

ana ni...dari dulu sampai sekarang asyik menghadapi fenomena ni..ana selalu terfikir..beginikah muslimah zaman sekarang..
Kalau di luar rumah..kita berpakaian sopan.tutup aurat...tapi..bila kat rumah..ada di antara kita ni..tukar watak..pakai baju singlet..seluar pendek atas lutut macam apek (ana harap sahabat2 semua bukan begini).Mmmm..persoalannya timbul bila..

kita bukan duduk berseorangan - contohnya..menyewa bersama2 kawan-kawan dalam rumah yang sama / ada rumet lau duduk asrama..
or...kita dok dengan family..ish..mungkin kita ckap..perempuan sesame muhrim..auratnya dari lutut ke pusat..tapi...yang pakai suar macam apek kat pasar2 apa halnye ek..lagi satu..mmm...tak manis jugak lau pakai singlet tali halus tu..walaupun dalam satu rumah2 semua perempuan..

nak tegur..mereka lagi itu..kang dicakap kecik2 dah mandai2 nak ngajo org itu..tapi..mate dan hati ni rimas tengok fenomena macam ni. lagipun..kita ni bukan duduk dengan manusia saja..ada lagi makhluk2 yang kita tak nampak..

sahabat2 semua pernah tak berhadapan dengan situasi macam ni...

:-?


-----------------
nur_ashikin


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 14-12-06 17:13


....pada saya kalau pakai baju tali halus tu dalam rumah sesama kawan...not a big deal...sebab aurat tu antara pusat dan lutut..tapi kalau pakai suar pendek atas lutut tu memang tak boleh lah...kalau nak cakap bab sopan tu mungkin pada awak kurang sopan...tapi pada org lain tu ok saja...

ps: biar dia pakai macam tu kat dalam rumah dr dia pakai macam tu kat luar rumah...

ps2: ini hanya sekadar pandangan saya saja...


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2911
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 17:23


hehe.... maaf tumpang lalu.....


anda beborak ttng apa ni??? tak faham.... gua kat rumah pakai tuala saja pergi mandi.....dan bila dalam bilik mandi gua........khikhi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 17:32


Pada 14-12-06 17:23 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

hehe.... maaf tumpang lalu.....


anda beborak ttng apa ni??? tak faham.... gua kat rumah pakai tuala saja pergi mandi.....dan bila dalam bilik mandi gua........khikhi....



ni Kenapa ni? lawak selingan ke? :D

kes macam tu ok sikit lah daripada depan mak bapak bukan main pijak semut tak mati, kat luar rumah... MasyaAllah!!!
yang dok jauh dengan mak bapak lagi sakan, balik kg pakai tudung sopan, keluar saja hilang semua. sian mak bapak... :(

Bookmark and Share

  


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 14-12-06 17:49


Pada 14-12-06 17:23 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

hehe.... maaf tumpang lalu.....


anda beborak ttng apa ni??? tak faham.... gua kat rumah pakai tuala saja pergi mandi.....dan bila dalam bilik mandi gua........khikhi....



borak orang perempuan....:-P

nak pakai seksi tak mengapa, tapi tengok jugakla...sesksi tu macam mana depan kawan-kawan....
kang lain jadiknya..:-P


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 18:09


basmallah...
alssalamualaikum..

tuan puan boleh pakai apa-apa saja kat dalam rumah, tak ada siapa yang larang. yang penting, antara pusat dan lutut. lelaki dng lelaki, pepuan dng perempuan. ahlul famili, ahlul famili dengan ipar duai, sedara mara tetap ada batasannya. ini dah termaktub dalam nas dan hukum syarak. yang tak boleh, BERBOGEL walaupun kat dalam kamar mandi, toilet. so berhati-hati takut2, dibimbangi ada CCTV, kantoi..

apa-apa pun, menutupi aurah itukan lebih baik??sebab, we are muslim..kita taat perintah Allah, ikut sunnah dan syariat Nabi Muhammad SAW, siapa yang suka??ALlah Taala dan baginda Muhammad SAW yang lebih menyukainya.org lain??mana lah ana tau..
yang best atikel ialah bila mana Dato' Noor Kumalasari beritau,"saya lebih selesa berpakaian sebegini (menutup aurah) walaupun semasa di dapur."lebih kurag lah kata beliau.
merka yang tak pakai, kita jangan kritik, kita beritau dengan hikmah, jangan marah (kadang-kadang ana pun marah gk). kita kena lah istiqamah dan eberi nasihat, biar merka rimas. sok-sok, derg senyap, lepas itu ikut. manalah tau??!tuan puan juga yang dapat pahala..tapi, mlm kenalah minta kat Allah, supya DIA beri hidayah dan taufiq kat merka...AAMIIIN..

skurngn daripada ana, kehebatan dan kekuatan itu milik ALlah..

semoga Allah ampuni dosa ana, tuan puan &ummat Muhammad SAW.. AAMIIIN..

Bookmark and Share

  


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 14-12-06 18:42


assalamualaikum warahmatullah

bagi pendapat ana,memanglah aurat sesama perempuan tu dr pusat sampai lutut..tapi kita kena fikir sama..macam yang ana dah lalui zaman sekolah dimana ana sendiri duduk hostel..memang ada spesis member yang berpakaian begini..kat dalam hostel saja pakai begitu..kat luar..alhamdulillah..elok dan manis dipandang.Disebabkan mereka pakai begini kat hostel,ada seorang warden ni tego..warden ni pula ustazah yang memang popular dengan ceramah dia..ehehe..ustazah ni pun tego..kita sesama wanita walaupun aurat hanyalah di antara pusat hingga lutut..kita mesti tutup..itu tandanya adab..lagipun wanita lain yang tengok aurat kawannya sendiri boleh menimbulkan syahwat wanita tu..lebih kurang begitu lah ustazah tu cakap.

walaupun roomate sekalipun,jagalah adab antunna semua..kekadang boleh timbul satu perasaan dalam hati seseorang wanita itu bila dia terpandang aurat wanita lain..dan tak mustahil kalau terjadinya perkara2 tak elok seperti lesbian dan sbgnya.

p/s:jagalah adab dan mahkota diri yang berharga tu ek!


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-12-06 18:48


mmm tol lah..tak ada masalah sangat sebab umh sendiri...so jaga aurat seperti yang dianjurkan sajalah...rasanya semua dah tau aurat macam mana kan..dengan kawan mcmane..dengan adik beradik mcmmaner..ikut apa yang disyariatkan sajalah...tapi kalau mampu untuk menutup aurat sentiasa..bagusla...cuma tak semua org mampu buat..asalkan xlanggar syariat itu dah cukup baik..Islam dah ada peraturan..so ikut sajalah...masalah yang timbul ramai yang tak nak ikut...itu baru masalah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 19:11


ana nak tanya...memang ikut hukum antara pusat ke lutut aurat sesama muslimah..ana tau tu.tapi ada org tanya ana,kalau yang bahagian atas tu, maknanya kawan-kawan muslimah boleh tengok lah ek?dan tak berdosa kalau tengok...em...macam mana nak explain tu ek?

Bookmark and Share

  


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

Hasrulllah92
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25933
Posting: 49
Dari: ATAS BUMIE

Pahang  


posticon Posting pada: 14-12-06 19:48


setahu ana memang tak berdosa, tapi demi maruah tutuplah. ana juga biasa dengan fenomena itu, ana duduk dekat asrama yang masalahnya kawan ana sendiri yang pakai tali halus tu, ana tegur pun dia tak endahkan. apalah ana boleh buat memandangkan ianya tidak berdosa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Hasrulllah92Profil   Hantar PM kepada Hasrulllah92   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 19:57


Assalamualaikum
bagi ana kalau nak tegur terus memang susah ..kita kan tunjuk diri kita dahulu....lepas tu rapat dengan mereka...tegur elok-elok...Kalau kat tak tegur kat kan tanggung dosa pula..lepas tegur..Kalau mereka tak nak ikut..,nak buat guane..tanggungjawab kat dah lepas..ana dah banyak kali tegur macam mereka ni...ok saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

p6_vi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15864
Posting: 29
Dari: haa?!i?

philippines   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 02:19


rasanya masalah yang timbul kat sini adalah tentang 'kebiasaan' individu terhadap sekelling.
kalau dah biasa it is not a big deal... tapi kalau tak biasa memang rimas dan sakit mata lah...
selagi tak melibatkan aurat tak apa agaknya...
tapi bila dah melibatkan ada makhluk lain seperti malaikat lain pulak lah..
sebab tu kita kalau boleh, bila mandi kena pakai kain juga..(tapi tak pasti lah sebab ni org tua2 yang cakap). bukan apa..sebab ada makhluk Allah yang lain juga...
boleh diterima tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For p6_viProfil   Hantar PM kepada p6_vi   Pergi ke p6_vi's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 15-12-06 09:36


terima kasih ye sahabat2 semua bagi komen...ana ni bukan apa..selalunye..rakan-rakan yang ana jumpa..pakai singlet tali halus..dengan suar pendek macam apek...terkulat2 ana tengok.lalu pulak depan kita yang tengah nak bersolat..xdalah ana cakap ana bernafsu tengok..tapi...ana xsedap hati tengok.mengomel2 lah ana dalam hati..

dulu..masa ana dok asrama sekolah..pakai singlet tali halus tu pun senior xbagi.lah ni dok rumah sewa..majoriti pakai baju seksi2 dengan suar apek. macam lepas geram ana ni.

mmm..mandi pulak....ramai org biasa xtutup aurat..sebab katenye tak ada org nampak.tapi...'makhluk lain' nampak tu kenapa kan.jadi...seelok2nye..mandi pun at least tutuplah jugak mana yang perlu tu.macam org dolu2.mmm..dulu senior ana pernah cakap..lau kita mandi xtutup aurat..malaikat lari..tapi dia tak cakap pulak nas mana tu.


apapun..time kasih ek atas pandangan sahabat2 semua..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 10:19


Pada 14-12-06 17:03 , nur_ashikin posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum sahabat semua. sekadar nak minta pandangan..

ana ni...dari dulu sampai sekarang asyik menghadapi fenomena ni..ana selalu terfikir..beginikah muslimah zaman sekarang..
Kalau di luar rumah..kita berpakaian sopan.tutup aurat...tapi..bila kat rumah..ada di antara kita ni..tukar watak..pakai baju singlet..seluar pendek atas lutut macam apek (ana harap sahabat2 semua bukan begini).Mmmm..persoalannya timbul bila..

kita bukan duduk berseorangan - contohnya..menyewa bersama2 kawan-kawan dalam rumah yang sama / ada rumet lau duduk asrama..
or...kita dok dengan family..ish..mungkin kita ckap..perempuan sesame muhrim..auratnya dari lutut ke pusat..tapi...yang pakai suar macam apek kat pasar2 apa halnye ek..lagi satu..mmm...tak manis jugak lau pakai singlet tali halus tu..walaupun dalam satu rumah2 semua perempuan..

nak tegur..mereka lagi itu..kang dicakap kecik2 dah mandai2 nak ngajo org itu..tapi..mate dan hati ni rimas tengok fenomena macam ni. lagipun..kita ni bukan duduk dengan manusia saja..ada lagi makhluk2 yang kita tak nampak..

sahabat2 semua pernah tak berhadapan dengan situasi macam ni...

:-?



salam...
;-)
erm..kiranya indah khabar dari rupa lah nieee..
aha...saya pun pernah alami situasi macam nieee...
diluar ok saja...cun melecun....bersiap nya...tapi kat rumah alahai...macam mana nieee....tengok pun berserabut mate...heheheh
:-D :-D :-D ...tak nak lah ckap...tak baik...huhuhhuhu...


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 10:21


saya tak ada pengalaman tentang hidup seorang wanita dirumah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 10:31


patut lah ramai yang bercerai...tak reti makeup kat rumah rupanya....kat luar lawa suruh orang puji..kat dalam rumah main taram saja..pasal tak ada sapa nak puji...sok sok kalau dah kawin..laki tu cari yang lain..baru padan...contohila wanita arab..kat dalam rumah bukan main lagi makeup..kat luar..jubah hitam tu saja majoritinya...

ehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-12-06 12:20


ala...apa salah....kita pun ada perasan untuk pakai seksi2 jugak....bukan apa, untuk diri sendiri.......cuba fikir....takkan lah depan suami pun nak tutup litup......kalau suami pndang org lain,marah pula....

Bookmark and Share

  


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-12-06 12:25


lagipun kadang-kadang kat rumah lebih ringkas pakai macam tu.....kadang-kadang nak kemas dapur ke....nak cuci kain ke......lebih ringkas....

Bookmark and Share

  


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 12:43


memang aurat wanita pusat ke lutut...tapi kita ada adap, tak salah kalau kita ikut adap org melayu...

jangan terlalu seksi sangat walau kat rumah. tiba-tiba Allah hntar ribut. xdan nak cari baju lain...berbogel keluar rumah. free bagi org tengok..nanti juling mate mmnadang...kadag2 geli nak tengok. pakai lah sekadar nya.

Allah maha melihat dan malu itu sebahagian dr iman....

Bookmark and Share

  


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-12-06 12:48


bukan lah sampai berbogel......


-----------------
Whatever Happen life still go on
[ Telah diedit oleh: rasha_aleeya pada 15-12-06 12:50 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-12-06 12:49


just something make u simple and comfortable...saya rasa tak salah

Bookmark and Share

  


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 15-12-06 13:48


tak salah, tapi tengok keadaan lah, cover2 lah yang mana patut...
kat luar dah tak boleh seksi, hanya kat rumah sajalah lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 13:50


Pada 15-12-06 12:43 , jiha posting:

!!! QUOTE !!!

memang aurat wanita pusat ke lutut...tapi kita ada adap, tak salah kalau kita ikut adap org melayu...

jangan terlalu seksi sangat walau kat rumah. tiba-tiba Allah hntar ribut. xdan nak cari baju lain...berbogel keluar rumah. free bagi org tengok..nanti juling mate mmnadang...kadag2 geli nak tengok. pakai lah sekadar nya.

Allah maha melihat dan malu itu sebahagian dr iman....


Aha...betul itu jiha...berpada2 laaa kan...


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 15-12-06 15:07


hehe...ana mksudkan bukan dengan suami..dengan kawan-kawan...rumet..family...walaupun dengan abang kndung sendiri..memglah lagi selesa...tapi...mmmm...macam xmanis saja..lainlah kalau cuma duduk dengan suami..
lagipun...suar pendek....hehe...macam apek..tak pun skirt pndek..ish...xmohlah.pendek sangat atas lutut..apa yang selesanye..bju ketat2...abang sendiri pun lelaki kan...mmm...paham2 sajalah ek.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:14


salam...ni org tak pandai nak bagi komennih..

saya ingat lagi..masa tu saya part 4 (2nd year) kat uitm jengka..ada sesi ceramah agama..oleh ustazah uitm lah..

ustazah tu cakap, aurat wanita ialah antara pusat dan lutut..maksudnya, (dia yang terangkan tau, bukan i memandai2), dia cakap yang di antara pusat dan lututlah aurat wanita sesama muslimah..

tapi, memang tak logikle tak pakai baju sesaje, kan..dia cakap, logiknya, sebab contohla u da kawin, ada baby, nak breastfeed baby..kat shopping complex ke..yang tak ada breastfeeding room..lepas itu masuk surau..kan ada org perempuan muslimah yang lain, so, boleh lah breastfeed anak, depan muslimah yang lain, tanpa perlu risau, kang anak tu selak baju ke..

tapi boleh selagi boleh cover, cover lah baju tu,kan..

kadang-kadang, ada girls yang sentiasa bbaju sopan, even dalam rumah among muslimah (muhrim dia lah)..tapi Kalau ada nonmuhrim (contoh sepupu lelaki), dia duduk pakai baju kurung tu saja lah..tudung tak pakai pun..

bagi saya, selagi ikut syariat suruh, tak ada masalah..takyahla nak susah2kan diri tambah2 peraturan..islam tak nyusahkan org..kadang-kadang kita suka nyusahkan diri..

Sorry, Kalau bahasa kurang ayu..
tapi tulah, jangan pening2 kan kepala tambah peraturan..ikut saja apa islam cakap..kan sonang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:17


Pada 15-12-06 15:14 , Farveen posting:

!!! QUOTE !!!

salam...ni org tak pandai nak bagi komennih..

saya ingat lagi..masa tu saya part 4 (2nd year) kat uitm jengka..ada sesi ceramah agama..oleh ustazah uitm lah..

ustazah tu cakap, aurat wanita ialah antara pusat dan lutut..maksudnya, (dia yang terangkan tau, bukan i memandai2), dia cakap yang di antara pusat dan lututlah aurat wanita sesama muslimah..

tapi, memang tak logikle tak pakai baju sesaje, kan..dia cakap, logiknya, sebab contohla u da kawin, ada baby, nak breastfeed baby..kat shopping complex ke..yang tak ada breastfeeding room..lepas itu masuk surau..kan ada org perempuan muslimah yang lain, so, boleh lah breastfeed anak, depan muslimah yang lain, tanpa perlu risau, kang anak tu selak baju ke..

tapi boleh selagi boleh cover, cover lah baju tu,kan..

kadang-kadang, ada girls yang sentiasa bbaju sopan, even dalam rumah among muslimah (muhrim dia lah)..tapi Kalau ada nonmuhrim (contoh sepupu lelaki), dia duduk pakai baju kurung tu saja lah..tudung tak pakai pun..

bagi saya, selagi ikut syariat suruh, tak ada masalah..takyahla nak susah2kan diri tambah2 peraturan..islam tak nyusahkan org..kadang-kadang kita suka nyusahkan diri..

Sorry, Kalau bahasa kurang ayu..
tapi tulah, jangan pening2 kan kepala tambah peraturan..ikut saja apa islam cakap..kan sonang..



salam...
betul jugak kata farveen..


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 15-12-06 15:20


Pada 15-12-06 12:43 , jiha posting:

!!! QUOTE !!!

memang aurat wanita pusat ke lutut...tapi kita ada adap, tak salah kalau kita ikut adap org melayu...




ye..tak salah kalau kita ikut adap orang melayu...dan tak salah jugak kalau kita tknk ikut...ianya terpulang pada individu..


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 15-12-06 16:26


huhu...makcik2 ana pun lau nak nyusukan anak lau terpaksa memang depan2 saja...cuma..dia xpenah pakai suar pendek atas lutut macam apek.heheh.mmm..btllah tu..islam bagi kemudahan untuk kita...asalkan tutup aurat sesame muhrim..tapi,kadangkala ana terfikir..di akhir zaman ni..macam-macam boleh jadi..tu yang bawak sampai sumbang mahram..lesbian..gay.nauzubillah..

jadi..rasanya kawan-kawan kita yang jadi 'terlalu moden' kat rumah2 pada2 lah moden2.mmm..yang dok menyewa dengan kawan-kawan lain..jagalah aurat tu..jangan pakai suar pendek apek2...sudahlah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 16-12-06 04:36


andai kata malaikat izrail tarik nyawa time tengah pakai pakaian begitu..bagaimana??boleh kata mati dalam keadaan suulkhotimah.kita tak nak benda-benda begini berlaku..nauzubillahimnzalik

p/s: berdoalah semoga kita mati dalam husnul khotimah

wallahualam


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 11:00


ish3.. baru tau org perempuan ni macam tu.. ana yang laki ni pun tak pernah pakai suar pendek atas dari lutut walaupon dok rumah.. keluar rumah lagi lah.. seumur hidup tak pernah keluar rumah pakai seluar pendek walaupon bawah dari lutut.. apa lah nak jadi budak-budak perempuan zaman sekarang ni ek.. kalau budak-budak yang tak ada ilmu agama tak apalah.. tapi kalau yang buat macam tu yang ada ilmu agama.. ish2.. nauzubillah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 15:46


!!! QUOTE !!!

Di luar sopan..dalam rumah?...ish3


kalau boleh tegur.. tegurlaa dengan baik..
memang tak nafikan.. bila kita di rumah.. lain pemakaiannya..
bila di luar lain pula..

so.. masing-masing boleh fikir baik atau buruknya..
terpulang pada sendiri..
yang penting kita jangan sampaikan pula peribadi laku...
kawan kita pada kaum yang lain jenis dari kita..

itu dah kira kita cerita aib dan.. sewaktu dengannya..
arakiannya.. kita boleh lagi tegur secara berhikmah..
tegurlaa bersahaja.. sambil melawak..
namun.. setiap manusia ni.. hati lain-lain..
so.. make sure jangan sampai terlepas ayat yang kurang enak..

wallahua'alm... :roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 16:51


bersopanlah setiap ketika dan masa....ianya melambangkan keperibadian kita....kita akan lebih di hormati

Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Faeeyz
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2015
Ahli No: 43017
Posting: 3
Dari: Rompin

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-15 11:24


Saya rasa tak ada masalah pun pasal pemakaian ni. macam masalah ni, sebab pakai di luar sopan tapi cuma dalam rumah saja pakai seksi. betul lah, sesama perempuan pun ada batasan yang perlu dijaga tapi apa pun cuba berlapang dada. saya terus terang cakap, isteri saya sendiri masa belajar dan duduk di uia memang pakai sopan bila pergi kuliah. Tudung labuh, stokin, baju kurung. Tapi di hostel lain lah cara pakainya sebab semua perempuan kan...

Pada saya tak salah pun, setakat pakai hotpants dengan baju tali halus tu di asrama. Daripada pakai di luar, lagi teruk kan? Sesama perempuan, cuba terima keadaam macam tu. Wife saya di uia dulu kat hostel pakai tube dan box shorts saja, tak ada masalah sebab semua perempuan. lagi 1, cukupla kita cakap sekali dua saja bila nasihat kawan-kawan yang seksi macam tu. Tentang pakaian, terserah lah. kawan tetapi kawan

Bookmark and Share

  


  Member Information For FaeeyzProfil   Hantar PM kepada Faeeyz   Pergi ke Faeeyz's Website   Quote dan BalasQuote

Faeeyz
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2015
Ahli No: 43017
Posting: 3
Dari: Rompin

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-15 11:58


Pada 15-12-06 15:20 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-12-06 12:43 , jiha posting:

!!! QUOTE !!!

memang aurat wanita pusat ke lutut...tapi kita ada adap, tak salah kalau kita ikut adap org melayu...




ye..tak salah kalau kita ikut adap orang melayu...dan tak salah jugak kalau kita tknk ikut...ianya terpulang pada individu..



Saya sangat setuju.... terpulang lah... tak ikut sangat adab melayu pun tak apa

Bookmark and Share

  


  Member Information For FaeeyzProfil   Hantar PM kepada Faeeyz   Pergi ke Faeeyz's Website   Quote dan BalasQuote

Faeeyz
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2015
Ahli No: 43017
Posting: 3
Dari: Rompin

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-15 12:00


Pada 15-12-06 12:48 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

bukan lah sampai berbogel......



Ye betul...bukan masalah besar pun seksi di rumah

Bookmark and Share

  


  Member Information For FaeeyzProfil   Hantar PM kepada Faeeyz   Pergi ke Faeeyz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146822 saat. Lajunya....